Dojransko Jezero: Usputna stanica na putu za Grčku


Dojransko Jezero: Usputna stanica na putu za Grčku



Autor fotografija:

Bojana J.


Ovog leta će se mnogi od vas odlučiti da odmor provedu u Grčkoj. Iako put do tamo nije previše dug i moguće ga je preći odjednom, ipak je mnogo prijatnije ako se napravi pauza i prespava. Meni je uvek izbor da to mesto ne bude samo za prenoćište, već i da sadrži dovoljno aktivnosti kojima se može upotpuniti jedan dan. Jedno od takvih mesta je Dojran, koji će vam biti pravi uvod u mediteransku atmosferu koja vas očekuje kada stignete do mora.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Dojran.


Zašto izabrati baš Dojran?

Dojran je turistički biser Severne Makedonije i obuhvata dva naselja: Novi Dojran (formiran u periodu od kraja I svetskog rata do II svetskog rata) i Stari Dojran (istorijski deo grada, danas glavna turistička atrakcija), kao i najmanje od tri prirodna jezera u državi – Dojransko jezero. Za vreme Turaka je Dojran razvijen po turskom modelu islamskog grada. Viši delovi su sa uskim ulicama (u ovom delu se uglavnom nalaze i smeštaji), dok je donji deo ostao u makedonskom stilu. Kako je stil gradnje bio sličan kao u Solunu, Dojran su zvali i mala Salonika.

Dojran je poznat po jezerskim kolibama izgrađenim od slame, koje se koriste za ribolov sa mrežama. Ima ih u močvarnom delu u Novom Dojranu. Tradicionalan način ribolova se sastoji u postavljanju mreže tako da formira kavez u koji se hvataju ribe, dok ribar navodi ribu da u nju uđe. Često ribarima pomažu i lokalne ptice - kormorani. Zato ribar gradi hranilicu za ptice, koja se naziva pelikatnik, i u njoj ostavlja sveže ulovljenu ribu da bi nahranio ptice.

Samo mesto ima veoma prijatnu mediteransku klimu. Imate utisak kao da ste već na moru, što i ne čudi, s obirom na to da se Dojran nalazi na samo nekoliko kilometara od granice sa Grčkom. Imajte na umu da u mestu nema menjačnica, a da se parking može platiti samo SMS-om sa makedonske kartice, međutim, u lokalima svuda možete platiti i evrima.

Ugostiteljstvo je oduvek bilo razvijeno u Dojranu. Još u vreme turske vladavine, grad je imao oko 25 kafana, koje su se nalazile oko jezera. I danas je Dojran prepun restorana, u kojima možete probati nadaleko poznatu i čuvenu dojransku ribu. Tokom boravka u Dojranu, nemojte propustiti da probate dojranskog šarana, koji se priprema na tradicionalan način. Kažu da jedino restoran “Fuk-Tak” služi pravog svežeg dojranskog šarana. Dojran je jedino mesto na kome možete pojesti ribu pečenu na trski, što je lokalni specijalitet.


dojran dojransko jezero trg

Put do Dojrana

Iz Beograda do Dojrana se najlakše stiže autoputem Beograd - Niš. Trebalo nam je oko 6h vožnje. Imajte u vidu da do Niša ima veliki broj pumpi uz put, sa svim potrebnim sadržajem za pauze, dok je nakon Niša manji broj. Preporučujem da idete na granični prelaz Prohor Pčinjski.

Kada uđete u Severnu Makedoniju, preporučujem da pauzu napravite na prvoj Lukoil pumpi, 10ak km od granice. Tu možete promeniti novac, jer će vam putarina biti jeftinija ako je plaćate u denarima. Putarina kroz Severnu Makedoniju, do Dojrana je 280 denara. Takođe, imajte u vidu da na putu kroz Severnu Makedoniju ima veliki broj radara, pa obavezno poštujte ograničenja.

Iako će vas put navoditi da sa puta skrenete kod prvog putokaza za Dojran, meštani su nam preporučili da idemo drugim putem. Reč je o kasnijem isključenju, za mesta Smokvica i Marvinci. Dakle, kada skrenete sa autoputa, pratite najpre put za Marvince, a onde idite ka Strumici.

Posle divljenja nestvarnim prizorima ove prelepe zemlje, ulazimo u opštinu Dojran. Ubrzo se u daljini vidi prelepo, ogromno jezero. Kao da u vazduhu počinje da miriše "more". Najpre se prolazi kroz Novi Dojran, a tek onda sledi Stari Dojran.


Smeštaj u apartmanima "Vila Naumovi"

Domaćinski doček, kako to u Severnoj Makedoniji uvek bude. Srdačno, raširenih ruku i čiste duše. Upravo tako sam se osećala kada smo došli u vilu Naumovi, u kojoj smo bili smešteni. Nalazi se u Starom Dojranu. Udaljena je od jezera i plaže oko 250 m (manje od pet minuta peške). Bukvalno kada izađete na glavni put, nalazite se i na početku prelepe pešačke staze uz jezero, na kojoj je preko dana morska atmosfera, a uveče neka romantična, kao iz davno prošlih vremena.

Ima odličnu lokaciju za obilazak mesta peške, ali i za odmor, jer je dovoljno izdvojena da se ne čuje buka sa ulice. Uveče čujete samo zrikavce i udišete svež, čist vazduh. Nalazi se na malom uzvišenju, tako da ima i lep pogled ka jezeru, u kome možete uživati sa terase apartmana. Prizor je posebno lep dok sunce izlazi i stvara paletu boja na nebu iznad Dojranskog jezera. Imajte samo u vidu da noći umeju da budu sveže, pa ponesite adekvatnu odeću.

Tokom boravka možete koristiti besplatan internet i imate obezbeđen parking. Vrlo su komotni apartmani, moderno i lepo opremljeni. Što je najvažnije, higijena je besprekorna. Imaju sve što vam je potrebno za ugodan boravak. Na vratima i prozorima su komarnici, što je posebno korisno ako dolazite sa decom. Imate i potpuno opremljenu kuhinju sa frižiderom, koji vam može biti od koristi ako ste poneli na letovanje nešto namirnica. Deo za ručavanje je izdvojen. Obezbeđeni su vam i peškiri.

Vlasnica Ivana je jako srdačna, tačna i brza u komunikaciji, tako da ćete se vrlo lako i brzo o svemu dogovoriti. Na raspolaganju vam je i tokom boravka za sva pitanja. Ljubazna je i predusretljiva, tako da će vaš boravak učiniti najprijatnijim mogućim. Bez obzira da li ovde svratite samo da prenoćite na putu do Grčke ili ostanete više dana, ono što ćete poneti kao utisak je da želite da dođete ponovo.

Detalje o samom smeštaju i cene možete pogledati na ovom linku, putem koga možete i rezervisati smeštaj. Sa vlasnicom možete komunicirati i preko Vibera, tako da će vam uvek biti na usluzi. Imajte samo u vidu da navigacija ne pokaže uvek dobar put (koristite Google mape), pa je bolje da pratite uputstva za dolazak, koja ćete dobiti od njih.


dojran: vila naumovi
dojran: vila naumovi smestaj
dojran: vila naumovi smestaj
dojran: vila naumovi smestaj
dojran: vila naumovi
dojran: vila naumovi pogled

ŠTA MORATE ISKUSITI NA DOJRANU?


1. Upijanje lepote Dojranskog jezera

Dojransko jezero većinom površine pripada Severnoj Makedoniji, a manjim delom Grčkoj. Njegova dužina je 9 km, a širina 7 km. Duboko je najviše oko 10 m. Najmanje je od tri jezera u državi.

Iako mesto neopisive lepote, jezero ima i istorijski značaj. Služilo je kao južna linija makedonskog fronta tokom I svetskog rata, a južna obala je bila mesto odigravanja Bitke kod Dojrana, između grčkih i britanskih trupa sa juga i bugarskih trupa sa istoka jezera. Spomenik u čast ove bitke se nalazi na brdu nekoliko stotina metara iznad jezera.

Kada je u pitanju biodiverzitet, u jezeru živi 15 vrsta riba (među kojima su najpoznatije kostreš, plašica, šaran, riba plašt), kao i morska trava (alge), zbog kojih je jezero na listi svetskih rariteta. Neke od tih algi su jedinstvene u Evropi. Svakako ćete ih i videti, jer od njih voda ima u delovima intenzivno zelenu boju. Alge koje stvaraju i emituju jod su posebno važne, jer one čine vodu korisnom za balnealnu terapiju. Alge se raspadaju tokom avgusta i septembra, oslobađaju jod, i zato voda ima zelenkastu boju. Možda je baš ovo period kada je "najzdravije" posetiti Dojran. Kažu da je voda odlična za sinuse i krajnike, reumu, kao i za neka kožna oboljenja, pa zato možete često videti ljude kako se mažu blatom iz jezera.

Dojransko jezero je najbogatije jezero ribom u Evropi, ali ne samo to. Ovde je očuvan i jedan tradicionalni način ribolova. Antički način ribolova uz pomoć ptica (kormorana) je još jedna od zanimljivosti ovog mesta. Sličan metod ribolova postoji samo na jednom mestu u Kini, i realizuje se samo tokom zime. Dok šetate šetalištem uz obalu, obratite pažnju. Možda budete u prilici i da prisustvujete ovom svetskom raritetu.

Plaže oko jezera su sređene, veoma posećene, posebno tokom letnjih meseci. Pored ljudi koji ovde svraćaju da naprave pauzu na putu za Grčku, ima i onih koji odluče da u Dojranu provedu celo letovanje. Za one koji više vole kupanje na bazenu, bazen će naći u sklopu hotela "Romantik", koji se nalazi na samoj obali. Veoma je živo i puno ljudi, muzika se čuje iz plažnih barova, tako da imate utisak kao da ste već na moru. Tako da je šteta ne svratiti u neki od barova i ispiti piće na obali jezera. Cene u kafićima su prostojne, pa ćete tako za tri pića izdvojiti nešto manje od 5 evra.


dojran: dojransko jezero
dojran: dojransko jezero
dojran: dojransko jezero hotel romantik bazen
dojran: dojransko jezero

2. Šetnja Starim Dojranom

Stari Dojran je smešten nedaleko od granice sa Grčkom, na samo 2,5 km. Naselje je izuzetno lepo i ima dugo šetalište (oko 2-3 km). Ima starih zgrada socrealističkog tipa, ali se na sve strane grade nove vile, koje su uglavnom namenjene za smeštaj gostiju. Kako se od obale uzdiže brdovitije tlo, tako možete očekivati da se veliki deo smeštaja upravo i nalazi na uzvišenju.

Kad se spustite na glavnu ulicu, kroz park prođite do šetališta pored jezera. Uz jezero duž Starog, ali i Novog Dojrana, postoji popločano i osvetljeno šetalište, koje je uveče puno ljudi. Na početku je luna park (radi tek predveče, vrlo su ljubazni), sledi mala pijaca, na kojoj se može kupiti sve što vam je potrebno za plažu i kupanje, ali i brojne tezge uz stazu, na kojima se prodaje hrana, suveniri. I sve je po dosta povoljnim cenama. Uz stazu se nižu i plaže, uređene i sa brojnim kafićima, a tu je i hotel "Romantik", najlepši u mestu, koji na obali ima bazene.

Stazom se dolazi do glavnog trga, sa slovima DOJRAN, gde staje i turistički vozić (na samom trgu je stanica). Tu je i fontana koja simboliše Dojranu, po kojoj je mesto dobilo ime. Videćete i veliki park, u kome se nalazi nekoliko izuzetno sređenih igrališta za decu.

U nastavku je dok pun pecaroša i kampera, sa klupama pored jezera. Ovde se peca uz dozvole, koje svakodnevno proverava obalska straža.

U ulici paralelenoj sa šetalištem, glavnoj kolovoznoj ulici, nalaze se restorani i hotelski i apartmanski smeštaj. U ovoj ulici ćete morati da svratite i na jedno mesto sa izvrsnom lokalnom hranom, koje ću vam tek predstaviti u nastavku teksta.


dojran: dojransko jezero
stari dojran setaliste
stari dojran setaliste
stari dojran
stari dojran igraliste

3. Oživljavanje legendi kod spomenika Dojrane

Spomenik Dojrana je podignut na keju Dojranskog jezera i njime je predstavljena lepa devojka Dojrana, po kojoj je grad dobio ime. Postoje dve legende o Dojrani. Koja je istinita nikada nećemo saznati, ali je svakako zanimljivo sagledati ovo divno mesto i kroz njegove legende, koje mu daju posebnu mistiku.

Naime, turski general koji je komandovao vojskom smeštenom u Dojranu, “bacio je oko” na prelepu hrišćanku, makedonsko devojče, Dojranu, ali je ona bila zaljubljena u čoveka pod imenom Labin. Jedne nedelje na tradicionalnom okupljaju u blizini jezera, Dojrana je igrala sa Labinom, kada se iznenada pojavio turski general. Besan zbog toga što vidi, general je ranio Labina. Dojrana, želeći da ga skloni od generala, odvukla ga je na ivicu jezera. General i njegova vojska su ih opkolili sa svih strana, a njih dvoje su skočili u jezero. Prema ovom događaju je makedonski kompozitor Trajko Prokopiev napisao balet “Labin i Dojrana”, koji je prvi put izveden 1957. godine.

Prema drugoj legendi, u gradu Polinu (nekadašnji naziv za Dojran) je živela lepa devojka po imenu Dojrana. Bila je visoka, crnooka i vitka. Dojrana je svako veče sa drugaricama dolazila do česme istočno od grada. Jedne večeri, kada je otišla po vodu sa drugaricama, kod česme je došao i prelepi Labin, njena ljubav. Dok su Dojrana i Labin razgovarali, njene drugarice su natočile vodu i otišle kući. Dojrana i Labin su ostali sami i veoma su se dugo zadržali. Kada je videla da su sve drugarice otišle, zbunila se, na brzinu je natočila vodu i požurila da ih stigne. U toj brzini, zaboravila je da zatvori česmu. Ogromna količina vode iz česme je tekla čitavu noć, a sledećeg dana je narod sa čuđenjem gledao da je cela dolina ispunjena vodom, a umesto travnatog polja, nastalo je jezero.

Kada su meštani saznali da je Dojrana zaboravila česmu i da je ona zaslužna što je nastalo jezero, po njoj su ga nazvali Dojransko jezero i grad je poneo njeno ime – Dojran.


dojran: spomenik dojrana

4. Upoznavanje istorije Dojrana

Iako su najvažnije atrakcije skoncentrisane oko jezera, ima par istorijski vrednih mesta, koja možete videti ako zađete malo više ka kopnu.

Tako možete videti Sahat kulu, koja je izgrađena u 14. veku i predstavlja najstariji sačuvani objekat u gradu. Sagradio ju je turski vojni komandant, kao znak sećanja na osvajanje grada 1360ih godina. Da biste došli do Sahat kule, morate da se popnete na vrh brda iznad Starog Dojrana. Put kojim ćete se penjati zapravo predstavlja ostatke nekadašnjeg starog dojranskog bazara, koji je nekada bio pun prodavnica i restorana. Kada dođete do tornja sa satom, videćete da je u prilično lošem stanju, što i ne čudi jer je bio nekoliko puta uništavan tokom Balkanskih ratova.

Sledeći zanimljiv istorijski objekat je crkva Svetog Ilije, koja je najstarija sačuvana crkva u ovom regionu. Potiče iz 1874. godine i preživela je balkanske i svetske ratove, ali je u istim ipak pretrpela značajna oštećenja, vidljiva i danas. Nekada je bila najveća crkva u regionu i krasile su je predivne freske. Danas, nažalost, ništa od ove lepote ne možete videti.

Nešto dalje od grada, 130 m od jedne divlje plaže, možete videti i staro tursko kupatilo za koje niko ne zna kako je i kada je nastalo. Poznato je samo da je bilo korišćeno sve do 1916. godine, kada je u ovom delu živelo uglavnom tursko stanovništvo.


5. Jedinstveni riblji specijaliteti u restoranu “Fuk-Tak”

Znate da na blogu uvek možete da nađete preporuke za lokalna mesta u kojima možete probati vrhunsku hranu. Pričati o Dojranu, a ne spomenuti ovaj restoran, bilo bi skoro isto kao ne spomenuti Dojransko jezero. Zato vam preporučujem da, kada dan počne da se smiruje i temperatura pada, večerate u najboljem restoranu u mestu, koji će vam svi meštani preporučiti.

Postoji još od 1884. godine i kultno je mesto ovog grada. Osoblje je izuzetno ljubazno, sve je uredno i čisto. Ambijent je predivan. Oseća se tradicija, posebno u unutrašnjem delu restorana koji me je podsetio na boemske, skadarlijske kafane, dok je bašta nešto modernija, ali sa duhom istorije.

O ovom mestu postoji i zanimljiva legenda, u kojoj se spominje vozić koji će vas pratiti svuda u objektu – na slikama, salvetama, kao maketa u bašti, ili na logo-u restorana. Naime, deda Tuše, koji je bio vlasnik ovog mesta pre više od 100 godina, dao mu je ime koje i danas nosi.

Zašto? Šta zapravo znači fuk-tak?

1880. godine je izgrađena pruga Konstantinopolj – Solun, a vozom se moglo doći i do Dojrana. Ljudi su se okupljali da vide to, do tada, neviđeno čudo tehnike. Velika bučna lokomotiva sa nekoliko crnih vagona "svirala" je melodiju fuk-tak, fuk-tak, fuk-tak. Posada je bila u besprekornim uniformama, žene su nosile šešire, svaki prozorčić je imao crvene zavesice. Deda Tuše je video ovo "čudo" i oduševljeno preneo utiske svojim ukućanima. Nekoliko godina kasnije je sagradio mesto o kome vam danas pišem. Nazvao ga je po svojoj prvoj vezi sa velikim svetom, po zvuku koji ga je osvojio. Fuk-tak, fuk-tak, fuk-tak.

Šta jedinstveno probati na ovom mestu?

Moram da priznam da ne znam kako bih počela sa pisanjem ovog dela teksta. Ukusi, mirisi, teksture. Sve što sam probala u ovom restoranu, bilo je putovanje kroz neke potpuno nove ukuse, kombinacije, jela koja nikada do sada nisam probala, a nisam ni imala priliku, jer ih možete samo ovde naći.

Zato smo "zagrevanje" za ono što sledi počeli sa salatom na koju su ponosni - babuš salatom. Predstavlja kombinaciju sitno sečkanog paradajza, pečene paprike, plavog patlidžana, maslina, sira, sve to začinjeno sa dosta peršuna i ljutim papričicama tek toliko da rezi. Potom smo grickali vrhunski čips od šarana. Čisto meso šarana isečeno na listiće, pa prženo, tako da se postigne potpuna hrskavost. Jedina mu je mana što ga možete bukvalno neograničeno pojesti, jer je grickanje zarazno. Ako ste ljubitelj dimljene ribe, probajte obavezno i dimljenog šarana, jer se značajno razlikuje od one verzije na koju smo navikli na gradskim pijacama.

Definitivno, iznenađenje večeri su mi bile uši od šarana - što zbog naziva, što zbog ukusa. Ne pamtim kada sam jela mekše i lepše spremljeno meso. Ne spominjem da je naravno u pitanju riba, jer da ne znate šta jedete, ukus ribe ne biste ni osetili. Premekano, preukusno, neobično. Preporučujem da probate obavezno ako dođete sa decom, jer će se oduševiti. Ako želite da probate još nešto vrlo neobično, probajte burgere od riblje ikre. Takođe vrlo ukusni, mekani.

Iako su jela koja sam vam predstavila do sada bila od mesa šarana, restoran na meniju ima i druge vrste riba, pa čak i roštilj ako niste ljubitelj ribe. Ako odlučite da probate soma, poručite premekanog pečenog soma, koji se služi u marinadi, sa paradjzom i posut obiljem peršuna. Ako volite da eksperimentišete sa ukusima, onda obavezno probajte soma u kari sosu. Ukus karija dominira, som je pohovan, a unutra je najfinije mekano meso. Rapsodija ukusa!

Imajte u vidu da je ovo jedino mesto u Dojranu u kome se služi sveže ulovljen šaran. Cene su vrlo pristojne, pa tako možete računati da će vas obrok koštati oko 10 evra po osobi. Ako dolazite sa decom, na raspolaganju vam je malo igralište, kao i igračke kojima se deca mogu igrati dok sede za stolom. Takođe preporučujem i da rezervišete mesto unapred, jer predveče bude dosta ljudi. Imaju svoj parking, koji se nalazi iza objekta i označen je, tako da ćete ga lako uočiti.

Ako na Dojranu tražite mesto gde ćete doručkovati, imajte u vidu da se većina restorana otvara tek posle 9h. U "Fuk-tak"-u možete doći na doručak već od 8h. U ponudi imaju razne vrste omleta, ali ono što me je iznenadilo je da za doručak možete jesti i čorbu. Na moje iznenađenje, mnogim ljudima koji su u to vreme bili na doručku je upravo ovo bio izbor.

Restoran u kome danas možete da uživate je nastao radom, ukrojen je lepim trenucima, prožet suzama, pesmama i ljubavlju deda Tušeovih naslednika. Nekada je ovde bilo par stolova i bašta iz koje je vlasnik brao povrće i direktno služio, uz lokalnu ribu i domaće vino i rakiju. Danas je to kultno mesto u gradu, koje, iako je u korak sa savremenim trendovima, ipak je sačuvalo dušu i neki starinski šmek. U ovom restoranu su jeli Goce Delčev, Tito, Giorgi Abadziev, Anton Pavlov, Kristofer Zefarović, kao i brojni ministri, ambasadori, predsednici, doktori, akademici, profesori. Na ovom mestu su napisane brojne pesme i knjige. Ovde su ostale neke emocije i lepi trenuci, koji će nas čekati da ponovo dođemo sledeće godine.

I danas je u vlasništvu porodice, koja je cela angažovana na očuvanju onoga što je ovo mesto nekada bilo i nastaviće da bude sve dok je njihovog entuzijazma da na kraju večeri u mislima i mi čujemo taj zvuk: fuk-tak, fuk-tak, fuk-tak..

Ako želite da saznate više detalja i zanimljivih informacija, posetite njihovu Instagram stranicu.


dojran: restoran fuk tak
dojran: restoran fuk tak
dojran: restoran fuk tak
dojran: restoran fuk tak
dojran: restoran fuk tak
dojran: restoran fuk tak cips od sarana dimljeni saran
dojran: restoran fuk tak babus salata
dojran: restoran fuk tak burger od riblje ikre
dojran: restoran fuk tak usi od sarana
dojran: restoran fuk tak peceni som kari sos
dojran: restoran fuk tak dorucak

Korisne informacije i saveti:

- Smeštaj u apartmanima "Villa Naumovi" možete rezervisati putem Booking-a.

- Od Beograda do Dojrana ima oko 570 km, koji se pređu za oko 6h vožnje.

- Kroz Severnu Makedoniju ima puno radara, pa poštujte ograničenja brzine.

- Gorivo u Severnj Makedoniji više nije jeftino, cena je otprilike kao u Srbiji.

- U mestu nema menjačnica, ali se u lokalima svuda možete platiti i evrima.

- Parking se može platiti samo SMS-om sa makedonske kartice.

- U Severnoj Makedoniji ne postoji roming za mobilne operatere iz Srbije.




Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Skoplje: Šta videti i iskusiti u biseru Vardara

Pauza na putu za Grčku: Moji predlozi za kvalitetnu pauzu


Skoplje: Šta videti i iskusiti u biseru Vardara

Pozdrav iz Skoplja, grada kontrasta i miksa različitih kultura, naroda, religija. Sa jedne strane Vardara impresivne nove zgrade, a sa druge stara čaršija u kojoj se oseća duh davno prošlih vremena. Ali ono što me u ovom gradu impresionira i za njega veže su ljudi - srdačni, srčani i puni emocije! Skoplje je veoma stari grad, ovde se nalazio presto srednjevekonvnog srpskog kraljevstva, a ovde je krunisan i prvi kralj Srbije.


Pauza na putu za Grčku: Moji predlozi za kvalitetnu pauzu

Mnogi će leto da provedu u Grčkoj i verovatno ćete do Egejskog mora stići preko Severne Makedonije. Ako putujete sa decom, moja preporuka je da prespavate i odmorite se u Severnoj Makedoniji. U ovom tekstu sam izdvojila nekoliko lepih i sadržajnih mesta u Severnoj Makedoniji na kojima možete provesti jedan dan ili par sati, a nalaze se vrlo blizu puta za Grčku.