Despotovac: Moja najlepša iskustva u resavskom kraju


Despotovac: Moja najlepša iskustva u resavskom kraju



Autor fotografija:

Bojana J.


Gde na jednodnevni izlet? Ako se ovo često pitate, preporučujem da razmotrite dolazak u resavski kraj i upoznate se sa prirodnim blagom koje vas ovde čeka. Atrakcija ima dovoljno za nekoliko dana boravka.

Da biste došli u resavski kraj, najjednostavnije je da idete autoputem Beograd - Niš, sve do isključenja za Svilajnac. Do Despotovca će vam trebati oko 2-2,5h vožnje. Na putu, kod Krnjeva, se nalazi kafana "Za 2 dana" sa lepom baštom, u kojoj možete napraviti pauzu za kafu. Toaleti su čisti i uredni, a imaju i kavez sa domaćim životinjama, odmah uz parking, pa je ovo stajalište zanimljivo i deci.

Kada se sa autoputa isključite za Svilajnac, idite samo ka Despotovcu i videćete brojne putokaze ka atrakcijama kojima je ovaj kraj zaista bogat. U Svilajncu se nalazi prirodnjački centar sa Dino selom, pa možete usput obići i ovu atrakciju, posebno ako putujete sa decom (imajte samo u vidu da će vam za obilazak trebati 2-3h).

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da posetite Despotovac i resavski kraj.


1. Pećinska lepotica: Resavska pećina

Ovo je još jedna u nizu atrakcija koju morate posetiti kada obilazite prirodne lepote Srbije. Reč je o jednoj od najlepših pećina koji možete videti na ovim prostorima.

Pećinska lepotica se nalazi u srcu Resave, kraja bogatog vodotokovima, koji krasi nestvarna priroda i razne prirodne formacije. Put do nje je izuvijan i krivudav, baš da naglasi njenu mistiku i tajanstvenost svega što u njoj možete videti.

Prošetaćete kroz hodnike i dvorane ukrašene božanstvenim pećinskim nakitom, čuti zanimljive priče o njenom nastanku i istraživanju (samo deo je istražen, a deo istraženog dela otvoren za obilaske), ali i videti stalaktite i stalagmite koji podsećaju na neke figure, predmete, životinje.

Ispred kompleksa se nalazi parking, koji se plaća 100 dinara za ceo dan (naplata prilikom kupovine ulaznica). Može se obići isključivo u okviru vođene ture, koja traje oko pola sata. Ture kreću na pun sat. Cena ulaznice za odrasle je 500 dinara, za decu 300 dinara, a deca od 1-7 godina plaćaju ulaz 50 dinara.

Toplo se obucite, jer je u pećini konstantno sedam stepeni. Silazi se na oko 80 m od nivoa ulaza. Obujte i udobnu obuću, jer je unutra vlažno i dosta klizavo. Pećina je osvetljena. Unutra se može fotografisati, ali je zabranjeno praviti video zapise. Zabranjeno je dodirivati i naslanjati se na pećinske ukrase.

Ispred kompleksa se nalazi avantura park i igralište za decu, na kome se mogu zabaviti dok čekate početak vaše ture. Takođe je na raspolaganju i kafe u kome možete popiti piće, kao i uredni toaleti.


Pećinska lepotica: Resavska pećina
Pećinska lepotica: Resavska pećina
Pećinska lepotica: Resavska pećina

2. Dimljena rebra sa kačamakom u restoranu "Lepo mesto"

Ako ste posetili Resavsku pećinu ili ste krenuli u obilazak Lisina, pred sam ulaz u park prirode "Lisine" (ulaz se plaća 100 dinara za odrasle i 50 dinara za decu), nalazi se jedan restorančić u kome se možete okrepiti. Kako je smešten ispred rampe, nećete platiti ulaz u park prirode.

Nalazi se uz potok, uz ulicu, ali u lepoj prirodi. Pored restorana, nude i smeštaj uz uživanje u malom spa centru, koji se takođe nalazi u okviru objekta. Koliko sam primetila, reč je o porodičnom poslu, u kome su angažovani članovi porodice.

Što se tiče restorana, možete očekivati pravu domaćinsku, atmosferu lokalne kafanice. Možete ovde popiti piće pre nastavka puta ili lepo ručati. Imaju odlična kuvana jela, pa probajte gulaš, sarmu, punjene paprike, pasulj, koji su vrlo pristojnih cena. Za nešto neobičnije, ali i skuplje, izaberite dimljena rebra sa domaćim kačamakom, koji je neizostavan prilog ako ste u ovom kraju.

Porcije su vrlo pristojnih veličina, cene su umerene, čisto je i veoma su ljubazni.


Dimljena rebra sa kačamakom u restoranu "Lepo mesto"
Dimljena rebra sa kačamakom u restoranu "Lepo mesto"
Dimljena rebra sa kačamakom u restoranu "Lepo mesto"

3. Manastir Manasija: Manastir u tvrđavi

Još jedna atrakcija koja će vam se sama nametnuti u obilasku resavskog kraja, dok putem prolazite pored njenih grandioznih zidina, jeste upravo ovaj manastir, sagrađen bukvalno unutar zidina tvrđave. Nastao je daleke 1407. godine, kao zadužbina despota Stefana Lazarevića, koji je ovde i sahranjen. Upravo ćete u dvorištu videti i grb Lazarevića.

Možete posetiti crkvu, prošetati kružnom stazicom po dvorištu i razgledati odlično očuvane ostatke zidina nekadašnje tvrđave. Vodite računa o odevanju, posebno ako planirate da uđete i u crkvu. U crkvi je zabranjeno fotografisanje. Unutar kompleksa se nalazi odlično opremljena suvenirnica, sa vrlo originalnim suvenirima, pristojnih cena. Ispred kompleksa je parking, česma za osveženje i toalet.

Kako bi se očuvala viteška tradicija ovog mesta, svake godine tokom leta se ovde organizuju viteške borbe, u okviru festivala pod nazivom "Just Out", koji je veoma atraktivan i posećen.


Manastir Manasija: Manastir u tvrđavi
Manastir Manasija: Manastir u tvrđavi
Manastir Manasija: Manastir u tvrđavi
Manastir Manasija: Manastir u tvrđavi

4. Izvor reke Milive

Kada smo stigli u resavski kraj, odlučili smo da obiđemo Milivsku klisuru, manje poznatu prirodnu oazu u okolini Despotovca. Poslušali smo navigaciju, koja nas je vodila gotovo neprohodnim putem kroz šumu. Nekoliko puta smo razmišljali da se okrenemo (mada je to bio pravi izazov) i vratimo nazad. Međutim, kad smo prišli lokalitetu, uključili smo se na prilično dobar put. Tek smo tada videli da postoji put iz sela Miliva (pratite u centru sela putokaz za mlin), pa smo se ovim putem vratili.

Priroda koju sam zatekla me je zaista oduševila. Čuje se samo cvrkut ptica i žubor vode, oseća se miris divljih ruža, bagrema i zove, a plavi i narandžasti leptirići kruže oko vas. Zaista idilično! Ovo je zapravo poznato lokalno izletište, na samom izvoru reke Miliva, koja izvire ispod jedne stene. Vikendom ćete videti meštane koji ovde roštiljaju i okreću ražanj, ima dosta klupa, jedan konak, nekoliko ložišta za roštilj, jedna pećina, nekoliko drvenih mostića, kojima možete preći preko rečice.

Ono što daje posebnu idiličnost ovom mestu je stari manastir, koji se nalazi na brdašcetu iznad izvora. Smatra se da je ovo zapravo nekada bio manastir Miliva, oko koga se razvilo selo i po kome je selo i dobilo naziv. U podnožju crkve se nalazi fudbalski teren, pored koga kada prođete, čeka vas utabana stazica, kojom možete doći do manastira. Svakako lepo mesto za videti, ali ako ovde ne ostajete da roštiljate ili na pikniku (možete poneti hranu, jer ima baš dosta lepih klupica u hladu, odmah uz reku), računajte da vam za obilazak treba oko pola sata.


5. Jeste li za resavski ražnjić?

Sledeće mesto je "Resavsko" etno selo, koje se nalazi u mestu Brestovo. Do ovog mesta ćete lako doći, jer se putokazi nalaze svuda uz put (pratite putokaze a ne navigaciju, jer vodi sporednim putevima).

Odmah na ulazu nam je bilo jasno da je ovde raj za decu. Na ulazu u imanje se nalazi nekoliko konjića i magaraca. Znate koliko ih deca vole... Koliko sam pročitala, moguće je organizovati jahanje konja.

Kada smo se stazicom spustili do restorana, videli smo da se on zapravo nalazi na obali jezera (jednog od dva, koliko ih ima u okviru imanja), na kojoj žive patkice i guske. Jezerima se možete provozati kanuom ili se opuštati uz sportski ribolov (kupuje se dnevna dozvola). Oko jezera ima nekoliko klupica, za uživanje u zelenilu i pogledu na jezero. Najviše me je oduševilo predivno dečije igralište, napravljeno od drveta, kao imitacija avantura parka. Za decu savršeno, ali morate biti uz njih, posebno uz mlađu decu, jer ima dosta visokih delova.

S obzirom na to da smo ovde ručali, preneću vam utiske i o hrani. Ovde sam probala jedne od najukusnijih lepinjica ikada. Tanke su, vrele ih iznose na sto i neverovatno mirišu. Poručite ih uz čorbicu i salatu, dok čekate glavno jelo. Od glavnih jela preporučujem resavski ražnjić - više vrsta mesa, sa pečurkama i kobasicama, vrlo interesantno dekorisano. Probali smo i uštipke, piletinu u sosu od pečuraka, kao i rolovanu dimljenu pečenicu.

Sve je bilo izvrsnog ukusa, sveže i obilno. Vrlo je čisto i uredno. Cene su u nivou beogradskih. Ako dolazite vikendom, obavezno rezervišite mesto, jer vikendom ima ljudi (često i proslave), a nema mnogo mesta.

Opšti utisak je potpuno pozitivan, ali bih volela da se kroz neki period vratim, jer mi je delovalo da će ovo mesto tek zasijati pravim sjajem. U toku su i dalje radovi na uređenju i proširenju.

Mi smo se nakon ručka u etno selu uputili ka Lisinama, o kojima vam u nastavku pišem. Ako procenite da imate vremena, usput možete posetiti interesantan Park maketa, u kome ćete videti minijature (u razmeri 1:17) srpskih manastira. Otvoren je od aprila do novembra, od 10-19h. Cena ulaznice je 200 dinara.


Jeste li za resavski ražnjić?

6. Jedan od najlepših vodopada u Srbiji: Veliki Buk

Poslednja atrakcija koju smo obišli na izletu po resavskom kraju je park prirode "Lisine", u kome se, u nestavrnom prirodnom ambijentu, sakrio jedan od najlepših vodopada koji sam ikada videla - vodopad Veliki Buk.

U park prirode možete ući kolima, ali kolima ne možete prići do samog vodopada. Ulaz se plaća 100 dinara za odrasle, a za decu od 8-18 godina 50 dinara. Parking imate na početku staze ka vodopadu (može da se nađe i besplatan, ali se uglavnom plaća 200 dinara). Tu ćete videti i nekoliko prodavaca suvenira i domaćih proizvoda.

Nakon što smo se parkirali, krenuli smo peške stazom koja vodi na levo (to je staza ka vodopadu, a ako krenete stazom desno, dolazite do još jedne prirodne atrakcije - izvora Veliko Vrelo). U odnosu na moju prethodnu posetu (osim bolje uređenosti), sada ima mnogo više restorana, kako na putu kojim prolazite kolima, tako i na ovom pešačkom delu do vodopada.

Do samog vodopada vam treba 10ak minuta lagane šetnje, uređenom stazicom sa stepenicama, koja je delom posuta kamenom, a deo je kombinacija beton-drvo. Za one koji nisu u formi, može biti malo naporno, jer su stepenice dosta visoke, nejednake i umeju biti klizave zbog kamenčića. Svakako budite oprezni.

Kada ste stigli do vodopada, moći ćete da u neverovatnom prizoru uživate na drvenoj platformi, na kojoj ima i nekoliko klupica. Ovde uvek ima puno ljudi. Ako je topao dan, ovde ćete se lepo razhladiti, jer kapljice lete na sve strane.

Uz vodopad ćete videti restoran sa izuzetno lepom baštom, pa ako ste raspoloženi, ovde možete popiti kafu i zaokružiti utiske o ovom izletu.


Jedan od najlepših vodopada u Srbiji: Veliki Buk

U povratku kući nas je pratio nestvarno lep zalazak sunca iznad autoputa - uvek lepa uspomena i završetak jednog divnog dana. Do sledećeg puta...



Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Homolje: Reke pune zlata obavijene magijom

Rtanj: Bajka u centru vanzemaljskog života

Borsko jezero: Gde vazduh miriše na borove


Rtanj: Bajka u centru vanzemaljskog života

Meni je uvek bio privlačan, neobičan, mističan. Jedna od destinacija koja je nedostajala u mojoj ličnoj zbirci putovanja po Srbiji koju delim sa vama, jeste upravo Rtanj, planina o kojoj postoji ubedljivo najviše mitova i legendi kod nas. U tekstu ćete naći predlog jednog vikend putovanja ka ovoj neobičnoj planini.


Borsko jezero: Gde vazduh miriše na borove

Kroz ovaj tekst ću vam prikazati jednu destinaciju koja je za mene u Srbiji bila potpuno otkriće - Borsko jezero. Pročitaćete zašto me je toliko oduševilo. U tekstu ćete naći i predloge gde možete svratiti u odlasku i u povratku sa Borskog jezera, tako da sa ovim predlozima možete upotpuniti jedan sadržajan vikend. Uživajte!


Homolje: Reke pune zlata obavijene magijom

Dobro došli u Homolje! Homolje je oblast u Istočnoj Srbiji, ograničena planinskim vencima sa svih strana. Biser ovog kraja je prelepa Gornjačka klisura. Gornjačka klisura, duga 16 km, sa četiri velika meandra. Na platou jednog od njih, nalazi se manastir Gornjak, koji je ime dobio po vetru koji duva u klisuri. Iskoristite posetu ovom kraju da uživate u termo-mineralnim vodama i čistom planinskom vazduhu.