Morahalom banja: Predlog za jesenji spa vikend u Mađarskoj


Morahalom banja: Predlog za jesenji spa vikend u Mađarskoj



Autor fotografija:

Bojana J.


Morahalom je malo mesto, na pola sata vožnje od Segedina i na 20ak km od granice sa Srbijom. Iako do skoro nerazvijen, oživeo je usled bogatstva termalnim vodama, koje su uslovile izgradnju banje Sv. Eržebet. Morahalom je ustvari jedan mali banjski grad. Ima nekoliko izvora lekovitih voda, na temperaturi od oko 39 stepeni, a koristi se kako za kupanje, tako i za piće. Ovo nije mesto gde možete provesti ceo godišnji odmor, ali je dobra varijanta za vikend opuštanje, u kombinaciji sa šopingom i obilaskom obližnjeg Segedina.

Prema Morahalomu možete ići na granični prelaz Horgoš ili Bački Vinogradi, koji su i najbliži. Od Beograda je Morahalom udaljen nešto vise od 200km, što je oko 3h vožnje.

Pre početka, važno je naglasiti da je ovaj gradić prilično prazan van sezone i kada u Srbiji nisu državni praznici. Tek po neki stanovnik prođe svojom biciklom, i to u vreme kada radnje još rade i može se ići u nabavku. Kako veče pada, tako i gradić zamire. Uveče je slabo osvetljeno. Skoro niko ne govori engleski jezik, a pre ćete naći nekoga ko razume srpski.

Nama je poseta ovoj banji bila pravo uživanje, lepo smo se odmorili i relaksirali. Idealna je za vikend spa putovanje. Meni se ovakav vid odmora posebno dopada tokom jeseni i zime, pa je tada pravo vreme da razmotrite ovu vikend opciju.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Morahalom. Ideje će vam pomoći i da upotpunite boravak u banji dodatnim zanimljivim sadržajem koji ona nudi.


1. Šetnja kroz centar banje

Ako se krene od smeštaja u kome smo bili (preporuka na kraju teksta), najpre se nailazi na market “Coop”, osrednje snabdeven, samo osnovnim životnim namirnicama, koji radi do 20h. Nešto niže ka centru glavnom ulicom Szegedi ut je Thermal Pansion, koji je povezan sa banjom Sv. Eržebet. U nastavku ulice se nalazi nekoliko državnih zgrada i banka. U okviru pansiona Thermal se nalazi i jedina menjačnica u gradu (uzima proviziju za zamenu novca). Odmah do nje je čarda Varga, u kojoj se može večerati i koja je takođe povezana sa banjom. Preko puta nje je restoran "Platan", svakako manje popularan od prethodno pomenute čarde. Na glavnoj raskrsnici je crkva Sv. Laslo, dom kulture i autobuska stanica. Tu je i lep park sa skulpturama i ulaz u banju Sv. Eržebet.

Nešto dalje je robna kuća, zgrada pijace (otvorena je četvrtkom, petkom i subotom, od 6h ujutru do podneva), gradska kuća, gradska biblioteka i nekoliko pekara. U njoj se nalazi i stambeni blok zgrada sa zanimljivo uređenim stazama i klupicama, kao i niz apartmana za smeštaj. Gotovo sve porodične kuće u ulici su namenjene za smeštaj gostiju, jer je ovo glavna ulica koja vodi ka banji, zbog koje se u ovaj gradić i dolazi.

Nešto dalje, na kraju ulice i na izlasku iz grada, nalazi se veći market CBA Cent, koji je dosta dobro snabdeven. Pored marketa se nalazi trafika na kojoj se u prepodnevnim satima prodaje langoš, mađarski specijalitet (mekika sa belim lukom, pavlakom i kačkavaljem). Radno vreme marketa je od 6-20h od ponedeljka do subote, a nedeljom ne radi. Pored marketa CBA Cent se nalazi pekara koja ima najbolji izbor peciva u gradiću. Probali smo picu, koja je odlična, kao i slatkasto testo sa kačkavaljem, šunkom i slaninom.

Grad je od jutra živ, već od 6h. Tokom šetnje glavnom ulicom, na glavnoj raskrsnici, nećete moći a da ne primetite crkvu Sv. Lasla, koja nije velika, ali je svakako vredna posete. Na kružnom toku se nalazi i Dom kulture. Odmah pored Doma kulture je mala robna kuća, a preko puta je gradska biblioteka. U nastavku ulice se nalazi nekoliko prodavnica i pekara, a tu je i kancelarija za turističke informacije, koja radi samo do 16h radnim danima. Tu ispred polazi i turistički vozić TUK-TUK, koji je aktivan tokom letnje sezone, samo od petka do nedelje.


Šetnja kroz centar banje
Šetnja kroz centar banje

2. Poseta Kući lutaka

Odmah do ulaza u banju Sv. Eržebet, nalazi se jedan neobičan muzej, pod nazivom Kuća lutaka. Nastao je kao kolekcija starih lutaka, koje već 40 godina prikuplja gospođa iz susednog mesta Kiskunmajsa. Među prikupljenim lutkama ima starih i nostalgičnih, ali i veoma vrednih. Neke su i ručni rad kolekcionarke (njih 15ak), od materijala koji su joj bili dostupni - porcelan, cevi, papir, stare krpe.

U kolekciji možete videti oko 550 lutaka i plišanih igračaka. Kroz eksponate, možete putovati unazad u vreme, više od 100 godina. Sve lutke u kolekciji su različite, a među njima ima i jako retkih.

Adresa na kojoj se nalazi muzej je Milleniumi sétány 16. Imajte u vidu da je van sezone ovaj muzej zatvoren i ne može se posetiti.


Poseta Kući lutaka

3. Degustacija u radionici štrudli

Samo par metara od Kuće lutaka, nalazi se još jedan interesantan muzej. Na adresi Zákányszék broj 5, se nalazi radionica štrudli, koja ima dva dela - izložbu i gostionicu. Tokom naše posete, van sezone, je ova atrakcija bila zatvorena i u fazi obnove.

Kada je aktivna, pored tradicionalnih štrudli, ovde možete kupiti i neke zanimljive vrste štrudli, koje se na drugim mestima ne mogu naći. To su štrudle sa tikvicama, trešnjama, kupusom, breskvama i sirom ili višnjama i sirom. Pored štrudli, mogu se kupiti i štanglice sa sirom i susamom, koje takođe prave u radionici.


Degustacija u radionici štrudli

4. Miks specijaliteta u čardi "Varga"

Odmah pored ulaza u banju, nalazi se najpoznatija u mestu, čarda Varga. Spolja deluje dosta moderno, ali je unutra autentična. Uredno je i čisto i uvek se osećaju mirisi mađarske kuhinje. Ispred čarde se nalazi česma sa termalnom vodom, koja radi na senzor, i kod koje se često mogu videti meštani kako čekaju u redu za lekovitu vodu.

Naručili smo tanjir “Čarda” za dve osobe. Obrok čini sledeće: dva komada pilećeg Cordon blue-a, jedno belo meso pohovano sa susamom, lanom, semenom bundeve, semenom suncokreta, i listićima badema, zatim jedna svinjska šnicla veoma lepo začinjena i pikantna, jedno parče savršenog pohovanog šarana, dosta priloga koji se sastoji od pirinča sa povrćem i pomfrita, a sve to preliveno na kockice iseckanom prženom slaninom sa šumskim pečurkama i crnim lukom.

Uz večeru smo uzeli i po piće, i sve je izašlo oko 20€ za dve osobe. Porcija je ogromna i teško da dve osobe mogu da je pojedu. Sve je zaista preukusno!


Miks specijaliteta u čardi "Varga"

5. Kupanje u termalnim vodama banje Sv. Eržebet

Jedan dan iskoristite da maksimalno uživate u termalnim vodama Morahaloma. Zato se uputite pravo u banjski kompleks, koji je otvoren još 1964. godine. Sastoji se od niza otvorenih i zatvorenih bazena, napunjenih termalnom vodom različite temperature, pogodnoj za različite namene. Pored bazena, možete koristiti i nekoliko vrsta sauna, bazen za decu i druge vodene atrakcije.

Sa kupljenom ulaznicom, možete neograničeno ceo dan koristiti sve bazene i saune. Ukoliko iz banje izlazite i ponovo se vraćate, morate kupiti izlaznu kartu koja se dodatno plaća. U blizini banje se nalazi tri smeštaja, koja su sa banjom i povezana - Pasion Themal, Hotel Colosseum i Hotel Elixir.

Banja je otvorena svakog dana, osim 24. decembra. Četvrtkom, petkom i subotom postoji noćno plivanje, sve do 22h. Sve informacije su uglavnom na mađarskom jeziku, pa je malo teže za snalaženje (mada ima ponegde čak i natpisa na srpskom jeziku). Radnim danima nema gužve, ali vikendom i praznicima se čak desi da je tolika gužva da se ograniči broj ulazaka u banju.

Sasvim vam je dovoljno 4-5h za provod u banji. Preporučujem da u banju odete odmah po otvaranju u 8h, kako biste ugrabili dobra mesta. Ovo je jedan kompleks, prosto, stvoren za uživanje. Ceo kompleks deluje kao ogromna zgrada sa hodnicima, gde se iz hodnika ulazi u pojedine sobe, gde je svaka soba sa po jednim bazenom. Svuda ima plastičnih ležaljki i stolica.

Na ulazu se dobija kartica koja se ubaci u automat, da bi se ušlo unutra. Zatim se u garderobi uzima ofinger na kome je torba u koju mogu da se ostave stvari, potom su tu svlačionice za presvlačenje, a kada se stvari koje ostavljate nakače na ofinger, ostavljaju se u garderobi koja je besplatna. Ako želite da vredne stvari ostavite u sefu, to se doplaćuje. Na garderobi se dobija ključ, koji čuvate da biste po odlasku preuzeli stvari. Unutra može da se unese hrana, piće i torba sa stvarima.

U okviru kompleksa postoji suvenirnica, prodavnica igračaka i opreme za vodu, prodavnica Kotany začina, medicinski centar i centar za masaže (odlične!). Cena masaže je oko 15€ sat vremena, ali ima raznih vrsta i dužina trajanja. Svuda su spasioci i osoblje koje uzorkuje vodu za mikrobiološke analize, koje su veoma učestale. Ceo kompleks je izuzetno čist i uredan. U objektu postoji i wi-fi.

Najatraktivniji deo je velika prostorija sa raznim bazenima, sa dva tobogana, đakuzijem, brzom rekom i hidromasažerima koji se nazimenično aktiviraju. Brza reka ne radi stalno, kratka je, i aktivira se na oko 20 minuta. Svi bazeni u ovoj hali su međusobno povezani. U hali iznad tobogana je veliki broj ležaljki koje možete besplatno koristiti. Za porodice sa decom je zanimljiv dečiji bazen i bazen za bebe, uz koje se nalazi i igraonica, kao i soba za presvlačenje beba.

Nakon ovog centralnog dela, usledio je obilazak ostalih bazena. Obišli smo bazen za cirkulaciju i relaks, sa temperaturom vode oko 38°C, sa primesama joda, tamno braon boje (kao čaj), a pored bazena se nalazi još četiri mala bazena, naizmenično postavljenih, sa vodom od 40°C i hladnom vodom od 18°C. Na dnu ovih bazenčića je prirodno kamenje, a terapija se sastoji u tome da se iz jednog u drugi bazenčić šeta u krug. Postoji i ogroman olimpijski plivački bazen, sa temperaturom vode od 28°C. On je leti otvoren, a zimi pod ogromnim balonom.

Veoma atraktivan je spoljni bazen sa lekovitom termalnom vodom, prepoznatljiv po mostiću koji vodi direktno do čarde Varga i pansiona Thermal. Unutar bazena su hidromasažeri, koji se naizmenično uključuju. I ovde je voda kao čaj, na oko 38°C je i isparava kada je napolju hladno. Kupanje zimi u ovakvoj vodi je poseban doživljaj (kao i kupanje po kiši). Preko razglasa na mađarskom i srpskom jeziku obaveštavaju da se hidromasažeri ustupaju i drugim ljudima i da se u ovoj vodi ne boravi duže od 20 minuta, jer može biti opasno po zdravlje. Ovaj bazen mi je jedan od favorita.

Sledi unutrašnji bazen sa istom takvom vodom kao čaj na 38°C, u sali koja je ukrašena mozaicima na kojima je Sv. Eržebet prikazana kao muza poezije, aritmetike, astronomije, geometrije, muzike. Ovaj bazen takođe poseduje hidromasažere. Obavezno se posle bazena sa braon vodom istuširajte, jer voda ostavlja masnu braon skramu na koži.

Još jedan od favorita je spoljni wellness bazen, u kome se nalazi obična voda i najbolji hidromasažeri u banji. I ovde se takođe hidromasažeri naizmenično uključuju. Ovde je voda na nekih 36°C, pa takođe isparava zimi. Ulaz u bazen je direktno iz hodnika banje, tako da nije potrebno ni da se izađe napolje da bi se u bazen ušlo.

Ako tokom kupanja ogladnite, bez izlaska iz banje možete kupiti nešto da pojedete i popijete. Na otvorenom, pored spoljnog bazena sa lekovitom vodom je čarda Varga, koja ima deo u kome se može jesti po principu menze, dok je regularni deo čarde namenjen gostima koji nisu u kupaćim kostimima. Duž otvorenih bazena, u hodniku kojim se ide ka hotelu Colosseum, nalaze se trafike na kojima se može kupiti langoš, hamburger, hot-dog, giros, pice, palačinke i krofne.

Kako se u Morahalomu uglavnom koristi bicikl kao prevozno sredstvo, i ispred banje postoji uređen parking za bicikle. Kako je Sv. Eržebet zaštitnica ovog mesta, svuda u banji ćete videti ikone njoj posvećene. Nakon kupanja, po izlasku iz kompleksa, možete iskoristiti vreme i prošetati po parku koji ga okružuje, sa brojnim skulpturana i fontanama.


Kupanje u termalnim vodama banje SvEržebet
Kupanje u termalnim vodama banje SvEržebet
Kupanje u termalnim vodama banje SvEržebet
Kupanje u termalnim vodama banje SvEržebet
Kupanje u termalnim vodama banje SvEržebet

BONUS: Smeštaj u Morahalomu

Preko booking-a smo rezervisali smeštaj u kući Sissy Vendeghaz. Zapravo, to je veoma stara privatna kuća, koja u dvorištu ima dve zasebne stambene jedinice, koje se izdaju kao apartmani. Na raspolaganju je improvizovani parking u dvorištu, kao i još jedna prostorija za pripremu hrane i ručavanje, kompletno opremljena. U jednom apartmanu je hidromasažna kada, a u drugom hidromasažni tuš.

Banja je na 200 m od smeštaja. Ne postoji recepcija, pa se dolazak dogovara unapred. Smeštaj je izuzetno čist i uredan. Naša soba je imala đakuzi, koji omogućava da provedete pravi spa vikend. Ono što je još zanimljvo je da u sobi voda za piće i kupanje nije obična već termalna, tako da ćete pored uživanja u banji, moći da uživate u spa momentima i termalnoj kupki i u sobi.


BONUS: Smeštaj u Morahalomu


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Segedin: Najlepši božićni vašari

Segedin: Šta videti i iskusiti u gradu sunca


Segedin: Šta videti i iskusiti u gradu sunca

Dobro došli u Segedin, grad koji ne možete a da ne zavolite na prvi pogled. Grad sunca, poznat po velikoj osunčanosti, najveći na Tisi i treći po veličini u Mađarskoj. U 14. veku je bio najvažniji grad južne Ugarske, u periodu kada je sa Orijenta stigla i paprika, obavezan sastojak mađarskih jela do današnjih dana.


Segedin: Najlepši božićni vašari

U periodu Adventa, prelepo je posetiti ovaj šarmantni "Grad vode" ili "Grad sunca", i na samo 3h vožnje kolima od Beograda, osetiti magičnu atmosferu evropskih božićnih vašara. U kombinaciji sa prazničnim programom i drugim pratećim događajima, Segedin ne mora da bude samo grad za šoping. Ono što treba da znate ako planirate posetu Segedinu u ovo doba godine je to da božićni vašari počinju krajem novembra i da traju do katoličkog Božića.