Mavrovo: Šta videti i iskusiti u biseru prirode Severne Makedonije


Mavrovo: Šta videti i iskusiti u biseru prirode Severne Makedonije



Autor fotografija:

Bojana J.


Očaravajuće planinsko okruženje i najveći nacionalni park Severne Makedonije. Najviši vrh Severne Makedonije (Golem Korab, 2.764 m), pravi izazov za planinare. Najpoznatiji ski centar u Severnoj Makedoniji - Zare Lazareski. Najveće veštačko jezero u Severnoj Makedoniji, sa polupotopljenom crkvom Sv. Nikole, iz 1850. godine. Ukusna planinska hrana. Da li je potreban još neki razlog za posetu ovog prelepog mesta?!

Mi smo na jednodnevni izlet do Mavrova otišli iz Skoplja, koje je udaljeno oko 100 km (oko sat vremena vožnje). Lepoti ovog nacionalnog parka doprinosi to što obuhvata najlepše delove Severne Makedonije – planine Bistru, Korab, deo Šar planine, Dešat, reku Radiku, Mavrovsko jezero i sela Mavrove Anove, Mavrovo, Leunovo, Nikiforovo, Galičnik, Rostuše, Gari, Janče, Tresonče, Bituše i Lazaropole.


Šta da očekujete ako dođete u Mavrovo?

Nacionalni park obuhvata čak 52 planinska vrha, visine preko 2.000 m. Među njima je i najviši planinski vrh Severne Makedonije - Golem Korab, visok 2.764 m. „Centar“ nacionalnog parka je u selu Mavrovi Anovi na obali Mavrovskog jezera.

Mavrovo krasi najpoznatiji skijaški centar u Severnoj Makedoniji – Zare Lazareski. Dobri skijaši kažu da skijalište ima izuzetne ski staze i da je zimi ovde boraviti pravo uživanje. Najviša tačka do koje se može doći žičarom se nalazi na visini od 1.860 m.

Tokom leta, kada nema snega, skijaški centar i okolna brda i planine postaju prijatno mesto za šetnju po prirodi, vožnju bicikla po nepristupačnim predelima i planinarenje. Putanje presecaju i brojni planinski izvori koji se slivaju niz planinu.

Mavrovo je poznato i po tome što se ovde može pronaći više od 1.000 različitih biljaka, od kojih su oko 100 vrsta endemske biljke Balkana. Pored raznih biljaka, ovde možete „naići“ i na razne životinje: mrkog medveda, zlatnog orla, risa, vuka, divlju svinju, jelena, divokozu. Iz ovog razloga se Mavrovo često spoinje i kao mesto na kome možete u prirodnom staništu fotografisati divlje životinje.


Mavrovo: crkva Svetog Nikole

Mavrovsko jezero sa crkvom

Deo nacionalnog parka je najveće veštačko jezero u Severnoj Makedoniji – Mavrovsko jezero. Impozantnih je dimenzija – dugačko 12 km i široko 3 km (najveća dubina je 48 m). Nalazi se na nadmorskoj visini od čak 1.220 m. Pored izletnika, raj je i za ribolovce, jer je jezero izuzetno bogato pastrmkom.

Posebna atrakcija jezera je poluzaronjena crkva Svetog Nikole, koja je sagrađena 1850. godine u sredini jezera. U zavisnosti od vodostaja, nekada je zaista polupotopljenja, a nekad se nalazi na samoj obali.


Mavrovsko jezero

Običaji tokom Galičke svadbe

Mavrovo, tačnije njegovo selo Galičnik, poznato je po tradicionalnoj manifestaciji pod nazivom Galička svadba, kroz koju se čuvaju tradicionalni običaji i svadbeni rituali. Ovaj tradicionalni događaj je uvršten na UNESCO listu duhovnih vrednosti čovečanstva.

Na Petrovdan (12. jul), mladi meštani se venčavaju na tradicionalan način. Galička svadba obeležava tri najbitnija događaja u ljudskom životu - rođenje, venčanje i smrt. Neki od rituala koje možete tada videti su kupovina mlade, brijanje mladoženje, pucanje iz puške, svekrvino darivanje mlade keceljom i belom maramom, bacanje sita preko gostiju, nošenje pogače, odvođenje para do kućnog praga vezanih vezenom maramom, itd. Sve ovo prati živopisna tradicionalna muzika.

Najvažniji trenutak Galičke svadbe je dolazak mlade i mladoženje na konju. Oni dolaze sa devojkama koje idu ispred njih, i bacaju cveće i bombone na prolaznike. Venčanje se obavlja u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.

Inače, ne može se bilo ko venčati po ovakvim tradicionalnim običajima. Svake godine se prijavljuju kandidati i bira se samo jedan par za ovu ceremoniju.


Etno kompleks „Korab Trnica“

Ako želite da u Mavrovu probate lokalnu kuhinju, preporučujem da posetite etno kompleks „Korab Trnica“. Mi smo na ovo mesto otišli po preporuci meštana, skriveno u jednoj klisuri i okruženo stenama.

Smešten u srcu netaknute prirode, osnovan je još 1945. godine, kao farma ovaca. Vremenom su postali poznati po proizvodnji odličnog mesa, kačkavalja i kiselog mleka, koje i danas možete probati u njihovom restoranu.

Velika je gužva, posebno vikendom, imaju ogroman parking, a možete i rezervisati mesto unapred. Kompleks se, pored restorana, sastoji i od hotela, igrališta za decu, prodavnice njihovih proizvoda, ergele. Sve je izuzetno lepo uređeno, oseća se prijatna planinska klima, a cene su pristojne. Ispred kompleksa jedan čovek prodaje prelepe crvene ruže.

Ovo je mesto na kome sam probala neka od najukusnijih jela u čitavoj Severnoj Makedoniji, koja su tako lepo spremljena da se tope u ustima. Pored preukusnih specijaliteta od jagnjetine i teletine, posebno su poznati po jedinstvenom trničkom kačamaku, koji nisam imala priliku da probam na drugim mestima. Ručak za dvoje košta oko 15€. Probajte pileći uvijač, teleće pečenje, odličan kačamak, a uz sve to domaći sok – miks šumskog voća.


etno kompleks Korab Trnica
etno kompleks Korab Trnica


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Skoplje: Šta videti i iskusiti u biseru Vardara

Ohrid: Šta videti i iskusiti u biseru ohridskog jezera


Skoplje: Šta videti i iskusiti u biseru Vardara

Pozdrav iz Skoplja, grada kontrasta i miksa različitih kultura, naroda, religija. Sa jedne strane Vardara impresivne nove zgrade, a sa druge stara čaršija u kojoj se oseća duh davno prošlih vremena. Ali ono što me u ovom gradu impresionira i za njega veže su ljudi - srdačni, srčani i puni emocije! Skoplje je veoma stari grad, ovde se nalazio presto srednjevekonvnog srpskog kraljevstva, a ovde je krunisan i prvi kralj Srbije.


Ohrid: Šta videti i iskusiti u biseru ohridskog jezera

Da biste jedinstvenu ohridsku dušu osetili na najbolji način, provešću vas kroz meni najlepša iskustva koja sam ovde doživela. Naći ćete preporuku za smeštaj koji čuva tu dušu Ohrida u kome možete odsesti, predloge atrakcija i iskustava koja ne smete propustiti, kao i tradicionalne hrane u Ohridu, koja će svojim ukusima i mirisima zaokružiti ovu priču. Pa da počnemo...