Grado: Šta videti i iskusiti u italijanskom malom gradu


Grado: Šta videti i iskusiti u italijanskom malom gradu



Autor fotografija:

Bojana J.


Grado je istorijski primorski grad koji se nalazi u laguni ostrva. Počeci postojanja Grada se beleže još u rimsko doba, a ime grada potiče od latinske reči “gradus”, što znači „vojna tvrđava“. Zapravo, Grado je bilo stajalište rimskih brodova koji su plovili rekom Natisa, prema rimskom gradu Akvileja, koji je bio najvažniji istočni grad za Rimljane i centar 10. italijanske regije Venetia et Histria.

568. godine, posle pada rimskog grada Akvileja, Grado je postao sedište patrijaršije za jadransku lagunu. U vreme austrougarskog carstva je mesto bilo banja. I danas je puno austrijskih turista, ali izvan Italije i Austrije, letovalište nije mnogo poznato.

Danas je Grado ribarska luka, sa lepim istorijskim centrom. Početkom aprila se u ovde održava muzički festival kancone, pisane dijalektom kojim se govori u Gradu. Svakog vikenda se u centru mesta organizuje pijaca. Prvog maja se održava Dan slobodnih zmajeva, u periodu od 10:00-17:00, kada plaža bude prepuna dece i odraslih koji na vetru puštaju zmajeve.

Centar je prepun lokala u kojima možete nešto pojesti i popiti, uglavnom po pristupačnim cenama. Većina njih se nalaze u okviru starog istorijskog grada. Postoji i veliki broj sladoledžinica i pekara, u kojima možete kupiti sladoled, pecivo ili sendviče.

Jelo Boreto je gastronomski simbol Grada. Pravi se od mešavine raznih vrsta riba, koje se dugo kuvaju i začinjavaju. Često se dodaju i puževi. Drugi specijalitet je sepe sofeage, zapravo, paprikaš od sipe. Riblji specijaliteti se uglavnom služe uz palentu. Jela u Gradu se obično začinjavaju retkom vrstom asparagusa. Fossalon asparagus je veoma cenjen, pa mu je posvećen i sajam „Mostra degli Asparagi“, koji se održava krajem aprila i početkom maja. Ovaj beli asparagus se služi uz mnoga jela sa ribom i morskim plodovima.

Za nas je ovo mesto bilo pravo iznenađenje, iako od njega nismo nista očekivali. Videćete zašto se kaže da se pravi italijanski duh nalazi u malim gradovima.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Grado.


1. Šoping u Palmanova Outlet Village-u

Na samom skretanju za Grado sa autoputa, nalazi se Palmanova Outlet Village. Radno vreme je svakog dana od 10:00-20:00. Palmanova je i gradić zanimljiv sam po sebi – izgrađen u 16. veku u obliku zvezdolike tvrđave sa devet krakova.

>Palmanova Outlet Village je trgovački gradić prepun pešačkih zona, sa preko 90 prodavnica poznatih italijanskih i evropskih brendova. Uređen je u formi venecijanskih ulica. U okviru autleta postoji i zabava za decu, kao i igraonice. Postoje redovni događaji na glavnom trgu, kao i veliki izbor kafea i restorana.

Iz mesta Grado postoji i shuttle bus do autleta, ali samo tokom letnje sezone.

Tržni centar je prepun ljudi sa naših prostora i gotovo da u njemu možete čuti samo srpski jezik. Ima da se nađe svašta povoljnije, posebno kada su u pitanju dizajnerske stvari.

Ono što nas je oduševilo je odlična i velika prodavnica švajcarskih čokolada "Lindt". Imaju razna pakovanja, raznih vrsta čokolada. Možete uzeti poklon pakovanja, obične čokolade ili birati praline na meru, koje god želite. Sve to možete i upakovati u njihove kese ili kutije. A ako uzimate veću količinu čokolada, možete dobiti i popust.

Imaju i sladoledžinicu u kojoj se prave sladoledi od njihovih čokolada, koji su izvrsni. Cena čaše u kojoj možete birati dva ukusa je 2,6€. Pored mogućnosti da kupite sladoled i jedete usput dok razgledate radnje, možete sesti i u njihovom malom kafeu i pojesti svoju porciju. Bićete okruženi prelepim čokoladama, i zaista nećete moći da im odolite i da ne kupite bar nešto.


palmanova outlet village
palmanova outlet village: lindt cokolade

2. Obilazak istorijskog centra grada

Obilazak počinjemo iz luke u kojoj se i parkiramo. U delu grada koji gleda na lagunu, nalazi se ribarska luka i marina. Mnoštvo brodova je usidreno uz obalu i duž kanala Canale della Schiusa, ali se veliki ribarski brodovi mogu videti u luci Porto Mandracchio, luci-kanalu koji ulazi u srce grada. U luci postoje elegantni hoteli i prodavnice sladoleda.

Ovo je veoma slikovito mesto sa starinskim šarmom. Lepo je prošetati kroz lagunu uz širok kanal, čije su obale ukrašene orezanim drvećem i gomilama ribarske mreže. Tu se nalazi i riblja pijaca, gde se iskrcava ulovljena riba, pa se kamionima prevozi dalje.

Danas malo mesto je nekada bila važna rimska luka, čiji je istorijski centar i danas dobro očuvan. Ono što je specifično za grad je mnoštvo sunčanih satova, kojih ima na gotovo svakoj kući. To i ne čudi, jer se zapravo Grado i naziva „Sunčano ostrvo“. Interesantno je da svi ovi sunčani satovi i dan danas pokazuju tačno vreme, što možete videti i sami.

Inače, kao i u drugim malim italijanskim gradovima, i ovde su brojevi kuća i nazivi ulica interesantno dekorisani, prikazujući znamenitosti i istoriju ovih krajeva. Šetajući ulicama, videćete i brojna mala svetilišta u hodnicima između zgrada, koja ukazuju na pobožnost stanovnika.

Grado je veoma ponosan na svoj istorijski centar (centro storico). Iako je mnogo uži u poređenju sa savremenim gradom, izlazi i na more i lagunu, ovaj mali srednjevekovni kvart je jednostavno najšarmantniji deo Grada.

Slično kao Venecija, srednjovekovni Grado se sastoji od prolaza i dvorišta. Stare ribarske kuće su zajedno grupisane, tako da su jedna iznad druge. Svi povezani sokaci, mali lepi trgovi i stepeništa su ukrašeni cvećem. Neverovatno je lako ovde izgubiti osećaj za orijentaciju, iako lavirint ima samo nekoliko puteva.

Cela oblast ima prijatnu atmosferu, koju upotpunjuju lepi barovi i restorani. Šetnjom ćete pronaći i mnoge druge atrakcije. Među tim uličicama, skrio se i mali šarmantni trg Piazza Duca d'Aosta.

U unutrašnjosti grada postoji nekoliko lepih ulica za šoping, od kojih su neke pešačke zone, sa nekoliko zanimljivih prodavnica i mnogo mesta na kojima možete nešto pojesti i popiti. Ulica Viale Dante je prepuna lepih butika koji prodaju modne komade za manje novca. Na Piazza Biagio Marin (trg nazvan po lokalnom pesniku Biagio Marinu) su arheolozi iskopali ostatke bazilike Batisterio in Corte, koji se danas nalaze na otvorenom.

Pored ove glavne ulice koja se proteže kroz istorijski centar, postoji još dve paralelne ulice, u kojima se nalaze moderniji hoteli i brojne prodavnice. Ovde možete otići u kupovinu suvenira ili svega ostalog šta vam je potrebno tokom boravka u ovom prelepom gradiću.


grado: luka
grado: istorijski centar
grado: suncani sat
grado: dekorisan broj na kuci
grado: istorijski centar
grado: bazilika batisterio in cortea
grado: istorijski centar

3. Šetnja promenadom uz more

Postoji prelepa promenada na obali mora, koja okružuje centar grada. Šetalište posvećeno ratnom heroju Nazario Saurou, nudi šetnju sa pogledom na tršćanski zaliv i obalu Istre.

Duž šetališta nema plaža, a more udara o stene ispod betonske staze. Postoje klupe na kojima možete sedeti i uživati u pogledu na Jadransko more (prema Trstu), kao i ka Sloveniji i Hrvatskoj. Prelepo je uređeno šetalište, a i dalje je u fazi sređivanja. Potpuno je popločano i osvetljeno.

Na putu prema plažama, koje se nalaze u nastavku, postoje skulpture delfina u moru i redovi malih barova i prodavnica. Deo duge plaže se nastavlja ka zapadu i duž nje postoji nekoliko plaža sa naplatom, koje su u vansezoni besplatne. Inače, i restorani duž promenade nisu svi otvoreni u vansezoni.

U delu kod plaže Spiaggia Costa Azzurra se nalazi svetionik u kome se može naručiti aperitiv i uživati u spektaklu zalaska sunca iznad lagune.


grado: promenada uz more

4. Obilazak gradske katedrale

Katedrala Grada ili Bazilika di Sant'Eufemia je najveća gradska atrakcija. Smeštena je na slikovitom malom trgu, koji se naziva Campo dei Patriarchi, i predstavlja istorijsko srce mesta. Crkva potiče iz 6. veka (579. godina), iako je obnavljana i restaurirana, izgrađena je na mnogo starijoj crkvi.

Anđeo na zvoniku je poznat lokalni simbol. Unutra je impresivni mozaik iz 6. veka, koji pokriva gotovo ceo pod. Kroz stakleni panel na podu je moguće videti male delove starijeg mozaika, koji potiče iz prethodne crkve.

U okviru katedrale se nalazi i Lapidarijum. U Lapidarijumu se mogu videti mozaici iz 4. i 5. veka, kao i nekoliko rimskih sarkofaga iz 3. veka. Idući ka Lapidarijumu, prolazi se kroz dvorište u kome se nalaze rimski i ranohrišćanski spomenici, u okviru natkrivenog prolaza. Pored bazilike se nalazi osmougaona krstionica, koja potiče iz 5. veka. Desno od katedrale je zvonik iz 15. veka.

Odmah na trgu na kome se nalazi katedrala, nalazi se druga impresivna ranohrišćanska bazilika Santa Maria delle Grazie. Potiče iz 6. veka, i nakon brojnih uništavanja, sada je samo prazan prostor, sa nekoliko starih skulptura. Crkva je zapravo izgrađena u 6. veku, na mestu nekadašnje bazilike, koja je poticala iz prve polovine 5. veka.

Iako se ove lokacije navode kao glavne gradske atrakcije, meni je bilo mnogo zanimljivije da samo lutam prelepim i šarmantnim ulicama ovog mesta. Zaista se oseća neki poseban italijanski duh malih gradova, koji se ne može doživeti okružen morem turista. Zato, uvek biram da pored velikih posetim i neki mali italijanski grad, kako bih doživela jedinstvenu atmosferu. Probajte! Svideće vam se!


grado: trg sa katedralom
grado: katedrala unutrasnjost

BONUS: Smeštaj u Gradu

Kada je u pitanju smeštaj, mi smo preko Booking-a rezervisali smeštaj u hotelu „Cristina“. Ovaj porodični hotel je udaljen tri minuta od plaže i u blizini je kanala koji protiče kroz grad. Hotel se nalazi na pet minuta vožnje kolima od centra mesta.

Ljubazni domaćini će vam otvoriti kapiju da uđete unutra kolima i ispratiti vas kad krenete kući. Bicikli se mogu besplatno koristiti. Sve je izuzetno uredno i čisto. Kupatilo ima fen za kosu i kompletan toaletni pribor.

U hotelu se svakog dana služi bogat doručak na bazi švedskog stola. Imaju odlične slatke kroasane. Služe vas domaćini i izuzetno su ljubazni i uslužni. Ako želite još hrane, rado će vam doneti. Doručak je toliko bogat, da ima čak i svežeg ananasa i dinja. Doručak se sastoji od toplih/hladnih slanih i slatkih jela, a služi se u sali za doručak ili u natkrivenom delu vrta, tako da možete doručkovati i na svežem vazduhu, kada je lepo vreme.

U blizini hotela se nalazi restoran u kome sa njihovom karticom imate 10% popusta, a meni imate u sobi.

Ako idete u centar grada, možete krenuti kolima i parkirati se u samoj luci, po ceni od 1,2€ po satu, a karta se plaća na automatu.


grado: hotel cristina


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Ravena: Šta videti i iskusiti u prestonici mozaika

San Marino: Šta videti i iskusiti u najstarijoj državi na svetu

Kjođa i Sotomarina: Šta videti i iskusiti u maloj Veneciji

Rimini: Šta videti i iskusiti u gradu gde je kocka bila bačena


San Marino: Šta videti i iskusiti u najstarijoj državi na svetu

Nekoliko kilometara od istočne italijanske obale, nalazi se Republika San Marino, koja na malom prostoru nudi mnogo znamenitosti. Širina države je svega 12 km, a smatra se najstarijom državom na svetu. Treća je najmanja država u Evropi, posle Vatikana i Monaka. Dom je mnogih znamenitosti koje su pod UNESCO zaštitom.


Ravena: Šta videti i iskusiti u prestonici mozaika

Na prvi pogled, Ravena liči na druge italijanske srednjovekovne gradove – sa starim ulicama i zgradama, prodavnicama, malim mirnim trgovima. Možda će vam delovati i nezanimljivo. Međutim, krije pravu riznicu i podseća na malu kutiju sa blagom. Iako mozaik kao oblik umetnosti nije nastao u Raveni, Ravena je evropska prestonica mozaika i na tu činjenicu će vas podsećati svaki kutak u gradu.


Rimini: Šta videti i iskusiti u gradu gde je kocka bila bačena

Rimini je jedan od najvećih gradova na italijanskoj obali Jadranskog mora. Od Beograda je udaljen oko 1.000 km. Duž peščane plaže La Marina se nalazi preko hiljadu hotela i nekoliko tematskih zabavnih parkova. Ceo grad je okrenut letnjem turizmu i sve je prilagođeno turistima. Rimini važi za centar noćnog provoda ove regije Italije. Duž cele obale nalaze se restorani, picerije i barovi u kojima možete uživati u italijanskoj kuhinji.


Kjođa i Sotomarina: Šta videti i iskusiti u maloj Veneciji

Sotomarina je moderno primorsko mesto na južnom kraju venecijanske lagune. Praktično, predstavlja ostrvo, između Jadranskog mora, lagune i reke Brenta. Grad je mostom povezan sa istorijskom ribarskom lukom Kjođa, koja se nalazi na manjem ostrvu u laguni. Njihovom kombinacijom se dolazi do kompletnog užitka. Pravi italijanski duh nalazi se u malim gradovima. U to ćete se ovde uveriti.