Dvorac Fantast: Mesto za maštanje


Dvorac Fantast: Mesto za maštanje



Autor fotografija:

Bojana J.


Kako je proleće kod nas bilo oduvek određeno za obilazak najlepših, do sada neistraženih, atrakcija Srbije, tako smo se i ovog proleća, uz sve mere opreza, zaputili na jedno mesto za koje smo čuli da je kao iz bajke. Reč je o, kako kažu, najlepšem dvorcu Vojvodine, dvorcu “Fantast”, koji je izgradio Bogdan Dunđerski, čuveni veleposednik. Kažu da je on na ovaj način pretvorio maštu u stvarnost, a to je bio u mogućnosti i jer je bio pripadnik najbogatije vojvođanske porodice s kraja 19. i početka 20. veka. Tako je nastao “dvorac iz mašte”, u sred nepregledne vojvođanske ravnice. Mnogi tvrde da je dvorac nastao “iz inata”, svima onima koji su pričali da je ovaj bogataš bankrotirao. I zaista, osećaj dok ovde boravite je poseban, nekako aristokratski!

Porodica Dunđerski je u prošlosti sagradila brojne dvorce u Vojvodini (danas neke od njih možete videti na organizovanim turama pod nazivom “Dvorci Vojvodine”), ali je Fantast sve njih prevazišao po svom luksuzu i lepoti. Koncept dvorskog kompleksa kakav je nekada bio je očuvan i danas. Sadržaja ima sasvim dovoljno za jednodnevni porodični izlet. Preporučujem vam i da ponesete neko ćebence, možda korpu sa hranom i pićem, i organizujete piknik sa jedinstvenim pogledom na zamak! Što da ne!?


Dvorac Fantast: Mesto za maštanje

Iako do Fantasta može da se dođe na više načina, mi smo ovog puta izabrali put preko Zrenjanina. Kraći je po kilometrima, a nema ni naplate putarine. Mada, kako je reč o lokalnim putevima, sam put traje malo duže nego autoputem, iako je kraći. Put je dobar, ali se moraju poštovati ograničenja kroz mesta, pa zato malo duže traje. Trebalo nam je iz Beograda do dvorca oko 2h.

Kada ovde dođete, odvojite više vremena, jer pored dvorca i vidikovca na njegovoj kuli (zatvoreno), možete posetiti i ergelu, kapelu, mali kaštel, koje okružuje park u stilu mešavine engleskih i francuskih parkova. Deo dvorskog kompleksa je i mala farma-ZOO vrt. Dvorac možete obići samostalno ili sa vodičem. Za vođenu turu (uglavnom za grupne posete) je najbolje pitati na recepciji hotela kad stignete u dvorac. Nažalost, dvorac je zatvoren i ove ture po unutrašnjosti više nisu moguće.


Dvorac Fantast

Dok vojvođanskom ravnicom stižete do dvorca, ugledaćete belu građevinu, sa četiri cilindrične kule i glavnom kvadratnog oblika. Sa najviše kule, na koju se možete popeti, vidi se prostrana vojvođanska ravnica. Da biste se popeli na vidikovac, uđite u hotel i pratite putokaze (zatvoreno). Penjete se hotelskim stepenicama 2-3 sprata, i onda još 30ak stepenica (uskih, spiralnih) do vrha. Na vrhu vas čeka zaista jedinstven pogled, pa ovo nemojte propustiti, posebno što je i besplatno.


Dvorac Fantast

Samo imanje na kome je dvorac je Bogdan Dunđerski dobio kao nasledstvo. Sa gradnjom je početo još pre Prvog svetskog rata, da bi bio završen 1925. godine. Sam način gradnje je specifičan i jedinstven, jer kombinuje više različitih stilova. Iako je u svoje doba bio oličenje lepote i luksuza, nakon Drugog svetskog rata je potpuno opustošen i opljačkan. Sve što je moglo da bude odneto je odneto: lusteri, posuđe od srebra, tepisi, nameštaj, a postoji priča i da su u prostorije dvorca puštene ovce koje su dodatno uništile i ono što je ostalo – zidove i podove.

Ispred dvorca se nalazi bazen, danas isušen i bez vode. Ukrašen je stepeništem i kipom sa ženskim likom (koji je nažalost uništen i mogu se videti samo ostaci). Prema predanju, u njemu se kupala lepa Mara (samo u posebnim prilikama, kada se punio mlekom), najveća ljubav Bogdana Dunđerskog. Ona je zapravo bila verenica kovača koji je radio na dvorcu. Ona je jedno vreme i upravljala imanjem, a Bogdan ju je, ni manje ni više, otkupio od verenika! Ljubav je zapravo bila neostvarena – Bogdan je nikada nije oženio, ali je uspomenu na nju sačuvao u objektu koji ćemo sledeći obići. Nedaleko je i jezero, koje je danas takođe isušeno.

Danas je ovo veoma luksuzan hotel, koji u ponudi ima 10 soba, 2 apartmana i restoran koji je smešten u podrumu dvorca (zatvoreno). Restoran ima i baštu u kojoj možete ručati i popiti piće (zatvoreno), dok se deca igraju na uređenom igralištu. U hotelu gotovo ništa nije autentično, kažu samo vrata i zidovi mada ako je istina da su ih uništile ovce, i njihova autentičnost je upitna. Poznat je i kao mesto za organizaciju venčanja, jer ima dva svečana salona opremljena Bogdanovim stilskim nameštajem (koji je donet i iz drugih dvoraca ove porodice). Među nameštajem je i klavir Lenke Dunđerski, koja je bila Bogdanova sestra od strica, a znamo je po ljubavnoj priči sa Lazom Kostićem.

Ako svraćate u restoran, iskoristite da probate neki vojvođanski specijalitet. Meni je štrudla sa makom neizostavna poslastica ovih krajeva. Ovo je zapravo i vinski podrum u kome se služe najlepša vojvođanska vina (Bogdan je bio veliki ljubitelj vina), a nije retkost da vas ovde zabave i vojvođanski tamburaši, koji čine sliku kompletnom. Ispred se prodaju i suveniri. U blizini ima i nekoliko stolova za piknik i klupa.


Kapela Svetog Đorđa

Kapela je izgrađena kada i dvorac, u neovizantijskom stilu. Kažu, posle Drugog svetskog rata, kada je dvorac opustošen, ni ova kapela nije pošteđena, pa je zamalo pretvorena u električnu centralu. Sreća, ova ideja nije realizovana, pa danas ima prvobitnu namenu. Tako i danas možemo da se divimo ikonostasu koji je oslikao čuveni barokni slikar Uroš Predić, veliki prijatelj Bogdana Dunđerskog. Kažu da je kapela svetilište Bogdanove velike ljubavi, lepe Mare Dinjački, čiji lik je prikazan na ikoni Bogorodice.


Kapela Svetog Đorđa

Ovo je upravo mesto na kome je Bogdan Dunđerski i sahranjen, nedaleko od “kuće” u kojoj nikada nije ni prenoćio! Njegov sarkofag je ukopan u pod kapele. Sa obe strane ulaza u crkvu se nalaze medaljoni sa likovima Uroša Predića i Bogdana Dunđerskog, koje je uradio vajar Đorđe Jovanović. Kapela je otvorena za posete i možete ući besplatno.


Ergela

Bogdan Dunđerski je bio boem, nikada se nije ženio i nije imao naslednike. Zato je svoj ceo život posvetio konjima. Izgradio je ergelu kakvoj se i danas svi dive. O ovoj velikoj ljubavi govori i to što je dvorac nazvao po svom najboljem konju – Fantastu. Na jednom takmičenju 1932. godine je uzeo čak tri pobede! Iako nijedan više nije bio kao Fantast, za njegovog naslednika danas smatraju trkačkog konja Trinida. Fantast je sahranjen na imanju, a njegova lobanja i butna kost se i danas čuvaju u predvorju dvorca.


Ergela

Duž celog kompleksa se nalazi ergela, sa konjušnicama i stazom za trening galopera. U vreme kada je Bogdan ovde živeo, ergela je zauzimala pola imanja i imala je čak 1.400 konja! Danas ih ima oko 80, što je čini jednom od najvećih u Srbiji. Ako imate decu, sigurno će im biti zanimljivo da jašu konje, dok kao zabavu za celu porodicu preporučujem vožnju fijakerom po imanju. Imanje Dunđerskih je zaista ogromno (u krug oko 2km), tako da vožnja fijakerom traje oko pola sata. Cena je 800 dinara i ume da bude gužva. Kartu za vožnju možete kupiti na recepciji ili u ergeli.


Ergela

Iako nismo ništa očekivali, lepo smo se proveli. Interesantno je za decu, ima za njih dosta sadržaja, a ni roditeljima neće biti dosadno. Ono što nam je mnogima važno, ovaj izlet vas osim goriva ne mora ništa koštati. Ulaz u kompleks je potpuno besplatan.

U povratku možete svratiti do Bečeja ili posmatrati čuveno “cvetanje Tise” ako se ovde nađete tokom juna. Možete otići i do Salaša 137 nedaleko od Novog Sada, ali imajte u vidu da se zbog ove situacije sa virusom pušta samo određen broj ljudi, tako da obavezno uradite rezervaciju unapred. Kako će većina nas ovo leto provesti u Srbiji, ovo je jedna od destinacija za sadržajan jednodnevni izlet. Posetite “Fantast” i javite utiske. Vidimo se u Srbiji ovog leta!



Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Bačka: Šta videti i iskusiti u velikoj mirnoj Bačkoj

Bačka Palanka: Destinacija za letovanje u Srbiji


Bačka Palanka: Destinacija za letovanje u Srbiji

Moram vam se pohvaliti da sam prethodne godine i pored situacije koja nas je snašla, ipak osetila neku morsku atmosferu. Ne, nisam uspela da se dočepam primorja, već smo sasvim nenadano otišli do Bačke Palanke, na jedno dunavsko jezero! Nikada do tada nisam bila u Bačkoj Palanci, pa čak ni u ovom delu Vojvodine. Ono što sam zatekla me je oduševilo, a predlog jednodnevnog izleta kakav smo napravili, možete naći u tekstu.


Bačka: Šta videti i iskusiti u velikoj mirnoj Bačkoj

Ova 2020. godina, ne baš tako lepa, donela je ipak i mnogo lepih trenutaka i upoznavanje nekih krajeva naše zemlje u koje verovatno ne bismo ni pomislili da dođemo. Međutim, baš na takvim mestima od kojih nismo mnogo očekivali, doživeli smo veoma prijatna iznenađenja. Jedan od delova Srbije koji do sada gotovo da nisam nikada posetila je Bačka. U tekstu vam prenosim utiske o mestima koja su mi se dopala.