Vrnjačka Banja: Spa užitak u kraljevskoj banji


Solaris Resorts: Oaza porodičnog odmora

Moram vam priznati, od kada sam postala mama, moji kriterijumi za izbor smeštaja na putovanjima su se promenili. Verovatno će me sve mame razumeti… Naša najlepša uloga je u isto vreme izuzetno zahtevna i odgovorna. Zato su mi putovanja jedna od prilika da se relaksiram, kako psihički, tako i u smislu kuvanja i kućnih poslova. Vreme na putovanjima želim da koristim da sa svojim detetom stvaram uspomene koje će njemu ostati u sećanju za ceo život. Takvi trenuci su neprocenjivi!Od kada sam majka, najviše u putovanjima uživam ako porodici mogu da priuštim smeštaj blizu grada, a opet ušuškan i izolovan, u kome ćemo imati obroke, pa neću brinuti oko hrane, porodičnu zabavu u spa centru, ali i igraonicu u kojoj će moj dečak moći da pronađe zabavu samo za sebe. Sve to smo pronašli u Solaris Resorts u Vrnjačkoj Banji, kraljici banjskog turizma Srbije. Bili smo njihovi gosti četiri dana i zaista se istinski odmori i nauživali u ovoj predivnoj banji i njenoj atrakcijama bogatoj okolini.

Pored divnog ambijenta, čistoće i uređenosti, ono što me je kupilo je wellness i spa centar, po opremljenosti jedan od najboljih u Srbiji. Smeštajni objekti nisu klasične sobe, već apartmani u kojima smo se osećali zaista komforno, što je bitno kada putujete sa detetom, jer po pravilu, imate mnogo stvari. Imali smo i ogromnu terasu, sa koje smo gledali slikovite zalaske sunca. Iako nismo tražili, u sobi nas je sačekao kompletno namešten krevetac za bebu. Apartman ima i kuhinju, kao i dnevnu sobu sa TV-om, koja, kao i spavaća soba, izlazi na terasu. U kupatilu su nas sačekali peškiri, kozmetika za kupanje i bade mantili.

Doručak i večera je na bazi švedskog stola i izbor je odličan (čak i za nas sa posebnim režimom ishrane). Svako veče imate čorbu, nekoliko vrsta mesa, obavezno ribu i pregršt povrća, a za kraj naravno i dezert. Kada u hotelu imaju organizovane grupe gostiju, često u ponudi imaju i ručak na bazi švedskog stola (mogu doći i gosti van hotela). Cena je 1.000 dinara po osobi i veoma je raznovrsna i bogata ponuda.

Sadržaja u okviru kompleksa ima i za decu i za nas odrasle, a ja ću vam predstaviti ovaj kompleks, kao i Vrnjačku Banju kao destinaciju za produženi porodični vikend. Nadam se da ćete uživati.Mesto gde se opušta svaki mišić i moždana vijuga...

Morate doći da biste shvatili zašto je wellness i spa centar u okviru Solaris Resorts jedan od najprestižnijih u Srbiji i regionu. Ovde ima toliko sadržaja da se možete zadržati mnogo duže od 3h, koliko je ograničeno trajanje dnevnog korišćenja ovog sadržaja za goste rizorta. Definitivno morate ostati nekoliko dana, da biste isprobali sve što se nudi. Bade kecelju, papuče i peškire imate u hotelu, pa ne morate nositi od kuće. Samo vam treba kupaći kostim. Takođe bitno u doba Korone je i da ovaj kompleks nosi oznake "Clean & Safe" i "Safe Travels", što vam govori da se o higijeni veoma vodi računa.

Ono što se meni najviše svidelo je bazen sa slanom vodom temperature oko 29 stepeni. Ne mogu vam ni opisati koliko je uživanje za decu, a i za nas odrasle koji znamo koliko blagodeti za organizam imaju minerali prisutni u slanoj vodi. Ovde smo mogli svi zajedno da se zabavljamo. Deca se oduševe kada vide da za njih ima i igračaka za vodu. Ne morate nositi šlaufe, lopte i mišiće - sve imate ovde. Za nas starije postoji đakuzi, finska i ruska sauna, hladna soba, ali i razne vrste masaža. Imaju i masaže i tretmane specijalno namenjene deci. Ovde možete kupiti i suvenire, u vidu peškirića i specijalno napravljenih sapuna od himalajske soli.

Posle bazena smo uživali u slanoj sobi, uz voćne sokove i tanjir voća, koji je bio pravo osveženje nakon aktivnosti u bazenu. U slanoj sobi bi deca trebalo da borave oko 20 minuta.

Imajte u vidu da deca do 12 godina mogu boraviti u spa centru samo do 18h, pa isplanirajte vreme. Mi smo smešteni u vili u kojoj se nalazi spa, tako da imamo toplu vezu sa ovim delom kompleksa. Ako to nije slučaj, uvek možete posle spa otići u igraonicu, koja se upravo ovde nalazi, i tu malo ostati sa detetom, ako je napolju hladno. U igraonici je uvek animator, jedna zaista divna žena, krajnje posvećena svom poslu.Ako ste i vi poželeli ste da ovde provedete jedan opušteni spa vikend sa porodicom, ako se pozovete na mene prilikom rezervacije, u Solaris Resorts ćete na cenu aranžmana dobiti 10% popusta. Možete im pisati na Instagram profilu ili pozvati telefonom koji ćete naći na njihovom sajtu.
“Kraljica među banjama”, ne bez razloga!

Vrnjačka Banja je definitivno najuređenija banja u Srbiji, u koju sa porodicom često dolazim, bilo na jednodnevni izlet ili na produženi vikend. Dok sam bila dete, ovde smo dolazili i na letovanje. Zabave ima za svakoga: za starije, za porodične ljude, za decu, za parove. Definitivno banja koja ruši mišljenje da su one samo lečilišta za stariju populaciju.

Volim da prošetam vrnjačkom promenadom. Ona me nekako uvek vrati u prošlo vreme i imam osećaj da sam otišla van granica naše zemlje. Uvek puna ljudi, prodavaca suvenira, mirisa hrane iz lokalnih restorana. Uz promenadu protiče rečica preko koje je izgrađeno nekoliko mostova, među kojima je najpoznatiji “Most ljubavi”. Na njemu parovi “zaključavaju svoju ljubav” i ključ simbolično bacaju u reku, da im se ne bi desila nesrećna sudbina za koju se vezuje legenda o ovom mostu. Upravo ovde se održava i takmičenje za najduži poljubac, svake godine na Dan zaljubljenih.

Mostovi vode na još jedno mesto u banji koje je za mene čista ljubav, a to je jedan od najlepših parkova u Srbiji. Lep je u svako doba godine, ali definitivno morate videti njegove boje u proleće i tokom leta. Okružen je izvorima lekovite vode, po kojima je banja poznata, a ima i jedan poseban deo koji se potpuno izdvaja po neobičnosti i lepoti – Japanski vrt, veći od onog u beogradskoj botaničkoj bašti, i jedan od dva u Srbiji.

Ako ste sa decom, nemojte propustiti da se kroz park provozate vrnjačkim vozićem, koji je postao neizostavna atrakcija, posebno leti. Naravno, deca će poželeti i da se fotografišu sa vrapcem Gočkom, koji je simbol Vrnjačke Banje, ostao iz vremena kada su se ovde održale “Igre bez granica”.
Žiča više nije crvena!

Ako sada odete u posetu ovoj pravoslavnoj svetinji, prvo što ćete primetiti je da nema svoju karakterističnu crvenu boju. U toku su radovi na obnovi dvorišta i fasade, tako da ćete za one tipične fotke koje možete videti na mrežama morati da sačekate.

Ako se nalazite u Vrnjačkoj Banji, sigurno ćete se provozati do manastira Žiča, do koga vam treba oko pola sata kolima. Nalazi se na izlazu iz Kraljeva, pa posetu manastiru možete kombinovati i sa šetnjom gradom. Manastir je izuzetno lepo uređen. Ima veliki parking pored puta, sa koga se uređenom stazom za 5 minuta stiže do ulaza. Unutra ćete naći i suvenirnicu sa raznolikom ponudom manastirskih proizvoda. Probajte domaće sokove bez šećera, vode i aditiva (1l=250 dinara, malo pakovanje 150 dinara).

Da li znate zašto se ova srpska svetinja naziva "sedmovratom"? Za period od 200 godina, ovde je krunisano 7 kraljeva iz dinastije Nemanjića. Prvi među njima je bio Stefan Prvovenčani. Za svakog budućeg kralja su za krunisanje otvarana nova vrata, koja su nakon ovog čina zazidana.

Zašto je manastirska crkva baš crvene boje? Naime, Žiču je podigao Stefan Nemanjić, uz pomoć svog brata, Svetog Save. On je dugo boravio na Svetoj Gori i tamo video još neke hramove u crvenoj boji - Lavra i Vatoped su bili crveni. Veruje se da crkva počiva na krvi mučenika i da crvena boja crkve upravo to simbolizuje, tako da je tražio po povratku da majstori Žiču oboje istom bojom.
Svetinja pred kojom zanemite!

Godinama sam želela da posetim Studenicu, koju je i UNESCO prepoznao i upisao na listu spomenika izuzetne vrednosti. Pamtim je sa fotografija iz istorijskih udžbenika, koji kada ovde dođete, neprimetno sami od sebe ožive. Uvek mi je bila nekako daleko za jednodnevni izlet, ali iz Vrnjačke Banje do ove svetinje ima manje od 100 km, oko 1.5h vožnje.

Tako smo jednog popodneva krenuli dolinom Ibra, putevima kroz Dolinu jorgovana, Dolinu kraljeva ili Dolinu vekova, kako se još naziva ovaj neverovatno lep krajolik. Imala sam želju da zastajem na svakih 5 minuta i fotografišem prirodu, spomenike podignute visoko u brdima i grandiozni srednjovekovni grad Maglič.

Inače, ovaj kraj krije jednu romantičnu priču o srpskoj kraljici Jeleni Anžujskoj, nekada francuskoj princezi. Srpski kralj Uroš I Nemanjić je naredio da se pre dolaska njegove buduće supruge uz dolinu Ibra posade jorgovani, kako bi je predeo podsećao na njenu rodnu Provansu. U dolini cvetnog Ibra, rođena je i srpska srednjovekovna država.

Sama Studenica je istorija za sebe. Ovaj ogroman manastirski kompleks je smešten na skrovitom uzvišenju, ušuškan u živopisnu prirodu Raške. Veliki župan Stefan Nemanja je ovde u 12. veku sagradio svoju zadužbinu - Bogorodičinu crkvu. On ovde počiva sa svojom ženom i njihovim sinovima Vukanom i Stefanom Prvovenčanim, u jednom od najlepših spomenika raške graditeljske škole.

Na ovom mestu je nastalo i srpsko vizantijsko slikarstvo, prikazano kroz očuvano "Raspeće Hristovo", danas svetski poznat motiv. Prvi put su na freskama upravo ovde carigradski majstori upisali prva slova na srpskom jeziku. Zanimljivo je i da je ovde pre više od 8 vekova bila i prva srpska bolnica. Verovatno bih mogla u nedogled nabrajati, ali ovo mesto jednostavno morate doživeti!
Usputna stanica u Kragujevcu…

Iz Vrnjačke Banje nas je ispratila kiša, a Kragujevac nas je dočekao sa prolećnim vremenom i suncem. Imala sam utisak da mi je ovaj dan izbrisao svo sivilo neba od prethodnih dana. Grad je bio prepun ljudi. Delovalo je kao da su svi jedva čekali da kiša prestane i da izađu sa porodicom u nedeljnu šetnju. Imala sam osećaj kao da je stanje normalno...

Najpre smo se malo provozali kroz Šumarice i oko jezera, a kako nismo imali vremena da se duže zadržimo (ovom memorijalnom kompleksu definitivno treba posvetiti celodnevni izlet, da bi se doživeo na pravi način), raspitali smo se kod meštana gde bismo mogli da odemo na ručak - da je dobra hrana i da imaju baštu, jer smo taj lep dan želeli da provedemo napolju.

Preporuku smo dobili za restoran “Dvorište”, smešten na obali kragujevačkog jezera "Bubanj". Iako je dan bio lep, našli smo mesto u bašti bez rezervacije. Ambijent je zaista predivan, sa puno cveća i rustičnih elemenata, sav nekako rozikast. Poznat je i po cvetnom biciklu koji se nalazi odmah na obali. Cene su u rangu beogradskih (ručak za dvoje odraslih i dete oko 3.000 dinara). Probali smo teleću čorbicu i preukusnu piletinu sa mlincima.

Inače, oko jezera postoji staza za šetnju i dosta klupica, tako da po lepom danu ovde možete videti mnogo meštana koji dolaze na izlet. Jezerom plivaju patkice, a kažu da se često vide i labudovi.

Mesto koje nikada ne zaobiđemo kada smo u Kragujevcu je poslastičarnica "Srce", u kojoj mislim da se proizvode jedni od najboljih kolača u čitavoj Srbiji. Ne mogu vam dati preporuku šta da probate, jer šta god da naručite je fantastično! Na vama je da birate između kolača, torti, sladoleda, kupova... Imaju poslastičarnicu (sa baštom) u centru grada, kao i preko puta tržnog centra Kragujevac Plaza. Kod tržnog centra možete da se parkirate.U nastavku ćete naći mapu atrakcija koje smo posetili.Vise detalja možete pronaći na mom Instagram profilu @boyanayow, a možete mi i pisati u komentarima, ukoliko su vam potrebne dodatne informacije.


Autor teksta i fotografija: Bojana Jovanović Lazić

Komentari
Ime

Tekst komentara

3 + 1 = ?