Brno: Šta videti i iskusiti u gradu zmaja


Brno: Šta videti i iskusiti u gradu zmaja



Autor fotografija:

Bojana J.


Brno, ovaj manji, ali izuzetno lep i simpatičan grad, posetili smo u povratku iz Praga. Bilo mi je žao što se nismo duže zadržali od jednog popodneva, jer ovde ima što šta videti, a i treba malo predahnuti od razgledanja i uživati u njegovoj posebnoj atmosferi. Nalazi se na samoj granici između Češke i Austrije i dobro je povezan sa Pragom i Bečom (kolima oko dva sata vožnje).

Ono što treba znati je da je Brno prvi po veličini grad u pokrajini Moravskoj, a drugi u Češkoj.

Postoje tri pretpostavke o poreklu naziva grada. Najćešće pominjana je ona da je grad dobio ime od staroslovenske reči “Brnen”, što znači "močvaran". Druga pretpostavka je da je nazvan po reči “Brniti”, što znači "podizati odbrambene građevine". Poslednja pretpostavka vezana je za drevno keltsko stanovništvo i po njoj je današnji naziv izveden od reči kojom se označavalo brdo („Brun“).

Grad je kroz istoriju bio veoma moderan. Prvi voz je ovde stigao 1839. godine, gasno osvetljenje je uvedeno 1847. godine, a tramvaji 1869. godine. Videćete da su i danas tramvaji dominantni. Za vreme II svetskog rata, Brno je pretrpeo veliku štetu, nakon čega je obnovljen.

U ovom tekstu su prikazane glavne gradske atrakcije, koje možete videti tokom usputne posete, koja traje samo nekoliko sati. Grad je dosta brdovit, tako da obujte udobnu obuću za šetnju.


1. Počnite od pešačke zone...

Nalazimo parking u blizini starog gradskog jezgra i imamo cilj da vidimo najznačajnije objekte u centru grada. Mada smo čuli da je u Brnu dobar i šoping, mi se ipak odlučujemo za razgledanje kulturno-istorijskih znamenitosti.

Stari grad, biser Brna, je lepo ušuškan, pa deluje da je manji nego što zapravo jeste. Iako su ulice prilično izuvijane, nije teško snalaziti se. Najbolji orijentiri su Petrova crkva, glavni trg Námesti Svobody i dvorac Spilberk u daljini.

Brno je “zeleni” grad i idealan je da se ovde provede jedan dan u uživanju na suncu i lepom vremenu. Postoji veliki broj restorana i pabova u koje se može svratiti. Hrana i piće su dosta pristupačnih cena. Jedno od lokalnih piva koje ovde treba probati je Starobrno.

Početak pešačke zone označava jedna lepa crkva. Crkvu Sv. Tome je osnovao Džon Henri Luksemburški u 14. veku, uz podršku njegovog brata Karla IV, rimskog cara. Njen barokni izgled potiče iz 18. veka, kada je obnovljena nakon brojnih oštećenja tokom tridesetogodišnjeg rata. Nakon šest godina rada, crkva je osveštena 1356. godine, u prisustvu kralja Karla IV. U crkvi (ispred glavnog oltara) se nalazi grob osnivača Džon Henrija Luksemburškog i njegovog sina, nemačkog kralja Jobsta Moravskog.

Masarikova ulica je glavna šetačka zona, a prostire se od Železničke stanice, nadovezuje se na ulicu Nádražní, pa sve do Trga slobode. Ulica je dobila naziv po osnivaču i prvom predsedniku nekadašnje Čehoslovačke Republike. To je jedna od najpoznatijih i najstarijih ulica u gradu. Još u 12. veku je bila deo trgovačkih puteva. U ovoj ulici se može videti veliki broj prodavnica poznatih svetskih marki.

Videćete da kroz ovu ulicu prolazi tramvaj, tako da i ovo prevozno sredstvo možete iskoristiti, ukoliko ste umorni od pešačenja, ali treba imati na umu da Brno nije veliki grad i da je za obilazak centra grada pešačenje sasvim prigodno. Šine vam mogu biti i putokaz ka i od centra grada.


brno: pesacka zona

2. Glavni Trg slobode

Trg slobode (Namesti Svobody) je najvažniji trg u Brnu. Smešten je u istorijskom centru grada i ima trouglasti oblik.

Prvi put se pominje u 13. veku, kada se zvao Inferius Forum, naziv koji zapravo znači "Donja tržnica". Tokom srednjeg veka su ovde bogati plemići zidali kuće, čime je trg počeo da se povećava. 1679. godine je izgrađen Stub kuge, koji je postao dominantna figura trga. 1901. godine su preko trga prošle tramvajske šine i ovde je izgrađena tramvajska stranica. Najnovija rekonstrukcija trga urađena je 2006. godine, kada je popločan, postavljena je bronazana fontana, rekonstuisan je Stub kuge i obeležena pozicija nekadašnje crkve Sv. Nikole.


Brno: trg slobode zgrada

3. Stara gradska kuća

Stara gradska kuća (Stara radnice) iz 13. veka, građena je u gotskom stilu, sa portalom iz 1511. godine. Specifična je po visokoj kuli, koja se vidi iz gotovo svih delova starog grada. U prolazu kule Stare gradske kuće se nalazi punjeni „zmaj“, tj. krokodil, koji je simbol grada i za koga legenda tvrdi da je nekada zastrašivao one koji su se približavali reci Svratki, na kojoj se grad nalazi.

Postoji nekoliko legendi o zmaju u Brnu. Još jedna od njih govori da je zmaj živeo u blizini grada i pretio stanovništvu i njihovoj stoci. Da bi ga se oslobodili, vezali su ga u kožnu torbu i dali mu da pojede kreč (ili sumpor). Tada je bio žedan i uzeo je gutljaj vode, što ga je uništilo. Zato je dobio oblik kakav se danas može videti u pasažu Stare gradske kuće.

Penjanje na toranj Stare gradske kuće košta oko 2€ i odavde se pruža prelep pogled na grad. Na toranj se penje peške, nema lifta.


brno: stara gradska kuća zmaj

4. Zeleni trg i katedrala Sv. Petra i Pavla

Nastavljajući pravo, dolazi se do Zelenog trga, koji je zapravo zelena pijaca, mesto na kome se može štošta kupiti i uživati u fasadama okolnih zgrada. Tu je i Moravski muzej, koji možete obići. Nalazi se u palati Ditrihštajn, iz 1760. godine. To je drugi najstariji muzej u Češkoj. Osnovan je 1817. godine od strane cara Fransoa, i dan danas je tu kolekcija sa milion predmeta iz različitih oblasti ljudske istorije.

Trgom dominira Parnasova fontana sa kraja 17. veka, koja se nalazi na sredini. Fontanu je projektovao Johan Bernhard Fišer fon Erlach. Na trgu se nalazi statua Svete Trojice iz 1729. godine. Tu je i pozorište Reduta, kao i Pravni fakultet.

Kada se sa ovog trga krene uzbrdo, dolazi se do simbola grada, katedrale Svetog Petra i Pavla. Katedrala se nalazi na brdu Petrov i sagrađena je u 19. veku na mestu starije bazilike. Zapravo, ovo je srž i srce Brna i mesto na kome je Brno i nastalo. Za nju je vezana jedna istorijska priča.

Priča glasi ovako… 1645. godine, švedski general Torstenson, koji je opsedao Brno nedeljama, odlučio je da prekine opsadu ukoliko grad ne padne do podneva i javno se zarekao da će trupe biti povučene bez obzira na položaj. Tu vest su saznali češki branitelji i smislili su opaki plan. U 11 sati pre podne, Šveđani su se toliko približili cilju, da su već postavili merdevine na gradske zidine i počeli da se penju uz njih. Tada je zvonar crkve odzvonio 12 udaraca u 11 sati, nadajući se da će Šveđani na to nasesti, što se i desilo. Torstenson je povukao vojnike i Brno je ostalo neosvojeno. Od tada zvonik na katedrali zvoni 12 puta svakog dana u 11 sati.

Sa druge strane crkve, nalazi se pozlaćeno raspeće Isusa Hrista, koje odudara od tamne i mračne fasade crkve.


brno: zeleni trg katedrala

5. Mahenovo pozorište

Mahenovo pozorište je izgrađeno kao nemački gradski teatar 1882. godine i bilo je jedna od prvih javnih zgrada u svetu osvetljena električnim osvetljenjem. Zahvaljujući rekonstrukciji 1936. godine, postalo je jedna od najmodernijih pozorišnih zgrada u nekadašnjoj Čehoslovačkoj.

Prolazimo pored pozorišta i idemo ka mestu gde smo parkirali auto, koje se nalazi u blizini. Još malo šetamo ulicama Brna, ovog lepog češkog grada. Ubrzo stižemo na mesto polaska i nastavljamo put za Beograd.


brno: mahenovo pozorište


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Prag: Šta videti i iskusiti u zlatnom gradu Franca Kafke

Bratislava: Šta videti i iskusiti u lepotici Dunava


Bratislava: Šta videti i iskusiti u lepotici Dunava

Bratislava je glavni i najveći grad Slovačke. Udaljena je samo 60 km od Beča, pa su oni najbliži glavni gradovi u Evropi. Na istočnoj obali Dunava je istorijsko jezgro, a na zapadnoj moderni deo grada. Grad je doživeo procvat kada ga je mađarski kralj izabrao za prestonicu 1526. godine, kada je izgubio sedište u Budimu. Ovaj gradić pešice se može obići za nekoliko časova.


Prag: Šta videti i iskusiti u zlatnom gradu Franca Kafke

“Vidim veliki grad, čija će slava dodirivati zvezde. Tamo u šumama pored reke Vltave naći ćeš čoveka koji pravi prag na kući. Prema poslu koji čovek obavlja nazvaćemo grad – Prag.“ Ovo proročanstvo mitske princeze Libuši, odredilo je ime jednom od najlepših evropskih gradova. Osnovan je još u IX veku, ali je najveću slavu i “zlatni” sjaj dobio u XIX veku. Još tada je prikazivan kao dvorac sa 100 tornjeva, po čemu je i dobio nadimak.