Grac: Šta videti i iskusiti u gradu na Muri


Grac: Šta videti i iskusiti u gradu na Muri



Autor fotografija:

Bojana J.


Smešten na reci Muri, Grac je glavni grad pokajine Štajerske. Ime grada potiče od reči “gradec“, što znači mali dvorac na vrhu brda. Grad je širom Evrope poznat kao obrazovno-univerzitetski centar. Drugi je po veličini grad u Austriji i ima oko 300.000 stanovnika, od čega su 40.000 studenti. Studenti daju živost gradu, a jedan od studenata je bio i Nikola Tesla od 1875-1877. godine. 1585. godine je osnovan Univerzitet, danas veoma cenjen i poznat.

Grac je rodno mesto Arnolda Švarcenegera. Johan Kepler je živeo i radio ovde. Tokom 18. i 19. veka se grad proširio, počela je industrijalizacija, stigla je železnica. Tokom II svetskog rata je bio bombardovan, ali staro jezgro nije uništeno. Danas se stari grad nalazi pod UNESKO zaštitom.

Lokalna kuhinja je takođe interesantna. Od lokalnih specijaliteta mogu se probati razne vrste peciva, slane ili slatke knedle, supa od kobasica, supa od bundeve sa uljem od bundeve, teleća kolenica u slano-slatkom sosu, Šluc krofne ili štrudla od jabuka i svežeg sira.

Prodavnice rade do 19h radnim danom, vikendom zavisi od radnje (od 15h do 18h najkasnije). Sve popularnije kod nas su šoping ture do Graca, ali grad ima svakako da ponudi mnogo vise od šopinga.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Grac.


1. Gradska pijaca

Obilazak grada (po izuzetno jakoj kiši koja nas je pratila ceo dan) počinjemo sa mesta na kome se najbolje može upoznati lokalna kultura i stanovništvo, sa pijace. Kaiser-Josef-Markt je trg na kome se nalazi istoimena pijaca. Prvobitno se ovaj trg zvao Holzmarktplatz, da bi u 19. veku dobio današnji naziv, u znak zahvalsnosti prema vladaru koji je garantovao versku slobodu protestantima. Prva protestantska soba za molitve je smeštena u Gracu nakon donošenja Edikta o toleranciji, upravo na ovom trgu. Danas se na tom mestu nalazi crkva Heilandskirche.

Ovo je glavna gradska pijaca, gde se može naći najkvalitetnija hrana u gradu. Na trgu se mogu kupiti i probati tradicionalni specijaliteti i namirnice iz oblasti Štajerske. Treba probati bundevino ulje, šunku, domaći hleb. Na velikom delu pijace su zastupljeni organski proizvodi.

Na pijaci ćete naći i obavezno ga kupite, specijalitet Štajerske, ulje od bundevinog semena. Ovo područje je najveći proizvođač bundeva u Austriji, pa otuda i ovaj specijalitet. Pijaca je otvorena od ponedeljka do subote, od 6-13h, a nedeljom ne radi. Pijaca se nalazi iza zgrade Opere.


grac: gradska pijaca

2. Zgrada opere

Zgrada opere je izgrađena u stilu baroka, prema nacrtima bečkih arhitekata Helmera i Felnera, 1899. godine, kao druga po veličini zgrada opere u Austriji. U njoj se odrzavaju opere, baleti i operete. 2001. godine je bila proglašena za opersku kuću godine. Danas je zapravo pozorište i ne služi isključivo za muzičke predstave. Otvorena je Šilerovom dramom „Vilijem tel“, 1899. godine.

Zanimljiv kontrast predstavlja čelična skulptura svetlosni mač (Lichtschwert), kao simbol otvorenosti, tolerancije i ljudskih prava. Umetnik iz Graca je bio inspirisan libretom koji je napisan na osnovu teksta Franca Kafke, da napravi ovu „statuu slobode“, sa mačem i globusom. Visoka je 54 m, baš kao i model statue slobode koja se nalazi u Njujorku. Nalazi se ispred zgrade opere.


grac: zgrada opere

3. Glavna šoping ulica Herrengasse

Kada se od Opere krene ka ulici Herrengasse, dolazi se do statue device Marije na Jakominiplatzu, pored koje postoji Marien lift visok 18 m, kojim se može popeti do vrha statue. Izgrađen je 2003. godine, kad je Grac bio Evropska prestonica kulture. Jakominiplazt je glavna raskrsnica u gradu i mesto gde staju gotovo svi tramvaji i autobusi.

Odavde počinje Herrengasse, glavna šoping ulica. Ulice koje se odvajaju s tog puta, skrivaju dobre prodavnice. Ulica krije i mnoga blaga kulture, istorije i umetnosti. Na kraju ulice Herrengasse postojala je gvozdena kapija koja je uklonjena 1860. godine.

Landhaushof & Landeszeughaus predstavljaju objekte od izuzetnog kulturnog značaja u glavnoj ulici, sa desne strane, ka glavnom trgu. Unutrašnje dvorište zgrade pokrajinskog veća (Landhaushof) sa arkadama, smatra se remek delom venecijanske renesanse. Tu se nalazi i stari bunar. Može se popeti do prvog nivoa arkada. Ulaz u dvorište je besplatan.

Odmah na zgradu veća, nadovezuje se zgrada Pokrajinskog muzeja srednjovekovnog oružja (Landeszeughaus), najveća istorijska zbirka oružja na svetu, sa preko 30.000 eksponata. Arsenal je uspomena na dobijenu bitku protiv Otomanskog carstva. U njemu je izložena zbirka svih vrsta oružja koje je bilo u upotrebi između 15. i 19. veka. Muzej se nalazi u nekadašnjem skladištu oružja iz 18. veka. Više podataka o poseti ovom mestu možete naći na sledećem linku.

U blizini glavnog trga, u istoj ulici, nalazi se zgrada sa fresko fasadom Johana Majera, Gemaltes Haus (u prevodu „oslikana kuća“), sa elementima grčko-rimske mitologije, koja je jedinstvena u Austriji. Kuća je oslikana 1742. godine. Zgrada nosi naziv i Herzogshof. Ovde su Habzburgovci boravili još od druge polovine 15. veka. U najnižoj zoni su prikazani motivi boga Bahusa (Bog vina), boga Volkana (Bog zanatlija), i boginje Veste (Boginja ognjišta i vatre). Iznad njih na fasadi se nalaze Apolon (Bog svetlosti), Jupiter (Bog svih bogova) i Pluton (Bog podzemlja). Zatim se nalaze Merkur (Bog trgovaca i putnika), Mars (Bog rata), Minerva (Boginja rata i umetnosti) i Eskulapius (Bog medicine) u gornjem redu.

Preko puta je Saher kafe, u kome se može probati originalna Saher torta.


grac: landhaushof landeszeughaus
grac: gemaltes haus

4. Glavni trg Hauptplatz

U srednjem veku, Grac je bio važan trgovački centar, u kome su se održavali sajmovi i nedeljne pijace. Na glavnim trgovima su uglavnom živeli trgovci.

Hauptplatz je danas centar grada, ovuda prolaze svi tramvaji, najbolje prodavnice se nalaze u okolini trga, a tu je Rathaus (gradska kuća). Arhitektura niza kuća na trgu, koje su presečene uskim ulicama, predstavlja ostatke srednjovekovnih tekovina. Ispod arkada su nekada trgovci iznosili svoje proizvode.

U sredini trga se nalazi spomenik nadvojvodi Ivanu, postavljen 1878. godine, kao sećanje na "štajerskog princa". On je bio član dinastije Habzburgovaca i vladao je Štajerskom preko pola veka. Okružen je sa četiri žene, koje simbolizuju četiri reke značajne za Štajersku: Muru, Dravu, Ens i San.

Od 19. veka na glavnom trgu se nalazi Rathaus iz 1893. godine. Statue koje su se nekada nalazile u nišama i na ulazu su zamenjene kopijama: alegorija zanatstva, umetnosti, nauke i trgovine, glavnih delatnosti u istoriji Austrije. Gradska kuća je poznata kao najbolja gradska dvorana za venčanja, koja se obavljaju subotom, kada se mogu videti veseli mladenci koji dolaze na venčanje starinskim automobilima. Zahvaljujući kamerama, venčanje se uživo prenosi na sve strane sveta.

I jedna zanimljivost, kada je organizovano takmičenje arhitekata za izgradnju Gradske kuće, učestvovao je i arhitekta Džordž Hauberiser Mlađi, ali nije pobedio. Međutim, on je projekat ustupio za izgradnju Gradske kuće u Minhenu.

Na trgu ima i nekoliko prodavnica kobasica, gde lokalci često jedu frankfurtsku ili Kasekreiner kobasicu. Na trgu je i prodavnica "Billa", pa se ovde mogu kupiti potrebne namirnice.

Kad se spuštate do donjeg dela grada, možete videti još neke lepe ulice, poput Hofgasse, gde je pekara Hofbäckerei sa svojim carskim poslasticama, ili Sporgasse, jedna od najlepših i najromantičnijih ulica. Dve Luegg kuće se nalaze na uglu ulice Sporgasse, a tipične su zbog štuko fasade i nadsvođenih prolaza. Dekoracija štuko fasada potiče iz 17. veka, dok same kuće potiču iz 13. veka.

Nakon Hauptplatza, ulazimo u ulicu poznatu po prodavnicama umetničkih predmeta i antikviteta, Sackstrasse. Između glavnog trga i stanice uspinjače Schlossbergbahn, možete videti prodavnice antikviteta, galerije, prodavnice nakita, radionice, muzeje. Tu se nalazi velika robna kuća Kastner & Öhler. Robna kuća radi od 9:30-18:00 radnim danima, a subotom od 9:30-18:00.


grac: glavni trg hauptplatz

5. Tvrđava Šlosberg

Na kraju ulice Sackstrasse, sa desne strane se nalazi uspinjača ka tvrđavi Šlosberg. Šlosberg se nalazi na brdu usred Graca, a smatra se najlepšim evropskim utvrđenjem. „Mali dvorac na vrhu brda“ (kako se još Grac naziva) je, zapravo, današnji Šlosberg. Do njega se najlakše dolazi uspinjačom (izgrađena u tunelskom sistemu tvrđave), koja pod uglom od 60% vodi do vrha tvrđave prepune parkova. Preporuka je da se popnete na tvrđavu liftom (1€) ili uspinjačom (2€), a da siđete stepenicama (260 stepenika). U parku ima nekoliko kafića za predah.

Ovu tvrđavu Napoleon nije uspevao da osvoji, pa je zato nakon što je porazio Habsburgovce, naredio da se tvrđava uništi. Stanovnici Graca su uspeli da sačuvaju samo Uhrturm, Glockturm i turski bunar, davanjem ogromne količine novca Francuzima.

Sa brda se može uživati u predivnom pogledu na grad. Kada se uspinjačom popnete gore, ima svašte što se može istraživati. Možete videti zvonik iz 16. veka. Unutar Glockturm-a (zvonika) se nalazi najteže zvono u Gracu "Liesl". Može se videti i Cisterna (turski bunar), dubok 94 m, i bastiljon Stallbastei. Bedem sa topovima i Garnizonski muzej su takođe otvoreni za posete, još od 1981. godine. Ulaz u kompleks tvrđave je besplatan, a ulasci u muzeje se dodatno plaćaju.

Prema jednoj legendi, Šlosberg je napravio đavo. On je obećao stanovnicima Graca da će im napraviti lokalnu planinu. Kada je leteo preko Graca sa ogromnim kamenom iz Afrike u rukama, ugledao je povorku. To se desilo na Uskrs, kada on nije imao uticaj i nije mogao da ima vlast nad ljudima. Iz gneva je bacio kamen na grad, kamen se podelio na dva dela, a veći deo je današnji Šlosberg.

Uhrturm (toranj sa satom) je najupečatljiivija znamenitost Graca, koja se nalazi upravo na Šlosbergu. Karakterističan je po drvenom hodniku koji je nekada koristila vatrogasna straža. U njemu se nalaze tri zvona, a na njegovoj fasadi se nalaze veoma neobične kazaljke. Dužina kazaljke koja pokazuje sate je duža od kazaljke koja pokazuje minute. Razlog je taj što su nekada postojale samo kazaljke koje pokazuju sate, koje su morale da budu vidljive iz daljine, a tek kasnije su dodate one koje pokazuju minute. Sat radi i dan danas.

Požarno zvono (1645. godina) je jedno od tri zvona koja se i danas nalaze unutar tornja. Najstarije zvono u Gracu (1385. godina) zvoni na svaki sat. „Armesünderglocke“ (1450. godina), još jedno od zvona na tornju, zvonilo je za vreme pogubljenja. Na tri ugla se nalaze grbovi, koji su nekda ukrašavali kapije i zidove tvrđave: Štajerski panter sa krunom Štajerske na glavi (1570. godina), orao sa grbom cara Ferdinanda I (1552. godina) i dvostruki orao sa inicijalima Marije Terezije (druga polovina 18. veka).

U blizini tornja, nekoliko stepenika niže se nalazi pas u kamenu. Prema legendi, lajanje psa je 1481. godine spasilo ćerku cara Kunigunde od mađarskog kralja Matije Korvina, čiju prosidbu je odbila.


grac: pogled sa tvrdjave
grac: tvrđava slosberg
grac: tvrdjava slosberg uhrturm
grac: tvrđava slosberg

6. Ostrvo na Muri

Murinsel ili "ostrvo na Muri" je nastalo kada je Grac bio Evropska prestonica kulture. Vremenom, pretvorio se u simbol grada na vodi. Iako se zove ostrvo, ovo je zapravo plovilo, koje je usidreno. Zakrivljena školjka je povezana sa kopnom pomoću dva čelična mosta. Ona je istovremeno i gradski trg na neobičnom mestu i pozorišna scena na otvorenom. U sredini se nalazi kafe sa amfiteatrom.

Pored stakla, čelika, gume i asfalta koji su korišćeni u njenoj gradnji, korišćena su i dva elementa iz okruzenja: voda i svetlo. Bez efekta koji stvaraju voda i svetlo, ovaj objekat ne bi bio ono što jeste. Zaista izgleda impresivno, posebno uveče, pod noćnim osvetljenjem. Ulaz je besplatan.

Interesantno je da je trebalo da ostrvo posle svetske izložbe bude prodato nekoj drugoj državi i da bude smešteno na drugoj reci, ali su ga meštani mnogo zavoleli i zato je ostalo ovde usidreno.

U blizini se nalazi prodavnica "Hofer", koja radi od 8-18h, ukoliko zatreba nešto od namirnica. U marketima Hofer se u Austriji može veoma povoljno pazariti. Preporučujem da kupite austrijske kobasice Kasekreiner i ponesete ih kući, jer su zaista fantastične. Prže se dok ne porumene i dok ne počne sir iz njih da izlazi, a jedu se uz senf ili dinstani kupus. Možete probati i njihove knedle, koje se takođe služe uz dinstani kupus.


grac: ostrvo na muri

7. Muzej savremene umetnosti - Kunsthaus

Kunsthaus, muzej koji zovu prijateljski vanzemaljac, simbol je harmonije starog i savremenog Graca. Izbor lokacije je bio pravi: na obali reke Mure, dalje od centra grada, pored Eisernes Haus (gvozdena kuća), jedne od prvih zgrada od livenog gvožđa u Evropi. Danas je u Gvozdenoj kući napravljena muzejska prodavnica.

Arhitekte Peter Kuk i Kolin Furnier su osmislili ovu zadivljujuću zgradu i izgradili je 2003. godine, nakon pobede na takmičenju za obnovu Gvozdene kuće i njeno proširenje na Muzej savremene umetnosti. Slavu je muzeju donela njegova arhitektura koja je simbol pokreta nazvanog „blob dizajn“, koji je posvećen formama koje podsećaju na oblik amebe. Svi “pipci” na zgradi su usmereni prema severu, ali jedan gleda prema istoku. Kroz njega se vidi Uhrturm.

Fasada muzeja je koncept koji se naziva BIX. Reč BIX nastala je kao simbioza reči „Big“ (veliki) i „Pixel“ (digitalni simbol). Fasada predstavlja digitalni ekran, čija je namena prezentacija različitih umetničkih projekata. Od otvaranja, muzej ima nadimke: bubreg, srce, aorta, meduza i bubuljica.

Unutra je knjižara sa suvenirima i dobrim knjigama, kao i restoran. Muzej nema stalnu postavku. Posvećen je modernoj umetnosti. Otvoren je svakodnevno od 10-17h, osim ponedeljkom.

Ovo neobično zdanje najlepše možete videti sa vrha Šlosberga. Odande se lepo vide svi njegovi pipci i veličanstvenost. Više podataka o poseti ovom mestu možete naći na sledećem linku.


grac: muzej kunsthaus

8. Najromantičnija ulica - Sporgasse

Nakon razgledanja modernog Graca, vraćamo se starom gradu i obilazimo još neke zanimljive ulice i znamenitosti. Sporgasse se nalazi uz glavni trg Hauptplatz. Najromantičnija je ulica u Gracu. Dobila je ime po proizvođačima mamuza, a danas je prepuna butika, na čijim fasadama može da se vidi uticaj baroka i secesije.

Uglavnom je pešačka zona i ulica u koju ljudi dolaze zbog kupovine. Posebno je poznata po sladoledima, koji se ovde mogu kupiti na svakom ćošku. Ovde se nalazi i poslastičarnica "Strechy", najstarija u gradu i Štajerskoj, koju je 1596. otvorila istoimena porodica. Najpoznatije su njihove Schlossberg kugle, Saher torta, Esterhazy torta i kafe.

Na uglu ka glavnom trgu se nalaze barkone Luegg kuće, sa svojim štuko fasadama. Nešto više možete videti Kuću vitezova Tevtonskog reda, čije je dvorište pokriveno lokalnim kamenom koji se naziva „Murnockerl“. Preko puta, nalazi se stari manastir, koji je danas poznat kao „Stiegenkirche“. Gotovo na gornjem kraju ulice je „Goldene Pastete“ jedan od najstarijih restorana u Gracu. Preko puta se nalazi palata Saurau, sa Turčinom koji visi sa Palate, koji je tema mnogih mitova o gradu.


grac: sporgasse

9. Pekara Hofbäckerei

U ulici Hofgasse se nalazi pekara Hofbäckerei, sa carskim poslasticama. Ovo je najstarija pekara u Gracu i jedna od najstarijih u Austriji. Prvi put se pominje 1569. godine, a istorija same zgrade potiče iz 14. veka.

U čast posete cara Franca Jozefa I Gracu, Franc Tax (vlasnik pekare) je 1883. godine u asortiman uključuio čitav niz kraljevskih poslastica. 1888. godine je pekara dobila kraljevsko odlikovanje za proizvodnju peciva i poslastica.

Danas izlog pekare krasi portal urađen u hrastovini, koji je originalno sačuvan, a predstavja popularnu turističku atrakciju. Najpoznatije pecivo je Sisssibusserl, Kaiserwieback, Schlossberg torta, Schlossbergkugeln i Erzherzog Johann torta. Radno vreme je od 6:30-15:00. Više podataka o ovom mestu možete naći na sledećem linku.


grac: pekara hofbackerei

10. Dvorski kompleks - Burg

Burg, zvanična rezidencija regionalnih vlasti, predstavlja pravi dragulj arhitekture i istorije. Vekovi njegove rekonstrukcije su doveli do toga da se ovde mogu videti ostaci različitih epoha: gotike, renesanse i bidermajera. Posebno su interesantne dvostruke spiralne stepenice, koje deluju kao da se radi o optičkoj iluziji. Stepenice se sastoje od dva niza jednostrukih stepenica, koje se prepliću na svakom od spratova. Stepenice se nalaze u malom tornju u drugom dvorištu Burga. Ljudi u Gracu ih nazivaju „stepenice pomirenja“, jer ako idete različitim putevima ipak ćete se sresti.

U dvorište se ulazi kroz pasaž. Ulaz je besplatan. Takođe treba pogledati na zidovima simbole AEIOU, koje su postavljali svi austrijski vladari na svoje građevine. Simbole je na Burg postavio kralj Frederik III, i ne samo na Burg, već i na sve stvari koje je posedovao i na sve građevine koje je izgradio.

Preko puta dvora se nalazi stari teatar Schauspielhaus, kao i stari univerzitet. Prolaskom kroz dvorišta Burga, dolazi se do gradskog parka Stadtpark, u kome je prelepa fontana.


grac: burg dvostruke stepenice

11. Katedrala i mauzolej

Katedrala je izgrađena u vreme dok je Grac bio sedište cara Frederika III, u 15. veku, u isto vreme kada i Burg. Katedrala (crkva Sv. Katarine) je mešavina gotskog i baroknog stila. Sačuvana je freska koja predstavlja kugu, Turke i skakavce, koji su u 1480. godini užasa poharali Štajersku. Crkva je poznata i po umetničkom delu „Raspeće“, koje se smatra jednom od najboljih kasnogotskih slika zemalja nemačkoga govornog područja. Ovalna kupola iznad kapele je bila prva te vrste sagrađena izvan Italije.

Car Ferdinand II, koji je kao vladar Austrije ovde imao svoju rezidenciju, dao je da se u Gracu sagradi nadgrobni spomenik koji se smatra najznačajnijim istorijsko-umetničkim grobnim spomenikom nekom od Habsburgovaca. U njemu su sahranjenji Ferdinand II i njegova žena. Njegov unuk, kralj Leopold I, angažovao je mladog umetnika iz Graca da ukrasi enterijer. Taj mladi umetnik je kasnije postao poznati austrijski barokni arhitekta Johan Bernhard Fišer fon Erlah.

Radno vreme za posete je od 10:30-12:30 i od 13:30-16:00. Jedna ulaznica važi za oba objekta, kao i za toranj Mauzoleja.


grac: mauzolej

12. Muzički sat

Glockenspiel je trg i boemski kvart Graca, sa brojnim kafićima i restoranima. Na ovom trgu se nalazi kuća Gottfried Maurer, sa muzičkim satom i figuricama. Muzičke numere i igra figurica obučenih u tradicionalne austrijske nošnje se prikazuje svakog dana tri puta na dan, u 11h, 15h i 18h. Mehanizam koji čini 24 zvona, svira tri različite melodije.

1884. godine je proizvođač alkoholnih pića Gottfried Maurer kupio kuću na trgu. Na njegovom putovanju u Severnu Nemačku i Belgiju, video je zvona sa figuricama koje igraju, i jedna takva je postavio na svoju kuću u Gracu. Na Badnje veče 1905. godine, 24 zvona na krovu su pokrenuta po prvi put. Tokom II svetskog rata su zvona prestala da rade i iskorišćena su za pravljenje oružja, ali su obnovljena kasnije. Od tada zvona sviraju tri melodije, tri puta na dan. Ali one nisu uvek iste. Pet puta godišnje se mogu čuti nove melodije. To su melodije alpskih narodnih pesama, kao i jodlovanje, božićne pesme i melodije savremenih kompozitora.

U svoje vreme, Gottfried Maurer je imao veoma mudru strategiju reklamiranja. Nisu samo zvona sa figuricama privlačila ljude u njegovu vinariju. Art nuvo fasada na kući i okolne kuće koje takođe pripadaju njemu su ukrašene raznim mozaicima koji podstiču kupca da uđe i popije vino. Čak i jedna od figurica uzdiže čašu i nazdravlja sa posmatračima.

Ovaj deo grada često nazivaju bermudski trougao, jer se mnogi ovde izgube u nekom od brojnih restorana, kafea i barova. Odiše potpuno drugačijom, moglo bi se reći primorskom ili venecijanskom atmosferom, sa mnoštvom palmi i restorana na ušuškanim trgovima. Lepo je šetati ovim delom grada i izgubiti se u ulicama u kojima, na svakom koraku očekuje neka starina i atrakcija.


grac: kuca gotfried maurer

13. Shopping City Seiersberg

Posle obilaska grada, otišli smo u šoping u jedan od molova, kojih u Gracu ima zaista mnogo. Najveći od njih je Shopping City Seiersberg, koji je udaljen od centra grada. Nalazi se u prvoj zoni gradskog prevoza, tako da se do tamo može koristiti karta ista kao i za vožnje po centru grada. Autobusi koji voze do tamo su 32 i 78. Linija 78 vozi prema mestu Seiersberg, a 32 odatle vozi do Jakominiplatza. Druga varijanta, koju smo mi koristili, je vožnja tramvajem broj 5 sa Hauptplatza do stanice Puntigam, a odatle autobus 78.

Tržni centar je zaista ogroman. Ima, naravno, i deo sa hranom, ali i mnoge od poznatih svetskih prodavnica. Više podataka o ovom mestu možete naći na sledećem linku.



Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Melk: Šta videti i iskusiti u gradu na brdu iznad Dunava

Salcburg: Šta videti i iskusiti u Mocartovom gradu

Beč: Šta videti i iskusiti u gradu muzike i valcera


Salcburg: Šta videti i iskusiti u Mocartovom gradu

Salcburg je četvrti grad po veličini u Austriji. Njegov naziv u prevodu znači „grad soli“. Salcburg je danas poznat po starom baroknom jezgru, jednom od najočuvanijih u srednjoj Evropi, na listi UNESKO-a. Jedan od simbola grada su Mocart kugle, jer je grad slavu stekao zahvaljujući tome što je u njemu rođen jedan od najvećih svetskih muzičara, Volfgang Amadeus Mocart. Njegov lik će vas pratiti u čitavom gradu.


Melk: Šta videti i iskusiti u gradu na brdu iznad Dunava

Na mestu gde Dunav ulazi u dolinu Wachau, nalazi se mali slikoviti grad Melk, koji je najpoznatiji po svom ogromnom benediktanskom samostanu, jednom od najimpresivnijih samostana u Austriji. Toliko je grandiozan da deluje nestvarno. Sam grad je prepun raznoraznih znamenitosti, ušuškanih i prelepo uređenih uličica, ali i ljubaznih i gostoprimljivih domaćina.


Beč: Šta videti i iskusiti u gradu muzike i valcera

Čarobni Beč, glavni grad Austrije. Carski grad Habzburgovaca, grad u kome su vanvremenska dela stvarali Mocart, Betoven, Štraus - kralj valcera, čiji se valcer "Na lepom plavom Dunavu" živi u svakoj ulici grada. Gradu kobasica sa sirom, mestu rođenja bečke šnicle i Saher torte, kao i neodoljive štrudle sa jabukama.