Divčibare: Moja najlepša iskustva na dečijoj planini


Divčibare: Moja najlepša iskustva na dečijoj planini



Autor fotografija:

Bojana J.


Divčibare, ili kako se često naziva “dečija planina”, nalazi se u blizini Valjeva (oko 40 km, ili oko pola sata brdske vožnje). Pedijatri kažu da je idealna za decu, zbog klimatskih uslova i nadmorske visine. Planina je idealna za decu uzrasta od dve godine i više, jer nudi brojne mogućnosti za sankanje, spušanje gumama niz planinu, a postoji i dečija ski staza, za malo stariju decu.

Ako razmišljate na koju planinu sa malom decom krenuti, ja bih definitivno izabrala Divčibare. Gotovo uvek ima dosta ljudi, ali i mogućnosti da se osamite i uživate u prirodi. Međutim, ako krećete sa bebom tokom zime, računajte da kolica nećete moći baš mnogo da koristite (staze su pod snegom i nema prostora da se prolazi kolicima), pa se opremite maramama za nošenje bebe ili nosiljkama (zavisno od starosti deteta).

O pozitivnim uticajima Divčibara na ljudsko zdravlje, pričalo se još u vreme Miloša Obrenovića, koji je na ovu planinu dolazio da bi oporavio organizam. Kad je uvideo blagodeti klime ovih prostora, kupio je Divčibare od turskog bega. Tokom leta je dolazio na Divčibare i odmor provodio u “gospodarskim kolebama”, pored kojih je postojao i izvor planinske vode.

Sve se to događalo još u 19. veku, a mi i danas možemo uživati u blagodetima prirode ovih krajeva. Do II svetskog rata je ovo postala najuglednija turistička destinacija u Srbiji.

Za naziv ove planine se vezuje i jedna tužna legenda. Navodno, nabujala reka Crna Kamenica, koja danas protiče kroz centar, odnela je mladu čobanicu. U znak sećanja na taj događaj, mesto je dobilo slovenski naziv “Divčibare”, što u prevodu znači “devojačke bare”.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da posetite Divčibare.


1. Šetnja centrom Divčibara

Samo mesto nije mnogo turistički razvijeno, tako da ovde nećete naći brojne prodavnice, luksuzne restorane ili ogromne hotelske komplekse. Ovde je sve ušuškano, u drvetu, sa akcentom na prirodu. Međutim, svakako da ćete naći prodavnicu u kojoj možete kupiti prehrambene namirnice.

U centru mesta postoji i mala pijaca, sa 10ak tezgi. Tu možete kupiti razne planinske proizvode – pršutu, sir, kajmak, vunene stvari, sušene vrganje, med, slatko, itd. U centru se nalazi i nekoliko česmi sa izvorskom vodom, kao i crkva. U blizini centra ćete naći i nekoliko restorana, u kojima možete ručati ili kupiti spremljena jela za poneti.

Centar Divčibara je zapravo crkva, okružena drvenim mostićima, slikovitim potokom Žujanom i brojnim manjim potocima koji presecaju brdašce na kome je smeštena. Crkva je posvećena Sv. Pantelejmonu i izgrađena je 2001. godine. U okviru crkvenog kompleksa, pored crkve, konaka i suvenirnice, nalazi se i prva česma na Divčibarama, koju je izgradila kneginja Ljubica, žena kneza Miloša. Zanimljivo je da crkva ima podno grejanje, a preko ozvučenja se emituje duhovna muzika.


Šetnja centrom Divčibara
Šetnja centrom Divčibara
Šetnja centrom Divčibara

2. Šumska šetnja do "Divči Bar"-a

Za oko pola sata od centra Divčibara, možete prošetati od centra do ski staze Crni vrh.

Prođite divčibarsku pijacu (obnovljena), pa iza pijace krenite utabanom stazom. Ubrzo ćete videti znak za ski centar, koji će vas odvesti do početka ski staze, od koga vas deli jedan niz stepenica. Staza je baš lagana, ali na pet minuta pred cilj ima jedan strmiji deo. Pre tog dela imate fenomenalan pogled ka ski stazi, iznad snežnih krošnji drveća.

Kada se spustite na početak staze, čeka vas Divči Bar u kome se možete okrepiti.


Šumska šetnja do "Divči Bar"-a
Šumska šetnja do "Divči Bar"-a
Šumska šetnja do "Divči Bar"-a

3. Komplet lepinja u „Divčibarskom zamku“

Svako putovanje mora da čini i isprobavanje lokalne kuhinje. Na Divčibarama sam probala komplet lepinju, koja se po načinu pripreme razlikuje od užičke, ali je takođe izvrsnog ukusa. U restoranu "Divčibarski zamak" ih možete uzeti za poneti, i onda otići negde na čist vazduh, i, uz uživanje u svakom zalogaju, posmatrati neverovatne snežne predele, koji su naročito lepi tokom zalaska sunca. Možete se provozati i do vidikovca Paljba i tamo pojesti lepinju, uz prelep pogled.

Ukoliko želite klasičan ručak u ovom restoranu, preporučujem da unapred rezervišete mesto, jer je stalno ogromna gužva. Restoran se nalazi nedaleko od centra Divčibara, preko puta male ski staze. Pored restorana, imaju i sobe za izdavanje, a ispred je mali parking, koji je uvek prepun vozila. Restoran ima predivnu staklenu terasu, sa koje se pruža pogled na prirodu Divčibara. Osoblje je izuzetno ljubazno. Toaleti su čisti i uredni.

Preporučujem da probate teleću čorbu i svinjska rebra sa kajmakom. Odličan im je i “Zamak ražnjić”, koji je veoma interesantno uvijen i dekorisan. Porcije su velike, a hrana je kalorična, planinska. Obavezno probajte i njihov domaći sok od malina, ali i specijalitet vruće maline sa sladoledom. Inače, maline su specijalitet ovog kraja, pa ih otuda i ima na meniju. Uz sve to, naravno, probajte Valjevsko pivo.

U hotelu "Pepa" možete takođe ručati. Tačnije, možete i da uzmete ručak za poneti. Svakog dana na meniju imaju dva jela (npr. kad smo ih posetili je bio pasulj i dinstana junetina sa pirinčem). Komplet meni uključuje čorbu, glavno jelo, hleb, salatu i slatkiš. Ogromna porcija i preukusno. Možete poručiti i telefonom, da sve pripreme i spakuju u određeno vreme. Naravno, možete uzeti i jela sa menija, ali je dnevni meni dosta povoljniji.


Komplet lepinja u „Divčibarskom zamku“

4. Pešačka staza "Crni vrh"

Na Divčibarama postoji veliki broj obeleženih staza za pešačenje, koje vas mogu odvesti u zemlju čuda, u skrivene delove ove turističke destinacije.

Pešačke planinske staze su po mom mišljenju najlepša atrakcija Divčibara. Svaka staza je vidno obeležena, tako da je ne možete promašiti, a ispod naziva staze na putokazu stoji i obeleženo vreme za koje se očekuje da ćete laganim hodom preći celu stazu. Do gotovo svih vidikovaca i vrhova je relativno lak pristup, tako da gotovo svako može da ih savlada, uz manji ili veći napor. Postoji nekoliko pešačkih staza, pa tako možete napraviti plan kako da provedete nekoliko dana u pešačenju kroz netaknutu prirodu: do Crnog vrha, Paljbe, malog Golupca, Ljutog krša i Stražare (oko 30 minuta) ili do Velike pleći, Vučjeg mramora i Velikog Golupca (oko 45 minuta). Ostale staze su duže i napornije.

Najpopularnija je pešačka staza Crni vrh. Prvi deo pešačke staze Crni vrh je isti kao i za Veliku pleć. Ide se najpre asfaltnim putem, koji se posle nastavlja kroz šumu. Uspon nije mnogo težak, ali je nekoliko stotina metara pred sam vrh malo strmije. Kraj uspona je na travnatom vrhu. Nalazi se na 1.096 m nadmorske visine i po visini je drugi vrh na Maljenu.

Na vrhu je napravljena kolibica u obliku kućice, na koju se možete popeti za još lepši pogled, a ispod je ljuljaška, na kojoj možete da se odmorite, uživajući u prelepom prizoru. Sa Crnog vrha kreću staze levo za Veliku pleć i desno za kafanu Vidik, i dalje za vidikovac Paljba.

Ski staza Crni vrh nalazi se na severnoj strani Crnog vrha. Dužina staze je 850 m i ima sistem za veštački sneg. Do same staze može da se dođe kolima, postoji uređen parking, a u ski resort ulazite kroz kapiju nakon koje vode stepenice baš do same staze. U okviru staze postoji i deo ograđen samo za sankanje i igru. Kada se spustite stepenicama, možete svratiti i u "Divči Bar", kafe na stazi.


Pešačka staza "Crni vrh"

5. Vidikovac u naselju Kraljev sto

Lagana je šetnja i do vidikovca u naselju Kraljev sto, ali preporučujem da deo pređete kolima. Kada stignete u naselje, videćete parkirane automobile. Ovde ostavite auto, pa krenite nizbrdo peške, prateći oznaku za pešačku stazu. Nakon oko 200 m ćete videti putokaze za nekoliko pešačkih staza koje se nalaze na oko 4-5 km odatle. Desno od staza je puteljak, kojim se stiže vrlo brzo do ovog vidikovca.

Planinski vrhovi obavijeni oblacima, izgledaju kao ostrva koja izviru iz mora. Neverovatan prizor!


Vidikovac u naselju Kraljev sto

6. Vidikovac Paljba

Prilikom jedne od poseta, uzeli smo ručak za poneti i uputili se kolima do vidikovca Paljba, da tamo ručamo. Do samog vidikovca se dolazi kolima, a tamo ima jedan izletnički sto sa klupama.

Dok smo gledali neverovatan prizor i komentarisali da li u daljini vidimo Tornik, prišli su nam meštani, koji su nam ispričali po nešto o vidikovcu. Pokazali su nam u podnožju jezero, koje je napravljeno u svrhu odbrane od požara, a od njih smo saznali i da će Divčibare dobiti gondolu, po ugledu na ostale planine u Srbiji, iz podnožja do najvišeg vrha. Ostaje nam samo da čekamo i zamišljamo kakva će to panorama biti...


Vidikovac Paljba

Korisne informacije i saveti:

- Parking je problematičan u centru, posebno oko dela gde je dečija ski staza.

- Ako krećete sa bebom tokom zime, računajte da kolica nećete moći baš mnogo da koristite.

- Najbolji put od Beograda do Divčibara je autoputem Miloš Veliki.

- Put od Beograda do Divčibara je dug oko 130 km, i pređe se za oko sat i 45 minuta vožnje.

- Imajte u vidu da zimi možete na putu očekivati maglu, posebno uveče, tako da je potrebno i usporiti.

- Vikendom je ogromna gužva (kada padne sneg posebno), ali radnim danima je uživanje.

- Ponesite sanke za decu i svu potrebnu "opremu" da ukrasite prvog Sneška tekuće godine.

- Uživajte na ovoj planinskoj lepotici!



Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Valjevo: Šta videti i iskusiti u gradu vojskovođa

Hotel Ub akva park: Spa vikend u krošnji drveća


Hotel Ub akva park: Spa vikend u krošnji drveća

Da li ste u potrazi za mestom koje je blizu grada, a nudi prijatan ambijent za opuštanje, makar i samo tokom vikenda? Ako tražite ovakav sadržaj u blizini Beograda, do koga nećete morati dugo da putujete, a da vam omogući da se prebacite u drugu dimenziju. Kada stignete na ovo mesto, upravo ćete se tako osećati - "isključeno" iz stresne svakodnevice i poslovnih obaveza. Ostaje vam samo da se prepustite uživanju.


Valjevo: Šta videti i iskusiti u gradu vojskovođa

Dok nisam došla prvi put, nisam znala da je valjevski kraj toliko lep, da je priroda tako bujna, a vazduh planinski. Iako su Taorska vrela bila cilj puta, usput su se nametnule još neke atrakcije, koje ću predstaviti kroz ovaj predlog za izlet. Aktivnosti u valjevskom kraju ima toliko, da vam ni vikend nije dovoljan da sve vidite, ali mislim da je dva dana dovoljno da vidite ono najznačajnije.