Regensburg: Šta videti i iskusiti u srednjevekovnom gradu Nemačke


Regensburg: Šta videti i iskusiti u srednjevekovnom gradu Nemačke



Autor fotografija:

Bojana J.


Regensburg je jedan od najlepših srednjovekovnih gradova Nemačke. Poznat je po romanesknim i gotičkim građevinama u starom delu grada, koje su preživele II svetski rat neoštećene. Stari grad je pod zaštitom UNESCO-a i najbolje ga je obilaziti peške.

Još tokom šezdesetih godina 20. veka je planirano rušenje istorijskog dela grada i podizanje novog na istom mestu, ali se, na sreću, to nije dogodilo.

Kroz Regensburg protiče “naš” Dunav, i naravno, oni su ovo iskoristili i kao većina gradova, imaju organizovano krstarenje Dunavom. Nama je Regensburg bio samo usputna stanica, tako da smo obišli samo uži centar grada.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Regensburg.


1. Otkrivanje lepote starog grada

Počinjemo obilazak grada iz strogog centra. Palata Herzogshof sa Rimskim tornjem na trgu Alten Kornmarkt je jedna od najupečatljivijih građevina u gradu. Čitav ovaj kvart na glavnom trgu je vekovima bio rezidencija bavarskih vojvoda i careva.

Na samo nekoliko minuta od trga nalazi se Kapela stare gospe, koja potiče iz rimskih vremena i zbog toga se smatra najstarijom crkvom u Bavarskoj. Posebno je značajna čudotvorna ikona koja prikazuje Devicu Mariju koja drži malog Isusa. Zanimljivo je videti i nove orgulje, koje je Papa Benedikt XVI poklonio tokom posete Regensburgu. Ovo su, kažu, jedine orgulje koje je ikada lično Papa donirao nekoj crkvi.

Katedralni trg je srce starog grada još od srednjeg veka. Glavno obeležje grada, katedrala Sv. Petra, sa veličanstvenim vitražima iz 13. i 14. veka, glavna je i najveća gotska katedrala u Bavarskoj. Uđite i obiđite je, jer obiluje interesantnim umetničkim delima. Nedeljom u 10:00 se održava misa sa muzikom muškog hora Regensburga.

Mali trg Krauterer se nalazi u produžetku Katedralnog trga. Ime je dobio po svojoj prvobitnoj funkciji kao pijaca biljaka i povrća. Nedaleko se može videti kompleks zgrada Bischofshof, koji potiče iz 13. i 14. veka. Danas se ovde nalaze tradicionalni restorani.

Čitav stari grad čeka na vas da ga otkrijete. Veoma je tajanstven, sa izuvijanim ulicama, u kojima deluje kao da ćete se izgubiti.


regensburg

regensburg: katedralni trg
regensburg

2. Impresivna Stara gradska kuća

Nakon lavirinta kaldrmisanih ulica, dolazimo do Stare gradske kuće, na obali reke.

Stara gradska kuća, mesto je gde se Rajhstag sastajao 150 godina. Danas, posle brojnih izmena, možete uživati u kompleksu koji potiče iz 13. veka, a koji se sastoji od kule Gradske kuće, gotičke imperijalne sobe i barokne Gradske kuće. Mogu se posetiti i skupštinska sala i soba za torturu u podrumu.

Obilazak unutrašnjosti je moguć samo sa vodičem. Odavde se izlazi na reku i dolazi do starog kamenog mosta, još jedne gradske atrakcije.


regensburg: stara gradska kuca

3. Stari kameni most

Stari kameni most je i dan danas jedan od najvažnijih mostova srednjeg veka i predstavlja remek delo srednjevekovnih evropskih mostova. Izgrađen je između 1135-1146. godine i tada je bio jedini prelaz preko Dunava koji su koristili trgovci. Most je takođe deo srednjevekovnog grada, koji se nalazi na listi UNESCO-a.

Sa ovog mesta se pruža prelep pogled ka Regensburgu. Sa mosta se vidi malo gradsko poluostrvo.


4. Istorijski restoran “Historische Wurstkuche”

Za kraj ove kratke šetnje kroz Regensburg, meni najzanimljivija gradska atrakcija, restoran za koji se smatra da je prvi počeo sa pravljenjem i serviranjem nemačkih kobasica i smatra se najstarijim u kontinuitetu aktivnim restoranom na svetu.

Smešten je sa strane mosta bliže starom gradu, gde postoji još od 12. veka. Ovde se vekovima serviraju kobasice u kifli, a prvi radnici restorana su bili meštani koji su živeli u okolini mosta. Prvobitno je služio da radnike na izgradnji mosta snabdeva obrocima, a vremenom je postao prava turistička atrakcija.

Specijalitet je pečena kobasica u kifli sa kimom, servirana sa domaćim kiselim kupusom i senfom.

Ovde vidimo veliki broj turista, restoran i dalje radi, i iz njega dopiru mirisi raznih začina koji mame da probate njihov specijalitet.


regensburg: restoran historische wurstkuche


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Dvorci Bavarske: Kralj labud među Alpima

Minhen: Šta videti i iskusiti u gradu piva, kobasica i Oktoberfesta

Nirnberg: Šta videti i iskusiti u Direrovom gradu


Dvorci Bavarske: Kralj labud među Alpima

Sigurno jedna od tura koja je na mene ostavila najjači utisak! Ako se nalazite u Minhenu ili okolini, nemojte propustiti da jedan dan odvojite za obilazak ovih predivnih alpskih predela, bogatih kulturno-istorijskim atrakcijama i neverovatnim dvorcima. Mi smo izlet sami organizovali i išli smo sopstvenim automobilom iz Minhena. Prikazaću šta smo sve uspeli da obiđemo u toku jednog dana.


Minhen: Šta videti i iskusiti u gradu piva, kobasica i Oktoberfesta

Minhen je glavni grad Bavarske i treći grad po veličini u Nemačkoj, koji štiti bavarski lav, koji se na grbu grada nalazi preko 800 godina. Zanimljivo je da je u potpunosti obnovljen nakon stradanja tokom dva svetska rata. Tokom obnove je poštovan princip da se ponovo izgrade što sličnije zgrade, tako da je današnji Minhen zapravo replika onog kakav je nekada postojao.


Nirnberg: Šta videti i iskusiti u Direrovom gradu

Nirnberg je drugi grad po veličini u Bavarskoj. Potiče iz daleke 1050. godine, a najpoznatiji je kao mesto u kom su se donosile odluke o istorijskim događajima koji su uticali na čitavu Evropu. Osim po istoriji, grad je poznat i kao rodno mesto najvećeg slikara nemačke renesanse Alberta Direra, kao i mesto gde je počela izrada džepnih satova u 16. veku.