Minhen: Najlepši božićni vašari


Minhen: Najlepši božićni vašari



Autor fotografija:

Bojana J.


Kada se praznici bliže, Nemačka se pretvara u zemlju vašara. Prijatni mirisi, praznična atmosfera uz božićne zvuke, božićna peciva i kuvano vino, glavna su obeležja svakog božićnog vašara. U Minhenu se organizuju na velikom broju lokacija, a u ovom tekstu ću vam prikazati neke od najinteresantnijih koje sam posetila u Minhenu. Inače, adventni period počinje krajem novembra i traje sve do katoličkog Božića, tako da je ovo pravo vreme za posetu.

Šta je ono što treba obavezno probati od specijaliteta na božićnom vašaru? Svakako, na prvom mestu wurst - kobasice raznih oblika, ukusa i načina proizvodnje, u zavisnosti od regije iz koje potiču. Minhen je po njima poznat, pa ih zato obavezno treba probati. Voće preliveno čokoladom se služi na štapićima. Možete probati čoko-banane, čoko-jagode, čoko-breskve. Obavezno kupite lebkucken, medenjak sa đumbirom, koji nema nikada bolji ukus nego pred Božić. Kažu da najbolji dolaze iz Nirnberga. Ovo je samo deo ponude božićnih vašara. Ostalo ćete otkriti i sami.


1. Božićni “Feuerzangenbowle“ kod Isatora

Plato kod Isatora postaje posebno topao kad je hladno vreme, jer se ovde održava Feuerzangenbowle, čitav spektakl paljenja ogromnog kazana za kuvanim vinom. Ovu atrakciju prati foto instalacija, koja se projektuje na istorijskim zidovima gradske kapije. Projekcije se prikazuju svakoga dana tokom trajanja događaja, kada padne mrak.

Feuerzangenbowlen-Kessel je zapravo ogroman kazan sa kuvanim vinom, u kome se svako veče u 17h pali plamen koji gori celo veče, i iz koga se posetiocima servira kuvano vino. Ovo romantično toplo mesto je odlična ideja za zagrevanje dok šetate centrom starog grada.


Božićni “Feuerzangenbowle“ kod Isatora

2. Božićna pijaca „Viktualienmarkt Winterzauber“

Pijaca Viktualienmarkt za vreme božićnih praznika dobija svečanu dekoraciju. Lampioni i bajkovito osvetljenje krasi pijacu i štandove, na kojima se prodaju vrući napici i božićni slatkiši. Na pijaci možete naći jedinstvene božićne poklone, ali i iskoristiti razne akcije koje nude prodavci. Radno vreme je od ponedeljka do subote od 8:00-20:00. Nedeljom je zatvorena.

U jaslama na pijaci, odmah pored pivske bašte, možete takođe osetiti duh Božića. Na pijaci postoji i staza za karling. Uz sportske aktivnosti se možete zagrejati kolačićima i kuvanim vinom. Uveče počinje muzika, a za decu postoji nekoliko puta nedeljno poseban edukativni program. Tu se nalazi i mali karusel.

Na štandovima se može naći gotovo sve što pripada prelepom božićnom periodu. Gastronomska ponuda se kreće od toplog kuvanog vina i ukusnih poslastica, pa sve do ukusnih zalogaja, kao što je riba, kobasice, tart flambée i još mnogo toga. Za one koji traže kreativne ideje za poklon, tu su igračke, nakit, drvene figure, torbe i dekorativne lampe, a posebno su lepi razni ukrasi za jelku i kuću.


Božićna pijaca „Viktualienmarkt Winterzauber“

3. Trg zvezda na “Rindermarkt”-u

Romantična, nostalgična i svečana atmosfera se može doživeti na Trgu zvezda na Rindermarktu. Svetleće zvezde na granama drveća pretvaraju prostor u čudesnu šumu. Tezge sa tradicionalnim ručnim radovima, poslastice bavarske kuhinje i domaći specijaliteti, kao što je Bratwurst, doprineće da oživi božićni duh u vašim srcima.

Kulinarski specijaliteti koje možete probati se kreću od flambiranog lososa i riblje čorbe, pa sve do vrućeg piva. Na trgu se prodaje pivo Haderner BrauFor organskog porekla, koje se proizvodi specijalno za božićni vašar. Ovde ima mnogo toga što možete kupiti: figure anđela, moderne božićne kugle, ručno rađena čokolada, umetnički predmeti, itd.


Trg zvezda na “Rindermarkt”-u

4. Božićni vašar na „Marienplatz“-u

U vreme božićnih praznika, na glavnom trgu Marienplatz se održava vašar još od 14. veka, pa se smatra među najstarijim u Evropi. Tada se, uz miris začinjenog kuvanog vina, pahulje i svetla lampiona, oseća magija u vazduhu. Zahvaljujući njegovoj centralnoj lokaciji na glavnom trgu i okruženošću brojnim prodavnicama, ovaj božićni vašar je popularan i uvek pun posetilaca, kako onih koji su ovde došli da ručaju, tako i onih koji obilaze atrakcije ili šopinguju. Upravo ovo ga čini tako posebnim.

Na vašaru ćete videti brojne tezge i kućice, koje se prostiru od trga Marienplatz, pa do tornja Gradske kuće i kroz njegovo centralno dvorište, duž ulica Kaufingerstrasse i Neuhauserstrasse, pa sve do fontane Richard-Strauss-Brunnen, kao i od ulice Weinstrasse do Sternenplatz-a. Božićni vašar je očuvao tradicionalni bavarski karakter, a na njemu možete kupiti razne ručno rađene predmete: nemačke božićne ukrase - ručno slikane staklene figurice, jakne od ovčije kože i krzna, nostalgične slike. Prodavci nude sveže kestenje, slatke "grudve snega", voćne torte, a toče i kuvano vino i biljne likere.

Praznična atmosfera počinje onog trenutka kada se na trg postavi jelka visoka 50m, koju svake godine donira neki drugi grad ili pokrajina, i kada na njoj zasvetli 2.500 sijalica. Svake večeri u 17:30 počinje koncert, kada se zvuci sa balkona Gradske kuće prostiru duž trga. Tokom večeri možete slušati adventnu muziku, sa čašom kuvanog vina u rukama, što će vam nesumnjivo omogućiti da osetite duh Božića.

Na trgu se nalazi i božićna pošta, u koju možete doći ukoliko želite pravi božićni pečat na svojim božićnim čestitkama. Za decu je takođe pripremljena i kuća anđela, na vratima Gradske kuće. Anđeli deci daju da stave krila i uvode ih u Gradsku kuću, gde ih uče šta sve vredni anđeli rade: slikaju, prave figurice od papira, oslikavaju božićne čestitke, prave venčiće, spremaju keksiće i još mnogo toga potrebnog za Božić.


Božićni vašar na „Marienplatz“-u

5. Tradicionalna trka Krampusa

Tradicionalni božićni lik Krampus dolazi sredinom decembra, i strašnim maskama plaši decu, nagoveštavajući im da će doći po njih ako nisu bili dobri tokom prethodne godine. Naravno, ovo je samo šala, iako deci izgledaju zastrašujuće.Krampus je zapravo strašni pomoćnik sv. Nikole. Krampusi izgledaju strašno, ali su zapravo potpuno bezopasni. Tako da je još jedno od obeležja ovog božićnog vašara i trka Krampusa. 300 maskiranih likova plaši prolaznike tokom velike tradicionalne trke, koja se održava sredinom decembra.

Trka Krampusa potiče od pre 500 godina, a tradicija je započeta u alpskim regionima. Detaljno osmišljeni kostimi se ponovo prave svake godine i razlikuju se po figurama koje predstavljaju. „Perchten“ koji je prvobitno simbolizovao odlazak zime, ima između 4-10 rogova, dok Krampusi imaju maske sa dva roga. Jedan kostim košta od 1.800-2.500€. Međutim, odela Krampusa nisu samo veoma skupa, već i teška za nošenje. Maska je teška do 10kg.

Ova trka je prava atrakcija i za decu i za odrasle. Krampusi kada dolaze toliko zveckaju i lupaju, da trešti cela glavna ulica. Oni dok prolaze plaše decu koja nisu bila dobra, a nama je prišao i oteo kapu sa glave. Naravno, oni su dobri, pa su posle došli i da nam je vrate. Zanimljivo je i da veoma neprijatno mirišu na ovčju kožu, jer su njihovi kostimi izrađeni od prirodnih životinjskih koža, pa ćete ih prepoznati i po mirisu.


Tradicionalna trka Krampusa

6. Božićna pijaca jasli “Kripperlmarkt”

Kripperlmarkt je božićna pijaca povećena božićnim jaslama, koja postoji još od 18. veka i od tada ima istu funkciju. Nedaleko od božićnog vašara na Marienplatz-u, nalazi se najveća pijaca božićnih jasli u Nemačkoj. Prodaju se razne figurice potrebne za jasle, dodaci i rezbareni predmeti. Predstavlja pravo blago za sve one koji vole božićne jasle ili su kolekcionari istih. Gotovo svaki štand ima jedinstvenu ponudu.

Atrakcija je i velika božićna jasla iz Oberamergaua, a ovde se mogu videti i jasle sa orijentalnim i alpskim ukrasima. Božićne jasle su sastavni deo minhenskog Božića, kao što su medenjaci i kuvano vino.

Inače, ukoliko želite da vidite kolekciju jasli, to možete uraditi u Bavarskom nacionalnom muzeju, koji čuva vredne primerke iz Tirola i Italije. Kolekcije se mogu videti od početka novembra do kraja januara. Takođe, možete videti i veliki broj jasli, ako krenete u obilazak crkava po centru Minhena.


Božićna pijaca jasli “Kripperlmarkt”

7. Zimske čarolije na trgu “Karlspatz”

Klizalište Münchner Eiszauber se otvara sredinom januara na trgu Karlspatz, koji se tada pretvara u pravi zimski raj. Prostire se na 750 kvadrata, a ima čak i figure na ledu koje pomažu slabijim klizačima da nauče da klizaju.

Klizalište je otvoreno svakog dana, ima muziku i mesta na kojima možete pojesti razne specijalitete ili popiti kuvano vino. Ukoliko nemate svoje klizaljke, možete ih iznajmiti. Početnici i deca mogu da iznajme i kacige. Vreme ulaska je podeljeno u blokove, od kojih zavisi i cena ulaznice. Svakoga dana postoje neke od posebnih ponuda.


Zimske čarolije na trgu “Karlspatz”

8. Božićni vašar „Haidhauser“

Božićni vašar Haidhauser se nalazi na trgu Weissenburger Platz. Smatra se jednim od najlepših u Južnoj Bavarskoj. Svake večeri se uživo održavaju razne muzičke predstave i koncerti. Dečiji program se organizuje svaki dan. Pored toga, ima još svašta nešto za videti i kupiti: ručno rezbarene figure, sapuni od ovčjeg mleka, svilene marame, božićni lampioni, drvene igračke i brojne ideje za poklone i božićnu dekoraciju. Uz Bratwurst, palačinke, specijalitete od krompira, kuvane nudle, medenjake i druge specijalitete, uživaćete u božićnoj atmosferi. Pored klasičnih napitaka, ovde se pije i "Christmator" koji se kuva specijalno za božićni vašar Haidhausen.

Svake godine, videćete prelepe rustične božićne jasle. Vašar je dosta mirniji i sa manje gužve od ostalih. Subotom dolazi umetnik sa balonima i on je posebno zanimljiv deci. Svakog petka je ovde "Haidhauser Lichternacht", svetlosna parada.

Do Haidhauser božićnog vašara se dolazi tramvajima 15/25, i silazi se na stanici Rosenheimer Platz. Odavde ima par koraka peške. Inače, ovaj vašar ima tradiciju koja potiče još iz 1776. godine. Na njegovom razvoju su najviše radili sami meštani. Formirano je posebno udruženje, koje i dan danas vodi računa o organizaciji i izboru proizvoda koji će se prodavati na ovom božićnom vašaru.


Božićni vašar „Haidhauser“

9. Božićni vašar kod „Sendlinger Tor“-a

Ovaj božićni vašar treba da posetite ako želite da kupite božićne poklone za vaše najmilije, jer je ovde pravo mesto za to. Nudi robu sa svih krajeva sveta. Ovde ćete naći začine, čajeve i aromatična ulja, nakit, poludrago kamenje i kofere za nakit. Mogu se naći i jasle iz Tirola, Perua i Andesa. Možete kupiti sapune u svim mogućim oblicima, ručno rezbarene skulpture i figure životinja, ili sapune sa mirisom ruže ili masline. Možete naći i ručno rađenu keramiku iz Letonije, vretena, kobalt, indijske ručne radove i ručno rađene sveće.

Vašar ima preko 40 tezgi sa hranom i božićnim poklonima. Ako ste gladni, ovde ćete doživeti pravi kulinarski put oko sveta. Ukusna jela, kao što su razne vrste kobasica, bageti i specijaliteti od krompira, biće dovoljni da zadovoljite apetit. Naravno, na božićnom vašaru se ne smeju propustiti palačinke, vafl, keks i sveže pečen badem. Tu su i ukusni topli napici: kuvano vino, bezalkoholni dečiji punč i kremasto čokoladno mleko.

Ovaj božićni vašar postoji od 1995. godine i smatra se jednim od najlepših u Minhenu. Međutim, svoje korene vuče još iz 1886. godine, kada se prvi put spominje.


10. Božićni tramvaj

Najsvečaniji tramvaj - Božićni tramvaj, vozi centrom grada u periodu adventa. Tokom vožnje, možete se počastiti kuvanim vinom, dečijim punčom, božićnim poslasticama, a zabavljaće vas svečana muzika. Karte se kupuju na samoj stanici, kod Sendlinger Tor-a, odakle tramvaj polazi na svakih sat i pola sata. Tura svečano ukrašenim tramvajem traje oko 25 minuta.

Dok čekate tramvaj, možete se zagrejati toplim pićem i medenjacima. Za decu se u tramvaju svake adventne nedelje održava poseban program. U tramvaju možete kupiti krofne, kuvano vino i uživati u božićnoj muzici (poznate božićne pesme prevedene na nemački jezik). Atmosfera je zaista jedinstvena i vredi svaku paru, a i dobro dođe da se malo zagrejete u zimskim danima. Jedino što prodaju mnogo više karata nego što ima mesta, pa ko ne ugrabi mesto stoji tokom oko pola sata vožnje.


Božićni tramvaj

11. Božićni vašar „Weinaachtsdorf“

Drugi po veličini božićni vašat u Minhenu se nalazi unutar kraljevskog dvorišta minhenske Rezidencije. Jedan je od najimpresivnijih božićnih vašara u gradu. Ovde možete kupiti razne proizvode, od bavarskih i tradicionalnih nemačkih ukrasa za jelku, do tradicionalnih bavarskih kulinarskih specijaliteta. Za raspoloženje je zadužena živa muzika i performansi, kojih ovde ima gotovo uvek.

Unutar carskog dvorišta se nalaze rustične alpske kolibe, u kojima se štošta može videti zanimljivo, i za stare i za mlade. U ovim kolibama zanatlije demonstriraju zanate, od duvanja stakla do kovanja. Možete probati razne kulinarske specijalitete, kao što su tartovi, kao i nezaobilazno kuvano vino.


Božićni vašar „Weinaachtsdorf“

12. Srednjovekovni božićni vašar

Adventni spektakl i srednjovekovni božićni vašar (Mittelalterlicher Weihnachtsmarkt), omogućava vam da otputujete u vreme vitezova, plemkinja i srednjevekovnih muzičara. Svi prodavci su obučeni u srednjovekovnu odeću, služe se tradicionalna jela, muzički program je takođe prilagođen ovoj temi, prase se peče na ražnju, itd. Kažu da sve izgleda kao što je bilo 1410. godine. U cilju kreiranja autentičnog vašara, tezge su napravljene od ručno rezbarenog drveta i dekorisane srednjovekovnim gravurama.

Prodavci na tezgama prodaju ručne radove obučeni u srednjovekovne odežde. Zlatar i duvač stakla prikazuju stare zanate, a pisari vas uvode u umetnost kaligrafije. Tu su i žongleri, kao i umetnici u neobičnim i prelepim kostimima. Prodavci prodaju starinsku hranu, kao što je „plamen iz rerne“, „prase na ražnju“, „svinjski hleb“. Po tradicionalnim receptima, spremaju se topli napici, kao što su Drachenglut, Thors Hammer, Würzwein i Feuerzangenbowle (u koji sipaju rum i stave kocku šećera, a onda upale plavi plamen, što je posebna atrakcija, koja košta 16€, a možete refundirati 10€ ako vratite pehar u koji vam toče napitak).

Vikendom posetioci mogu da očekuju srednjovekovni spektakl. Večeri se vikendom završavaju sa vatrenim šouom. Sve začinjuje srednjovekovna muzika, koja upotpunjuje atmosferu. Ovo je ubedljivo najbolji i jedinstven božićni vašar koji sam ikada videla, pa svakako preporučujem da ga obavezno posetite.


Srednjovekovni božićni vašar

13. Božićni vašar kod Kineskog tornja

Ukoliko ste u Minhenu u vreme adventa, kod Kineskog tornja možete posetiti još jedan božićni vašar u gradu. Božićni vašar oko svečano osvetljenog Kineskog tornja, okuplja prodavce ručnih radova i božićnih đakonija, a tu su i dve staze za karling. Uživaćete uz punč, ukusne kobasice Bratwurst i prelepi slatkiš Kaiserschmarrn. Pored toga, ovde možete slušati i božićnu muziku. Tu je i nostalgični drveni ringišpil, kao i brojne tezge na kojima se mogu kupiti ručni radovi, ukrasi za kuću i božićnu jelku, sveće, lutke, hrana i još mnogo toga.

Povrh svega, prostor ukrašava velika božićna jelka. U prelepoj starinskoj kući decu čeka baka koja čita priče. Deka pravi sa decom male drvene figure u "kući lovca na duhove". U stolarskoj radionici možete takođe svašta videti. Deca mogu da sastavljaju male drvene igračke, kao što su lokomotive i lutkice, uz plaćanje male naknade dekici koji vodi ovu radionicu.

Nakon šetnje božićnim vašarom, možete svratiti u restoran kod Kineskog tornja. Ovde se gostima služi božićni meni, u prelepo ukrašenim prostorijama.


Božićni vašar kod Kineskog tornja


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Dvorci Bavarske: Kralj labud među Alpima

Minhen: Šta videti i iskusiti u gradu piva, kobasica i Oktoberfesta


Dvorci Bavarske: Kralj labud među Alpima

Sigurno jedna od tura koja je na mene ostavila najjači utisak! Ako se nalazite u Minhenu ili okolini, nemojte propustiti da jedan dan odvojite za obilazak ovih predivnih alpskih predela, bogatih kulturno-istorijskim atrakcijama i neverovatnim dvorcima. Mi smo izlet sami organizovali i išli smo sopstvenim automobilom iz Minhena. Prikazaću šta smo sve uspeli da obiđemo u toku jednog dana.


Minhen: Šta videti i iskusiti u gradu piva, kobasica i Oktoberfesta

Minhen je glavni grad Bavarske i treći grad po veličini u Nemačkoj, koji štiti bavarski lav, koji se na grbu grada nalazi preko 800 godina. Zanimljivo je da je u potpunosti obnovljen nakon stradanja tokom dva svetska rata. Tokom obnove je poštovan princip da se ponovo izgrade što sličnije zgrade, tako da je današnji Minhen zapravo replika onog kakav je nekada postojao.