Rimini: Šta videti i iskusiti u gradu gde je kocka bila bačena


Rimini: Šta videti i iskusiti u gradu gde je kocka bila bačena



Autor fotografija:

Bojana J.


Rimini je jedan od najvećih gradova na italijanskoj obali Jadranskog mora. Od Beograda je udaljen oko 1.000 km. Duž peščane plaže La Marina se nalazi preko hiljadu hotela i nekoliko tematskih zabavnih parkova. Ceo grad je okrenut letnjem turizmu i sve je prilagođeno turistima. Rimini važi za centar noćnog provoda ove regije Italije. Duž cele obale nalaze se restorani, picerije i barovi u kojima možete uživati u italijanskoj kuhinji.

Ovo je grad filmova Federika Felinija i grad umetnosti, sa tradicijom dugom više od 2.000 godina. Rimini je odigrao važnu ulogu u istoriji Rimskog carstva, o čemu svedoči i njegovo ime (Mali Rim). Postoji podatak da se Cezar upravo ovde, prešavši reku Rubikon, obratio svojim legijama na forumu Riminija, od kada potiče i čuvena izreka “Kocka je bačena”. Odavde je počeo poslednji građanski rat Rimske republike, koji je vodio ka uspostavljanju Rimskog carstva.

Ukoliko želite da se relaksirate, na raspolaganju su vam Rimini Terme, u kojima možete uživati u blagodetima morske vode. Najbliži tržni centar je "Le Befane". Radno vreme svakim danom osim petkom i subotom je od 9:00-21:00, a petkom i subotom od 9:00-22:00.

U gradu se održavaju brojni festivali, koji počinju sa uskršnjim praznicima. Prvi u nizu je prvenstvo u frizbiju "Frisbee Paganello" (sredina aprila), potom "STREEAT" festival kamiona sa hranom (sredina aprila), a potom i muzički festival "Inside Rimini" (početkom maja). U gradu se održavaju razni letnji festivali, kao što su Notte Rosa, Cartoon Club, ili italijanski nacionalni praznik Ferragosto. Početkom aprila se održava festival zmajeva, kada nebo iznad plaže bude prepuno zmajeva koji se njišu na mediteranskom vetru.

Ako Italijane pitate šta da probate u Riminiju, svako će vam reći piadina. Ova regija je poznata po veoma ukusnom pljosnatom hlebu, punjenim svežim porvćem i italijanskom pršutom. Ovaj hleb-sendvič se prodaje na svakom koraku. Možete ga probati u mnogim restoranima u Riminiju, ali postoje i kiosci u kojima ga možete uzeti za poneti. Ovih "piaderija" ima u izobilju u izuzetno dugačkoj ulici paralelnoj sa obalom, gde se nalaze brojne radnje i restorani.

Italijanski espreso možete na nekim mestima popiti za samo 1€. Naravno, u Italiji obavezno morate jesti sladoled – takav ukus ćete teško zaboraviti. Ovaj kraj je veoma poznat i po uzgoju vinove loze i proizvodnji vina. Jedno od najpoznatijih vina je Sangiovese.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Rimini.


1. Plaža u Riminiju

Istorija plaža u Riminiju počinje 1843. godine, kada je izgrađen prvi objekat uz more u čitavoj Italiji. Plaža je stekla ugled među aristokratijom, koja je ovde dolazila na kupanje u lekovitim vodama. Danas je impresivna peščana plaža duga 15 km, podeljena na 250 kupališta, sa oko 1.200 hotela.

Ako se iz centra grada spustite do obale mora, naći ćete se na početku plaže, u delu koji se zove Marina Centro. Ovde se nalaze uglavnom skuplji hoteli, restorani, butici, supermarketi. Odavde prema jugu, sve do sledećeg susednog mesta Rićone, pruža se 15 km plaže, izdeljene u delove koji se redom zovu: Bellariva, Marebello, Rivazzurra, Miramare. Između ovih delova nema velikih razlika, i svi predstavljaju neprekidan niz hotela, prodavnica i restorana odvojenih jednim bulevarom od plaže. Duž ovog bulevara prolazi gradski prevoz do plaža.

Ležaljke i suncobrani se svuda naplaćuju. Bliže moru nalazi se pojas širine oko 20 m, koji je slobodan, na kome možete spustiti peškir. Jedan suncobran i dve ležaljke u proseku koštaju oko 15€ dnevno. Svaka plaža sarađuje sa više hotela, i na ulasku u plažu ispisana su imena tih hotela. Za taj iznos najčešće niste zakupili samo ležaljke i suncobran, već sve sadržaje koji se nalaze na toj plaži. Voda je izuzetno čista, o čemu svedoči i Plava zastavica, kojom je obeležena plaža.

Šetnjom šetalištem uz plažu, možete videti i vodeni park Boabay. Prostire se na 10.000 kvadradta, ima brojne vodene atrakcije, po kojima možete hodati i skakati, a ima i poseban deo za decu. Radno vreme je svakoga dana od 9:00-19:00. Cena karte je 10€.

Uz plažu postoji uređeno šetalište, na kome postoje i manje pijace. Ovde možete magnete kupiti za 1€. Pored ove ulice uz plažu, sledeća paralelna ulica, takođe je zanimljiva. Ona je puna raznoraznih restorana, u kojima možete jesti piadinu ili piti Spritz. Inače, Italijani uz piadine, piju spritz (prosecco sa Aperolom i dosta leda), a uz to naručuju razne grickalice i mezetluke, koji izgledaju izuzetno primamljivo. Ovde su i prodavnice, u kojima možete kupiti sveže seckano voće, ili probati italijanski sladoled. Ulica je zapravo žila kucavica priobalnog dela grada, aktivna do kasno u noć.

Gotovo uz plažu, nalazi se crkva Svete Marije, na trgu Piazza Marvelli sa brojnim restoranima i kafićima. Crkva je izgrađena početkom 19. veka, u delu grada u kome tada nije bilo stanovnika. Pored se nalazi i istoimena škola i veliki parohijski centar.


pimini: plaza
rimini: plaza
rimini: setaliste
rimini: crkva sveta marija

2. Šetnja kroz staro gradsko jezgro

Pored obalskog dela sa divnim hotelima i uređenim plažama, Rimini ima i staro gradsko jezgro. Do njega možete doći prelepim šetalištem uz plažu ili ulicom paralelnom sa plažom, prepunom restorana i prodavnica, ali svakako morate sa ovog trga nastaviti peške ka unutrašnjosti kopna. Ima dosta da se pešači, a put se može prekratiti kroz park i pešački most.

Strogi centar grada je na kraju parka. Zapravo ovaj park se sastoji iz tri dela: parka Renzi Madre Elizabetta, parka Maria Callas i parka Alcide Crevi, na koji se nadovezuje i park Olga Bondi. Iako ima rasvete, uveče je lošije osvetljen.

U Riminiju se nalazi rimski amfiteatar iz 2. veka. Mnogi će vam reći da je ovo odlično mesto da započnete obilazak Riminija. Obavezno posetite ovo mesto koje je slično Koloseumu u Rimu. Kao i većina ruševina ovog tipa i ovaj amfiteatar je danas mesto na kome se održavaju mnoge kulturne manifestacije. Nekada je amfiteatar imao kapacitet od 15.000 gledalaca.

Potom dođite do Avgustovog slavoluka, koji je najstariji rimski slavoluk na svetu. Svi putevi vode do njega. On se nalazi na nekadašnjem ulasku u utvrđeni grad, a podigao ga je car Avgust, 27. godine p.n.e. Njime je obeležena rekonstrukcija poslednje deonice puta Via Flamina (Rim – Rimini), koji je tada bio najvažniji put koji je vodio od Rima ka severu.

Slavoluk je podignut u čast Oktavijana Avgusta, koji je zaslužan za rekonstrukciju puteva na teritoriji Italije. Nalazi se na kraju današnje glavne gradske ulice Corso di Augusto. Slavoluk je neobičan po tome što, iako je služio kao ulaz u utvrđeni grad, nije bio zatvoren vratima, označavajući dolazak mira nakon ratnog perioda.


rimini: avgustov slavoluk

3. Statua Julija Cezara na trgu Tre Martiri

Centar Riminija je veoma interesantan, i u njemu možete uživati u istorijskim građevinama i spomenicima, koji potiču još iz Rimskog carstva. Svi znamo za čuvenu Cezarovu rečenicu "Kocka je bačena!". Ovaj poznati vladar izgovorio ju je, kako se smtra, u delu trga Tre Martiri (ranije poznat pod nazivom Piazza Giulio Cesare), mada postoji sumnja gde se to zaista desilo.

Desetak minuta šetnje glavnom ulicom (Corso D’Agusto), vode vas najpre do prelepog trga Tre Martiri, a potom i obližnjeg trga Cavour, okruženim drevnim građevinama u kojima se sada nalaze javne ustanove ili luksuzni butici i kafeterije.

Pijačnim danima je trg pun cveća. Imaju i buvlju pijacu “Rimini Antiqua”. Na njoj se prodaje keramika, staklo, knjige, nameštaj, nakit, srebrno posuđe, razni predmeti, ali je sve polovno. Održava se svake poslednje nedelje u mesecu, osim u julu i decembru, od 8:30-19:00. Sa ovog trga polazi vozić, koji vozi do obale i nazad.

Statua Julija Cezara se takođe nalazi skrivena na ovom trgu, pa je često turisti i propuste. U želji da učvrsti mit Rimskog carstva, Benito Mussolini je 1933. godine donirao bronzanu statuu Cezara Riminiju, smatrajući ga mestom rođenja Rimskog carstva. U nekim periodima pre oslobođenja Riminija, statua je pomerana i sakrivana. Originalna statua je otkrivena i doneta sa tajnog mesta 1950ih godina.

Na putu ka sledećem trgu, Piazza Cavor, nalazi se Pescheria Vecchia, stara riblja pijaca, koja je postala mesto za večernji izlazak u Riminiju. Ovaj deo grada je prepun barova i restorana u koje možete doći na piće ili italijanski aperitivo u neki od barova pod kolonadom, ili duž romantičnih ulica. Od kada je Univerzitet u Bolonji otvorio kampus u Riminiju, noćni život je počeo da bude aktivan, jer u gradu tokom akademske godine živi oko 6.000 studenata.


rimini: trg tre martiri
rimini: statua julija cezara

4. Aperol Spritz na trgu Cavour

Trg Cavour potiče iz srednovekovnog perioda, a na njemu se nalazi gradska uprava i mnoštvo kafića. U centru trga se nalazi statua pape Pavla IV (koji posmatra sve prolaznike sa svog stuba još od 1614. godine) i fontana Pinja, sagrađena od ostataka rimskih ruševina. Oko trga se nalazi nekoliko zanimljivih atrakcija, uključujući Palaco dell’Arengo iz 13. veka, gradsku većnicu i pozorište u neoklasičnom stilu - Teatro Amintore Gali. Iza pozorišta se nalazi tvrđava iz 15. veka - Castel Sismondo.

Trg je uvek živ i pun ljudi. Ovde možete sesti u neki od brojnih kafića uživati u jutarnjem kapućinu, koji se nikada ne pije posle 11h. U vreme naše posete je na trgu bio neki humanitarni koncert, sa jako lepom muzikom. Tad je na trgu bilo postavljeno i nekoliko klupa na koje ste mogli da sednete da pojedete piadine koje su se prodavale u kombiju.

Za vreme trajanja koncerta, seli smo u baštu lepog kafea „Teatro“ pano, vino e cafe na večeru. Osetili smo duh Italije uz piadine i spritz. Piadine sa rukolom, pršutom i sirom su 6,5€, a spritz je 7€. Cene su malo više, ali je užitak potpun.

Bašta je lepo uređena, a osoblje izuzetno ljubazno. Imaju i interesantnu dekoraciju na stolu. Umesto cveća, u konzervu od paradajza je posađena neka začinska biljka. Baš italijanski! Piadine su im izuzetnog ukusa i veoma bogato nadevene. Spritz se služi u ogromnim čašama. Uživali smo uz italijansku hranu, uz zvuke moderne italijanske muzike, koja se izvodi uživo.

Svakako ćete uživati na ovom prelepom mestu. Trg je star, ušuškan i nekako nostalgičan. Kada uz sve to dodate isprobavanje tradicionalne hrane i pića, posebno piadina, koje se u nekoj formi spremaju još od perioda Rimskog carstva, ugođaj je potpun. Uveče je mesto veoma živo i prepuno, kako turista, tako i lokalnog stanovništva.

Nakon lepog i tipično italijanskog obroka, možete nastaviti da šetate gradom. Kada smo ga mi posetili, već je počeo da pada mrak, kada je grad prilično slabo osvetljen, posebno sporedne ulice.


rimini: trg cavour
rimini: piadina i spritz

5. Šetnja preko Tiberijevog mosta

Šetnja starim gradom završava se na Tiberijevom mostu, jednom od najvećih očuvanih rimskih mostova, koji je započeo car Avgust, a završio car Tiberije. Ponte di Tiberio ili Ponte d'Augusto (Tiberijev/Avgustov most) preko reke je jedan od simbola Riminija i deo gradskog grba.

Jedinstven je po dizajnu i konkstrukciji. Sastoji se od pet lukova širine oko 8 m. Smatra se jednim od najstarijih mostova na svetu. U rimsko doba, ovaj most je označavao početak puta Via Emilia, puta koji je spajao Rimini sa Piaćencom (deltom reke Po), koji se nastavljao na put Via Flaminia za Rim. Danas most povezuje centar grada sa starim ribarskim kvartom Borgo San Giuliano. Ako pređete preko mosta, doći ćete do dela grada u kome se nalazi veliki broj restorana i kafića, i koji je uveče posebno aktivan.

Nedaleko od mosta se nalazi tvrđava San Giusto, oko koje je napravljeno i nekoliko parkinga, na kojima morate platiti parking na automatu. Cena po satu je 1,2€.


rimini: tiberijev most

6. Park Frederiko Felini

Rimini je rodno mesto čuvenog reditelja Federika Felinija. U Riminiju će uživati ljubitelji Felinijevih filmova, jer ovaj grad predstavlja omaž reditelju. Na trgovima Riminija prepoznaćete kadrove iz filmova, a u jednom delu grada većina starih kućica u uskim uličicama iscrtana je muralima iz Felinijevih filmova.

Park Frederiko Felini je jedna od lokacija izgrađena njemu u čast. U njemu se nalazi i šetalište Đulijeta Masina (čuvena italijanska glumica, Felinijeva supruga). Rimini je i mesto "Amarkorda" koji je 70ih godina 20. veka predstavio ovaj grad celom svetu, kao i mesto u kome počiva veliki filmski majstor. Po njemu je dobio naziv i lokalni aerodrom.

Park se nalazi u oblasti Marina Centro, odmah pored Grand Hotela, koji je bio inspiracija reditelju. Kod parka se nalazi parking na ulici, koji se na automatu plaća 1,5€ po satu.

U gradu se nalazi Fondacija Federico Fellini koja čuva rukopise i nacrte filmskog genija, kao i muzej "Casa Museo" posvećen reditelju. Ovde se takođe nalazi i Kinoteka koja čuva filmske trake, crteže i postere njegovih filmova.

Grand Hotel Rimini je velelepni hotel, najstariji u Riminiju, koji postoji još od 1908. godine. Jedini je hotel sa pet zvezdica u Riminiju i ima svoju privatnu plažu. Felini je bio siromašan u detinjstvu, i često je dolazio do ovog hotela i sanjao da jednog dana bude njegov gost. Želja mu se i ostvarila. Hotel je bio nezaobilazna scenografija u njegovom “Amarkordu”, a bio je i gost hotela koji je imao sopstveni apartman. Ovde je i doživeo srčani udar i umro 1993. godine.

Nedaleko od hotela se nalazi Aquario di Rimini, u kome možete posmatrati šou sa fokama. Ulaznica košta 12€, a šou se održava u 16:15 tokom aprila i maja, tokom juna i jula u 16:15 i 22:00, tokom avgusta u 16:15, 18:15 i 22:00, a tokom septembra u 16:15. Šou može istovremeno da posmatra maksimalno 10 osoba. Još jedna atrakcija u pristaništu je i panoramski točak. Izgrađen je za potrebe proslave novog milenijuma u Parizu, odakle je putovao u Lion, Bon, Berlin i Hong Kong, da bi konačno došao na trg Piazza Boscovich, odmah uz obalu.


rimini: park frederiko felini
grand hotel rimini

7. Raznovrsne mogućnosti za izlete

Rimini pruža brojne mogućnosti za izlete, među kojima je posebno atraktivno obilaženje tematskih parkova, kojima ovaj kraj obiluje.

U mestu Riccione se nalazi tematski park posvećen golfu, pod nazivom Indiana golf adventures. Otvoren je i tokom dana i tokom noći. Ulaznica za odrasle za korišćenje 18 rupa je 12€, a za korišćenje svih 36 rupa je 18€. Deca do četiri godine ulaze besplatno. U mestu Riccione se nalazi i Castel Guelfo autlet, sa 110 različitih prodavnica. Radno vreme od ponedeljka do petka je od 10:00-20:00, a subotom i nedeljom od 10:00-20:30. Zatvoreno je 15. avgusta. Postoji i besplatan šatl bus svakog četvrtka od 9. juna do 15. septembra, iz mesta Riccione do šoping centra.

Sledeća atrakcija je Acquario di Cattolica, koji se nalazi u istoimenom mestu. Predstavlja najveći akvarijum na jadranskoj obali. Najspektakularniji šou koji možete pogledati je hranjenje ajkula, pingvina, vidri i raža. Cena ulaznice je 20€.

U mestu San Mauro Mare postoji karting staza Kartodromo. Imaju staze za vožnju mini motora i kartinga. Cena vožnje je od 12€, pa na dalje, u zavisnosti od vožnje i godina/visine. U ovom mestu se nalazi i tematski park Oltremare. To je zapravo jedinstveni park, u kome možete videti kako delfini igraju uz muziku. Ulaznica košta 26€. Inače, postoje i kombinovane karte za dva tematska parka (Qcquario di Cattolica, Aquafan, Oltremare ili Italia in Miniatura). Radno vreme je od 10:00-18:00.

Još jedan od tematskih parkova je Fabilandia. To je zabavni park sa brojnim atrakcijama i vožnjama, kako za decu, tako i za odrasle. Uz sve to postoje i restorani u kojima možete nešto prezalogajiti. Jedna od najvećih atrakcija je tematski park Italia in Miniatura, koji će vam omogućiti da se osećate kao džin, naspram 270 replika najznačajnijih spomenika koji se mogu videti širom Italije. Naravno, i ovde ima restorana u kojima možete napraviti pauzu od zabave. Cena ulaznice je 23€, a postoji mogućnost kupovine prethodno pomenute kombinovane ulaznice za dva parka.

Na malo dužu ekskurziju, možete otići u mesto Genga, u kome se nalazi Grotte di Frasassi. Frasassi pećinski kompleks je jedan od najgrandioznijih i najfascinantnijih podzemnih kompleksa na svetu. Cena standardne ture je 15,5€. Karta obuhvata vođenu turu kroz pećine, ulaz u speleopaleontološki muzej i Genga muzej umetnosti, istorije i prostora. Radno vreme je svakog dana, osim 4. decembra, 25. decembra, i u periodu od 10-30. januara zbog perioda biološkog mirovanja.

BONUS: Smeštaj u Riminiju

Kada je u pitanju smeštaj, mi smo preko Booking-a rezervisali smeštaj u hotelu „Spiaggia Marconi“. Hotel se nalazi na samoj obali, uz peščanu plažu, u delu grada Marina Centro. Smeštaj je zaista odličan. Ispred hotela se nalazi manji parking. U hotelu je moguće besplatno iznajmiti bicikle. Svako jutro je u klubu kod recepcije dnevna štampa, koju možete uzeti i čitati (na italijanskom jeziku, naravno). Kod recepcije, nalazi se velika polica sa flajerima za atrakcije u Raveni, Riminiju i San Marinu, koje možete uzeti.

Sobe su klimatizovane i imaju satelitske kanale, kao i balkon koji gleda na more. Inače, ceo smeštaj je jako udoban. Elegantni dekor obuhvata drveni nameštaj i tapete – sve je u pomalo baroknom stilu. Kupatilo je lepo uređeno, sa svim mogućim priborom i fenom za kosu. Gosti imaju popust na plažni klub, koji je udaljen 20 m. Autobuska stanica koja se nalazi na 30 m povezuje hotel i istorijski centar Riminija. Recepcija radi non-stop i izuzetno su ljubazni.

Svakog jutra se u lepom restoranu sa staklenim zidovima služi odličan doručak na bazi švedskog stola, koji uključuje ukusnu slanu i slatku hranu. Imaju odlične kompote i voćne jogurte. Pored standardnih sireva i suvomesnatih proizvoda, imaju i jogurt, mleko, aparat za napitke, sokove, kajganu, viršle, što se tiče slanih stvari. Kada su u pitanju slatkiši, imaju razne tartove, slatke hlebove, kroasane, kao i kvalitetne hlepčiće. Čajeve možete uzimati sami. Doručak je od 7:30-9:00. Postoji mogućnost doplate večere u restoranu. Po ceni od 11€ birate dva predjela, dva glavna jela i imate piće uz to.

Restoran u kome se doručkuje gleda na plažu i zaista ima lepu i ugodnu atmosferu. Samo pređete preko puta, i već ste na plaži. Videćete da se u Italiji u hotelima uglavnom plaća boravišna taksa, i njen iznos se razlikuje od hotela do hotela.


rimini: hotel spiaggia marconi


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Ravena: Šta videti i iskusiti u prestonici mozaika

San Marino: Šta videti i iskusiti u najstarijoj državi na svetu

Kjođa i Sotomarina: Šta videti i iskusiti u maloj Veneciji

Grado: Šta videti i iskusiti u italijanskom malom gradu


San Marino: Šta videti i iskusiti u najstarijoj državi na svetu

Nekoliko kilometara od istočne italijanske obale, nalazi se Republika San Marino, koja na malom prostoru nudi mnogo znamenitosti. Širina države je svega 12 km, a smatra se najstarijom državom na svetu. Treća je najmanja država u Evropi, posle Vatikana i Monaka. Dom je mnogih znamenitosti koje su pod UNESCO zaštitom.


Grado: Šta videti i iskusiti u italijanskom malom gradu

Grado je istorijski primorski grad koji se nalazi u laguni ostrva. Počeci postojanja Grada se beleže još u rimsko doba, a ime grada potiče od latinske reči “gradus”, što znači „vojna tvrđava“. Zapravo, Grado je bilo stajalište rimskih brodova koji su plovili rekom Natisa, prema rimskom gradu Akvileja, koji je bio najvažniji istočni grad za Rimljane i centar 10. italijanske regije Venetia et Histria.


Ravena: Šta videti i iskusiti u prestonici mozaika

Na prvi pogled, Ravena liči na druge italijanske srednjovekovne gradove – sa starim ulicama i zgradama, prodavnicama, malim mirnim trgovima. Možda će vam delovati i nezanimljivo. Međutim, krije pravu riznicu i podseća na malu kutiju sa blagom. Iako mozaik kao oblik umetnosti nije nastao u Raveni, Ravena je evropska prestonica mozaika i na tu činjenicu će vas podsećati svaki kutak u gradu.


Kjođa i Sotomarina: Šta videti i iskusiti u maloj Veneciji

Sotomarina je moderno primorsko mesto na južnom kraju venecijanske lagune. Praktično, predstavlja ostrvo, između Jadranskog mora, lagune i reke Brenta. Grad je mostom povezan sa istorijskom ribarskom lukom Kjođa, koja se nalazi na manjem ostrvu u laguni. Njihovom kombinacijom se dolazi do kompletnog užitka. Pravi italijanski duh nalazi se u malim gradovima. U to ćete se ovde uveriti.