Bratislava: Šta videti i iskusiti u lepotici Dunava


Bratislava: Šta videti i iskusiti u lepotici Dunava



Autor fotografija:

Bojana J.


Bratislava je glavni i najveći grad Slovačke. Udaljena je samo 60 km od Beča, pa su oni najbliži glavni gradovi u Evropi. Sa jedne strane Dunava je očuvano staro gradsko jezgro, dok se na drugoj strani nalazi moderniji deo grada.

Grad je dobio na značaju kada je izabran za kraljevsku prestonicu tadašnje Mađarske 1526. godine. Zanimljivo je da se u vreme Habzburgovaca zvao Presburg, a sve do 1830. godine svi kraljevi su krunisani u katedrali svetog Martina. Iako je oduvek bila najvažniji grad u Slovačkoj, glavni grad je postala tek nakon podele Čehoslovačke, 1993. godine. Nekada su se ovde održavali veliki balovi, a još pre I svetskog rata su se njegovi stanovnici vozili električnim tramvajem.

Odlično je mesto za predah i pauzu kada krenete sopstvenim prevozom u Prag. Možete ga peške obići za par sati i uživati u njegovoj jedinstvenoj atmosferi.

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da dođete u Bratislavu.


1. Raskošna palata Grašalkovič

Po samom dolasku u grad, pre nego što parkiramo auto na parkingu u blizini centra grada, dočekala nas je ogromna palata, sa prelepo uređenim vrtom. Izgrađena je 1756. godine kao rezidencija slovačkog predsednika, u rokoko stilu, sa baštom u francuskom stilu.

Palata je prvobitno izgrađena za savetnika Marije Terezije, grofa Antona Grašalkoviča, po kome je i dobila današnji naziv. U to doba, korišćena je za društvene događaje, koje je organizovala aristokratija.

Iza palate se nalazi prelepo uređen park, koji je nekada imao funkciju dvorske bašte. Krasi ga statua Marije Terezije na konju, kao i fontana. Park je otvoren svakog dana, od jutra do večeri.


2. Kraljevska krunidbena ulica

Kada zađete u pešačku zonu, svakako ćete prošetati kroz najvažniju ulicu u gradu Michaelertorgasse. Prevod znači ulica Svetog Mihaela, a ova ulica je, kako turistima, tako i stanovnicima Bratislave omiljeno mesto za šetnju. Tokom šetnje ćete svakako zapaziti vrata Svetog Mihaela sa impozantnim tornjem, kroz koji su prolazili mađarski kraljevi tokom krunisanja.

Kako je ovde nekada bila odbrambena tvrđava, Mihaelov toranj je jedina opstala osmatračnica iz istorije grada tog doba. Predstavljao je jedan od četiri ulaza u grad, a izgrađen je 1300. godine. Današnji izgled ne potiče iz tog perioda, već je rezultat barokne rekonstrukcije 1758. godine. U sklopu te rekonstrukcije je na vrh stavljen kip Sv. Mihaela u borbi sa zmajem. Toranj je visok 51 m i predstavlja jedan od najpoznatijih i najstarijih objekata u gradu.

Do tornja se dolazi preko pešačkog mosta, a ispred ulaza u toranj se nalazi top. On je znak da se unutar tornja nalazi Muzej oružja. Svakako ako posetite muzej, možete se popeti i na vrh tornja, sa koga je pogled na Bratislavu jedinstven. Ispod tornja pogledajte i 0. kilometar, koji prikazuje udaljenosti Bratislave i 29 drugih glavnih gradova.

Ulica koja prolazi ispod tornja i nastavlja se nizbrdo ka centru grada, ukrašena je malim zlatnim krunama, koje označavaju istorijski krunidbeni put. Podsećaju na period kada je Bratislava bila glavni krunidbeni grad u Kraljevini Mađarskoj.

Kada dalje krenete ulicom, desno ćete videti staru ulica Baštova, jedna od najužih i najromantičnijih ulica u gradu. Ovde se danas može naći veliki broj lepih barova i restorana. U blizini se nalazi i stari Muzej farmacije, koji takođe izgleda rustično.


bratislava: pasaz ulica bastova
bratislava: mihaelov toranj

3. Glavni trg - Hlavne namestie

Gotovo ceo centar grada je pešačka zona, pa ćete šetnjom lako dolaziti od jedne do druge znamenitosti. Hlavne namestie, što u prevodu znači „glavni trg“, predstavlja jedan od najpoznatijih trgova u gradu. Najupečatljiviji objekti na trgu su Stara gradska kuća i Rolandova fontana.

Stara gradska kuća potiče iz 1421. godine, i predstavlja najstariju gradska kuća u državi. Istovremeno je i jedna od najstarijih kamenih zgrada u Bratislavi. Toranj je izgrađen oko 1370. godine. Sama Gradska kuća je nastala u 15. veku. U njoj se danas nalazi Muzej grada, najstariji takav muzej u Slovačkoj. Ako prošetate kroz muzej, moći ćete da se upoznate sa istorijom grada, možete videti i izložbu sprava za mučenje. Pogled sa tornja Stare gradske kuće je fantastičan.

Pored se nalazi zgrada Mađara, u kojoj se nalazi kip Sv. Ladislava (po legendi, okrene se jedanput u 100 godina). U sredini trga je Rolandova fontana. Izgrađena je nakon krunisanja kralja Maksimilijana Habsburškog. Maksimilijana su poredili sa Rolandom, vitezom i zaštitnikom grada, kome je i posvećena fontana na trgu, koje je omiljeno sastajalište u gradu.

Bratislava je veoma poznata po raznim gvozdenim figurama, koje vrebaju u svim delovima starog grada. „Man at work“ ili Čumil je statua vodoinstalatera, koji je postavljen tako da "zaviruje damama ispod sukanja". U centru ćete videti i figuru Šone Nacija, nekadašnjeg stanovnika Bratislave, koji je bio poznat po tome da je lutao ulicama grada elegantno obučen, sa cilindrom na glavi. Statua paparaca je jedna od najatraktivnijih za turiste. Napoleonov vojnik se nalazi na Glavnom trgu.

Jednostavno, ulicama Bratislave je lepo lutati i izgubiti se u njima. Gde god zalutali, naići ćete na nešto interesantno.


bratislava: hlavne namestie
bratislava: bronzane skulpture cumil

4. Hviezdoslavovo namestie

Hviezdoslavovo namestie je jedan od najpoznatijih trgova starog grada. Nalazi se između Novog mosta i Slovačkog narodnog pozorišta. Naziv je dobio po poznatom slovačkom piscu Pavol Orszagh Hviezdoslavu.

Verovatno najvažnija građevina na trgu je zgrada Slovačkog narodnog pozorišta. Danas se ovde nalazi Slovačka opera i nacionalni balet. Ispred pozorišta se nalazi Ganimedova fontana. Desno od pozorišta je hotel Radisson SAS Carlton, a nedaleko su i ambasade SAD-a i Nemačke. Na trgu ćete naći i veliki broj restorana i barova, koji se nastavljaju i na dalje kroz ulicu koja vodi od trga ka zamku. Inače, ceo grad je urađen u stilu koji će vam stvoriti osećaj kao da se nalazite u ogromnom zamku na otvorenom.


5. Bratislavski zamak

U istorijskom centru grada možete posetiti i prelepi dvorac iz 11. veka. Istovremeno je i jedan od najupadljivijih simbola grada. Nalazi se na platou na visini od 82 m, iznad Dunava. Do sredine 16. veka, kada je Bratislava bila krunidbeni grad Kraljevine Mađarske, ovde su organizovani sastanci, zamak se koristio i kao trezor za krunidbeni nakit, ali i kao mesto za krunisanje austrougarskih careva.

Iako nekoliko puta obnavljan, danas je dvorac u formi kako je izgledao u 18. veku. Ima veoma interesantan izgled, sa četiri tornja na svakoj strani, čime omogućava da se vidi isto sa svih strana grada.

Danas su delovi zamka obnovljeni i dostupni za posete. Pored odličnih izložbi, ima i prelep pogled.

Do Nikolasove kapije (jedan od tri ulaza u zamak) se dolazi kada se ide ulicom Židovska i skrene ka ulici Mikulaška. Videćete ulicu sa mnogo stepenica uzbrdo. Odavde se pruža odličan pogled na Dunav i most UFO. Na njemu se nalazi restoran, na visini od 84 m, sa fantastičnim pogledom na grad, dok restoran rotira.

Zanimljivo je da je Dunav i pogled na njegove talase navodno naveo Johana Štrausa da napiše prve taktove bečkog valcera. Samo penjanje uskim ulicama do zamka je interesantno. Videćete lepe kućice i imati sve vreme fantastičan pogled na reku. Koračajući ka zamku, shvatićete da priča o Johanu Štrausu i bečkom valceru mora biti istinita.


bratislava: bratislavski zamak ulice
bratislava: zamak pogled na dunav most ufo


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Prag: Šta videti i iskusiti u zlatnom gradu Franca Kafke

Brno: Šta videti i iskusiti u gradu zmaja


Brno: Šta videti i iskusiti u gradu zmaja

Brno, ovaj manji, ali izuzetno lep i simpatičan grad, posetili smo u povratku iz Praga. Bilo mi je žao što se nismo duže zadržali od jednog popodneva, jer ovde ima štošta videti, a i treba malo predahnuti od razgledanja i uživati u njegovoj posebnoj atmosferi. U ovom tekstu ću pokušati da vam prikažem glavne gradske atrakcije, koje možete posetiti tokom jedne usputne posete, koja traje samo nekoliko sati.


Prag: Šta videti i iskusiti u zlatnom gradu Franca Kafke

“Vidim veliki grad, čija će slava dodirivati zvezde. Tamo u šumama pored reke Vltave naći ćeš čoveka koji pravi prag na kući. Prema poslu koji čovek obavlja nazvaćemo grad – Prag.“ Ovo proročanstvo mitske princeze Libuši, odredilo je ime jednom od najlepših evropskih gradova. Osnovan je još u IX veku, ali je najveću slavu i “zlatni” sjaj dobio u XIX veku. Još tada je prikazivan kao dvorac sa 100 tornjeva, po čemu je i dobio nadimak.