Skoplje: Šta videti i iskusiti u biseru Vardara


Skoplje: Šta videti i iskusiti u biseru Vardara



Autor fotografija:

Bojana J.


Pozdrav iz Skoplja, grada kontrasta i miksa različitih kultura, naroda, religija. Sa jedne strane Vardara impresivne nove zgrade, a sa druge stara čaršija u kojoj se oseća duh davno prošlih vremena. Ali ono što me u ovom gradu impresionira i za njega veže su ljudi - srdačni, srčani i puni emocije!

Oni koji se sećaju kako je Skoplje nekada izgledalo, kažu da se mnogo promenilo. Izgrađen je čitav kompleks novih objekata, spomenika, parkova, koji je potpuno promenio centar grada. Mišljenja meštana su različita. Meni je grad lep, na svoj jedinstven način.

Skoplje je veoma stari grad, ovde se nalazio presto srednjevekonvnog srpskog kraljevstva, a ovde je krunisan i prvi kralj Srbije. 1963. godine je Skoplje potpuno promenilo izgled, usled zemljotresa koji je zadesio grad. 75% zgrada je nestalo za samo nekoliko sekundi.

Cene su oko 30% niže nego u Beogradu, tako da se ovde uz malo para možete lepo provesti. Radnim danma oko 16-17h su ogromne gužve u saobraćaju i u koloni oko centra grada se provede i po 2h. Vožnja taksijem je jeftina, ali često neće da voze na kraće destinacije. Severna Makedonija 11. oktobra obeležava "Dan ustanka naroda Makedonije", pa je tog dana državni praznik i neradan dan. Iz tog razloga su neke od znamenitosti u centru grada osvetljene u bojama nacionalne zastave - crvenoj i žutoj.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da posetite Skoplje.


1. Šetnja ulicama Stare čaršije

Šetnja starim ulicama skopske čaršije je kao vremeplov kroz istoriju. Neobično je to što je ovaj deo grada ostao potpuno autentičan i živi gotovo kao nekada. Tu su brojne male zanatske radionice koje su danas zamenile suvenirnice, kao i veliki broj poslastičarnica u kojima se spremaju neki od najukusnijih kolača koje sam ikada probala. Pravi je užitak sesti u neki od kafea sa niskim drvenim stoličicama i degustirati neki od orijentalnih kolača (baklave, trileće, sutlijaš...), uz turski čaj koji se služi u posebnim čašama ili uz jedinstveni zimski napitak – salep, koji se pravi od praha jedne vrste orhideje..

Čaršija se nalazi u najstarijem delu Skoplja i predstavlja mesto gde se istok sreće sa zapadom. Najveća je čaršija na Balkanu izvan Istanbula, i jedna od najvećih u kontinentalnom delu Evrope. Prepuna je prodavnica koje mame posetioce. Sa severne strane na ulasku u čaršiju, nalazi se stara kapija koja je nekada vodila ka Istanbulu.

Ovde možete naći sve, od suvenira, čajeva i divne čipke, do jeftinog nakita. U staroj čaršiji postoji i nekoliko prodavnica u kojima možete kupiti tipične orijentalne poslastice, kao što je neverovatno ukusno slatko od kestena. Možete kupiti i salep u prahu, koji ćete potom spremati kod kuće, uz malo cimeta i mleka. Tu je i „ćevapčilnica“ braće Destan. Ovaj deo grada nije veliki, ali se možete lako izgubiti u njegovim uskim uličicama.

Uveče je ovaj deo grada izuzetno živ, a iz brojnih restorana i kafića se čuje muzika uživo.

U okviru Čaršije se nalazi i velika pijaca pod imenom Bit-Pazar, gde se Čaršija i završava. To je čuvena pijaca na kojoj možete kupiti garderobu, alat, posuđe, tekstil...po izuzetno povoljnim cenama.

Među atrakcijama koje možete posetiti u ovom delu grada se nalazi Daut-pašin amam, koji je izgradio za potrebe svog harema. Legenda kaže da je sagrađen kao uspomena na Daut-pašinu ljubav prema nepoznatoj devojci, a dve kupole simbolizuju njene grudi. Danas se u Daut-pašinom amamu nalazi umetnička galerija dela kasnog 19. i 20. veka, osnovana 1948. godine. Otvoren je svakog dana osim ponedeljka, od 10:00-20:30.

Preko puta se nalazi pijaca sa ogromnim izborom ćilima, a tu su i tezge na kojima se prodaju suveniri. Iznad se nalaze stepenice, kojima se možete popeti do još jednog dela šetališta i do malog natkrivenog parka sa klupama. Kapan han je jedan od tri stara trgovačka hotela u Staroj čaršiji. Danas se u Kapan hanu nalazi nekoliko restorana.

Obavezno posetite i manastir Sveti Spas, koji je delom ukopan u zemlju, jer za vreme Turaka nije bilo dozvoljeno da crkva bude viša od džamije. Nalazi se u prelepom dvorištu koje je mirno, bez obzira na gužvu u Staroj čaršiji. U okviru manastira, iza crkve, nalazi se grob i muzej Goce Delčeva, borca za nezavisnost i narodnog heroja. Njegovi ostaci su pronađeni 1946. godine i preneti u Sveti Spas. Plaća se ulaz u manastir, a fotografisanje unutra nije dozvoljeno. Otvoren je od utorka do petka od 9:00-17:00, kao i subotom i nedeljom od 9:00-15:00. Ponedeljkom je zatvoren.


Šetnja ulicama Stare čaršije
Šetnja ulicama Stare čaršije
Šetnja ulicama Stare čaršije

2. Poseta Memorijalnoj kući Majke Tereze

Priču o centralnom delu ovog grada, nastavljam na mestu koje je posvećeno verovatno najpoznatijoj kaluđerici i humanitarki na svetu – Majci Terezi. Želja da se oda počast jednoj od najpoznatijih dobitnika Nobelove nagrade za mir iz Severne Makedonije je ostvarena 2009. godine, otvaranjem Memorijalne kuće. Tokom prve tri nedelje rada, muzej je posetilo oko 12.000 ljudi! Lokacija muzeja nije slučajno odabrana. Začudićete se, ali to nije mesto gde je Majka Tereza rođena.

Muzej se nalazi na mestu gde se nekada nalazila stara katolička crkva „sveto srce Isusovo“. To je mesto na kome je Gonxha Bojaxhiu (Majka Tereza) krštena samo dan nakon rođenja 1910. godine, mesto gde se prvi put pričestila i gde je živela nakon očeve smrti. Dok je bila dete, pevala je u katoličkom crkvenom horu i radila je u dobrotvornim organizacijama. Svoj dobrotvorni rad je bazirala u Indiji, ali i širila ka ostalim državama. Nakon smrti u Kalkuti papa Džon Pol II ju je proglasio blaženom i dao ime Blagoslovena Tereza od Kalkute.

Ulaz u kuću je, naravno, besplatan. Ukoliko želite, možete ostaviti donaciju. Takođe besplatno, vodiči daju oko 10 minuta informacije o životu i dostignućima Majke Tereze, pre nego što vam prepuste da sami istražite postavku. Postavka je hronološki poređana, i uključuje fotografije, zvanične dokumente, rukom pisana pisma i članke iz novina. Glavna soba je replika enterijera tipične kuće u Skoplju, iz vremena rođenja Majke Tereze. Iza soba sa postavkama je mala kapela.

U prizemlju se nalazi prodavnica, a u prelepoj bašti, statua Majke Tereze. Otvorena je od ponedeljka do petka od 9:00-20:00, a subotom i nedeljom od 9:00-14:00.


Poseta Memorijalnoj kući Majke Tereze

3. Posmatranje panorame grada sa tvrđave

Ukoliko posetite Skoplje, nemojte propustiti da obiđete tvrđavu ("Skopsko kale"), koja se uzdiže iznad Starog bazara. Ulaz u tvrđavu je besplatan, ali za oko 3€ je možete obići u pratnji odličnog vodiča i arheologa, koji će vam ispričati mnogo toga o istoriji tvrđave i grada, arheološkim istraživanjima i anegdotama iz nekadašnjeg života tvrđave. Ova tura zvanično traje pola sata, ali smo mi ostali sigurno sat vremena. Inače, isti vodič, vodi i veliku turu po centru grada, ali ona košta 25€ i traje oko 3h. Naći ćete ga na ulazu u tvrđavu.

Sa skopske tvrđave se pruža prelep pogled na grad, u kome možete uživati sa brojnih vidikovaca koji su napravljeni na tvrđavi. Međutim, i sama tvrđava krije brojna zanimljiva mesta, kao što je staro svetilište ili ostaci crkve u kojoj je krunisan car Dušan. Na tvrđavi se može videti i statua koja je simbol grada Skoplja, a zanimljivo je da je ona jedina ostala neoštećena u strašnom zemljotresu koji je pogodio Skoplje, iako je kompletna tvrđava i sve oko statue bilo uništeno. Tajna je bila u tome što je statua bila napravljena samo od betona. Naučeni ovim iskustvom, kasnije se po Skoplju grade zgrade od armiranog betona, koje mogu da izdrže umerene potrese.

Veći deo današnjeg utvrđenja potiče iz 10. (proširenje tvrđave pod carem Samuilom) i 13. veka. Tvrđava je prikazana na grbu Skoplja, kao i na gradskoj zastavi.

U podnožju tvrđave se nalazi parking na kome možete stati, ali je parkiranje zonsko. Dobra je varijanta nedeljom koristiti ovaj parking, kada je parkiranje besplatno.


Posmatranje panorame grada sa tvrđave
Posmatranje panorame grada sa tvrđave

4. Žubor Vardara u „novom“ centru grada

Ako se sa nekim nalazite u Skoplju, sigurno ćete se dogovoriti da se nađete na "ploštadu". Ovo je glavni trg i mesto svih zbivanja. Uvek je prepun ljudi, jer je glavna pešačka raskrsnica - ka Staroj čaršiji, Gradskom trgovinskom centru, Gradskom parku, šetalištu uz Vardar, i drugim brojnim atrakcijama. To je veliki otvoren trg. U centru trga je spomenik sa osvetljenom grandioznom fontanom. Na trgu se nalazi i „suva fontana“ zabava za najmlađe. Reč je o površini trga iz koje neočekivano izbija voda u mlazevima, sa neočekivanih mesta. Ne radi tokom zime.

Trg je značajno izmenjen posle zemljotresa 1963. godine, kada je većina neoklasičnih zgrada nestala. Trgom dominira ogromna statua ratnika na konju. U okolini postoji još niz ogromnih statua. Do sada (i dalje se postavljaju) najimpresivnija je statua Aleksandra Velikog, sa visinom od 26 m. Sve ovo je deo projekta "Skopje 2014", kojim je bilo predviđeno da grad dobije "klasičniji" izgled. Grade se novi objekti, postavljaju novi spomenici, a ako posetite Skoplje za koju godinu, moći ćete da uživate i u pogledu sa panoramskog točka u centru grada.

U blizini trga se nalazi i trijumfalna kapija „Porta Makedonija“, nedaleko od najveće podzemne garaže, gde se možete parkirati. Parking se plaća 30 denara prvi sat, a svaki sledeći 20 denara. U zoni je dobro se parkirati samo nedeljom, kada je parkiranje besplatno. Ukoliko krenete levo duž Vardara, videćete na reci čitav niz restorana i barova.

Postoje besplatne ture obilaska grada, koje traju i do 3h i uključuju degustaciju hrane. Organizuju se svakog dana u 10h i 15h (koja nije sigurna i potrebna je najava). Vodič je, kažu, jedan od najboljih vodiča u Severnoj Makedoniji. Ture su besplatne, ali kažu da je neki prosek dati 10€. Možete ga naći i komunicirati preko Facebook-a (Free Skopje Tours).


Žubor Vardara u „novom“ centru grada
Žubor Vardara u „novom“ centru grada

5. Čuveni kolači u poslastičarnici “Šeherezada”

Odmah kod glavnog trga se nalazi jedan veoma star trži centar, jedan od prvih u bivšoj Jugoslaviji, u čijem se suterenu nalazi takođe decenijama stara poslastičarnica „Šeherezada“. U poslastičarnici možete pojesti ili uzeti za poneti zaista vrhunske kolače, po pristupačnim cenama. Inače, u poslastičarnici je stalno more ljudi, koji se samo smenjuju, kako bi probali ove zaista izuzetne kolače, sladolede i orijentalne poslastice. Možete sve ovo uzeti i za poneti.

Na prvom spratu tržnog centra se nalazi i jedna od najsnabdevenijih pekara u gradu. Preko puta se nalazi market Vero, u koji možete svratiti u nabavku, a na spratu je jedna radnja sa veoma povoljnom garderobom. U okviru tržnog centra postoji i prodavnica slatkiša Evropa, u kojoj možete naći razne poklončiće za najdraže.

U okviru Gradskog trgovinskog centra, koji u podrumu ima i veliku garažu, možete naći i buregdžinicu „Evropa“. Fantastičan burek će vas sam namamiti da ovde sednete i doručkujete. Kada već pričamo o hrani, moram vam reći da je Skoplje jedini grad u kome sam videla da "burek" stavljaju u kiflu, i to baš na ovom mestu. Ispred lokala imaju nekoliko klupa na kojima možete sesti i doručkovati. Burek je uvek vruć i izvrstan, ali imajte u vidu da ga možete naći samo pre podne, u vreme doručka.


Čuveni kolači u poslastičarnici “Šeherezada”
Čuveni kolači u poslastičarnici “Šeherezada”

6. Vrhusnka pica u kafe-restoranu “Dion”

Čim prođete glavni trg i uputite se kejom pored Vardara u šetnju, nailazite na baštu (zimi zastakljenu) jednog veoma lepog restorana, pod nazivom „Dion“. Ovo je bilo mesto na kome smo se najčešće hranili tokom našeg boravka u Skoplju. Imaju prelep i topao prostor, sa pogledom direktno na Arheološki muzej. Osoblje je izuzetno ljubazno. Hrana im je odlična, a cene pristojne, za nijansu niže nego u Beogradu.

Kada je u pitanju piće, muški deo ekipe obavezno mora da popije „temno“ Skopsko, koje je zaštitni znak ovog grada. Kada su slaniši u pitanju, preporučujem zaista odličnu picu „Dion“, na kojoj nema čega nema, a ako uzmete veliku od 60 cm, može četvoro ljudi da jede. Posle dobrog jela, možete da se zasladite ogromnim vaflima ili palačinkama. Zanimljiva je palačinka Snikers, koja je tako dekorisana da deluje orijentalno, pa se idealno uklapa u grad, njegovu istoriju i kulturu.

Inače, duž keja postoji veliki proj kafe-restorana. Svi oni imaju bogatu ponudu i nude raznorazne akcije. Na primer, u restoranu „Dion“ svakoga vikenda su sve pice na popustu. Radnim danima, svakoga dana je na popustu jedno predjelo, jedno jelo i jedan slatkiš. Tako da, ako pratite akcije, možete za mali novac odlično da jedete. Videćete da je izbor zaista odličan, a porcije koje dobijate su iste veličine i kvaliteta kao i regularne, kada nije popust.

Ovde možete i doručkovati. Uz doručak se dobija đus ili jogurt, pa nemojte poručivati piće, jer ćete ga svakako već dobiti.

Prošetatjte uz obalu i udahnite mirise divnog Skoplja, uvek aktivnog i prepunog ljudi, kako meštana tako i turista, jer je Skoplje popularna turistička destinacija. Ako dođete tokom jeseni i zime, nemojte propustiti ni da kupite pečeno kestenje. Ukusnije nikada nisam jela.


Vrhusnka pica u kafe-restoranu “Dion”

7. Čorbica uz zemičke u restoranu “Plaza de Toros”

"Plaza de Toros" je veoma lep restoran, koji se nalazi na samoj obali Vardara. Ovo je porodičan restoran, koji je osnovan 2005. godine. Prostor je veoma prijatan i neobično je uređen, tako da oponaša španske i portugalske lokale. Preporučujem da sedite na spratu, jer kod svakog stola imaju preslatke prozorčiće. Osoblje je ljubazno i usluga je brza.

Na meniju imaju nacionalna i strana jela. Sve im je veoma ukusno i porcije su ogromne. Sve je sveže i od prirodnih namirnicama. Ovde možete doći kako na večeru, tako i na ručak, jer imaju fantastičnu teleću čorbu koju služe uz sveže i vruće zemičke. Cene su prosečne za Skoplje. Leti imaju i lepu baštu na samom šetalištu uz obalu Vardara.


Čorbica uz zemičke u restoranu “Plaza de Toros”

8. Večernji provod u Irish pubu “St. Patrick”

Kada se od trga krene desno obalom Vardara, ubrzo se dolazi do dela koji je prepun kafića i restorana. Ovde je uvek jako živo, a pogotovo vikendom, kada mladi izlaze u provod.

Delovalo nam kao dobro mesto „Irish Pub St. Patrick“. Predstavlja prvi autentični irish pub koji je otvoren u Skoplju, kao i u čitavoj Severnoj Makedoniji. Naravno, poručujemo točeno Skopsko pivo, a uz to pohovani crni luk (koji Makedonci nazivaju „kromit“), kao i pileća krilca, a uz sve to se dobijaju i odgovarajući sosevi. Dobra ideja za laganu večeru.

Prostor je izuzetno lepo uređen, toaleti su čisti, a atmosfera je sjajna. Svakako odlično mesto za večernji izlazak, posle šetnje i razgledanja prelepo osvetljenog centra grada.


9. Prelazak preko Kamenog (Dušanovog) mosta

Most preko Vardara je glavna veza između glavnog trga i Starog bazara, između starog (orijentalnog) i novog (modernog) dela Skoplja.

Sagradio ga je u 6. veku vizantijski car Justinijan. Ima 13 lukova i dugačak je 214 m. Sagrađen je od precizno postavljanijh blokova travertina, u stilu islamske arhitekture. Od tog vremena je bio simbol grada i svaki vladar je pokušao da ostavi trag na njemu.

Struktura mosta simbolizuje Skoplje kao grad u kome su Turci vladali preko 500 godina. Kamena ograda je služila Turcima da na njoj nabijaju na šiljke glave svojih neprijatelja i onih koji nisu bili lojalni turskoj vlasti. O njegovoj važnosti svedoči i to da je najistaknutiji deo gradskog grba. Posebno je lep noću, kada ga obasjava posebna rasveta.

U sredini mosta se nalazi memorijalni kamen posvećen Karpošu „kralju Kumanova“, koji je predvodio jedan neuspešni ustanak protiv Turaka. Karpos je bio porobljen, stravično nabijen na šipove mosta i potom bačen sa mosta u reku Vardar. Na sredini mosta se nalazi i statua devojke koja skače u reku.

Prelazeći Stari kameni (Dušanov, kako se još naziva) most gledamo ka trgu, koji se pretvorio u svojevrstan park skulptura. Sa njega se pruža pogled na nove mostove, koje ukrašava takođe niz skulptura. Zgrada Arheološkog muzeja je izgrađena u okviru projekta „Skoplje 2014“, odmah do Kamenog mosta. Ovde možete da se upoznate sa bogatom istorijom Makedonije, kao i da vidite originalne eksponate iz različitih perioda. Pre nego što uđete u muzej, zapazićete divnu arhitekturu. Zgrada je nova, sa visokim stubovima i ogromnim prozorima. Zgrada je povezana i sa trgom, preko prelepog mosta na kome se mogu videti brojne skulpture. Ulaznica košta 300 denara (5€). Radno vreme je od utroka do nedelje, od 10:00-20:00.

Duž obale Vardara na kojoj se nalaze sve ove atrakcije, postoji i staza koja ide uz samu reku, pa možete i njom prošetati. Pređite preko Mosta umetnosti. Na mostu se nalaze brojne statue poznatih makedonskih umetnika i muzičara. Ukupno na mostu ima 29 skulptura, po 14 na svakoj strani i jedna u sredini mosta. Među skulpturama se nalazi i statua Tošeta Proeskog.


Prelazak preko Kamenog (Dušanovog) mosta

10. Vrhunski ćevapi u ćevabdžinici “Destan”

Kada ste u Skoplju, ono što morate pod obavezno probati jesu tradicionalni skopski ćevapi, koji se služe sa ljutom papričicom, lukom i mekanom lepinjom, u tipičnom metalnom tanjiru.

Nedaleko od glavnog trga i gradske kapije se nalazi jedna od najboljih ćevabdžinica u gradu, ćevabdžinica „Destan“, koja ima još nekoliko objekata u gradu, uključujući i Staru čaršiju. Ćevape možete pojesti ovde ili ih uzeti za poneti.

Zanimljivo je da se ćevapi prodaju na komad i možete uzeti koliko želite i to što od priloga nema velikog izbora – luk i tucana ljuta paprika, i to je sve. Naravno, koliko god ćevapa kupili, dobićete uz njih lepinju. Ćevapi su izuzetnog ukusa, a prave se od junetine i ovčetine, tako da imaju karakterističan jak ukus. Svakako nešto što morate probati kada se nalazite u Skoplju.


Vrhunski ćevapi u ćevabdžinici “Destan”

11. Turska pica u kafeu “Galerija 7”

U Skoplju možete degustirati razna orijentalna jela i poslastice. Ovo je jedinstveno mesto na kome možete probati tursku picu "lahmacun" ili razne vrste "pida". Uz sve to možete poručiti i tursku čaj, i sve to po izuzetno povoljnim cenama.

Turske "pide" su me zaista oduševile. Ovde obavezno treba da svratite, jer je ovo mesto na kome kažu da možete probati najbolju tursku picu u Skoplju.

Sve je jako svedeno, ali čisto, i nema baš puno mesta, tako da se može desiti i da bude sve zauzeto. Rade samo do 19h. Malo je teže da se nađu, jer se nalaze u jednom prolazu, nedaleko od Bit Pazara.


Turska pica u kafeu “Galerija 7”

12. Šoping u Plastičarskoj ulici i Bit Pazaru

U jednom delu Skoplja, blizu Bit Pazara, nalazi se ulica koju meštani zovu Plastičarska. Do nje je najbolje doći taksijem, koji je jeftin u Skoplju (cena se dogovara po ulasku u vozilo), a može i peške.

U ovoj ulici su zaista najbrojnije plastičarske radnje, ali ima i nekoliko velikih robnih kuća sa rasvetom, nameštajem i ostalim stvarima za kuću. Ukoliko želite da po povoljnim cenama kupite izuzetne stvari za kuću, uključujući i prelepe orijentalne, ovo je pravo mesto za vas. Nama se najviše dopada ponuda u „Homax“ robnoj kući. Ovde se mogu kupiti i lepe čaše za posluživanje turskog čaja, po ceni od oko 2€.

Na samo nekoliko koraka od Plastičarske ulice, dolazi se do Bit Pazara. Bit-pazar je pijaca koja se nalazi na kraju Stare čaršije. Naziv bit-pazar potiče od turskih reči bit (vaška) i pazar (pijaca). Iako naziv ove pijace znači buvlja (vašja) pijaca, ova pijaca je najveća u Skoplju i na njoj se prodaju i prehrambene namirnice. Tu ima zaista svega, po dosta povoljnim cenama. Na Bit Pazar se nastavlja jedna od glavnih ulica u gradu, u kojoj takođe postoji ogroman broj radnji, sa niskim cenama, posebno odeće i obuće.


Šoping u Plastičarskoj ulici i Bit Pazaru

13. Poseta crkvi Sv. Klimenta Ohridskog

Njena grandioznost vas neće pustiti da samo prođete, da ne pogledate, provirite iz njenih kapija i zamislite kako tek izgleda unutra.

Saborna crkva Sv. Klimenta Ohridskog je najveća pravoslavna katedrala na teritoriji Severne Makedonije, ukrašena fascinantnim freskama. Ovo je glavna pravoslavna crkva u Skoplju. Zgrada crkve je moderna, u stilu gradnje 20. veka. Odmah do crkve se nalazi i veliki toranj sa satom.

Enterijer crkve je takođe impresivan. Unutra se nalaze fantastične slike i freske. Tavanica je predivna. Unutra je dozvoljeno fotografisanje.


Poseta crkvi SvKlimenta Ohridskog

14. Zabava za najmlađe u ZOO Skopje i Dino parku

I Skoplje, kao mnogi evropski gradovi, ima svoj ZOO park, i to veoma lepo uređen i bogat raznim vrstama životinja. Osnovan je 1926. godine. Životinje žive u što je više moguće prirodnom okruženju, a čitav kompleks je uređen kao veliki park za igru i šetnju. Vikendom je ogromna gužva, što i ne čudi, jer ulaznica košta nešto manje od 1€, a za decu do tri godine se ne plaća. Posebno je atraktivno hranjenje životinja, koje predstavlja zabavan šou. ZOO vrt je otvoren svakog dana od 09:00 - 18:00. Za obilazak treba oko 2h.

Parking ispred ZOO vrta je vikendom besplatan, ali prepun ljudi, kao i ZOO vrt. Parking se radnim danima plaća do 16h.

Kada izađete iz ZOO vrta i uputite se ka gradskom parku, videćete ulaz za Dino park. Mali je (obiđe se za pola sata), ali lepo sređen, sa velikim brojem eksponata sa pokretima i zvukovima.


Zabava za najmlađe u ZOO Skopje i Dino parku

15. Šetnja kroz Gradski park

Odmah do ZOO parka je Gradski park, takođe divno uređen, u kome se nalazi čak i lavirint. Istovremeno je i najveći gradski park u Severnoj Makedoniji. Počeo je da se formira u 19. veku. U parku su zasađena stabla izuzetno retkog drveća. U parku postoji i Sekvoja, za koju se smatra da je najveći živi organizam na planeti.

U parku se može videti preko 90 vrsta ptica. Ono što nas je posebno oduševilo je što smo videli da roditelji vikendom u parku priređuju dečije rođendane. Vrlo lepa i neobična ideja.

Preporučujem da parkom prošetate u jesen. Tad ima čarobne zlatne nijanse i nikada mi nije lepši nego tada. Uvek ima i zabave za decu, prodaju se kokice, baloni i jako je lepa atmosfera.


Šetnja kroz Gradski park

16. Skopski Monmartr: Debar Maalo

Da li ste znali da Skoplje ima svoju boemsku četvrt, kao što je "Skadarlija" u Beogradu ili "Monmartr" u Parizu? Da li ste u beogradskoj "Skadarliji" primetili putokaz za "Debar Maalo"? Upravo je to boemska ulica Skoplja, prepuna lepih restorana i poslastičarnica.

Ovo naselje je jedno od najprepoznatljivijih u gradu, veoma blizu samog centra grada, ali čini da se osećate kao da ste se našli u nekom jako mirnom delu grada. Jedna od najprometnijih ulica je Aminta Treti (nekada se zvala Lenjinova). Prepuna kafea, barova i restorana, mesto je gde se odlazi kako na ručak, tako i na noćne zabave. Koje god mesto da odaberete, nećete se pokajati.

Nedaleko od gradskog parka, nalazi se restoran u kome meštani kažu da ima najbolji roštilj (skaru) u Skoplju. To je restoran „DM“. Restoran je mali, sa malom baštom i unutrašnjim delom, ali uvek pun, tako da obavezno rezervišete mesto. Kažu da se vikendom može mesto čekati i po sat vremena. Restoran je uredan i čist. Kada je hrana u pitanju, poručujemo uvijač (svinjsko meso punjeno kačkavaljem, rolovano i zavijeno u slaninu), šarsku pljeskavicu (pljeskavica sa dosta začina i kačkavaljem), kao i čips slaninu (slanina isečena na listove i grilovana na žaru).

Porcije su velike, a roštilj je preukusan, najbolji koji smo probali u Skoplju. Uz roštilj se služi samo crni luk, a ako želite neki prilog, to se dodatno poručuje. Svakako dobro mesto, na koje možete doći na dobar ručak, po izuzetno povoljnim cenama. Preporučujem da dođete i na odličnu „telešku čorbu“, koja je dovoljna kao glavni obrok, jer je velika i prepuna mesa. Restoran nema svoj parking, pa ćete morati da se snađete i da u lokalnim ulicama nađete parking u zoni.

Posle ručka se možete zasladiti u obližnjoj poslastičarnici „Zafir“. Poslastičarnica porodice Zafir je porodični biznis, koji je osnovan još 1994. godine. Ovde možete naći razne vrste ukusnih slatkiša, kao što su kolači, torte, pite, sladoledi, itd. Mesto je izuzetno simpatično i divno uređeno. Kolači i torte im koštaju oko 1,4€ po parčetu, dok je kadaif oko 0,5€. Na fotografiji su kadaif i grčka torta.

Pekara „Silbo Furna“ je najpoznatija pekara u Skoplju, za koju smo saznali od meštana. Otišli smo jedno jutro da ovde kupimo doručak i uverili smo se u sve što smo o njima čuli. Pecivo ukusno, uvek toplo, a gužva izvan objekta. Čeka se u redu, ali ide dosta brzo. Uzimali smo razno pecivo, ali nam se najviše dopada Debarmalski sendvič (kifla prelivena slaninom, šunkom, kečapom i kačkavaljem), pita sa sirom, kroasani sa nutelom, i još mnogo toga...ma sve! Cene peciva jesu malo više, ali pristupačne.

Pored ove pekare, imate i jednu prodavnicu pilećih specijaliteta, pa tako ovde možete kupiti celo pečeno pile, ili možete uzeti neki od obroka na akciji. Hrana je topla i veoma ukusna, a sve ovo možete uzeti za poneti ili pojesti tu u lokalu (nema mnogo mesta za sedenje). Izuzetno su ljubazni i uslužni.

Nedaleko od najčuvenije pekare u Skoplju, naći ćete jednu starinsku poslastičarnicu "Apče", u koju stanovnici i danas rado odlaze. Meštani kažu da se ovde može probati najbolja boza u Skoplju. Nismo je probali, ali smo probali njihove tulumbe i trileće. Tulumbe su izvrsne. Cene su dosta niske.


Skopski Monmartr: Debar Maalo
Skopski Monmartr: Debar Maalo
Skopski Monmartr: Debar Maalo

17. Prošetajte kejom uz Vardar

Vardar je brza reka, koja Skoplju daje svežinu i neku posebnu klimu. Uz reku su smeštene klupe i drvoredi, koji su u jesen jako romantični. Ako kejom Vardara krenete ka Gradskom parku, uživaćete zaista u šetnji. Uz put se nalazi nekoliko velelepnih novih spa hotela, puno klupa, divan drvored, česmice, kafići, a na obali se nalazi i jedan skejt park. Veoma lepo mesto za šetnju.

U okviru spa hotela Park, nalazi se Brick bar, moderan bar, koji se noću pretvara u noćni klub. Kompletno je uređen u staklu, i ima divan pogled na Vardar i obalu. Leti imaju i prelepu terasu na kojoj se možete opuštati na jakom skopskom suncu. Cene pića su malo više nego na drugim mestima. Atmosfera i prostor su odlični. Ako dođete uveče, imajte u vidu da već oko 21h počinju premeštaju mesta da bi napravili noćni klub.


Prošetajte kejom uz Vardar

18. Pastrmajlija u restoranu „Staro bure“

Definitivno moje omiljeno jelo, koje volim uvek da pojedem kada dođem u Skoplje - "pastrmajlija", a najbolja je (po mom mišljenju) upravo na ovom mestu. Reč je o testu koje se peče u furuni, a filovano je kačkavaljem, jajetom i mesom koje je prethodno odležalo nekoliko dana u posebno spremljenoj marinadi. Postoji više vrsta, a moja omiljena je skopska, sa dodatkom slanine, kiselih krastavaca i feferona.

Cena pastrmajlije je oko 3€, a imaju i posebna pakovanja ako ih uzmete za poneti.

Naziv ovog jela potiče od makedonske reči „pastrma“, što znači usoljeno i sušeno meso od ovce ili jagnjeta. U čast pastrmajliji, svake godine u Štipu (gde je prvobitno nastala) održava se manifestacija „Pastrmalijada“.

Preporuka je da upravo ovde probate pice i pastrmajlije koje se spremaju u furuni na drva, na licu mesta, koji su i specijalitet kuće. Imaju besplatan parking u sklopu tržnog centra "Leptokarija", istog naziva kako se zove i kraj u kome se restoran nalazi. Uživaćete i uz profesionalnu uslugu i prelep ambijent sa zvucima starogradske muzike. Ima šmek tipične kafane.

U blizini se nalazi i najveći tržni centar u gradu – Skopje City Mall, u koji možete svraiti u kupovinu. U ovom tržnom centru imate 3h besplatnog parkinga, koji možete iskoristiti ako dolazite u ovaj deo grada.


Pastrmajlija u restoranu „Staro bure“

19. Ručak u restoranu "Kuќa"

Odmah pored parkinga kod hotela „Holiday Inn“ se nalazi jedan od omiljenih restorana meštana. Restoran je mali, sa malom baštom. Imaju veliki izbor jela i ljubazni su.

Po preporuci meštana, poručili smo sirenje, beli sir sa začinima, posut kačkavaljem i zapečen u rerni u zemljanoj posudi. Uz to ide fokača koju oni iseku na štapiće, tako da se ti štapići umaču u sirenje. Kao glavni obrok, porčili smo da se na jednom tanjiru nasecka kao za bockanje jedna vešalica, jedan uvijač (svinjsko meso punjeno kačkavaljem, rolovano i umotano u slaninu, pa sve pečeno na roštilju), šarska pljeskavica (začinjena pljeskavica sa kačkavaljem), kao i jedno rebro (meso skinuto sa svinjskih rebera i pečeno na roštilju). Hrana je izuzetnog ukusa, a cene vrlo pristupačne.


20. Masaža u hotelu „Grand Plazza“

Svakako jedna od najboljih masaža na kojima sam ikada bila je u hotelu Grand Plazza, nedaleko od centra Skoplja. Hotel ima svoj spa centar u kome radi maser koji je veoma poznat i jako je teško naći slobodno mesto.

Cena masaže je oko 18€ za sat vremena relaksa. Nakon masaže možete uživati u piću u restoranu u prizemlju hotela.


Masaža u hotelu „Grand Plazza“

21. Tradicionalna kuhinja u restoranu „Dukat“

U želji da probam autentičnu tradicionalnu makedonsku hranu, po preporuci meštana, posetila sam restoran "Dukat", koji se nalazi oko 1 km od centra Skoplja. Zaista sam uživala u preukusnoj hrani, divnom ambijentu i odličnoj usluzi!

Uz odličnu teleću čorbu koja se služi u kotliću, ide domaći hleb, ljute papričice i preliv od rena, peršuna i sirćeta. Od jela sam probala odličan topljeni sir, "pileće prste" i makedonsku salatu, koja se pravi sa paradajzom, pečenom paprikom, lukom i dosta peršuna. Inače, ako dolazite na čorbu, znajte da je popodne više nema, već samo u vreme ručka. Takođe preporučujem da rezervišete mesto, jer je stalno puno.

Kažu da se u ovom nacionalnom restoranu služi i odlična riblja čorba, ali je nisam probala. Nakon čorbe možete probati galičko meze, u kome se nalazi ovčiji polumasni sir, galički kačkavalj, sa kombinacijom raznih domaćih pita i umaka. Imaju i odličnu svinjsku kolenicu, koja se sprema po staroj recepturi. Pored odlične hrane, u Dukatu će vas dočekati i muzika. Obrok možete završiti karameliziranom dunjom, koja simboliše dušu vredne Makedonke, i služi se uz sladoled od vanile.

Nedaleko je i mesto na koje smo par puta odlazili na dosta dobar doručak, gastro pub „Kabinet“. Nalazi se u okviru tržnog centra „Beverli Hills“, u okviru koga postoji i dosta jeftin parking. Mi smo uvek uzimali engleski doručak.


Tradicionalna kuhinja u restoranu „Dukat“

22. Predah u restoranu "Bravo's"

Otkrivam vam još jedno mesto na kome možete veoma lepo i obilno jesti, za veoma pristojan novac - restoran "Bravo's". Meštani ovde vole da dođu na "Bečku šniclu", "Pileće prste", "Piletinu u sosu od četiri vrste sira", pice, sendviče...

Porcije su ogromne, hrana je preukusna, a prostor prijatan, uredan i sveden. Osoblje je veoma ljubazno i uslužno, i nekako se oseća prava domaćinska atmosfera. Sve u svemu, lepo mesto za obilnu i kvalitetnu hranu, ali je ipak ovo više fast food varijanta, nego restoran, pa to imajte u vidu.


Predah u restoranu "Bravo's"

23. Divljenje jednoj od najvažnijih fresaka na svetu: Manastir Sv. Pantelejmon

Manastir Sv. Pantelejmon iz 12. veka, u selu Gorno Nerezi, nalazi se na brdu s prelepim pogledom na ceo grad. Uvek je pun posetilaca koji dolaze ovde da vide jednu od najvažnijih svetskih fresaka. To su autentične freske iz 12. veka, koje predstavljaju jedan od najznačajnijih prikaza vizantijske umetnosti i najbolji prikaz epohe vizantijskog slikarstva pod Komninima. Kaže se da freske podsećaju na renesansne, ali su nastale čak 140 godina pre pojave renesanse u Italiji!

Najznačajnija je freska "Oplakivanje Hrista", gde su prvi put Isus i Bogorodica predstavljeni sa izrazom na licu, a do tada su njihova lica prikazivana na freskama bez emocija.

Dvorište u kome se nalazi crkva sadrži i konake i odiše nekom divnom tišinom. Ima i brojne klupe, sa kojih možete uživati u prelepom pogledu koji se pruža na grad. Ispred crkve možete upaliti sveće, koje uzimate uz ostavljanje naznačenog priloga. Za obilazak sa vodičem se plaća ulaz od 2€. Ukoliko crkva nije otvorena, nekog od kaluđera koji su uvek tu, možete zamioliti da otključaju i organizuju vam obilazak.


Divljenje jednoj od najvažnijih fresaka na svetu: Manastir SvPantelejmon

24. Crkva Mala Bogorodica: Sredno Vodno

Vodno je planina koja se izdiže iznad Skoplja. Najviša tačka planina je vrh Krstovar, na 1.066 m. 2002. godine je na vrhu Krstovar izgrađen Milenijumski krst, jedan od najvećih hrišćanskih krstova na svetu. Srednje Vodno se nalazi na 557 m.

Ako želite da uživate u prirodi, preporučujem da odete kolima na Srednje Vodno, tu imate veliki parking koji se vikendom samo plaća, a radnim danima je besplatan. Tu možete uživati na klupicama, kupiti neko osveženje, a odavde kreću i pešačke staze za Gornje Vodno, kao i početna stanica gondole, koja vozi do Milenijumskog krsta.

U parku ćete videti i putokaz za crkvu „mala Bogorodica“, koja je posebno lepa i svečana, i preporučujem da je obavezno posetite i pomolite se svetiteljki, kao što to čine brojni meštani.


Crkva Mala Bogorodica: Sredno Vodno

25. Pešačenje kanjonom Matka

Reč je o kanjonu i jezeru Matka, koje se nalazi na 10ak km od Skoplja. Do jezera se dolazi vožnjom lokalnim puteljcima oko pola sata. Pored šetnje planinskim stazama, možete se voziti i kajakom, krstariti klisurom, otići brodom do pećine, videti crkvu, ručati, ili prosto uživati u prirodi.

Jezero i kanjon Matka se smatraju vikend destinacijom za lokalne stanovnike, ali je odlično mesto i za turiste. Ima veliki parking, stalno je puno ljudi, označeno je putokazima. Od oko 1.000 biljaka koje se ovde nalaze, 2% su endemske vrste. Prirodno je jezero, nastalo pregrađivanjem reke Treska. Kombinacija vode i kamena čini da je vazduh svež, posebno kada su velike letnje vrućine.

Kanjon Matka je prelepo uređen, celom dužinom sa stazom za pešake. Na ulazu u Matku, videćete i staze za takmičenja kajakaša. Uređen put vodi do prolaza koji predstavlja ulaz u najaktivniji deo turističkog kompleksa, u kome se nalaze i table sa informacijama o ovom prelepom mestu. Odmah iza ulaza je i suvenirnica, a kratkom šetnjom se dolazi do restorana i manastira Sv. Andreja. Iza ulaza se nalazi čitav niz klupica, na kojima možete pojesti hranu koju ponesete. Na jezeru se može iznajmiti i čamac ili kajak po izuzetno povoljnim cenama.


Pešačenje kanjonom Matka
Pešačenje kanjonom Matka

26. Vožnja gondolom do Milenijumskog krsta: Planina Vodno

Ako volite da u gradovima koje posetite istražujete mesta sa kojih je najlepši pogled na grad, onda je vrh planine Vodno na 1.066 m nadmorske visine, sa Milenijumskim krstom, pravo mesto za vas. Krst je visok 66 m, a može se videti iz svih delova grada i sa udaljenosti oko 30 km. Smatra se jednim od najvećih krstova na svetu. Odavde se vidi i mnogo više od Skoplja, okolna mesta i Šar planina.

Jedna opcija dolaska je gondola, koja košta oko 2€. Druga opcija je pešačka staza iz mesta Srednje Vodno (ovde je početna stanica gondole, lep park i parking). Do vrha treba pešačiti oko 2h, isto toliko i nazad, pa nije za ljude sa slabom kondicijom. Međutim, dolazak na vrh briše sav umor i ostaje samo uživanje u fantastičnom pogledu!

Do krsta se može doći i gondolom, što je još jedna od mnogobrojnih atrakcija Skoplja. Od aprila do septembra gondola radi od 9:00-20:00 (utorak, sreda, četvrtak) i od 9:00-21:00 (petak, subota i nedelja). Tokom zimskih meseci je skraćeno radno vreme, otprilike do 16h. Karta za vožnju gondolom za odrasle košta 100 denara, a za decu je duplo jeftinije.

Da bi se došlo do gondole, deo mora da se ispešači planinskom stazom. Ponedeljak je za gondolu neradan dan. Vožnje kreću na svaki pun sat. Inače, gondola se nalazi na 570 m nadmorske visine i dostiže razliku u visini od 480 m. Postoji mogućnost i pešačenja od krsta pa sve do izlatišta Matka.


Vožnja gondolom do Milenijumskog krsta: Planina Vodno

27. Etno kompleks „Makedonsko selo“

Neverovatan pogled na gotovo ceo grad. Čist vazduh na obroncima planine koja se uzdiže iznad Skoplja. Kamene kućice kakve su nekada bile u ovim krajevima, sa osobenostima različitih regiona u Severnoj Makedoniji. Fenomenalna domaća kuhinja, sa raznim tradicionalnim jelima (probajte Šarsku pljeskavicu i makedonsku salatu). Ručak sa jedinstvenim pogledom. Sve ovo i još mnogo toga se nalazi u etno kompleksu "Makedonsko selo", na samo par kilometara od centra Skoplja.

Makedonsko selo je kompleks hotelskog smeštaja i restorana, izgrađen u tradicionalnom duhu makedonske arhitekture 19. i 20. veka. Ovo nije obnovljeno etno selo, već je moderno izgrađeno u starinskom stilu. Izgled kuća je inspirisan različitim geografskim oblastima Severne Makedonije, pa tako postoje kuće Bitolj, Prilep, Veles, Struga, Kaličnik, Region Reka, Skopska Crna Gora, Kratovo, Berovo, Delčevo, Kumanovo i Tetovo.

Mi smo svratili u restoran Makedonski An. Hrana je ukusna, prostor je izvrsno uređen, pogled je fantastičan. Cene su malo više nego u drugim restoranima u Skoplju. Imaju i prelepo ukrašen bar, sa svetiljkama. Probali smo odličan čips od tikvica, kao i piletinu sa zelenišem. Pošto je bio divan sunčan dan, ručali smo na njihovoj prelepoj terasi.

Nažalost, ubrzo nakon naše posete, krajem 2018. godine, izašlo je saopštenje da je ovaj kompleks zatvoren. Ne znam da li je selo nakon toga ponovo otvoreno, tako da obavezno proverite pre nego što se tamo uputite.


Etno kompleks „Makedonsko selo“

28. Degustacija makedonskih vina u vinariji „Chateau Sopot“

Mesto na kome uživaju sva čula! Možda ovako mogu najlakše opisati oduševljenje ovim mestom. Reč je o vinariji Chateau Sopot, koja se nalazi u Velesu, na oko 50 km od Skoplja. U okviru vinarije postoji i prodavnica vina, restoran sa prekrasnim pogledom na vinograde i šest apartmana. Restoran, u kome se uvek traži mesto više, okružuju nepregledni vinogradi i okolna brda.

Pored odlične hrane, ovde možete probati razna domaća vina, pa čak i vino od kupina ili malina. Hrana im je takođe ukusna. Probali smo svinjski uvijač, koji je interesantno serviran, nekako moderno.

Sva vina koja se služe možete i kupiti u njihovoj prodavnici, a ako želite da dobijete bolja mesta potrebna je i rezervacija. U jesen je čarobno, a sigurno je doživljaj poseban kada sve ozeleni.


Degustacija makedonskih vina u vinariji „Chateau Sopot“

29. Skijalište “Popova Šapka”

Vrhunsko uživanje na snegu, za sve uzraste! Tako bih najbolje mogla opisati ovo predivno skijalište. Kako je mi je ovo bio prvi put da sam na Šar planini, nisam znala šta da očekujem, ali je u tom iznenađenje bilo još veće. Fenomenalne skijaške staze različitih težina, puno mesta za sankanje i veoma pozitivna atmosfera.

Od Skoplja je udaljeno oko 60 km, a naziv "Popova Šapka" nosi po šeširu sveštenika koji je jedino pronađen nakon što je sveštenik nestao dok je obilazio domove u okolnim selima.

Ako niste ljubitelj skijanja, na samoj skijaškoj stazi se nalazi kafe i restoran, iz koga možete uživati u prelepom pogledu na planinu, sunčati se na planinskom suncu ili, jednostavno, posmatrati snežne prizore.


Skijalište “Popova Šapka”

BONUS: Smeštaj u Skoplju

Butik hotel "Rose Diplomatique" se nalazi na 15 minuta hoda od glavnog trga. Sobe su skromne, ali lepo uređene: imaju klimu, TV, mali frižider, kupatilo. Sve atrakcije su relativno blizu, a niste u samom centru. Osoblje je izuzetno ljubazno, higijena je na visokom nivou, ali je objekat stariji.

Ceo objekat je urađen u starinskom stilu, a takvi su i detalji unutra. Postoji 3-4 parking mesta, na 10 m od objekta i taj parking je besplatan. Doručak je obilan i raznovrstan, a servira se svako jutro od 7:30-10:00. Imate lepu terasu sa izlazom iz sobe, a možete boraviti i u zajedničkom dvorištu sa stolovima i ljuljaškom.


BONUS: Smeštaj u Skoplju

Malo luksuzniji smeštaj, ali dalje od centra ćete naći u apartmanima „Antigona“. Nalaze se na 1,6 km od glavnog trga. Do centra grada se dolazi peške, za oko 15 minuta. Put do centra je nizbrdo, ali za povratak je bolje uzeti taksi. Sobe su komotne i veoma prostrane.

U sobi ima TV, klima, balkon sa garniturom za sedenje i aparat za čaj. Sadrži kupatilo sa ogromnom kadom, fenom za kosu i toaletnim priborom, koji se redovno menja i dopunjuje. Osoblje je izuzetno ljubazno, kako gazdarica, tako i žene koje redovno čiste i održavaju apartmane. Ako ostajete više dana, daju i popuste. Na raspolaganju je i besplatan parking. Svakako mesto za preporuku, apartman u kome ćete se osećati kao kod kuće!


BONUS: Smeštaj u Skoplju

Ako sebe želite da počastite pravim odmorom dok boravite u Skoplju, smeštaj u hotelu „View Inn“ je odličan izbor. Nalazi se na obroncima planine Vodno i gleda ka centru grada. Zaista smo uživali u profesionalnoj usluzi, sjajnom smeštaju, odličnoj kuhinji, ali najviše u pogledu sa terase sobe. Pogled je danju prelep, ali je noću magičan, kada se vide samo ulične svetiljke grada. A ujutru vas čeka fantastičan doručak, sa isto tako fantastičnim pogledom!

Sobe su zaista lepo opremljene, a kao gosti hotela dobijate čaj, kafu i još neke zanimacije u frižideru. U kupatilu ima peškira i potrebne kozmetike. Ugođaj je stvarno na visokom nivou. Imaju i svoj restoran sa pogledom na grad. U restoran možete sići na večeru, jer spremaju veoma obilata i ukusna jela.


BONUS: Smeštaj u Skoplju

Definitivno najopušteniji boravak smo imali kada smo iznajmili stan u naselju Kisela voda, preko Booking-a. Bio je izuzetno čist, topao, komforan, imao je sve što nam je bilo potrebno za ugodan boravak. Posebno je dobar izbor, ako ostajete u Skoplju više dana.

Najbolju ponudu stanova imate u ovom naselju, koje se nalazi oko 2 km od centra. Do centra možete peške, a nije skup ni taksi, ako nemate sopstveni auto.


BONUS: Smeštaj u Skoplju


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Mavrovo: Šta videti i iskusiti u biseru prirode Severne Makedonije

Ohrid: Šta videti i iskusiti u biseru ohridskog jezera


Mavrovo: Šta videti i iskusiti u biseru prirode Severne Makedonije

Očaravajuće planinsko okruženje i najveći nacionalni park Severne Makedonije. Najviši vrh Severne Makedonije (Golem Korab, 2.764 m), pravi izazov za planinare. Najpoznatiji ski centar u Severnoj Makedoniji - Zare Lazareski. Najveće veštačko jezero u Severnoj Makedoniji, sa polupotopljenom crkvom Sv. Nikole, iz 1850. godine. Ukusna planinska hrana. Da li je potreban još neki razlog za posetu ovog prelepog mesta?!


Ohrid: Šta videti i iskusiti u biseru ohridskog jezera

Da biste jedinstvenu ohridsku dušu osetili na najbolji način, provešću vas kroz meni najlepša iskustva koja sam ovde doživela. Naći ćete preporuku za smeštaj koji čuva tu dušu Ohrida u kome možete odsesti, predloge atrakcija i iskustava koja ne smete propustiti, kao i tradicionalne hrane u Ohridu, koja će svojim ukusima i mirisima zaokružiti ovu priču. Pa da počnemo...