Crnogorsko primorje: Moja najlepša iskustva


Crnogorsko primorje: Moja najlepša iskustva



Autor fotografija:

Bojana J.


Crnogorsko primorje je najlepši deo Crne Gore, omeđen Orjenom, Lovćenom, Sutormanom i Rumijom. Plavo more, prohladna voda, izuzetno slana, i slabo razuđena obala, izuzev Boke Kotorske. Plaže su duge, sve u sumi, čak 52 km. 1979. godinu je Crnu Goru zadesio katastrofalni zemljotres. Tada su stradali brojni gradovi i kulturno-istorijski spomenici. Ipak, danas možete posetiti stara gradska jezgra tipičnih primorskih gradova, jedinstvenog šarma, koji je odlika Jadrana.

Iako su vam verovatno sva mesta o kojima ćete čitati u određenoj meri poznata, u ovom tekstu sam želela da izdvojim meni najdraža mesta i iskustva, koja morate doživeti ako odlučite da letujete na crnogorskom primorju.


1. Doručak na Zlatarskom jezeru

Kada god smo išli ka crnogorskom primorju, praktikovali smo da na putu do tamo posetimo Zlatibor ili Zlatar. Ovog puta smo se zaustavili pored motela "Zlatarsko jezero", kako bismo doručkovali. Nekada poznati restoran pod imenom “Sveti Nikola” na Kokinom Brodu, danas je restoran sa prenoćištem, smešten otprilike na pola puta između Beograda i crnogorskog primorja, a na samoj obali Zlatarskog jezera.

Uvek poručujemo zapečenu zlatarsku lepunju sa kajmakom, doručkujemo i nastavljamo dalje. Cene su sasvim pristojne, a pogled na jezero predivan.


Doručak na Zlatarskom jezeru
Doručak na Zlatarskom jezeru

2. Kupanje na jednoj od najlepših evropskih plaža

Bečići su mesto koje pripada opštini Budva, od koje je udaljeno jednim pešačkim tunelom. Imaju plažu dugu oko 2 km, koja je među najlepšim u Crnoj Gori. Plaža je 1935. godine dobila nagradu u Parizu za najlepšu prirodnu plažu u Evropi. Iznad plaže se često mogu videti padobranci.

Bečići su vrhunski sređeni, sa brojnim luksuznim hotelima, među kojima se ističe hotel „Splendid“. Ovaj hotel je bio izbor Rolling Stonsa i Madone za vreme njihovog boravka u Crnoj Gori, pa vam to dovoljno govori o njegovom nivou. Za razliku od Budve, koja ima i veliki broj privatnih, Bečići se uglavnom sastoje od srednjih i velikih hotela.

Bečići imaju lepo šetalište uz more, koje se nadovezuje na šetalište mesta Rafailovići. Zapravo, granica između ova dva mesta je plava stena na šetalištu.

Iz Bečića se stazom i kroz tunel može otići peške do Budve, šetnjom koja traje oko pola sata. U okviru hotela "Mediteran" se nalazi i akvapark, koji se može posetiti. Akvapark nije veliki, ali je lepo uređen i čist. Ima spa centar, otvorene bazene, brzu reku, barove, itd.

Naš izbor za smeštaj su najčešće upravo Bečići, i to jedan hotel, koji je vrlo skroman, ali zadovoljava sve naše potrebe. Reč je o hotelu "Alet". Hotel je sasvim pristojan, ima tople vode, usluga je na bazi švedskog stola za doručak i večeru, a može se jesti na prelepoj terasi hotela sa pogledom na more. Nalazi se u predelu bogatom vegetacijom, ali nije luksuzan. Nemaju uređen parking, već se parkirate oko smeštaja. Treba se raspitati gde je smeštaj, jer je raspoređen po objektima koji mogu biti i u brdu. I što je još važnije, u ovom delu primorja nikada nismo imali problema sa stomačnim virusima. Tokom letnjih noći, u okolini hotela samo čujete zrikavce i vidite svice.


Kupanje na jednoj od najlepših evropskih plaža
Kupanje na jednoj od najlepših evropskih plaža
Kupanje na jednoj od najlepših evropskih plaža
Kupanje na jednoj od najlepših evropskih plaža

3. Večernja šetnja do Rafailovića

Rafailovići su nekada bili ribarsko mesto, a sada popularna turistička destinacija, poznata po jednoj od najlepših plaža Budvanske rivijere. Još jedna od prednosti ovog prelepog mesta je i to što se nalazi u blizini Budve, tako da ako volite šetnju, možete pešačkom stazom prošetati do Budve, koja je udaljena samo 3,2 km.

Pored prelepe plaže, Rafailovići imaju marinu za jahte, glisere i čamce, restorane, prodavnice, kafiće itd. Ovde možete uživati u romantičnoj večeri, ukusnoj ribi koja tek ulovljena čeka u restoranskim rafovima i opustiti se uz dobro vino.

Tokom šetnje mestom, može se videti veliki broj ribljih restorana koji pripremaju obrok na licu mesta, od ribe koju sami gosti izaberu. Restorani su veoma lepo uređeni. Zaista je lepo, romantično mediteransko mesto.

Odavde se može posmatrati i prelepi zalazak sunca.


Večernja šetnja do Rafailovića
Večernja šetnja do Rafailovića
Večernja šetnja do Rafailovića

4. Budvanske starogradske legende

Budva je centar turizma ovog dela Jadrana. Često je nazivaju i "metropolom turizma", jer je najposećenija destinacija u Crnoj Gori.

Istovremeno je i jedno od najstarijih naselja na Jadranu. Prema jednoj legendi, osnivači Budve su bili Kadmo, sin feničanskog kralja i kraljice, i njegova žena Harmonije. Oni su volovskom zapregom stigli iz Tebe na obalu Budve i tu osnovali grad. Reč "butua" na grčkom znači “vo”.

A evo i druge legende kako je Budva nastala (simbol Budve, koji podržava ovu legendu, se može naći na jednom zidu unutar tvrđave starog grada).

"Bilo jednom davno. Živeo u Budvi mladi klesar Marko Mitrov. Čuvena je bila njegova veština. Šta pogleda, to iskleše. Šta zamisli, još i lepše. Krilati lavovi, anđeli, ribe, ptice. Sve kao živo. Pročulo se nadaleko. Nije bilo viđenijeg čoveka da mu kuću ne ukrasi. I bi tako neko vreme. Onda se Marko zagleda u Jelenu. Planu ljubav. Voleli se tajno. Nije im bilo suđeno. Jeleni ne dadoše da za Marka pođe. I skočiše u more sa zidina budvanskih. I u smrt zajedno. Desi se čudo. Kada talase dodirnuše, u ribe se pretvoriše. Nestadoše u dubinu, njihova se ljubav ostvarila. A ču se glas: "k’o jedno nek budu dva! Budu dva... Po tome ostade Budva. U Markovoj kući dadoše reljef od kamena neviđene boje. Na reljefu dve ribe upletene, nerazdvojne. Kako je to znao i isklesao, nikad nije objašnjeno. Sudbina. Ostalo je legenda. I ostalo je predanje da će svako ko reljef dodirne, svojoj ljubavi pomoći da postane čvrsta i postojana kao kamen."

Ostrvo Sveti Nikola, popularno nazvano “Havaji” kod Budve je najveće ostrvo u Crnoj Gori. Prema legendi, Sveti Sava, kada je kretao za Svetu Goru iz Budve, nije mogao da se ukrca na brod, pa je bacio kamenje i napravio sprud preko kojeg je prešao i ukrcao se. Taj sprud i danas postoji.

Slovenska plaža je najveća plaža u Budvi, kojom se stiže sve do Starog grada. Dugačka je preko 1,5 km. Plaža je i peščana i šljunkovita. Iznad plaže se nalazi uređeno šetaliste, na kome je uvek gužva. Duž šetališta se mogu videti zanimljive prodavnice, po krivudavim ulicama, kao i male pijace suvenira.

U luci, koja se nalazi na ulazu u Stari grad, se mogu posmatrati i fotografisati veoma lepe i skupe jahte.

Plaža Ričardova glava se nalazi ispred zidina Starog grada, tako da se u isto vreme može uživati u moru i lepoti istorijskog spomenika. Dobila je ime po glumcu Ričardu Vidmarku, koji je tu snimao film "Dugi brodovi", 1963. godine.

Na 150 m od Starog grada se nalazi i plaža Mogren, do koje se stiže kamenim putićem, veoma strmim i stenovitim. Mogren čine dve peskovite plaže, spojene tunelom. Dobila je ime po španskom moreplovcu Mogriniju, koji je doziveo brodolom i iskrcao se na jednu od njih. U znak zahvalnosti, na tom mestu je podigao crkvu posvećenu Sv. Antonu. Ostaci crkve se danas nalaze na plaži Mogren II.

Stari grad je zaštitni znak Budve. Podignut je na ostrvcu koje je peščanom prevlakom bilo spojeno sa kopnom (poluostrvo “Tombolo”). Posebna atrakcija Starog grada su zidine iz srednjeg veka, iz perioda Mletačke vladavine. U zemljotresu 1667. godine, Budva je srušena, a na temeljima starih zidina su podignute nove. Još jednom su bile oštećene u zemljotresu 1979. godine, posle koga je čitav grad obnovljen.

Stari grad je sastavljen iz spleta uličica, trgova, bedema i kula iz srednjeg veka. U prizemljima starogradskih kuća su galerije, prodavnice, kafei i restorani, ekskluzivni butici. U Starom gradu je smeštena i gradska tvrđava Citadela, iz VI veka p.n.e., danas letnja pozornica Grada teatra. U gradu su jos i crkva Sv. Ivana iz VII veka, crkva Sv. Trojice iz 1804. godine i Bogorodičina crkva iz 840. godine. Većina arhitekture Starog grada je venecijanskog porekla.

U starom gradu postoji i Pomorski muzej, koji bi obavezno trebalo posetiti, kao i prošetati ostatkom tvrđave, koja je zaista lepo uređena, ali treba voditi računa da se ne izgubite. Ulice su vrlo izuvijane. Fotografisanje unutar muzeja je dozvoljeno.


Budvanske starogradske legende

5. Miris hercegnovskih mimoza

„Celu bogovetnu noć brojim, u snu, stepenice, i nikad da ih izbrojim. A u svitanje, kad se probudim, preda mnom grad pun strmih izukrštanih stepenica kojima se zaista valja penjati i spuštati.“ - Ivo Andrić

Herceg Novi, grad cveća i umetnika, nalazi se na obroncima Orjena. Ako ne po prelepom starom gradu i jedinstvenoj primorakoj atmosferi, onda vam je ovo mesto poznato po festivalu koji se održava tokom februara. Tada Novljani slave “Dane mimoze”, sa mažoretkinjama i muzikom, koja unoai karnevalsku atmoaferu u grad u sred zime. Ovo je zabava u čast mirisnog, žutog cveća (moram da priznam, jednog od meni omiljenog), koja se održava još od 1969. godine. Novljani najukusnije specijalitete prave poslednjeg dana karnevala, pa ako ste tu, ne propustite Riblje veče.

Sa tvrđava i “skalina” ovog grada se vidi ceo Bokokotorski zaliv, jedan od članova asocijacije 27 najlepših fjordova sveta.

Novljani sebe ne nazivaju Crnogorcima - oni su Bokelji. Herceg Novi ima zanimljiv spoj klime, prirode, kulturno-istorijskih spomenika i zdravstvenog turizma (na jednom njegovom kraju se nalazi Igalo, poznata banja i lečilište).

Niste posetili Herceg Novi ako niste prošetali kroz Stari grad, zidan stepenasto, sa dva velika trga i ispresecan brojnim uskim, izuhijanim ulicama i stepenicama (ima ih zaista mnogo i umeju da budu veoma klizave). Krenite sa Trga Nikole Đurkovića, pa stepeništem Kralja Tvrtka, ispod Sahat kule iz XVII veka, pa ponovo nizom stepenica, stiže se na Trg Hercega Stjepana, lokalnog naziva Bela vista. Tu ćete videti crkvu Svetog Arhanđela Mihaila, koju smatraju draguljem bokokotorskog graditeljstva, i Spomen česmu iz koje teče hladna voda, pa se ovde možete osvežiti.

Odavde možete nastaviti ka tvrđavi Forte mare (naravno, ponovo stepeništem), najčešćim motivom na suvenirima. Nastala je između XIV i XVII veka, bila je jedno vreme letnji bioskop, a kasnije i diskoteka. Zanimljivo je da u zidinama postoji prolaz od obale do vrha tvrđave.

Kad ste već tu, pogledajte i Kanli kulu, na kojoj se održava festival “Sunčane skale”. Naziv kule na turskom znači "krvava kula", u u XVI veku je zaista i bila tamnica. Još jedna od tvđava vrednih pažnje je i Španjola, tvrđava koju su gradili stanovnici Pirinejskog poluostrva.

Šetnja obalom mora je takođe poseban doživljaj. Prošetajte šetalištem Pet Danica, izgrađenom na ostacima železničke pruge, duž koje su i danas tuneli. Naziv je dobilo po pet devojaka, koje su 1941. godine otišle u rat i nisu se nikada vratile. Na šetalištu možete pazariti i suvenire, među kojima se je i nakit od kamenja i školjki, koji se prodaje u malim umetničkim radionicama.


Miris hercegnovskih mimoza
Miris hercegnovskih mimoza
Miris hercegnovskih mimoza
Miris hercegnovskih mimoza
Miris hercegnovskih mimoza

6. Izlet do Gospe od Škrpjela

Na samo 15-ak minuta vožnje od Kotora se nalazi Perast. Predatavlja jedan od najlepših primera barokne arhitekture na Jadranu. Iako je sam gradić izuzetne lepote i šarma, poznat je po dva ostrva, koja se nalaze u blizini. Prvo je Sv. Đorđe, prirodno ostrvo, simbol muškarca. Drugo je Gospa od Škrpjela, veštačko ostrvo, simbol žene.

Crkva Sv. Đorđa se nalazi na istoimenom ostrvu, a po njoj je i dobilo ime. Pretpostavlja se da su na ostrvu boravili benediktinci, jos od 9. veka. Crkva je služila kao gradsko groblje, a dan danas se mogu videti ilirski grobovi i rimski natpisi.

Gospa od Škrpjela je udaljena samo 115 m od ostrva Sv. Đorđa. Nastalo je nasipanjem kamenja oko spruda koji je tu nekada postojao. Tako je nastalo i ime “škrpjel”, što znači morski sprud. Svetilište na ostrvu je posvećeno Velikoj Gospojini.


Izlet do Gospe od Škrpjela
Izlet do Gospe od Škrpjela

7. Dinja sa pršutom u jednom od najlepših gradova Jadrana

Prethodno pomenuti Kotor je stari, glavni grad Boke Kotorske, koji je vekovima bio na raskršću trgovačkih puteva. Predstavlna mali grad-muzej, sa brojnim zgradama iz perioda Mletačke republike i vizantijakog carstva.

Preporučujem ručak na glavnom trgu i degustiranje njihovog specijaliteta - dinja sa pršutom.

U luci se mogu razgledati prelepe jahte i brodovi. Sa obale se u Stari grad može ući kroz troje gradskih vrata, od kojih su glavna morska vrata iz XVI veka.

Kotor je poznat i po karnevalu, tokom koga možete posetiti karnevalsko veče, koncert pod maskama u crkvi Svetog Duha, maškare đaka, dečiju povorku. Počinje dve nedelje pred uskršnji post. Posebno je zanimljiva papalada, kada karnevalske grupe spremaju razne đakonije i kada se bira najbolji majstor "bokeške kužine".

Ako želite da obiđete Stari grad krenite od Trga od oružja, najvećeg gradskog trga, na kome se u mletačko doba skladištilo oružje. Na njemu se nalazi Toranj za sat, Providurova (kneževa) palata, zgrada Arsenala, Napoleonovo pozorište i kula gradske straže. Odavde se izgubite u uskim ulicama i divite svakom kutku. Pazite samo da ne zalutate.


Dinja sa pršutom u jednom od najlepših gradova Jadrana
Dinja sa pršutom u jednom od najlepših gradova Jadrana
Dinja sa pršutom u jednom od najlepših gradova Jadrana
Dinja sa pršutom u jednom od najlepših gradova Jadrana
Dinja sa pršutom u jednom od najlepših gradova Jadrana

8. Dašak luksuza Svetog Stefana

Sveti Stefan je luksuzno poluostrvo u blizini Budve. Sa kopnom je povezan prevlakom, na kojoj je izgrađena staza kojom ulazite u Stari grad. Sprudom se možete prošetati, ali se ulaz na samo ostrvo-Stari grad naplaćuje.

Predstavlja najluksuznije letovalište u Crnoj Gori i jedno od najluksuznijih na Jadranu. Smatra se da je na ostrvu Sveti Stefan sagrađeno utvrđenje 1442. godine. Tvrđava je bila opasana zidinama, da bi u njoj mogle da se sklanjaju porodice iz okolnih mesta, pred napadom Turaka i gusara.

Po drugoj legendi, naselje je nastalo nakon pobede Paštrovićevskog odreda nad Turcima, a od zarobljenog plena je podignuta tvrđava, u kojoj je izgrađeno 12 kuća - po jedna za svako pleme.

Pored kupanja na Svetom Stefanu, možete prošetati i stazom kroz šumu do susedne Kraljičine plaže. I ne čudi zašto je naš, a najbolji svetski teniser Novak Đoković za svoje venčanje upravo odabrao ovo poluostrvo i Kraljičinu plažu. I mi smo prošetali ovom prijatnom stazom kroz šumu.

Inače, na samo ostrvo nije moguće ući kolima. Kola se parkiraju na vrlo skupom parking na ulazu na sprud kojim se dolazi do ostrva.


Dašak luksuza Svetog Stefana
Dašak luksuza Svetog Stefana
Dašak luksuza Svetog Stefana
Dašak luksuza Svetog Stefana
Dašak luksuza Svetog Stefana

9. Predah u dvorištu manastira Morača

Po povratku sa crnogorskog primorja, predlažem vam da posetite manastir Morača. Jedan je od najznačajnijih srpskih srednjovekovnih kulturno-istorijskih spomenika Crne Gore. Nalazi se na desnoj obali Morače, u proširenom delu istoimenog kanjona.

Manastir je 1252. godine izgradio Stefan, sin kralja Vukana, što možete pročitati i na natpisu na portalu. Manastirski kompleks čini saborna crkva Uspenja Bogorodice, mala crkva svetog Nikole i konaci. Ima izuzetan živopis. Iz 13. veka je sačuvano 11 kompozicija iz života proroka Ilije.

Zanimljivo je da se ispred manastira nalazi mali ribnjak, preko čijeg mosta se prelazi kada se ulazi u manastir. Naime, ovde se može upecati riba, a monasi je spremaju i poslužuju je za ručak u bašti manastira (naravno, uz naplatu). Svakako dobro mesto za kratak predah, pre nastavka puta ka Srbiji.


Predah u dvorištu manastira Morača
Predah u dvorištu manastira Morača

U nastavku ćete naći mapu lokacija predloženih u ovom tekstu.




Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Trebinje: Šta videti i iskusiti u Dučićevom gradu sunca

Višegrad: Šta videti i iskusiti u čuvenom gradu na Drini

Zlatibor: Moja najlepša iskustva među zlatnim borovima


Trebinje: Šta videti i iskusiti u Dučićevom gradu sunca

Jedinstven grad, sa jedinstvenom atmosferom. Nije primorski, ali ima mediteranski duh. Zato se ovde oseća miris mediteranskog voća, maslina, smokve, lavande. Koliko je ovaj grad lep i jedinstven, govori i to što je Dučić ovde pisao čuvena "Jutra sa Leotara", inspirisan ovom opakom planinom visokom 1.224 m, koja se nadvija nad gradom i čini njegovu prepoznatljivu panoramu.


Zlatibor: Moja najlepša iskustva među zlatnim borovima

Zlatibor, jedna od naših najlepših planina, podjednako interesantna u svako godišnje doba. Ako dođete vikendom ili praznicima, zateći će vas gužva, gužva i gužva... bukvalno svuda! I na putu do Zlatibora, na pumpama, u prodavnicama, restoranima. Prepuno je ljudi gde god da se okrenete. Pamtim ga kao mesto na koje sam svakog leta odlazila sa porodicom i tamo provodila bar nedelju dana, u istraživanju okoline i uživanju u beskrajnim šetnjama po čistoj prirodi i svežem vazduhu.


Višegrad: Šta videti i iskusiti u čuvenom gradu na Drini

Ovim tekstom “putujemo” do Višegrada, malog, ali sadržajnog grada u Republici Srpskoj. Turistički je postao značajan zahvaljujući Ivi Andriću i ćupriji (iz Andrićevog romana “Na Drini ćuprija”) - mostu Mehmed paše Sokolovića. Lepotu Višegrada upotpunjuje Drina, koja gradi drugi po veličini rečni kanjon u Evropi, kojim možete krstariti brodovima. Sam grad je mali i može se obići za 2-3 sata.