Banja Luka: Šta videti i iskusiti u biseru Doline Vrbasa


Banja Luka: Šta videti i iskusiti u biseru Doline Vrbasa



Autor fotografija:

Bojana J.


Banja Luka je najveći grad Republike Srpske i drugi po veličini u Bosni i Hercegovini. Zbog velikog broja zelenih površina, ima nadimak grad zelenila. Nazivaju je i gradom mladih, sporta i lepih devojaka, a poznat je i po banjalučkom ćevapu, Nektar pivu i siru trapistu. Banjalučani su veoma dobri domaćini, tako da će sve učiniti da se u njihovom gradu lepo osećate.

Iz Beograda se do Banja Luke putuje oko 3,5h, što znači da od Beograda ima oko 350 km. Od Beograda je najkraći put, ako se krene autoputem prema Zagrebu. Nakon prelaska granice Bajakovo, kroz Hrvatsku se vozi takođe autoputem. Autoputem se vozi do isključenja za Banja Luku. Sa leve strane puta, u mestu Laktaši, nalazi se aerodrom, koji mogu koristiti turisti koji u Banja Luku dolaze avionom. Letovi iz Beograda za Banja Luku postoje samo jednom nedeljno, pa ovo i nije baš isplativ i pogodan način putovanja.

Kada ste u Banja Luci, i u Republici Srpskoj uopšte, znajte da sve morate da plaćate u konvertibilnim markama. Odnos marke i evra je otprilike dve marke za jedan evro. Međutim, prilikom naše poslednje posete Banja Luci (ili Banjoj Luci, kako kažu lokalci), u svim radnjama se moglo plaćati evrima. Inače vam ovde neće biti potrebno mnogo novca, jer su cene veoma pristupačne.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Banja Luku.


1. Boje i ukusi na Tržnici

S obzirom na to da smo u Banja Luku stigli ujutru, bilo je vreme za doručak. Nakon obilaska okoline u potrazi za pekarom i čuvenim burekom, meštani nam preporučuju da probamo burek ispod sača u jednoj buregdžinici odmah iza Elektrotehničkog fakulteta. Poslušali smo ih i nismo se pokajali. Ima mesta unutra i napolju da se sedne i doručkuje, po povoljnim cenama. U ponudi su razne vrste bureka - sa sirom, mesom, tikvom, pečurkama, krompirom. Poseban specijalitet je burek sa seckanim telećim mesom. Svakako treba probati, pa nastaviti razgledanje.

U blizini je velika pijaca Tržnica, na kojoj se može sve potrebno kupiti. Tržnica je veoma lepo uređena i čista. Možete kupiti domaće brašno, mleveno na potočari. Takođe se može naći začin bamija, koji se koristi za pravljenje begove čorbe i dinstanog mesa.

Na izlasku iz Banja Luke ka Prijedoru se nalazi robna kuća FIS, u kojoj možete po povoljnim cenama pazariti odeću i hranu.


banja luka: burek ispod saca

2. Tvrđava Kastel

Na samoj reci Vrbas, nalazi se prelepa i interesantno uređena tvrđava. Tvrđava Kastel je najstariji istorijski spomenik u Banja Luci. Nalazi se na 15 minuta šetnje od strogog centra grada. Lepo je prošetati tvrđavom, svratiti u restoran i izaći na plato sa prelepim pogledom na reku. Tvrđava je sa svih strana opasana kamenim zidovima, a u unutrašnjosti se nalazi letnja pozornica, igrališta za decu i restoran (restoran u katakombama, koji je veoma neobično uređen i predstavlja jedan od luksuznijih i skupljih restorana u gradu).

Pomenuti restoran se naziva Kazamat. Jedan je od najstarijih restorana u Banja Luci, ali i najeksluzivnijih. Kada uđete u restoran, osetićete kao da ste u srednjem veku. Materijali koji su korišćeni u uređenju prostora su kamen, drvo i gvožđe. Terasa ima prelep pogled na reku.

U blizini tvrđave se nalazi mesara u kojoj možete kupiti fantastične sveže banjalučke ćevape.


banja luka: tvrđava kastel
banja luka: restoran kazamat tvrđava kastel

3. Šetnja kroz Gospodsku ulicu

Nastavljamo pravo od tvrđave, i dolazimo do robne kuće "Boska" i glavne pešačke ulice. Gospodska ulica predstavlja glavnu gradsku pešačku zonu, mesto kroz koje svi prođu. Današnji izgled je dobila još u doba Austrougarske, posle zemljotresa 1969. godine, i do dan danas su promene u izgledu ulice bile neznačajne. Posebno je lep prizor Gospodske ulice okupane popodnevnim suncem. Krase je predivne kuće, koje su decenijama sačuvale prvobitni izgled. Danas se u ovim objektima nalaze brojne radnje.

Ulica se završava zaista impresivnom crkvom. Preporučujem ovde kupovinu i posetu poslastičarnici (slastičarni) "Citadela" na samom šetalištu. Treba probati njihove fantastične baklave i tufahije, a interesantno je da kolače proizvode po italijanskim receptima.


Gbanja luka: gospodska ulica

4. Saborna crkva Hrista Spasitelja

Izgradnja Saborne pravoslavne crkve Hrista Spasitelja, tj. Svete Trojice, je bio prvi poduhvat u gradu nakon I svetskog rata. I danas je impresivna i bukvalno mesto koje nijedan turista u Banja Luci ne sme da propusti, kako njenu spoljašnjost, tako i unutrašnjost.

Izgrađena je u srpskovizantijskom stilu, da bi nakon zemljotresa 1941. godine bila srušena, pa ponovo sagrađena 1993. godine. Urađen je troslojni zid, kao specifičan način gradnje. Građena je od travertina, koji nastaje vulkanskim erupcijama. Pozlaćeni lim kojim su pokrivene kupole ne rđa, a zvona su izrađena u Insbruku, kao što su bila i na porušenoj crkvi.

U vreme naše posete je bio pravoslavni praznik, pa je plato oko crkve bio pun dece i roditelja. Sve je izgledalo jako veselo, iako je bilo kišno vreme. Inače, unutrašnjost crkve nije ukrašena freskama, ali je svakako vredna razgledanja.

Preko puta crkve se nalazi Banski dvor, objekat sa salama izuzetne lepote i raskoši (Velika sala, Većnica i Plavi salon), namenjen organizaciji različitih događaja. Ispred objekta možete pogledati kalendar događaja.


banja luka: saborna crkva hrista spasitelja
banja luka: saborna crkva hrista spasitelja

5. Ćevapi „Kod Muje“

Nakon šetnje, red je nešto i pojesti. Banjalučki ćevap u lepinji je zaštitni znak Banja Luke, koji postoji više od 100 godina. Jedinstven je po izgledu, ukusu i načinu serviranja. Pravi ćevap se, kažu, ne jede bez luka.

Preporučeno nam je da odemo u ćevabdžinicu “Kod Muje”, da probamo ovaj lokalni specijalitet. Mala uvučena ćevabdžinica, u hodniku desno od šetačke zone, koja se nastavlja posle crkve. Ćevapi su zaista ukusni, ali je uvek, logično, velika gužva. Uvek se čeka za mesto. Pored ćevapa, oni nude i druge specijalitete od mesa, ali je banjalučki ćevap nešto što je najpopularnije.


banja luka: banjalucki cevapi kod muje

6. Trg Republike Srpske

Nasuprot starim građevinma, u Banja Luci je u novije vreme nikao jedan savremeni blok zgrada, koji je nazvan Trg Republike Srpske. Nalazi se u sklopu novog centra, u kome se nalaze državni organi i kompanije. Ceo kvart je veoma lepo uređen i zastakljen, sa brojnim fontanama, klupama i stazama kojima se može prošetati.

Preporučujem da iz centra grada prošetate do ovog trga. Od centra grada je potrebno oko 15 minuta pešačenja do ovog dela grada. Usput ćete videti prelepe stare kuće, nažalost, danas dosta zapuštene.


banja luka: trg republike srpske

7. Roštiljnica „Zlatna kruna“

Roštiljnica “Zlatna kruna” se nalazi u naselju Lazarevo. Među banjalučanima, ovo je mesto popularno zbog lepog ambijenta (imaju i baštu) i povoljnih cena, pa se uvek traži mesto više. Cene ćevapa i ostalih đakonija od mesa su skoro duplo niže nego što je to slučaj u centru Banja Luke.

Možete probati fantastične banjalučke ćevape, kobasice, sudžuke i ostale bosanske specijalitete. Sve to možete jesti u preukusnim natopljenim lepinjama, ali i poručiti u vidu porcije uz koju ćete dobitii pomfrit. Svakako mesto na kome se može lepo jesti za malu količinu novca.


8. Restoran „Stara ada“

Veče možete provesti u restoranu Stara ada, na obali Vrbasa. Restoran ima i svoje apartmane za prenoćište. Nalazi se na nekih 3,5 km od centra grada. Preporučujem da probate zaista odličnu teletinu ispod sača. Imaju i odlične banjalučke ćevape i sav roštilj im je divnog ukusa.

Ispred restorana se nalazi mali ZOO vrt, u kome možete videti srne. Restoran je prepun ljudi i obavezne su rezervacije. Važi za jedno od ekskluzivnijih mesta u gradu.


9. Krupa na Vrbasu

Nakon obilaska grada, predlažem da obiđete malo i okolinu Banja Luke. Prvi izlet koji će nadam da će vas oduševiti bar koliko je i mene je izlet do malog sela Krupa na Vrbasu.

Krupa na Vrbasu je jedno od najposećenijih i najlepših mesta u Banja Luci. Dok dolazite do ove znamenitosti, prolazeći dolinom reke Vrbas, posmatraćete staze za rafting, na kojima su se održavala prestižna prvenstva, pa čak i svetsko prvenstvo u raftingu. Ono što je odlika mesta Krupa na Vrbasu, jesu fascinantni vodopadi, koji su bili naš cilj na ovom izletu. Vodopadi su zaista neverovatne lepote.

Ovaj mali raj se nalazi na 25 km od centra grada, na putu za Jajce i Mrkonjić Grad. Krupa na Vrbasu je dobila ime po rečici Krupa, koju ukrašavaju kaskadni vodopadi smešteni uzvodno na ušću ove rečice. Pre Banja Luke, Vrbas prolazi kroz kanjon i brojne klisure. Šetnjom pored vodopada, dolazi se i do jednog mosta, koji vas vodi u čarobni centar ove atrakcije.

Preko kaskadnih vodopada je urađen drveni most, kao osmatračnica sa koje možete posmatrati prelepe kaskade i brojne vodenice koje se nalaze maltene jedna do druge. Iz jedne od vodenica nas je pozdravio vodeničar, koji ovde melje brašno na potočari, kako se to nekada radilo, i prodaje ga. Pšenično (ili kako oni kažu "šenično") košta 1€ po kilogramu, dok je heljdino brašno 2,5€ po kilogramu.

Na Krupi na Vrbasu postoje ostaci srednjovekovne tvrđave Greben grada, koja se vidi u brdu iznad grada, kao i manastir koji je posvećen Svetom Iliji. Do manastira se može doći kada se od vodopada, tj. preko mosta krene kroz šumu, uzbrdo, utabanom stazom. Pešačenje traje nekih 10 minuta, oko 350 m. Druga opcija je doći kolima do manastira.

Ovaj najstariji manastir Eparhije banjalučke, postoji još od 13. veka. Pored crkve se nalazi jedan stari spomenik, na kome su uklesani krst i polumesec u krugu. Ovaj znak ukazuje na to da je spomenik iz vremena bogumila, sekte koja se dosta raširila u ovim krajevima pred dolazak Turaka. Tu je i česma sa hladnom izvorskom vodom.


banja luka: krupa na vrbasu
banja luka: krupa na vrbasu
banja luka: manastir svetog ilije krupa na vrbasu

10. Nacionalni park Kozara

Nacionalni park Kozara je jedno od omiljenih izletišta Banjalučana. Ovo izletište se nalazi na putu za Prijedor, na nekih 50 km i oko 1h vožnje od Banja Luke.

Park je prelep u jesen, kada lišće dobije zlatno-žutu boju. Na ulazu u park se kupuje ulaznica, koja vam omogućava obilazak celog kompleksa i parkiranje. Cena ulaznice je 1€ po osobi. Pored značajnih istorijskih spomenika, unutar kompleksa postoji veliki broj pešačkih staza i izvora planinske vode (kažu da ima četiri izvora na 1 km). Možete predahnuti i u nekom od restorana urađenih u planinskom stilu, ili se jednostavno nadisati čistog planinskog vazduha.

Planina Kozara je simbol borbe naroda za slobodu, ali i stradanja naroda u borbama tokom II svetskog rata, kada je u koncentracione logore je odvedeno 68.600 stanovnika, od toga 23.000 dece mlađe od 14 godina. Mnogo boraca (9.921) je poginulo u bitkama, a u znak sećanja na njih, centralni deo Kozare zauzimaju Memorijalni kompleks, koji čine spomenik, memorijalni zid i muzej.

Do spomenika i muzeja vode stepenice, u čijem se podnožju nalazi hotel, nekoliko restorana i trg sa velikim drvenim krstom. Prizor je zaista strašan, posebno ako krenete da čitate imena i godišta na memorijalnom zidu. Ovom ne tako pitkom temom i mestom koji stvara jake emocije, napuštamo Banja Luku.


nacionalni park kozara
nacionalni park kozara
nacionalni park kozara

BONUS: Smeštaj u Banja Luci

Smeštaj smo rezervisali u hotelu "Atina". Nalazi se na 10 minuta hoda od strogog centra, ali se mora ići obilaznim putem do grada, jer ne postoji ulica koja ih direktno spaja. Ispred je parking za goste hotela.

Hotel je za svaku preporuku. Osoblje je veoma uslužno i ljubazno, a dobro poznaje i znamenitosti koje će vam rado preporučiti, kako u gradu, tako i u okolini. Sobe su čiste, prostrane, a često sadrže i hidromasažne kade (u apartmanima).

Uz prenoćište imate i doručak, koji je na bazi švedskog stola, obilan i uz zvuke prijatne muzike. Imaju i svoj restoran i poslastičarnicu, pa i ovde možete svratiti ako vam je teško da idete do grada na večeru.


banja luka: hotel atina


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Trebinje: Šta videti i iskusiti u Dučićevom gradu sunca

Višegrad: Šta videti i iskusiti u čuvenom gradu na Drini

Sarajevo: Šta videti i iskusiti u gradu bureka i ćevapa

Bijeljina: Šta videti i iskusiti u srcu Semberije


Višegrad: Šta videti i iskusiti u čuvenom gradu na Drini

Ovim tekstom “putujemo” do Višegrada, malog, ali sadržajnog grada u Republici Srpskoj. Turistički je postao značajan zahvaljujući Ivi Andriću i ćupriji (iz Andrićevog romana “Na Drini ćuprija”) - mostu Mehmed paše Sokolovića. Lepotu Višegrada upotpunjuje Drina, koja gradi drugi po veličini rečni kanjon u Evropi, kojim možete krstariti brodovima. Sam grad je mali i može se obići za 2-3 sata.


Trebinje: Šta videti i iskusiti u Dučićevom gradu sunca

Jedinstven grad, sa jedinstvenom atmosferom. Nije primorski, ali ima mediteranski duh. Zato se ovde oseća miris mediteranskog voća, maslina, smokve, lavande. Koliko je ovaj grad lep i jedinstven, govori i to što je Dučić ovde pisao čuvena "Jutra sa Leotara", inspirisan ovom opakom planinom visokom 1.224 m, koja se nadvija nad gradom i čini njegovu prepoznatljivu panoramu.


Bijeljina: Šta videti i iskusiti u srcu Semberije

Bijeljina, grad uz granicu sa Srbijom, zanimljiv je za jednodnevne izlete sa ovih prostora. Odlična je destinacija za porodice sa decom, bilo da dolazite zimi ili leti. Iz Beograda do Bijeljine treba oko 2h vožnje. Jedna opcija je put preko Kuzmina i graničnog prelaza Sremska Rača, a druga preko Bogatića i graničnog prelaza Pavlovića most


Sarajevo: Šta videti i iskusiti u gradu bureka i ćevapa

Pozdravljam vas iz grada koji mnogi nazivaju "Evropskim Jerusalimom". U Sarajevu sam po ko zna koji put, ali ponovo osećam euforiju. Na mestu gde se spajaju Istok i Zapad, i teritorijalno, i verski, i kulturalno. Oko vas vijore šarene marame, zveckaju fildžani, ispija se salep. Sve miriše na vrhunske baklave, burek i ćevape. U tekst sa vama delim najvažnije informacije kada putujete u ovaj grad.