Segedin: Šta videti i iskusiti u gradu sunca


Segedin: Šta videti i iskusiti u gradu sunca



Autor fotografija:

Bojana J.


Dobro došli u Segedin, grad koji ne možete a da ne zavolite na prvi pogled. Grad sunca, poznat po velikoj osunčanosti, najveći na Tisi i treći po veličini u Mađarskoj. U 14. veku je bio najvažniji grad južne Ugarske, u periodu kada je sa Orijenta stigla i paprika, obavezan sastojak mađarskih jela do današnjih dana.

Dok šetate skockanim gradom, ne možete poverovati da 1879. godine grada gotovo da nije ni bilo. Tada je Segedin zadesila poplava neverovatnih razmera, koja je uništila oko 95% zgrada. Nakon ovog događaja, Franc Jozef I je posetio grad i obećao da će "Segedin biti mnogo lepši nego što je bio pre". Da nije tako bilo, danas ne biste mogli da uživate u toj lepoti, na oko 3h od Beograda. Interesantno je da je Segedin izgrađen po principu prstenova (korut), koji su dobili imena evropskih gradova koji su pomagali u nevolji. Tako se danas može prošetati ulicama koje nose nazive Parizsi korut ili Berlini korut.

Uveče je Segedin aktivan i romantičan, tako da preporučujem da odvojite vreme i ostanete tokom produženog vikenda. Aktivnosti ima dovoljno, u gradu i okolini, da upotpunite dane zabavom. Segedin je grad koji nudi čitav spektar turističkih atrakcija za svačiji ukus: nestvarnu arhitekturu secesije, kulturne događaje, prirodne lepote, izuzetnu gastronomsku ponudu.

Ako ste u Segedinu tokom vikenda ne morate brinuti za parkiranje, jer se vikendom možete besplatno parkirati u gradskim zonama. Iako ima vozila, mesto se relativno lako nađe. Ako ste ovde tokom radnih dana, parking se plaća od 8-18h. Karticu za parking možete kupiti u radnjama, na automatima (treba vam lokalni novac - forinta), na trafikama. Menjačnice se nalaze u centru grada, a dve, gotovo jedna do druge, naći ćete u ulici nedaleko od Reok palate (ima provizije). Svakako praktičniji način za plaćanje je karticom (moguće uglavnom svuda), ali vam treba i nešto malo gotovine (parking, festivali).

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Segedin.


Kako sve možete doći do Segedina?

Od Beograda do Segedina možete doći na četiri načina. Prva trasa je preko Kelebije. Ova vožnja traje oko sat vremena duže i put je lošiji, ali se ne plaća vinjeta. Ovo je i put ako se ide u kupovinu u hangare na graničnom prelazu Kelebija, gde možete kupiti namirnice po nešto povoljnim cenama.

Put preko Horgoša traje oko 2,5h, ali je potrebno platiti vinjetu pre ulaska na auto put. Vinjetu možete kupiti i u Srbiji, na pumpi pre granice, ali je nešto skuplja nego u Mađarskoj. Čim pređete granicu se nalaze kućice, u kojima takođe možete kupiti vinjetu. Vinjete se ne lepe na staklo, već je dokaz da ste je kupili račun koji obavezno čuvate.

Treća mogućnost, koja omogućava da se izbegne plaćanje vinjete je preko graničnog prelaza Bački Vinogradi. Imajte na umu da ovaj granični prelaz radi svakog dana od 7-19h. Iako važi za manje opterećen, i ovde se vikendom stvaraju kolone i čeka se i po sat vremena (spojena srpska i mađarska granica).

Četvrta putanja je preko graničnog prelaza Đala, koji takođe radi od 7-19h. Nakon prelaska granice, Segedin je na 15km, što je dobra opcija ako želite da maltene sa granice uđete u grad. Put ovom trasom traje oko 3,5h, a važi za granični prelaz sa najmanjom gužvom. Koju god trasu odabrali, kroz Srbiju se plaća putarina.


1. Poslušajte melodiju zvona Gradske kuće

Kako započeti obilazak jednog grada koji ima mnogo toga da ponudi, ako ne sa mesta gde ćete čuti verovatno i najlepšu melodiju u gradu, sa trga Sečenji (Szechenyi ter), koji više liči na ogroman park prepun skulptura, nego na klasičan gradski trg. Nekada su se na ovom mestu nalazili zidove nekadašnje odbrambene gradske tvrđave, a prostor današnjeg parka je služio za vojne vežbe. Tek kada je Segedin postao slobodan grad nakon turske okupacije, kao administrativni centar je izgrađena zgrada Gradske kuće.

Dok šetate parkom, videćete statue značajnih ličnosti iz Segedina i generalno iz Mađarske. Tako ćete videti spomenik Pala Vašarhejia (regulisato tok Tise), Tisa Lajoša, Deak Ferenca, spomenik koji simbolizuje Tisu koja donosi blagoslov ali i razaranje, spomenik ugarskom kralju Beli IV, Svetom Stefanu, i još mnoge druge.

Interesantno je da Gradska kuća koju danas vidite, zapravo predstavlja treću po redu na istom mestu. Na njoj je tragove ostavila velika poplava, rađene su dogradnje i dodavani delovi, ali je treća po redu Gradska kuća, koju vidite i danas, nastala 1883. godine. Na brzinu, jer je grad očekivao posetu cara Franca Jozefa i brojne zvanice.

Novu Gradsku kuću je otvorio lično car Franc Jozef. Unutrašnjost je upravo ukrašena njegovim čuvenim govorom: “Segedin će biti mnogo lepši nego što je bio pre”, uz simbol feniksa - oživljavanje Segedina. Ako bolje pogledate objekat, videćete i most uzdaha, koji je izgrađen za posetu cara, ali je odlučeno da ostane i dan danas.

Zastanite u hladu platana, sedite na klupu, uživajte u arhitekturi i jedinstvenom duhu ovog grada. Zvona Gradske kuće i njihova predivna melodija se mogu čuti na svakih 15 minuta, pa sačekajte i ovaj događaj.


segedin trg secenji gradska kuca
segedin trg secenji panoramski tocak
segedin trg secenji most uzdaha

2. Prošetajte segedinskim korzoom

Jedna od atrakcija koju sigurno nećete propustiti kada dođete u Segedin jeste šetnja po korzou, zapravo glavnom pešačkom ulicom Karaš (Kárász). Zatvorena je za saobraćaj, prepuna klupa i ogromnih saksija sa cvećem i verovatno jedno od najboljih mesta na kome ćete moći da doživite atmosferu ovog festivalskog grada.

Jedan od trgova koji preseca pešačku zonu je Klauzal (Klauzal ter). Kada je rekonstruisan 2004. godine, zajedno sa celinom pešačke zone nagrađen je evropskom nagradom. Verovatno, jer se na njemu, u novom ruhu, mogu videti objekti različitih arhitektonskih stilova, iz različitih perioda istorije grada: klasicizma, eklektike i secesije (stil po kome je Segedin nadaleko čuven).

Na trgu pogledajte spomenik Košut Lajoša, značajan po tome što je jedan od prvih koji je prikazivao celu figuru. Preko puta su krilati lavovi koji pridržavaju "svet" pod zaštitom mađarskog krsta Svetog Stefana. Na trgu se nalazi i istorijski značajna kuća Karaš, sa čijeg je balkona 1849. godine Lajoš Košut održao poslednji govor u Mađarskoj.

Na kraju ulice Karaš, nedaleko od trga Dugonič, videćete grupu skulptura ulična muzika, kao i devojčicu, majku i psa. Duž šetališta ćete sresti veliki broj ljudi, a često čuti i srpski jezik. Razgledajte radnjice, pogledajte tačke uličnih zabavljača, napravite pauzu u nekim od brojnih kafića ili poslastičarnica. Međutim, zimi se pripremite da će vas u šetnji pratiti i veoma hladan vetar, koji u Segedinu nije retkost.

Trg Dugonič (Dugonics ter), koji je nekada bio žitna pijaca, zapravo je dobio naziv po svešteniku i učitelju Andrašu Dugoniču. Upravo na trgu ćete videti i njegovu statuu, prikazan tako da u ruci drži svoje delo “Etelka”, prvi roman na mađarskom jeziku. Inače je i prva statua koja je postavljena na javnom mestu u gradu. Svakako je upečatljiva palata Univerziteta Segedina, koja je nekada bila srednja škola, a danas ima čak i katedru za srpski jezik. Segedinski univerzitet je svetski poznat jer je ovde 2000. godine prvi put u svetu proizveden veštački genetski materijal, a ovo je i mesto na kome je Albert Sent Đerđi prvi u svetu izdvojio vitamin C iz paprike koja se uzgaja u Segedinu.

Na trgu je na 100. godišnjicu od poplave koja je zadesila grad izgrađena muzička fontana, sa svetlosnim, vodenim i zvučnim efektima, koja je do dana današnjeg jedno od omiljenih sastajališta meštana. Obratite pažnju i na kuću Ungar-Majer, rađenu u stilu secesije, po projektu Ede Mađara, sa olovnim figurama žena koje se drže za ruke i plešu. U vreme kada je nastala je bila druga najviša zgrada u gradu.

U blizini trga se nalazi stari žuti tramvaj, koji možete pogledati i fotografisati. Nekada je vozio do naselja Kiskundorosma, koje je danas deo grada. Upravo na mestu gde danas vidite tramvaj, bila je poslednja stanica. Nešto posle trga i univerziteta, nalazi se mali tržni centar, u kome se nalazi toalet sa naplatom, kao i menjačnica.


segedin ulica karas
segedin trg klauzal
segedin ulica karas skulptura

3. Uživajte u raskošnom ukusu Doboš torte

Posetiti Segedin i generalno Mađarsku, a ne probati čuvenu Doboš tortu, bila bi prava šteta. Uživaćete u kombinaciji mnoštva izuzetno tankih kora, krema od čokolade i hrskave glazure od šećera, po kojoj je ova torta i prepoznatljiva.

Na trgu Klauzal možete svratiti u poslastičarnicu “A Cappella”, kojoj možete pojesti odličnu Doboš tortu, Esterhazi tortu, ili neki drugi mađarski specijalitet.

Za degustaciju kolača u ambijentu uređenom u stilu bečkih dvorova, svratite u poslastičarnicu "Virag", koja je udaljena samo par koraka od prethodne. Ovde takođe možete probati Doboš tortu, ali i druge slatke đakonije. Imaju i torte bez šećera. Tokom jeseni služe torte od kestena. Uživaćete u prefinjenom ambijentu salona kultne poslastičarnice, koja poslastice sprema još od 1922. godine. Kao asocijacija na Beč, ovde možete probati i bečku melanž kafu. Obično nema gužve, a cene kolača su umerene.

Ako se zatekneke nešto van centra grada, možete na kolače svratiti i u poslastičarnicu "Kalvaria"u istoimenoj ulici. Mesta za sedenje ima unutra i napolju, a sve što kupite možete platiti i karticom. Imaju ogroman izbor torti, kolača, keksića, figurica od marcipana. U ponudi je i nekoliko vrsta torti bez šećera.


segedin dobos torta
segedin poslasticarnica virag

4. Divite se jednoj od najlepših zgrada secesije

Ova valovita i kitnjasta zgrada, pod nazivom palata Reok (Reok Palota), izgrađena je 1907. godine kao porodična stambena zgrada, ali je do 2007. godine bila dom umetničkog centra. Palatu staru preko 100 godina je projektovao Ede Mađar (koji je u prizemlju imao svoj arhitektonski studio), za potrebe Ivana Reoka, hidroinženjera, na šta podseća i glavni motiv na zgradi – voda. Krasi je talas plave vode na beloj fasadi, sa balkonima sa elementima vodenih biljaka.

Neverovatna je činjenica da je ova impresivna palata završena za samo godinu i po dana, a da je arhitekta Ede Mađar tada imao samo 29 godina. Arhitekta Tibor Bakonji je palatu nazvao malo parče Pariza. Videćete i da neodoljivo podseća na kuće čuvenog Gaudija, pa će vas asocirati i na Barselonu.

U prizemlju se nalazi vrlo lepa poslastičarnica, sa malom baštom ispred, pa i ovde možete svratiti na zasluženu pauzu.


segedin reok palata nocu
segedin reok palata nocu

5. Prošetajte ispod svodova Kapije heroja

U centru Trga Aradskih mučenika (Arad Martyrs ter), nedaleko od Trga Dom, videćete statuu Ferenc Rakoczija II, vođe borbe za nezavisnost Mađarske, u periodu od 1703-1711. godine. Tu se nalazi i memorijalni stub bitke za Sirig (deo Segedina), a mermerna plaketa ispred označava 13 generala stradalih u Aradu.

Kapija heroja je verovatno najupadljiviji objekat na trgu i predstavlja memorijalni spomenik posvećen segedinskim vojnicima, koji su poginuli u I svetskom ratu. Na luku su prikazane teme iz rata, oslikane fresko tehnikom, među kojima je i freska koja prikazuje Svetog Đorđa, kao i samog slikara koji je među njima.

Ovde malo odahnite od šetnje, zastanite ispod svodova, razgledajte slike svetaca sa simbolikom koju sa sobom nose. Možete se odmoriti u okolini i u nekom od parkova, pre nego što nastavite da šetate dalje.


segedin kapija heroja

6. Doživite grandioznost Katedralnog trga

Iako ćete na prvi pogled videti da je ogroman, zanimljiv je podatak da je Katedralni trg iste veličine kao Trg Svetog Marka u Veneciji, što dovoljno govori o njegovoj grandioznosti. Uokviren je zgradama iz perioda od 1928-1930. godine. Ispod arkada koje ga okružuju, izgrađenih od cigala, nalazi se nacionalni panteon, zapravo spomen hala u kojoj se mogu videti statue, biste i reljefi najznačajnijih ličnosti mađarske kulture, književnosti, istorije i nauke (oko 100 statua).

Ovo je mesto na kome se održavaju različite manifestacije gotovo tokom cele godine. Raspitajte se da li se u vreme vaše posete održava neki festival, u ovom gradu koji nazivaju i grad festivala. Festivali su odlična prilika da probate mađarske specijalitete, pa tako nemojte propustiti langoš, lepinje sa različitim nadevima, kurtoš kolač, mađarsko vino.

Ako na trgu budete u pravo vreme, čućete i muzički sat, postavljen na fasadu objekta naspram katedrale. Sat je jedinstven u Mađarskoj i predstavlja simbol srednjovekovnih univerziteta. Pored brojčanika se nalaze vratanca, iz kojih dva puta dnevno izlaze drvene figure, dok sat svira. U 12:15 i 17:45 svakog dana, sat prikazuje odlazak diplomiranih studenata na kraju akademske godine. Njegovi zvuci su se prvi put čuli 1936. godine.

Kada je grad zadesila velika poplava, stanovnici Segedina su obećali da će izgraditi veličanstvenu katoličku crkvu, ako budu spašeni. Segedinska katedrala posvećena Bogorodici je danas četvrta crkva po veličini u Mađarskoj, nastala upravo kao ispunjenje datog obećanja. Projekat je uradio Friđeš Šulek, jedan od najuticajnijih arhitekata 19. veka. Karakteristična je po mešavini rimskog, gotskog i istočnjačkog vizantijskog stila.

Unutrašnjost čuva zanimljive eksponate, kao što su orgulje sa 9.040 cevi (jedne od najvećih u Evropi), slika Bogorodice obučene u pastirski ogrtač i segedinske papuče, kao i statua Hrist na krstu, koju je uradio Janoš Fadruš, koji je dobio nagradu na Svetskom sajmu u Parizu 1900. godine.

Ulaz u crkvu je besplatan. Ako želite da se popnete na toranj i imate panoramski pogled na grad, morate platiti kartu.

Ispred katedrale ćete videti toranj Svetog Dimitrija, najstariji objekat u gradu, koji potiče čak iz 12. veka. Tokom izgradnje katedrale, iako je bio gotovo srušen, toranj je imao funkciju krstionice. Nedaleko možete videti i Srpsku pravoslavnu crkvu, posvećenu Svetom Nikoli. Koliko su Srbi u 18. i 19. veku imali ovde poštovanje, govori i to što su imali pravo da sagrade crkvu u delu okruženom tvrđavom, što je za to doba predstavljalo retkost.


segedin katedrala dom
segedin trg dom muzicki sat
segedin katedrala dom nocu
segedin katedrala orgulje
segedin katedrala unutrasnjost

7. Uživajte u plesu fontane kod muzeja Mora Ferenc

Nekada Palata za javno obrazovanje iz 1896. godine, a danas Muzej Mora Ferenc. Arhitektonski potpuno odudara od secesije Segedina i više liči na grčki hram, nego na mađarski muzej. Na timpanonu ćete videti natpis "za obrazovanje svih", koji je na ovom mestu ostao još iz davnih dana u istoriji ovog objekta. Smešten je na mestu gde se nekada nalazila riblja pijaca, uz samu obalu Tise, kraj prelepog šetališta uz ovu reku, koja je gradu kroz istoriju donosila bogatstvo, ali i razaranje.

U muzeju možete pogledati izložbe narodne umetnosti, prirodnih nauka, kolekciju slika mađarskih umetnika (na primer, Mihaly Munkacsy). Videćete odličnu postavku prilagođenu i deci, sa puno aktivnosti, interakcije i igara, sobu posebno napravljenu za igru i učenje, sobu sa biljkama i prepariranim životinjama. Deo muzeja su i tematske izložbe, koje takođe sadrže niz aktivnosti za decu. Nemojte propustiti ni impresivnu dvoranu sa slikama.

Unutar muzeja se nalaze toaleti, kao i veliki broj klupa za odmor. Za obilazak je potrebno oko 1.5h, a ulaznica košta oko 9 evra. Ukoliko želite da se popnete na terasu sa pogledom na grad, na samom ulazu morate doplatiti oko 2 evra (oktobar 2023.). Prizor je prelep u vreme zalaska sunca, kada se purpurne boje prelivaju nebom iznad katedrale i po površini Tise.

Kombinujte da posetu muzeju završite u vreme zalaska sunca i da biste po izlasku uživali u nestvarnoj predstavi plešuće fontane u boji, uz zvuke muzike. Predstava se odigrava kada padne mrak, na svaki pun sat. Oko fontane ćete naći veliki broj klupa za uživanje u prizoru. Ako nekoga želite da iznenadite posebnim iskustvom u ovom gradu, sačuvajte ovaj predlog kao iznenađenje.

Parking možete naći u okolnim ukicama, kod pozorišta i bioskopa, koji se nalaze gotovo preko puta muzeja.


segedin muzej mora ferenc fontana
segedin muzej mora ferenc
segedin muzej mora ferenc slike
segedin muzej mora ferenc zivotinje
segedin muzej mora ferenc
segedin muzej mora ferenc terasa zalazak sunca
segedin muzej mora ferenc terasa zalazak sunca tisa

8. Pogledajte kako izgleda grad sa vodotornja

Ako malo više budete šetali gradom, doći ćete i do Trga Svetog Stefana (Szt. Istvan ter), koji se nalazi malo dalje od strogog centra grada, a čije je osnovno obeležje impozantan vodotoranj. Prvi je mađarski vodotoranj napravljen od armiranog betona, a meštani ga nazivaju i starom damom. Projektovao ga je Silard Zjelinski, prvi mađarski doktor tehničkih nauka. Sagrađen je 1904. godine, za potrebe snabdevanja grada vodom za piće. Trg na kome se nalazi je lepo uređen, popločan, sa brojnim klupama.

Predstavlja jedan od najstarijih vodotornjeva izrađenih od armiranog betona u svetu. Unutar tornja je 2006. godine postavljeno Fukoovo klatno, koje prikazuje rotaciju Zemlje. Možete videti kolekciju šarenih flaša soda vode (kultno piće Mađara), kao i izložbu istorije fizike.

Unutar vodotornja nema lifta, što znači da se do panoramske terase morate popeti stepenicama. Stepenice su prilično komotne do druge terase, dok su samo za izlazak na treću, najvišu terasu, uske i malo je klaustofobično, ali samo jednim kratkim delom. Na svakom nivou se nalaze informacije o istoriji tornja, kao i očuvana struktura objekta u skladu sa njegovom funkcijom. Kada se popnete na vrh, možete videti fantastičnu panoramu, uz povetarac i "mekan" vazduh.

Imajte u vidu da je otvoren samo od aprila do kraja oktobra, i to samo prve subote u mesecu. Ako rešite da posetite vodotoranj tokom jesenjeg festivala (krajem oktobra), možete ga obići za oko 1.5 evro (oktobar 2023.), dok je za decu ulaz besplatan.

Oko tornja se mogu videti biste sedam poznatih arhitekata, koji su dali pečat u transformisanju izgleda grada: Ede Mađar (čuveni secesijski umetnik), Palfi-Budinski Endre (glavni inženjer Segedina), Feketehazi Janoš (inženjer za mostove), Bela Žigmondi (inženjer i graditelj mostova), Mihalj Tot (projektant za rekonstrukciju nakon poplave), Silard Zjelinski (pionir mađarske armirane betonske konstrukcije), Floris Korb (graditelj čije je delo fasada tornja).


segedin trg svetog stefana vodotoranj
segedin trg svetog stefana vodotoranj pogled
segedin trg svetog stefana vodotoranj

9. Svratite u šoping

Mnogi u Segedin odlaze samo zbog kupovine. To i ne čudi, jer se na relativno malom prostoru mogu naći brojni tržni centri i prodavnice, koje nude proizvode po nešto nižim cenama nego kod nas. Gotovo svuda možete plaćati karticama, a ako se odlučite za gotovinu, novac morate promeniti u forinte.

Tržni centar "Arkad" je najbliži centru grada. Na tri nivoa se nalazi preko 150 prodavnica, kao i ogroman parking. U prizemlju je veliki market "Spar". Imaju nešto manji deo sa brzom hranom, ali sasvim dovoljan da se prezalogaji. Ako vam u centru grada zatreba nešto od namirnica, na početku ulice Kalvaria se nalazi veliki i odlično opremljen Aldi.

Nešto manji tržni centar, i nešto udaljeniji od centra grada, je Szeged Plaza, poznat samo kao "Plaza". Unutar tržnog centra možete naći razne prodavnice, restorane, kafiće i bioskop, supermarket. Nalazi se u slikovitom okruženju, u blizini malog jezera sa gejzirom, na koje imate pogled ako izađete na terasu u okviru tržnog centra. Zgrada se takođe reflektuje u jezeru, što je takođe lep prizor. Jednospratni objekat je podeljen na delove, pa tako postoji glavni deo i bočne ulice koje vode do parkinga, koji se nalazi izvan objekta, kao i do jezera.

Na periferiji se nalazi još jedan veliki tržni centar, u kome je glavni objekat supermarket "Tesco" (koji je ogroman), u čijem sastavu se nalazi niz drugih prodavnica. U blizini je KFC, Lidl, Aldi, OBI i mnoge druge prodavnice.

Ukoliko se vraćate preko graničnog prelaza Kelebia/Tompa, pred samu granicu se nalazi nekoliko diskonta - Tompaker, Hatar, u kojima možete povoljnije kupiti proizvode za domaćinstvo, posebno ako se odlučite i za povraćaj AFA poreza. Ispred diskonta je veliki parking, a toalet se naplaćuje. Otvaraju se veoma rano ujutru i rade do predveče.


10. Zabavite se u vodi u akvaparku

Ako ste željni zabave u vodi, onda obavezno odvojte jedan dan za posetu akva parku "Napfényfürdő Aquapolis". Ljubiteljima adrenalina je zanimljiv zbog najdužeg tobogana u Evropi, kao i džinovskih zatvorenih tobogana od 223m i 272m, do kojih se penje liftom na 30m visine. Kompleks bazena i zabave radi u toku cele godine, bez obzira na vremenske prilike. Za decu do šest godina postoje plitki bazeni, ali i kutak za mame i bebe, kao i lavirint na četiri nivoa i igraonica za decu.

U okviru wellness dela su bazeni, đakuzi, masaža, finska sauna, infracrvena sauna, rimske parne kabine, aroma kabine i sauna-brvnara u spoljašnjem delu. U okviru spoljašnjeg dela se nalaze bazeni za sve uzraste. U periodu od maja do septembra se na otvorenom bazenu organizuju razni zabavni programi.


11. Provedite dan u jednom od najvećih mađarskih ZOO vrtova

Dugo nisam znala za ovo mesto, sve dok nisam čula da Segedin ima jedan od najlepših i najvećih ZOO vrtova u Mađarskoj. Sa po malo neverice, posetila sam ga i shvatila da bih mnogo propustila da mu nisam dala šansu. Jedan je od najlepših u kojima sam ikada bila.

Toliko veliko prostranstvo, miris prirode, staništa u kojima životinje žive što je moguće prirodnije, šuma u koju je ZOO vrt smešten i kroz koju su utabane staze koje vode do životinja grupisanih po kontinentima koje nastanjuju. Sve je besprekorno obeleženo, čisto i uredno. Na svakom ćošku su kante za smeće, toaleti, klupe na kojima možete pojesti hranu koju ponesete od kuće, s pogledom na životinje.

Po površini je veći oko 6-7 puta od beogradskog ZOO vrta, a i životinje su raznovrsnije. Na ulazu dobijate mapu, koju bi trebalo pratiti ako želite da obiđete sve. Za to uživanje će vam trebati najmanje oko 4h, a ovde možete ostati i ceo dan, s obzirom na to da se na nekoliko mesta nalaze trafike sa brzom hranom i igrališta za decu. Reda veličina, kurtoš kolač je oko 4€ (oktobar 2023.). Na mapi je i raspored treninga i hranjenja životinja, koji se odvijaju do nekih 15h. Dakle, dođite pre podne da biste što više sadržaja iskoristili.

Životinje ne smete da hranite vašom hranom, ali na ulazu možete kupiti granule (kesica je oko 1.5€) kojima smete da hranite životinje za koje je označeno da mogu da jedu tu hranu. Radno vreme ZOO vrta je do 18h, ali već u 17h sve počinje da se zatvara. Cena ulaznice je oko 13€, ali možete kupiti i porodičnu ulaznicu za oko 30€ (oktobar 2023.).

Iako se na izlazu nalazi suvenirnica, originalni suvenir možete napraviti sami, na nekoliko mesta u ZOO vrtu - novčić sa likom neke od životinja koju odaberete i nazivom ZOO vrta u kome se nalazite. Treba vam samo sledeća kombinacija novčića - 200 + 100 + 5 forinti. Možete slično dobiti i ako platite karticom oko 3 evra (oktobar 2023.).

Veliki parking je ispred ulaza u ZOO vrt, improvizovan na poljani i ne plaća se. Biciklom ne možete ući, ali mali dečiji bicikli/tricikli se dopuštaju. Sam ZOO vrt je udaljen par kilometara od centra Segedina, u delu gde se nalazi i market "Tesco", ako vam zatreba za kupovinu.

Ako mene pitate, ovo je segedinska atrakcija koju ne smete propustiti!


segedin zoo vrt nosorog
segedin zoo vrt kuca nosoroga
segedin zoo vrt alpake
segedin zoo vrt zirafe
segedin zoo vrt kuca slonova
segedin baby zoo vrt
segedin zoo vrt kurtoskolac

12. Rezbarite bundevu na jesenjem festivalu

Verovatno ste naišli na internetu na jesenje fotografije koje odišu toplim bojama, i u čijem središtu se nalazi jedan od glavnih plodova jeseni - njeno veličanstvo bundeva. Kraj oktobra je u Segedinu posvećen jeseni, bundevama i "Noći veštica", pa tako i festival koji se ovde održava objedinjuje sve navedeno.

Na ovom festivalu možete naučiti kako se rezbare bundeve. Ovde ćete imati priliku da vidite kako to radi jedan od poznatih mađarskih rezbara povrća (osvajao brojne nagrade na svetskim takmičenjima). Organizovano je tako da besplatno dobijete jednu bundevu, pribor za rezbarenje i šemu šta treba da izrezbarite, a ovaj majstor svog zanata daje instrukcije kako da napravite najpoznatiju dekoraciju za Noć veštica. Ova aktivnost vas očekuje poslednjeg vikenda (subota) oktobra. Ulaz je besplatan.

Mirisima koji se šire festivalom nećete moći da odolite, pa obavezno probajte mađarske specijalitete brze hrane. Možete probati langoš ili lepinje. Langoš je zapravo mekika sa pavlakom i kačkavaljem, a lepinja je sveže pečena tortilja sa šunkom, pavlakom i kačkavaljem, preklopljena i zapečena na plotni. Ne možete ni da zamislite kako to miriše dok spremaju pred vama. Langoš je oko 4€, dok je lepinja nešto skuplja. Ako poželite da popijete kuvano vino, za to zadovoljstvo ćete morati da izdvojite oko 3,5€, dok je kafa oko 1,5€ (oktobar 2023.). Okolo je postavljeno dosta klupa na kojima možete odmoriti i pojesti kupljeno.

Pored raznih ručnih radova koji se prodaju na tezgama, naći ćete i zabavu za decu - konjići, vozić, igralište, zamak na naduvavanje. Umetnik pravi oblike od balona, a na bini vas očekuju razne predstave glumaca i mađioničara. Cene zanimacija za decu su gotovo duplo više nego kod nas. Na primer, jahanje ponija je oko 4€, koliko košta i 10 minuta u zamku na naduvavanje, dok je vožnja vozićem oko 2,5€.

Sam ambijent događaja je vrlo zanimljiv - trg okružen starim zgradama, sa požutelim stablima ginka, koji se na suncu presijava kao zlato. U centru Trga Svetog Stefana, na kome se festival održava, se nalazi vodotoranj, "stara dama" iz 1904. godine. Parking se može naći u okolnim ulicama i vikendom se ne naplaćuje.


segedin jesenji festival rezbarenje bundeva
segedin jesenji festival rezbarenje bundeva
segedin jesenji festival lepinja
segedin jesenji festival langos
segedin jesenji festival
segedin jesenji festival
segedin jesenji festival igraliste
segedin jesenji festival vodotoranj

13. Nije mađarski, ali probajte vrhunski doner kebab

Zađite u okolne uličice u samom centru grada (ulica koja se nastavlja na onu u kojoj se nalazi katedrala i u kojoj ima veliki broj restorančića), i naći ćete mesto koje je uvek puno, kako meštana tako i turista. U restoranu brze hrane Duna Doner možete jesti vrhunski doner kebab (i varijacije na temu), sa raznoraznim sosevima (među kojima ima i ljutih, pa vodite računa), koji mu daju poseban, specifični ukus.

Ukoliko uspete da nađete mesto, možete sesti unutra i pojesti sve što poručite. Pošto se na poručeno malo čeka, dobijate aparatić koji će vas obavestiti kada je spremna vaša porcija. Kada je lepo vreme, na raspolaganju vam je i bašta na šetalištu. Sve je ogromno i preukusno. U ponudi je pileći i goveđi doner. Uz obrok možete poručiti ajran ili nakon obroka sutlijaš. Cene su pristojne - doner kebab izađe oko 4.5€. Može da se plati karticom.


segedin duna doner kebab

14. Pogledajte najveću panoramsku sliku u Mađarskoj

Ako u Segedinu provodite nekoliko dana, krenite na izlet u Opusztaszer, koji se nalazi 30-ak km od Segedina. Postoji put bez plaćanja vinjete, do tamo će vam trebati oko 45 minuta, a uz put postoji putokaz ka istorijskom kompleksu. Ispred se nalazi ogroman besplatni parking, a za sam obilazak je potrebno da odvojite najmanje 4h. Cena karte je oko 11 evra (oktobar 2023.) sa obilaskom Feszti panorame, a za decu do 6 godina se ne plaća. Može da se plati karticom.

Reč je o nacionalnom parku od izuzetne važnosti za istoriju Mađara, ogromnom kompleksu sa muzejskim objektima i eksponatima. Nalazi se u predivnom prirodnom ambijentu, pa za obilazak birajte sunčan dan, bez kiše. Glavna zgrada kompleksa je Rotonda sa Feszti panoramom, impresivnom panoramskom slikom iz 1896. godine, visokom 15m, dugačkom 120m. Arpad Feszti i njegovi umetnici su kreirali sliku pod nazivom "Dolazak Mađara", koja prikazuje istorijski momenat kada Mađari, predvođeni jednim drugim Arpadom, osvajaju dolinu Karpata. Time se beleži početak mađarskog plemenskog naselja u Centralnoj Evropi. Neverovatan je doživljaj gledati je dok šetate u krug preko staklenih mostova, slušate muziku i zvuke koji prate radnju, dok se sa razglasa emituje objašnjenje na engleskom i mađarskom jeziku. Na karti je naznačeno vreme obilaska koje vam je određeno.

U Rotundi nemojte propustiti da pogledate muzejsku postavku na tri sprata - među najzanimljivijima je postavka o segedinskoj paprici i izuzetna postavka posvećena lovu. Postoji lift i toaleti, kao i suvenirnica u prizemlju.

Videćete Szer baštu sa lekovitim biljem, koju čine biljke slične onima koje su pronađene kod obližnjeg starog manastira Szer. Ostaci manastira su najstariji deo parka. Smatra se da je manastir iz 11. veka, iz perioda vladavina Svetog Stefana. Šetaćete kroz park nomada, postavku svakodnevnog života mađarskih plemena. Možete ući u šatore i videti odlično opremljenu unutrašnjost, dok ćete ispred moći da uživate u parku sa puno klupa. Odmah iznad je spomenik Arpadu na konju. Nedaleko je i centralni spomenik Arpadu, okružen skulpturama.

Deo kompleksa je i jezero, oko koga je staza sa klupama, nekoliko kuća sa postavkama života i ribolova oko vode, brod, postavka posvećena velikoj segedinskoj poplavi, načinima obrade drveta. Interesantan je i deo sa mađarskim šatorima, u koje ne može da se uđe.

Možda i najatraktivniji deo parka je jedan Skanzen, folklorna postavka na otvorenom, koja oponaša izgled i život nekadašnjeg sela. Tu ćete videti kompletno opremljenu staru školu, vetrenjaču u koju možete da uđete, staru crkvu i železničku stanicu, sa vozom u koji može da se uđe. Deo kompleksa je i impresivna kolekcija starih poljoprivrednih mašina.

Kod ulaza u kompleks se nalazi kafe, kod parka nomada može da se kupi brza hrana, kod vetrenjače je starinska prodavnica slatkiša, a toaleti se nalaze po celom kompleksu. Ima i dosta klupa za odmor. Ponedeljkom je kompleks zatvoren, a u toku zimske sezone je kraće radno vreme ostalim danima. Na velikom travnjaku se nalazi igralište, a ako ne možete da mnogo šetate, možete i iznajmiti mala električna vozila. Cela postavka je interaktivna i zanimljiva i za decu. Može da se ponese hrana i piće.


segedin opusztaszer rotonda
segedin opusztaszer madjarski satori
segedin opusztaszer sesirdzija
segedin opusztaszer skanzen
segedin opusztaszer prodavnica slatkisa
segedin opusztaszer vetrenjaca
segedin opusztaszer nomadski sator
segedin opusztaszer spomenik arpadu
segedin opusztaszer rotonda

15. Uživajte u mađarskim specijalitetima

Mađarska kuhinja je veoma jaka i ukusna, sa dosta začina, uključujući nezaobilaznu segedinsku papriku. Iako je riblja čorba nešto što svakako morate probati na obali Tise, jela od mesa su nešto što je takođe neizostavno.

Ukoliko želite da probate preukusnu mađarsku hranu, možete posetiti restoran "Gory", sa fenomenalnom hranom, ogromnim porcijama i ljubaznim osobljem. Ovo je jedono od onih lokalnih mesta na koja dolaze porodice na nedeljni ručak. Restoran nema svoj parking, ali se može naći u okolnim ulicama. Pored restorana je lokalno igralište.

Da biste probali miks raznih specijaliteta od mesa, poručite Gory porciju za dvoje, koja je ustvari i više nego dovoljna za troje. U njoj su uglavnom razne vrste pohovanih mesa. Tako ćete ovde naći pohovanu punjenu piletinu sa šunkom, kačkavaljem i kiselim krastavcima, pohovanu punjenu svinjetinu sa sirom i lukom, pohovane pečurke, pohovani kačkavalj, pohovani luk, pohovanu ribu, kao i dva priloga po izboru (miks salata je odličan i ogroman).

Cene su pristojne, uzimajući u obzir kvalitet i veličinu porcije. Može da se plati karticom. Restoran je okružen baštom prepunom cveća i zelenila, a još dok se približavate nećete moći da odolite da svratite, jer će vas zapljusnuti miris domaće hrane.


segedin restoran gory madjarska hrana

BONUS: Smeštaj u Segedinu

U samom centru grada, gotovo uz šetalište, naći ćete apartmane "Dom", potpuno moderno uređene, iako se nalaze u jednoj staroj zgradi sa unutrašnjim dvorištem. Veoma je prostrano i čisto, sa svom potrebnom kozmetikom, malom kuhinjom, krevecem i kadicom za decu. Sami apartmani nemaju svoj parking, ali ga možete naći u lokalnim ulicama (vikendom je parkiranje u gradu besplatno, radnim danima se plaća od 8-18h). Iako je u samom centru, veoma je tiho, a u blizini je niz restorana i market Aldi.

Apartmani se nalaze preko puta istoimenog hotela, u kome možete uplatiti doručak. Doručak po osobi košta oko 7 evra (oktobar 2023.) i može da se plati karticom. Možete doručak rezervisati unapred ili ujutru doći i uplatiti. Ambijent restorana je vrlo lep, pun slika i osoblje je veoma ljubazno. Ako dolazite u vreme jesenjeg festivala, čeka vas dekoracija u vidu bundevica. Doručak je na bazi švedskog stola, veoma obilan i raznolik.


segedin apartmani dom
segedin hotel dom restoran
segedin hotel dom dorucak


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Morahalom banja: Predlog za jesenji spa vikend u Mađarskoj

Segedin: Najlepši božićni vašari


Morahalom banja: Predlog za jesenji spa vikend u Mađarskoj

Morahalom je malo mesto, na pola sata vožnje od Segedina i na 20ak km od granice sa Srbijom. Iako do skoro nerazvijen, oživeo je usled bogatstva termalnim vodama, koje su uslovile izgradnju banje Sv. Eržebet. Morahalom je ustvari jedan mali banjski grad. Ima nekoliko izvora lekovitih voda, na temperaturi od oko 39 stepeni, a koristi se kako za kupanje, tako i za piće. Ovo nije mesto gde možete provesti ceo godišnji odmor, ali je dobra varijanta za vikend opuštanje, u kombinaciji sa šopingom i obilaskom obližnjeg Segedina.


Segedin: Najlepši božićni vašari

U periodu Adventa, prelepo je posetiti ovaj šarmantni "Grad vode" ili "Grad sunca", i na samo 3h vožnje kolima od Beograda, osetiti magičnu atmosferu evropskih božićnih vašara. U kombinaciji sa prazničnim programom i drugim pratećim događajima, Segedin ne mora da bude samo grad za šoping. Ono što treba da znate ako planirate posetu Segedinu u ovo doba godine je to da božićni vašari počinju krajem novembra i da traju do katoličkog Božića.