Budimpešta: Najlepši božićni vašari


Budimpešta: Najlepši božićni vašari



Autor fotografija:

Bojana J.


Graciozna kraljica Dunava, dama koja gospodari nad ovom čudesnom rekom i ukrašava je svetlima svojih znamenitosti. Njena svetlost se odbija od staklene površine usnulog Dunava i reflektuje na srca svih koji u nju kroče. Tako da ostaje zauvek u njih urezana kao jedan od najlepših gradova ikada posećenih.

Ta svetlost je još šljokičavija, sjajnija, raznobojnija i veselija kada su praznici. Kada čekamo dolazak Božića i radujemo se svim običajima koje on donosi. Ta božićna atmosfera je nešto što Budimpeštu u periodu Adventa ispunjava posebnom radošću, osmesima i lepim emocijama.

Od kraja novembra, pa sve do prvih dana nove godine, Budimpešta se pretvara u jednu božićnu bajku, koja privlači more posetilaca. Možda i zato što je pre par godina proglašena za najpristupačniju božićnu destinaciju u Evropi.

Kraljica Dunava svoju kraljevsku odeždu dobija posebno u vreme božićnih praznika, kada je čarobnija nego ikada, svečanija nego ikada i neponovljivo romantična. Zato vam preporučujem da razmotrite ovaj grad kao opciju gde ćete provesti bar jedan produženi vikend tokom decembra.

Praznična Budimpešta vas čeka tokom perioda Adventa, četiri nedelje do katoličkog Božića, kada su svi božićni vašari već otvoreni i sa predivnom prazničnom atmosferom. Karakteriše ih i jedinstvena gastronomska ponuda, koju čine tradicionalna mađarska božićna jela: riblja čorba, sarma, štrudla sa makom, lešnikom ili kestenom. Krampampuli je mađarski tradicionalni punč, koji se pije u vreme božićnih praznika, a rakija od kajsije se naziva palinka i takođe je piće koje je tokom ovog perioda veoma popularno. Dolazak Deda Mraza se slavi 6. decembra, na dan Svetog Nikole, kada je posebno interesantno deci.

Ako se u Budimpešti zateknete za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, od početka decembra do početka januara, možete koristiti tri tramvajske linije koje su ukrašene i sa novogodišnjom atmosferom (božićni tramvaji): 2A, 19 i 47.

Svečanoj atmosferi doprinosi dekoracija, kao i božićni vašari koji se organizuju na nekoliko mesta u gradu (trg Verešmarti, Bazilika Sv. Stefana, i još na mnogim gradskim i prigradskim lokacijama).

U ovom tekstu delim najlepše božićne vašare u gradu, koje morate posetiti ako u Budimpeštu dođete u periodu Adventa, kao i iskustva koja tom prilikom morate doživeti.


1. Božić sa stilom u palati Grešam

Na Ruzveltovom trgu se nalazi Grešam palata, izgrađena u art nuvo stilu 20. veka, pretvorena u luksuzni hotel. Palata ima svoj božićni vašar, koji se održava u Zrínyi pasažu hotela.

Kada se uđe u palatu i pasaž, može se uživati u fantastičnom zimskom ambijentu i božićnim pesmama, uz raznorazne mađarske specijalitete i umetničke radove i rukotvorine. Ujedno možete obići i hol hotela i uživati u fantastičnom enterijeru. Kako je ovo hotel najviše klase, na vratima će vas dočekati i ispraćati vratari.

Vašar se otvara krajem novembra i traje do kraja decembra. Radno vreme je od ponedeljka do četvrtka od 13:00-21:00, a od petka do nedelje od 10:00-22:00.


Božić sa stilom u palati Grešam

2. Igra svetlosti na fasadi bazilike Sv. Stefana

Za vreme Adventa se ispred bazilike održava božićni vašar, koji počinje poslednje nedelje novembra i traje do 1. januara. Prostor je kao namenjen za ovakve prilike i prelepo izgleda pod božićnom rasvetom i dekoracijom. Tu je jelka visoka 8 m, razne ukusne grickalice, besplatno klizalište za decu i razni ručni radovi, koji mogu biti idealan praznični poklon za vama drage ljude.

Ako imate sreće da bude lepo vreme, možete ovo šarenilo posmatrati i sa vidikovca na vrhu bazilike. Ispred bazilike se nalaze i jasle, koje simbolišu rođenje Hrista, i posebno su zanimljiva atrakcija za fotografisanje.

Fasada bazilike od kraja novembra svako veče bude oslikana svetlima koja prikazuju razne slike u pokretu. Najčešće su to scene koje prikazuju cikluse života i scene smene godišnjih doba, praćene svečanom i emotivnom muzikom. Na samoj fasadi ukrašenoj pahuljama snega ćete videti odbrojavanje do naredne “predstave”, koju možete gledati na otprilike svakih pola sata. Traje nekoliko minuta.

Vašar je posebno poznat po umetničkim radovima koji se ovde mogu naći. Videćete brojne kućice oko bazilike i u susednim ulicama. U njima se mogu kupiti ručno rađene čokoladne bombone, kožne rukavice, dizajniran nakit, vino od jagode, palinka, kurtoš kolač (čeka se u redu, cena oko 5€), langoš (oko 7€), pečeno meso na lepinji (porcija oko 15€), kobasice, gulaš sa krompirom na lepinji (oko 10€), itd. Svuda se čuju božićne pesme, pije kuvano vino, a punč probajte smo ako volite jak alkohol, jer ga Mađari prave tako što u kuvano vino sipaju rakiju! Samo imajte u vidu da su cene hrane evropske. Oko klizališta su postavljene klupe, na kojima možete pojesti kupljeno.

Vašar odiše pravom tradicionalnom atmosferom, a domaćini se trude da prikažu kako se hrana koju nude priprema na tradicionalan način. Ambijent je nestvarno lep i romantičan. Veselo je i puno ljudi. Moja je preporuka da dođete ranije u toku dana, jer je uveče velika gužva.

Ako vam je potreban parking, odmah uz baziliku se nalazi moderna automatizovana garaža. Cena parkiranja je oko 2€ po satu, a svakih narednih pola sata se naplaćuje oko 1€.


Igra svetlosti na fasadi bazilike SvStefana
Igra svetlosti na fasadi bazilike SvStefana
Igra svetlosti na fasadi bazilike SvStefana
Igra svetlosti na fasadi bazilike SvStefana

3. Najveći božićni vašar na kultnom trgu Verešmarti

Trg Verešmarti u vreme Adventa dobija božićni vašar, sa mnoštvom drvenih kućica, iz kojih vas mame razni mirisi ukusne mađarske kuhinje. Ovo je istovremeno i najpoznatiji božićni vašar u gradu, na kome vas, logično, očekuje i najveća gužva, posebno u večernjim satima.

Vašar počinje krajem novembra i traje do 1. januara. Centralna lokacija je prostor ispred poslastičarnice “Žerbo”. Oko 100 tezgi se postavlja oko prelepe jelke. Tu se održavaju koncerti, radionice za decu, poseta Deda Mraza početkom decembra, a i služi se fantastična hrana: sarma, gulaš, meso na roštilju, lepinje pečene na glinenim pločama, štrudle i druge poslastice, mirišljavi zimski napitci (kuvano vino, krampampuli, čaj).

Hranu koja će se prodavati u kućicama bira i odobrava poseban žiri eksperata za narodnu umetnost. Sve se priprema na licu mesta, u zaista fascinantno opremljenom i uređenom prostoru. U skladu sa tim, hrana ima i visoku cenu. Može se osetiti miris tradicionalnih medenjaka, kuvanog vina, cimeta i borovine.

Programi se održavaju svakog dana od 17:00-20:00. Vikendom pre podne na binama nastupaju lutkarska pozorišta. Svake godine po neka mađarska regija bude specijalni gost, koji ima zadatak da predstavi običaje i tradiciju kraja iz kog dolazi. Takođe, svaku sezonu prati i novi dizajn božićne šolje, koju možete poneti kući za uspomenu. Može se kupiti u svakoj kućici koja prodaje kuvano vino ili čaj.

Na trgu se nalazi čuvena poslastičarnica "Žerbo", u kojoj morate probati žerbo kolač. Početkom decembra se prezentuje i vizuelni šou - igra svetlosti, na fasadi poslastičarnice, kada animirane svetlosne slike prekrivaju fasadu. Šou traje oko tri minuta i emituje se svakog dana u 17h, 18h, 19h i 20h.

Pored igre svetlosti, tokom Adventa se prozori poslastičarnice pretvaraju u Advent kalendar, koji svakodnevno odbrojava dane do Božića. Ako želite da svratite i probate neki od njihovih fantastičnih kolača, u otmenom starinskom ambijentu, računajte da ćete čekati u redu nekih pola sata. Cene kolača su oko 7-8€.


Najveći božićni vašar na kultnom trgu Verešmarti
Najveći božićni vašar na kultnom trgu Verešmarti

4. Šljokičavost “Modne ulice”

Sa trga Verešmarti polazi i „Modna ulica“ (Deák Ferenc utca), u kojoj se u vreme Adventa nalazi još jedan božićni vašar, sa prelepom jelkom ispred hotela Kempinski Corvinus.

Ovde takođe možete probati razne vrste hrane i pića, štrudle i druge poslastice, lepinje sa raznim prelivima. Može se kupiti i kurtoš kolač, proizvodi od mangulice (svinja koja potiče iz Mađarske) i različiti suveniri, keramika, grnčarija. Kućice sa hranom i suvenirima se nalaze uglavnom na početku ulice, nedaleko od trga.

U ulici se nalazi mnoštvo luksuznih dizajnerskih radnji, pa otuda i njen nadimak “modna ulica”. U skladu sa otmenošću je i dekoracija, šljokičava i šljašteća, sa elementima koji podsećaju na visoku modu. Neke od fasada su ukrašene tako da menjaju boje, pa je i to atraktivna “predstava” za posetioce.

Ulica se završava "Starbucks" kafeom, u kome možete popiti šolju kafe sa đumbirom. Prošetajte svakako. Moderno je i drugačije.


Šljokičavost “Modne ulice”
Šljokičavost “Modne ulice”

5. Igre sa Deda Mrazom u Városháza Parku

Na kraju Deák Ferenc ulice i na istoimenom trgu (Deák Ferenc trg) se nalazi Városháza Park, uz kome možete posetiti još jedan božićni lokalitet sa malo drugačijom ponudom. Iako je prethodnih godina ovde bio božićni vašar sa možda i najlepšom rasvetom u gradu, sada se ovde nalazi zabava za najmlađe.

U parku je postavljen ogroman balon, u kome su instalirane razne postavke za igru. Liči na veliku prazničnu igraonicu, u kojoj deca rešavaju Deda Mrazove zadatke. Na samom ulazu ih očekuje upravo Deda Mraz i njegovi vilenjaci, tako da ćete ih lako primetiti.


6. Božićni vašar sa seoskom atmosferom u Obudi

Ako želite da iskusite nešto drugačije, i u samom gradu posetite božićni vašar koji odiše seoskom atmosferom, preporučujem da odete do Obude, jednog od delova grada. Na glavnom trgu (Fo ter) i trgu Szentlelen ćete videti veliki broj drvenih kućica, klizalište, romantični starinski karusel, božićne jasle, binu za koncerte, slušati božićne pesme, i osetiti neku posebnu prazničnu atmosferu. Šarmantno i ljupko.

Cene na ovom božićnom vašaru su nešto niže nego na onima u centru Budimpešte. Ponuda hrane je veoma raznovrsna, s obzirom na to da sam vašar nije veliki. Oko klizališta su postavljene klupe, na kojima možete pojesti kupljene obroke. Langoš je oko 3.5€, porcija kolenice je oko 10€, kuvano vino je oko 3.5€ (služi se u plastičnim čašama koje možete poneti za uspomenu), punjeni vafl je oko 5€.

Ukoliko ne uspete da nađete parking u zoniranim ulicama, blizu glavnog trga se nalazi garaža “Florian Udvar”, u kojoj je parkiranje po satu oko 1.5€.


Božićni vašar sa seoskom atmosferom u Obudi
Božićni vašar sa seoskom atmosferom u Obudi
Božićni vašar sa seoskom atmosferom u Obudi
Božićni vašar sa seoskom atmosferom u Obudi
Božićni vašar sa seoskom atmosferom u Obudi

7. Zabava za stare i mlade na Varkert bazaru

Za nešto moderniju zabavu, preporučujem da posetite Varkert Bazar, koji se održava svake nedelje od 10h, ali samo tokom decembra. Ovde možete očekivati veliku ponudu ručnih radova i zabavno-muzički program, za decu i odrasle. Dočekaće vas Deda Mraz i njegovi vilenjaci, koji će vas animirati da se priključite zabavi.

Bazar se održava u zatvorenom prostoru (izložbena sala) raskošnog objekta koji se naziva Varkert bazar, a nalazi se u podnožju Budimskog zamka, na prelepom šetalištu uz Dunav, s pogledom na mađarski parlament. Stoga, preporučujem da nakon razgledanja ručnih radova na bazaru, obavezno prošetate i kejom. Možete se popeti i stepenicama do arkada sa vrtom i lepim pogledom na Dunav.

Parking možete naći na zoniranim parkiralištima u istoj ulici, uz samu obalu. Vikendom je parking besplatan.


Zabava za stare i mlade na Varkert bazaru

8. Praznična kupovina i vašar kod Corvin Plaze

Ako tražite mesto gde možete otići u prazničnu kupovinu, nakon koje ćete moći da prošetate kroz još jedan od gradskih božićnih vašara, uputite se do tržnog centra “Corvin Plaza”, koji se nalazi u centru grada. Iako je ušuškan i skriven među zgradama i gradskim ulicama, ogroman je i sa vrlo raznolikom ponudom. Za svakoga po nešto, po cenama kao u Srbiji ili za nijansu višim.

Ispred glavnog ulaza u tržni centar se nalazi mali, ali izuzetno šarmantan, lokalni božićni vašar. Ima 10ak kućica u kojima se uglavnom prodaje hrana, a neke od njih imaju i jedinstvenu ponudu specijaliteta koje sam samo ovde imala priliku da vidim.

Obavezno probajte fenomenalan, ogroman kurtoš kolač. Sprema se na licu mesta, pa je tako potrebno i da sačekate 10ak minuta. Može biti filovan ili klasičan. Od sastojaka koje odaberete zavisi i cena, od oko 5€, pa na dalje. Meni se dopao najobičniji “vanilija”, koji na površini ima samo krckavi karamelizovani šećer. Odličan je!

Ispred kućica je postavljen veliki broj barskih stolova, za kojima možete pojesti ono što kupite. Kako je ovaj deo grada miran, lep i ušuškan, preporučujem i da prošetate po okolini. Parking možete iskoristiti u okviru tržnog centra (nedeljom se ne plaća).


Praznična kupovina i vašar kod Corvin Plaze
Praznična kupovina i vašar kod Corvin Plaze
Praznična kupovina i vašar kod Corvin Plaze

9. Vintage vašar u Gozsdu Udvar

Ova ulica-pasaž neobičnog naziva vam je verovatno poznata kao mesto gde ćete u Budimpešti na jednom mestu naći najveći broj različitih restorana. Dakle, ovo je mesto gde možete probati raznorazne specijalitete, ali imajte u vidu da nedeljom veliki broj lokala ne radi. Ovde ćete naći čak i restoran Džejmija Olivera.

Kada je u pitanju praznični period, ova ulica-pasaž dobija jedan od neobičnijih božićnih vašara. Duž cele ulice su postavljene tezge, na kojima se prodaju ručni radovi i razni vintage predmeti. Tako ćete ovde moći da kupite stare ploče, vintage slike, ali i ručno rađen nakit.

Dekoracija je fantastična – vesela i razigrana. Baš kao što je i ova ulica. Sve podseća na nastupajuće praznike, a da ste na pravom mestu će vam pokazati i raskošno dekorisani pranični ulazi (u pasaž se može ući iz dve ulice), koji vas jednostavno mame da uđete unutra.


Vintage vašar u Gozsdu Udvar
Vintage vašar u Gozsdu Udvar
Vintage vašar u Gozsdu Udvar


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Budimpešta: Šta videti i iskusiti u kraljici Dunava

Sentandreja: Bajkoviti izlet blizu Budimpešte

Kečkemet: Pauza na putu za Budimpeštu


Sentandreja: Bajkoviti izlet blizu Budimpešte

Prava je šteta posetiti Budimpeštu, a ne napraviti izlet u Sentandreju, romantični gradić bitan za istoriju Srba. Od Budimpešte do Sentandreje ima oko 25 km, što je oko pola sata vožnje, obalom Dunava, u pravcu Margitinog ostrva. Iako je ovo, po mom mišljenju, obavezan izlet iz Budimpešte u bilo koje doba godine, nemojte propustiti da posetite ovaj gradić u periodu Adventa.


Budimpešta: Šta videti i iskusiti u kraljici Dunava

Često opisivana kao "Mali Pariz Srednje Evrope", Budimpešta je poznata po brojnim istorijskim spomenicima, koji odražavaju njenu kulturu staru preko 1.000 godina, na koju su trag ostavili Rimljani, Turci, kao i unija sa Austrijom. Glavni je grad Mađarske, „kraljica Dunava“, jedan od najlepših evropskih gradova. Ovaj nadimak je i dobila jer se nalazi na obalama Dunava, a nastala je spajanjem nekoliko delova - Budima, Obude i Pešte.


Kečkemet: Pauza na putu za Budimpeštu

Ukoliko putujete u Budimpeštu kolima, možete napraviti pauzu i svratiti u osmi po veličini grad u Mađarskoj – Kečkemet. Grad se nalazi oko 90 km od srpske granice i gotovo isto toliko od Budimpešte. Ime grada potiče od reči „kecske” (što znači „koza”), koja je i ukras gradskog grba.