Barselona: Šta videti i iskusiti u gradu neprevaziđenih umetnika


Barselona: Šta videti i iskusiti u gradu neprevaziđenih umetnika



Autor fotografija:

Bojana J.


Barselona je glavni grad Katalonije, poznat kao metropola modernizma. Jedna od legendi kaže da je gradu ime dao kartaginski vojskovođa Hamilkar Barsa, otac čuvenog Hanibala, koji je želeo da njegovo prezime večno živi kroz ovaj grad.

Grad u kojem je živeo i radio arhitekta Antonio Gaudi sadrži i njegova najreprezentativnija dela, koja su posebno neobična i interesantna za turiste. Ovaj španski i katalonski arhitekta poznat je po jedinstvenom stilu, koji odlikuje sve njegove radove. Osam Gaudijevih dela uvršteno je na UNESCO-vu listu svetske baštine.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Barselonu.


1. Smenjivanje boja na fasadi tornja Agbar

Na samom ulasku u grad, dočekaće vas neobična zgrada u obliku velikog, izduženog tornja. Taj neobičan objekat je zgrada vodovoda, koja se naziva toranj Agbar. Pored toga, ova nadasve neobična zgrada predstavlja i vodenu fontanu, koja stalno menja svoj izgled. Projektovao ga je francuski arhitekta Žan Nuvel. Priča se da je Nuvel bio inspirisan organskim formama Gaudijevih zgrada u Barseloni.

U zavisnosti od učestalosti svetlosti, toranj menja i svoju boju. Obojeni aluminijum kojim je toranj prekriven reflektuje svetlost koja se sastoji od 40 boja. Ispred sloja fasade od aluminijuma se nalaze staklene ploče pod različitim uglovima, čime se omogućava refleksija sunčevih zraka. Prostor između ova dva sloja fasade služi za prirodnu cirkulaciju vazduha. Zgrada se često poredi sa gejzirom koji dodiruje nebo Barselone.

Trenutno je ovo i najviša zgrada u Barseloni. Jedino će zgrada Sagrada Familia biti viša od nje, kada bude završena. Kada je toranj noću osvetljen, izgleda impresivno. Tom prilikom je osvetljeno 4.500 staklenih panela, koji menjaju boju.


barselona: toranj agbar

2. Mediteranska atmosfera Olimpijskog parka

Kako se budete vozili gradom, sve više će vas obasipati mediteranska atmosfera. Svuda oko vas su palme i miris mora. Na putu ka najužem centru grada, prolazimo i pored koride, jedne od retkih danas očuvanih, koja je poslednjih godina pretvorena u tržni centar.

Ova komercijalna korida, popularno nazvana “Las Arenas”, predstavlja arhitektonski biser Barselone. Dugi niz godina je bila prva velika korida u Barseloni. 1977. godine je primila poslednju turu posetilaca koji su posmatrali borbe sa bikovima, a nakon toga je niz godina bila potpuno zapuštena, da bi potom dobila novi izgled i funkciju. Zgrada je izgrađena 1900. godine, a projektovao ju je arhitekta Avgusto Font, a ovo je bila jedna od prvih zgrada koje su izgrađene u gradu.

Prolazimo pored koride i dolazimo do obale mora. Ispred nas se u svoj svojoj veličini pojavljuje Olimpijski park, sa velikim olimpijskim krugovima, kao glavnim simbolom. Nalazi se u luci, nesto dalje od početka čuvene ulice La Rambla, koja je glavna šetačka ulica Barselone.

Saznajemo da se u blizini nalazi početna stanica gondole, koja vodi u panoramsko razgledanje grada, ukoliko ste zainteresiovani. Gondola vozi sve do parka na brdu Montžujk.


Barselona: korida las arenas

3. Akvarijum u tržnom centru "Mare Magnum"

Pre nego što krenemo u obilazak grada i upoznavanje sa njim, obilazimo luku i veštačko ostrvo na kome se nalazi čuveni tržni centar "Mare Magnum", u kome su često velika sniženja. Kako je Zara njihova robna marka, iskoristite da pazarite njihovu garderobu po mnogo povoljnijim cenama nego kod nas. I u Magnumu se mogu naći izuzetno povoljne stvari.

Da biste došli do ostrva, morate preći preko pokretnog mosta, sa koga se pruža fantastičan pogled na obalu mora. Može se dogoditi da u vreme vaše posete prolazi neki od većih brodova, pa ćete morati da sačekate da se pokretni most spusti, da biste prešli na ostrvo. A na samom kraju mosta se nalazi pomenuti tržni centar, koji pruža brojne mogućnosti za kupovinu, ali nije samo kupovina ono zbog čega turisti obilaze "Mare Magnum".

U sklopu tržnog centra se nalazi najveći akvarijum u Evropi. Unutra možete videti razne životinje podvodnog sveta, proći ćete kroz tunel sa ajkulama i ražama, moći ćete da se sa njima fotografišete na za to posebno uređenim mestima, posmatrati panoramu luke, gledati pingvine, kupiti neki suvenir u prodavnici ili se na ulazu fotografisati u ustima ajkule. Za obilazak akvarijuma treba oko 3h.

Akvarijum je podeljen u nekoliko tematskih celina: Okeanarijum (jedinstven u Evropi, sadrži morske jegulje, morske zvezde i dve vrste ajkula, sve u tunelu od 80 m metara dužine koji omogućava da šetate pod vodom), mediteranski akvarijum (ovaj akvarijum je najveći tematski akvarijum na svetu, koji kroz 14 akvarijuma predstavlja različite biljne i životinjske vrste), tropski akvarijum (prikazuje razne grupacije korala, sa sedam akvarijuma koji prikazuju najznačajnije tropske vrste), tematski akvarijumi (mali akvarijumi koji prikazuju tipičnu floru i faunu određenih morskih zajednica), planeta vode (kroz interaktivnu izložbu prikazuje bogatstvo naše planete vodom), dragulji mora (prikaz različitih vrsta školjki), eksplora (dečiji deo sa interaktivnim postavkama za fotografisanje), itd.

Ako želite da isključivo idete u šoping, preporučujem neki od tržnih centara van grada. Na periferiji Barselone se nalazi veliki tržni centar "Mataro Parc", pa tamo možete otići ukoliko ste nameravali da nešto kupujete od garderobe ili namirnica.


akvarijum barselona

4. Pogled na grad sa Kolumbovog spomenika

Obavezno, pre ulaska u najpopularniju ulicu Barselone La Rambla, na njenom početku, pogledajte Kolumbov spomenik, sagrađen 1888. godine. Nalazi se na mestu na kojem je Kolumbo pristao, nakon što je otkrio Ameriku.

Na vrhu spomenika, visokog 60 m, nalazi se njegova statua, sa ispruženim prstom u pravcu koji ima određenu simboliku. Postavljen je na to mesto za potrebe svetske izložbe. Spomenik suži kao podsetnik da je Barselona mesto gde je Kristofer Kolumbo prijavio kraljici Elizabeti i Ferdinandu o svom najpoznatijem putovanju. Skulpturu je uradio umetnik Rafael Ataše i nalazi se na vrhu stuba, na kome je uklesana reč “zemlja”.

Legenda kaže da Kolumbo pokazuje u pravcu novog sveta koji je otkrio, tj. Amerike, svojom desnom rukom, dok u levoj drži zapisnik. Međutim, umesto da pokazuje ka novom svetu, druga legenda kaže da statua zapravo pokazuje ka gradu u kome se pretpostavlja da je rođen Kolumbo, ka Đenovi.

Postoji mogućnost odlaska liftom na vrh statue, odakle kažu da je pogled na grad fantastičan.


barselona: kolumbov spomenik

5. Šetnja slikovitom La Ramblom

Razgledanje užeg centra grada započnite šetnjom ulicom La Rambla, najšarmantnijom ulicom, između glavnog trga Katalonije, prepoznatljivog po jatima golubova, kanarinaca i papagaja koji se tu okupljaju, i spomenika Kristoforu Kolumbu, oko koga se takođe mogu posmatrati pomenute životinjice. Španski pesnik Federiko Garsija Lorka je za La Ramblu govorio da je to jedina ulica na svetu za koju bi voleo da nema kraja.

Ovo je ulica u koju turisti obično prvo dođu, kada se nađu u Barseloni. To je dugačka promenada, koja preseca ceo gradski centar. Dugačka je oko 1,2 km, a proteže se od luke Port Vell (gde je i brodski terminal) do trga Katalonije. Ulica je prvenstveno pešačka, sa uskim jednosmernim kolovozima sa obe stane.

Dok budete šetali, pogled će lutati između glumaca i žonglera, uličnih svirki, mnoštva ljudi-statua prerušenih u kostime, crtača portreta i karikatura, koji traže novac da biste mogli da ih fotografišete.

Poznati slikar Joan Miro je kreirao deo ulice La Rambla. Na to danas podseća kružni mozaik Huana Miroa na pločicama, ispred pozorišta Liceu. Ako gledate pažljivo, videćete i jednu pločicu koju je potpisao lično Miro.

Duž ulice se nalaze brojni restorani brze hrane. Na trgu Katalonije, pored brojnih atrakcija, možete naći i robnu kuću El Corte Ingles, u kojoj možete kupiti bukvalno sve što vam je potrebno.

U blizini trga Katalonije, nalazi se Font de Canaletes, česma neobičnog dizajna. Ovo je jedna od česmi koja je simbol Barselone, mesto sastajanja meštana, kao i mesto na kome navijači vole da proslavljaju pobede fudbalskog kluba Barselona. Ova tradicija potiče iz 30-ih godina 20. veka, kada se tu nalazila redakcija sportskog lista "La Rambla", pa su se navijači ovde sastajali u vreme utakmica, kako bi što pre saznali rezultat meča. Legenda kaže da ako budete pili vodu sa ove česme, sigurno ćete se ponovo vratiti u Barselonu.


la rambla

6. Ukusi, boje i mirisi na pijaci Bukerija

Dok šetate La Ramblom, skrenite levo na pijacu Bukerija (sa egzoticnim voćem i povrćem, kao i proizvodima od istih, morskim plodovima, i raznim drugim proizvodima sa ovih prostora, koje možete pazariti, pojesti usput, ili poneti kući) pod gvozdenim krovom. Bukerija je impesivna, šarena pijaca sa štandovima voća i povrća, tapas barovima i katalonskom kuhinjom. Na pijaci kupite neki od egzotičnih sveže ceđenih sokova za 1€ ili neku voćnu salatu za usput. Uživajte u šetnji, razgledanju, uz ukuse ovog prelepog grada.

Pijaca kakvu danas znamo, prošla je kroz mnogo faza tokom postojanja. U Kataloniji, gradovi su se razvijali oko pijaca i isto je slučaj i sa ovom pijacom. Prvo je bila otvorena pijaca ispred jedne od kapija grada, gde se prodavalo voće i povrće iz lokalnih gradova i sa farmi. Tadašnji gradski prostor je bio suviše mali da bi se izgradila pijaca kakva je danas, tako da se ona proširila izvan tadašnjih gradskih zidina.

Ogromna je, odlično opremljena, i čak i kada nemate nameru da kupite nešto, preporučujem da prošetate i razgledate. Osetite atmosferu Barselone i Katalonije na mestu gde ne dolaze samo turisti, već i meštani.


pijaca bukerija

7. Grandioznost trga Katalonije

Sam trg Katalonije je ogroman i okružen monumentalnim građevinama. Dve najvažnije ulice u Barseloni, La Rambla (široko šetalište u starom gradu) i Passeig de Gracia (veliki prostor sa modernističkom arhitekturom), počinju/završavaju na ovom trgu. Iako je trg ogroman, stalno je prepun ljudi koji šetaju ulicama.

Sve do sredine 19. veka, ovaj trg je bio ruralni deo, koji se nalazio izvan zidina grada. 1858. godine je vlada u Madridu dozvolila sa se zidine sruše. Takođe je dozvoljena i gradnja izvan zidina, a za projektovanje novog kvarta je čak organizovano javno nadmetanje.

Danas je trg zelena oaza, okružena drvoredima, a na sredini trga se nalazi osvetljena fontana. Oko centralnog popločanog dela trga su postavljene brojne skulpture. Na trgu se nalazi i pomenuta ogromna robna kuća "El Corte Ingles".


barselona: antonio gaudi

8. Valovita "Casa Mila"

Poslednja kreacija španskog nadrealiste Antonia Gaudia, Casa Mila (La Pedrera, kamenolom), je veoma neobična stambena zgrada. Izgrađena je u periodu od 1906-1912. godine. Zidovi su izrađeni od grubo obrađenog kamena i podsećaju na morske talase ili kamenolom. Vrata i prozori izgledaju kao da su iskopani iz peska. 1984. godine je proglašena delom UNESCO svetske baštine, zbog jedinstvenosti. Na krovu se nalazi mnoštvo smešnih dimnjaka, omiljenih turistima za fotografisanje.

Danas se ovaj prostor koristi za organizaciju različitih događaja i za izložbe. Delovi kuće koji se mogu posetiti su: terasa na krovu, postavka posvećena Gaudijevom radu, apartmani, dvorište i izložbeni salon.


barselona: Casa Mila

9. Veličanstvena "Sagrada Familia"

Ne možete da dođete u ovaj grad, a da ostanete ravnodušni na sve ono što mu je darovao prethodno pomenuti arhitekta Antonio Gaudi. Neverovatno je da je umetnik nastradao tako što ga je 1926. godine udario tramvaj. Postoji priča da upravo iz tog razloga određeni delovi Barselone nemaju tramvaj kao prevozno sredstvo.

Njegovo najpoznatije delo svakako je katedrala Sagrada Familija (Sveta porodica), simbol Barselone. Iako je kamen temeljac danas najposećenije španske znamenitosti postavio još 1882. godine arhitekta Francisco de Paula del Villar, gradnja još uvek traje. Krajem 1883. godine je nastavak radova poveren Gaudiju, a na tom zadatku je radio sve do svoje smrti 1926. godine. Od tada je nekoliko arhitekata nastavljalo rad, prateći originalnu ideju.

Sama zgrada se nalazi u centru grada. Ono što je karakteristično je da je hram od samog početka, pa do dana današnjeg, građen isključivo od donacija. Iz tog razloga je Gaudi često govorio: “Crkva Sagrada Familija je rad koji je u rukama Boga i dobre volje ljudi”. Procenjuje se da će skele biti sklonjene tek 2026. godine, iako postoji i "teorija zavere", prema kojoj je ideja da se to nikada ne završi, jer je fama o večitoj izgradnji mamac za turiste. Kada hram bude završen, imaće 18 tornjeva: 12 će biti posvećeni apostolima, četiri Jevanđelistima, jedan Isusu i još jedan Mariji. Skele narušavaju njen izgled i mogućnost fotografisanja, ali ne umanjuju njenu lepotu i veličanstvenost.

Bočna fasada je urađena tako da slavi dolazak Mesije na svet i pretvaranje Isusa sina Božijeg u čoveka. Zove se još i fasada života i radost Božića. Inspirisana je Jevanđeljima o Hristovom detinjstvu, Jevanđelju po Luki i Mateji. Druga bočna fasada se naziva fasada pasije, koja je izgrađena po originalnom Gaudijevom projektu. Nazvana je tako, jer predstavlja Pasiju po Isusu, tj. patnju, žrtvovanje i smrt. Na glavnoj fasadi je planirano da budu i glavna ulazna vrata. Ova fasada se naziva i fasada slave, jer prikazuje mesto čoveka: njegovo poreklo, probleme, pa sve do kraja njegovog postojanja. Simbolično, ova fasada je okrenuta ka suncu. Fasada apsida je posvećena Devici Mariji, kojoj je Gaudi bio posebno posvećen.

Zaista fantastičan hram, prepun simbolike. Bukvalno svaka figurica na hramu ima svoju priču.


barselona: sagrada familia

10. Kućice od čokolade u parku Guelj

Gaudijeve ideje o jedinstvu umetnosti i prirode najbolje su došle do izražaja u parku Guelj, koji se nalazi na brdu El Karmel, a projektovao ga je Antonio Gaudi, u periodu od 1900-1914. godine. Gaudijev mecena Euzebio Guelj je često putovao po svetu i bio je oduševljen parkovima koje je posećivao. Želeo je da u Barseloni postoji nešto slično. Gaudi je dizajnirao neobični park, koji predstavlja spoj prirode i arhitekture.

Na svakom koraku, iz svakog ugla, vreba prepoznatljivi stil Gaudija: talasasti oblici, mozaici napravljeni od polomljenih keramičkih pločica (korišćena je tehnika trenkadis), dorski stubovi. Park je urađen u skladu sa prirodnim terenom, pa se kroz njega krećete stepenicama, strmim padinama, krivudavim putićima, pećinama.

Glavni ulaz u park je iz pravca Carrer d’Olot. Zid parka je napravljen od kamena ukrašenog keramiškim pločicama i medaljonima, na kojima je ispisano ime parka. Kod ulaza se nalaze dve portirske kućice, ona levo se i danas koristi u tu svrhu. Obe imaju veoma lepe krovove, izgrađene od tradicionalnih katalonskih crepova i ukrašene mozaicima od pločica. Oblik kućica podseća na one iz crtanog filma “Ivica i Marica”.

Posle njih, nailazite na stepenice, koje vas vode do Zmajeve fontane, obložene hiljadama šarenih komadića keramike. Sa ulaza se vide dvostruke stepenice, okružene sa dva zida, iznad kojih se nalazi terasa. Stepenice su podeljene na tri sekcije, niz koje teče voda koja dolazi sa fontane, koja se vodom snabdeva iz cisterne ukopane ispod parka. Na prvom podestu je nekoliko neobičnih oblika, na polovini stepeništa je grb Katalonije, a na vrhu je zmaj koji je pokriven keramičkim mozaikom koji je postao najpopularniji motiv parka. Iz zmajevih usta teče voda, što je u skladu sa verovanjem da je zmaj Piton čuvar podzemnih voda.

Stepenice vode do sobe, koja je projektovana da bude pijaca. Sačinjava je 84 dorskih stubova, sa jednakim razmakom između njih. Namena joj je da skuplja kišnicu, koju šalje u podzemnu cisternu, iz koje se potom šalje ka fontani zmaja. Tavanica sobe je izgrađena od malih kupola koje ukrašavaju mozaici, koje je uradio jedan od Gaudijevih asistenata.

Na vrhu stepeništa se nalaze klupe oblikovane kao teatar, a kasnije je dobio ime Trg prirode. Velika terasa je okružena klupom u obliku morske zmije. Na ovoj jedinstvenoj klupi na svetu utisnuti su oblici zadnjice, a Gaudijeva namera je bila da stvori najudobniju klupu i u tome je uspeo. Kako bi ostvario svoju ideju, Gaudi je angažovao jednog radnika, koji je sedeo u glini, i na taj način pomogao Gaudiju da projektuje ovu nestvarno lepu klupu. Sa terase se pruža jedinstven pogled na Barselonu, ali i ka dve bajkovite kućice.

U parku se nalazi i Gaudijeva kuća, a u njoj nameštaj koji je arhitekta sam dizajnirao. Kuća je sagrađena 1904. godine, a u njoj je Gaudi živeo skoro do smrti.


barselona: park guelj

11. Večernji spektakl Magičnih fontana

Preporuka je da večernji predah napravite ispred Magične fontane na brdu Monžujk.

Magična fontana je svoju prvu predstavu izvela 1929. godine, tokom velike svetske izložbe. Projektant Čarls Buigas je dao svoje planove godinu dana pre svetske izložbe i svi su smatrali da je projekat previše ambiciozan da bi uspeo i završio se na vreme. Preko 3.000 radnika je radilo i manje od godinu dana nakon toga je fontana ugledala svetlost dana.

Danas je Magična fontana spektakularni prikaz boja, svetlosti, pokreta, muzike i vodenih akrobacija. Za status jedne od glavnih turističkih atrakcija se izborila performansom koji izvodi dok izbacuje veliku količinu vode raznih boja, a sve to uz muziku i čuvenu pesmu “Barcelona”, koja je i uvodna numera u ovaj šou.

Preporučujem da čim počne da pada mrak pođete ka ovoj lokaciji, kako biste zauzeli što bolje mesto. Doživljaj je zaista neverovatan i neopisiv rečima. Ovako nešto morate doživeti. Vodite računa o fotoaparatima, jer kapljice vode lete na sve strane.


barselona: magične fontane

12. Fan tura kroz Camp Nou

Jedan od najboljih fudbalskih klubova sveta, kakav je "Barselona", zaslužuje da ima velelepni stadion. Upravo jedan takav stadion je postao i turistička atrakcija grada. Stadion “Kamp Nou” je izgrađen 1957. godine i najveći je stadion u Evropi.

I ko ne voli fudbal biće odusevljen ovim objektom. Muzej stadiona je posebno interesantan, jer čuva uspomenu na legende kluba. U muzeju možete videti 26 trofeja koje je ovaj klub osvojio na različitim prvenstvima. Muzej prikazuje i istoriju kluba i njihove neverovatne uspehe. Posebni deo muzeja je namenjen Argentincu Leo Mesiju, gde se mogu videti njegovi trofeji i uživati u njegovim golovima na interaktivnim panoima. U muzeju su prikazane i nagrade koje je ovaj klub postigao u drugim sportovima. U muzeju se nalazi i konferencijska sala, u kojoj se dešavaju aktivnosti nakon utakmice.

Osetite kako je biti igrač, šetnjom kroz put kojim igrači ulaze na stadion, uz zvuke mase koja kliče. Poseta muzeju uključuje i posetu samom stadionu. Sa komentatorske lože, koja se može posetiti, se pruža najbolji pogled na stadion. Ovo je mesto sa koga TV i radio komentatori prenose utakmice širom sveta. Boravak na tribinama stadiona, obilazak muzeja u kojem se nalaze svi trofeji FC Barselona, ostavljaju poseban utisak.

Neizostavna je i kupovina suvenira u prodavnici koja se nalazi u sklopu stadiona i muzeja. Svakako predlog kako provesti jedan lep deo dana. Tura traje oko 2h.


barselona: camp nou

13. Letovalište Ljoret de Mar

S obzirom na to da je smeštaj u Barseloni skup, mi se odlučujemo za smeštaj u letovalištu na obali Costa Brave, pod nazivom Ljoret de Mar. Ovo može biti idealna kombinacija za letovanje. Katalonija ima predivnu dugu obalu, na kojoj je smešten veliki broj letovališta. Udaljeno je oko 60 km od Barselone. Mesto je poznato po tome da ima prelepe peščane plaže i razvijen noćni život. Glavna plaža je duga preko 1,5 km, sa belim peskom. Iz Ljoret de Mara lako se može stići do Barselone, koja je udaljena manje od sat vremena vožnje.

Mi smo bili smešteni u hotelu "Don Juan". Hotel je za svaku preporuku. Sobe su komforne, čiste, sa terasom sa prelepim pogledom. Ima bazen u dvorištu, koji gosti mogu besplatno koristiti. Usluga je na bazi punog pansiona, a posluživanje u obliku švedskog stola. Hrana je fantastična. Doručak je klasičan, ali sa ogromnim izborom namirnica, dok su ručak i večera obavezno sačinjeni, između ostalog, od nekoliko kuvanih jela. Ogroman je izbor ribe, morskih plodova, paelja… svega što možete poželeti. Hotel se nalazi u samom centru letovališta, na nekih 10 minuta od plaže, a u blizini hotela je prodavnica i mala pijaca.

U Ljoret de Maru se nalazi samo jedna plaža, ali ogromna, i to u samom centru. Ovde se nalaze i brojni kulturno-istorijski spomenici, a ono što je najvidljivije je statua Pecaroševa žena. Nalazi se na vrhu litice iznad mora. Urađena je tako da joj je ruka podignuta i izgleda kao da maše. Veruje se da Pecaroševa žena simbolizuje žene mornara, koje gledaju ka moru i čekaju da se oni vrate nakon dugog puta.

Ljoret de Mar je grad koji nikada ne spava, brojni kafići, diskoteke (posetili smo "red love" žurku – svi su obučeni u crveno, i žurku "grafit" – svi su u belim majicama, a ostali im se potpisuju na majice, koje nose kući za uspomenu), noćni klubovi rade do ranih jutarnjih sati.

Predlažem da lutate gradskim ulicama i da sami otkrivate lepote ovog mesta. Preporučujem da probate tropske koktele u nekom od bezbroj barova na plaži. Lepo ćete se osvežiti i poneti neki suvenir (cena je oko 8€). Uz svaki koktel ćete dobiti havajsku ogrlicu ili neki cvet kojim možete ukrasiti kosu ili odeću.

U mestu postoji i Burger King, ako ogladnite, a ne dopadne vam se španska kuhinja. Kada je kupovina u pitanju, možete šetati brojnim ulicama i kupiti raznu špansku brzu hranu ili suvenire. Za suvenire je cenkanje obavezno.


ljoret de mar

14. Nostalgična Tossa de Mar

Ovo je još jedan u nizu izleta u okolini Barselone, na obalama Kosta Brave. Tossa de Mar je primorski gradić, koji je postao popularan nakon sto je Ava Gardner ovde snimila film. Nalazi se na oko 100 km od Barselone, i isto toliko od francuske granice.

Tossa de Mar je staro ribarsko selo. Stari grad Tossa je utvrđeni grad na obali, a pominje se još 1931. godine. Originalna struktura ovog mesta potiče još iz 13. veka. Originalni odbrambeni zidovi i kule su u većini sačuvani, zajedno sa četiri najveće kule. Najpoznatije kule su Joanas kula, koja gleda ka obali, Kula sa satom na ulazu u paradno dvorište, koja je ime dobila po javnom satu na njoj, kao i Codolar kula, koja gleda ka Codolar plaži. Na tvrđavi se nalazi i statua glumice Ave Gardner, u znak zahvalnosti za popularizaciju ovog gradića.

Na samoj tvrđavi danas zivi nekoliko porodica i ova oblast se naziva Vila Vella. Kuće su uređene u tradicionalnom španskom stilu, sa cvetnim baštama ispred njih i popločanim uskim i strmim ulicama. Predlažem da se prošetate tvrđavom i njenim uskim ulicama ukrašenih cvećem, i razgledate kako živi stanovništvo. U uskim ulicama koje vode ka tvrđavi, možete kupiti suvenire i različite proizvode od platna, ukrašene vezom.


tossa de mar

15. Bašta kaktusa "Pinya de Rosa"

Nakon doručka idemo u mesto Blanes, kako bismo obišli baštu kaktusa Pinya de Rosa. Ova neobična bašta se nalazi na obali Kosta Brava, između gradova Blanes i Ljoret de Mar.

Pinya de Rosa je rad dr Fernanda Riviere, koji je većinu života posvetio uređivanju ovog prelepog prostora. On je 1945. godine kupio imanje, a već nekoliko meseci nakon toga je počeo sa radovima. Širenje bašte je nastavio prikupljenjem kolekcija. Neke uzorke je prikupljao u drugim botaničkim baštama, ali brojne vrste potiču i sa originalnih staništa. Kada su u pitanju Aloe i Agave, dr Rivera je sačinio jednu od svetski najpoznatijih kolekcija ovih biljnih vrsta. Botanička kolekcija danas sadrži više od 7.000 raznih biljnih vrsta.

Ovu baštu posećuju i turisti, ali i eminentni stručnjaci u oblasti botanike kaktusa. Mali kaktusi, kaktusi visoki poput drveća, "taštino tabure", razgranati kaktusi poput krošnji... i celokupan prostor prošaran cvećem jarkih boja. A na dnu bašte park sa bazenom i u daljini - obala mora. Za ljubitelje kaktusa, a i cveća, pravi raj na zemlji. Prizor je fantastičan!


pinya de rosa

16. Seoska atmosfera španske bodege

Barselona je jedna velika vinska regija. Iz tog razloga nastavljamo izlet ka nekoj od španskih bodega. Španske bodege su obično porodične vinarije, kojih na ovom prostoru ima bezbroj, a u koju god da odete nećete se razočarati. Španci pod bodegom podrazumevaju nekoliko objekata, među kojima se nalaze: vinarija (zgrada u kojoj se proizvodi vino), podrum vina (prostor za skladištenje vina u flašama ili buradima), vinski bar (često se samo ovaj deo vinarije zove bodega, a to je prostorija koja podseća na tavernu).

Na ulasku u bodegu dobili smo po jednu čašicu za degustaciju vina. Na jednoj strani vinarije su poređani burići iz kojih se može probati vino (šta hoćete i koliko hoćete, sami sipate u čašice), a na sredini prostorije se mogu probati španske kobasice, koje se takođe mogu kupiti. Tu smo obavili i kupovinu vina, svako po svom izboru (flaširano ili samostalno točeno iz burića). Cene vina i domaćih specijaliteta su očekivano dosta visoke.

U okolini se nalaze štale, a na poljani možete videti i konje. Pravo špansko seosko imanje. Ispred podruma pića se nalazi letnja terasa, na kojoj će domaćini samo za vas prirediti žurku i služiti njihova tradicionalna pića: vina, rakiju, šampanjac i sangriju. Samo vodite računa da posle ovog izleta ima ko da vas zameni u vožnji.


spanska bodega

17. Flamenko šou „La Siesta“

Veče je bilo rezervisano za čuveni flamenko. Flamenko je umetnost koja obuhvata ples, pevanje i sviranje na gitari, poseban stil života andalužanskog naroda. U pećinama Granade, Sakramonteu, rađao se flamenko kao izraz siromaštva, gladi, želje za slobodom, životom i ostvarenjem.

Na flamenko šou smo išli u još jedno mesto na obali Kosta Brave, Santa Susannu. Flamenko šou se izvodio na imanju koje se naziva "La Siesta". Ovaj klub je osnovan još 1960. godine, kao noćni klub sa tradicionalnom španskom muzikom i plesom. "La Siesta" je stara katalonska seoska kuća iz 17. veka. Nalazi se na uzvišenju, sa koga se pruža prelep pogled na Mediteran i obalu Barselone. Prelepe bašte i prostrane terase su prava mesta da napravite fotografije, koje ćete poneti kao uspomenu sa ovog veličanstvenog mesta.

Sa ovog mesta, put vodi ka velikoj sali u rustičnom stilu, u kojoj se oseća topla atmosfera koja dolazi sa bine, na kojoj flamenko igrači izvode predstavu. Flamenko je umetnost koju prožimaju različiti umetnički pravci i ples, koji kao rezultat imaju fantastičan šou, praćen šarenim kostimima. To je prava eksplozija pokreta, boja i svetlosti.

Uz sangriju smo uzivali u umeću španskih plesača, koji su nas ostavili bez daha. Oni najhrabriji su se pridružili plesačima na sceni da nauče osnovne korake ovog španskog plesa. Inače, svaki sto, za kojim ima oko 10 ljudi, dobio je dva bokala sangrije i belog vina. Zabava je trajala do kasno u noć.


18. Figeras - grad Salvadora Dalija

Figeras je još jedna od naših destinacija, a to je rodni grad svetski poznatog španskog umetnika, Salvadora Dalija. U njemu se nalazi Muzej-teatar Gala i Salvador Dali, ogroman muzej koji je sam Dali projektovao, a koji privlači brojne posetioce iz celog sveta.

Ceo dan posvećujemo obilasku muzeja ovog čuvenog i kontraverznog umetnika. Dalijev muzej je najveći nadrealistički objekat na svetu. Nalazi se u bivšem opštinskom pozorištu, koje je konstruisano u 19. veku, a potpuno uništeno tokom Španskog građanskog rata. Na njegovim ruševinma, Dali je osnovao muzej. Muzej je otvoren još 1974. godine, a u njemu se nalaze sva Dalijeva najznačajnija dela.

Unutar muzeja je dozvoljeno fotografisanje, ali bez korišćenja blica. Takođe, vodite računa da ne ponesete velike torbe ili rančeve, jer ćete morati da ih ostavite na ulazu.

Poseta muzeju omogućava da se pridružite umetničkom putovanju Salvadora Dalija kroz njegov širok spektar dela, od prvih umetničkih iskustava, preko nadrealizna, nuklearnog misticizma i strasti za naukom, pa sve do njegovog rada tokom poslednjih godina života. Radovi iz svake od epoha se nalaze u različitim sobama. Kolekcije obuhvataju sve vrste umetničkog rada: slike, crteže, skulpture, gravure, instalacije, hologrami, fotografije.

Danas se muzej sastoji od tri odvojena muzejska dela: Teatar-muzej (ostaci uništenog opštinskog pozorišta pretvoreni u muzej, radom Salvador Dalija), galerije (grupa galerija koje su nastale usled širenja muzeja), kao i izložba nakita (otvorena 2001. godine, sadrži 37 komada nakita i drago kamenje koje je dizajnirao Dali, prvenstveno za svoju ženu Galu).

Unutar muzeja možete videti čuvena dela ovog nadasve neobičnog umetnika. Tu su kišni kadilak u kome se Dali navodno vozio kada se rastao od žene, njegove sobe, čuvene “usne”, plafon koji vas “gazi”, sat na kome vreme neumitno teče, kao i brojne skulpture sa fiokama, koje predstavljaju različite delove ljudskog tela, karaktera i mišljenja, kao i mozaik koji daje sliku lika Abrahama Linkolna ako se gleda iz daljine, a nalazi se u jednom prelepom ogromnom i prirodno osvetljenom holu.

Ovde možete provesti ceo dan, a da opet ne vidite sve.


figeras: muzej salvadora dalija
figeras: muzej salvadora dalija

19. Tematski zabavni park "Port Aventura"

Ako volite zabavu i želite da probudite dete u sebi, za vas je poseta jednom od najboljih evropskih tematskih parkova. Port Aventura se nalazi u oblasti Salou, Taragona. Najposećeniji je tematski park u Španiji, a šesti po broju poseta u Evropi. Park obuhvata i Costa Caribe Aquatic Park i četiri hotela. Iz Barselone je moguće vozom doći do parka.

Park je podeljen u nekoliko tematskih celina: Mediteran, Polinezija, Kina, Meksiko i Divlji zapad. Vožnje koje u ovom parku možete koristiti su mahom ekstremne, tako da oni koji to ne vole mogu da uživaju u šetnji i razgledanju. U parku možete da kupite i hranu, a piće se toči u posebnim plastičnim čašama, koje možete poneti kao suvenir.

Među vožnjama postoji zaista veliki izbor, tako da možete iskusiti slobodan pad sa 100 m, voziti se različitim roler kosterima, ploviti brodom koji prskaju posetioci sa litice vodenim topovima, ali ima i manje ekstremnih vožnji, kao što su šoljice, ringišpili, itd.

Uđite i u neku od prodavnica suvenira u glavnoj ulici i kupite nešto za uspomenu. Kako je ovo tematski park filmske kuće Univerzal, Pera Detlić je glavni lik, pa možete kupiti razne suvenire sa njegovim likom. Sedite u vozić koji vozi oko parka, kako biste lakše mogli da obiđete sve njegove delove.

Mi smo obišli sve delove parka u jednom danu, malo se vozili i jedva stigli da sve vidimo. Dakle, u parku ćete provesti ceo dan i uveče ćete umorni krenuti nazad.

Mediteran je prvi deo parka, koji se nalazi na samom ulasku. Izgrađen je po uzoru na mediteranska ribarska sela, koja se nalaze uz obale Costa Brava i Costa Dorada. Kombinuje tišinu ribarskih sela sa adrenalinskim vožnjama, kao što je glavna atrakcija Furius Baco, horizontalni katapult koji vas lansira brzinom od 135 km/h u tri sekunde. Ovde se nalazi i nekoliko suvenirnica u kojima možete kupiti sve i svašta sa simbolima glavnih likova, kao i nekoliko restorana u kojima možete probati tradicionalna jela ovih prostora.

Sledeći deo parka je Polinezija. Ovaj deo parka je uređen fantastičnim detaljima, biljkama, vegetacijom i ostrvskim okruženjem Polinezije. Osećečete se kao da ste u tropskom raju. Najposećenija atrakcija u ovom delu parka je Tutuki Splash, naizgled uspavani vulkan, ali pun iznenađenja. Ono što je svojstveno za ovaj deo parka je i tipična muzika i plesovi za ovaj deo sveta. Ovde takođe možete ručati ili probati tropske đuseve, sveže voće i još mnogo toga. Fotografije sa svih vožnji se mogu kupiti na nekoliko mesta u parku. U prodavnici "Mers du Sud" možete kupiti autentične suvenire koji se uvoze iz Polinezije, a u prodavnici "Surf Paradise" možete kupiti opremu za surfovanje.

Sledeća stanica je Kina, oblast koja je uređena detaljima koji podsećaju na Kinu. Sastoji se od dva dela, a to su Mongolija i Imperijalna Kina. Najpopularnija vožnja u ovom delu parka je Dragon Khan, vratolomni roler koster. Inspirisana je jednom starom kineskom legendom o hrabroj princezi koja je pokušala da pobedi vladara stare Kine i koju su Bogovi zauzvrat pretvorili u zmaja. Atrakcija se sastoji od osam vertikalnih petlji, kroz koje se prolazi brzinom od 110 km/h. U delu oko Mongolije se nalazi interesantan dečiji park. U parku se nalazi i Veliki kineski zid, a u ovom delu parka se održavaju i različiti performansi akrobatskih umetnika. Kada ogladnite, u ovom delu možete pojesti tradicionalnu azijsku hranu.

Sledeća oblast je Meksiko. Predstavlja Meksiko, sa gustom vegetacijom, starim ruinama i sjajnim Majanskim piramidama. Ovde možete da se upoznate sa kulturom Meksika, njihovim svemoćnim bogovima i da uživate u meksičkim ritmovima. Najposećenija atrakcija ovog dela parka je Hurakan Condor, slobodan pad sa 100 m. Posebno su zabavne fotografije sa ove atrakcije. Ako ogladnite, možete posetiti meksički restoran "La Cantina", a u prodavnicama možete kupiti nakit od meksičkog srebra. Tokom posete ovom delu parka, zabavljaće vas marijači i rančeri, u predstavama koje se održavaju na terasi restorana "La Hacienda".

Poslednji deo parka koji obilazimo je Divlji zapad. Na ovom mestu možete doživeti avanture u pravom američkom stilu, između ostalog ćete videti i kako se proslavlja nacionalni praznik 4. jul. Najpopularnija atrakcija ovog dela parka je Stmapida, trka kroz dva ljuta krda bivola. Osećaćete se kao pravi kauboj na divljem zapadu. U restoranima u ovom delu parka možete probati tipičnu američku hranu. Ovde možete probati burgere, hot-dog i slušati kantri muziku.


port aventura: mediteran
port aventura: polinezija
port aventura: divlji zapad

BONUS: Krstarenje do rimske luke

Povratak iz Barselone možete organizovati na različite načine. Možete se vratiti sopstvenim prevozom, autobusom ili čak brodom. Ako izaberete opciju povratka kući brodom, imajte u vidu da brodom nećete moći da dođete do Beograda. Mi smo odabrali mogućnost putovanja brodom od luke u Barseloni do luke u Rimu, da bismo nakon toga autobusom obilazili neke delove Italije (Firencu), i nakon toga se autobusom vratili u Srbiju. Mi smo išli brodom kompanije Grimaldi Lines.

Brod je dugačak 225 m, i na njemu se nalazi preko 400 kabina za spavanje koje imaju WC i tuš. Pored toga, brod ima i restoran, kafeteriju, bazen sa barom i delom sa brzom hranom, disko klub, kazino, velnes centar, deo sa video igrama, igraonicu za decu, bisokop, pozorišnu scenu, lift, suvenirnicu, butik i mini market. Brod prima oko 2.500 ljudi.

Sobe su male, obično četvorokrevetne, sa krevetima na sprat, a većina je i bez prozora. Kupatilo je malo, ali služi svrsi. Neobično je spavati u kabinama, i stalno čujete zvuk motora broda i talase, ali nakon napornih dana u obilasku grada, spavaćete kao bebe.

Vožnja od Barselone do Rima je trajala oko 24h. Spavali smo u brodskim kabinama, nije nam bilo nimalo svejedno, pogotovo kada se ujutru probudite i vidite da oko vas nema ničega osim vodenog prostranstva. Naravno, nema ni mreže za mobilne telefone.

Doručak na brodu je klasičan (kroasan i mleko), a sve što dodatno uzmete ćete morati da platite. Vreme ćete prekratiti zabavama i kupanjem u bazenu na palubi, čim otopli i sunce je obasja, tako da nemojte da zaboravite da pripremite kupaći.


krstarenje barselona rim


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter