Hotel Ub akva park: Spa vikend u krošnji drveća


Hotel Ub akva park: Spa vikend u krošnji drveća



Autor fotografija:

Bojana J.


Da li ste često u potrazi za mestom koje je blizu grada, a nudi prijatan ambijent za opuštanje, makar i samo tokom vikenda? Možda vam je nedostajao jedan ovakav sadržaj u blizini Beograda, do koga nećete morati dugo da putujete, a da omogućava da se prebacite u neku drugu dimenziju. Kada stignete na mesto o kome vam pišem, upravo ćete se tako i osećati - potpuno "isključeno" iz stresne svakodnevice i poslovnih obaveza. Ostaje vam samo da se prepustite uživanju i beleženju lepih trenutaka.

Kako smo se proveli u novom hotelu "Ub akva park" ćete pročitati u nastavku teksta. Naći ćete i preporuke kako upotpuniti jedan ovakav spa vikend (jedno noćenje) zanimljivim obilascima okoline, šta preporučujem da probate i kako da organizujete dane. Uživajte!

Iz Beograda do Uba ima oko 60 km, koji se pređu za oko sat vremena vožnje. Možete izabrati da vozite autoputem "Miloš Veliki", ali smo mi išli starim, kraćim putem, preko Obrenovca. Put je lokalni i ide se malo sporije, ali je u dobrom stanju i nema naplate putarine.


Hotel "Ub akva park" - vikend spa oaza

Ako tražite mesto na kome ćete se potpuno opustiti i pobeći iz grada na spa vikend, preporučujem da razmotrite ovaj potpuno nov hotel, na samo sat vremena od Beograda (oko 60 km). Naime, sam hotel "Ub Business & Wellness" postoji već par godina, ali objekat "Ub Aqua park" je tek otvoren. Sam hotel se nalazi vrlo blizu centra Uba. Mi smo imali uslugu noćenja sa doručkom, u sklopu koje smo koristili spa centar, koji je odličan.

Od opštih informacija, treba da znate da je ulazak u sobe od 14h, a regularni check-out do 12h (uz mogućnost i kasnog check-outa, koji morate najaviti recepciji). Spa centar (koji se nalazi u njihovom "starijem" objektu - možete otići peške, ali je nama sve vreme padala kiša, pa smo išli kolima) je otvoren isključivo za goste hotela od 8-22h, a doručak se služi od 8-11h na bazi švedskog stola, u okviru restorana "Bajka", koji se nalazi u prizemlju hotela. Pansionska ishrana za ručak i večeru nije dostupna, ali je možete organizovati upravo u ovom restoranu, u kome možete za pristojan novac imati sve obroke.

Zašto otići na spa vikend u ovaj hotel?

* Neverovatan pogled koji se iz apartmana pruža na okolinu! Dnevni boravak je u staklu, smešten u krošnjama drveća. Budili smo se s pogledom na varošicu, koji se pruža kroz ogromne prozore naspram kreveta. Neverovatan je osećaj! Jedna od najlepših hotelski soba u kojima sam prespavala! Inače, reč je o luks apartmanu. Apartman nema terasu, ali ima nekoliko ogromnih prozora koji se otvaraju.


Hotel "Ub akva park" - vikend spa oaza
Hotel "Ub akva park" - vikend spa oaza

* Luksuzno, elegantno i moderno opremljen apartman, sa kvalitetnom kozmetikom u ogromnom kupatilu, bade mantilima i papučama, aparatom za kafu, kuvalom i nekoliko vrsta čaša - za razne prilike (ima čak i pribor za otvaranje vina spakovan u elegantnu kutiju), odličnom izolacijom, što je važno ako ste došli da se odmorite. Kreveti su ogromni i udobni. Naš apartman je imao dva televizora i sobu namenjenu samo za garderobu. Izuzetno je čisto, prostrano i udobno. Sve je novo. Toplo je, a temperaturu možete i sami da podešavate.


Hotel "Ub akva park" - vikend spa oaza
Hotel "Ub akva park" - vikend spa oaza
Hotel "Ub akva park" - vikend spa oaza

* Korišćenje spa centra (u njihovom "starijem" hotelu "Ub", udaljenom par minuta) je besplatno za goste oba hotela. Broj ulazaka je neograničen. Najviše smo uživali u bazenu (temperatura vode je 29 stepeni). Ko voli može da koristi i finsku i infracrvenu saunu, kao i parno kupatilo. Iako ima ljudi, ne pravi se veća gužva. Preporuka je da dođete između 12-16h. Unutra je vrlo toplo, a postoji i podno grejanje.

* Ispred bazena su svlačionice, u kojima vas čekaju papuče, bade mantil i peškir, a pre nego što uđete na bazen (ali i kasnije neograničeno), možete točiti neku od tri vrste aromatizovanih voda - sa limunom, pomorandžom ili nanom. Takođe, u spa centru imate i točilicu za vodu za piće. Ako želite da idete na masažu (vikendom je baš prebukirano), potrebno je da rezervišete na recepciji hotela. Ispred spa centra, na recepciji hotela "Ub" možete popiti kafu (vrlo povoljno, dva pića oko 250 dinara), a za decu postoji tabla za pisanje i veliki broj knjiga. Inače, oko hotela "Ub" ima dva igrališta za decu, kao i "Maxi" ako vam nešto zatreba.


Hotel "Ub akva park" - vikend spa oaza

* Osoblje ljubazno, uvek na usluzi, a nenametljivo. Atmosfera je opuštajuća, baš kako i treba da bude za ovakav vid odmora.

* U hotelski restoran "Bajka" možete dolaziti na obroke. Ima ljudi, jer važi za jedan od najboljih u gradu. Hrana je preukusna i sveža, a cene vrlo pristupačne. Na primer, ručak za troje je oko 2.000 dinara. Obavezno probajte "Ubsku pletenicu", tako sočnu, ukusnu, ali i kaloričnu. Reč je o svinjskom mesu sa slaninom, upleteno u pletenicu, pečeno na roštilju. Služi se sa krompirom, ali sam ja tražila grilovano povrće (doplaćuje se), a uz porciju dolazi i hrskav prženi crni luk. Odozgo je kajmak koji se rastapa po svemu ovom. Preukusno! Umesto hleba uzmite štapiće.

* Imaju igračkice za decu, pa će i deci biti zabavno. Za decu imaju i poseban meni, vrlo povoljan, čorba je "neću supu", a "neću ništa" su ćevapi sa pomfritom (vrlo ukusni). Tokom leta imaju i veliku baštu, u kojoj se nalazi kućica za decu.


Hotel "Ub akva park" - vikend spa oaza
Hotel "Ub akva park" - vikend spa oaza
Hotel "Ub akva park" - vikend spa oaza

* Imali smo uključen doručak - na bazi švedskog stola je slatki deo doručka, žitarice i sušeno voće, a iz menija birate slani deo doručka. Probajte paprike punjene sirom sa viršlama, ili klasiku - bajka ili bavarski doručak. Doručak se služi u restoranu "Bajka" i nema gužve u to doba. Sve je ukusno i dovoljno.

* Kasniji check-out (do 12h regularno), koji vam znači, ako želite posle doručka da odete na bazen ili još malo prošetate po okolini.

Ako i vi želite da budete gosti hotela "Ub" ili hotela "Ub akva park", smeštaj možete rezervisati putem njihovog sajta ili Booking-a. Na sajtu objavljuju promotivne ponude i pakete, pa možete pratiti za više informacija. Posebno obratite pažnju u letnjem periodu, kada će imati i pakete koji uključuju posetu akva parku koji se nalazi vrlo blizu hotela.


KOJIM SADRŽAJIMA UPOTPUNITI BORAVAK?


1. Degustirajte domaći sir pravljen po švajcarskoj recepturi

Na oko 5km od centra Uba, u selu Takovo, posetili smo Fabriku sira. Od hotela će vam trebati oko 10-15 minuta vožnje. Posete se najavljuju dan unapred, na broj telefona 061/277-62-49. Javiće vam se gospodin Jovica Radovanović, vrlo ljubazan i gostoprimljiv, vlasnik i idejni tvorac, inače profesionalni kuvar koji radi u Grčkoj. Inače, gospodin Jovica se proizvodnjom sira bavio 10 godina iz hobija, ali ga je situacija sa Korona virusom naterala da hobi pretvori u posao.

Da biste došli do Fabrike sira, idite iz Uba putem ka Šapcu (nemojte pratiti lokaciju sa njihove Facebook stranice, jer ne vodi na pravo mesto). Kada pređete most preko Tamnave, kod čardaka skrećete desno i vozite sve do raskrsnice na kojoj piše "Školska". Odmah sa desne strane na raskrsnici je jedna siva kuća sa betonskim lukovima. Upravo je to mesto na koje ste se uputili (radionica je u prizemlju kuće).

Sir koji ovde možete probati i kupiti se pravi po receptu jedne stare švajcarske porodice Hajnca Pitera Telmana, obogaćen dodavanjem interesantnih začina. Svi sirevi su ručno rađeni, od domaćeg mleka i bez ikakve "hemije". Svaki ima jedinstven ukus i aromu.

Probala sam sireve od kravljeg i kozijeg mleka i ne bih znala koji su bolji! Ima "običnih", ali i onih sa raznim primesama - žalfija, majčina dušica, origano, mediteransko bilje, korijander, sremuš, kurkuma, šafran, crveni biber. Ima i nekih vrsta za koje nisam ni znala da postoje - sir odstojao u vinu, u pepelu, u medu. Najatraktivniji je sir sa jestivim zlatom, koji nemaju stalno. Svaki je jedinstvenog ukusa i zaista ne možete da se odlučite koji biste pre kupili i probali!

Sve sireve koje vidite možete degustirati, ali i kupiti. Kao pravi domaćin, gospodin Jovica nam je demonstrirao svoje umeće pripreme mediteranskih jela, pa nam je spremio tek napravljeni halumi sir, uz dodatak paradajza i kritamosa - biljke koja raste na grčkim obalama i koju on lično bere i donosi u Srbiju. Uz sve to smo imali priliku da degustiramo i domaće lokalno vino. Za obilazak odvojite bar 2h i nemojte krenuti mnogo siti, jer treba svašta probati.

U planu je proširenje proizvodnje i dodatno uređenje, kao i dodavanje još nekih interesantnih proizvoda u ponudu - na primer, slatko od pomorandže, koje takođe Jovica sam priprema. Detalje o ovom mestu možete naći i na njihovoj Facebook stranici.

Mi nismo mogli da se odlučimo koji nam se sir najviše dopada. Inače, sve sireve koje kupite će vam vakumirati, tako da mogu da vam stoje bukvalno neograničeno. Dobro, ne baš, jer nećete izdržati da ih ne pojedete sve vrlo brzo. Po mom mišljenju, sirevi su baš za posebne prilike i možete ih kupiti za neke vaše važne datume.


Degustirajte domaći sir pravljen po švajcarskoj recepturi
Degustirajte domaći sir pravljen po švajcarskoj recepturi
Degustirajte domaći sir pravljen po švajcarskoj recepturi
Degustirajte domaći sir pravljen po švajcarskoj recepturi
Degustirajte domaći sir pravljen po švajcarskoj recepturi
Degustirajte domaći sir pravljen po švajcarskoj recepturi

2. Obiđite životinje mini ZOO vrta braće Kojić

Da li ste znali da se u malom selu Takovu kod Uba nalazi pravo životinjsko carstvo i to kompletno u privatnom vlasništvu? Zahvaljujući razgovoru sa ljudima ovog kraja, odlučili smo da posetimo mini ZOO vrt braće Kojić. Do njega ćete doći ako u ulici "Školska" (isti put kao i za Fabriku sira), na raskrsnici skrenete levo. Vozite pravo i kada prođete školu, skrenete desno. Putem nastavite dok ima asfalta. Čim dođete do tog neasfaltiranog dela, malo dalje od puta, sa desne strane videćete belu ogradu i životinje. Tu odmah skrenite desno i stižete ispred imanja.

Odmah ću vam napomenuti da birate da ih posetite u danima kada nema padavina, jer je imanje još uvek u fazi sređivanja, tako da nema betoniranih staza i kada je kiša ima blata. Takođe napominjem da se ulaz ne naplaćuje, ali da na ulazu na imanje imate sanduče u koje možete ubaciti, po sopstvenoj mogućnosti i volji, novac za hranu za životinje.

Milan Kojić, vlasnik ovog mesta, je veterinarski tehničar, koji je celog života zbrinjavao životinje. Kaže da su životinje njegov život i da sve ovo radi zbog njih i dece koju će uveseliti. Igrom slučaja, kod njega je došao noj Srećko (kad je počela situacija sa Korona virusom), koji je bio prva životinja koja je nastanila ovo imanje. Pored nojeva, na imanju se mogu videti lame, rakuni, jeleni, patuljaste kozice sa kojima deca mogu da se igraju, veverice, papagaji, poni, kornjače, razne domaće životinje... Inače, noj Srećko (videćete da mu ime savršeno odgovara) je živeo na drugom mestu sa još 25 drugara, ali su ih psi lutalice podavili - samo se on spasio i igrom slučaja stigao na ovo imanje. Više o Milanu i imanju, možete pročitati na ovom linku.

Novac za održavanje mini ZOO vrta obezbeđuju od prodaje mleka. U planu imaju da urede prilazne staze, staze po imanju, da postave novu ogradu, da otvore etno restoran u kome bi se služilo samo nekoliko kuvanih jela, ali spremljenih po starinskim receptima. Za sad je prokopan kanal u kome plivaju patke i koji će biti poribljen, za potrebe sportskog ribolova, kao i jedan etno kafe na ostrvcetu do koga se dolazi prelaskom mosta preko kanala. Planiraju da naprave i mali hipodrom, na kome će deca moći da jašu ponije. Imaju u planu i nekoliko bungalova za smeštaj na seoskom imanju, ali su ovo sve planovi na "dugom štapu".


Obiđite životinje mini ZOO vrta braće Kojić
Obiđite životinje mini ZOO vrta braće Kojić
Obiđite životinje mini ZOO vrta braće Kojić
Obiđite životinje mini ZOO vrta braće Kojić

3. Uživajte u pogledu na Ub

Ako žeite da vidite Ub sa visine, preporučujem da odete do parka Šepkovac, u kome ćete naći i lepo igralište za decu. Prednost ovog mesta je što se nalazi bukvalno na pet minuta hoda od hotela. Da biste došli do ovog parka, od hotelske recepcije idite pravo putem (peške), do stepenica koje vode uzbrdo i do kojih ćete doći nakon par minuta hoda.

Kroz park možete prošetati, uživati u zelenilu i borovini i gledati sigurno najlepšu panoramu na ovu varošicu. U parku ima nekoliko izletničkih klupa i stolova, pa možete poneti i nešto da prezalogajite u prirodi. I deci će biti zabavno, jer se na vrhu nalazi sadržajano i novo igralište za decu. Treba samo da znate da ovo nije uređen vidikovac, već uzvišenje iznad varošice, sa koga je gledate sa visine.


Uživajte u pogledu na Ub
Uživajte u pogledu na Ub
Uživajte u pogledu na Ub

4. Ako je lepo vreme, idite na izlet do manastira Kaona

Manastir Kaona se nalazi na oko 40 km od Uba (od hotela će vam trebati oko 45 minuta vožnje; direktno iz Beograda treba oko 1,5h vožnje), jer je lokalni put i vozi se sporije. Smešten je duboko u gustoj šumi i bujnoj prirodi. Potiče iz 14. veka, mada se smatra da je prva crkva na ovom mestu nastala u 11. veku. Sadašnja crkva je iz 1892. godine, izgrađena u vizantijskom stilu.

Prema narodnom predanju, smatra se da je zadužbina sestre Miloša obilića. Predanje kaže da dve Miloševe sestre Ikonija i Vida pratile brata na Kosovo. Kad su stigle do „Ravne livade“ (iznad manastirske crkve), Ikonija je otišla da donese bratu vodu, i vraćajući se je rekla: „O moj brate, što dobra konja videh, još da je sedlo prema njemu“ (dobri konj je mesto gde bi se mogla sagraditi crkva). „Blago imamo, sestro“, odgovorio je Miloš, „pa mu načini sedlo, a kad se ja vratim sa Kosova, pomoći ću ti i ja.“ Miloš se nije vratio. Ikonija je sagradila Kaonu, a Vida manastir u Vidojevici.

U Prvom srpskom ustanku su kaluđeri manastira učestvovali u borbama, a manastrirski konaci su služili kao bolnica i skladište municije. Danas se u manastiru, kao velika svetinja, čuva delić moštiju Prepodobne majke Paraskeve.

Manastir ima predivno dvorište, sa jezerima i labudovima koji po njima plove, tako da je lepo mesto za izlet i boravak u prirodi kada je lepo vreme. Od dve rečice koje okružuju manastir je napravljen ribnjak. Imanje je ogromno i uređeno tako da ovde možete provesti više vremena (odvojite oko 1h za obilazak), u šetnji po prirodi, posmatranju okoline sa neke od klupa ili dece koja se igraju na livadi (imaju malo dalje od crkve i opremljeno igralište za decu). Na imanju ćete videti i sobrašicu iz 1983. godine, u kojoj možete i predahnuti, uz posmatranje panorame. Sobrašice su odlika arhitekture ovih krajeva, a zapravo je reč o kućama koje su se gradile blizu crkve ili manastira, sa namenom okupljanja naroda u vreme praznika. Nemojte propustiti ni da uđete u Vitlejemsku pećinu, koju ćete videti duž pešačke staze oko imanja.

Mesto je čuveno i po lekovitoj vodi, poznatoj vodi kaonskoj, čija je temperatura uvek 11 stepeni i smatra se jednom od najkvalitetnijih u Srbiji. Kažu da je lekovita za oči, a možete je koristiti odmah ispod crkve, blizu kapele koja se nalazi zaronjena u šumu, i koja je u svako doba godine kao iz bajke, jer je okružuje drveće u svim bojama jeseni. Prizori su zaista bajkoviti, pa preporučujem da manastir posetite tokom jeseni, ali i da se vratite na proleće i uživate u buđenju prirode na ovako posebnom mestu.

Kod manastirske kapije imate veliki parking, a tu se nalaze i toaleti. Bez obzira u koje doba došli, uvek ima ljudi.


Ako je lepo vreme, idite na izlet do manastira Kaona
Ako je lepo vreme, idite na izlet do manastira Kaona
Ako je lepo vreme, idite na izlet do manastira Kaona
Ako je lepo vreme, idite na izlet do manastira Kaona
Ako je lepo vreme, idite na izlet do manastira Kaona
Ako je lepo vreme, idite na izlet do manastira Kaona
Ako je lepo vreme, idite na izlet do manastira Kaona
Ako je lepo vreme, idite na izlet do manastira Kaona
Ako je lepo vreme, idite na izlet do manastira Kaona
Ako je lepo vreme, idite na izlet do manastira Kaona
Ako je lepo vreme, idite na izlet do manastira Kaona

5. U povratku za Beograd, ručajte u restoranu "Svetionik"

Ako iz hotela izađete oko 12h, taman u vreme ručka stižete do sela Zabrežje, koje se nalazi na par kilometara od Obrenovca. U ovom selu ćete naći restoran u kome ćete uz pristojan novac moći da probate izuzetno ukusno spremljena jela, u velikim porcijama i sa prelepim pogledom na Savu.

Vikendom ume da bude gužva, posebno kada organizuju neku proslavu, tako da savetujem da proverite da li imaju gužvu. Kada birate mesto u unutrašnjem delu restorana (tokom hladnijeg vremena), preporučujem da tražite sto na vrhu svetionika, odakle ćete imati divan pogled. Tokom leta svakako preporučujem da sednete u baštu, koja se nalazi na samoj obali Save. Imaju i smeštaj, kao i pristanište. Ispred objekta se nalazi parking.

Kada je u pitanju hrana, preporučujem da ručak započnete telećom čorbom, koja je vrlo ukusna i ogromna - dovoljna za dve osobe. Kao glavno jelo, probajte piletinu u sosu od pršute i dimljenog kačkavalja. Ručak za troje izađe oko 2.500 dinara.


U povratku za Beograd, ručajte u restoranu "Svetionik"
U povratku za Beograd, ručajte u restoranu "Svetionik"

Korisne informacije i saveti:

- Smeštaj u hotelu "Ub" i “Ub aqua park” možete rezervisati putem njihovog sajta ili Booking-a.

- Ponesite kupaći kostim za spa centar i za decu šlauf/mišiće.

- Ponesite torbu u koju ćete spakovati sve za spa centar, jer nije u istom objektu.

- Papuče, fen, peškire za bazen i bade mantile dobijate, tako da ne morate nositi.

- Ako želite da posetite Fabriku sira, najavite se dan unapred na broj telefona 061/277-62-49.

- Na mnogim mestima u okolini ne primaju kartice, pa ponesite gotovinu.


U nastavku ćete naći mapu atrakcija koje smo posetili dok smo bili gosti hotela "Ub aqua park".



Period posete: novembar 2021. godine


Zahvaljujemo se osoblju hotela "Ub aqua park" na gostoprimstvu i opuštajućim trenucima, buđenju u krošnji drveća, luksuzu i eleganciji u kojima smo uživali tokom ovog vikenda. Bilo nam je divno! Do ponovnog viđenja...



Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Divčibare: Moja najlepša iskustva na dečijoj planini

Valjevo: Šta videti i iskusiti u gradu vojskovođa


Valjevo: Šta videti i iskusiti u gradu vojskovođa

Dok nisam došla prvi put, nisam znala da je valjevski kraj toliko lep, da je priroda tako bujna, a vazduh planinski. Iako su Taorska vrela bila cilj puta, usput su se nametnule još neke atrakcije, koje ću predstaviti kroz ovaj predlog za izlet. Aktivnosti u valjevskom kraju ima toliko, da vam ni vikend nije dovoljan da sve vidite, ali mislim da je dva dana dovoljno da vidite ono najznačajnije.


Divčibare: Moja najlepša iskustva na dečijoj planini

Divčibare, ili kako se često naziva “dečija planina”, nalazi se u blizini Valjeva (oko 40 km, ili oko pola sata brdske vožnje). Pedijatri kažu da je idealna za decu, zbog klimatskih uslova i nadmorske visine. Planina je idealna za decu uzrasta od dve godine i više, jer nudi brojne mogućnosti za sankanje, spušanje gumama niz planinu, a postoji i dečija ski staza, za malo stariju decu.