Dida Hornjakov salaš: Dobro došli na bunjevački ručak


Dida Hornjakov salaš: Dobro došli na bunjevački ručak



Autor fotografija:

Bojana J.


U ovom tekstu ću vam prikazati kako je izgledao jednodnevni izlet po okolini Sombora. Izlet je idealan za letnje dane, jer obuhvata jedno mesto za kupanje, jedno mesto za uživanje u lokalnoj gastronomiji i jedno mesto za šetnju i upoznavanje sa arhitekturom jednog od najlepših vojvođanskih gradova. Ovde ćete naći preporuku mesta pogodnih za zabavu cele porodice, a posebno dece. Na kraju teksta ćete naći i korisne informacije i mapu atrakcija.

Prva stanica na putu ka divnom Somboru je bilo jezero Provala, koje se nalazi u Baču. Tamo smo naumili da svratimo na kupanje, pre nego što nastavimo put ka mestu na kome ćemo ručati. Od Beograda ka Baču, u kome se jezero nalazi, ide se autoputem ka Novom Sadu, do isključenja za Zmajevo (putarina je 310 dinara). Do samog jezera ima oko 170 km, što je oko 2,5h vožnje. Nakon isključenja sa autoputa, idete lokalnim putevima kroz sela, pristojnim putem. Kada stignete u mesto Bač i prođete pored istoimene tvrđave, vrlo brzo ćete videti putokaz za "Bački dvor", gde treba da skrenete i nastavite još 1 km do samog jezera.


Na kupanje dok još traju vrućine...

Jasno vam je da ako dolazite u ovaj kraj i pravite kilometražu, treba iskombinovati još nešto da se poseti. Mi smo na kupanje na jezero Provala otišli pre podne, a popodne smo otišli na ručak na salaš i potom u šetnju Somborom.

Samo jezero je nedavno uređeno. Ima tuševe sa hladnom vodom, kabine za presvlačenje, lepu peščanu plažu (ne mnogo veliku) sa peskom sive boje, igrališta za decu, teren za odbojku na pesku. Ako odlučite da ovde provedete ceo dan, na samoj plaži se nalazi restoran "Bački dvor", pa ovde možete ručati (nisam probala hranu). Vikendom ima gužve, pa treba poraniti za lepa mesta (ponesite svoj suncobran). Na plaži nema suncobrana, a samo par ležaljki ima ispred pomenutog restorana (za njihove goste). U sklopu restorana postoji i toalet. Videćete da na plaži piše "kupate se na sopstvenu odgovornost", pretpostavljam jer nema spasilaca.

Parkirate se oko jezera, gde ćete videti i roštilj-majstore koji pripremaju ručak. Miris će odmah učiniti da ogladnite. Oko jezera se prostire šuma, u kojoj takođe možete boraviti, ako želite odmor u hladovini. Voda u jezeru je zelene boje, ali čista. U jednom delu jezera sam videla i predivne žute lokvanje. U delu gde je plaža je očišćena trava u vodi. Plićak je jako dugaćak, ali pazite decu, jer ima po negde naglih dubljih delova.


Šta ćete moći da doživite ako odete na autentični bunjevački salaš?

Najtopliji deo dana smo proveli na jednom mestu koje me je iznenadilo i oduševilo - Dida Hornjakov salaš. Mislili smo da idemo na klasičan vojvođanski salaš, ali oni što smo zatekli je bilo sve samo ne standardna ponuda. Doživeli smo jednu potpuno novu dimenziju turizma, u kojoj smo se upoznali sa do sada manje poznatim običajima, kuhinjom i uopšte načinom života Bunjevaca.

Od jezera na kome smo bili na kupanju do salaša ima oko 65 km, koje smo prešli za oko 1h.

Kada smo ušli u ovu prirodnu oazu, sačekala nas je opuštajuća ambijentalna muzika. Iako sam očekivala seosku atmosferu, ono što sam zatekla je rustični nameštaj, sa vrlo zanimljivo uklopljenim starim predmetima. Po načinu kako su nas dočekali - sa osmehom i toplim rečima - jasno nam je bilo da nismo došli u klasični restoran i da će ovo biti poseta za pamćenje. Znate onaj osećaj kada je sve što vidite u vlasništvu porodice godinama i svi se zajedno trude da svaki gost bude zadovoljan.

Najpre su nas ponudili pićem i osveženjem u bašti (u sklopu bačkog ručka na koji smo mi išli, imate domaće aperitive, vodu, limunadu, i to odmah iznose na sto). Potom smo ušli u salu za ručavanje (može da se ruča i napolju, ali tokom vrelih dana uvek preporučuju salu za ručavanje, koja je prijatnija), koja gleda na veliki travnjak sa kokoškama i okolne njive. Blizu je malo igralište za decu. Odmah da znate da nemaju klasičan restoranski meni, već kada najavljujete dolazak dogovarate šta biste jeli, a u ponudi je nekoliko menija.

Potom je krenula prava gozba! Bački ručak je počeo domaćom žutom supicom sa flekicama, da bi se nastavio vitaminskom salatom, domaćim hlebom i glavnim jelom. Moram priznati, jedan od najukusnijih obroka koji sam ikada jela. Nije se znalo šta je lepše - piletina mekana kao puter u sosu od sira, pohovani okošteni karabataci koji se tope u ustima ili faširana šnicla sa aromom bibera. Uz sve to smo dobili pekarske krompiriće. Koriste neke specifične začine, tako da hrana zaista ima jedinstven ukus. Kraj ručka je označila domaća slatka pita - jabuke i višnje.


Šta ćete moći da doživite ako odete na autentični bunjevački salaš?
Šta ćete moći da doživite ako odete na autentični bunjevački salaš?

Nakon ručka nas je vlasnica, čiji su baba i deda (dida, pa otuda naziv Dida Hornjakov salaš) izgradili ovaj salaš 1901. godine, provela kroz sobe koje su muzejska postavka. Videli smo dve bunjevačke sobe - Čistu sobu i kuhinju sa nameštajem s početka 20. veka (nazivaju se čistim jer zapravo nisu korišćene za svakodnevni život, već samo za goste i u posebnim svečanim prilikama) i nošnje koje su se nosile u svečanim prilikama (napravljene od materijala koje više nigde ne možete kupiti - Lion svila, pa su i s tog aspekta od neprocenjive vrednosti).

Otišli smo i do umetničkog ateljea, u staroj štali, pored koga je i umetnička radionica za decu. U ateljeu su izložene rukotvorine tradicionalnih starih umetničkih zanata. U sklopu imanja je i ekonomsko dvorište sa kokama i ovcama, ali ono nije uređeno za turiste, iako možete prošetati. Deca mogu hraniti životinjice kukuruzom.


Šta ćete moći da doživite ako odete na autentični bunjevački salaš?
Šta ćete moći da doživite ako odete na autentični bunjevački salaš?
Šta ćete moći da doživite ako odete na autentični bunjevački salaš?
Šta ćete moći da doživite ako odete na autentični bunjevački salaš?

Na ovaj salaš ne možete doći bez prethodne najave, jer je zatvorenog tipa i hrana se sprema specijalno za vas. Cena bačkog ručka sa uključenim pićem, po osobi, iznosi 2.000 dinara. U ovu cenu je uključen kompletan boravak, kao i vođenje domaćina kroz muzejske sobe.


Šta ćete moći da doživite ako odete na autentični bunjevački salaš?

U tem Somboru...

Sombor je od salaša udaljen oko 3 km, pa smo iskoristili da popodne prošetamo centrom. Gradić je veoma lep i ušuškan, miran i tih, a opet tako živ i aktivan, sav u cveću, sa mnogo poslastičarnica (kugla sladoleda je 70 dinara), pravo mesto za predah. Idealan da se šeta, bez mnogo razmišljanja i upija svaki detalj. Međutim, u Sombor nikako ne možete samo "svratiti". Ovde ima toliko toga da se vidi da slobodno možete ostati nekoliko dana.

Sombor se smatra najzelenijim gradom u Srbiji i jednim od najzelenijih u Evropi. Nekada je postojao običaj da se za svakog rođenog Somborca posadi po jedno drvo. Tako mnogi od njih i danas imaju svoje drvo u gradu. Upravo to zelenilo čini da je prijatno šetati, čak i kada je topao dan.

Ono zbog čega svakako morate doći u Sombor je slika "Bitka kod Sente", najveće ulje na platnu iz jednog komada u Srbiji, ali i na prostoru bivše Jugoslavije (4x7 m, sa ramom oko 40 kvadrata). Čuva se u zdanju Županije, ispred koga je divan trg prepun cveća, a iza ogroman park sa restoranom "Fijaker", koji je ime i dobio po jednom od zaštitnih znakova grada. U tom parku ćete u hladovini naći zaista veliko i lepo uređeno igralište za decu. Za decu takođe postoji i puno zabave na glavnom trgu, u vidu autića na žetone (žeton je samo 20 dinara i kupuje se u kafiću).


U tem Somboru...
U tem Somboru...
U tem Somboru...
U tem Somboru...

U gradu ćete naići na brojne bronzane skulpture, među kojima je i skulptura Laze Kostića, koji vas čeka da se fotografišete. On upravo čita svoju pesmu "Santa Maria della Salute".


U tem Somboru...

Iz Sombora smo se vratili za Beograd putem preko Crvenke, Kule, Vrbasa, pa potom autoputem do Beograda (putarina za ovu deonicu je 370 dinara). Put je dug oko 180 km i pređe se za otprilike 2,5h. Nama je ovaj dan bio zaista ispunjen, sadržajan i neobičan. Nadam se da će ovaj tekst poslužiti kao inspiracija za vaša buduća putovanja...


Korisne informacije i saveti:

- Ponesite šeširiće i 50 faktor za zaštitu od sunca.

- Ponesite igračke za pesak, jer će deca zaista uživati.

- Ponesite svoj suncobran.

- Planirajte da najveću vrućinu provedete na salašu.

- Obavezno rezervišite posetu salašu.

- Broj telefona za najavu posete salašu je 063/8952-767.

- Iskusite kako izgleda bački ručak koji spremaju Bunjevci.

- Svratite u Sombor na sladoled.

- Krenite ranije ujutru da izbegnete vrućinu i uživate u celom danu.


U nastavku ćete naći mapu atrakcija koje smo posetili.



Period posete: avgust 2021. godine



Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Palić: Šta videti i iskusiti na najvećem prirodnom jezeru u Srbiji

Bačka Palanka: Destinacija za letovanje u Srbiji

Praznični vikend u Subotici


Palić: Šta videti i iskusiti na najvećem prirodnom jezeru u Srbiji

Pozdrav se severa Bačke, sa obale najvećeg prirodnog jezera u Srbiji! Palić može biti dobra baza za smeštaj i obilazak brojnih znamenitosti u okolini. Mislim da vam ne bi bio dovoljan jedan produženi vikend, da vidite i uživate u svemu što ovaj kraj nudi. Prelepe građevine i vile u stilu secesije, čarde i salaši, riblja čorba, juneći perkelt, štrudle. U ovom tekstu ću predstaviti meni najzanimljivije atrakcije na Paliću i okolini.


Praznični vikend u Subotici

Po prvi put ove godine, posetila sam Suboticu, riznicu secesije, u periodu kada se održava zimski festival. Sama arhitektura grada, secesionistički motivi i ta neka jedinstvena vojvođanska ušuškanost, definitivno su sjajan ambijent u koji se i te kako uklapa sva ta čarolija praznika i darivanja. U tekstu dajem predlog kako možete provesti jedan praznični vikend u Subotici i njenoj okolini. Uživajte u praznicima!


Bačka Palanka: Destinacija za letovanje u Srbiji

Moram vam se pohvaliti da sam prethodne godine i pored situacije koja nas je snašla, ipak osetila neku morsku atmosferu. Ne, nisam uspela da se dočepam primorja, već smo sasvim nenadano otišli do Bačke Palanke, na jedno dunavsko jezero! Nikada do tada nisam bila u Bačkoj Palanci, pa čak ni u ovom delu Vojvodine. Ono što sam zatekla me je oduševilo, a predlog jednodnevnog izleta kakav smo napravili, možete naći u tekstu.