Melk: Šta videti i iskusiti u gradu na brdu iznad Dunava


Melk: Šta videti i iskusiti u gradu na brdu iznad Dunava



Autor fotografija:

Bojana J.


Na mestu gde Dunav ulazi u dolinu Wachau, nalazi se mali slikoviti grad Melk, koji je najpoznatiji po svom ogromnom benediktanskom samostanu, jednom od najimpresivnijih samostana u Austriji. Toliko je grandiozan da deluje nestvarno. Samostan na UNESCO listi je smešten na brdu iznad Dunava i s njegovih vidikovaca imaćete predivan pogled na dolinu i grad Melk.

Od Beograda, Melk je udaljen oko 700 km. Put Melka krećemo autoputem koji vodi ka Novom Sadu, do graničnog prelaza Horgoš. Na samom ulasku u Mađarsku, svraćamo na OMV pumpu, na kojoj kupujemo vinjete za Mađarsku i Austriju. Mađarska vinjeta se samo čuva u kolima, dok se austrijska lepi na staklo, u gornji levi ugao. Vinjete se mogu kupiti i odmah posle granice na trafikama, ali se ovde mora platiti u forintama, koje možete zameniti u menjačnici, koja se takođe nalazi u jednoj od kućica.

Nastavljamo put kroz Mađarsku. Prati se put M0 ka mestu Gyor, što je ujedno i obilaznica oko Budimpešte. Dolazimo i do granice Hegyeshalom/Nickelsdorf sa Austrijom. Na granici se samo zaustavlja radi provere, ali nema pregleda pasoša. Ne mnogo posle ulaska u Austriju je Parndorf designer outlet centar, ogroman kompleks tržnih centara, prodavnica, restorana, pumpi, i još uvek je u izgradnji i proširivanju. Krećemo se obilaznicom oko Beča. Dolazimo do skretanja za manastir Melk. Tu se već vidi velelepni samostan.

Sam grad je prepun raznoraznih znamenitosti, ušuškanih i prelepo uređenih uličica, ali i ljubaznih i gostoprimljivih domaćina. Melk je divno mesto koje pruža mogućnosti za istraživanje, posebno u starom delu grada, u kome se nalaze mnoge očuvane originalne istorijske zgrade. Svaka zgrada je označena informativnom tablom, na kojoj je opisana nekadašnja namena.

Ujutru jedino što čujete su otkucaji crkvenih zvona, po kojima ćete znati i koliko je sati. Neki kažu da je Umberto Eko dešavanja iz svoje knjige “Ime ruže” smestio baš u samostan Melk.

Mene je ovaj grad zaista fascinirao. Ima predivnu staru tradicionalnu arhitekturu, dobru hranu, neku jedinstvenu atmosferu koja se može osetiti samo u malim i ušuškanim austrijskim gradovima, i povrh svega, jednu atrakciju kakav je samostan, svetski poznat. Posetite ga i uverite se i sami.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Melk.


1. Šetnja tradicionalnim starim gradom

Stari grad Melk, koji se nalazi ispod samostana, zaista je vredan posete. Turistički je uređen i sve je lepo označeno i obeleženo info tablama. Neke od građevina u gradu je radio čak i čuveni slovenački arhitekta Jože Plečnik.

Dolina Wachau u kojoj je grad smešten, poznata je po breskvama, pa je zbog toga mnogi nazivaju i dolina breskvi. U skladu sa tim, ovde možete pronaći brojne lokalne specijalitete napravljene upravo od ovog voća. Duž malih starinskih uličica se pružaju brojne zanimljive radnjice, prodavnice pića i sapuna od breskvi, suvenirnice i prodavnice odeće.

Mesta sa najviše turista u gradu su trg na kome se nalazi gradska kuća – Rathausplatz, potom ulica Hauptstrasse, glavni trg Hauptplatz, zajedno sa ulicama Kremser Strasse i Wiener Strasse. Po starom gradu postoji i tematska ruta, pod nazivom Roter Faden, duga 1,5 km. Možete je realizovati i sami, ako pratite 30 označenih istorijskih spomenika sa info tablama i osam info tabli koje govore o istoriji Melka. Možete čak i videti, kroz oslikane durbine, kako su nekada izgledale danas nepostojeće kapije grada.

Mesto odakle treba početi šetnju je Forsthaus, u kojoj se nalazi gradski arhiv i turistički informativni centar. Odmah pored Forsthausa se nalazi mesto gde se sastaju ulice Zaglauergasse i Wiener Strasse. Zaglauergasse sa jedne strane čuva ostatke antičkog gradskog zida. U ovom pravcu se nalazila i Wiener Tor (Bečka kapija) iz 1874. godine. Ona je bila, zajedno sa Linzer Tor (Kapija Linc) na drugoj strani grada, jedan od dva ulaza u Melk, nekada davno.

Na nekoliko metara odatle, Wiener Strasse se završava trgom Rathausplatz, koji je naziv dobio po gradskoj kući – Rathaus. Na trgu se nalazi i stara putnička kuća (Lebzelterhaus), sa svojim lepo oslikanim prozorima, u kojoj se danas nalazi apoteka. Tu je i fontana Kolomanibrunnen, koja predstavlja poklon samostana gradu, a nalazi se na centru trga. Na vrhu fontane je statua Sv. Kolomana. Tu je i nekoliko prodavnica, barova, kao i restoran. Odavde kreću i staze ka samostanu. Odmah kod gradske kuće se nalazi restoran "Zum Fürsten", u kome se još od 1970ih godina mogu probati popularne štrudle.

Stara pekara sa svojim šiljatim tornjevima je stara oko 400 godina i još uvek je pokrivena originalnim šindrinim krovom. “Alter Brotladen” ima dva tornja koji potiču iz 16. veka. Tada su tri pekare u Melku prodavale svoj hleb na istom mestu. Jednom od pekara je bilo dozvoljeno da ovde živi, prikuplja i podeli prihod od prodaje hleba.

Iza stare pekare se nastavlja najstarija ulica u Melku, Sterngasse, koja je nekada bila glavna ulica u gradu, neoštećena je u požaru koji je zadesio grad. Zanimljive zidne slike na kućama ukazuju na njihovu namenu. U ulici Sterngasse se nalazi i stari samostanski restoran, koji potiče iz 1736. godine, sa kamenom statuom Krunisanja Bogorodice. Zgrade u Hauptstrasse 10, 12 i 14 su stare srednjevekovne prodavnice, u čijim se prizemljima i dalje nalaze lokali.

Skrivena kuća Haus am Stein (Kuća u steni) je najstarija preostala zgrada u Melku, izgrađena tokom 15. veka. Njena fasada je zaštićena antičkom lozom, starom nekoliko stotina godina. Na obali Dunava, vidljivi su i delovi zidina starog grada i kružni toranj. U ulici Kremser Strasse se nalazi i memorijalna tabla pesme “Nibelungen”, herojskog epa koji potiče iz 13. veka. Nedaleko je i kuća Schiffsmeisterhaus, pored koje je spomenik na kome su vidljive oznake visokog nivoa vode u gradu. Dunav je dosegao 15,8 m iznad uobičajenog nivoa, 1501. godine. Spustite se i do obale Dunava, na kojoj se nalazi kuća starog graditelja brodova sa prelepim pogledom na reku.

Prelepa austrijska vina i lokalne specijalitete možete probati u restoranu "Zur Post". Ovde možete probati i tortu sa breskvama i bavarskim kremom. Imaju odličnu kuhinju, možete jesti leti napolju sa pogledom na samostan, imaju i istorijsko dvorište sa arkadama, svoju sladoledžinicu, kao i sobe koje izdaju. Enterijer restorana je prelep i unutra i dalje ima nekih eksponata iz stare pošte, tako da liči na muzejski prostor. Međutim, kuhinja im se zatvara već u 22h, kao i u većini restorana i kafea u gradu.


Melk: stari grad
Melk: Rathausplatz
Melk
Melk: restoran Zur Post

2. Festival berbe

U vreme naše posete je bio aktuelan Festival berbe, kako u ovom mestu, tako i u celoj Austriji, pa je tako ceo grad bio okićen jesenjim lišćem, bundevama, slamom i sličnom dekoracijom. Proslavlja se tokom oktobra. Šetnjom prelepim ulicama na zlatnom jesenjem suncu, imate priliku da probate domaće specijalitete, vrhunsko vino, da proslavite jesen, da se upoznate sa tradicionim običajima i zanatima, i da slušate austrijsku narodnu muziku.

Tokom proslave berbe, u Melku je gotovo svaka kuća i izlog okićena motivima jeseni: lišćem u prelepim jesenjim bojama, bundevama (koje se vide i na poljima i mogu se i kupiti pored puta od prodavaca), slamom i raznim ukrasima sa ovim motivima.

Poznat je i po umetničkim festivalima. Na dan Sv. Kolomana (13. oktobar), čiji se ostaci čuvaju u samostanu Melk, i koji je svetac zaštitnik samostana i grada, organizuje se vašar. Ovo je godišnja tradicija koja potiče još iz 1451. godine.


Melk: festival berbe

3. Tradicionalne kobasice u najstarijem kafeu u gradu

Vrlo blizu našeg smeštaja, na jednom od trgova, nalazi se tradicionalna austrijska kafeterija “Central”. Central je najstariji kafe u Melku i predstavlja popularno mesto. Iz njegove baste, kad je lepo vreme, možete posmatrati prelep barokni samostan.

Ovde možete poručiti vrhunske kafe, tradicionalna austrijska jela i domaće slatkiše. Preporučujem da probate njihove kobasice (dve velike u porciji), sa senfom i narednanim renom. U objektu ima ogromna količina novina i časopisa, koje možete čitati uz obrok ili kafu.

Njima kuhinja radi malo duže nego na ostalim mestima u gradu, tako da ovde možete svratiti ako ste gladni nakon 22h, kada u gradu više ništa ne radi. Radno vreme im je svakoga dana od 7-2h, a petkom i subotom od 7-4h. Imaju i deo u kome možete da igrate bilijar.


melk: cafe central

4. Impresivni samostan Melk

Do najveće gradske atrakcije samostana Melk vodi nekoliko staza koje polaze sa Rathausplatza. Ima oko deset minuta hoda uzbrdo. Međutim, kad stignete, videćete da se isplati.

Različiti objekti samostana Melk su smešteni oko sedam dvorišta, a najimpresivniji deo kompleksa, koji je ukupno dugačak 325 m, nalazi se na zapadnoj strani i krasi ga crkva sa dva tornja, koji se nalaze iznad polukružne terase. Najlepši delovi enterijera su imperijalne stepenice, ograda ukrašena mermernim statuama anđela, imperijalne sobe u kojima se danas nalazi samostanski muzej, kao i imperijalni hodnik sa portretima austrijskih vladara. Tu su i prelepa mermerna sala sa divnim slikama na tavanici, i biblioteka sa prelepo oslikanom tavanicom. Njime su bili očarani i kritičari časopisa „National Geographic“, koji su Melku dodelili pobedu u konkurenciji sa još stotinak objekata.

Posete su moguće svakog dana, sa ili bez vodiča. Samostanska crkva i severni bastion se mogu posetiti individualno. Park se može individualno posetiti i za park ne postoje vođene ture. Ispred samostana se nalazi veliki parking, ako dolazite kolima.

U deo prostora se može ući besplatno i prošetati, dok se ulaz u objekte plaća. Besplatan je ulaz samo u crkvu, koja je zaista impresivna, i obavezno je treba posetiti.


samostan melk

5. Pristanište u dolini Wachau

Ukoliko prošetate do rukavca Dunava, pređete gvozdeni most Sv. Leopolda, napravljen još 1937. godine, videćete Melk Arenu u kojoj se održavaju razni koncerti i brojne info table o krstarenjima Dunavom. Od luke do centra grada ima oko 15 minuta pešačenja, a voze i mali električni autobusi, koji primaju po 10ak ljudi. Krenite betonskom stazom iz centra kroz šumicu i doći ćete do pristaništa luksuznih brodova na Dunavu.

U samoj luci postoji kamp, jedan restoran, koji je istovremeno i pivnica, i izuzetno je interesantnog izgleda. Luka je prelepa i uređena, tu su brojni brodovi, a sve je označeno i prikazano na info tablama.

Prelepa i međunarodno poznata dolina Wachau je jedinstvena, predstavlja potpuno delo prirode, zbog čega se i nalazi na UNESCO listi. Gotovo tokom celog dana postoje polasci, a cene krstarenja su od oko 15€, pa na dalje.


pristaniste Melk

BONUS: Smeštaj u Melku

Bili smo smešteni na jednom zaista neobičnom mestu, u lokalnom pansionu, koji i dalje čuva duh nekih starih vremena. Pansion Weisses Lamm se nalazi u samom centru Melka, a rezervisali smo ga preko sajta Booking.com. Udaljen je samo 100 m od samostana Melk i gotovo na izvoru svih turističkih atrakcija, tako da pruža odlične mogućnosti za obilazak grada. Vlasnici pansiona su pravi domaćini i sve čine da se ugodno osećate kod njih. Parking je u okviru dvorišta objekta, ali je malo skučen. Sobe su starinski sređene, ali uredne i izuzetno čiste.

Doručak se postavlja u restoranu kod recepcije, a služi ga lično vlasnik. Čini ga piće po izboru, na svakom stolu je za dvoje servirano pecivo, suvomesnato, kačkavalj, puter, džem, med. Interesantno je da je ovaj objekat i u prošlosti imao istu namenu. Gostionica “Weissen Lamm” je nekada bila jedna od pet gostionica koje su korišćene za smeštaj kočija koje su vozile poštu i putnike. Takve gostionice su uvek bile blizu pošte i iza objekta su imale velike štale.


Pansion Weisses Lamm


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Salcburg: Šta videti i iskusiti u Mocartovom gradu

Beč: Šta videti i iskusiti u gradu muzike i valcera

Grac: Šta videti i iskusiti u gradu na Muri


Salcburg: Šta videti i iskusiti u Mocartovom gradu

Salcburg je četvrti grad po veličini u Austriji. Njegov naziv u prevodu znači „grad soli“. Salcburg je danas poznat po starom baroknom jezgru, jednom od najočuvanijih u srednjoj Evropi, na listi UNESKO-a. Jedan od simbola grada su Mocart kugle, jer je grad slavu stekao zahvaljujući tome što je u njemu rođen jedan od najvećih svetskih muzičara, Volfgang Amadeus Mocart. Njegov lik će vas pratiti u čitavom gradu.


Beč: Šta videti i iskusiti u gradu muzike i valcera

Čarobni Beč, glavni grad Austrije. Carski grad Habzburgovaca, grad u kome su vanvremenska dela stvarali Mocart, Betoven, Štraus - kralj valcera, čiji se valcer "Na lepom plavom Dunavu" živi u svakoj ulici grada. Gradu kobasica sa sirom, mestu rođenja bečke šnicle i Saher torte, kao i neodoljive štrudle sa jabukama.


Grac: Šta videti i iskusiti u gradu na Muri

Smešten na reci Muri, Grac je glavni grad pokajine Štajerske. Grad je širom Evrope poznat kao obrazovno-univerzitetski centar. Studenti daju živost gradu, a jedan od studenata je bio i Nikola Tesla od 1875-1877. godine. Danas se stari grad nalazi pod UNESKO zaštitom. Sve popularnije kod nas su šoping ture, ali Grad ima svakako da ponudi mnogo vise od šopinga.