Salcburg: Šta videti i iskusiti u Mocartovom gradu


Salcburg: Šta videti i iskusiti u Mocartovom gradu



Autor fotografija:

Bojana J.


Salcburg je četvrti grad po veličini u Austriji. Njegov naziv u prevodu znači grad soli, a potiče iz srednjeg veka kada je rekom Salcah prevožena so koja se carinila na mestu današnjeg grada.

Salcburg je danas poznat po starom baroknom jezgru, jednom od najočuvanijih u srednjoj Evropi, na listi UNESKO-a. Jedan od simbola grada su Mocart kugle, jer je grad slavu stekao zahvaljujući tome što je u njemu rođen jedan od najvećih svetskih muzičara, Volfgang Amadeus Mocart. Njegov lik će vas pratiti u celom gradu.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Salcburg.


1. Pogled na grad sa tvrđave Hohensalzburg

Veličanstvena tvrđava nadgleda stari grad. Sa nje se pruža nestvaran pogled na trgove, brojne zvonike, prelepu panoramu Alpa i reku Salzach, i definitivno je najbolje mesto za panoramsko posmatranje grada.

Jedno je od najlepših i najvećih utvrđenja u Evropi, čak najveća u celosti očuvana tvrđava Centralne Evrope. Karakteristična je po tome što nikada nije bila osvojena. Danas je otvorena za javnost tokom cele godine. Predstavlja, zapravo, kompleks turističkih atrakcija, muzeja, srednjevekovnih kraljevskih apartmana, tu je i soba za inkvizicijsko ispitivanje i Muzej tvrđave. U okviru tvrđave se nalazi i Muzej marioneta (Salcburg je poznat i po lutkarskom pozorištu). Romantična bašta i bastioni služe kao prostor za koncerte.

Do tvrđave se dolazi uspinjačom, ali se do nje može i ispešačiti. Iz uspinjače je prelep pogled na grad.


salcburg: pogled na grad i tvrđavu Hohensalzburg

2. Poseta najstarijem restoranu u Evropi

Centar starog grada čini crkva i samostan Sv. Petra, poznata po drevnoj vinovoj lozi iz čak 9. veka. Deo grada u kome se nalazi crkva je najstariji deo Salcburga. Sv. Petar je najstariji samostan na nemačkom govornom području, a mnogi kažu i da je to najstariji konstantno aktivan samostan severno od Alpa. Originalne Mocartove partiture se čuvaju upravo u ovoj crkvi.

Groblje Sv. Petra u okviru samostana je jedno od najstarijih u Evropi (korišćeno za scene filma „Moje pesme, moji snovi“), a kada se izađe odatle nailazi se na restoran „Stiftskeller St. Peter“ koji je najstariji restoran u Evropi. Uz najljepše arije iz Mozartovih opera, barokni salon i večeru spremljenu prema originalnim receptima iz doba Mocarta, sigurno ćete uživati (ako vam račun na kraju večeri ne pokvari provod, ali sve to ide sa ekskluzivom mesta).


salcburg: crkva svetog petra

3. Duhovni momenti na Katedralnom trgu

Kao što mu i ime kaže, na ovom trgu je smeštena glavna gradska katedrala. Statua Device Marije je centralna tačka trga. Statua virtualno spaja statuu sa fasadom katedrale, tako da izgleda kao da Devica Marija nosi krunu koja je postavljena na zgradi.

Na trgu ćete videti mnoštvo kočija, koje čekaju da vas provozaju gradom. Jedino što malo ometa je konjska balega koja se može videti, ali i osetiti u starom delu grada.

Katedrala je najznačajnija građevina crkvene arhitekture grada i prva građevina ovog stila severno od Alpa, oličenje snage i nezavisnosi arhiepiskopa Salcburga tog vremena. Predstavlja je prvi verski objekat izgrađen u stilu italijanske renesanse, na nemačkom govornom području. Crkveni zvonici su poznati po drugom po veličini zvonu Salvatorglocke u Austriji, koje je teško više od 14 tona. Smatra se jednom od najvećih religijskih građevina u Evropi.

Katedrala je mesto Mozartovog krštenja i institucija za koju je Mocart pisao brojna duhovna dela, njegova stalna inspiracija. I danas se može videti krstionica u kojoj je Mocart kršten.


salcburg: statua device marije

4. Šetnja trgom na kome je sve u znaku Mocarta

Mocartov trg je, naravno, prepoznatljiv po Mocartovoj statui koja je svečano otvorena 1842. godine, u prisustvu Mocartovog sina. Mocartova udovica nije doživela da vidi otvaranje statue. Ona je umrla par meseci ranije u kući koja se takođe nalazi na trgu. U znak sećanja na nju, na kući stoji natpis “Mocart je ovde!“

Na trgu se često okupljaju muzičari koji uveseljavaju prolaznike, svirajući Mocartova dela.

Most za pešake koji od trga vodi preko reke Salach se takođe naziva po ovom „čudu od deteta“, Mocartov most. Most je slavu stekao zbog scena čuvenog filma „Moje pesme, moji snovi“, koji je na njemu sniman.


salcburg: mocartov trg

5. Austrijski doručak „s nogu“ na pijaci

Stara pijaca, koja se nalazi u istorijskom centru grada, još je od 13. veka imala istu namenu. Trg na kome se nalazi je oivičen nizom prodavnica, koje potiču još iz srednjeg veka, a među njima je i Univerzitetska crkva, koja se besplatno može posetiti.

Tu možete doručkovati ili kupiti zanimljive namirnice iz ovog dela Austrije. Preporučujem da probate austrijske kobasice Kasekreiner, koje se ovde spremaju drugačije nego npr. u Beču, tj. kuvaju se na pari, a ne peku se. Za cenu od oko 3,5€ dobijate jednu kobasicu (koju jedete rukom bez pribora), senf i jedan komad bavarskog peciva po izboru. Možete kupiti razne vrste pereca, slatkih i slanih, po ceni od 3€ po komadu, pa na dalje. Cena na pijaci su generalno visoke. Ovde možete pazariti i suvenire (magneti su oko 4€), Mocart kugle, a najveći deo zauzima pijaca cveća.

Nedaleko se nalazi i poznata kafeterija "Tomaselli" (gradska kafana, ukrašena cvećem i uvek puna turista), u kojoj možete popiti kafu.


salcburg: kasekreiner

6. Poseta Mocartovoj rodnoj kući

Salcburško „čudo od deteta“, Volfgang Amadeus Mocart, rođen je u kući koja je poznata pod nazivom Hagenauer, u ulici Getreidegasse 9, 1756. godine. Mocart je ovde živeo sa sestrom i roditeljima do 1773. godine (ukupno 26 godina). Kada je stupio na muzičku scenu u šestoj godini, bio je vunderkind sa kakvim se muzički svet do tada nije sreo. Volfgang je već sa sedam godina svirao pred kraljevskim porodicama u Parizu i Londonu. Umro je 1791. godine od bolesti pluća i u besparici, a sahranjen je uz malu ceremoniju i u neobeleženom grobu u Beču.

Iza sebe je ostavio mnoga remek dela, od kojih su najpoznatija i najizvođenija opere „Figarova ženidba“ i „Čarobna frula“, kao i „Turski marš“. Postoji mišljenje da Salcburg ovog genija nije dostojno tretirao, dok druga strana govori da je problem bio u njemu i da se nije mirio sa time da ne može da ima apsolutnu slobodu. Priznat je kako dolikuje tek nakon smrti, a danas je u njegovom rodnom gradu sve u znaku njegove umetnosti.

Mesto rođenja ovog muzičkog genija ćete lako prepoznati, jer je kuća u kojoj je rođen obojena u jarko žutu boju. U kući se nalazi muzej otvoren svakog dana u toku godine. Mocartova rodna kuća je stekla status jedne od najposećenijih turističkih atrakcija na svetu.

U okviru Mocartove rodne kuće se mogu videti originalne sobe u kojima je živela porodica Mocart, kao i brojni predmeti, uključujući istorijske instrumente, dokumente, uspomene, kao i mnoštvo potreta naslikanih tokom njegovog života. Među najznačajnijim predmetima je Mocartova violina iz detinjstva, njegov klavikord, portreti i pisma koja pripadaju porodici Mocart.

Oko malog trga izgrađenog oko Mocartove kuće ima mnoštvo lepih restorana i pasaža, koji povezuju susedne ulice, a tu je uvek puno turista koji su došli sa svih strana sveta da vide kuću i fotografišu se.


salcburg: mocartova kuca

7. Šetnja ulicom Getreidegasse i skrivenim pasažima

Najpoznatija ulica u Salcburgu paralelna je sa šetalištem pored reke. Šarm Getreidegasse ne potiče samo od visokih i uskih zbijenih kuća, već i od prodavnica sa reklamama i nazivima od kovanog gvožđa, kao i romantičnih pasaža i dvorišta. U ovoj ulici je i najpoznatija kuća u Salcburgu, Mocartova rodna kuća.

Karakteristike zgrada u ovoj ulici su prozori koji se smanjuju od prvog sprata na gore i njihovi prelepi portali. Iako su kuće u ulici veoma uske i deluju male, one se šire u dubinu. Ranije je prostor između redova kuća korišćen kao bašta. Kasnije su bašte zamenile radionice, skladišta, konjušnice i prostorije za smeštaj posluge. Kada su pomoćne prostorije priključene glavnoj zgradi, nastala su dvorišta. Kasnije su se pomoćne zgrade koristile kao prodavnice. Pasaži su dobili trgovačku ulogu, a služe i kao natkrivene galerije.

Mnogi ovde dolaze da kupe nakit, tradicionalne nošnje Trachten, modne predmete, antikvitete, kožu, parfeme, delikatese, božićne ukrase, itd. Čak i danas se na svakoj zgradi nalaze gvozdeni znakovi restorana, prodavnica i radionica. Većina znakova je ručno rađena. Cilj ovakvih znakova je bio da u srednjem veku i oni koji su znali i koji nisu znali da čitaju mogu da prepoznaju koja je radnja u vlsništvu kog esnafa.


salcburg: ulica getreidegasse

8. Degustacija originalnih Mocart kugli

Obavezno kupite i probajte originalne Mocart kugle (u plavo-srebrnom omotu). Loptice od marcipana i lešnika, Mozartkugeln, se proizvode tako što se pomoću drvenog štapića umaču u tamnu čokoladu, zatim se okreću da bi se ohladile. Rupice od štapića se pune čokoladnim kremom i kugle se ručno uvijaju u foliju sa Mocartovim likom.

U kafe-poslatičarnici „Furst“, pored toga što jedini prodaju originalne kugle, imaju i odličnu Mocart tortu. Prvu Mozart kuglicu, slatkiš od marcipana, pistaća i čokolade, napravio je Paul Furst, ali nije patentirao recept i nije ga nazvao Mozart kuglica. Međutim, porodica Furst i danas nastavlja tradiciju proizvodnje prema originalnoj recepturi. Zato samo u tri salcburške prodavnice možete probati originalne kuglice koje se izrađuju ručno, u istoj kući u kojoj su proizvedeni prvi primerci.

Furstove kuglice razlikuju se po tome što su veće od Mirabelovih (u crveno-žutom omotu), fabrički rađenih, omotane su srebrnim papirom sa plavim Mozartovim likom i jedna košta oko 1,5€. Godišnje se u Furst poslastičarnicama ručno proizvede oko 1,4 miliona kugli. Imaju u ponudi i razne pakete sa njihovim specijalitetima, prilično visokih cena. Uvek je gužva i red se čeka napolju za kupovinu ovog jedinstvenog suvenira iz Salcburga.


salcburg: originalne mocart kugle

9. Uživanje u lepoti Mirabel palate i vrtova

Odmah pored reke Salzach, smešten je dvorac sa vrtovima, koji se nalazi na UNESCO listi svetske kulturne baštine. Princ-arhiepiskop Wolf Dietrich von Raitenau je izgradio palatu 1606. godine, kao dokaz ljubavi prema Salome Alt. Mermerni hol, nekadašnja balska i koncertna dvorana u kojoj su svirali Leopold Mozart i njegovi sinovi Volfgang i Nanerl, se smatra jednom od najlepših sala za venčanje na svetu.

Mirabel vrtovi su prepuni mitoloških skulptura i idealno mesto za odmor nakon šetnje centrom grada. Predstavljaju remek delo hortikulture i mesto na kome se okupljaju fotografi. Fontana Pegaz je postala popularna zahvaljujući filmu „Moje pesme, moji snovi“. Zanimljiva je i bašta patuljaka koja se sastoji od brojnih skulptura patuljaka, napravljenih od belog mermera.

Mirabel vrtovi su otvoreni svakoga dana od 6h ujutru do mraka. Ulaz u vrtove je besplatan. Ako posetite vrtove, proći ćete i kroz tunel od zelenila, koji možete videti i u filmu „Moje pesme, moji snovi“. Kažu da su cvetni parkovi dvorca inspirisali Mocarta da komponuje "Čarobnu frulu".

Dvorac Mirabel je izuzetno popularan za venčanja, jer veruju da će sudbonosno "da" u njemu doneti ljubav i sreću u braku.


salcburg: basta palate mirabel

10. Nezaboravna zabava sa šaljivim fontanama palate Helbrun

Posetu Salcburgu možete iskoristiti da obiđete jedan, u najmanju ruku, neobičan dvorac ... a videćete i zašto. Spremite se za kvašenje.

1612. godine, nekoliko meseci nakon odlaska sa vlasti, princ-arhiepiskop Markus Sitikus, poručio je gradnju rezidencije, nadomak planine Helbrun. U prilično kratkom periodu je nastalo arhitektonsko remek delo, koje je i dan danas ostalo jedna od najznačajnijih renesansnih građevina severno od Alpa.

Kompleks čini palata Lustschloss („palata zadovoljstva“) i prostrani park sa jedinstvanim šaljivim fontanama. Namena palate zadovoljstva je bila zabava i radovanje životu. Sa fantastičnom balskom dvoranom, fantastičnom baštom i jedinstvenim fontanama, palata je prvenstveno služila kao luksuzno mesto za proslave i festivale. Danas prostorije ove palate imaju istu namenu, a za posete su otvorene Muzička soba, Karnevalska soba i Banket hol. U palati se nalazi i Narodni muzej Salcburga.

Palata je okružena velikim predivnim parkovima, koji su ispresecani bazenima, malim vodopadima i fontanama. Brojni vodotokovi izviru sa potpuno neočekivanih mesta i oni su vremenom postali glavna atrakcija Helbrun palate.

Kada idete na ovo mesto pripremite se da će vas verovatno isprskati šaljive fontane. Šaljive fontane je vladar video na dvoru u Francuskoj, pa se dosetio da i on time može da zabavi svoje goste. Jedinstvene stene, fontane, pozorište sa više od 200 figura koje pokreće voda, kao i najraznovrsnije naprave na vodu, zadržale su autentični duh više od 400 godina. Dok šetate, nikad ne znate iz kojeg će vas ugla iznenaditi vodeni mlaz. Čak i iz jelenovih rogova na fasadi palate prska voda. Ostala mesta ćete otkriti sami.

S obzirom na to da je u Salcburgu sniman jedan od najpopularnijih filmova svih vremena „Moje pesme, moji snovi“, u palati je snimana jedna od najpoznatijh i najromantičnijih scena, upravo u paviljonu koji se danas nalazi u parku i može se videti besplatno. Palata i bašte se otvaraju početkom aprila, dakle, zimi se ne mogu posetiti. Šetnja parkom je besplatna. Obilazak šaljivih fontana nije moguć bez pratnje vodiča, a videćete i zašto.

Obilazak počinje iz malog amfiteatra, napravljenog od kamena iz kamenoloma Markusa Sitikusa, koji je jedan od najstarijih ove vrste u Evropi. Ovde će vam vodič ispričati ukratko sve što treba da znate o Helbrunu i šaljivim fontanama i pozvaće vas da učestvujete u igri staroj vekovima, koju je Markus Sitikus igrao sa svojima gostima. Sešćete za sto, koji na sredini ima kanal, koji je nekada korišćen za hlađanje vina. Odjednom, neće početi igra, već voda koja šiklja na sve strane, iz stolica, pored stola ... i bićete skroz mokri. Zatim će vas vodič pozvati da se fotografišete ako želite, i ponovo vas isprskati na potpuno neočekivane načine.

Odatle se šetnjom kroz park dolazi do jedne pećine u kojoj su izložene brojne skulpture, koja je naravno opet jedno od iznenađenja. Dolazimo do fantastičnog teatra sa drvenim figuricama, koje pokreće voda, čiju predstavu od nekoliko minuta posmatramo uz zvuke muzike. Zatim ulazimo u pećinu, u kojoj nam vodič demonstrira rad jedne neobične skulpture. Reč je o kamenu iz koga šiklja voda, koja svojim mlazom podiže zlatnu kapicu. Nakon ove predstave, ponovo počinje neočekivano sa raznih uglova da prska voda. Svi beže napolje, međutim, na ulazu se pravi tunel od dva mlaza vode, kroz koji morate proći da biste izašli. Tako da, nema šanse da ostanete suvi.

Nakon obilaska fontana, možete kupiti fotografiju kao uspomenu na posetu. Obilazak sa vodičem traje 40 minuta. Nakon obilaska šaljivih fontana, možete iskoristiti ulaznicu za obilazak muzeja, koji se nalazi visoko na brdu, prošetati parkom ili obići palatu.

Na ulazu u palatu ćete dobiti audio vodiče, koji na lep i zanimljiv način ukratko opisuju sobe kroz koje prolazite. Možete videti veliki broj eksponata koji prikazuju život i interesovanja Markusa Sitikusa, a uglavnom su orijentisana na zabavu, muziku, lov i ribolov. Takođe ćete videti razne figurice koje su korišćene za ukrašavanje palate i šaljivih fontana, kao i stari sistem snabdevanja vodom. Najimpresivnija je soba za balove i muzička soba.

Za obilazak palate je potrebno oko pola sata. Na izlazu su toaleti, nekoliko restorana i prodavnica suvenira.


salcburg: palata helbrun


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Melk: Šta videti i iskusiti u gradu na brdu iznad Dunava

Beč: Šta videti i iskusiti u gradu muzike i valcera

Grac: Šta videti i iskusiti u gradu na Muri


Grac: Šta videti i iskusiti u gradu na Muri

Smešten na reci Muri, Grac je glavni grad pokajine Štajerske. Grad je širom Evrope poznat kao obrazovno-univerzitetski centar. Studenti daju živost gradu, a jedan od studenata je bio i Nikola Tesla od 1875-1877. godine. Danas se stari grad nalazi pod UNESKO zaštitom. Sve popularnije kod nas su šoping ture, ali Grad ima svakako da ponudi mnogo vise od šopinga.


Melk: Šta videti i iskusiti u gradu na brdu iznad Dunava

Na mestu gde Dunav ulazi u dolinu Wachau, nalazi se mali slikoviti grad Melk, koji je najpoznatiji po svom ogromnom benediktanskom samostanu, jednom od najimpresivnijih samostana u Austriji. Toliko je grandiozan da deluje nestvarno. Sam grad je prepun raznoraznih znamenitosti, ušuškanih i prelepo uređenih uličica, ali i ljubaznih i gostoprimljivih domaćina.


Beč: Šta videti i iskusiti u gradu muzike i valcera

Čarobni Beč, glavni grad Austrije. Carski grad Habzburgovaca, grad u kome su vanvremenska dela stvarali Mocart, Betoven, Štraus - kralj valcera, čiji se valcer "Na lepom plavom Dunavu" živi u svakoj ulici grada. Gradu kobasica sa sirom, mestu rođenja bečke šnicle i Saher torte, kao i neodoljive štrudle sa jabukama.