Restorani u Beogradu: Moj izbor mesta sa internacionalnom kuhinjom


Restorani u Beogradu: Moj izbor mesta sa internacionalnom kuhinjom



Autor fotografija:

Bojana J.


U tekstu koji sledi vam prikazujem moj izbor restorana u Beogradu, u kojima možete probati kuhinju različitih zemalja, i kroz ukuse proputovati svetom. Na vama je samo da izaberete, po svom ukusu, i da uživate u prijatnim trenucima sa dragim ljudima. Prijatno!


1. Ukusi Portugalije u restoranu “Miradouro”

Da li ste znali da u Beogradu postoji portugalski restoran? Moram priznati da ja nisam, sve dok nisam videla reklamu za restoran „Miradouro“. Od tada imam želju da ga posetim, a još kada sam videla da ima preslatku bašticu, svu u cveću, šarenim lampionima i mnoštvu boja, odluka da dođem je bila definitivna.

Fado, već na ulazu čujem tu karakterističnu portugalsku muziku, prepunu patnje i sete. Iako ima tužan prizvuk, volim da je slušam. Zaista je jedinstvena! Večera uz ove zvuke, na blagom povetarcu, uz reku, bila je pun pogodak. Kad ne možemo do Portugala, za početak je bilo dovoljno da otputujemo kroz ukuse.

Kada je u pitanju jelovnik, sastoji se od kombinacije portugalskih specijaliteta i domaćih jela. Probali smo portugalsku sablju, bukvalno pravu sablju na koju je nanizano nekoliko vrsta sočnog mesa pečenog na roštilju, sa interesantnim začinima, kao i povrće. Sve je servirano na rukoli, preliveno pikantnim sosom, a uz to dobijate hrskave aromatične krompiriće. Ova porcija je sasvim dovoljna za dvoje.

Kada je u pitanju sam restoran, dovoljno je reći da je 2019. godine bio proglašen za najbolji novootvoreni restoran u Srbiji. Osoblje je izuzetno ljubazno, prostor odiše duhom Portugala, a pogled iz bašte čini da se potpuno opustite i zaboravite da ste u gradu. Zapravo i naziv restorana "Miradouro", u prevodu sa portugalskog znači "vidikovac".

Nalaze se na samom šetalištu Sava Promenada, a malo je teže naći ulaz u baštu, pa samo pratite putokaz koji ćete naći na fasadi zgrade.


beograd: portugalski restoran Miradouro

2. Ukusi Grčke na splavu-restoranu “Ploio”

Vikend možete iskoristiti da bar na nekih sat vremena mirisima, ukusima i zvukom otputujete u Grčku. Ovo mesto sam slučajno otkrila i zaista me je oduševilo i vratilo dah leta bar na kratko. Ambijent podseća na taverne sa kariranim plavo-belim stolnjacima, koje možete videti na grčkoj obali.

Ako želite da uživate u pogledu na reku i degustirate originalne grčke specijalitete, obavezno svratite na splav "Ploio", koji se nalazi na šetalištu 25. maj. Ako ste dolazili ranije, poznat vam je po starom nazivu "Piatakia na vodi". Mi smo bili u subotu oko 19h i nije bilo gužve uopšte, ali svakako rezervišite unapred.

Ovde sam prvi put pre par godina probala feta saganaki – feta sir pohovan u susamu, koji se služi sa prelivom nalik na slatko od pomorandže. Ne možete ni da zamislite ovu kombinaciju ukusa. Naručili smo i suvlaki, bujurdi (ako do sada niste probali - obavezno! - feta i kačkavalj zapečeni sa povrćem), kao i neizostavnu grčku salatu. Cene su prosečne beogradske.

Preporučujem da obavezno dođete pred zalazak sunca, jer su zalasci u ovom delu Beograda neverovatni. Bukvalno prizor kao sa razglednice!


beograd: grcki restoran ploio

3. Grčka muzička taverna „Piatakia“

"Piatakia" na grčkom znači "tanjirići". Upravo je i koncept ovog restorana, koji je baziran uglavnom na kritskoj kuhinji, da naručite više različitih tanjirića (predjela, jela), koje ćete, uz zvuke grčke muzike i razgovor, deliti sa dragim ljudima.

Šta god da poručite, nećete pogrešiti, mada su moji favoriti pileći suvlaki, ramstek, bujurdi (topljeni sirevi sa paprikom i paradajzom, nešto neverovatno ukusno, odlično ide uz njihov uvek vruć hleb), saganaki (feta pohovana u susamu, prelivena sirupom od pomorandže, nešto tako neobično i ukusno nisam odavno jela), lignje na žaru, piletina u sosu od pomorandže... Imaju i domaće kritsko vino, kao i zanimljive slatkiše - probajte zapečenu alvu.

Prostor odiše grčkim stilom, a ne zna se da li je lepše napolju ili unutra. U bašti sve podseća na more, čemu doprinosi ona tipična plavo-bela kombinacija. Unutrašnji deo je ušuškan, a zimi je vrlo romantično uz pucketanje vatre iz male peći.

Uvek je gužva, tako da obavezno rezervišite mesto unapred. Raspitajte se i kad je muzika tog dana kad planirate da odete - imaju grčku muziku uživo (nedeljom je od 14-16h). Malo je teže naći parking u okolnim ulicama, jer ispred lokala ima samo nekoliko mesta. Cene su u rangu boljih beogradskih restorana.

Ako želite ovde da napravite proslavu, imaju meni "Ur big fat Greek parties", koncipiran tako da gosti probaju četiri različita hladna i topla predjela, kao i tri glavna jela. Vrlo interesantno, sto prepun hrane, a prostor stvoren za fotografisanje.


beograd: restoran piatakia

4. Ukusi Orijenta u restoranu „Lavash“

Kad nisam obišla Tursku, bar da putujem kroz ukuse Orijenta... Zato predstavljam još jedan od beogradskih restorana u kojima možete naći sve samo ne običnu ponudu. Restoran "Lavash" je zvanično turski restoran, ali ćete ovde pored turskih, pronaći i jela drugih zemalja, kao što su arapska ili gruzijska.

Nalazi se u Beton hali, veoma blizu nove pasarele. Samim tim, pogled ka reci je fantastičan, a muzika vodi u priču o "1001 noći". Kod pasarele imate parking koji se plaća po satu. Iako su restorani u Beton hali veoma posećeni i često je potrebna rezervacija da biste ovde ručali, mi smo otišli u subotu na ručak i bez problema našli mesto, bez rezervacije. Činjenica je i da je vreme bilo promenljivo, a mi smo hteli da sedimo u bašti, pa to nije bio problem.

Cene su u rangu beogradskih, ali im je vikendom skuplji kuver nego radnim danima. Pored, naravno, vrlo neobičnih i ukusno spremljenih jela, mene je ovde oduševio način služenja: od limenih čajnika, turskih šoljica za čaj, plehanih tanjirića i činijica... Sve podseća na Orijent, a posebno mirisi koji se šire iz kuhinje. Inače nisam ljubitelj prezačinjene hrane, ali ova mi se dopala jer nije prejaka, iako je puna začina ne tako karakretističnih za naše podneblje.

Probala sam potaž od sočiva (vrlo interesantan, sa intenzivnim mirisom kumina), pileći kebab (dva začinjena ražnjića sa malo povrća, zanimljivo servirana na visećem stalku) i kus kus sa grilovanim povrćem (odlično ide uz meso). Ko voli, imaju i falafel. Probajte i hrskavi Lavash hleb, sa kuminom i susamom.

Videla sam i da služe neobične slatkiše - kolač od urmi u toploj supi od kokosa. Naravno, nezaobilazno je da uz sve ovo pijuckate Lavash čaj, koji serviraju u limenom čajniku i turskim čašama za čaj. Ima slatkast ukus, sa intenzivnim mirisom nane. Vrlo je zanimljiv i pitak.


beograd: restoran lavash

5. Staklena bašta restorana "Botako"

Ušuškan u jednoj maloj dorćolskoj ulici, kao da je usnuo u nekim davnim vremenima. Restoran sa italijanskim specijalitetima "Botako" je smešten u jednoj staroj gradskoj vili, koja je, bez mnogo narušavanja te starinske autentičnosti, danas preuređena u restoran, vrlo neobičnog ambijenta.

Iako je unutrašnjost vrlo svedena i šarmantna, moj favorit je ipak bašta. Imate osećaj kao da se nalazite u staklenoj bašti, a u samom centru grada. Možete birati između otvorene i zastakljene bašte. Obe su dobra varijanta, premda su prepune zelenila, sa stolovima koji su urađeni tehnikom mozaika. Tako italijanski!

Iako je mesto skriveno u maloj ulici, očekujte gužvu, pa obavezno rezervišite mesto unapred, posebno vikendom. Kada je hrana u pitanju, na meniju su razni specijaliteti sa prizvukom Italije. Tako ćete ovde jesti jednu od najboljih pica u gradu (probajte picu "Botako", na kojoj "nema šta nema"), a ni paste ne zaostaju (preporuka za taljatele sa nekoliko vrsta pečuraka, u belom vinu). Porcije su zaista velike, a cene prosečne beogradske.


beograd: restoran picerija botako

6. Pasta u koturu parmezana u restoranu "Bella Napoli"

Ako ne znate gde se u Beogradu jede pasta iz kotura parmezana, onda bih preporučila da odete do restorana "Bella Napoli", koji se nalazi uz Zemunski kej. Nisu bez razloga dobitnici nagrade za autentičnu prezentaciju italijanske gastronomije i kulture.

Ako dolazite prvi put, onda je pravi izbor definitivno specijalitet kuće - domaće taljatele sa pršutom, čija se završna priprema odvija pred vašim očima, u ogromnom koturu parmezana. Ne samo da je uživanje za nepca, već je i vizuelna atrakcija. Ako ste više ljubitelj klasičnih jela sa mesom, probajte pileće skalopine (šnicle), koje su prekrivene pršutom i mocarelom, pa prelivene izuzetno finim sosom od belog vina, poslužene uz domaće taljatele, takođe ogrezle u istom sosu. Ako volite morske plodove, probajte lignje zapečene u rerni, sa maslinama, čerijem i krompirom, u belom vinu.

Ako dolazite sa decom, za njih imaju osmišljen poseban meni - čorbice, paste, pice, meso - sa nižim cenama u odnosu na standardni meni. Ako nakon jela ostane mesta, probajte tiramisu ili palačinke sa kremom od vanile, u sosu od pomorandže - nesvakidašnje i osvežavajuće.

Nemojte propustiti da se prilikom prvog dolaska učlanite u njihov klub, koji će vam omogućiti pogodnosti. Najzanimljivije je to što pred rođendan dobijate SMS sa poklonom - gratis pasta ili pica, i kolač. Ako odlučite da rođendan proslavite ručkom kod njih i povedete još najmanje četiri osobe, na ukupnu cenu ručka dobijate rođendanskih 10% popusta.

U ovom delu grada je problematičnije parkiranje, ali ovaj restoran ima svoj parking, koji jeste manji, ali nađe se mesto (morate imati rezervaciju za restoran). Bez obzira kad dolazili, obavezno rezervišite par dana unapred.

Cene jesu malo više, ali su porcije domaćinske i hrana je kvalitetna i preukusno spremljena. Izuzetno su ljubazni i brzi, prijatna je atmosfera, a prostor podseća na male italijanske tratorije, sa onim posebnim šmekom. Leti radi simpatična bašta. Možda je baš zato i smešten u Zemunu, koji je takođe ušuškan, nostalgičan i ima taj duh malih italijanskih gradova.


beograd: italijanski restoran bella napoli

7. Crna pica u "Pizza bar"-u

Sunce zalazi iznad Hrama Svetog Save i ostavlja purpurne nijanse na nebu. A vi ste u prvim redovima za gledanje ovog spektakla, dok pred vama blješti belina mermerne fasade, odzvanjaju večernja zvona i šljašti pozlata na dekoraciji. Ovako bih slikovito opisala kako izgleda večerati u jednom poznatom beogradskom restoranu, koji se nalazi preko puta jedne od najvećih pravoslavnih svetinja na Balkanu.

Ako vam se svideo ovaj opis, onda obavezno posetite "Pizza bar", mesto poznato po odličnim picama i pastama, ležernoj atmosferi i dobroj usluzi. Možete izabrati da sedite u bašti ili da se osamite unutra u klimatizovanom prostoru, jer tokom leta se u bašti traži mesto više.

Dok čekate hranu, preporučujem da probate neki od njihovih neobičnih čajeva, koje serviraju takođe vrlo interesantno. Ja sam probala zeleni čaj sa mangom i laticama ruže. Izuzetan je!

Ako volite paste, onda možete probati karbonaru. Bilo mi je zanimljivo što su umesto klasičnog belog luka stavili mladi beli luk.

Ono što ovde neobično možete probati je crna pica, zapravo pica sa testom u koje se dodaje sipino mastilo, da bi imala jaku crnu boju. Ukus pica im je fantastičan, a izbor veliki.

Posle večere se možete zasladiti sladoledom (čokolada je izuzetna i jaka, a imaju i ukus oraha), ili poručite Ferero, preukusan krem od lešnika, preliven čokoladom.

Što se tiče cena, na nivou su prosečnih beogradskih. Nemaju svoj parking, već se parkirate u okolnim ulicama, koje su zonirane.


beograd: restoran pizza bar

8. Gruzijski restoran "Đorđija"

Ako ste u Beogradu u potrazi za restoranom koji ima neobičnu ponudu, svakako razmotrite ukuse Gruzije, koje možete isprobati u Zemunu. Restoran se nalazi na samom kraju Zemunskog keja, kod veslačkog kluba. Tačnije, smešten je u objektu veslačkog kluba, na spratu.

Ambijent odiše primorskom atmosferom, koju upotpunjuje predivan pogled na reku, koji se pruža sa terase u staklu. Dakle, da biste ugrabili ova mesta s pogledom, preporučujem da ranije rezervišete mesto, jer je prilično posećeno, posebno vikendom. Vikendom možete uživati i u prijatnoj muzici uživo, u vreme ručka.

Preporučujem da kao predjelo probate hačapuri, tanku lepinju punjenu i posutu kačkavaljem. Ukus je fenomenalan i vrlo je kalorično, tako da jednu lepinju mogu podeliti dvoje. Takođe, možete probati hinkali knedle od testa, punjene mlevenim mesom. Kao glavno jelo možete probati razne vrste kebaba. Sve se sprema na specifičan način i sa jakim začinima, vrlo lepo uklopljenim.

Cene su umerene, za nijansu niže od beogradskog proseka. Restoran nema svoj parking, ali se može parkirati uz objekat ili preko puta, na improvizovanom parkingu.


beograd: gruzijski restoran djordjija hacapuri
beograd: gruzijski restoran djordjija hinkali
beograd: gruzijski restoran djordjija kebab

9. Grčki restoran "Meze by Elliniko"

Ako volite grčku kuhinju, onda jedno od mesta koje u Beogradu ne smete propustiti čini i ovaj restoran, smešten nedaleko od lutkarskog pozorišta "Pinokio", na rubu Novog Beograda i Zemuna.

Još dok mu prilazite, osetićete mirise tako tipične za Grčku, koji će vas bar na tih sat-dva vratiti na primorje, uz obalu, na vruć letnji pesak. Mesto je veoma popularno, prepuno ljudi kada god došli, pa svakao preporučujem rezervaciju.

Videćete da je koncept veoma neobičan, a opet tako tipičan - nekoliko stolova u unutrašnjosti, prodavnica grčkih proizvoda tu gde i ručate, ogromna bašta prepuna stolova za ručavanje, graja koju stvaraju razgovori ljudi i ona tipična grčka vesela atmosfera.

Hrana je vrhunski spremljena, tu pred vama, u otvorenoj kuhinji sa staklom, pa možete i posmatrati kako nastaje. Cene su na nivou beogradskog proseka. Usluga je brza i prijatna.

Šta god poručili, biće uživanje za nepca, ali moja preporuka ovog puta ide za patlidžan na tradicionalan način (sa fetom i paradajzom), fetu u lisnatom testu (pržena, pa prelivena medom i pistaćima), ali i premekani i sočni pileći suvlaki, koji se služi uz krompiriće pržene u kazanu i pita hleb. Kao dobrodošlica se služe hlepčići i nekoliko vrsta maslina.


beograd: grcki restoran meze by elliniko
beograd: grcki restoran meze by elliniko
beograd: grcki restoran meze by elliniko

10. Turski restoran "Kultura"

Ukoliko želite da probate preukusno spremljenu tursku hranu, restoran "Kultura" ćete naći u ulici Strahinjića Bana. Dočekaće vas uvek puna bašta i veoma ljubazno osoblje.

Hrana je vrhunskog ukusa šta god poručili, ali moj predlog je da počnete sa rolnicama sa sirom, pa nastavite sa izvrsnim pidama (odlične su sa sirom i seckanim mesom) ili možda nekim konkretnim jelom od mesa. Piletina u kari sosu je tako kremasta i ukusna i odlično ide uz pirinač. Zasladite se turskim specijalitetom kunefe - kadaif sa sirom i prelivom od šećera.

Imaju i jednu zanimljivost, a to je da služe svakog dana, tokom celog dana, tradicionalni turski doručak - pun sto raznih đakonija, uz turski čaj.

Cene su pristojne. Što se tiče parkinga, potražite ga u istoj ulici ili okolini, u zoniranim delovima. Imajte u vidu da osoblje govori turski i engleski jezik.


beograd: turski restoran kultura
beograd: turski restoran kultura pide
beograd: turski restoran kultura piletina sa kari sosom
beograd: turski restoran kultura kunefe


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Restorani u Beogradu: Moj izbor mesta sa domaćom kuhinjom

Restorani u Beogradu: Moj izbor mesta za opuštenu večeru

Restorani u Beogradu: Moj izbor restorana za porodice sa decom


Restorani u Beogradu: Moj izbor mesta sa domaćom kuhinjom

U tekstu koji sledi vam prikazujem moj izbor restorana u Beogradu, u kojima možete probati dobru tradicionalnu domaću kuhinju, i kroz ukuse proputovati Srbijom. Na vama je samo da izaberete, po svom ukusu, i da uživate u prijatnim trenucima sa dragim ljudima. Prijatno!


Restorani u Beogradu: Moj izbor restorana za porodice sa decom

U tekstu koji sledi vam prikazujem moj izbor restorana za porodice sa decom u Beogradu, u kojima ćete moći da uživate u specijalitetima, dok se deca zabavljaju sadržajima koji su za njih na raspolaganju. Na vama je samo da izaberete, po svom ukusu, i da uživate u prijatnim porodičnim trenucima. Prijatno!


Restorani u Beogradu: Moj izbor mesta za opuštenu večeru

U tekstu koji sledi vam prikazujem moj izbor "casual" restorana u Beogradu, u koje možete doći na opuštenu večeru ("casual dining"), uz odlične burgere, kobasice, palačinke. Na vama je samo da izaberete, po svom ukusu, i da uživate u prijatnim trenucima sa dragim ljudima. Prijatno!