Sokobanja: Šta videti i iskusiti u ovoj vazdušnoj banji


Sokobanja: Šta videti i iskusiti u ovoj vazdušnoj banji



Autor fotografija:

Bojana J.


Božanstvena priroda, božanstven vazduh! To može biti samo Sokobanja, nekadašnje mondensko mesto, koje su često posećivali boemi, umetnici i pesnici. Među njima Isidora Sekulić, Meša Selimović, Stevan Sremac, Ivo Andrić i Branislav Nušić. Nudi čitav spektar aktivnosti za zabavu cele porodice.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Sokobanju.


1. Šetnja starim gradom u večernjim satima

Arhitektura koja vraća u neka stara vremena. Ostaci nekadašnje turske vlasti koji se mogu videti na svakom ćošku. Prelep čist vazduh i fascinantna priroda. Brojni termalni izvori lekovite vode. Mnoštvo mogućnosti za zabavu, degustaciju lokalne hrane i kupovinu suvenira. Sve ovo ćete iskusiti ako posetite Sokobanju.

Nekada davno, centar Sokobanje je imao brojne dućane, kujundžijske, grnčarske, kazandžiske radnje i kafane. Danas su stari zanati nestali, ali je u gradu ostao boemski duh i brojne kafane, duž mermernog šetališta. Na glavnom trgu se nalazi cvetni park sa turskim kupatilom (Amam), a preko puta njega Milošev konak. Tursko kupatilo je i dalje aktivno i služi svrsi koju je nekada imalo. U njemu su snimane i neke od scena filma "Zona Zamfirova".

Preko puta turskog kupatila, nalazi se velika kafe-picerija “Amam”, u koju možete svratiti na palačinke ili zaista odličnu picu. Pored šetališta je i lokalna crkva Svetog Preobraženja. Suveniri izloženi na posebno uređenim drvenim standovima upotpunjuju autentičnost starog grada. U centru se često održavaju razne manifestacije, književne večeri, pozorišne predstave, folklor i raznorazni sajmovi.

U blizini šetališta je i pijaca na kojoj je izuzetna ponuda raznih čajeva, među kojima je najpoznatiji Rtanjski čaj. Prodaje se i biljka raskovnik, za koju se veruje da štiti od bolesti i zlih duhova, a koju po verovanju treba držati u kući, na skrovitom mestu.

Inače, cene u centru su prilično niske, gotovo duplo niže nego beogradske. Zaista možete da se opustite i uživate, ne brojeći svaki dinar koji ste potrošili.


Šetnja starim gradom u večernjim satima

2. Ručak sa pogledom na Sokobanju

Cela Sokobanja je u brdskom i planinskom predelu, pa tako postoje brojne pešačke staze, kojima se kroz šumu dolazi do brojnih atrakcija. Neke staze su lakše, a postoje i duge i naporne. Kojom god stazom da krenete, bićete nagrađeni fantastičnim vidikovcima.

U vreme ručka, možete se uputiti ka restoranu “Vidikovac”, koji se nalazi na uzvišenju sa koga je prelep pogled na grad. Pored restorana ima par izletničkih klupa, sa kojih se pruža pogled na plažu “Šest kaca”.

Nalazi se oko 1,5 km od centra Sokobanje. Hrana je vrhunskog ukusa. Porcije su velike, tako da jednu može jesti dvoje ljudi. Cene su niske, terasa je lepa, čisto je i uredno. Preporučujem da probate odličnu punjenu vešalicu.


Ručak sa pogledom na Sokobanju

3. Brčkanje na plažama parka Banjica

Park Banjica nemojte propustiti, jer ćete uživati u predivnom prirodnom ambijentu i malim gradskim plažama. Duž parka se nalazi korito reke Moravice. Zbog čestog plavljenja reke, podignut je odbrambeni zid ispred termalnog kupatila sa bazenom i kadama, koje se takođe nalazi u parku. Odavde kreću i pešačke staze do izletišta Lepterija i Sokograda.

Atrakcija u parku je i jedno stablo starog platana, sa čvorovima, za koje kažu da je “Drvo želja”. Možete videti ljude kako rukama dodiruju platan, tada pomisle želju, verujući da će im se ostvariti.

U parku se mogu kupiti suveniri po nižoj ceni nego na šetalištu. Tu je i restoran “Čoka”, u kome možete da probate sokobanjske specijalitete, a uveče da uživate u muzici uživo, s pogledom na plažu Župan.


Brčkanje na plažama parka Banjica

4. Uspon do izletišta Popovica

Posle šetnje kroz šumu (oko 1,5 km od centra Sokobanje), dolazi se do jednog od najlepših vidikovaca. Sa njega se vide prelepe planine, brda i livade ovog kraja, ali i fascinantna tvrđava Sokograd. Kažu da ovo mesto ima neku magijsku moć i da će vam se ispuniti želje koje ovde poželite, ako čvrsto verujete.

Da biste došli do Popovice, idite pravo stazom do betonskog mosta u parku Banjica. Pređite most i videđete prvu tablu sa obeleženim pravcima do izletišta, koje treba da pratite, a to znači krenite stepenicama, na koje se nastavlja šumska staza. Kada izađete iz šumarka, uočićete treću tablu sa označenim izletištima. Međutim, na ovoj tabli nije obeležena staza za Popovicu, ali nećete zalutati. Krenite levo uzbrdo i ubrzo ćete videti putokaz za Popovicu.

Duž staze postoje klupe u jednom delu, pred sam uspon, pa ako se umorite, predahnite. U daljini ćete spaziti crkvu Rođenja Presvete Bogorodice. Nastavite putem dalje i stići ćete na Popovicu.

Ubrzo ćete shvatiti da umor vredi, jer se sa Popovice pruža izvanredan pogled na tvrđavu Sokograd, kao i na kanjon reke Moravice. Na Popovici je uvek vetrovito, ali se možete zakloniti u drvenom letnjikovcu. Ono što je neophodno da ponesete je flaša vode i fotoaparat.


Uspon do izletišta Popovica

5. Najlepše sokobanjsko izletište Lepterija

Do ovog mesta možete doći pešačkom stazom iz centra grada ili kolima. Svakako preporučujem šetnju, koja će vas osvežiti i napuniti pluća kiseonikom. Od centra Sokobanje je udaljeno oko 1,5 km.

Izletište Lepterija je dobilo ime po devojci koja je stradala zbog ljubavi. Prema tužnoj legendi, zapovednik Sokograda je imao ćerku po imenu Lepterija, u koju se zagledao momak Župan, ali tu ljubav nisu odobravali njihovi roditelji. Dvoje mladih su se dogovorili da Župan dojaše do zidina Sokograda, a da se Lepterija iskrade. Otac je otkrio da Lepterije nema i poslao poteru za njom. Vojnicima je naredio da je pogube, čim je nađu. Tako je i bilo. Kada je to video, Župan je skočio u najdublji vir reke Moravice i udavio se. Mesto gde je stradala devojka se danas naziva Lepterija, a vir Župan.

Na samom izletištu postoji deo sa nekoliko stolova i klupa, kao i mesta gde se može praviti roštilj.

Nedaleko od Lepterije nalazi se srednjovekovna tvrđava Sokograd i do nje se dolazi dosta strmom pešačkom stazom.

Tokom šetnje Lepterijom, odmah kod drvenog mosta, možete videti zanimljiv i šaljiv poziv da posetite kafić “Kod Pudle”. Obavezno to uradite, jer ga drže mladi ljudi, koja se trude da gosti budu zadovoljni. Ima divan pogled na izletište, a nalazi se u šumi. Pića koja služe su samo domaća kafa i domaći sokovi, i cene su niske. Ono što je zanimljivo je da svakoga dana od 14-16h organizuju ručak, ali kako!? Sami donosite ono što želite da vam spreme, a jedina je obaveza da pijete piće iz njihovog kafića. Veoma originalna ideja!

Na putu kroz Lepteriju je i restoran „Marko Polo - Pećina“, smešten ispod stene na obali reke. Idealno mesto za ručak u prirodi ili odmor uz kafu u toku šetnje.

Sa Lepterije se drvenim mostićem preko Moravice, dolazi do staze koja vodi do prirodnog fenomena poznatog kao Bogorodica u steni. To je udubljenje u steni koje ima oblik majke s detetom. Veoma je strmo i retko ko može da se popne do nje. Legenda kaže da se u toj steni sakrila Bogorodica kada je držeći Hrista u rukama bežala od Rimljana. Prema verovanju, svako ko pred stenom upali sveće, to će mu doneti sve dobro. Postoji i priča da iz stene na Veliki petak teče voda, koja je lekovita za oči.

Nedaleko od izletišta nalazi se i crkva posvećena Rodenju Presvete Bogorodice, podignuta na temeljima hrama iz 14. veka. Deluje potpuno nestvarno i kao da ne pripada ovom prostoru. Kao da se nalazite negde na Mediteranu, okruženi gradskim zidinama, iza kojih viri jedna ovakva kamena crkvica, sa prelepom vinovom lozom koja je obavija.


Najlepše sokobanjsko izletište Lepterija
Najlepše sokobanjsko izletište Lepterija

6. Izlet do Bovanskog jezera

Jedno popodne smo odlučili da odemo kolima do Bovanskog jezera. Ovo je samo jedna od fotografija koje pokazuju zašto se predeli oko Sokobanje često nazivaju i malom Švajcarskom. Prepliću se boje neba sa bojom jezera, a boje pašnjaka i poljskog cveća sa bojama okolnih brda i planina.

Udaljeno je oko 7 km od Sokobanje. Ima nekoliko plaža, na kojima se možete kupati. Ima mesta i za kampovanje. Najlepše plaže se nalaze u blizini sela Bovan, gde možete iznajmiti pedaline, čamce i uživati u čarima leta. A možete se samo provozati kolima i uživati u prelepim prizorima.


Izlet do Bovanskog jezera

7. Etno momenti u selu Vrmdža

Lutanjem kroz prelepe predele oko Sokobanje i planine Rtanj, možete doći na zanimljiva mesta, ne tako turistički poznata. Put nas je naveo u malo selo Vrmdža, na padinama Rtnja, udaljeno oko 15 km od Sokobanje. Ovde kao da je vreme stalo, a priroda... nestvarna. Na stenovitom rtu, nalaze se zidine starog grada – Vrmdžanske tvrđave, a oko 2 km odatle je Vrmdžansko jezero.

Do Vrmdzanskog jezera se može ići kolima, ali izuzetno lošim putem. Prostor je lepo uređen, ima dosta klupa, stolova, drvenih letnjikovaca. Priroda je prelepa.

Ako želite da osetite šta znači pravo etno selo, obavezno se zaustavite na pola puta do jezera. Tu se nalazi restoran napravljen u dvorištu stare vodenice "Kod deda Mije", koja je i dalje aktivna. Hrana koju spremaju je preukusna, sve je domaće. Možete obići vodenicu, pogledati kako izgleda proces mlevenja. Odlično spremljen roštilj, salata od domaćeg povrća, domaći sokovi od drenjina i kupina, i preukusne lepinje spremljene od brašna iz njihove vodenice će vas oduševiti. I sve to po izuzetno niskim cenama. Ovde smo jeli možda i najbolji roštilj u okolini.

Ovde smo doživeli najlepše emocije na našem proputovanju kroz sokobanjski kraj. Videli smo šta znači pravo “etno”. Starinsko domaćinstvo na kome nema obilnog menija, ali je sve spremljeno s ljubavlju, domaćini se prema gostima ophode s poštovanjem, a stari baka i deka pricaju sa posetiocima njihove i dan danas aktivne vodenice.

Naravno, njihove proizvode možete i kupiti. Preporučujem da kupite divno hlebno brašno, koje koriste za pravljenje preukusnih lepinja u restoranu, rtanjski čaj, med ili neke pletene stvari koje prodaju.


Etno momenti u selu Vrmdža
Etno momenti u selu Vrmdža

8. Relaksacija u parku Borići

Park Borići je verovatno najveći izvor kiseonika gotovo u samom centru Sokobanje. Gornji deo izletišta je namenjen za zabavu dece, a u nižem delu je prostor za kamp-prikolice. Kako su borovi gusto zasađeni, mesto je dobilo naziv „Borići“. Poznato je bilo po tajnim ljubavnim sastancima. Žene su i izmislile stih: „Kad bi znali mužići sve što znaju Borići“.

Reč je zapravo o borovoj šumi sa klupama, stolovima, igralištima za decu - pravi raj za uživanje. Uvek je puno posetilaca, posebno porodica sa decom. I zaista, vazduh je ovde divan, oseća se borovina, i veoma je bogat jodom.

Do izletišta je najjednostavnije doći iz centra grada, sa mermernog šetališta pored kafića „Amam“, putem koji vodi uzbrdo.


Relaksacija u parku Borići

9. Kamen ljubavi na izletištu Očno

Izletište „Očno“ se nalazi nešto na preko 600 m nadmorske visine. Pored same očne bolnice je velika livada, koju okružuje šuma. Taj deo je izložen stalnoj ruži vetrova, ima izuzetno povoljnu negativnu jonizaciju i malo povećanu koncentraciju ozona, što povoljno deluje na očne bolesti.

Na sredini livade se nalazi Kamen ljubavi, ogromna stena, vrlo mističnog porekla. Priča se da je tu Hajduk Veljko vodio lubav sa Čučuk Stanom. Kažu i da ispod ovog kamena izvire ogromna količina negativnih jona, koji su jako lekoviti. Zato svi ovde šetaju oko kamena, po već utabanoj stazi. Kažu i da treba dodirnuti kamen, zamisliti želju, otkinuti delić kamena i poneti sa sobom kao amajliju. Za uzvrat možete ostaviti na kamenu neki sitan novac.

Ulaz u krug bolnice i parking se plaća.


Kamen ljubavi na izletištu Očno

10. Osveženje kod vodopada Ripaljka

Ako hoćete vodopad „Ripaljka“ da posetite kolima, krenućete prema bolnici Ozren, asfaltiranim putem, kojim stižete na veliki parking. Odmah pored parkinga, spušta se staza kojom stižete do vodopada.

Ovo je jedan od najvećih i najlepših vodopada u Srbiji, jer se voda obrušava sa visine od 15 m. Vodopad je dobio ime po tome što se u ovom kraju često umesto skočiti kaže - ripnuti. S obzirom na to da reka Gradašnica u leto i jesen presuši, vodopad je najatraktivniji u proleće.

Strmom stazom, pored koje je postavljen drveni rukohvat, spuštate se do samog vodopada. U podnožju je napravljen drveni plato sa klupama i prostorom za odmor. Na tom platou osetićete svežinu, a temperatura je niža nekoliko stepeni. Inače, pre “glavnog” vodopada je mali vodopad, koji takođe možete videti, ali ga nemojte pomešati sa ovim velikim, glavnim.

Parking i ulaz u kompleks se plaća.

Nedaleko od Ripaljke, nalazi se izletište Grudno. U centru kompleksa je jezerce sa pastrmkom, na samom izvoru reke Gradašnice. To je zapravo jezero restorana, u kome tu istu pastrmku možete poručiti za ručak. Uređen je i park duž jezerceta. U ovom parku možete šetatati, igrati fudbal, košarku, za decu postoji igralište, možete organizovati piknik...


Osveženje kod vodopada Ripaljka
Osveženje kod vodopada Ripaljka


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Rtanj: Bajka u centru vanzemaljskog života

Borsko jezero: Gde vazduh miriše na borove


Rtanj: Bajka u centru vanzemaljskog života

Meni je uvek bio privlačan, neobičan, mističan. Jedna od destinacija koja je nedostajala u mojoj ličnoj zbirci putovanja po Srbiji koju delim sa vama, jeste upravo Rtanj, planina o kojoj postoji ubedljivo najviše mitova i legendi kod nas. U tekstu ćete naći predlog jednog vikend putovanja ka ovoj neobičnoj planini.


Borsko jezero: Gde vazduh miriše na borove

Kroz ovaj tekst ću vam prikazati jednu destinaciju koja je za mene u Srbiji bila potpuno otkriće - Borsko jezero. Pročitaćete zašto me je toliko oduševilo. U tekstu ćete naći i predloge gde možete svratiti u odlasku i u povratku sa Borskog jezera, tako da sa ovim predlozima možete upotpuniti jedan sadržajan vikend. Uživajte!