Nirnberg: Šta videti i iskusiti u Direrovom gradu


Nirnberg: Šta videti i iskusiti u Direrovom gradu



Autor fotografija:

Bojana J.


Nirnberg je drugi grad po veličini u Bavarskoj. Potiče iz daleke 1050. godine, a najpoznatiji je kao mesto u kom su se donosile odluke o istorijskim događajima koji su uticali na čitavu Evropu. Osim po istoriji, grad je poznat i kao rodno mesto najvećeg slikara nemačke renesanse Alberta Direra, kao i mesto gde je počela izrada džepnih satova u 16. veku.

1935. godine je Adolf Hitler naredio da se Rajhstag sastane u Nirnbergu i donese Nirnberške zakone, kojima se Jevrejima oduzima nemačko državljanstvo, što je bio povod za bombardovanje grada tokom II svetskog rata. Tada je potpuno uništen istorijski centar grada. Jedina zgrada koja nije stradala je bila Palata pravde, u kojoj je održan istorijski značajan Nirnberški proces, u kome je suđeno nacistima.

Parkiramo se u okolini strogog grada, u lepo uređenoj garaži, koju teže nalazimo, jer se parking uglavnom svodi na gradske zone. Postoje delovi gde je parking u zonama besplatan, a u nekim delovima se plaća. Videli smo nekoliko zoniranih delova grada sa besplatnim parkingom, npr. u okolini tvrđave. Sa parkinga krećemo ka centru grada, prolazimo pored železničke stranice, opere i dolazimo do kapije starog zanatskog centra. Odavde počinjemo sa istraživanjem ovog prelepog bavarskog grada, najlepšeg nemačkog grada koji sam ikada videla.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Nirnberg.


1. Zanatski centar Handwerkerhof

Na obodu starog grada se nalazi Nirnberški zamak, koji zapravo i uokviruje staro gradsko jezgro. Handwerkerhof zanatski centar se nalazi pored Kraljevske kule, jedne od kula starog grada. Ovaj „mali grad u blizini Konigstor-a“, nasuprot Glavne železničke stanice, u najboljem sjaju prikazuje tradicionalnu zanatsku radinost. U vreme naše posete, pred Uskrs, sve je bilo ukrašeno u tom znaku, a uskršnji duh se osećao ovde više nego igde. Ovo je pravo mesto za početak obilaska prelepog bavarskog grada, koje će vam na najbolji način napraviti uvod u to što vas tek očekuje.

Radno vreme ovog istorijskog kompleksa je od ponedeljka do petka od 10-18h, subotom od 10-16h, dok je nedeljom i praznicima zatvoren. Ulaz je besplatan. Unutar kompleksa se nalazi prodavnica igračaka, pekara koja proizvodi medenjake, radionica za oslikavanje stakla, prodavnica keramike, zlatara, galerija i još mnogo lepih i malih ušuškanih radionica. Ovde ćete naći nekoliko restorana koji pripremaju tradicionalne bele kobasice „bratwurst“.


nirnberg: handwerkerhof
nirnberg: handwerkerhof

2. Šetnja istorijskim delom grada

Kroz kapiju zanatske četvrti izlazimo i nastavljamo dalje ka centru grada. Kupujemo krofne u jednoj prelepoj prodavnici (Dunkin' Donuts), koja nudi najveći izbor krofni koji smo ikada videli (cena jedne krofne je oko 1,5€, a postoje razne akcije za kupovinu više komada). Prolazimo pored nekoliko prodavnica slatkiša, gde ulazimo da pogledamo i uživamo u prizoru i mirisima.

Sa leve strane vidimo Mauthalle. To je zapravo zgrada carine, koja je izgrađena iznad poslednjeg gradskog rova, između 1498. i 1502. godine, kao carsko skladište za kukuruz. Danas, podrumski svod drži 26 stubova i tu se nalazi restoran sa sopstvenom mikro-pivarom.

Preko puta Mauthalle, nalazi se jedan restoran sa tradicionalnim bavarskim kobasicama (Bratwursthaus), koji smo posetili. Porcija košta oko 6€, a dobićete šest pečenih belih kobasica sa salatom od krompira i šunke. Naravno, uz ovaj obrok najbolje ide tradicionalno bavarsko pivo, koje će vas koštati oko 2€. Veoma je sve ukusno, tako da preporučujem da probate. Za decu imaju posebne obroke, pakovane kao „happy meal“.

Čuvene kobasice iz Nirnberga se prave od svinjetine u jagnjećim crevima. Mora da se sprema prema određenoj recepturi, jer je ovaj specijalitet proglašen za kulinarsko nasleđe Bavarske. Pročitala sam da se najbolje kobasice služe u "Historische Bratwurst-Küche Zum Gulden Stern", najstarijem restoranu ovog tipa na svetu.

Nakon što smo se okrepili, nastavljamo dalje šetnju gradom, a u nastavku ću opisati šta sve možete ovde videti. Nassauerhaus je jedini sačuvani srednjevekovni toranj. U gornjem desnom uglu se vidi sunčani sat. Nedaleko se nalazi i čuvena nemačka robna kuća "Muller", u kojoj možete kupiti povoljne slatkiše i parfeme. Posebno su jeftine čokolade Riter Sport (manje od 1€ po komadu).

St. Lorenzkriche je srednjovekovna crkva nekadašnjeg imperijalnog grada Nirnberga. Potpuno je stradala u II svetskom ratu, ali je obnovljena u gotskom stilu. Izgradnja je počela 1260. godine, a završena posle 100 godina.

Dolazimo do dela grada gde se jedan nasuprot drugog nalaze dva mosta. Sa desne strane vidimo neobično lepu građevinu na samoj reci - Heilig-Geist-Spital. To je najveća bolnica za negu bolesnih i starih, koja je postojala u imperijalnom gradu Nirnbergu. Građena je u periodu od 1332-1339. godine, kao zadužbina gradonačelnika Konrada velikog, za stare i hendikepirane osobe. Poznata je i kao skladište u kome se čuvaju imperijalne povlastice, koje su bile aktivne u periodu od 1424-1796. godine.

Nešto dalje od glavnog trga, nalazi se Ehekarussell ili u prevodu "Bračni ringišpil", fontana iz 1984. godine. Rad je inspirisan pesmom "Gorko slatki bračni život", Hans Saksa, koji je opisao brak sa prvim fazama vatrene ljubavi, preko iscrpljujućih borbi, i sve do smrti. Na fontani je prikazano šest grupa figura, koje simbolizuju šest faza života. Na postolju je predstavljen autor po uzoru na čiji je tekst osmišljena fontana, Hans Saks.

U nastavku se može videti i crkva Sv. Elizabete, koja je prvobitno bila deo prostorija nemačkog viteškog reda. Teško je oštećena tokom II svetskog rata i obnovljena je između 1947-1950. godine.

Rathaus (Gradska kuća) obuhvata zgrade podignute između 14. i 17. veka, u bloku oivičene ulicama Rathausplatz, Rathausgasschen i Theresienstrasse. Najstariji deo je 40 m visoka gotska hala, koja je građena od 1332-1340. godine, kao najveća dvorana severno od Alpa. Ovde je proslavljen kraj tridesetogodišnjeg rata, 1649. godine, a prostorije se i danas mogu posetiti

Gansemannchen fontana se nalazi preko puta Gradske kuće, ali sve do 1945. godine je bila smeštena na pijaci voća. Jedno je od najboljih umetničkih dela od bronze i jedna od najstarijih fontana napravljenih u Nirnbergu. Fontana prikazuje seljaka iz Knoblauchsland oblasti, u haljini 16. veka, koji drži dve guske ispod ruku.

U ovom delu grada postoji veliki broj robnih kuća i prodavnica. Međutim, radno vreme svih prodavnica je do 20h. Nakon tog vremena, ljudi više nisu na ulicama i grad polako tone u san.


nirnberg
nirnberg: mauthalle
nirnberg: heilig geist spital
nirnberg
nirnberg

3. Šarenilo Haupmarkt-a

Najbolji način da osetite duh Nirnberga je da se “izgubite” na Haupmarktu, glavnoj pijaci u starom gradu. Šarene tezge ovde su postavljene tokom cele godine, ali u punom sjaju ih možete zateći u nedeljama pre Božića, kada se ovde održava božićni vašar, kažu jedan od najlepših na svetu.

Frauenkirche, crkva Nase gospe ili Bogorodičina crkva, predstavlja najupečatljiviju atrakciju trga. Ona je primer gotike u ciglama, sagrađena po naređenju Karla IV, svetog rimskog cara, između 1352-1362. godine. Brojna umetnička dela iz srednjeg veka se čuvaju u crkvi, među kojima je oltar iz crkve Sv. Vitus (iz 1440. godine), kao i dva spomenika Adama Krafta (1498. godina).

Umetnički sat iz 1509. godine na crkvi svaki dan označava podne, šetnjom svečane povorke oko centralne figure. U vreme naše posete, ispred crkve, koja je bila prelepo okupana popodnevnim suncem, nalazila se uskršnja pijaca rukotvorina, hrane i domaćih radova. Radila je samo do 19h, tako da nismo najbolje uspeli da je obiđemo i vidimo šta sve tu ima.

Na trgu Hauptmarkt se nalazi i čuvena gotska ("prelepa") fontana, koja je sagrađena 1385. godine. Visoka je oko 19 m i ima oblik gotskog koplja. Ukrašena je ljudskim figurama u četiri reda. 40 šarenih figura predstavljaju viđenje sveta kakvo je imalo Sveto rimsko carstvo. Tu su filozofija, sedam umetnika, četiri jevanđelista, četiri crkvena oca, sedam prinčeva, devet znamenitih ljudi, Mojsije i sedam proroka.

Na ogradi fontane se nalazi i prsten želja, koji je ugradio šegrt bez znanja majstora. Prema predanju, svakom ko ga zavrti, ispuniće se želja. Kada je prvi put prsten postavljen, niko ne zna, ali je bio premeštan nekoliko puta. Sadašnji prsten potiče iz 1957. godine.


nirnberg: frauenkirche

4. Dom Albrehta Direra

Čuveni umetnik nemačke renesanse, Albreht Direr je živeo u svojoj kući u Nirnbergu između 1509-1528. godine. On je ovde i žive i radio, i stvarao neprevaziđena dela. Danas se može videti rekonstrukcija dnevne sobe i kuhinje, nekoliko primeraka njegovih slika, u prostorijama kroz koje vas vodi kostimirani vodič, koji glumi lik umetnikove supruge Agnes Direr. Najvažnije umetničko delo iz perioda nemačke renesanse je Direrov akvarel „Zec“, koji potiče iz 1502. godine.

Odavde se lako dolazi do Ninberškog zamka Kaiserburg, koji je simbol grada još od srednjeg veka. U centru trga kod zamka se nalazi ogroman zec, koji je sagrađen u čast Direra.


BONUS: Smeštaj u Nirnbergu

Nirnberg nam je bila usputna stanica po povratku iz Pariza, tako da smo tražili što povoljniji, a pristojan smeštaj za jednu noć. Smeštaj smo našli u hotelu "Ibis Budget", koji je onakav kako mu i ime kaže. Jeftin, ali je sve čisto i pristojno za prenoćište. Hotel je na samom autoputu, ali je izolacija odlična, tako da se buka ne čuje. Imajte u vidu da hotel nema lift.

Kada smo stigli u hotel, nikoga nije bilo na recepciji, jer recepcija ne radi tokom čitavog dana, već dvokratno. Ukoliko imate rezervaciju, možete ući sami u sobu, uz pomoć automata na ulazu. Naime, u automat se unese broj rezervacije i on izdaje kupon sa podacima o šifri za ulazak u hotel i u sobu. Ako vam ovakav vid ulaska u hotel ne uspe, recepcija se otvara u 17h.

Hotel se nalazi u naselju Erlangen, koje je udaljeno oko 10 minuta vožnje od Nirberga. Samo mesto je simpatično za šetnju.



Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Dvorci Bavarske: Kralj labud među Alpima

Minhen: Šta videti i iskusiti u gradu piva, kobasica i Oktoberfesta

Regensburg: Šta videti i iskusiti u srednjevekovnom gradu Nemačke


Dvorci Bavarske: Kralj labud među Alpima

Sigurno jedna od tura koja je na mene ostavila najjači utisak! Ako se nalazite u Minhenu ili okolini, nemojte propustiti da jedan dan odvojite za obilazak ovih predivnih alpskih predela, bogatih kulturno-istorijskim atrakcijama i neverovatnim dvorcima. Mi smo izlet sami organizovali i išli smo sopstvenim automobilom iz Minhena. Prikazaću šta smo sve uspeli da obiđemo u toku jednog dana.


Regensburg: Šta videti i iskusiti u srednjevekovnom gradu Nemačke

Regensburg je jedan od najlepših srednjevekovnih gradova Nemačke. Poznat je po romanesknim i gotičkim građevinama u starom delu grada, koje su preživele II svetski rat neoštećene. Stari grad je pod zaštitom UNESCO-a, i najbolje ga je obilaziti peške. Još tokom šezdesetih godina XX veka je planirano rušenje istorijskog dela grada i podizanje novog na istom mestu, ali se na sreću to nije dogodilo.


Minhen: Šta videti i iskusiti u gradu piva, kobasica i Oktoberfesta

Minhen je glavni grad Bavarske i treći grad po veličini u Nemačkoj, koji štiti bavarski lav, koji se na grbu grada nalazi preko 800 godina. Zanimljivo je da je u potpunosti obnovljen nakon stradanja tokom dva svetska rata. Tokom obnove je poštovan princip da se ponovo izgrade što sličnije zgrade, tako da je današnji Minhen zapravo replika onog kakav je nekada postojao.