Kragujevac: Šta videti i iskusiti u bivšem glavnom gradu


Kragujevac: Šta videti i iskusiti u bivšem glavnom gradu



Autor fotografija:

Bojana J.


Ukoliko razmišljate gde biste mogli da provedete jedan dan vikenda, predlažem da razmotrite Kragujevac, do koga ćete autoputem stići za oko 1.5h od Beograda. Grad je ni veliki ni mali - dovoljan da nađete zabavu, a da budete nekako izvan gradske vreve, iako je uvek pun ljudi.

Uživaćete u šetnji gradom, udahnuti prirodu Šumarica, ali se i počastiti jednim od najlepših kolača koje ćete naći kod nas.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Kragujevac na jedan dan.


1. Šetnja centrom grada

Obilazak grada predlažem da počnete od šetnje kroz centar Kragujevca. U samom centru ćete pronaći i jedno mesto koje nikada ne propuštam u ovom gradu, ali koje ostavljam za kraj ovog teksta.

Parking ćete naći uz sam glavni trg (plaća se po satu, duplo jeftinije nego u Beogradu).

Na glavnom trgu ćete videti veliki park sa igralištem za decu i kafićem u vagonu. Oko igrališta ima dosta klupa, a pored nekoliko prodavnica brze hrane.

Prošetajte pešačkom zonom, koja je puna prodavnica, poslastičarnica, malih bašta kafića. Na završetku šetališta ćete videti grandioznu i upečatljivu Sabornu crkvu.


kragujevac: glavni trg
kragujevac: setaliste

2. Izletište Šumaričko jezero

Ovo je jedna prirodna oaza grada, u kojoj ćete naći jezero sa stazom za šetnju, okruženo borovom šumom. Tokom toplih dana, prepuno je posetilaca, među kojima su najbrojnije porodice sa decom.

Ispred samog izletišta se nalazi parking koji se ne naplaćuje. Okolo je nekoliko kafića sa lepim pogledom ka jazeru, a uz stazu su se smestili prodavci kokica i šećerne vune. U sklopu izletišta se nalazi i avantura park i zip lajn (nisu bili u funkciji tokom naše posete), koje čuva jedan džinovski dinosaurus.

Odmah uz jezero se nalazi vrlo sadržajno igralište za decu, sa lepim pogledom ka obali i čuvenom kragujevačkom memorijalnom parku. Ima puno klupica za odmor, nekoliko stolova za piknik, među kojima su i neobični stolovi sa ljuljaškama umesto klupa.


kragujevac: izletiste sumaricko jezero
kragujevac: izletiste sumaricko jezero avantura park

3. Ručak u restoranu "Dvorište"

Nako što smo se provozali kroz Šumarice (na putu za jezero ćete videti spomenik "Kamen spavač") i prošetali pored jezera, a kako nismo imali vremena da se nekoliko dana zadržimo (memorijalnom kompleksu definitivno treba posvetiti ceo dan, da bi se doživeo na pravi način), raspitali smo se kod meštana gde bismo mogli da odemo na ručak - da je dobra hrana i da imaju baštu, jer smo taj lep dan želeli da provedemo napolju.

Preporuku smo dobili za restoran “Dvorište”, smešten na obali kragujevačkog jezera "Bubanj". Iako je dan bio topao, našli smo mesto u bašti bez rezervacije.

Ambijent je zaista predivan, sa puno cveća i rustičnih elemenata, sav nekako rozikast. Poznat je i po cvetnom biciklu koji se nalazi odmah na obali. Cene su u rangu beogradskih. Probali smo teleću čorbicu i preukusnu piletinu sa mlincima.

Inače, oko jezera postoji staza za šetnju i dosta klupica, tako da po lepom danu ovde možete videti mnogo meštana koji dolaze na izlet. Jezerom plivaju patkice, a kažu da se često vide i labudovi.


4. Slatki momenti u čuvenoj poslastičarnici "Srce"

Mesto koje nikada ne zaobiđemo kada smo u Kragujevcu je poslastičarnica "Srce", u kojoj mislim da se proizvode jedni od najboljih kolača u čitavoj Srbiji. Ne mogu dati preporuku šta da probate, jer šta god da naručite je fantastično. Na vama je da birate između kolača, torti, sladoleda, kupova.

Poslastičarnica se nalazi u samom centru grada, u jednoj bočnoj ulici, u odnosu na glavno šetalište. Unutra je krasi starinska dekoracija, sa nameštajem od drveta i porcelanskim ukrasima. Ispred lokala se nalazi velika bašta.

Za decu imaju poseban deo menija, sa zanimljivo osmišljenim kupovima. Imaju i sladolede bez šećera - kivi i višnja su odlični. Cena kolača je oko 200-300 dinara, kupovi su oko 350-400 dinara, kugla sladoleda je 100 dinara, a često imaju i razne akije.


kragujevac: poslasticarnica srce enterijer
kragujevac: poslasticarnica srce kolaci


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Vrnjačka Banja: Spa užitak u kraljevskoj banji

Jagodina: Moja najlepša iskustva


Vrnjačka Banja: Spa užitak u kraljevskoj banji

Šta reći o "kraljici" banjskog turizma, osim da u potpunosti opravdava tu titulu. Ovo je jedno od mesta koja morate posetiti u Srbiji, i koje će vas očarati. Raznolikog sadržaja ima zaista mnogo i ovde se zabavlja cela porodica. Definitivno banja koja ruši mišljenje da su one samo lečilišta za stariju populaciju. U ovom tekstu ćete naći predloge kako provesti produženi spa vikend.


Jagodina: Moja najlepša iskustva

Ako razmišljate gde biste mogli da otputujete van grada, a da ima porodične zabave, dobar izbor može biti Jagodina, do koje je autoputem (naplata putarine) potrebno oko 1.5h vožnje iz Beograda. Jagodina je vrlo interesantna destinacija za jednodnevni izlet, jer ćete pored ZOO vrta, ovde naći niz atrakcija koje će učiniti da vam ni u jednom trenutku ne bude dosadno. Tokom leta, ovde ima zabave bukvalno za ceo dan.