Beč: Najlepši božićni vašari


Beč: Najlepši božićni vašari



Autor fotografija:

Bojana J.


Praznici u Beču - nešto što se rečima ne može opisati. Istovremeno romantični i carski. Svake godine, sredinom novembra, u Beču se postavlja praznična rasveta, a na većini trgova se nalaze drvene kućice, u kojima se prodaju božićni ukrasi, suveniri, poslastice, kao i punč i kuvano vino, koji su glavni sastavni deo božićnih vašara u Beču.

Nova godina u Beču je takođe poseban događaj, koji oni nazivaju Novogodišnja trasa. Bajkovitu scenu Božića zamenjuju moderne žurke i muzika. Centar Beča od podneva 31. decembra, pa sve do kasno u noć, bude prepun izvođača muzike raznoraznih žanrova. Koncerti se odvijaju na nekoliko bina, a oko bina budu postavljeni štandovi na kojima se može kupiti hrana i suveniri.

Najveća bina sa najvećom posetom je ispred Gradske kuće. Prvog dana nove godine se na ovoj bini emituje uživo prenos novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije, koji prati čitav svet. Ulica Graben se na dan dočeka pretvara u balsku dvoranu, od podneva do kasno u noć, a održavaju se i besplatni kursevi valcera. Moderna muzika je obeležje parka Prater, koji dolazak nove godine obeležava vatrometom.

Za Austrijance je prase simbol sreće, pa se tokom novogodišnjih i božićnih praznika časte prasetinom, a jedni drugima poklanjaju marcipan i čokoladu u obliku ove životinje kao simbol sreće u narednoj godini.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Beč u periodu Adventa.


1. Tradicionalni umetnički božićni vašar na Karlsplatzu

Ako želite da za božićne praznike osetite duh tradicije i narodne umetnosti, božićne vašare u Beču počnite da obilazite sa Karlsplatza. Na njemu se nalazi najznačajnija barokna crkva u Beču - Karlova crkva. Karlova crkva je sagrađena u znak zahvalnosti za Božiju zaštitu. U ovom slučaju radilo se o epidemiji kuge 1713. godine. Karlo VI se zavetovao da će sagraditi crkvu koja će nositi ime Sv. Karla Boromejskog, milanskog kardinala iz 16. veka, poznatog upravo po brizi za obolele od kuge.

Na trgu ispred crkve se u vreme božićnih praznika organizuje božićni vašar, koji je orijentisan na umetnost, hranu i zanatske radove. Drveće bude ukrašeno ručnim radovima, a u bazenu ispred crkve u to doba bude igralište za decu, ispunjeno slamom i domaćim životinjama, sa kojima se deca mogu slobodno igrati. Ovde možete kupiti sjajne poklone, jer je sve što se na tezgama prodaje zapravo ručni rad.

Posle kupovine, obavezno prezalogajite preukusne austrijske kobasice sa sirom, ali računajte na čekanje za obrok, jer su gužve ogromne, posebno u večernjim satima. Videćete i nekoliko štandova na kojima možete kupiti kuvano vino, od čije prodaje prihod ide u humanitarne svrhe.


bec: bozicni vasar karlsplatz

2. Noviji božićni vašar kod katedrale Svetog Stefana

Glavno mesto okupljanja Bečlija i centralna tačka grada je katedrala Svetog Stefana. Potiče iz 12. veka. Nalazi se na trgu Svetog Stefana, koji je po njoj i dobio ime. Ona je najznačajnija gotska građevina u Austriji. Prepoznatljiva je po mozaičnom krovu sa preko 200.000 crepova, i po 23 velika i teška zvona.

Od 2013. godine, ispred karedrale se organizuje božićni vašar, a katedrala tada spolja i unutra dobiija dekorativnu rasvetu. Pravo je zadovoljstvo u ovo doba prošetati kroz unutrašnjost katedrale, jer cela miriše na borovinu. Ispred bude postavljena visoka prirodna jelka, a božićni vašar ispred crkve nije veliki, ali dovoljan da se počastite nekom austrijskom poslasticom.


bec: bozicni vasar katedrala svetog stefana

3. Punč jedinstvenog ukusa u ulici Mariahilfer

Ljubitelji šopinga su svakako čuli za čuvenu ulicu Mariahilfer. To je pešačka zona s mnogobrojnim mogućnostima za kupovinu. U njoj se nalazi veliki broj robnih kuća i butika velikih svetskih modnih lanaca, a sniženja i akcije su svakodnevna pojava. Možete misliti kako je tek u vreme praznika. U ovoj ulici se mogu videti i veoma zanimljivo dekorisani izlozi, pogotovo u periodu Adventa.

Šetajući ulicom ćete doći i do barokne crkve Mariahilf. Crkva je građena u periodu od 1686-1689. godine. Ispred crkve se u vreme božićnih praznika organizuje mali božićni vašar, na kome se mogu probati domaći specijaliteti i punčevi raznih ukusa. Meni omiljeni je punč od nara, koji sam samo ovde videla da se prodaje i probala. Zgrabite svoju šolju vrelog punča (uz plaćenu kauciju, na svim božićnim vašarima možete poneti šolju kao suvenir, a kako su fantastične, želećete da ih ponesete sve), ušuškajte se pod sjajem prirodne jelke i uživajte u prazničnoj atmosferi, koja je u ovom gradu zaista jedinstvena.


bec: bozicni vasar mariahilfer punc

4. Špitelberg – nostalgični božićni vašar

U blizini strogog centra grada se nalazi deo grada koji se zove Špitelberg, vešto čuvan od očiju turista. Do ovog dela grada se može doći metro linijom U2 i sići na stanici Museumsquartier, ili linijom U3 do stanice Volkstheater. Peške se može doći tako što se iz Muzejske četvrti pređe most i spusti u glavnu ulicu ovog kraja.

Ovde se takođe tokom Adventa organizuju vašari, koji se protežu kroz tri paralelne ulice, a imaju izuzetno tradicionalnu notu. U ovom kraju se mogu naći stare prodavnice. Kraj je veoma miran, sa prelepim ušuškanim ulicama, u kojima se prodaju starine, ručni radovi, ručno pravljena čokolada i bombone, ali gde se mogu naći i tradicionalni restorani u rustičnom stilu, u kojima se ispija pivo i jedu specijaliteti poreklom iz Austrije.

Postoji i nekoliko skrivenih pasaža, u kojima se mladi i nešto stariji okupljaju i ostaju do ranih jutarnjih sati, na lokalnim prazničnim žurkama pod vedrim nebom. Atmosfera je svakako neobična i potpuno odudara od one koju možete videti u strogom centru Beča. Više je nekako arhaična i seoska, ali izuzetno simpatična i vredna pažnje. Prošetajte ulicama i uživajte u atmosferi.


bec: praznicna dekoracija spitelberg

5. Božićni vašar na Trgu Marije Terezije

Sa suprotne strane Ringa u odnosu na Hofburg se nalazi Trg Marije Terezije, sa dva identična muzeja koja kao da se gledaju u ogledalu, Prirodnjački muzej i Muzej istorije umetnosti. Spomenik Mariji Tereziji, po kojoj je trg dobio ime, nalazi se između ova dva muzeja. Spomenik je otkriven 1888. godine i prikazuje caricu visoko iznad svojih podanika.

Ovde se takođe organizuje vašar tokom božićnih praznika. Na tom vašaru možete kupiti fantastične ručne radove, ručno pravljene lampione za jelku (prilično visokih cena), fantastične slatkiše (npr. jagode u čokoladi ili zimski sladoled), ili čuvene austrijske kobasice. Na trgu se svako veče izvlači i tombola, u kojoj mogu učestvovati svi posetioci, a postoji i mali luna park za decu.


bec: bozicni vasar trg marije terezije slatkisi

6. Centralni božićni vašar kod Rathausa

Jedno od najimpresivnijih zdanja Beča je Gradska kuća (Rathaus). Nalazi se na samoj ulici Ring i gde god da se krene, prolazi se pored nje. Na trgu ispred Gradske kuće se tokom čitave godine organizuju razne manifestacije: koncerti, bioskop na otvorenom, klizalište, a niz štandova nudi raznovrsnu hranu.

Ukoliko odlučite da vidite Gradsku kuću, svratite i u kafe "Landman", u koji su dolazili i mnogi poznati, poput Sigmunda Frojda i Marlen Ditrih. Kafe je uveče osvetljen dekorativnom rasvetom, a u vreme Adventa dobija i veliku i lepu jelku ispred.

Tokom božićnih praznika, na ovom trgu se nalazi najpopularniji božićni vašar, pod nazivom Kristkindelmarkt. Otvara ga sredinom novembra gradonačelnik Beča, uključivanjem lampiona na jelci. U ponudi su vafli, pečeno kestenje i krompir, austrijske kobasice Kasekreiner, štrudle sa makom i jabukama, kolači Mozart i Sacher, krompiri punjeni raznim nadevima, punč u šolji koja se može poneti kao suvenir (ima ga u preko 20 različitih ukusa).

Niko ne zna pravi recept za punč, jer je njegov tvorac porodica Paschinger, iz austrijske pokrajine Fels am Wagram koja ga i dan danas čuva u tajnosti. Christkindlmarkt punč se takođe može kupiti i u flašama od 0,75l u prodavnicama i poneti kući kao suvenir. Priprema se tako što se razblaži sa oko dve šolje vode i u njega se doda 2-3 kašike šećera, a kada sve to provri, možete uživati u njegovom neponovljivom ukusu.

U vreme Adventa postoji i vozić koji vozi u krug po božićnom parku, posebno uređen deo za decu, božićna pošta za slanje čestitki (sa posebnim izdanjem božićnih markica), bina ispod jelke na kojoj se božićni anđeo (devojčica izabrana za tu godinu) slika sa decom, a unutar Rathausa se organizuju radionice za decu i izložbe radova.

Ispod ogromne jelke, koju obično daruje neka od austrijskih pokrajina, održavaju se koncerti božićne muzike svake večeri. Zvuci su zaista očaravajući! Besplatnih koncerata božićne muzike ima i u unutrašnjosti Gradske kuće u određenim terminima, koji se objavljuju na njihovom sajtu. Svake godine se objavljuje i božićni časopis Viennese Christkindl Magazine, u kome je opisan kompletan program u Beču tokom praznične sezone, priče o prošlosti božićnih vašara, recepti za božićne specijalitete, tekstovi božićnih pesama, saveti kako da se ručno naprave ukrasi, itd.

Sve u svemu, čarobno i nešto što treba doživeti. Već godinama zaredom u parku ispred gradske kuće se postavlja klizalište. U večernjim satima se na ledenoj površini može igrati tzv. bavarski karling.


bec: bozicni vasar rathaus
bec: bozicni vasar rathaus medenjaci

7. Starogradski božićni vašar na Trgu Am Hof

Ako se uskim ulicama iza pozorišta krene ka Trgu Sv. Stefana, dolazi se na Trg Am Hof. Ovo je najveći trg u starom Beču, koji i dan danas odiše starinom i razlikuje se od ostatka strogog centra grada. Za vreme Božića se ovde organizuju tradicionalni vašari, sa domaćom hranom i ručno rađenim proizvodima. U ponudi je veoma ukusna hrana. Probajte sveže pečene austrijske kobasice sa sirom.

Trgom dominira statua Bogorodice, koja označava pobedu katolika nad protestantima u tridesetogodišnjem ratu. Crkva Am Hof, koja se nalazi na trgu, je gotska crkva izgrađena u periodu od 1386-1403. godine.


bec: bozicni vasar am hof perece

8. Stari bečki božićni vašar na Trgu Freyung

Odmah do trga Am Hof se nalazi Trg Freyung, koji tokom Božića bude preuređen u stari bečki božićni vašar, sa tradicionalnim proizvodima. Tu se može kupiti i probati karamelizovano koštunjavo voće pravljeno na licu mesta ili samo gledati veštine ovog zanata. Sve miriše na slatkiše!

Na ovom trgu u vreme Božića postoji i mala bina na kojoj rezbari pokazuju svoje umeće rezbarenja drveta i pravljenja raznih ukrasnih predmeta od istog. Mogu se kupiti i božićni medenjaci u raznim bojama i oblicima, po prilično visokim cenama.

Kada smo već u ovom kraju, rešili smo da zalutamo u uske i prelepe uličice, jer ne zna se na koje ćemo sve atrakcije naići, što predlažem i vama. Usput ćete nailaziti na još neotkrivene i lepo dekorisane pasaže, sa prodavnicama i kafićima. U ovom delu grada ima i prelepih prodavnica neobičnih slatkiša.


bec: bozicni vasar freyung

9. Božićno selo u krugu stare bolnice - Altes AKH

Kada se krene pravo ulicom pored Zavetne crkve, dolazi se do stare bolnice, gde se takođe u vreme Božića organizuju vašari. Zbog tog vašara je ova lokacija zanimljiva, inače nije turistički atraktivna. Mesto o kome je reč nije nimalo blizu crkve, ima sigurno 2 km peške do tamo, pa odlučite da li ćete se uputiti peške kao što smo mi.

Ovakvi božićni vašari van centra grada su interesantni, jer se održavaju na drugačijim lokacijama, zapravo, ovaj se održava u lepo uređenoj šumi koja se nalazi u okruženju stare bolnice. Međutim, ovde program počinje tek popodne (kiosci obično počinju sa radom u 11h), tako da ne mogu preneti utiske o atmosferi u kasnijim satima, jer smo vašar posetili pre podne. Svakako je lepo za šetnju i razgledanje rukotvorina koje se prodaju u drvenim kućicama.

Ovo je prvi božićni vašar koji se otvara u Beču i obično počinje sa radom sredinom novembra. Otvaranje i prvi punč u Beču bude upriličen uz koncert univerzitetskog hora. U okviru božićnog vašara je otvoren prelep restoran brvnara "Josefinenalm", sa atmosferom kao da ste u kući Deda Mraza, u kome se služi meso i drugi specijaliteti pečeni na posebno izrađenim roštiljima, tu pred vama. Ovde možete probati i fondu od sira, kao i ostale specijalitete Austrije.

U okviru kompleksa se nalazi i teren za karling, ali samo tokom Adventa.


bec: bozicni vasar altes akh

10. Pogled sa visine na božićni vašar u Prateru

Prater je najveći i najpopularniji bečki zabavni park. Najlakši je pristup metroom ili peške iz centra grada.

Tokom Božića se i ovde organizuje vašar, sa modernom muzikom. Koncerti su svako veče, park je predivno ukrašen, a lampioni sijaju na sve strane. U vreme naše posete je ovde bio novogodišnji Coca-Cola karavan, što je bio poseban doživljaj i zanimljiva zabava.

Iznad Pratera se za doček Nove godine organizuje najlepši vatromet u gradu i ovo je mesto koje najduže zadržava božićnu atmosferu. Obavezno se provozajte na bečkom panoramskom točku, i posmatrajte sav ovaj šareniš sa visine.


bec: bozicni vasar prater

11. Carski božićni vašar ispred dvorca Šenbrun

Šenbrun palata je bila letnjikovac Habzburgovaca. Danas je jedan od najvažnijih kulturnih spomenika u Austriji. Kada je građen, želja vladara je bila da se po svaku cenu nadmaši sjaj i raskoš Versaja.

Tokom Adventa, ispred palate se organizuje jedan od najlepših božićnih vašara, sa ogromnom ponudom domaćih proizvoda i koncertima klasične muzike (najčešće duvački instrumenti). Ti koncerti su zaista fantastični, jer sam ambijent im daje veoma svečanu notu. Raspored koncerata se ažurno objavljuje na njihovom sajtu.

Jelku koja bude postavljena ispred palate svake godine daruje neka od austrijskih pokrajina. Kada je u pitanju ponuda na tezgama, tu se mogu naći razni keramički predmeti ručno oslikani, ručno rađene sveće od voska, razne igračke i prilično skupi ukrasi za jelku. Naravno, sve je to praćeno dobrom hranom, pa tako ovde možete probati pečeno kestenje, krompir pečen u kazanu i još mnogo toga, a sve to zaliti punčem različitih ukusa.


bec: bozicni vasar senbrun

12. Elegantni božićni vašar ispred palate Belvedere

Nedaleko od centra grada se nalazi jedna od najlepših bečkih palata, palata Belvedere, koja je bila letnja rezidencija princa Eugena Savojskog, upamćenog po odbrani Beča od višestruko brojnijih Turaka. Jedan je od najlepših baroknih kompleksa palata na svetu.

Ispred palate se u vreme Adventa održavaju vašari, sa prelepom božićnom muzikom i takmičenjem horova u večernjim satima. Dekoracija je takođe bajkovita, kao i sam dvorac i njegovo okruženje. U sklopu božićnog vašara postoji i ringišpil i mali luna park za decu.


bec: praznicna dekoracija palata belvedere

Iako sam nabrojala veliki broj božićnih vašara koje sam obišla u Beču, to nije kraj. Pored ovih do kojih se dolazi relativno lako iz centra grada, Beč ima i divne božićne vašare u starim palatama koje se nalaze na periferiji grada. Istražite ih i posetite, jer ćete biti oduševljeni.



Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Beč: Šta videti i iskusiti u gradu muzike i valcera


Beč: Šta videti i iskusiti u gradu muzike i valcera

Čarobni Beč, glavni grad Austrije. Carski grad Habzburgovaca, grad u kome su vanvremenska dela stvarali Mocart, Betoven, Štraus - kralj valcera, čiji se valcer "Na lepom plavom Dunavu" živi u svakoj ulici grada. Gradu kobasica sa sirom, mestu rođenja bečke šnicle i Saher torte, kao i neodoljive štrudle sa jabukama.