Mojih top 9 plaža koje morate posetiti na Sitoniji


U ovom tekstu sam za vas izdvojila najlepše plaže koje sam posetila tokom letovanja na Sitoniji. Za svaku ćete naći kratak opis lokacije, kao i detalje koji vam mogu pomoći da se pripremite za odlazak na plažu (ležaljke, tuš, hrana i sl.), posebno ako idete sa decom. Uživajte i javite mi utiske!


1. Plaža Kalamici

Ovo mesto će za mene uvek biti posebno, jer je ono bilo PRVO po mnogo čemu - prvo letovanje, more, talasi, kula od peska i prva krofna na plaži. Ako do sada niste čuli za Kalamici, reč je o malom mestu, koje ima jednu od najlepših plaža severne Grčke. Neverovatno je živopisna priroda.

Plaža je predivna, sa peskom kao mlevena plazma. Dugačak je plićak. Voda je kristalno čista, tirkizna, mirno more. Nekoliko odličnih tradicionalnih taverni se nalaze na samoj plaži. U vodi se nalazi ostrvo do koga može da se dopliva i roni. Ima dosta ljudi, ali nije gužva. Posetioci su uglavnom porodice sa decom. Ima sportova na vodi, pedaline i slično. Međutim, nema prirodnog hlada i ima dosta krivina do plaže.
2. Plaža Sarti

Ovo mesto je samo po sebi jako simpatično, baš u onom pravom grčkom duhu, kao sa razglednica. Ukrašavaju ga i grmovi raznoraznog primorskg cveća, koje zaista obožavam. Smatra se najposećenijim mestom na Sitoniji. U centru se nalazi crkva, trg, prodavnice suvenira, taverne, poslastičarnice, raspoređene u 3 uličice, koje su uvek prepune ljudi. Plaža je peščana, prostrana i uređena, ali je često vrlo vetrovito i sa talasima. Ima neverovatno lep pogled na Atos.
3. Plaža Porto Kufo

Porto Kufo je mirno, šarmantno ribarsko naselje. Ima najveću prirodnu luku u Grčkoj, dužine oko 1,5 km. Smešteno je u slikovitoj uvali prepunoj neverovatne prirode, raznih pećina i prelepih plaža. Sam naziv mesta znači “gluva luka”, jer je toliko dobro zastićena, da se zvuk mora nikada nije mogao čuti. Mesto ma dugu peščanu plažu, ukrašenu roze oleandrima, uglavnom neuređenu, ali na kojoj nikada nema gužve niti vetra, jer je ušuškana između brda u zalivu. Ima lepo šetalište uz luku i more. Ako želite da jedete dobru ribu, onda ste na pravom mestu, jer se se vrhunski riblji restorani nalaze upravo ovde.
4. Plaža Kriarici

U pohodu na najlepše plaže Sitonije, uputili smo se ka mestu Sikija, u blizini koga se nalazi plaža Kriarici. Međutim, to ne bi bilo tako zanimljivo da se do nje ne dolazi kroz lavirint puteva. Ovo nije šala i ne zove se tako slučajno! Naime, kada se skrene sa glavnog puta, prepušteni ste isključivo intuiciji i po nekom znaku na putu. Puteva ima toliko, da kada pogledate u daljinu, izgledaju kao jedna nepravilna mreža. U mrežu se upliću i nizovi stepenica (koje ne vode nikuda, verovatno ostaci drevnih naselja), po koji grm oleandra i po koja domaća životinja.

A ako se izborite sa lavirintom, najpre vas čeka pogled na plažu od koga zastaje dah! Ako budete još malo uporniji, spustićete se do prelepe plaže. Na plaži se nalazi kamp Kristina, pa vam to može eventualno biti orijentir kako da stignete do nje. Na plaži se nalazi bar "Amaze", a u njihovom vlasništvu je i taverna nedaleko od plaže. U okviru bara postoji kabina za presvlačenje, tuš, teren za odbojku na pesku. Atmosfera je opuštena, a za naručeno piće, ležaljke i suncobran možete koristiti ceo dan. Ležaljke se ne naplaćuju posebno (što sam na Sitoniji nažalost često sretala). Cene pića su prosečne za Grčku - kafa 3€, ceđeni sok 4.5€ (odlični su im i imaju veliki izbor zanimljivih ukusa).

Sama plaža je sa krupnijim peskom. Čisto je. Mana je što nema prirodnog hlada i dubina je prilično brzo. Sa plaže imate lep pogled na Atos, okolne uvale, kao i na nekoliko malih ostva koja se nalaze u vodi. Stalno pirka vetar, tako da je vrlo prijatno boraviti na njoj. Ima sadržaj, što je velika prednost, ali ako mene pitate, sama plaža nije za baš malu decu.
5. Plaža Toroni

Plaža Toroni je jedna od najdužih na Sitoniji. Dugačka je oko 2,5 km i prekrivena peskom zlatne boje. Pored glavne plaže, postoji i nekoliko uvalica, u kojima možete naći vrlo lepe barove. U samom mestu ima veliki broj taverni, barova i prodavnica. Videla sam da je smeštaj prilično nov, a ima i lepih hotela. Duž plaže postoji staza za šetnju, ali ne i klasično večernje šetalište. Ovde ima i sadržaja za decu, u vidu luna parkova i igrališta.

Mi smo se kupali jedno popodne na plaži u maloj uvali, u kojoj se nalazi bar "El Mar". Uz konzumaciju imate besplatne ležaljke i suncobran. Za razliku od drugih mesta, vrlo su komotno postavljene, tako da imate osećaj slobode . U ponudi imaju brzu hranu, piće, sladoled. Kugla sladoleda je 1.5€, a frape kafa i ceđena pomorandža su koštale 8.5€. Plaža je sa krupnijim peskom, nije dug plićak i nakon peščanog dela je u vodi kamen.
6. Plaža Platanitsi

Predstavljam vam plažu Platanitsi, do koje ćete lako stići (postoje putokazi uz put), ali vam baš neće biti jasno kako da na samu plažu uđete. Reč je o plaži koja je u vlasništvu istoimenog kampa (videćete da na Sitoniji postoji veliki broj kampova). Ovo je jedan od onih koji ne naplaćuju ulaz na plažu. Jedino šta treba da uradite je da na ulazu ostavite pasoš (jedan po porodici), i možete besplatno ući kolima, koja možete parkirati uz samu plažu.

Ono što je velika prednost ove plaže je to što se u okviru kampa, bukvalno uz pesak, nalazi veoma čisto kupatilo sa WC-om i kabinama za presvlačenje. Ispred kupatila je niz tuševa sa toplom vodom, koje takođe možete koristiti.

Sama plaža je sa krupnijim peskom, mogu da se iznajme pedaline, ima bar u delu bliže kampu sa ležaljkama i suncobranima. U okviru kampa postoji i taverna, ali kada smo mi bili još uvek nije bila u funkciji (bukvalno su se tek pripremali za sezonu). Voda je topla, čista, nije dugačak plićak, ali ga ima. Prirodne hladovine nema. Ali ono što ima je neverovatan miris borovine. Na desnom kraju plaže se nalazi mali vidikovac, do koga se penjete peške za minut, sa koga možete napraviti lepe fotografije plaže i čitave obale.
7. Plaža Lagonisi

Kada smo pre nekoliko godina posetili plažu Lagonisi, to je bila jedna mirna uvala, prava prirodna oaza, sa vrlo dugim plićakom, u kojoj su izletnički brodovi stajali na kupanje. Danas je, na moje neprijatno iznenađenje, to najskuplja plaža na kojoj sam bila ovog leta. Sada ima samo jedan minijaturan deo za slobodan pristup, a sve ostalo je u vlasništvu lokalnog bara.

Ulaz na plažu se plaća, tako što plaćate ležaljku. Ako biste da budete u 1. ili 2. redu, to će vas koštati 10€ po osobi. Ako biste 3. ili neki dalji red, onda je ležaljka 5€ po osobi. U ovu cenu NIJE uračunata konzumacija. Uz plaćen ulaz obezbeđen parking, tuš. Za moj budžet su ovo visoke cene.

Cene hrane i pića su malo više, tako da ćete 2 kafe platiti 9€. Imate opciju i da ovde poručite brzu hranu, u vidu suvlakija, salate, pomfrita i sl. Pomfrit i grčka salata su bili odlični, a suvlaki mi se nije svideo. Klopa nas je koštala 14€ (brza hrana). Imajte samo u vidu da ćete teško ručati, jer čim otvorite tu hranu koja stiže zapakovana, oko vas se skupi ogroman broj osa. Šta da vam kažem više, osim da smo mi jeli u vodi da bismo se bar malo spasili od njih. Srećom, nijedna nas nije bocnula.

S druge strane, plaža zaista jeste divna, more je čisto, plićak dugačak, tako da je idealna za decu. Voda je jako topla. Ako već dođete, ostanite do zalaska sunca, kada vas čekaju posebni prizori, iako nije direktan pogled. Samo imajte u vidu da se plaža "zatvara" u 20h.
8. Plaža Sikija

Sikija je jedno od najstarijih i najveće selo na Sitoniji. Mesto se nalazi u kopnu, ali ima svoju plažu u priobalnom delu. Samo selo je simpatično, ali nije posebno turistički atraktivno.

Plaža je prelepa! Boja vode je fascinantna, tirkizno plava. Sastoji se iz nekoliko uvala sa prelepim plažicama i tavernama na istim, na rubovima zaista preduge plaže. U jednom delu plaže se nalazi osvetljena staza za šetnju, kojom možete otići i do vidikovca sa malom kapelom. Ne mogu vam ni opisati kakav je pogled ka plažama i moru odavde! Mana je samo što dosta duva vetar. Vrlo je brdovito, pa ako krenete da šetate od jedne do druge plaže, pripremite se da će vam trebati dobra kondicija.
9. Plaža Kavourotripes Paradise beach

Mislim da ste svi čuli za čuvenu tirkiznu plažu Orange beach. Verovatno i pretpostavljate da je tamo stalno gužva, kao i da je nakon godina popularnosti i ona komercijalizovana. Srećom, i dalje postoje uvale koje nisu poprimile taj karakter, i u kojima i dalje možete naći mesto za slobodan pristup.

Vodim vas na Kavouroutrypes Paradise beach. Do nje ćete relativno lako doći, ako budete pratili putokaz za "Paradise beach". Putokazi će vas voditi zemljanim putem do mesta na kome ćete videti veliki broj parkiranih vozila. Odmah da napomenem da za ovaj pohod koristite radni dan. Nikako ne idite vikendom, jer je ogromna gužva!

Kada parkirate auto, imate peške 2-3 minuta, relativno pristojnim puteljkom, delom i kroz šumu. Stići ćete do jednog bara, koji deluje kao da je delo nekog pustolova, sa par stolica i neverovatnim pogledom na tirkizno more i plažu. Odavde se stepenicama spuštate na plažu (ovaj deo je za decu malo nezgodniji, ali ništa nesavladivo).

Dobar deo plaže zauzimaju ležaljke i suncobrani bara, ali ima i nekoliko uvalica u kojima je moguć slobodan pristup. Mi smo popodne uspeli da ugrabimo toliko malu uvalicu, u koju nije moglo da stane više od nas troje, tako da smo se ovde igrali i uživali. Ako uspete da ugrabite neku sličnu uvalu, to će vam biti pravi raj za decu. Dobra strana ove plaže je što popodne ima prirodan hlad. Bude čak pomalo i hladno kada izađete iz vode. Voda je čista, neverovatne tirkizne boje, a krase je bajkovite formacije stena, oko kojih možete plivati i roniti.U nastavku ćete naći mapu plaža koje sam vam preporučila u tekstu.Više detalja možete pronaći na mom Instagram profilu @boyanayow, a možete mi i pisati u komentarima, ukoliko su vam potrebne dodatne informacije.


Još vodiča za Sitoniju ćete naći na sledećim stranicama mog bloga:

Mojih top 20 mesta koja treba posetiti na Sitoniji

Mojih top 7 restorana koje morate posetiti na Sitoniji

Mojih top 17 iskustava koja morate doživeti na Sitoniji

Vodič za letovanje sa bebom na Sitoniji


Autor teksta i fotografija: Bojana Jovanović Lazić

Komentari
Ime

Tekst komentara

7 + 7 = ?