Moravske Toplice: Šta videti i iskusiti u termalnoj banji Slovenije


Moravske Toplice: Šta videti i iskusiti u termalnoj banji Slovenije



Autor fotografija:

Bojana J.


O Moravskim Toplicama...

U ovom tekstu, predstavljam vam Moravske Toplice, jednu od termalnih banja Slovenije, koja je kao stvorena za uživanje i odmor. Samo mesto je malo (ima samo oko 800 stanovnika), i bez mnogo sadržaja, ali su termalni kompleksi jedni od najboljih u Sloveniji. Takođe, ima dosta mogućnost za izlete u okolini.

Moravske Toplice se nalaze u slovenačkoj regiji Prekmurje. Poznate su po jedinstvenoj crnoj termalnoj vodi, koja izbija iz dubine od oko 2.000 m (nazivaju je i „crno zlato“). Pretpostavljate, termalna voda je slučajno otkrivena u pokušaju da se pronađe nafta. Jedinstvena je u Evropi i u svetu. Pogodna je za lečenje reumatskih i kožnih oboljenja, ali kažu da se veoma uspešno koristi i za opštu relaksaciju organizma.

U blagodetima ove vode, možete uživati u dva spa kompleksa: Terme 3000 – Moravske Toplice i Terme Vivat. Temperatura vode u bazenima je od 28-38 °C. Meni je poseban užitak posetiti ovakva mesta tokom zime. Samo mesto se nalazi u slovenačkoj ravnici, nedaleko od granice sa Mađarskom. Veoma je mirno i pomalo dosadno za duži boravak, ako ne idete na spa tretmane i okolne izlete.

Ono što ovde morate da uradite je da odete na kupanje u termalnoj vodi i probate prekmursku gibanicu. Za više zabave, možete otići na razne izlete i u šetnju po prirodi, ali je to sve dalje od same banje i potreban vam je auto.


O Moravskim Toplicama..

Put do Moravskih Toplica i ručak u Mozirju

Mi smo Moravske Toplice posetili prilikom putovanja kroz Sloveniju i ovde smo odseli jednu noć. Ka Moravskim Toplicama smo krenuli iz pravca Ljubljane. Izlazimo iz Ljubljane i uključujemo se na autoput, u pravcu za Maribor. Pratimo put ulevo ka Mariboru. Put je divan, okružen snežnim planinama. Prolazimo putem sa velikim brojem tunela. Skrenuli smo sa puta ka Logarskoj dolini – najlepšem delu Slovenije, kako bismo našli lepo mesto za ručak. Krenuli smo ka Mozirju.

Inače, Slovenija u zemlji ima veliku vlagu, pa oni na selima grade čardake u kojima suše seno, što ćete videti uz put. Nekada su bili jako siromašni, a danas su daleko ispred nas.

Ulazimo u Mozirje. Kroz mesto protiče reka Savinja, puna pastrmke. U mestu ima i market Hofer, Tuš i Merkator. Udaljeno je od skretanja za autoput oko 15 km. U Mozirju svraćamo na ručak u Gostilšče-piceriju Pr'pek. U predivno opremljenom možete popiti kafu, ručati ili se zasladiti. Uz kafu možete naručiti i nešto da pojedete ili da se zasladite slatkišima i pecivom iz njihove pekare "Rednak", koja se nalazi kod parkinga restorana. Pored unutrašnjeg dela, imaju i veliku baštu, koja je posebno prijatna leti i u proleće. Videli smo da uglavnom ljudi ovde naručuju pice i zaista su velike, kao i sve ostale njihove porcije. U ponudi imaju veliki izbor paste i njoka, kao i ručno rađene rezance sa različitim sosevima, kao i knedle sa slatkim ili slanim punjenjem. Imaju na meniju i razna jela sa ili bez mesa. Svakodnevno je otvoren švedski sto sa salatama, a za decu postoji poseban meni „patuljak David“.

Ovo mesto je zaista za svaku preporuku. Osoblje je izuzetno ljubazno i trudi se da razume srpski jezik, iako ga ne govori. Preporučujem da probate odličnu čorbu od pečuraka, sa nekoliko vrsta šumskih pečuraka, specijalitet ovih krajeva (2,5€) – nigde bolju nisam jela, kobasicu od najfinijeg mesa – želodec (9€), ili tanjir za dve osobe, u kome ćete dobiti svašta nešto od mesa, salata i priloga (21€). Ručak za četiri osobe sa pićem i čorbama košta oko 65€.


Put do Moravskih Toplica i ručak u Mozirju

Nakon ukusnog obroka, nastavljamo put ka Moravskim Toplicama. Od autoputa smo udaljeni oko 15 km. Držimo pravac levo ka Mariboru i Lendavi. Idemo desno za Mursku Sobotu. Skrećemo desno, na izlaz devet – Gančani i Moravske Toplice. Idemo na kružnom toku na treći izlaz – Moravske Toplice. Prolazimo kroz Bogojnu i skrećemo levo za Moravske Toplice. Na drugom kružnom toku pratimo drugi izlaz – Murska Sobota i dolazimo u centar banje.


Smeštaj u pansionu „Maj Inn“

Kada je u pitanju smeštaj, mi smo preko Booking-a rezervisali smeštaj u smeštaju „Maj Inn“. Nalazi se u centru Moravskih Toplica, odmah do turističke organizacije. U skopu objekta postoji bar, a sobe su prostrane i lepo uređene, sa odličnim besplatnim internetom. Parking je takođe besplatan, i nalazi se odmah ispred objekta. Kupatilo ima tuš, kompletan toaletni pribor i peškire. Neke sobe imaju namešten ogroman balkon (mi smo bili te sreće da imamo balkon).

Do glavne ulice u Moravskim Toplicama stiže se za nekoliko minuta šetnje, ali u njoj nema ništa posebno, osim jednog kafića i crkve, koja inače počinje da zvoni u 6h ujutru i ne možete da je ne čujete. Ali sve ovo mestu daje neki poseban šarm.

Doručak se služi od 8:00. Cena smeštaja za dve osobe je bila 42€, sa uključenom boravišnom taksom od 1,27€ po danu po osobi. Inače, hotel je u vlasništvu Rusa, koji su izuzetno ljubazni i pokušavaju da govore srpski, tako da nećete imati problema u sporazumevanju. Na ulazu imate mape i flajere obližnjih atrakcija, koje možete uzeti i u turističkoj organizaciji preko puta hotela.


 Smeštaj u pansionu „Maj Inn“

Lokalni specijaliteti

Prekmurski kraj je poznat po izuzetnoj hrani, koja se priprema od domaćih sastojaka, a koju možete probati na farmama, u seoskim domaćinstvima ili u nekoj od vinarija. Recepti za jela se brižljivo čuvaju i prenose sa kolena na koleno. Kako se nalazi nedaleko od granice sa Mađarskom, tako se i uticaj Mađarske ogleda u kuhinji, pa je ona zapravo mešavina slovenačke i mađarske kuhinje. Međutim, ono što morate probati kad se nađete u Moravskim Toplicama je prekmurska gibanica, zaista neverovatan specijalitet. To je zapravo slatka gibanica, koja se pravi sa filovima od sira, oraha, maka i jabuka.

Postoji i legenda o ovom lokalnom specijalitetu. Navodno, na obroncima okolnih brda žive vile, za koje se smatra da su seoske devojke iz mesta Lajbnic, koje se nalazi na drugoj strani granice. Priča se da su ih često sretale pralje, koje su prale veš na jezerima i u potocima, u kojima se i vile kupaju. Kažu da imaju belu kožu, dugu kosu i snežno bele haljine. U noćima punog meseca peru odeću u vodi, i smatra se da ih tada ne treba uznemiravati, tj. ne treba se tada šetati oko vode. Kažu da vile noću ulaze u kuće meštana koji uveče ne očiste dobro kamine, i u njima pale vatru.

Prenosi se priča o jednom siromahu koji je živeo u kućici u vinogradu. Tokom noći je čuo pucketanje vatre, a kada je otvorio oči, video je prelepu devojku kako stavlja mirisan slatkiš u peć. Bila je to vila. Izvadila je pečen kolač iz rerne i ponudila parče siromahu, uz molbu da nikome ne kaže šta je video. On je deo pojeo, a deo sačuvao da podeli sa svojom porodicom. Sutradan su svi uživali u kolaču koji do sada nikada nisu probali. Kako nisu znali ni kako se zove, nazvali su ga „ređani kolač“. Neko vreme je ćutao o tome od koga je kolač dobio, ali je jednog dana sve ispričao. Iste noću je došla vila i iskritikovala ga što je otkrio tajnu, i više nikada od nje nije dobio kolač. Međutim, ova zanimljiva legenda je nastavila da postoji u Prekmurju.

Danas je ovo specijalitet kraja i nalazi se na trpezama meštana za sve važne prilike. Od vremena nastanka do danas je prvobitni recept pretrpeo brojne izmene, ali je i danas izuzetnog ukusa.

Možete je jesti u kafe-restoranu Perunika, u samom centru mesta, koji je dobio nagradu za najbolju prekmursku gibanicu u Sloveniji. Košta 3€ i ogromna je porcija. Sastoji se od slojeva kora, filovanih jabukama, sirom, orasima i makom. Zaista ukusno i neobično. Nikako ne možete zaobići vrhunska vina iz ovog kraja. Takođe u kafeu Perunika, možete probati špricer od njihovog domaćeg vina, po ceni od 1€ za čašu. Imajte u vidu da je dosta slabo, tako da ćete možda uzeti još jednu.


 Lokalni specijaliteti

Evangelistička crkva Dobrog pastira Isusa

Centar mesta je jedna neobična crkva, od koje putevi vode ka termalnim kupalištima, koja se nalaze u neposrednoj blizini. Naime, na ovom mestu je nekada postojao dvorac, koji je u XIX veku zapravo samo preuređen u crkvu, školu, župu i dom za svirača na orguljama. Kako ovakav objekat nije bio funkcionalan za nove namene, izgrađena je nova crkva 1913. godine (od upotrebljive cigle starog srušenog dvorca), kojoj je kasnije dodata kula. Dok crkva nije bila izgrađena, mise su se održavale u lokalnom vatrogasnom domu.

Danas, pored službe na slovenačkom jeziku, koja se odvija svake nedelje i za praznike, nedeljom se takođe odvija kraća služba na nemačkom jeziku. Zvona crkve zvone na svakih pola sata i na pun sat, a zvonjava počinje već u 6h ujutru i završava se u 22h uveče.


 Evangelistička crkva Dobrog pastira Isusa

Termalne banje

U blagodetima crne termalne vode, možete uživati u dva spa kompleksa: Terme 3000 – Moravske Toplice i Terme Vivat.

Terme 3000 se smatraju jednim od većih banja u Sloveniji i imaju ponudu za svaki uzrast, a postoji i poseban program za decu. Kompleks obuhvata akvapark, wellness centar (jedan od najvećih u Sloveniji - za tretmane koriste bundevino ulje, po kome je ovaj kraj poznat) i teren za golf (kažu najveći u Sloveniji). Akvapark je prvi u svetu dobio tobogan sa punim okretom (360 stepeni) i predstavlja četvrti najbrži tobogan u Evropi. U akvaparku imate i divlju reku sa brzacima, vodeno-vazdušne ležaljke, gejzire...

U sklopu kompleksa postoji i nekoliko hotela, koji su direktno povezani sa termama. Hoteli takođe imaju svoje bazene (napolju i unutra). Ukupno je na raspolaganju oko 30 bazena sa crnom termalnom vodom i običnom vodom. U okviru termi postoje i restorani i poslastičarnice, pa možete isprobavati i lokalnu kuhinju. Radno vreme je od 8:00-21:00 (poslednji ulazak je oko 19h). Celodnevno kupanje košta 14,9€, a tri sata kupanja košta 11,9€. Ispred je veliki parking za goste.


 Termalne banje

Termalna voda u Termama Vivat izvire iz vrela Moravskih Toplica. Lekovita bela termalna voda izvire sa dubine od 900 m. Pored ove bele termalne vode, u ponudi su i tretmani crnom termalnom vodom, po kojoj su Moravske Toplice poznate. Imaju i salon za tajlandsku masažu. Unutrašnji bazeni u kompleksu sadrže vodu temperature 32ᵒC, a u spoljašnjem olimpijskom bazenu je temperatura 26ᵒC. Celodnevna karta je 11,5€, poludnevna karta je 9,5€, četvoročasovna karta je 8,5€, tročasovna karta je 8€, dvočasovna karta je 7€, a noćno kupanje od 19:00-22:00 košta 9€ (samo vikendom). Inače su otvoreni do 20h svakoga dana. Ispred je parking za goste. Nalaze se u blizini smeštaja.


 Termalne banje

Izleti u okolini

Iako samo mesto Moravske Toplice ne nudi brojne atrakcije, ako ste došli kolima, možete obići zanimljiva mesta u okolini. Predložiću vam samo neka...

Najbliži grad je Murska Sobota. U gradu možete posetiti Mestni park (jedan od najbolje očuvanih dvorskih parkova u Sloveniji, sa šumom Fazanerija, u kome se nalazi i dvorac Murska Sobota u kome se danas nalazi Muzej Pomurja) i prošetati se do centra grada sa brojnim atrakcijama (glavni trg, Star Hotel, Evangelistička crkva, zgrada muzičke škole, Galerija Murska Sobot, katedralna crkva Sv. Nikole, itd.).

Na jedan od izleta možete otići u naselje Dobrovnik. Ima oko 1.000 stanovnika i jedno je od središta mađarske nacionalne manjine u Sloveniji. Tu se nalazi i Bukovniško jezero sa kapelom Sv. Vida, pored koje se nalazi Vidov izvor sa lekovitom vodom. Jezero ima 26 uređenih staza zdravlja.

Na samo 3 km od Moravskih Toplica se nalazi park orhideja „Ocean Orchids“. Imaju oko 2.000.000 sadnica. Ovo je najveći proizvođač orhideja u ovom delu Evrope. Za obilazak je potrebna najava unapred. Kompleks se sastoji iz tropske bašte sa preko 300 tropskih i suptropskih biljaka. Sve biljke koje vidite možete i kupiti u njihovovoj prodavnici. Najpopularniji deo kompleksa je Okeanska kaskada, koja je dobila nagrade na najprestižnijim međunarodnim takmičenjima. Radno vreme je od ponedeljka do subote od 9:00-18:00, a nedeljom od 10:00-16:00.

Mnogi kažu da razgledanje Prekmurja počinje sa Vinariuma Lendava. Toranj Vinarium Lendava sa visinom od 53,5 m, nudi pogled od 360 stepeni na polja i brda Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Austrije. Vidite četiri države, bez prelaska granice. Najviša platforma tornja je dostupna liftom ili putem 240 stepenika. U prizemlju možete probati domaću hranu i odlična lokalna vina. Radno vreme je svakog dana od 9:00-21:00. Cena karte je 7€.

Možete posetiti i avanturistički park Vulkanija, u mestu Grad na Goričkem. U ovom mestu je pre tri miliona godina postojao poslednji vulkan na teritoriji Slovenije. Danas u ovom tematskom parku možete da se upoznate sa istorijom ovog vulkana. Radno vreme je od 10:00-18:00. Cena karte je 10€.

Naravno, ako se odlučite za neki od izleta, posetite njihov sajt, kako biste proverili radno vreme i ostale bitne informacije. Cene i radno vreme su samo okvirni i važili su u vreme naše posete.


Uživajte u državi koja jedina ima reč LOVE u svom nazivu – Feel sLOVEnia!



Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Slovenija: Šta videti i iskusiti u zemlji nestvarne prirode

Ljubljana: Šta videti i iskusiti u gradu i okolini


Slovenija: Šta videti i iskusiti u zemlji nestvarne prirode

Ako ste razmišljali gde biste mogli da otputujete tokom proleća, a da putovanje bude sadržajno, za svakoga po nešto, od srca bih preporučila da se uputite prema Sloveniji! Pravo vreme su uskršnji i prvomajski praznici, kada je vreme već dovoljno toplo i sunčano, ali sasvim prijatno za istraživanje brojnih atrakcija koje ova “zelena” zemlja nudi.


Ljubljana: Šta videti i iskusiti u gradu i okolini

Ljubljana je smeštena između Alpa i Jadranskog mora. Tokom XX veka, poznati slovenački arhitekta Jože Plečnik je izgradio mnoge od najpoznatijih atrakcija koje danas možemo videti u gradu. "Plečnikova Ljubljana", jedinstveni primer prostornog planiranja, smatra se jednim od najvažnijih umetničkih dela XX veka. U ovom tekstu ću dati predlog kako da provedete tri sadržajna dana u Ljubljani i obiđete i okolinu.