Borsko jezero: Gde vazduh miriše na borove


Borsko jezero: Gde vazduh miriše na boroveAutor fotografija:

Bojana J.


Kroz ovaj tekst ću vam prikazati jednu destinaciju koja je za mene u Srbiji bila potpuno otkriće - Borsko jezero. Pročitaćete zašto me je toliko oduševilo. U tekstu ćete naći i predloge gde možete svratiti u odlasku i u povratku sa Borskog jezera, tako da sa ovim predlozima možete upotpuniti jedan sadržajan vikend. Uživajte!


Krupajsko vrelo - pećina puna zlata

Na Borsko jezero smo odlučili da idemo zanimljivijim putem, preko Požarevca i Žagubice, pa smo svratili usput do Krupajskog vrela. Ovde smo napravili pauzu i osetili prvi dašak neverovatne prirode Homolja i Istočne Srbije. Nema potrebe da vam pišem o tome koliko je boja vode ovde impresivna!

Meni je interesantnije ono što se ne vidi, ono što se krije ispod površine smaragdne vode. Reč je o ulazu u mrežu kanala koji vode do podvodne pećine. Zanimljivo je da su ronioci prilikom ispitivanja pronašli dokaze da su ovde nekada boravili ljudi. Priča se da su pre ronilaca ovde bili lovci na blago, jer su ovakve misteriozne pećine teme brojnih legendi o zakopanom blagu. Kanali su istraženi do 123 m dubine (što je i nacionalni rekord), a neki od njih su nazvani "Želudac", "Tobogan", "Mala soba", "6 metara", "Velika soba", "Glava ovna". Na tih 123 m je podvodna pećina sa kanalima koji vode ka površini.

O ovakvim misterizonim mestima se uvek pričaju legende. Tako ni Krupajsko vrelo nije izuzetak. Naime, Homoljske planine su progutale veliku količinu zlata. Svo ono je sakriveno u Zlatnoj pećini na dnu Krupajskog vrela i čuva ga vodeni duh Tartor. Svake godine na Đavolji dan, Tartor udara u bubnjeve i zove ostale duhove na svoju slavu. Samo tog dana je ulaz u Zlatnu pećinu otvoren. Vlaške žene koje žele veliku moć, noću ulaze u reku, kako bi se prepustile vodenom duhu. Ako im ovaj potez uspe, postaju veoma moćne, ali im duh za uzvrat traži mladu i lepu devojku. Neverovatno je preplitanje mistike, legendi i magije Homolja.

Ako idete sa bebom, kolica vam neće biti od pomoći. Ponesite kengur nosiljku. Do vrela možete doći pored ribnjaka (jako usko i nezgodno za mimoilaženje) ili kroz šumu (malo strmije). Ispred vrela se nalazi ribnjak, sa malim restoranom, u kome možete pojesti svežu pastrmku. Mi je ovog puta nismo klopali, jer smo ovde samo pravili kratku pauzu. Kod malog parkinga ispred vrela možete kupiti domaće slatko, sokove, borovnice.


Krupajsko vrelo - pećina puna zlata

Borsko jezero - za mene jedno od najvećih iznenađenja u Srbiji

Moram da priznam, ovo je destinacija o kojoj nisam ni razmišljala kao zanimljivoj za obilazak, sve dok nisam čula priče o oduševljenju ovim mestom. Odlučili smo da tokom leta odemo. Jedina greška je bila što nismo ostali nekoliko dana...

Iako smo došli na jezero, koje je impresivne zelene boje i vrlo bistro, nešto drugo me je oduševilo. Vazduh! Vazduh sa mirisom borovine i poljskog cveća, blag i mekan, tako opuštajuć. Idealno za potpuni reset!

Mesto nije naročito urbano, ima jedan hotel, nekoliko smeštajnih jedinica, restorana, kafića, tek toliko da nije bez sadržaja. Takođe smo videli da meštani nose hranu, pa čak i u šerpicama. Mnogi se odlučuju i za roštiljanje pored jezera. Ima gužve, ali može da se nađe mesto na kome ćete se osamiti. Ima dosta hlada, što je odlično za decu.

Ljubitelji jezerskih voda mogu uživati u kupanju na nekoliko plaža. Voda je potpuno prozirna i divne zelene boje, a tokom toplih dana se ugreje i bude vrlo prijatna. Mogu reći da je voda izuzetno prijatna za kupanje, čista, ali nema mnogo plićaka, tako da za decu obavezno ponesite šlauf. Mogu se iznajmiti pedaline za vožnju po jezeru. Meni su bile posebno zanimljive uređene staze za šetnju, kojih oko jezera ima nekoliko, tako da se možete rekreirati i istovremeno udisati ovaj divni vazduh. Betonirane su uglavnom, tako da možete ići i kolicima za bebe.

Ako ogladnite, odmah pored plaže ćete naći i restoran "Jezerce", u kome morate probati "Tepano meso". To je meso od svinjskog vrata pečeno na roštilju, koje se potom dinsta sa paprikom i lukom. Uz to se služi domaći kačamak. Porcija je ogromna i košta samo 900 dinara, a namenjena je za dvoje. Cene su vrlo pristojne i dosta niže nego u Beogradu.


Borsko jezero - za mene jedno od najvećih iznenađenja u Srbiji

Inače, Borsko jezero je veštačko jezero, u podnožju planine Crni Vrh. Zanimljivo je da se iznad jezera uzdiže vulkanska kupa iz doba Paleolita i naziva se Tilva Njagra.

Ako dođete na Borsko jezero, svakako vam neće biti dosadno, jer u okolini možete videti najveći površinski kop u Evropi, industrijske "spomenike" u centru Bora, svratiti u ZOO vrt, popiti piće u kafiću 400 m ispod površine zemlje (nisam sigurna da li sad radi zbog ove situacije), a tu je i Zlotska pećina, planina Stol i Lazarev kanjon. Svakako da vam u ovom kraju neće biti dosadno.


Borsko jezero - za mene jedno od najvećih iznenađenja u Srbiji
Borsko jezero - za mene jedno od najvećih iznenađenja u Srbiji

"Srpska kruna" u banji koju je posećivao i knez Miloš

Za ručak su nam meštani preporučili i restoran "Srpska kruna", koji se nalazi u Brestovačkoj banji, na 10ak minuta vožnje od Borskog jezera. Hrana im je dobra, porcije sasvim dovoljne za ručak, a cene niže od beogradskih. Imaju vrlo lepu i prijatnu baštu, okruženu prirodom.

Probajte njihov specijalitet "Miloševa sablja" - svinjski file punjen pršutom i kačkavaljem (700 dinara). Obavezno probajte i preukusne lepinje. Ako niste mnogo gladni uzmite pohovanu tikvicu punjenu feta sirom i šunkom (400 dinara). Ručak za šestoro je koštao oko 4.500 dinara.

Posle ručka možete prošetati kroz banju stazom zdravlja, koja počinje kod restorana ili posetiti konak kneza Miloša iz 1837. godine. Inače, restoran o kome sam vam pisala važi za jedan od najstarijih ugostiteljskih objekata u srpskim banjama.


"Srpska kruna" u banji koju je posećivao i knez Miloš

Pogled iz ruskog manastira u Lešju

Kada sam pre nekoliko godina prikazala ovo mesto, dobila sam veliki broj pitanja kako da stignete i gde se nalazi. Predstavila sam ga kao najlepši manastir koji sam ikada posetila. I danas, mislim isto... Iz tog razloga vam ovu atrakciju navodim kao jedno od mesta gde obavezno morate svratiti u povratku sa Borskog jezera.

Dok se krećete putem od Borskog jezera ka mestu Lešje, u kome se nalazi manastir Bogorodice Lešje, u jednom brdu pored puta ćete se diviti njegovim zlatnim kupolama, građenim po ugledu na ruske manastire. Njegova svetlost, u svakom smislu te reči, obasjaće vas i kada mu se približite. Vi, zajedno sa brojnim poklonicima i turistima koji ovaj manastir svakodnevno posećuju. To što se nalazi u brdu vam govori i o tome da se iz njegovog dvorišta pruža neverovatan pogled na okolinu. Uživali smo u vazduhu, pogledu, zanimljivoj arhitekturi, obasjani suncem na zalasku.

Ako želite da vidite manastir iz ptičije perspektive, na raspolaganju vam je "staza ka Časnom krstu", kojom se možete popeti do stene sa krstom, odakle je pogled na manastir neverovatan.

Unutar manastirskog dvorišta možete kupiti sveće i suvenire. Ispred manastira se nalazi božanstveno uređen park, koji nadgleda statua Bogorodice, postavljena na uzvišenju. Videćete da brojni posetioci donose flaše da bi natočili Svetu vodu, koja izvire u ovom parku. Napominjem i da vodite računa o odevanju, jer su ovde dosta stroga pravila. Ako zaboravite adekvatnu odeću i maramu za glavu, na ulazu ih možete pozajmiti.


Pogled iz ruskog manastira u Lešju
Pogled iz ruskog manastira u Lešju

Odlično mesto za opuštanje i večeru - Grza

Kad god smo u blizini Paraćina, obavezno svraćamo u Grzu, kako zbog prelepe prirode, tako i zbog restorana Koliba Grza. U povratku sa Borskog jezera smo ovde svratili na večeru. Iako ima ljudi, stolovi su razmaknuti i udaljeni jedan od drugog, tako da nemate osećaj gužve. Čisto je, uredno i imaju lepu baštu.

Ono zbog čega se ovde rado vraćamo je kombinacija hrane, koju uvek izaberemo, i koju možete poručiti i kada dođete na doručak, doručak i kada ste ovde u vreme večere. Uvek uzimamo Kolibarsku dasku za dve osobe (900 dinara). U ovoj paleti domaćih proizvoda ćete probati nekoliko vrsta domaćih pršuta, kajmak, nekoliko vrsta sireva, grilovani homoljski sir... Sve je vrlo hranljivo i jako, čak i previše za dvoje. Uz to uvek uzimamo tanku domaću proju (120 dinara), vrlo neobičnog i izgleda i ukusa. Nigde nisam probala ništa slično. Naravno, uz sve to odlično ide domaće kiselo mleko (50 dinara). Imajte samo u vidu da je vikendom ogromna gužva i veoma teško se nalazi mesto.


Odlično mesto za opuštanje i večeru - Grza

Inače, samo izletište Grza, koje se nalazi nešto dalje od ovog restorana, divno je za prošetati.

Žubor vode, kamen i tišina...

Ovako se najkraće može opisati utisak koji nosim sa ovog prelepog izletišta u blizini Paraćina. Izletište Grza je idealno za celodnevnu šetnju i istraživanje brojnih izvora, vodopada, pećina i vidikovaca, skrivenih u gustoj šumi. Ovakvu božanstvenu prirodu ne možete često videti.

Ako želite da odete do samog izletišta, od skretanja za Grzu imate oko 2 km kolima do dela gde morate ostaviti auto i krenuti dalje peške. Šetnja nije uopšte naporna, posebno kad se uzme u obzir da prolazite kroz hladovinu i netaknutu prirodu. Nakon ulaza u izletište, kako idete dalje, tako se staze račvaju i pokazuju vam pravce ka različitim delovima. Ako krenete glavnom stazom, prolazite pored dva jezera i stižete do izvora sa kaskadama. Odavde ćete videti putokaze ka pećini i ostalim delovima, do kojih je pristup malo teži i nije za svakoga. Do ovih prvih slapova vam treba oko pola sata hoda. Kolicima za bebu ne možete proći, tako da je bolje da ponesete nosiljku.


Odlično mesto za opuštanje i večeru - Grza

Nadam se da ste uživali u pričama iz ovog manje poznatog dela Srbije i drago će mi biti ako sam vas motivisala da se uputite u ovom pravcu i krenete po samo vaše doživljaje iz ovih krajeva. Srećan put!

U nastavku ćete naći mapu atrakcija koje smo posetili.Period posete: septembar 2020. godinePrijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Sokobanja: Šta videti i iskusiti u ovoj vazdušnoj banji

Rtanj: Bajka u centru vanzemaljskog života


Rtanj: Bajka u centru vanzemaljskog života

Meni je uvek bio privlačan, neobičan, mističan. Jedna od destinacija koja je nedostajala u mojoj ličnoj zbirci putovanja po Srbiji koju delim sa vama, jeste upravo Rtanj, planina o kojoj postoji ubedljivo najviše mitova i legendi kod nas. U tekstu ćete naći predlog jednog vikend putovanja ka ovoj neobičnoj planini.


Sokobanja: Šta videti i iskusiti u ovoj vazdušnoj banji

Božanstvena priroda, božanstven vazduh! To može biti samo Sokobanja, nekadašnje mondensko mesto, koje su često posećivali boemi, umetnici i pesnici. Među njima Isidora Sekulić, Meša Selimović, Stevan Sremac, Ivo Andrić i Branislav Nušić. Nudi čitav spektar aktivnosti za zabavu cele porodice. U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Sokobanju.