Smederevo: Kratak izlet do viteškog grada


Smederevo: Kratak izlet do viteškog grada



Autor fotografija:

Bojana J.


Ako niste raspoloženi za dugu vožnju, a želite da promenite sredinu na jedan dan, predlažem da razmotrite odlazak u Smederevo. Sam grad je mali, ali ima sasvim dovoljno sadržaja za celodnevni izlet.

Preporučujem da se parkirate u centru grada (parkiranje je zonsko) i da onda peške obiđete centar i atrakcije u njegovoj okolini. Parking se radnim danima plaća do 21h, subotom do 14h, a nedeljom je besplatan.


Šetnja kroz pešačku zonu

Obilazak možete početi sa glavnog trga, na kome se nalazi fontana i naspram nje Saborna crkva Svetog Georgija (trenutno je fasada u fazi obnove), koja dominira centrom grada. Na trgu ćete često zateći razne manifestacije i sajmove. Za vreme moje posete je bio sajam cveća. Moglo se kupiti razno baštensko sveće po izuzetno povoljnim cenama. Ceo trg je mirisao i šareneo se od raznih gracioznih biljaka. Na trgu ima i zanimacije za decu na žetone, kao i autići na akumulator (niže cene nego u Beogradu).

Do trga se dolazi kroz dve ulice (sa jednog i drugog kraja trga) koje su prepune kafića i restorančića, u kojima možete popiti piće, pojesti kolače i sladoled, ili nešto prezalogajiti. Ako želite da se tokom toplih dana rashladite odličnim sladoledom, preporučujem da svratite u sladoledžinicu "Zlatne kugle" (imaju malu baštu). Imaju, pored ostalih ukusa, crnu čokoladu bez šećera. Cena kugle sladoleda je nešto niža nego u Beogradu. Ako želite da nešto prezalogajite, možete otići na roštilj u "Žar" (imaju mesta za sedenje), nedaleko od glavnog trga.


Šetnja kroz pešačku zonu
Šetnja kroz pešačku zonu

Panorama sa Smederevske tvrđave

Ulicom koja vodi od trga, stižete do obale Dunava, uz koju je uređeno šetalište. Šetalištem se stiže i do Smederevske tvrđave, najznačajnije gradske atrakcije. Iako je jedan deo tvrđave preuređen u park, sa igralištem za decu, za koji se ulaz ne plaća, ako želite da posetite samo utvrđenje, zidine i posmatrate panoramu grada (Mali grad), moraćete da izdvojite 200 dinara za ulaznicu. Deca do sedam godina ne plaćaju ulaz. Imajte u vidu da ulaznica važi za jedan ulazak (ne možete da ulazite i izlazite u toku dana). Unutar Malog grada postoji montažni toalet. Mi smo tvrđavu obišli na dan kada se ovde održavao festival "Vitezovi i legende", što sveukupnoj atmosferi i doživljaju daje posebnu notu.

Smederevsku tvrđavu je izgradio Despot Đurađ Branković i imala je ulogu upravnog, vojnog, privrednog, kulturnog i crkvenog sedišta Despotovine. Potiče iz 15. veka. U delu koji se naziva Mali grad (za koji se plaća ulaz), nekada se nalazila rezidencija Despota Đurađa, porodična kuća, kuća za pratnju i stražu, bibiloteka i kovnica novca. Ovo je ujedno i najstariji deo tvrđave, koji je izgrađen za samo dve godine. Najreprezantivnija je bila Sala magna audientia (namenjena za prijeme), sa biforama - prozorima isklesanim u kamenu - jedinstveni primeri u gradnji srednjovekovnih gradova u Srbiji.

Veliki grad je izgrađen naknadno, kao i 19 kula povezanih bedemima. Interesantno je da je tvrđava kompletno okružena vodom, jer je kroz kopneni deo prokopan kanal, koji je spajao Dunav i reku Jezavu. Imače, sama tvrđava je smeštena na ušću ove dve reke. S obzirom na to da je sa svih strana okružena vodom, naziva se vodenim tipom utvrđenja.

Mostom preko kanala i danas ulazite u tvrđavu, a tu se nalazi i biletarnica. Radno vreme za obilazak je od 8-20h. Iako je Mali grad zapravo mali, možete prošetati ceo krug njegovim bedemima i uživati u panoramskom pogledu na Smederevo. Kada se popnete na bedem, videćete da se na nekoliko kula možete popeti za još lepši pogled. Samo vodite računa, jer su drvene stepenice u kulama dosta uske i na nekim delovima i strme.


Panorama sa Smederevske tvrđave
Panorama sa Smederevske tvrđave
Panorama sa Smederevske tvrđave
Panorama sa Smederevske tvrđave


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Izleti blizu Beograda: Predlozi zanimljivih mesta


Izleti blizu Beograda: Predlozi zanimljivih mesta

U ovom tekstu predlažem mesta na koja možete otići na kraći izlet, do kojih vam treba oko sat vremena od Beograda. Neki od predloga su u okolini Beograda, dok ima i mesta na oko 100 km udaljenosti, do kojih se kolima lako stiže za oko sat vremena vožnje. Na linkovima ćete naći celokupne predloge izleta, sa sadržajima kojima možete u tom kraju ispuniti ceo dan.