Đerdapska klisura: Šta videti i iskusiti na najlepšem delu Dunava


Đerdapska klisura: Šta videti i iskusiti na najlepšem delu Dunava



Autor fotografija:

Bojana J.


Đerdapska magistrala - jedna od najlepših trasa za vožnju kroz Srbiju. Vodi vas pored prelepog plavog Dunava, kroz bajkovito Donje Podunavlje, velelpni nacionalni park Đerdap, nekadašnjom rimskom imperijalnom trasom, do brojnih znamenitosti koje je istorija ostavila na ovim prostorima.

Preporučujem da za turu koju ću vam prikazati odvojite jedan produženi vikend. Računajte da će vam da iz Beograda dođete do Kladova (oko 250 km), trebati oko 4h vožnje.

Da biste izašli na Đerdapsku magistralu, možete ići autoputem do Požarevca, pa odatle magistralnim putem ka Golupcu. Malo je sporija varijanta, jer je u delovima opterećen, ali pogled na Dunav i prolazak kroz lokalna mesta su atrakcija za sebe.

Već nekih 10ak kilometara od Golubačkog grada ćete imati priliku da uživate u nepreglednom Dunavu, povetarcu koji sa njega duva i posmatranju vetroparka koji se nalazi s druge strane, u Rumuniji. Ovakav i sve lepši i lepši prizori, nizaće se uz put sve do Kladova, gde ćete imati osećaj kao da prolazite kroz Boku Kotorsku.

U Golupcu svratite na doručak u pekaru "Đorđe", na izvrsne kiflice, sa raznoraznim nadevima. Usput zastanite i na brojnim vidikovcima, sa kojih se vide Mali i Veliki kazan.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da obiđete Đerdap i njegovu okolinu.


1. Arheološko nalazište "Viminacijum"

Ukoliko na izlet krećete iz Beograda (oko 1.5h vožnje), na ovom rimskom putu će vam se samo nametnuti jedno zaista fascinantno arheološko nalazište. Mene je toliko oduševilo, da sam ga posetila nekoliko puta. Svaki put kada bih došla, zatekla bih nove atrakcije i turistički uređeniji prostor. Ovo je jedno od onih mesta koja pokazuju kako arheologija ne mora da bude nezanimljiva, i kako ju je moguće približiti svim uzrastima.

Zapravo, reč je o nekadašnjem rimskom gradu i vojnom logoru, koji je danas iskopan samo nekoliko procenata. Ti iskopani delovi su uređeni i dostupni posetiocima. Nekada je ovo bio ogroman rimski grad, jedan od najvećih, i imao je brojne objekte. Ono što je do danas iskopano i uređeno za posete je nekadašnja rimska nekropola (u koju možete ući – da, dobro ste pročitali, bukvalno ulazite u nekadašnje grobnice, i videti fantastične freske kojima su grobnice oslikane, uključujući i Hristov monogram na njima).

Potom ćete posetiti parno kupatilo (fascinantno je kako je izgledao antički javni „spa centar“, sa saunama, pet bazena, podnim grejanjem i javnim toaletima), i preko puta njega rekonstrukciju nekadašnjeg rimskog teatra u kome su se borili gladijatori međusobno i sa životinjama.

Obilazak se nastavlja do rekonstrukcije rimske vile "Domus" u kojoj se nalazi istraživački centar i sadržajan muzej, a postavku ovog kompleksa čini i Mamut park, za koji kažu da je najveći u Evropi i sadrži jedan od najvećih kompletno očuvanih skeleta mamuta na svetu. Odmah pored je i igralište za decu. Preko puta je avantura park (radi u sezoni).

Na ulazu, u suvenirnici, plaće se ulaznica koja obuhvata sve atrakcije u kompleksu, a ture se realizuju isključivo sa vodičem, na svakih sat vremena (otprilike traju oko 1h). Tu je i kafe u kome možete popiti piće dok čekate turu. Kada je lepo vreme, postoje organizovani otvoreni mini autobusi, koji vas voze od atrakcije do atrakcije. U slučaju lošeg vremena i van sezone, za prevoz od atrakcije do atrakcije koristite sopstveni auto. Ispred kompleksa se nalazi parking i toalet. Nakon obilaska možete kupiti neki od originalnih suvenira.

Za mene je ovo jedna od najboljih atrakcija u Srbiji, među svim koje sam do sada obišla.


viminacijum: arheolosko nalaziste rimska nekropola
viminacijum: arheolosko nalaziste parno kupatilo
viminacijum: arheolosko nalaziste rimski teatar
viminacijum: arheolosko nalaziste mamut park
viminacijum: arheolosko nalaziste mamut park igraliste

2. Manastir Nimnik

U selu Majilovac, na 10ak minuta skretanja od puta (6 km), možete svratiti i do ovog, prelepo uređenog manastira prepunog cveća. Kada prođete kroz manastirsku kapiju, videćete malu crkvu u kamenu, konake, veliki travnjak sa letnjikovcem u kome se možete osvežiti i odmoriti od puta.

Ispred manastira se nalazi veliki parking. Obratite pažnju da budete pristojno odeveni, ako imate nameru da ulazite u manastir. Unutar manstira se nalazi suvenirnica, u kojoj možete kupiti suvenire i sveće, koje se pale ispred crkvice.


manastir nimnik

3. Zalazak sunca iznad Ramske tvrđave

Put nas dalje vodi ka jednoj od nekoliko tvrđava na Dunavu, Ramskoj tvrđavi. Tvrđavu su sagradili Turci 1483. godine, a upravo su je oni i obnovili i dali joj novi sjaj. Unutar tvrđave se nalazi jedna kružna vizantijska građevina, za koju se pretpostavlja da je imala sakralni karakter.

Kada uđete u unutrašnjost tvrđave, na raspolaganju su vam i kule, kao i vidikovci koji ih povezuju, sa kojih se Dunav vidi kao na dlanu. Panoramski pogled je odavde fantastičan. Ispred tvrđave postoji uređen parking. Ulaznice se kupuju na ulazu.

Ako dolazite sa bebom, korisno je znati da je tvrđava dostupna kolicima. Međutim, kolicima jedino ne možete da se popnete na kule i vidikovce, jer se do njih dolazi dosta uskim stepenicama. Unutar tvrđave ima info tabli, sve je označeno, čak ima i nekoliko klupa za predah. Na ulazu dobijate mape, a možete kupiti i suvenire.

Sačekajte zalazak sunca iznad Dunava, jer je nestvaran.


ramska tvrdjava

4. Srebrno jezero: Da li je sjaj srebrn ili zlatan?

Tokom putovanja možete posetiti i Srebrno jezero. Meni je Srebrno jezero uvek bilo mesto gde sam usput svraćala da prošetam, eventualno ručam i nastavim dalje. Nisam nikada ovde bila duže smeštena. Međutim, ovo mesto može biti dobra baza za organizovanje izleta po okolini: Golubac, Lepenski vir, Viminacijum... Ovaj kraj je zaista prebogat atrakcijama za svačiji ukus.

Na Srebrnom jezeru postoji plaža, sa nekoliko kafića koji imaju i ležaljke, u čijim baštama možete uživati u pogledu na ovo jezero koje pod suncem zaista ima srebrni sjaj. Možete se odvesti malo dalje od "centra" i uživati u hladu pored jezera, napraviti piknik ili pecati.

Meni posebno interesantno je krstarenje brodom u vlasništvu hotela "Silver Lake". Mi smo na krstarenje išli od Srebrnog jezera do Golupca. Iskustvo je bilo divno i usput sam čula mnogo interesantnih priča. Više informacija o krstarenju možete naći na stranici broda “Silver Star”.

I za kraj, nešto što se ne propušta su fascinantni zalasci sunca iznad Srebrnog jezera. Boje će vas očarati!


srebrno jezero sladoled

5. Golubačka tvrđava: Dunavska lepotica

Golubačka tvrđava ili tvrđava Golubački grad potiče u nekom obliku još iz srednjeg veka. Smeštena je u jednom od najlepših prirodnih ambijenata u Srbiji – na ulazu u Đerdapsku klisuru, u zagrljaju Dunava koji je ovde širok kao more. Kažu da ima oblik lepeze, sa dva ulaza i čak 10 kula.

Nekada je ispred tvrđave bilo civilno naselje, koje je i danas označeno, zajedno sa nekoliko istraženih objekata. Kao i većina tvrđava, i ova je imala burnu istoriju, jer je bila mesto mnogih borbi, posebno jer je od kada se za nju saznalo u 14. veku bila vojno utvrđenje. Verovatno su ta bogata istorija, legende i simbolika i doveli do toga da je danas Golubačka tvrđava jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Srbiji.

Ovakva mistična mesta u sebi čuvaju i brojne legende. O ovoj tvrđavi ih ima nekoliko. Dovoljno je samo reći da je ime dobila po jednoj nesrećnoj ljubavi, a da je u njoj bila zatočena čak i jedna kraljica.

Kada je u pitanju poseta tvrđavi, treba znati da je turistički deo podeljen u četiri zone – od najlakše u koju mogu ući svi, do one najteže za koju je potrebna planinarska oprema i pratnja stručnih lica. Takođe, jedino je prva zona otvorena i za decu. Mi smo kupili ulaznice za zelenu zonu, u okviru koje možete obići najpristupačnije delove tvrđave. Moram da vas upozorim da obujete udobnu obuću, jer su stepenice kojima se penjete prilično uske i strme, tako da i ova najlakša trasa zapravo nije laka, posebno ako ste sa malim detetom. Ako imate bebu, možete u obilazak jedino u nosiljci. Obavezno se namažite kremom sa zaštitnim faktorom i ponesite šešir (mada je vetar stalno jak), jer je sunce vrlo jako, a hlada nema.

Tvrđava se obilazi samostalno. Na ulazu nas je dočekala vizantijska muzika, ali i upozorenje da se čuvamo zmija otrovnica. Pored delova tvrđave na otvorenom i nekoliko vidikovaca, u cenu je uključena i poseta vizitorskom centru, u kome ćete videti razne izložbe i saslušati predavanje o istoriji tvrđave (ulazak na pun sat), kao i o vitezovima tvrđave (izložba je u jednoj od kula). Za predavanje nije potrebna rezervacija i ne naplaćuje se dodatno; potrebno je samo da dođete par minuta pred pun sat. Videćete i osoblje obučeno u vizantijsku odeću, a u vizitorskom centru ćete uz priče uživati i u pogledu koji se odavde pruža na Dunav.

Cena ulaznice je 600 dinara za zelenu zonu (za decu je besplatno, ali ih morate prijaviti da dobijete gratis propusnicu), plava i crvena zona su 800 dinara, a crna 1.200 dinara. Za sve zone osim zelene ne sme da se uđe u papučama, suknji i sandalama.

Ulaznice morate sačuvati za izlazak sa parkinga, koji se, inače ne plaća. Vikendom je za parking ogromna gužva i već oko 11h se čeka u redu za ulazak, kao i za kupovinu ulaznica. Obavezno pre kretanja proverite radno vreme i cenu ulaznica na sajtu tvrđave “Golubački grad”.


golubac dunav
golubac: tvrdjava golubacki grad
golubac: golubacka tvrdjava

6. Manastir Tumane: Mesto velikih čuda

Nakon Golubačke tvrđave, logičan sled putovanja bi bio odlazak do obližnjeg manastira Tumane, do koga vam ne treba više od 15 minuta vožnje.

Ispred manastira je ogroman parking. Već od jutra je prepun automobila, kao i turističkih autobusa. Ovo je jedan od srpskih manastira za koji se veruje da čini čuda. Iz tog razloga, u koje god doba da dođete, zateći će vas crkvena porta prepuna vernika. Preporučujem posetu pre podne ili predveče, jer je tokom dana vrućina u manastirskom dvorištu i velika je gužva.

Prvo što će vas fascinirati je koliki prostor obuhvata manastirski posed. Pored crkve, poseduje i gostionicu u kojoj se ručak i piće ne naplaćuju, već se možete osvežiti uz ostavljanje priloga u skladu sa svojim mogućnostima, kao i mali ZOO vrt sa nekim životinjama koje i nisu tako tipične za ovo podneblje (na primer, noj i lama). Životinje su veoma raspoložene za druženje sa posetiocima.

Ako uđete u manastirsku crkvu (vikendom je ogromna gužva i čeka se u redu za ulazak), videćete mnoštvo vernika koji se mole nad moštima Svetog Zosima, za koga kažu da čini čuda i ljude oslobađa od bolesti i drugih nedaća. Videćete i da su manastirska crkva i dvorište prepuni raznih darova koje vernici donose svecu kao znak zahvalnosti: novac, odeća, prehrambene namirnice. Sveće možete kupiti i upaliti i u dvorištu.

Priroda koja okružuje manastirski kompleks je takođe fantastična, a posebno umirujućoj atmosferi doprinosi žubor potoka koji protiče tik uz manastir. Uz potok postoji veliki broj klupa, na kojima možete odmarati ili čak i ručati ako ponesete svoju hranu. Nakon obroka možete prošetati putem uz šumu do isposnice Svetog Zosima i bigrene akumulacije.


manastir tumane
manastir tumane

7. Kafana “Zlatna ribica”: Predlog mesta za ručak

Na keju u Golupcu ćete pronaći restoran koji se zove "Zlatna ribica". Iako biste po nazivu pretpostavili da je reč o ribljem restoranu, pored izuzetne ribe imaju i standardna jela. Osoblje je izuzetno ljubazno, prostor lepo i moderno uređen, a cene u nivou beogradskih. Imaju baštu uz vodu, koja je u slučaju jakog vetra pod suncem, jer se sklanjaju suncobrani, poluotvorenu baštu u staklu i unutrašnji deo. Preporučujem vam da mesto rezervišete, jer se u vreme ručka traži mesto više.

Kada je jelovnik u pitanju, probali smo teleću čorbu, zaista izuzetnog ukusa (kako samo mogu da budu ukusne kafanske čorbe), pohovani kačkavalj, Karađorđevu šniclu (neverovatno veliku), kao i nikad bolje spremljene šnicle šarana. Tako je bio ukusan, da sam želela da uzmem i za poneti. Dok čekate na poručene obroke, doneće vam njihovu domaću pileću paštetu i prepečen hleb (veoma mi se dopalo).

Iako je sve navedeno bilo odlično, nešto drugo me je oduševilo. Razumećete moju fasciniranost higijenom u ovom objektu.


golubac: kafana zlatna ribica

8. Pogled na klisuru iz restorana “Jorgovan”

Još jedan od predloga gde možete svratiti na pauzu i ručak je i ovaj restoran, smešten nedaleko od tunela ispod Golubačke tvrđave. Nudi prelep pogled na Dunav, Golubačku tvrđavu i stenu Baba kaj, kao i tvrđavu izgrađenu na rumunskoj obali Dunava. Uživaćete u pogledu sa terase pune cveća, uz blagi povetarac sa reke.

Imaju izvrsnu teleću čorbu sa ruzmarinom, a somune peku na licu mesta, tako da na sto stižu vreli. Ako želite da nešto prezalogajite, probajte grilovane pečurke u slanini i grilovan miročki sir sa orasima i suvim grožđem. Cene su u nivou beogradskih.


golubac: restoran jorgovan
golubac: restoran jorgovan grilovan mirocki sir

9. Lepenski vir

Posle malog „izleta“ sa teritorije Đerdapske klisure do Majdanpeka, ponovo joj se vraćamo i obilazimo Lepenski Vir, zaista fascinantno i moderno uređeno arheološko nalazište, na samoj obali Dunava. Nakon parkiranja na parkingu, do kompleksa se dolazi nakon oko 300 m pešačenja lepo uređenom stazom. Ovde ćete videti veliki broj turističkih autobusa i turista iz svih delova Srbije, ali i sveta. Kod parkinga postoji i restoran u kome se možete osvežiti i ručati.

Sam lokalitet je istraživan od 1965-1970. godine. Otkriveni su jedinstveni nalazi i neprekidno trajanje praistorijskog naselja kroz vekove. Utvrđeno je sedam faza naselja, 136 objekata, starih više od 9.000 godina. Kažu da je oblik tadašnjih kuća nalik na oblik stene Treskavac sa druge strane Dunava, koju i danas možete videti.

Sam kompleks obuhvata nekoliko celina. Najpre ćete u amfiteatru pogledati film i čuti priču o iskopavanjima i o tome ko je, kada i na koji način otkrio da je na ovom prostoru postojala civilizacija još u doba praistorije (doba mezolita i neolita), zatim možete pogledati predmete i figure koje su pronađene na ovim prostorima (među njima su najpoznatije ribolike skulpture „Praroditeljka“ i „Rodonačelnik“, simboli i asocijacije na Lepenski Vir), videti kako je izgledalo „domaćinstvo“ iz doba praistorije u dvorištu, uz pomoć virtualne realnosti prošetati nekadašnjim naseljem, ali i koračati uređenim prostorom na kome su arheolozi pronašli ovoliko staru i vrednu kulturu, na samoj obali Dunava. Fascinira sama činjenica da se nalazite na prostoru jedne od najvažnijih i najsloženijih kultura koje su postojale u doba praistorije.

Izbegavajte da posećujete kompleks kada su velike vrućine, jer, i pored klimatizacije, unutra imate utisak kao da se nalazite u staklenoj bašti. Ulaznica za odrasle košta 550 dinara. Unutar kompleksa se nalazi suvenirnica, sa izuzetnom ponudom suvenira.


lepenski vir arheolosko nalaziste
lepenski vir praroditeljka
lepenski vir arheolosko nalaziste
lepenski vir brdo treskavac

10. Zalazak sunca u Donjem Milanovcu

Nakon Golupca se možete uputiti ka Donjem Milanovcu. Ovo je lep i mali grad na Dunavu, koji zovu i grad 1.000 ruža, kojih je zaista grad prepun. Možete ga odabrati i za smeštaj, jer je relativno malo udaljen od atrakcija u okolini. Takođe, ima predivno šetalište uz sam Dunav, na kome možete posmatrati koloritne zalaske sunca, koji Dunav boje u ružičastu boju.

U restoranu „Poreč“ u Donjem Milanovcu, možete probati odličan donjomilanovački sir na žaru, koji kažu da ne možete probati u ostalim krajevima Srbije.


donji milanovac setaliste dunav
donji milanovac: restoran porec donjomilanovacki sir

11. Pogled sa "Kapetan Mišinog brega"

U blizini Donjeg Milanovca se nalazi eko-etno kompleks u koji svraćaju gotovo svi turisti u ovom kraju. Pored nas „običnih“ turista, videćete da u ovom kompleksu smeštaj i mesto za predah nalaze i brojni vozači motora, iz gotovo celog regiona.

Nakon parkiranja ispred kapije ovog kompleksa, biće vam jasno da ste stigli na jedno krajnje neobično i lepo mesto. Na ulazu ćete videti prikazan oblik golog stopala. To je zapravo prikaz stopala vlasnika, koga zovu i Bosonogi i to ne bez razloga. On zaista hoda bos po kompleksu i razgovara sa posetiocima o raznim temama današnjice.

Ovo neobično mesto se naziva „Kapetan Mišin breg“. Čini ga prelepo imanje, sa fascinantnim pogledom na Đerdap i galerijom skulptura rađenih od drveta i kamena na otvorenom. Ovo je pravo mesto na kome možete dočekati zalazak sunca, dok ispijate piće na baš tom bregu, na kome su postavljene klupe i mesta za odmor i uživanje. Piće je simbolične cene, a ukoliko želite ovde da ručate, to morate da najavite nekoliko dana unapred, jer nemaju restoran koji je svakodnevno u funkciji.


kapetan misin breg

12. Blago Rajkove pećine

Ako želite da obiđete nešto širu okolinu, preko Rudne Glave, možete otići do Rajkove pećine. Uz put se može videti bigrena akumulacija Beli izvorac (zahteva pešačenje od oko 2,5 km od glavnog puta) i Valja Prerast, prirodna atrakcija – kameni most visok oko 45 m (do njega se dolazi nakon pešačenja od oko 1 km od glavnog puta; put nije naporan, ali ima dosta visoke trave pred sam dolazak do prerasti). Nakon prolaska kroz Majdanpek, stiže se do Rajkove pećine.

Što se tiče obilaska Rajkove pećine, ture se organizuju svakog dana u 11h, 13h i 15h i poželjno je najaviti se vodiču unapred. Pećina je zaista fascinantna, možda i najlepša koja se može videti u Srbiji, sa prelepim dvoranama i kompletno uređenom kružnom stazom za obilazak. Kroz pećinu protiče reka, a posebno je poznata po belim pećinskim ukrasima od kristalnog kalcita.

Legenda vezana za ovu pećinu kaže da je u njoj gazda Rajko sakrio svoje blago, pa tako i danas turisti tragaju za Rajkovim simbolom, koji će im ukazati da se baš tu nalazi njegovo zakopano blago. Mi ga ovog puta nismo našli.

Šetnja kružnom stazom po pećini traje oko sat vremena, ulaznice se kupuju pred početak ture na blagajni, a obavezno se toplo obucite, jer je temperatura u pećini konstantno oko 8 stepeni.


rajkova pecina

13. Vidikovac Golo brdo - Veliki Kazan

Deo đerdapske klisure se naziva Kazan, i predstavlja verovatno i najlepši njen deo. Iznad Kazana se uzdižu stene koje pripadaju planini Miroč, sa drugim najvišim vrhom Malim Štrpcem (626 m), do koga postoje pešačke staze. U podnožju se nalazi arheološko nalazište Hajdučka vodenica, sa potopljenim kraškim vrelom. Pre izgradnje brane, ovde su otkriveni tragovi praistorijske nekropole, rimskog i srednjovekovnog naselja.

Postoje brojna krstarenja Dunavom koja vam mogu još više približiti lepotu Kazana - Velikog i Malog. Kažu da je prava akrobacija ući u Kazan, deo klisure koji je dobio ime po turskoj reči koja asocira na vodu koja vri.

Na samoj đerdapskoj magistrali ćete doći do uređenog vidikovca na ovaj deo klisure, koji će vam stvoriti utisak kao da se nalazite na primorju. Pogled na najlepši deo Đerdapa je odavde nestvaran. Na vidikovcu ima nekoliko klupa, na kojima možete pojesti užinu.


vidikovac golo brdo veliki kazan
djerdapska klisura

14. "Oči u oči" sa Decebalom

Još jedan od vidikovaca uz put, vredan pažnje, svakako je onaj sa koga ćete najbolje moći da vidite lik dačkog kralja Decebala uklesan u jednu okomitu stenu iznad Dunava. Nalazi se na rumunskoj strani Dunava.

Decebal je bio poslednji kralj Dakije, ponosan i prkosan kralj, koji nije želeo da padne u ruke neprijateljima. U čast kralja, na steni iznad Dunava uklesan je njegov portret, visok 40 m, na ušću reke Marakune u Dunav. Ispod bradatog lica koje se mršti na Trajanovu tablu, na litici sa druge strane je uklesano "Decebal Rex". Trajanova tabla je posvećena rimskom caru Trajanu i može se videti samo sa vode.

Ispod portreta Decebala je manastir Marakonija, na rumunskoj strani. Ovo je ujedno i mesto na kome je Dunav najdublji u svom čitavom toku (93 m).


djerdapska klisura decebal rex

15. Kladovo: srpsko more

Logičan završetak ove Đerdapske trase predstavlja Kladovo, grad u kome ćete se osećati kao da se nalazite na moru. Mali je, ali skockan i sa dosta zelenila. Imajte u vidu da je gotovo uvek vetrovito, posebno pored Dunava. Uveče je grad pun ljudi i vrlo aktivan.

Sam centar grada čini nekoliko ulica za šetnju, jedna lepa sa drvoredom i jedna pešačka zona sa nekoliko kafića, restorana i poslastičarnica. U pešačkoj ulici ćete naići i na kafe-piceriju "Elite", u kojoj možete probati dobre pice, paste, salate. Nedaleko je i restoran domaće hrane "Kafanica", blizu glavnog trga, u kome je uvek gužva.

Decu će posebno obradovati ogromno i lepo uređeno igralište "Dečiji grad", na samoj obali jezera sa gejzirom. U okviru parka je teretana na otvorenom, a preko puta se nalazi luna park. Kod gradskog parka i jezera ćete naći i besplatan parking.

U blizini ćete videti i tvrđavu Fetislam, koja je nedavno obnovljena. U okviru tvrđave ćete naći mesta za šetnju, lepo sređen park sa igralištem za decu, kao i vizitorski centar u kome se kupuju ulaznice za obilazak tvrđave (400 dinara, 200 dinara za decu, deca do sedam godina ulaze besplatno). Park je otvoren do 21h, dok tvrđava radi do 18h. Ponedeljkom je tvrđava zatvorena, a za obilazak treba oko pola sata. Kada uđete u tvrđavu, pogledajte i veliki amfiteatar sa divnim pogledom na Dunav, na samoj obali.

Od tvrđave postoji uređena staza za šetnju uz obalu Dunava, pored centra grada, hotela "Đerdap", sve do gradske plaže. Iz bašte hotela "Đerdap" se pruža prelep pogled na obalu Dunava. Imaju u ponudi odličan, bogat doručak, po pristojnim cenama. Preporučujem da probate i vlaški obrok - meso prženo sa lukom i sirom, uz kačamak - vrlo kaloričan i ukusan. Ispred samog hotela je besplatan parking.


kladovo: gradski park deciji grad
kladovo: obala dunava setaliste
kladovo: picerija elite salata
kladovo: tvrdjava fetislam vizitorski centar
kladovo: tvrdjava fetislam
kladovo: tvrdjava fetislam amfiteatar
kladovo: gradska plaza dunav
kladovo: hotel djerdap
kladovo: hotel djerdap vlaski obrok

16. Ostaci Trajanovog mosta

Nekoliko kilometara od centra Kladova, nalaze se ostaci Trajanovog mosta, najmodernijeg i najimpresivnijeg mosta antike. Predstavljao čudo gradnje tog vremena, u dužini od preko 1 km (1.134,9 m). Danas su od mosta vidljivi samo ostaci, koje možete videti kako na srpskoj, tako i na rumunskoj strani Dunava. Građen je po nalogu cara Trajana, po kome je i nosio naziv.

Iznad mosta se nekada nalazio Pontes, strateški vojni kamp, koji nije istražen i uređen za posete.

Kolima možete prići do same obale Dunava i tu se parkirati. Oko ostataka mosta je utabana staza, kojom možete prošetati. Sa druge strane Dunava ćete videti rumunski grad Turnu Severin, koji takođe čuva ostatke ovog čuvenog mosta. Posebno je lep prizor u vreme zalaska sunca.


kladovo: trajanov most
kladovo: dunav zalazak sunca

BONUS: Smeštaj u Kladovu

Ukoliko tražite ugodan smeštaj u Kladovu, možete razmotriti apartmane "Pro Arte" (ima ih na Booking-u). Nalaze se gotovo u samom centru Kladova, a čini ih nekoliko apartmana u zajedničkom dvorištu. Ulica u kojoj se nalaze je mirna, a ispred kapije ima mesta za besplatno parkiranje.

Veoma je čisto, moderno i vrlo lepo opremljeno. Kupatilo je izuzetno veliko, kuhinja kompletno opremljena, a soba vrlo komforna. Ima sve što vam može zatrebati: pegla, fen, peškiri, TV, internet, klima. Ispred je terasica sa garniturom za sedenje. Domaćini su ljubazni i nenametljivi. Cena je veoma pristojna.


kladovo: apartman pro arte


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Homolje: Reke pune zlata obavijene magijom

Požarevac: Ljubičevski konji ponovo jure...

Turnu Severin: Šta videti i iskusiti u gradu nad Gvozdenom kapijom


Homolje: Reke pune zlata obavijene magijom

Dobro došli u Homolje! Homolje je oblast u Istočnoj Srbiji, ograničena planinskim vencima sa svih strana. Biser ovog kraja je prelepa Gornjačka klisura. Gornjačka klisura, duga 16 km, sa četiri velika meandra. Na platou jednog od njih, nalazi se manastir Gornjak, koji je ime dobio po vetru koji duva u klisuri. Iskoristite posetu ovom kraju da uživate u termo-mineralnim vodama i čistom planinskom vazduhu.


Turnu Severin: Šta videti i iskusiti u gradu nad Gvozdenom kapijom

Ukoliko ste u poseti Kladovu i okolini, nemojte propustiti da se počastite izletom do rumunskog grada Turnu Severin, koji je udaljen samo oko 25 km od Kladova. Uključujući prelazak granice (obično nema gužve) do ovog šarmantnog grada će vam iz Kladova trebati samo pola sata.


Požarevac: Ljubičevski konji ponovo jure...

Svako od nas barem jednom godišnje prođe auto-putem Beograd-Niš i ugleda tablu sa putokazom za skretanje za Požarevac (18 km je autoput udaljen od grada). Međutim, koliko ste puta odlučili da skrenete sa trase i obiđete ovaj grad i sve što on nudi? Ako imate decu, ali i ako ste zaljubljenik u konje, onda preporučujem da se ka Požarevcu uputite što pre, tačnije jednog sunčanog vikenda.