Vrnjačka Banja: Spa užitak u kraljevskoj banji


Vrnjačka Banja: Spa užitak u kraljevskoj banji



Autor fotografija:

Bojana J.


Šta reći o "kraljici" banjskog turizma, osim da u potpunosti opravdava tu titulu. Ovo je jedno od mesta koje morate posetiti u Srbiji, i koje će vas očarati toliko da će vas naterati da ostanete par dana, ili da dođete ponovo, ako ova prva opcija nije moguća. Odlična je i kao destinacija za letovanje.

Raznolikog sadržaja ima zaista mnogo i ovde se zabavlja cela porodica. Za decu ima mnoštvo zanimacije, puno je kafića, restorana, atrakcija koje treba posetiti, a umesto krune, krase je lekoviti izvori, po kojima je ipak najpoznatija. Definitivno banja koja ruši mišljenje da su one samo lečilišta za stariju populaciju.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Vrnjačku Banju.


1. Lekoviti mineralni izvori

Priču o najvećoj i najuređenijoj banji u Srbiji bi valjalo započeti onime zbog čega se i naziva banjom - mineralnim izvorima, koji čine suštinu banjske ponude. Koristili su se još od davnina, a danas su iznad najznačajnijih uređeni objekti za boravak turista - ima ih ukupno sedam: Topla voda, Slatina, Snežnik, Jezero, Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo. Četiri izvora se koriste za medicinske terapije, dok se sa tri izvora voda flašira kao prirodna mineralna.

Ukus vode je specifičan i zavisi od zastupljenosti pojednih elemenata na određenim izvorima. Ne preporučuje se da se konzumira u većim količinama na svoju ruku.

Najpoznatiji je izvor Topla voda, koji se nalazi na centralnoj poziciji, u vrnjačkom parku.

Zanimljivo je da su blagodeti vrnjačkih mineralnih voda koristili još Rimljani. Na toplom mineralnom izvoru je u periodu od 2-4. veka postojalo rimsko lečilište "Aqva Orcinae". Smatra se da je star preko 2.000 godina. Koristili su ga legionari cara Konstantina, a danas je nad njim izgrađena staklena kupola, po kojoj je prepoznatljiv i upečatljiv.

Voda je dobra za prevenciju i lečenje dijabetesa, a temperatura vode je kao telesna temperatura čuveka. Konzumacija vode na izvorima se uglavnom naplaćuje, osim kada su u pitanju male količine (jedna čaša).


2. Solaris Resorts: Oaza porodičnog odmora

Moram priznati, moji kriterijumi za izbor smeštaja na putovanjima su se vremenom promenili. Iako su mi nekada bila prilika za razne avanture, dana su mi putovanja jedna od prilika da se relaksiram, kako psihički, tako i u smislu kuvanja i kućnih poslova. Vreme na putovanjima želim da koristim da stvaram uspomene koje će ostati u sećanju za ceo život. Takvi trenuci su neprocenjivi!

Najviše u putovanjima uživam ako mogu da priuštim smeštaj blizu grada, a opet ušuškan i izolovan, u kome ćemo imati obroke, pa neću brinuti oko hrane, porodičnu zabavu u spa centru, ali i igraonicu. Sve to smo pronašli u Solaris Resorts u Vrnjačkoj Banji, kraljici banjskog turizma Srbije. Bili smo njihovi gosti četiri dana i zaista se istinski odmori i nauživali u ovoj predivnoj banji i njenoj atrakcijama bogatoj okolini.

Sadržaja u okviru kompleksa ima i za decu i za odrasle. Pored divnog ambijenta, čistoće i uređenosti, ono što me je kupilo je wellness i spa centar, po opremljenosti jedan od najboljih u Srbiji.

Smeštajni objekti nisu klasične sobe, već apartmani u kojima smo se osećali zaista komforno. Imali smo i ogromnu terasu, sa koje smo gledali slikovite zalaske sunca. Iako nismo tražili, u sobi nas je sačekao kompletno namešten krevetac. Apartman ima i kuhinju, kao i dnevnu sobu sa TV-om, koja, kao i spavaća soba, izlazi na terasu. U kupatilu su nas sačekali peškiri, kozmetika za kupanje i bade mantili.

Doručak i večera je na bazi švedskog stola i izbor je odličan. Svako veče imate čorbu, nekoliko vrsta mesa, obavezno ribu i pregršt povrća, a za kraj naravno dezert. Kada u hotelu imaju organizovane grupe gostiju, često u ponudi imaju i ručak na bazi švedskog stola (mogu doći i gosti van hotela). Veoma je raznovrsna i bogata ponuda.

Ako želite da budete gosti ovog kompleksa, detalje o ponudi (često imaju i promotivne pakete) možete pogledati na njihovom sajtu.


vrnjacka banja: solaris resorts

3. Mesto gde se opušta svaki mišić i moždana vijuga...

Morate doći da biste shvatili zašto je wellness i spa centar u okviru Solaris Resorts jedan od najprestižnijih u Srbiji i regionu. Ovde ima toliko sadržaja da se možete zadržati mnogo duže od 3h, koliko je ograničeno trajanje dnevnog korišćenja ovog sadržaja za goste. Definitivno morate ostati nekoliko dana, da biste isprobali sve što se nudi.

Bade kecelju, papuče i peškire imate u hotelu, pa ne morate nositi od kuće. Samo vam treba kupaći kostim. Takođe bitno je i da ovaj kompleks nosi oznake "Clean & Safe" i "Safe Travels", što vam govori da se o higijeni veoma vodi računa.

Ono što se meni najviše svidelo je bazen sa slanom vodom temperature oko 29 stepeni. Ne mogu vam opisati koliko je uživanje za decu, a i za nas odrasle koji znamo koliko blagodeti za organizam imaju minerali prisutni u slanoj vodi. Deca se oduševe kada vide da za njih ima i igračaka za vodu. Ne morate nositi šlaufe, lopte i mišiće - sve imate ovde.

Za nas starije postoji đakuzi, finska i ruska sauna, hladna soba, ali i razne vrste masaža. Imaju i masaže i tretmane specijalno namenjene deci. Ovde možete kupiti i suvenire, u vidu peškirića i specijalno napravljenih sapuna od himalajske soli.

Posle bazena smo uživali u slanoj sobi, uz voćne sokove i tanjir voća, koji je bio pravo osveženje nakon aktivnosti u bazenu. Ako dolazite sa decom, imajte u vidu da bi deca u slanoj sobi trebalo da borave oko 20 minuta (ne više od toga). Imajte u vidu da deca do 12 godina mogu boraviti u spa centru samo do 18h, pa isplanirajte vreme.

Mi smo bili smešteni u vili u kojoj se nalazi spa, tako da smo imali toplu vezu sa ovim delom kompleksa. Ako to nije slučaj, uvek možete posle spa centra otići u igraonicu, koja se upravo ovde nalazi, i tu malo ostati sa detetom, ako je napolju hladno. U igraonici je uvek animator, žena krajnje posvećena svom poslu.


vrnjacka banja: solaris resort

4. “Kraljica među banjama”, ne bez razloga

Vrnjačka Banja je definitivno najuređenija banja u Srbiji, pogodna bilo za jednodnevni izlet ili produženi vikend. Ovde možete doći i na letovanje. Zabave ima za svakoga: za starije, za porodične ljude, za decu, za parove. Predivno je uređeno i bogato sadržajem, posebno tokom proleća, leta i rane jeseni, dok je još lepo vreme.

Volim da prošetam vrnjačkom promenadom. Ona me uvek vrati u prošlo vreme i imam osećaj da sam otišla van granica naše zemlje. Uvek puna ljudi, prodavaca suvenira (ponuda suvenira je ogromna), mirisa hrane iz lokalnih restorana.

Uz promenadu protiče rečica, čije obale ukrašavaju čuveni drvoredi, preko koje je izgrađeno nekoliko mostova, među kojima je najpoznatiji Most ljubavi. Na njemu parovi “zaključavaju svoju ljubav” i ključ simbolično bacaju u reku, da im se ne bi desila nesrećna sudbina za koju se vezuje legenda o ovom mostu. Upravo ovde se održava i takmičenje za najduži poljubac, svake godine na Dan zaljubljenih.

Mostovi vode na još jedno mesto u banji koje je čista ljubav, a to je jedan od najlepših parkova u Srbiji. Lep je u svako doba godine, ali definitivno morate videti njegove boje u proleće i tokom leta. Okružen je izvorima lekovite vode, po kojima je banja poznata, a ima i jedan poseban deo koji se potpuno izdvaja po neobičnosti i lepoti – Japanski vrt, veći od onog u beogradskoj botaničkoj bašti, i jedan od dva u Srbiji.

Uz Japanski vrt se nalazi lavirint napravljen od žive ograde. Zanimljiv je za decu, ali i odrasle.

U sklopu velikog vrnjačkog parka ćete naći i veoma lepo opremljeno igralište za decu sa veštačkom stenom za penjanje, ali i brojne zanimacije, kao što su autići na akumulator. U okolini ima još zabave za decu, u vidu zamaka na naduvavanje, luna parka i slično.

Dok šetate parkom, možete odmoriti na mirisnim klupama, koje su okružene aromatičnim biljem, koje ispušta svoje lekovite arome i tako ima i terapeutski efekat. Na ovim prostorima sam jedino ovde čula da postoji aromatični park. Tako ćete ovde uživati u opuštajućim mirisima lavande, timijana, ruzmarina, origana. Preporučen boravak u ovom delu parka je 15-20 minuta, kako bi se postigao efekat aromaterapije.

Ako ste sa decom, nemojte propustiti da se kroz park provozate vrnjačkim vozićem, koji je neizostavna atrakcija, posebno leti. Jedan je od najzanimljivijih načina za obilazak vrnjačke promenade. Vozić prevozi posetioce svakog dana od 9:30-20h, a polasci su na svakih sat vremena. Na pun sat polaze ispred stanice kod izvora "Snežnik" (npr. 10h, 11h, 12h), dok na polovinu sata polaze kod hotela "Merkur" (npr. 10:30, 11:30, 12:30). Radi samo tokom toplih meseci i kada je lepo vreme, jer je otvoren. Vožnja traje oko 10 minuta i karta važi samo za jedan smer.

Deca će poželeti i da se fotografišu sa vrapcem Gočkom, koji je simbol Vrnjačke Banje, ostao iz vremena kada su se ovde održale “Igre bez granica”.

Ako u Vrnjačku Banju dolazite sopstvenim vozilom, na samom početku šetališta se nalazi veliki parking na kome možete ostaviti auto (uz naplatu po satu). Kada je lepo vreme i tokom praznika bude velika gužva, pa se i čeka u redu za ulazak.


vrnjacka banja: glavni trg
vrnjacka banja: promenada
vrnjacka banja: drvoredi
vrnjacka banja: vrnjacki park

5. Zabava za decu i ljubitelje životinja

Ako dolazite u Vrnjačku Banju sa decom, možete otići na izlet do ZOO vrta Vrnjci, koji se nalazi na samo 4 km od Vrnjačke Banje. Nije mnogo veliko (u poređenju sa beogradskim ZOO vrtom), ali je vrlo lepo za decu i sve ljubitelje životinja. Sam ambijent je takođe zanimljiv - u prirodnom okruženju i s pogledom na Goč.

Ovaj ZOO vrt je otvoren 2019. godine, na inicijativu lokalnog ljubitelja ptica, koji je iste odgajao i nabavljao za privatnu kolekciju. Samim tim, ovde ćete videti neverovatno bogatu kolekciju ptica. Iako je ZOO vrt prvobitno bio prilagođen potrebama ptica koje su u njemu živele, kasnije je adaptiran u turističke svrhe. Danas na prostoru ZOO vrta možete videti oko 120 vrsta životinja, sa svih krajeva sveta.

Uređen je kao park u prirodnom okruženju, sa igralištem za decu na otvorenom, lepo opremljenom suvenirnicom, mnoštvom klupa za odmor, stazama za šetnju i jezerima. Možete kupiti i žetone za vožnju sunđerastih dinosaurusa (nisam videla ovako nešto na drugom mestu). Na raspolaganju je i uredan toalet. Videla sam da je u pripremi ogromna igraonica u zatvorenom prostoru.

Besprekorno je čisto, prostrano, prirodno, dobro organizovano i vidi se da se o životinjama vodi računa. Imaju bebu alpaku Vuleta, koja je zaštitni znak ZOO vrta. Pored mnogo vrsta ptica, imaju i bebu kengura, emue, antilopu, mini kozice (kod kojih deca mogu i da uđu) i ovčice, konjiće, porodicu magaraca sa bebom, rakune, zeke... čak i majmuna.

Osoblje je vrlo ljubazno i prijatno. Na puno mesta se nalaze česme sa vodom za piće i kante za otpatke. Na ulazu možete kupiti sladoled (imaju i one nostalgične sladolede u malim loptama, sećate ih se?!).

Radno vreme je svakog dana od 9-19h. Aktuelne informacije o ulaznicama i radnom vremenu ćete naći na ovom linku.

Parking je besplatan i prepun vozila, jer je ovo mesto za kratko vreme postalo popularna destinacija za izlet iz Vrnjačke Banje. Oko podneva se već napravi gužva i čeka se u redu za kupovinu ulaznica i ulazak. Kada stanete na parking, ka ulazu idete peške putem desno. Raspitajte se pre polaska da li imaju neki poseban program. Za Uskrs su imali predivan i bogat program za decu. Bilo je kao u bajci!


zoo vrt vrnjci
zoo vrt vrnjci
zoo vrt vrnjci

6. Ručak u seoskom domaćinstvu

Ako tražite mesto gde u okolini Vrnjačke Banje možete otići na izlet i porodični ručak, posebno ako imate decu, provozajte se oko pola sata od Banje do sela Brezovica, jer vas tamo čeka jedno autentično etno selo - porodično seosko domaćinstvo, u kome možete za pristojan novac lepo ručati i uživati u vazduhu - čistom i nekako "mekanom".

Do etno sela "Rakezići" nije lako doći, jer navigacija ne pokazuje pravi put, zato pratite sledeća uputstva. Na putu od Vrnjačke Banje ka Trsteniku, skrenite kod pumpe Knez petrol (putokaz za selo Brezovica) i nastavite asfaltiranim putem samo pravo 15ak minuta, dok ne dođete do znakova. Pravo ćete, prateći putokaze uz put, stići do ulaza u etno selo. Nemojte ići putem preko Vrnjačke Banje i Goča, jer je mnogo duži i lošiji. Put koji sam preporučila je u prilično dobrom stanju.

Imanje se nalazi na proplanku okruženom padinama Goča, na mestu sa čistim vazduhom, mirom, prirodnim hladom. Uživaćete u mirisima prirode i cvrkutu ptica, a imaćete gde i da prošetate i šta da vidite nakon ručka.

Za decu je na raspolaganju malo igralište, ali će im podjednako biti zanimljivo i da se šetaju kroz voćnjake i kreiraju neku svoju igru, ali i da vide kako se u saču pred njima priprema ručak za taj dan. Možete kod njih kupiti i domaće proizvode: med, slatko, ajvar, sokove.

Hrana je odlična, vrlo ukusno spremljena. Odlična im je dimljena vešalica, a ako volite jela ispod sača, probajte teletinu, koja je izvrsno spremljena i služi se uz krompir i šargarepu koja se dinsta sa tim mesom. Jela ispod sača im budu gotova oko ručka, ali ih ne spremaju svaki dan (uglavnom vikendom i prazničnim danima, kada je veća poseta). Uz jelo služe vruće domaće lepinje i proju. Cene su vrlo pristojne.

Domaćini su ljubazni i sve što ovde vidite oni održavaju i pripremaju. Zato je i doček vrlo prijatan i srdačan. Uredno je i lepo sređeno. Hrana je ukusna, domaća, a porcije su vrlo pristojne. U sklopu etno sela se nalazi i mali etno muzej koji se sastoji iz dve sobe, u kojima je prikazana muzejska postavka starih predmeta i života na selu. Označeno je i nekoliko staza, pa ako ste raspoloženi, posle ručka možete i prošetati po imanju i kroz voćnjake.

Parking je na samom imanju. Nema veće gužve, ali ipak bolje rezervišite pre polaska, a domaćini će vam i objasniti kako do njih najlakše da dođete. Odvojite bar 3h za posetu ovom mestu.


etno selo rakezici
etno selo rakezici: igraliste
etno selo rakezici: prolece
etno selo rakezici: teletina ispod saca
etno selo rakezici: etno muzej
etno selo rakezici: etno muzej

7. Žiča više nije crvena!

Ako sada odete u posetu ovoj pravoslavnoj svetinji, prvo što ćete primetiti je da nema svoju karakterističnu crvenu boju.

Ako se nalazite u Vrnjačkoj Banji, sigurno ćete se provozati do manastira Žiča, do koga vam treba oko pola sata kolima. Nalazi se na izlazu iz Kraljeva, pa posetu manastiru možete kombinovati i sa šetnjom gradom.

Manastir je izuzetno lepo uređen. Ima veliki parking pored puta, sa koga se uređenom stazom za pet minuta stiže do ulaza. Unutra ćete naći i suvenirnicu sa raznolikom ponudom manastirskih proizvoda. Probajte domaće sokove bez šećera, vode i aditiva.

Da li znate zašto se ova srpska svetinja naziva "sedmovratom"? Za period od 200 godina, ovde je krunisano sedam kraljeva iz dinastije Nemanjića. Prvi među njima je bio Stefan Prvovenčani. Za svakog budućeg kralja su za krunisanje otvarana nova vrata, koja su nakon ovog čina zazidana.

Zašto je manastirska crkva bila baš crvene boje? Naime, Žiču je podigao Stefan Nemanjić, uz pomoć svog brata, Svetog Save. On je dugo boravio na Svetoj Gori i tamo video još neke hramove u crvenoj boji - Lavra i Vatoped su bili crveni. Veruje se da crkva počiva na krvi mučenika i da crvena boja crkve upravo to simbolizuje, tako da je tražio po povratku da majstori Žiču oboje istom bojom.


manastir zica

8. Svetinja pred kojom zanemite!

Godinama sam želela da posetim Studenicu, koju je i UNESCO prepoznao i upisao na listu spomenika izuzetne vrednosti. Pamtim je sa fotografija iz istorijskih udžbenika, koje kada ovde dođete, neprimetno same od sebe ožive. Uvek mi je bila nekako daleko za jednodnevni izlet, ali iz Vrnjačke Banje do ove svetinje ima manje od 100 km, oko 1.5h vožnje.

Tako smo jednog popodneva krenuli dolinom Ibra, putevima kroz Dolinu jorgovana, Dolinu kraljeva ili Dolinu vekova, kako se još naziva ovaj neverovatno lep krajolik. Imala sam želju da zastajem na svakih pet minuta i fotografišem prirodu, spomenike podignute visoko u brdima i grandiozni srednjovekovni grad Maglič.

Ovaj kraj krije jednu romantičnu priču o srpskoj kraljici Jeleni Anžujskoj, nekada francuskoj princezi. Srpski kralj Uroš I Nemanjić je naredio da se pre dolaska njegove buduće supruge uz dolinu Ibra posade jorgovani, kako bi je predeo podsećao na njenu rodnu Provansu. U dolini cvetnog Ibra, rođena je i srpska srednjovekovna država.

Sama Studenica je istorija za sebe. Ovaj ogroman manastirski kompleks je smešten na skrovitom uzvišenju, ušuškan u živopisnu prirodu Raške. Veliki župan Stefan Nemanja je ovde u 12. veku sagradio svoju zadužbinu - Bogorodičinu crkvu. On ovde počiva sa svojom ženom i njihovim sinovima Vukanom i Stefanom Prvovenčanim, u jednom od najlepših spomenika raške graditeljske škole.

Na ovom mestu je nastalo i srpsko vizantijsko slikarstvo, prikazano kroz očuvano "Raspeće Hristovo", danas svetski poznat motiv. Prvi put su na freskama upravo ovde carigradski majstori upisali prva slova na srpskom jeziku. Zanimljivo je i da je ovde pre više od osam vekova bila i prva srpska bolnica.

Verovatno bih mogla u nedogled nabrajati, ali ovo mesto jednostavno morate doživeti!


manastir studenica


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Jagodina: Moja najlepša iskustva

Topola: Najlepši vašar u senci kraljevskih vinograda

Požarevac: Ljubičevski konji ponovo jure...


Jagodina: Moja najlepša iskustva

Ako razmišljate gde biste mogli da otputujete van grada, a da ima porodične zabave, dobar izbor može biti Jagodina, do koje je autoputem (naplata putarine) potrebno oko 1.5h vožnje iz Beograda. Jagodina je vrlo interesantna destinacija za jednodnevni izlet, jer ćete pored ZOO vrta, ovde naći niz atrakcija koje će učiniti da vam ni u jednom trenutku ne bude dosadno. Tokom leta, ovde ima zabave bukvalno za ceo dan.


Topola: Najlepši vašar u senci kraljevskih vinograda

Dobro došli u Topolu, u srce Šumadije. Nekada davno, na putu ka Beogradu, bilo je jedno drvo topole kod koga su se trgovački putnici odmarali i dogovarali za sastanke „kod topole“. Tako je nastalo njeno ime - Topola. U ovom tekstu izdvajam meni najinteresantnija iskustva koja morate doživeti ako posetite Topolu.


Požarevac: Ljubičevski konji ponovo jure...

Svako od nas barem jednom godišnje prođe auto-putem Beograd-Niš i ugleda tablu sa putokazom za skretanje za Požarevac (18 km je autoput udaljen od grada). Međutim, koliko ste puta odlučili da skrenete sa trase i obiđete ovaj grad i sve što on nudi? Ako imate decu, ali i ako ste zaljubljenik u konje, onda preporučujem da se ka Požarevcu uputite što pre, tačnije jednog sunčanog vikenda.