Sitonija: Moja najlepša iskustva kraj tirkiznog mora


Sitonija: Moja najlepša iskustva kraj tirkiznog mora



Autor fotografija:

Bojana J.


Halkidiki je ogromno poluostrvo, koje čine tri manja poluostrva, koja imaju oblik tri prsta - nazivaju se Kasandra, Sitonija i Atos. Ovog puta obilazimo Sitoniju, drugi „prst“ poluostrva Halkidiki. Sitonija je dobila naziv po divu Sitonu, koji je bio sin grčkog boga mora, koji se zvao Posejdon. Ovaj „prst“ je poznat po fantastičnoj prirodi, borovim šumama i plažama sa tirkiznom bojom mora, kako uređenim, tako i neuređenim.

Istočna strana „prsta“ ima pogled ka Atosu, a zapadna strana prema „prstu“ Kasandra. Na njemu se nalaze tri planine: Meliton, Peklaru i Itamos. Mnogi kažu da se neke od najlepših plaža Grčke nalaze upravo na Sitoniji. Sitonija je prelepa za mirniji, porodičan odmor, ali je preporučujem i onima koji imaju nameru da tokom letovanja koriste automobil za obilaske.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete na Sitoniju.


1. Krofnice na plaži Kalamici

Ako do sada niste čuli za Kalamici, reč je o malom mestu, koje ima jednu od najlepših plaža severne Grčke. Odlično je mesto za smeštaj iz sledećih razloga. Neverovatno je živopisna priroda. Predivna je plaža, sa peskom kao mlevena plazma i dugačkim plićakom. Kristalno je čista voda, tirkizna, i mirno more. Ima nekoliko odličnih tradicionalnih taverni. Na sredini vode se nalazi ostrvo do koga može da se dopliva i roni. Ima dosta ljudi, ali nije gužva. Smeštaji su uglavnom blizu plaže. Posetioci su uglavnom porodice sa decom. Potpuno je mirno, ako želite pravi odmor. Ima sportova na vodi, pedaline i slično.

Postoje i neke stvari na koje morate obratiti pažnju, kako biste se adekvatno opremili, ako ovde odlučite da budete smešteni. Nema lekara (osim ako ste u kampu), niti apoteke. Nema igralište, niti drugi sadržaj za decu. Mesto je dosta zabačeno u odnosu na položaj nekih drugih mesta i ima dosta krivina na putu do letovališta. Nema prirodnog hlada. Uveče nema nikakvog sadržaja i ima dosta komaraca.

Ono što svakako preporučujem, ako ovde niste smešteni, je da bar jedan dan provedete na plaži, jer će deca uživati.

Ako ste ljubitelj kampovanja, ovde ćete naći jedan od najuređenijih kampova koji sam videla, pod nazivom "Thalatta". Imaju lekara, prodavnicu, bazen, restorane, a ako ne volite šatore, možete iznajmiti porodične kućice. Cena, očekivano, nije niska.

Istražujući, saznala da se upravo u mestu Kalamici, u kome smo bili smešteni, nalazi jedna od najboljih taverni u ovom delu Grčke. Pa kako onda ne svratiti...?!

Reč je o tipičnoj grčkoj taverni "Zorbas". Prepoznaćete je po šarenim stolnjacima, stolicama u raznim bojama, i stolovima uz samu obalu, ali i na plaži. Odličan je za porodice sa decom, jer možete decu pustiti da se igraju u pesku, odmah tu pored vašeg stola. Zato preporučujem da birate upravo ta mesta na pesku, koja su u hladu i po najjačem suncu.

Ambijent je vrlo živopisan, bašta je na samoj plaži, pa uvek imate pogled na tirkizno more, a šarene stolice, raznobojni stolnjaci i lampice, stvaraju onaj jedinstveni duh tradicionalne grčke taverne.

Čim sednete dobijate flašu vode da se osvežite (besplatno). Naručili smo grčku salatu, koju ovde služe malo obogaćenu - uz dodatak kisele paprike i zelene salate. Porcija je ogromna i dovoljna za dvoje. Uz salatu su nam doneli prepečene hlepčiće. Kao glavno jelo smo naručili dve porcije suvlakija. Prave ga samo od svinjskog mesa, a služe uz pomfrit, tzatziki i dosta salate. U porciji ima dva ražnjića i zaista je velika. Sve što smo probali je bilo izuzetnog ukusa.

Cene su prosečne. Nema gužve, a pre jela se na vaš sto stavlja papirni stolnjak za jednokratnu upotrebu, kao i u svim tavernama koje smo imali priliku da posetimo.


Krofnice na plaži Kalamici
Krofnice na plaži Kalamici
Krofnice na plaži Kalamici

2. Restoran sa najlepšim pogledom na Kalamici

Ako je na plaži previše toplo i potrebna vam je svežina, provozajte se do taverne "Panorama", koja se nalazi iznad plaže Kalamici i ima neverovatan pogled na istu.

Ambijent restorana, dekorisanog elementima koji podsećaju na antičku grčku, vrlo je prijatan, sve je u cveću. Imaju dve bašte, mi smo ovog puta odabrali "opušteniju", po kojoj može da se šeta. Ručali smo u hladovini, dok je vetar pirkao, tako da nismo ni osetili žestoku vrućinu tog dana.

Ispred restorana je suvenirnica, a pored mala kapela, sva u lijanderima. 50 m ispred taverne se nalazi putić sa koga možete posmatrati neverovatnu panoramu.

Probali smo pileći giros i grčku salatu. Porcije su velike i ukusno je spremljeno. Posle ručka smo poručili grčki jogurt sa medom, preukusan grčki specijalitet. Posle ručka smo dobili po krišku lubenice, koja je bila pun pogodak.

Iako je u pitanju ovakav pogled, cene nisu drastično više nego na drugim mestima.


Restoran sa najlepšim pogledom na Kalamici

3. Upoznajte gradić koji nikada ne spava: Neos Marmaras

Šarmantan, skockan, slikovit, šaren, stvoren s ljubavlju, ljubavlju doseljenika iz maloazijskog Marmarasa, koji su u ovo mesto utkali nostalgiju za svojim starim domom. On je nalik na najlepše morske akvarele - tirkizno plavo more, crvenkasti krovovi koji se niz strme uličice spuštaju ka obali, prošarani zelenilom borovih izdanaka i neopisivo jarko roze bojom primorskog cveća. Miriše na so, med, borovinu, origano - miriše na more.

Ovo je jedan od gradova u koje se čovek zaljubi na prvi pogled. Sav uzbrdo-nizbrdo, izuvijan, krivudav, u neku ruku haotičan, a opet skladan. I dok nailazim na ulice koje su toliko strme da se jedva može proći i peške, a kamoli kolima, s druge strane, na svakom usponu čeka mali lokalni vidikovac - nova perspektiva ovog slikovitog grada, u kome je osećaj da sam na moru potpun. Dobro došli u Neos Marmaras, najveći i najatraktivniji gradić na Sitoniji.

Predivan je kada se tek budi, dok su ulice prazne, a miris mora i mediteranskog rastinja intenzivan. Tada sunce na staklenoj površini mora ostavlja najnežnije nijanse. Tada sva čula uživaju i donose osećaj potpune punoće života.

Dok koračam ulicama okupanim jutarnjim suncem, posmatram brodove koji kreću u ribolov, cvetove koji krase prazne bašte lokalnih kafića, osećam svaki dašak vetra i upijam sve te mirise - mora, palmi, maslina, mediterana, leta. Leta u septembru - posebnog dara prirode.

Definitivno najbolji izbor za doručak je grčko pecivo. Oko 8h je sveže pečeno, hrskavo, rumeno, sa sjajnom koricom. Krofne mekane kao duša sa kremom od čokolade, ili grčki burek - pita sa domaćim korama punjena sirom ili spanaćem. Pekare rade za ranoranioce i već sve rasprodaju do podneva. Fino pecivo se može kupiti u centru Neos Marmarasa - pekara "Queen's". Vrhunske kolače, koji su me zaista oduševili raskošom ukusa, možete probati i u poslastičarnici "Queen's", gde sve možete uzeti i za poneti i uživati u slatkim ukusima Grčke, na terasi svog apartmana, dok gledate kako ovaj gradić pun ljubavi tone u san.

Uveče je prosto magičan, dok se svetla sa šetališta i iz restorana na obali, duž koju se nižu mali trgovi puni turista, prelivaju po tamnoj staklenoj površini usnulog mora. Živahan, pun ljudi, mirisa iz lokalnih restorana i mnoštva poslastičarnica, suvenirnica sa jedinstvenim ručnim radovima i prodavnica lokalnih proizvoda od maslina. Uz zvuke setne grčke muzike koja se širi duž šetališta, ovaj šarmantni gradić polako tone u san, svako veče, iznova i iznova...

Konkurencija je velika, pa tako ovde u restoranima možete dosta povoljnije jesti, u odnosu na manja mesta. Mi smo na večeru seli u restoran-piceriju "Roma", u glavnoj ulici. Ambijent je lep, nalaze se u luci (imaju par stolova na uzvišenju, sa lepim pogledom). Hrana je ukusna i velike su porcije, a cene vrlo pristojne.

U Neos Marmarasu sam najbolji giros jela u restoranu "Alcano", gde se od ranog jutra okreće ražanj i mami mirisom i izgledom. Uvek je puno ljudi, a to je kažu najbolji pokazatelj gde jesti. Obilan, sočan, svež, sa pita hlebom koji se rastapa u ustima. Pored opcije za poneti, može i da se sedne u maloj bašti. Vrhusnke kolače možete probati i u poslastičarnici "Alcano". Dobar im je i sladoled, a od kolača obavezno probajte "pitu od čokolade" i "pitu od pomorandže" (čuvena grčka "portokalopita"). Reč je o kolaču sa pomorandžom, prelivenim slatkim sirupom - tako sočan, jak i aromatičan.

Vrhunsku musaku sam jela u restoranu "Canadian", gde je usluga brza, a cene prosečne. Najlepši je doživljaj u vreme zalaska sunca, kada se pastelne boje prelivaju na vodi, kada se uključe lampice, ali počne i najezda komaraca. Za decu je pored mali luna park sa spravama na žetone od 1€. Musaka im je izvrsna. Služi se u glinenim posudama. Ukus je pun i jak, vrlo specifičan, a porcija ogromna. Imaju i svoj specijalitet "Canadian pasta" - makaroni u sosu od paradajza, sa šunkom, pečurkama i kačkavaljem, sve zapečeno u glinenoj posudi.

Ako ste sladokusac, onda ne smete propustiti poslastičarnicu "Fregio", lokal za koji se traži mesto više. Moderno, sa izvrsnim kolačima i sladoledima punog ukusa. Bašta je uvek puna, a nalazi se uz šetalište, preko puta crkve. Izvrstan je sladoled od čokolade, pistaća, ali i oni bez šećera - crna čokolada i vanila Madagaskar. Čokoladni kolači se tope u ustima, kao i tiramisu sa intenzivnim ukusom maskarponea.

Kupovina sladoleda omogućava i uživanje u prelepoj bašti poslastičarnice „Dodoni“, sa pogledom na luku. Odličan sladoled je i u poslastičarnici kod fontane u centru grada, u kafeu „Aroma“ (banana split, noćiola, tiramisu i mnogi drugi neobični ukusi).

Na Sitoniji sam u retko kom mestu imala priliku da vidim sadržaj za decu. Ovde ga ima pregršt (parkići, luna park, tereni, vozić). Preporučujem da se predveče provozate vozićem, koji staje baš kod restorana "Roma". Cela tura traje oko pola sata i baš se lepo obiđe čitavo mesto. Možete uplatiti i pola ture, do plaže Paradisos, jednog vrlo lepog dela gradića, sa nekoliko taverni na plaži i lepih hotela. Cela tura je 5€ za odrasle (pola ture je 3€) i 3€ za decu.

Crkva Arhangela Mihaila je jutarnji budilnik, ali i ukras pejzaža Neos Marmarasa. Nalazi se u samom centru, na šetalištu, i logična je stanica tokom šetnje gradom. Kapelica u kojoj se pale sveće je stalno otvorena (sveća 0.25€), ali tu privilegiju da vidite crkvu nemate uvek. Otvorena je nedeljom oko 10-11h, kada od jutra putem razglasa čujete službu u celom mestu, kao i subotom predveče oko 19h.

Ako ugrabite termin kada je otvorena, videćete veličanstvenu pravoslavnu crkvu sa neverovatnim freskama i impresivan enterijer. Pečat joj daje i prostrano dvorište, sa pogledom na more i ceo gradić, koji kao da čuva i blagoslovi svakog novog dana.

Četvrtkom od ranih jutarnjih sati Neos Marmaras oživi. Sjate se i stari i mladi na padinu iznad luke, na kojoj se održava nedeljna lokalna pijaca. Puna zvukova, boja, mirisa i ukusa - ukusa vrhunskih grčkih maslina, tek ulovljene ribe koja se na licu mesta čisti i seče na komade kakve kupac želi, meda koji je zaštitni znak Sitonije, domaćeg keksa i uvek svežeg i jedrog voća i povrća.

To ne bi bila "grčka pijaca" da na njoj nema i đakonija za kuću i odeće, ali se ovde dolazi i po domaće, autentične, ukusne suvenire. Ako nije jedna od najvećih pijaca u Grčkoj, onda je svakako među najlepšima - sa pogledom na luku Neos Marmarasa i ostrvo "kornjača". A cene - ne tako "turističke".

Iako dolazak do plaže pešačenjem od 15ak minuta nije uvek prijatan, ovu šetnju bih se kajala da sam propustila. Kroz centar Neos Marmarasa, pa putem nakon crkve desno uz obalu, sa najlepšim pogledom na naslagane bele kućice kao od lego kockica, luku u kojoj se njišu stari drveni brodovi i crkvu kao ukras razglednice. Sve to uz intenzivan miris borovine i šarenilo primorskog rastinja - pomorandže, limun, limeta, ali i dunje koje asociraju da su ovo poslednji trzaji leta i da uskoro dolazi jesen.

Uz razgledanje lepih bašta apartmana prepunih cveća, stižem do dela obale sa pogledom na ostrvo "kornjača", duž koga su klupe za odmor, ali i jedna u hladu maslina na kojoj se može i užinati. Put dalje vodi do male luke sa starim čamcima, odakle se gradska plaža vidi kao na dlanu, uokvirena obrisima grandioznih crvenih kana u cvatu.

Nikada mi gradske plaže nisu bile omiljene, ali je u Neos Marmarasu ona sasvim dobro rešenje, ako ste smešteni u centru mesta. Za one u boljoj kondiciji, nekih 15ak minuta šetnje neće biti problem. Međutim, uvek postoji opcija odlaska kolima. Iako ne postoji uređen parking, nađe se po neko mesto uz obalu uokvirenu drvoredom, koji u prepodnevnim satima pravi hladovinu.

Pesak je dovoljno sitan da prija stopalima, a dovoljno krupan da se ne uvlači u svaki komad odeće - taman kako treba. Takva je i voda - idealna za duži boravak i opuštanje. Do bova je plitko, ali nakon bova sledi nagla dubina. Posebno mi je lep deo najbliži luci, sa slobodnim pristupom. Prozirna čista voda, prirodna hladovina, pesak za igru i pravljenje dvoraca, i galebovi koji preleću i pozdravljaju goste.

Osim gradske plaže, najbliža plaža Neos Marmarasu, koja ovom mestu i pripada, je plaža Paradisos. Plaža Paradisos je jedna od lepših plaža u okolini Neos Marmarasa, i pravo rešenje za one koji ne vole da mnogo putuju i koriste auto na letovanju. Plaža je sa sitnim šljunkom i kamenčićima, koji su i u vodi. Voda je izuzetno čista. Plaža je široka, a duž cele obale su kafići i restorani, u kojima se može skloniti tokom najveće vrućine. Na plaži takođe ima ležaljki i suncobrana.


Upoznajte gradić koji nikada ne spava: Neos Marmaras
Upoznajte gradić koji nikada ne spava: Neos Marmaras
Upoznajte gradić koji nikada ne spava: Neos Marmaras
Upoznajte gradić koji nikada ne spava: Neos Marmaras
Upoznajte gradić koji nikada ne spava: Neos Marmaras
Upoznajte gradić koji nikada ne spava: Neos Marmaras
Upoznajte gradić koji nikada ne spava: Neos Marmaras
Upoznajte gradić koji nikada ne spava: Neos Marmaras
Upoznajte gradić koji nikada ne spava: Neos Marmaras
Upoznajte gradić koji nikada ne spava: Neos Marmaras
Upoznajte gradić koji nikada ne spava: Neos Marmaras

4. Vremeplov kroz boje neba zalazećeg sunca: Partenonas

Ovo je jedno od grčkih sela koje vraća u vreme jednostavnog i usporenog života. Ovde kao da je sve stalo i podredilo se uživaju u trenutku, davno zaboravljenoj veštini. Sveže, pa čak i prohladno u letnjim večerima, na visini od 350m.

Na mestu današnjeg sela je nekada davno postojao drevni grad Partenon, koji je bio od 12. veka u vlasništvu svetogorskih manastira. Legende kažu da su ovde nekada živeli Arhonti, koji su čuvali čast seoskih devojaka. Jednog dana su ih sakrili u tvrđavi da bi ih zaštitili od gusara, pa je tvrđava dobila ime Partenopolis po tom događaju ("grad devica").

Nekada je ovo bilo živo mesto, ali su stanovnici mahom otišli ka obali. Iako istorijski doseže u 10. vek p.n.e., zapravo, današnja forma je posledica turske vladavine. Danas su ti stari objekti dobili novu svrhu - kao apartmani za smeštaj, taverne, a napravljen je čak i muzej. U baštama se gaji povrće, iznad koga se nadvijaju grane prepune dunja i nara.

U crkvi Sv. Pantelejmona, koja se nalazi u samom centru sela, se svakog 27. jula održava tradicionalni festival, što je sigurno doživljaj za sebe. Pored crkve se nalazi i etnografski muzej (u vreme naše posete je bio zatvoren), u kome su izloženi pribor, odeća i fotografije iz 20. veka u ovim krajevima.

Smešten je u nestvarnoj prirodi, na poziciji koja ima najlepši pogled na zaliv Toroneos na čitavoj Sitoniji. A sam dolazak do sela, takođe priča za sebe - uzbrdo-nizbrdo, kroz maslinjake i uz nestvarni pogled ka obali. Samim tim, zalazak sunca je nešto što se ovde ne propušta. Sve nijanse zlatne, narandžaste, rozikaste, koje se prelivaju po već usnulom mirnom moru, iz koga izranja džinovska "kornjača". Prizor za pamćenje!

Auto možete parkirati na trgu (na kome ćete videti stablo masline staro oko 1.000 godina), i onda krenuti peške kaldrmisanim uličicama. Do restorana koji ću vam preporučiti možete stići i kolima, ali je meni peške, kroz selo, bolji doživljaj. Ne treba vam više od 10 minuta. U ulici koja vodi od trga do taverne (u suterenu) nalazi se suvenirnica sa unikatnim ukrasima i nakitom.

Mesto u čuvenoj Polovoj taverni se rezerviše danima unapred (tražite donju baštu uz liticu), a najbolje je da dođete oko 19h, večerate i sačekate najlepši prizor (oko 21h), kada se boje neba prelivaju kao tempera na slikarskoj paleti. Pored taverne postoji i kafić sa lepom baštom, ako ste za jeftiniju varijantu, jer večera na ovakvom mestu nije jeftina, ali svakako vredi zbog jedinstvenog ugođaja i prizora.

U ovoj taverni ćete uživati u odličnoj hrani, vinu i fascinantnom pogledu na zaliv Toroneos i ostrvo Kelyfos, u obliku kornjače. Jedina smetnja mogu biti ose, kojih ima mnogo zbog prirodnih uslova. Kao meru protiv njih, u taverni pale smešu na bazi kafe, koja ih rastera, ali ne u potpunosti.

Moja preporuka šta obavezno probati su jagnjeći kotleti, koje u grčkim selima pripremaju savršeno. Peku ih na roštilju sa mnogo začina, tako da budu hrskava i aromatična. Uz njih se služi pomfrit. Odlična su im i svinjska rebra. Svakako ovde morate probati i domaće kobasice, uz krompir pire zapečen sa slaninom i kačkavaljem. Uz meso možete naručiti grčku salatu, a za dezert poznati slatkiš - grčki jogurt sa medom, a sve zalijte domaćim vinom.


Vremeplov kroz boje neba zalazećeg sunca: Partenonas
Vremeplov kroz boje neba zalazećeg sunca: Partenonas

5. Gde ima dobre ribe, ima i galebova, zar ne?! Ormos Panagias

Ovim retoričkim pitanjem bih najlakše mogla da počnem priču o maloj ribarskoj luci, pod nazivom Ormos Panagias. Sve što ćete ovde videti je u duhu ribolova, koji je glavni izvor novca i sredstava za život. Riblja pijaca, pecaroši koji ranim jutrom odlaze čamcima po svež ulov za taj dan, taverne koje služe vrhunsku ribu ulovljenu tog dana, koja vam se "smeši" iz frižidera lokalnih taverni.

Ako vas put nanese u ovo mesto, nemojte propustiti da svratite na ručak u tavernu "Aristos" (videćete da je uvek puno ljudi), na uvek svežu ribu. Ambijent je otmen i istovremeno tako mediteranski. Deo restorana je na pesku, ima divan pogled na luku, a jata galebova ovuda stalno preleću. Usluga je savršena. Ne pamtim da sam se negde tako prijatno osećala.

Probali smo ribu "mousmouli", za koju kažu da je vrhunska. Lovi se na dubini 280-400 m i ima ogromne oči. Lako ćete je prepoznati, kada vam ponude izbor svežih riba ulovljenih tog dana. Kada ribu spreme, pred vama je čiste i to je poseban performans. Uz ribu smo jeli grčku salatu, bujurdi (feta zapečena sa paprikom, paradajzom i kačkavaljem), pomfrit. Nakon ručka smo dobili kao poklon preukusne čokoladne kolače sa sladoledom.

Kako je reč o zaista ekskluzivnom mestu, takve su i cene. Ako me pitate da li vredi, reći ću samo da je osećaj koji sam ovde imala nešto što nisam doživela na drugom mestu! Apsolutno, DA!

Ako odlučite da plovite do Atosa i sa broda vidite manastire Svete Gore, u ovom mestu ćete naći agenciju preko koje možete uplatiti izlet. Ujutru oko 9h i popodne oko 17-18h ćete moći da vidite vrlo interesantan brod kojim se ide na ovaj izlet. On kreće i pristaje upravo u ovoj luci.


Gde ima dobre ribe, ima i galebova, zar ne?! Ormos Panagias
Gde ima dobre ribe, ima i galebova, zar ne?! Ormos Panagias

6. Zalasci sunca na plaži Lagonisi

Kada smo pre nekoliko godina posetili plažu Lagonisi, to je bila jedna mirna uvala, prirodna oaza, sa vrlo dugim plićakom, u kojoj su izletnički brodovi stajali na kupanje. Sada ima samo jedan mali deo za slobodan pristup, a sve ostalo je u vlasništvu lokalnog bara.

Ulaz na plažu se plaća, tako što plaćate ležaljku. Ako biste da budete u 1. ili 2. redu, to će vas koštati 10€ po osobi. Ako biste 3. ili neki dalji red, onda je ležaljka 5€ po osobi. U ovu cenu nije uračunata konzumacija. Uz plaćen ulaz je obezbeđen parking, tuš.

Cene hrane i pića su malo više. Imate opciju i da ovde poručite brzu hranu, u vidu suvlakija, salate, pomfrita i sl. Imajte samo u vidu da ćete teško ručati, jer čim otvorite hranu koja stiže zapakovana, oko vas se skupi ogroman broj osa.

S druge strane, plaža zaista jeste divna, more je čisto, plićak dugačak, tako da je idealna za decu. Voda je jako topla.

Ako već dođete, ostanite do zalaska sunca, kada vas čekaju posebni prizori, iako nije direktan pogled. Samo imajte u vidu da se plaža zatvara u 20h.


Zalasci sunca na plaži Lagonisi

7. Najšarenije mesto na Sitoniji: Sarti

Jedno veče smo otišli u obližnji Sarti, kako bismo prošetali kroz šareniš ovog mesta. Oduševilo me je koliko su simpatično sređeni kafići i taverne, baš u onom pravom grčkom duhu, kao sa razglednica. Ukrašavaju ga i grmovi raznoraznog primorskg cveća.

Sarti je nastao tokom 20. veka, kada su ljudi proterani iz Male Azije naselili ovo mesto. Do Atine su stigli grčkim brodovima, ali im nije rečena bitna informacija - da zauvek odlaze, pa su tako sve što su imali ostavili u svom selu. Kuće su im ubrzo bile uništene. Nikada nisu mogli da se naviknu da žive u velikom gradu, zato su potražili mesto slično njihovom selu, u koje će se nastaniti.

Bio je to Sarti - tada nenaseljeno mesto, identično kao njihovo selo. Dali su mu ime Afisia, po nazivu ostrva sa koga potiču. U početku su jako teško živeli, a da nije bilo ribolova, ne bi ni danas bilo gradića kakav znamo. Kada su počeli da dolaze turisti, naselje je promenilo ime i procvetalo. Duž šetališta ćete videti stare kućice, danas uglavnom sređene u svrhu turizma. One potiču iz ove priče...

Danas je ovo najposećenije mesto na Sitoniji. U centru se nalazi crkva, trg, prodavnice suvenira, taverne, poslastičarnice, raspoređene u tri uličice, koje su uvek prepune ljudi. Plaža je peščana, prostrana i uređena, ali je često vrlo vetrovito i sa talasima. Ima neverovatno lep pogled na Atos. Giros je odličan u "Obelix"-u.

Svideo nam se ambijent restorana "Emannuel", pa smo tu i večerali, u bašti na samoj obali. Naručili smo porciju pilećeg girosa, salatu od plavog patlidžana i pržene tikvice. Posle večere smo se zasladili grčkim jogurtom sa medom. Neverovatan spoj ukusa - morate probati! Cene su prosečne.


Najšarenije mesto na Sitoniji: Sarti
Najšarenije mesto na Sitoniji: Sarti

8. Da li ste nekada jeli u "Dečijoj školi"?

Ako je odgovor negativan, onda možete imati tu priliku, ako posetite Sarti. Ova uzerija me je potpuno oduševila! Uzerije su u Grčkoj kao kod nas kafanice - ovde se pije uzo (grčka rakija) i dobro jede, uglavnom tradicionalna hrana. Na mapi ćete je naći kao "Old School "Kindergarten".

Ako prošetate ulicama Sartija, nedaleko od crkve, nećete moći da ne primetite jednu staru kućicu, ukrašenu u tipičnom grčkom primorskom stilu, okruženu cvećem, sa stolovima ispred, baš tu na ulici.

Primetićete i da je predveče ogromna gužva, tako da se uvek traži mesto više. Usluga je vrhunska, hrana preukusna, serviranje u šarenim tanjirićima tako grčki, a doživljaj jedinstven.

Probala sam staro grčko kuvano jelo - stifado. Kada sam o njemu čitala, mislila sam da je slično našem gulašu, ali potpuno se razlikuje. Reč je o govedini koja se kuva sa začinima i celim glavicama crnog luka (tako se i servira). Kuva se u zapečaćenoj zemljanoj posudi satima. Spremaju ga za sve proslave i važna porodična okupljanja (kao mi sarmu ili svadbarski kupus). Ovo jelo definitivno morate probati, jer je savršeno!

Probali smo i piletinu u sosu od karija i senfa, koja je takođe bila odlična. Za decu imaju dečiji meni. Neka klinci probaju pileće krokete sa krompirićima.

Kako je u Grčkoj uvek bio običaj, posle ručka vas počaste nekim slatkišima. Nama su doneli po kolač sa keksom i slatkom pavlakom, a deci služe mali sladoled.

Iako je reč o poznatom mestu u Sartiju, cena nije bila ništa posebno viša u odnosu na ostale restorane. Imaju i meni na srpskom jeziku, ali mislim da ćete bolje razumeti engleski meni.


Da li ste nekada jeli u "Dečijoj školi"?
Da li ste nekada jeli u "Dečijoj školi"?
Da li ste nekada jeli u "Dečijoj školi"?

9. "Slušanje tišine" u najvećoj prirodnoj luci u Grčkoj: Porto Kufo

Sada vam predstavljam jedno mesto u koje sam se zaljubila na prvi pogled. Volim kada mesta imaju onaj pravi primorski šmek, što u Grčkoj nije čest slučaj. Ovo upravo to ima, iako je vrlo malo.

Porto Kufo je mirno, šarmantno ribarsko naselje. Ima najveću prirodnu luku u Grčkoj, dužine oko 1,5 km. Smešteno je u slikovitoj uvali prepunoj neverovatne prirode, raznih pećina i prelepih plaža.

Sam naziv mesta znači gluva luka, jer je toliko dobro zastićena, da se zvuk mora nikada nije mogao čuti. Ovo je drevna luka, koju su koristili Turci da bi u njoj sakrivali piratske brodove, a u 2. svetskom ratu su je Nemci koristili kao bazu za svoje podmornice. Danas su ovde samo ribarski brodići, ali i luksuzne jahte.

Nedaleko je i farma školjki, koju možete videti sa magistrale.

Mesto ima dugu peščanu plažu, ukrašenu roze lijanderima, uglavnom neuređenu, ali na kojoj nikada nema gužve niti vetra, jer je ušuškana između brda u zalivu. Ima lepo šetalište uz luku i more.

Ako želite da jedete dobru ribu, onda ste na pravom mestu. Ako biste da je sami spremate (što je mnoooogo jeftinija varijanta), na samoj magistrali kod ovog mesta je ribarnica, u kojoj možete kupiti sve sveže, upecano prethodne noći (mislim da radi samo pre podne).

Ako vam na odmoru nije do spremanja, imajte u vidu da se vrhunski riblji restorani nalaze upravo u ovom mestu, a kažu da je najbolji među njima "Tzitzikas".

Taverna "Tzitzikas" se nalazi odmah uz luku. Vlasnici su dva brata, a posao je započeo njihov pradeda. Ima fantastičan pogled na more i brodiće, koji stvaraju onaj pravi primorski osećaj. Bašta taverne je sva u cveću. Predivna je!

Iako nije bila gužva, oko ručka je taverna počela da se puni. Ako poranite, zauzećete mesta sa najboljim pogledom, prvi red uz obalu. Ako dođete kolima, možete se besplatno parkirati preko puta taverne, uz luku.

Oduševila me je higijena (nov platneni stolnjak za svakog gosta), kao i ljubaznost. Hrana je posebna priča. Iako nije jeftino, ovde morate probati neku od sveže ulovljenih riba, koje tog dana imaju na meniju. Sva riba im stoji u ledu u fiokama, a kada želite da poručite, odvešće vas da sami vidite i izaberete šta želite da vam pripreme.

Da počnem od ribe, koja je bila preukusna! Bukvalno se topila u ustma, kao puter. Izvrsno je bila spremljena, za 20ak minuta. Jeli smo ribu "mousmouli", koja se smatra jednom od najkvalitetnijih morskih riba. Pre serviranja vam očiste od kostiju, ali pazite na sitne koščice. Uz ribu smo poručili grčku salatu, vrlo neobične pečene šnitove krompira sa sirom, maslinovim uljem i začinima, kao i pohovanu fetu u susamu sa medom. Ovo poslednje je tako dobra kombinacija ukusa, da je to fantastično!

Kao što je u Grčkoj običaj, nakon bogatog ručka, na račun kuće dobijate tanjir grčkih kolačića. Pre kolačića su doneli vrele peškire, da bismo očistili ruke od ribe. Usluga vrhunska, hrana još bolja.


"Slušanje tišine" u najvećoj prirodnoj luci u Grčkoj: Porto Kufo
"Slušanje tišine" u najvećoj prirodnoj luci u Grčkoj: Porto Kufo
"Slušanje tišine" u najvećoj prirodnoj luci u Grčkoj: Porto Kufo

10. Mesto sa najbogatijom istorijom na Sitoniji: Toroni

Tvrđava Lekitos je jedini podsetnik na hrišćansku prošlost ovog mesta, ali nažalost prilično zarastao u travu, iako je imao značajnu ulogu u istoriji ovog mesta. Smatra se najvažnijim arheološkim lokalitetom na Sitoniji.

Ovaj deo Toronija oko tvrđave, izgleda kao sa razglednice. Na pozadini ove razglednice se nalazi antička tvrđava, čiju lepotu pojačavaju šareni ribarski brodovi koji se lelujaju na nežnim talasima. Ko bi rekao da je pre 3.000 godina ova obala bila prepuna usidrenih brodova iz Azije i Evrope, iz kojih su se čuli glasovi trgovaca na svim svetskim jezicima, a koji su trgovali drvetom za građu i vinom?! Bio je to bogat i važan grad, koji je često stradao tokom bitki između Atine i Sparte.

Plaža Toronija je jedna od najdužih na Sitoniji. Dugačka je oko 2,5 km i prekrivena peskom zlatne boje. Pored glavne plaže, postoji i nekoliko uvalica, u kojima možete naći vrlo lepe barove. U samom mestu ima veliki broj taverni, barova i prodavnica. Videla sam da je smeštaj prilično nov, a ima i lepih hotela. Duž plaže postoji staza za šetnju, ali ne i klasično večernje šetalište. Ovde ima i sadržaja za decu, u vidu luna parkova i igrališta.

Mi smo se kupali jedno popodne na plaži u maloj uvali, u kojoj se nalazi bar "El Mar". Uz konzumaciju imate besplatne ležaljke i suncobran. Za razliku od drugih mesta, vrlo su komotno postavljene, tako da imate osećaj slobode. U ponudi imaju brzu hranu, piće, sladoled. Plaža je sa krupnijim peskom, nije dug plićak i nakon peščanog dela je u vodi kamen.


Mesto sa najbogatijom istorijom na Sitoniji: Toroni
Mesto sa najbogatijom istorijom na Sitoniji: Toroni

11. Lavirintom puteva do rajskih uvala: Plaža Kriarici

U pohodu na najlepše plaže Sitonije, uputili smo se ka mestu Sikija, u blizini koga se nalazi plaža Kriarici. Međutim, to ne bi bilo tako zanimljivo da se do nje ne dolazi kroz lavirint puteva.

Ovo nije šala i ne zove se tako slučajno! Naime, kada se skrene sa glavnog puta, prepušteni ste isključivo intuiciji i po nekom znaku na putu. Puteva ima toliko, da kada pogledate u daljinu, izgledaju kao jedna nepravilna mreža. U mrežu se upliću i nizovi stepenica (koje ne vode nikuda, verovatno ostaci drevnih naselja), po koji grm lijandera i po koja domaća životinja.

A ako se izborite sa lavirintom, najpre vas čeka pogled na plažu od koga zastaje dah! Ako budete još malo uporniji, spustićete se do prelepe plaže. Na plaži se nalazi kamp "Kristina", pa vam to može eventualno biti orijentir kako da stignete do nje.

Na plaži se nalazi bar "Amaze", a u njihovom vlasništvu je i taverna nedaleko od plaže. U okviru bara postoji kabina za presvlačenje, tuš, teren za odbojku na pesku. Atmosfera je opuštena, a za naručeno piće, ležaljke i suncobran možete koristiti ceo dan. Ležaljke se ne naplaćuju posebno (što sam na Sitoniji često sretala). Cene pića su prosečne. Imaju odlične ceđene sokove i veliki izbor zanimljivih ukusa).

Sama plaža je sa krupnijim peskom. Čisto je. Mana je što nema prirodnog hlada i dubina je prilično brzo. Sa plaže imate lep pogled na Atos, okolne uvale, kao i na nekoliko malih ostva koja se nalaze u vodi. Stalno pirka vetar, tako da je vrlo prijatno boraviti na njoj.


Lavirintom puteva do rajskih uvala: Plaža Kriarici

12. Upoznajte najveće selo na Sitoniji: Sikija

Sikija je jedno od najstarijih i najveće selo na Sitoniji. Kažu da su stanovnici posebnog mentaliteta i nepokornog duha, pa su verovatno zato i bili jedni od glavnih učesnika ustanka protiv Turaka u severnoj Grčkoj. Takva je i okolina - kamenje bez vegetacije - u kojoj samo najuporniji opstaju. Kažu da je ovo područje nekada pripadalo manastirima Svete Gore, pa tako i danas mesto podseća na arhitekturu kakva se može videti na Atosu.

Mesto se nalazi u kopnu, ali ima svoju plažu u priobalnom delu. Samo selo je simpatično, ali nije posebno turistički razvijeno. Ima nekoliko prodavnica, a subotom je pijačni dan, tako da možete otići po sveže voće, povrće, masline, ali i kolačiće. Masline možete kupiti i da ponesete kući, jer ih pakuju u plastične tegle i naliju do vrha tečnošću.

Plaža je prelepa! Boja vode je fascinantna, tirkizno plava. Sastoji se iz nekoliko uvala sa prelepim plažicama i tavernama na istim, na rubovima zaista preduge plaže. U jednom delu plaže se nalazi osvetljena staza za šetnju, kojom možete otići i do vidikovca sa malom kapelom. Ne mogu vam ni opisati kakav je pogled ka plažama i moru odavde! Mana je samo što dosta duva vetar. Vrlo je brdovito, pa ako krenete da šetate od jedne do druge plaže, pripremite se da će vam trebati dobra kondicija.


Upoznajte najveće selo na Sitoniji: Sikija
Upoznajte najveće selo na Sitoniji: Sikija

13. Ako tražite mirne i ne mnogo posećene plaže: Plaža Platanitsi

Predstavljam vam plažu Platanitsi, do koje ćete lako stići (postoje putokazi uz put), ali vam baš neće biti jasno kako da na samu plažu uđete.

Reč je o plaži koja je u vlasništvu istoimenog kampa (videćete da na Sitoniji postoji veliki broj kampova). Ovo je jedan od onih koji ne naplaćuju ulaz na plažu. Jedino šta treba da uradite je da na ulazu ostavite pasoš, i možete besplatno ući kolima, koja možete parkirati uz samu plažu.

Ono što je velika prednost ove plaže je to što se u okviru kampa, bukvalno uz pesak, nalazi veoma čisto kupatilo sa WC-om i kabinama za presvlačenje. Ispred kupatila je niz tuševa sa toplom vodom, koje takođe možete koristiti.

Sama plaža je sa krupnijim peskom, mogu da se iznajme pedaline, ima bar u delu bliže kampu sa ležaljkama i suncobranima. U okviru kampa postoji i taverna. Voda je topla, čista, nije dugačak plićak, ali ga ima. Prirodne hladovine nema. Ali ono što ima je neverovatan miris borovine.

Na desnom kraju plaže se nalazi mali vidikovac, do koga se penjete peške za minut, sa koga možete napraviti lepe fotografije plaže i čitave obale.


Ako tražite mirne i ne mnogo posećene plaže: Plaža Platanitsi
Ako tražite mirne i ne mnogo posećene plaže: Plaža Platanitsi

14. Tirkizna rajska plaža Sitonije: Kavouroutrypes

Mislim da ste svi čuli za čuvenu tirkiznu plažu Orange beach. Verovatno i pretpostavljate da je tamo stalno gužva, kao i da je nakon godina popularnosti i ona komercijalizovana. Srećom, i dalje postoje uvale koje nisu poprimile taj karakter, i u kojima i dalje možete naći mesto za slobodan pristup.

Vodim vas na Kavouroutrypes Paradise beach. Do nje ćete relativno lako doći, ako budete pratili putokaz za "Paradise beach". Putokazi će vas voditi zemljanim putem do mesta na kome ćete videti veliki broj parkiranih vozila. Odmah da napomenem da za ovaj pohod koristite radni dan. Ne idite vikendom, jer je ogromna gužva!

Kada parkirate auto, imate peške 2-3 minuta, relativno pristojnim puteljkom, delom i kroz šumu. Stići ćete do jednog bara, koji deluje kao da je delo nekog pustolova, sa par stolica i neverovatnim pogledom na tirkizno more i plažu. Odavde se stepenicama spuštate na plažu.

Dobar deo plaže zauzimaju ležaljke i suncobrani bara, ali ima i nekoliko uvalica u kojima je moguć slobodan pristup. Mi smo popodne uspeli da ugrabimo toliko malu uvalicu, tako da smo ovde uživali. Ako uspete da ugrabite neku sličnu uvalu, to će vam biti pravi raj za decu.

Dobra strana ove plaže je što popodne ima prirodan hlad. Bude čak pomalo i hladno kada izađete iz vode. Voda je čista, neverovatne tirkizne boje, a krase je bajkovite formacije stena, oko kojih možete plivati i roniti.

Jedna malo drugačija plaža iz ove grupacije, koju takođe preporučujem je plaža Mega Portokali. Plaža nije obeležena, ali se pored magistrale nalazi kantina po kojoj ćete prepoznati skretanje. Plaža je sa belim peskom, more je tirkizne boje, borova šuma je u zaleđini i Atos je „preko puta“. Koristi se isti parking kao i za ostale plaže ove grupacije.

Kada se spušta peške niz borovu šumu, ovo lepa plaža je sa leve strane i ona se prva ugleda. Do nje deluje da se ne može sići peške, ali izgled zna da prevari. Silazak do vode je malo teži, kroz prirodne stepenice od korova i stena. Na nekim delovima ove „kozje staze“ se mora ići čak i četvoronoške.

Ali kada se stigne do plaže, ono što se ugleda je nestvarno. Stenovite formacije su svuda okolo. Plićak je ogroman, a peščani sprudovi su svuda u vodi, tako da mestimično daleko od obale može da se stoji. Ume da bude velika guzva, pa treba poraniti. Oko podneva nema više gde suncobran i peškir da se ostavi. Mnogi domišljati ljudi između stena postavljauju platna, da bi na taj način napravili hlad. Na plaži nema sadržaja, osim hrabrog prodavca krofni, koji se sa sve poslužavnikom spušta „kozjom stazom“. Mi smo ovde uživali i svakako preporučujem neizostavnu posetu ovoj plaži.


Tirkizna rajska plaža Sitonije: Kavouroutrypes

15. 5 koraka u pesku

Ako vas ovaj naslov ne asocira na Sitoniju, onda niste bili u jednoj od najlepših taverni na Sitoniji, koja se upravo ovako zove "5 steps in the sand".

Taverna se nalazi u blizini plaže mesta Sikija, u jednoj uvalici, sa predivnim pogledom na luku i more. Ne zna se da li je romantičnija tokom dana, uveče ili u vreme zalaska sunca, kada se po moru prelivaju ružičaste nijanse.

Sam dolazak do taverne je poseban doživljaj. Kroz ulaz visoko iznad mora, stazicom koja vodi pored cveća i drugog mediteranskog bilja, sve do nekoliko terasa na kojima možete večerati. Jedna od njih se nalazi uz samu obalu. Usluga je odlična, vrlo su ljubazni.

Probali smo brancin ("lavraki" na grčkom), koji je bio vrlo ukusan. Naravno, uz to smo poručili grčku salatu, koji su ovde poslužili sa kuvanim jajima. Vrlo lepo spremaju pržene tikvice. Posle večere smo dobili nekoliko kolača na račun kuće. Cene su slične kao i na drugim mestima.


5 koraka u pesku

16. Nestvarne boje vode na plaži Kalogrija

Važi za jednu od najlepših na Sitoniji, ne bez razloga. Sitan žuti pesak, tirkizna boja mora, stenovite formacije i ostrvce koje asocira na egzotiku. Iako je komercijalizacija učinila svoje, pa su delovi pod suncobranima lokalnih kafića, veći deo je sa slobodnim pristupom. Parking je haotičan, ali gde god da se stane, postoji po neki divlji prolaz ka plaži.

Lepa je čak i kada se kupate po kiši. Tada dobija posebne boje i nudi jedinstveno iskustvo. I za kraj kišnog kupanja - krofna u obliku srca, prepuna najfinije čokolade, od lokalnog plažnog prodavca. Ono po čemu ovu plažu još pamtim - miriše na med.


Nestvarne boje vode na plaži Kalogrija

17. Večernja šetnja kroz Nikiti

Mesto na 20ak km od Neos Marmarasa, od njega potpuno drugačije. Dok je Neos Marmaras stari grad sa tipičnom arhitekturom, ovde je sve podređeno turizmu - novi smeštaji, moderni kafići, taverne uz obalu.

Nikiti je glavni grad i centar poluostrva. Sastoji se od starog i novog dela (nije vidljiv sa magistrale), koje deli magistrala. U Nikitiju je petkom pijaca, koja radi od 8:30 do 13:00. Kada je u pitanju snabdevanje namirnicama, na izlazu iz grada se nalazi supermarket „Lidl“, koji je izuzetno povoljan za snabdevanje. Lidl radi i nedeljom od 8:00-20:00.

Mesto čini niz ulica sa mnoštvom smeštajnih objekata i jedna ulica - šetalište uz obalu. Duž šetališta je plaža - peščana i prepuna ljudi, kao i niz restorana. Za decu ima na par mesta zabava na žetone od 1€, a uveče izlaze i ulični prodavci koji nude suvenire.

Kod luke se nalazi mala crkva, šetalište, ali i par vrlo otmenih taverni. Živo je, ima puno ljudi, uvek se nešto dešava.

Do Nikitija turisti često dolaze i zbog Lidla, vrhunskog girosa u "Giromaniji", ali i fantastičnih zalazaka sunca iznad plaže, koji traju kratko, ali za to vreme nebo i more promene sve nijanse najlepših pastelnih boja.

Ako odete do Nikitija, ne propustite da svratite u "Giromaniju", koja ima baštu na obali i sa pogledom na zalazak sunca. Imaju vrhunsku ponudu girosa i đakonija na tu temu. Giros je ogroman i preukusan. Za decu imaju poseban meni sa sendvičem po izboru, pomfritom, sokićem i poklonom - list za bojenje sa mozgalicama i voštane bojice.


Večernja šetnja kroz Nikiti
Večernja šetnja kroz Nikiti

18. Skriveni putevi do Agios Nikitasa

Pored dela grada koji se nalazi uz plažu i koji je prepun kafića, restorana na plaži, prodavnica suvenira i poslastičarnica, grad Nikiti ima i stari deo, koji je značajan kulturno-istorijski spomenik i ne nalazi se uz obalu. Ovaj deo odiše smirenošću i duhom starih vremana, nasuprot novom delu grada.

Put do starog grada je obeležen putokazima na magistrali kod Nikitija. Stari deo grada, koji se naziva Agios Nikitas, predstavlja jedno od najstarijih sela na Halkidikiju. Selo je u 14. veku pripadalo svetogorskom manastiru Ksenofont.

Selo danas ima oko 2.800 stanovnika, koji se mogu videti kako uživaju u lepim baštama svojih kuća. Interesantno je prošetati i sesti na piće u kafić „Platanos“ u centru. Ne postoji uređen parking, ali se auto može parkirati bilo gde u ulicama. Lepe kuće se kriju u svakoj od krivudavih uličica. Kojom god da se krene, ne može se pogrešiti. Crkva Sv. Nikole je značajna, jer se u njoj nalaze ikone grčkog slikara Georga Paralisa i mala zbirka ikona iz 17. veka. U selu se nalazi i stara škola u kojoj je danas Folklorni muzej.


Skriveni putevi do Agios Nikitasa

19. Nestvarna tirkizna boja plaže Koviou

Do plaže se dolazi tako što se auto parkira na improvizovanom parkingu pored magistralnog puta, odmah pored putokaza za plažu, pa se peške spušta kozjom stazom do plaže. Drugi način je da pratite putokaz do hotela "Makednos" koji se nalazi na plaži, da parkirate na parkingu ovog hotela i spustite se peške do plaže. Treći je da pratite putokaz ka "Isla beach" baru, skrenete sa magistrale i vozite do skretanja za Islu gde možete parkirati auto.

Plaža sa puta izgleda impresivno, a voda ima fantastičnu tirkiznu boju, možda i najlepšu od svih plaža u okolini. Pristup je slobodan na gotovo celoj plaži. Na obali je fini pesak krem boje. Sa obe strane je okružena stenama. Deo u vodi gde je plitko je prekriven kamenjem, tako da je fini pesak tek u delu gde ne može da se stoji u vodi.

Loše strane su to što nema prirodnog hlada na plaži i što jako toplo u ovoj uvali. Voda je veoma slana (zbog uticaja vrste stena koje okružuju uvalu), tako da pri izlasku iz vode oči peku od soli.


Nestvarna tirkizna boja plaže Koviou

20. Dragulj Sitonije: Plaža Elia

Jedan od dragulja poluostrva kada su plaže u pitanju, koju zamalo i da preskočimo, je plaža Elia. Elia je fantastična mala plaža malo pre Lagomandre. Na ovom delu obale ima nekoliko ekskluzivnih hotela na plaži. Voda je veoma plitka i topla, tako da je preporučljiva za decu. Problem je samo ulazak u vodu, jer ima dosta kamenja i trave u plićaku, ali kada se ovaj deo prepliva, dolazi se do fantastično čistog i prozirnog plićaka.

Inače, ovo je prva plaža na kojoj smo videli raznobojno krupnije kamenje na ulasku u vodu. U okviru fantastičnog hotela „Antemus Sea“ sa pet zvezdica, koji se nalazi na samoj plaži, se može ići na akvabik u njihovom bazenu koji vodi instruktor, kupati se u bazenu, posetiti kafić ili restoran, ili koristiti tuševi i svlačionice. Okruženje je puno palmi, maslina i agava kaktusa.


Dragulj Sitonije: Plaža Elia

21. Jedna od najpopularnijih plaža: Lagomandra

A sada, upoznajemo se sa plažom, sa koje smo i počeli upoznavanje obale Sitonije i na kojoj smo provodili najviše vremena. Plaža Lagomandra ima uređen parking duž cele plaže, ali se može parkirati i uz obalu u hladu borova. Velike su gužve, tako da treba poraniti da se zauzme mesto u hladu.

Plaža je čista, sa borovom šumom u zaleđu (i iglicama koje bockaju), u kojoj se ceo dan može provesti, što je i velika prednost ove plaže. Dok se pliva, u trenucima, usled naleta povetarca, oseti se intenzivan miris borovine. Voda brzo prelazi u dubinu, što je možda i jedina mana ove plaže. Pesak je krupniji, žuto-braon boje. Voda je veoma čista i prozirna.

U jednom delu su ležaljke sa kafićima i ostalim sadrzajima (tuš), a sa drugog kraja stene, tačnije u drugoj uvali je prelepa plaža na kojoj se slobodno mogu postaviti suncobrani. Na delu plaže gde je slobodan pristup je centar za sportove na vodi. Nama je društvo jedno vreme pravio galeb koji je patrolirao plažom, a ima ih često na plaži.

Sa stazice na steni koja razdvaja dva dela plaže (dve uvale) se pruža prelep pogled na obe plaže i stene. Sa ove stene možete oko 19:30 posmatrati prelepe zalaske sunca.


Jedna od najpopularnijih plaža: Lagomandra

22. Luksuzni Porto Carras Resort

Od obilaska kulturno-istorijskih znamenitosti smo odahnuli na jedno popodne i uputili se da vidimo najluksuzniji deo Sitonije. Zapravo, Porto Karas se nalazi u nastavku gradske plaže Neos Marmarasa, na oko 2 km.

A sad sledi kratka priča o tome kako je nastao ovaj luksuzni kompleks. Naime, u Grčkoj je živeo brodovlasnik Janis Karas. Dok je vozio brod oko Halkidikija, počela je oluja. Na karti je pronašao uvalu u kojoj bi mogao da se skloni, ali ga je ono što je ovde video zadivilo. Karas je poželeo da ovde izgradi svoju kuću. 1960. godine je posadio 45.000 maslina, vinograd i izgradio marinu. Na vrhu brda je izgradio vilu. Nakon nekoliko godina je na ovom mestu izgrađen hotel "Meliton", koji je danas jedan od najluksuznijih hotela Sitonije.

Nakon priče o nastanku ovog mesta, malo ćemo se upoznati sa njegovom sadašnjicom. Danas je Porto Karas veliki, luksuzan kompleks hotela. Ovde se 2003. godine održavao Samit lidera Evropske unije. Kompleks ima marinu, prepunu jahti iz svih krajeva sveta, luksuzne hotele, vinariju sa svetski poznatim vrstama vina, pozorište, teren za golf, kazino, školu jahanja, itd.

Ulaz u kompleks automobilom smo na rampi platili, pošto nismo gosti hotela, i tako smo mogli da koristimo njihov deo plaže i obiđemo ceo kompleks. Na rampi, uz uputstva kuda možemo da se krećemo, su nam rekli da u cenu ulaza nije uključeno ništa, ali niko ne zabranjuje da se koriste ležaljke na plaži, parking, itd.

Plaža je sa sitnim šljunkom, čisto je, voda vrlo brzo prelazi u dubinu. Ceo kompleks se nalazi u lepo uređenom parku, sa drvoredima palmi i borova, koje presecaju male bašte začinskog bilja. Lepo je prošetati. Ima nekoliko barova na plaži, bazena i objekata gde se mogu iznajmiti bicikli i oprema za sportove na vodi.

Ovom stazom se ne može doći do marine, jer stazu preseca deo u koji nemate pristup. Do marine se mora ići kolima i parkirati ispred ulaza u marinu. Marina nije velika, ali je lepo sređena. Na šetalištu uz marinu ima nekoliko restorana i prodavnica.


Luksuzni Porto Carras Resort

23. Vinarija Porto Carras

Pošto smo čuli samo hvale za vina čuvene marke „Porto Karas“, odlučili smo da ih probamo i ponesemo kući. Jednog popodneva smo posetili vinariju Domaine Porto Carras.

Vinograd Porto Karasa je drugi po veličini privatni vinograd u Evropi. Plantaže se nalaze na obroncima planine Meliton, a vide se sa magistrale, kada se krene ka Toroniju. Celom svetu isporučuje vina. Poseta vinogradima i vinariji nije moguća, već je samo moguće obići prodavnicu vina, u kojoj se vina mogu i degustirati. Ulaz u prodavnicu vina i degustacioni salon se ne naplaćuje, ali degustacija se plaća.

Do prodavnice vina se dolazi kada se skrene sa magistrale, u pravcu putokaza za vinariju, koji je ukrašen burićima. Auto se parkira ispred ulaza u prodavnicu, na uređenom parkingu.

U prostoriji za degustaciju se može probati dva vina - jedno belo i jedno crno vino, po njihovom izboru. Ljubazna hostesa, uz posluživanje vina, daje osnovne informacije o vinu koje servira. U salonu se nalaze plakete koje je vinarija dobila, veliki sto koji nudi posluženje šunkom i kačkavaljem (uglavnom namenjeno za grupne posete) i šank za kojim se degustiraju vina. U prostoriji je i interesantan edukativni pano sa informacijama o vrstama vina, njihovoj boji i uparivanju sa različitom hranom. Veoma je lepo belo vino „Melisani“ (sa aromom limete). Crno je izuzetno jako (sa aromom cimeta).

Nakon degustacije, naravno, sledi kupovina vina. U vreme naše posete je bilo raznih poklon paketa na popustima. Dva bela vina su bila 10€. Dva bela i crno vino su koštala 15€. Inače, cena vina se tada kretala od 6,5€, pa na više, za komercijalna vina, dok su stara i vredna vina od 100€ pa na više. Poklon paketi vina su zapakovani u lepe ukrasne kutije.


Vinarija Porto Carras

24. Plaža Tristinika

U blizini Toronija se nalazi jedna od najlepših plaža - Tristinika. Do plaže se dolazi prolaskom kroz uređen put, pored brojnih apartmanskih smeštaja. Putokaz za plažu postoji na magistralnom putu. Za lakše snalaženje se može pratiti putokaz ka baru „Ethnik“. Ne postoji uređen parking, ali za parkiranje ima veoma puno prostora, uz samu plažu.

Tristinika je, kažu, mesto na kome je održana bitka u kojoj je napadača bilo tri puta više od stanovnika, da bi pobedili svako je morao da savlada bar trojicu od njih, pa otuda i naziv.

Plaža je ogromna, peščana i veoma lepa. Plićaka gotovo i da nema, ali je voda veoma čista.

Sa desne strane, ispod bara „Ethnik“, nalazi se stenoviti deo, interesantan za fotografisanje i kupanje. Bar je veoma intetesantno uređen, u veselim bojama. Veći deo plaže (gotovo cela) je sa slobodnim pristupom. Postoji teren za odbojku na pesku. Vikendom je ogromna gužva.


Plaža Tristinika

25. Nestavrna boja vode plaže Karidi

Do plaže Karidi (zvuči kao Karibi, plaža koja je i bila asocijacija pri davanju imena ovoj plaži, a videćemo i zašto) je pristup moguć sa parkinga koji se nalazi u borovoj šumi, ali se lako može pogrešiti, jer se sa istog parkinga izlazi i na uvalu koja ima lepu plažu, ali to nje čuvena Karidi. Na plaži je beli pesak i kristalno čista voda. Na ulazu u vodu ima pregršt trave, ali u njoj nema ježeva niti bilo kakvih životinjica.

S obzirom na to da je u celoj uvali plićak, voda ima svetlo plavu, gotovo belu boju. Plićak je toliki da smo došli do kraja uvale i bili smo i dalje u plićaku. Zapravo, jedina zabava na plaži je šetanje kroz vodu, jer je za odrasle toliko plitko da ne mogu ni da plivaju. Idealna je zato za decu.

Uvek je gužva, pa se preporučuje da se dođe ranije, da bi se zauzelo mesto u hladu. U šumi smo videli par pokretnih kantina, u kojima se mogu kupiti sendviči i piće. Oko plaže ima nekoliko lepih stenovitih uvala, na kojima se ljudi takođe smeštaju i imaju svoj mir i lep ulazak u vodu.


Nestavrna boja vode plaže Karidi

26. Autentični Agios Nikolaos

Nakon kupanja na plaži Lagonisi, provozali smo se kroz mesto Agios Nikolaos. Predstavlja malo selo u brdima, iznad luke Ormos Panagias. To je tradicionalno grčko selo sa kaldrmom, malim glavnim trgom sa fontanom i uskim strmim ulicama. Ono što je vrednost ovog mesta je to što su u selu sačuvane kuće iz 19. veka sa drvenim balkonima, kao i nekoliko crkava. Prolaskom kroz mesto zaključujemo da je dosta živo. Ljudi sede ispred svojih kuća i razgledaju prolaznike ili šetaju lepo uređenim starim ulicama.

Selo je poznato po vinogradima i dobrom vinu, imaju kvalitetan med i maslinovo ulje, kao i cipuro. Veoma je lepo mesto za šetnju, ali nema neku posebnu atrakciju, niti turistički ponudu. Selo vredi posetiti u večernjim satima, ne pre 19h i svratiti do trga gde se okupljaju meštani, ali i turisti. U lepoj atmosferi možete sesti u neki od restorana na trgu. Ako posetite selo u sredu, možete sesti u restoran blizu trga sa živom muzikom. Mi smo se samo kolima provozali i nastavili dalje.


Autentični Agios Nikolaos

BONUS: Smeštaj na Sitoniji

Smeštaj u apartmanima "Meltemi House" u Kalamiciju smo rezervisali preko sajta grckainfo.com. Da biste rezervisali smeštaj, potrebno je da uplatite 30% ukupnog iznosa, a ostatak se plaća pri dolasku u objekat.

Smeštaj je idealan ako tražite miran odmor. Vlasnici su ljubazni, a higijena vrhunska. Nalazi se na 100 m od peščane plaže sa prelepim plavim morem, prodavnice, taverne, sportova na vodi. Odličan je za porodice sa decom, jer iza apartmana ima veliki travnjak sa igralištem za decu, roštiljem i klupama na kojima možete odmarati. Mi smo bili smešteni u trokrevetnom studiju, u prizemlju. Cena za period predsezone je u proseku izašla 50€ po apartmanu za noćenje. U sklopu studija je terasa sa stolom i stolicama, koja gleda ka ulici. Meni je ovo obavezno kad idem u Grčku, jer nema lepšeg mesta za obrok od tih terasica smeštaja.

Studio ima opremljenu kuhinju (posuđe, rešo, mali frižider). U studiju imate klimu, TV, internet, komarnike na balkonskim vratima (nama je ovo bio jedan od bitnih kriterijuma kada smo birali smeštaj), žicu za sušenje veša, kupatilo. Pored objekta je parking, a na ulazu u smeštaj napolju imate tuševe. Za razliku od mnogih smeštaja u Grčkoj, ovaj ima čišćenje studija na tri dana, kada se menjaju i peškiri i posteljina, koje takođe dobijate.


BONUS: Smeštaj na Sitoniji

U Neos Marmarasu se možete smestiti u apartmanima "Angelika" - toplo, romantično, cvetno, ugodno. Buđenje s pogledom na luku, u kojoj se turistički brodovi spremaju za novi dan, opojan miris mora i mediteranakog bilja koji oporavlja duh i telo, dok galebovi preleću preko mora koje se pod jutarnjim suncem presijava svim nijansama plave. Umesto budilnika - crkvena zvona u 7:30.

Mali problem je sa parkingom, na kome ima mesta za tri automobila. Kuća se nalazi u ulici koja je veoma strma, pa je autom teško ići. Inače, higijena i opremljenost apartmana je na visokom nivou. Gazdarica na četiri dana čisti sobu, menja peškire, krpe za sudove i posteljinu i posprema celu sobu. Takođe ostavlja toalet papir, sredstvo za pranje sudova i tečni sapun.

Reklo bi se da u Neos Marmarasu ne možete naći smeštaj koji nije u strmoj ulici. Za nevericu, jedna takva postoji i izlazi u samu luku. A sam smeštaj u apartmanima "Evdokia's"- moderno i toplo, komforno i ležerno. Sa svim potrepštinama koje imate i u svom stanu. Komforna terasa za posmatranje ritma života ovog slikovitog mesta. U centru dešavanja, a opet mirno. I što je takođe bitno, bez olimpijskih disciplina u penjanju.


BONUS: Smeštaj na Sitoniji

Korisne informacije i saveti:

- Ponesite za decu bicikle, tricikle, lopte, bagere, kofice za plažu.

- Obavezno ponesite putnu apoteku.

- Rezervišite smeštaj bar mesec dana ranije, posebno ako ima dvorište i zabavu za decu.

- Ponesite šeširiće i kreme za sunčanje, ali nemojte dete izvoditi na sunce od 11-17h.

- Ponesite novac u kešu, jer retko gde u Kalamiciju možete platiti karticom.

- Zvanična valuta je evro, a vremenska razlika je +1h u odnosu na Srbiju.

- Za decu je ovo dosta dug put, pa planirajte da prenoćite u Severnoj Makedoniji.

- Gorivo natočite u severnoj Makedoniji, jer je jeftinije nego kod nas.

- Za snabdevanje, najbolje je otići do Neos Marmarasa (Lidl ili Masutis).

- Ponesite supe iz kese, jer je u tavernama cena čorbice oko 6€.

- Ima dosta komaraca, pa ponesite sredstva protiv istih.

- Sveže namirnice kupujte četvrtkom na pijaci u Neos Marmarasu.



Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Kasandra: Moja najlepša iskustva

Solun: Šta videti i iskusiti u Aristotelovom gradu

Meteori: Manastiri ni na nebu ni na zemlji

Atos: U poseti Svetoj Gori i Aristotelovom gradu


Solun: Šta videti i iskusiti u Aristotelovom gradu

Solun ili Tesaloniki, je drugi grad po veličini u Grčkoj, posle Atine. Jedan je od najstarijih gradova Evrope. Rodno je mesto čuvenog Aristotela. Veruje se da je dobio ime po Tesaloniki, supruzi kralja Kasandra (osnivača grada) i polusestri Aleksandra Velikog. Solun je mesto na kojem je apostol Pavle 50. godine poslao prvu hrišćansku poruku.


Kasandra: Moja najlepša iskustva

Poluostrvo Kasandra, jedno je od tri poluostrva Halkidikija, koje se još naziva i “prvi prst”. Pošto je Kasandra najbliža regija Solunu, turistički je najrazvijenija. Ono što je sigurno, jeste da vam na ovom poluostrvu neće biti dosadno. U ovom tekstu ću vam predstaviti meni najinteresantnijih iskustava koja morate doživeti ako ovde dođete na letovanje.


Meteori: Manastiri ni na nebu ni na zemlji

Meteori, tj. manastiri na stenama, nalaze se u oblasti Tesalija. Meteori, što bi značilo “visiti u vazduhu” ili “lebdeće stene”, jedan su od najsvetijih gradova pravoslavlja u Grčkoj. Predstavljaju skupinu pravoslavnih manastira i smatraju se najvrednijom skupinom manastira u Grčkoj, posle Svete Gore. Nalaze se na spisku kulturne baštine UNESCO-a.


Atos: U poseti Svetoj Gori i Aristotelovom gradu

Atos je poluostrvo Halkidikija, poznatije kao “Sveta Gora”, ali i „treći prst“. Po zakonu, samo je muškarcima dozvoljen pristup na tlo Svete Gore. Međutim, Atos čini i jedan deo koji nije u sklopu Svete Gore, na čijem tlu žene mogu boraviti. Ovde ću vam predstaviti neka od letovališta i izletišta na čijem tlu možete slobodno koračati, ali i utiske sa „tajne“ Svete Gore, gde mogu boraviti samo muškarci.