Bijeljina: Šta videti i iskusiti u srcu Semberije


Bijeljina: Šta videti i iskusiti u srcu Semberije



Autor fotografija:

Bojana J.


Bijeljina, grad uz granicu sa Srbijom, zanimljiv je za jednodnevne izlete sa ovih prostora. Odlična je destinacija za porodice sa decom, bilo da dolazite zimi ili leti.

Iz Beograda do Bijeljine treba oko 2h vožnje. Jedna opcija je put preko Kuzmina i graničnog prelaza Sremska Rača, a druga preko Bogatića i graničnog prelaza Pavlovića most (plaća se taksa za prelazak preko mosta 160 dinara). Troškovno i vremenski vrlo slično. Za automobil nije potreban zeleni karton. Odrasli prelaze granicu sa ličnom kartom, dok je za decu potreban pasoš. Gorivo je jeftinije nego u Srbiji.

U ovom tekstu ću vam dati nekoliko predloga kako da provedete jedan sadržajan i zabavan dan u Bijeljini, kao i iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti.


1. Bijeljina kao šoping destinacija: FIS

Na samom ulasku u Bijeljinu, uvek prvo svratimo u kupovinu tržni centar "FIS", u kome možete naći bukvalno sve što vam padne na pamet. Povoljnu odeću (posebno kada su sniženja - zimski popusti su nakon Nove godine), lep pamuk, domaću posteljinu, izuzetno povoljne igračke, razne stvari za kuću, hranu. Sve to po nižim cenama nego u Srbiji.

Radno vreme je od 8-21h svakog dana osim nedelje, koja je neradna. Plaća se u konvertibilnim markama (KM), mada je lakše plaćanje deviznom karticom. Unutra imate menjačnicu, kao i toalet. Ispred je veliki parking. Pored se nalazi i radnja "Tropic", koja uglavnom nudi prehrambene namirnice.


Bijeljina kao šoping destinacija: FIS

2. Etno selo “Stanišići”: Najveće etno selo na Balkanu

Nemojte propustiti da odete do najpoznatije turističke atrakcije Bijeljine etno sela “Stanišići”, najvećeg etno sela na Balkanu. Nalazi se na izlazu iz Bijeljine, na 3 km prema Pavlovića mostu. Čini ga 20ak autentičnih kuća, koje su prenete iz okolnih sela. Kuće pripadaju dinarksom tipu. Kompleks je upotpunjen hotelom, igraonicom, spa centrom, restoranom, kamenim mostovima, jezercima, mini ZOO vrtovima, sa krunom na vrhu - manastirom Svetog Nikole Letnjeg. Imam utisak da svaki put kada dođem, ima novog sadržaja.

Etno selo je osnovano 2003. godine, zahvaljujući inspiraciji gospodina Borisa Stanišića. On je godinama putovao po srpskim selima u Bosni, u potrazi za starim kućama i predmetima, koji potiču s kraja 19. i početka 20. veka, koje bi mogao da prenese na ovaj prostor i tako stvori jednu nostalgičnu celinu. Tako je napravio autentično planinsko selo u sred semberske ravnice. U selu se mogu uočiti dve celine: jedna koja predstavlja staro selo i život u njemu, i druga okrenuta ka duhovnom životu sela.

Prva celina prikazuje kako se nekada živelo. Čine je zapravo drvene kuće brvnare. Dakle gotovo sve su otvorene za posetioce i u njih možete ući i pogledati sve te nostalgične predmete koji oslikavaju nekadašnji život u planinskim selima. Kuće su povezane kamenim stazama, sa brojnim potocima i jezerima. Tu se mogu videti vodenice, mlekarnik, kovačnica, bunar, ambar, itd. Mlin potočar je napravljen 1937. godine i još je u upotrebi, kao i vodenica iz 1917. godine, u kojima se još uvek melje brašno za pogače koje se služe u njihovom restoranu. U jednoj od kuća je smeštena suvenirnica, u kojoj se mogu kupiti ručni radovi, ali i standardni suveniri poput magneta.

Druga celina prikazuje duhovni život sela, a ovde preovlađuje kamen, koji je dočarava mistiku i bogatstvo srednjevekovne arhitekture. Duhovna celina je skup replika objekata značajnih za pravoslavlje. Od dela sela koji prikazuje život ljudi, simbolično je povezana velikim kamenim mostom, replikom Kozje ćuprije iz Sarajeva. Preko njega se dolazi do krstionice. U centru ove celine, kao kruna koja nadvisuje sve ostalo, nalazi se manastir Svetog Nikole Letnjeg, replika manastira Kumanice, zadužbine Nemanjića. U njemu su položene čestice moštiju Cara Uroša i Svetog oca Nikolaja. Kod manastira se mogu kupiti sveće i suveniri.

Pogled koji se pruža sa terase manastira je jedan od najlepših prizora koji ćete videti kada posetite ovo etno selo. Odavde se vidi i amfiteatar na jezeru, u kome se tokom leta održavaju razne kulturne manifestacije.

Ručali smo u restoranu u okviru etno sela. Probali smo teleću čorbu, bosanske ćevape, podvarak i piletinu sa vrganjima i orasima (pravi specijalitet). Cene su dosta niže nego u Beogradu (možete platiti i u dinarima ili evrima, takođe).

Posle ručka smo proveli bar sat vremena u obilasku etno sela, prelasku visećeg mosta, igranju sa životinjicama i vožnji vozićem. Cena vožnje je oko 0,5€ za decu do 12 godina, deca mlađa od 2 godine ne plaćaju, dok je za odrasle oko 1€. Iako je vožnje kratka i traje svega 5-10 minuta, deci je jako zanimljivo, posebno jer se prolazi i kroz jedan tunel.

Pored početne stanice vozića “Podlugovi”, nalazi se i Nojeva barka. Pročitala sam priču da je jedan čovek iz Bosne želeo da sagradi brod kojim bi zaplovio ka Australiji. Gradili su ga majstori iz Zagreba, po engleskom projektu, ali su izbili sukobi u Bosni, pa je brod, iako skoro završen, ostao u stanju u kome je bio do tog trenutka. Nikada nije otplovio i danas se nalazi na samom ulazu u etno selo.

Na ulazu postoji veliki parking, a ulaz u selo se ne plaća. Kod parkinga se nalaze toaleti.

Iako mislite da je ovo destinacija kada su lepi dani, obavezno svratite da selo vidite i pod snegom. Čarobno je!


Etno selo “Stanišići”: Najveće etno selo na Balkanu
Etno selo “Stanišići”: Najveće etno selo na Balkanu
Etno selo “Stanišići”: Najveće etno selo na Balkanu
Etno selo “Stanišići”: Najveće etno selo na Balkanu
Etno selo “Stanišići”: Najveće etno selo na Balkanu

3. Restoran “Semberski salaš”: Gastronomsko uživanje pored bazena

Prilikom jedne od poseta Bijeljini, svratili smo na ručak u restoran "Semberski salaš", koji se nalazi odmah preko puta etno sela "Stanišići". Zapravo, reč je o jednom letnjem kompleksu, sa restoranom, bazenima, novim akva parkom, igralištem za decu, ZOO farmom i pratećim sadržajem.

Definitivno mesto na kome možete provesti ceo dan. Uglavnom su posetioci roditelji sa decom, za koju je ovde pravi raj. U okviru kompleksa imaju bazen, kao i akva park u koji se ulaz plaća. Uz bazene su toaleti (izuzetno uredni), svlačionica i tuševi. Imate mogućnost da ručate odmah tu uz bazen, ili da se sklonite duboko u hladovini ogromne bašte. Kad je sunce malo slabije, deca mogu da se zabavljaju u velikom i lepo uređenom igralištu, da se igraju sa životinjama ZOO farme, šetaju i voze bicikl popločanim stazama, a vi možete popiti piće posmatrajući ih kako se igraju. Stariji mogu koristiti terene za fudbal i košarku.

Kada je hladno vreme, na raspolaganju je unutrašnji deo restorana, koji je vrlo lepo sređen i oslikan. Ambijent je bajkovit.

Kad je u pitanju hrana, imajte u vidu da su porcije ogromne. Mi smo naručili njihovu platu za dve osobe (miks raznih vrsta mesa, povrće, pomfrit). Kada je stigao tanjir, jasno nam je bilo da je ova porcija dovoljna za četvoro! Sve je jako ukusno spremljeno. Domaći hleb morate probati! U meniju imaju i nekoliko jela od mesa mangulice, a kažu da su im odlične i palačinke.

Vrlo su ljubazni i predusretljivi. Ispred restorana je ogroman parking. Možete platiti u kojoj god valuti želite. Cene su niže nego u Beogradu. Gužve ima, ali se može naći mesto.


Restoran “Semberski salaš”: Gastronomsko uživanje pored bazena
Restoran “Semberski salaš”: Gastronomsko uživanje pored bazena
Restoran “Semberski salaš”: Gastronomsko uživanje pored bazena

4. Zalazak sunca iznad manastira Svete Petke

Ako krenete ka centru grada, nećete moći a da ne primetite velelepni manastir Svete Petke, koji će vas mamiti da svratite i posetite ga, svojim zlatnim kupolama u ruskom stilu.

Manastir je novijeg datuma, prelepo sređen i održavan, smešten u ogromnom, raskošnom dvorištu. Ispred manastira se nalazi veliki parking, na kome možete parkirati auto. S obzirom na to da ulazite na sveto mesto, vodite računa kako ste odeveni. Možete posetiti dvorište i crkvu, a u samoj crkvi je zabranjeno fotografisanje. U periodu zalaska sunca su boje predivne pastelne i još više naglašavaju odsjaj zlatnih kupola.

Ako u okolini tražite mesto za ručak, odmh iza manastira se nalazi restoran "Pet jezera", sa lepim ambijentom i pogledom na zlatne kupole. Uvek je gužva, a posebno je lep ambijent za letnji period, jer ima divnu baštu.


Zalazak sunca iznad manastira Svete Petke
Zalazak sunca iznad manastira Svete Petke
Zalazak sunca iznad manastira Svete Petke

5. Šetnja centrom grada

Sam centar grada obično ostavimo za kraj obilaska ovog kraja. Za šetnju po centru vam treba oko 1h. Prošetajte kroz nekoliko ulica koje čine centralnu zonu, a koje su prepune prodavnica, ćevabdžinica, "pekoteka" koje nude vrhunski burek. Parking ćete naći kod samog glavnog trga, u zoniranim ulicama. Plaća se 0.5 evra, popunjavanjem kartica koje kupujete na trafici.

Preporučujem da u šetnju krenete sa Trga Kralja Petra I Karađorđevića. Simbol grada je spomenik Kralja Petra I, na kome je predstavljen kralj, koji sa konja mačem ubija troglavu zver, koja predstavlja tri carstva poražena u I svetskom ratu. Na trgu se nalazi zgrada Skupštine grada, građena u periodu od 1908-1909. godine, u neoklasicističkom stilu, kao i najveći u centru tržni centar "Emporium".

U perodu oko Nove godine i Božića, na glavnom trgu vas očekuje praznični "Zimski korzo" - nekoliko kućica u kojima se prodaju suveniri i praznična dekoracija, kuvano vino, a tu je i klizalište.

Manastir Sv. Vasilija Ostroškog se nalazi na 200 m od Skupštine, sa zvonikom sa satom, visine preko 30 m, koji je upadljiv gde god se kretali. U hramu se nalazi pokrov sa moštima Svetog Vasilija Ostroškog i deo moštiju Svetog Sisoja Velikog. Posebnu vrednost manastirske crkve predstavlja kopija čudotvorne ikone Trojeručice, poklon Hilandara. Svratite i do gradskog parka, gradske zelene oaze, u kome se nalazi igralište za decu.

Sa istorijom grada se najbolje možete upoznati u Muzeju Semberije, koji se nalazi u najstarijoj zgradi u Bijeljini. Tu je smeštena najveća i najznačajnija kolekcija srednjovekokvnih natpisa, sa 23 ćirilična natpisa na staroslovenskom jeziku.

Ukoliko ogladnite od šetnje, predlažem da svratite na ručak u restoran “Lovac”, koji se nalazi u samom centru. Predstavlja jedan od najstarijih restorana u gradu. Ima malu lepu baštu, ali i unutrašnjost dekorisanu u etno stilu. Unutrašnjost je izgrađena sa 160 godina starim drvenim gredama i ciglama, od nekadašnje austro-ugarske kasarne u Johovcu, a potom škole u Čengiću. Preporučujem da probate bosanske ćevape. Ovo je predlog za ručak, dok za doručak obavezno idite na burek (podrazumeva se da je burek uvek sa mesom).

U centru obavezno probajte kolače u poslastičarnici "Mozart". Izvrsni su i povoljni, a izbor je ogroman. Bukvalno "šlag na torti" jednog divno provedenog dana.


Šetnja centrom grada
Šetnja centrom grada
Šetnja centrom grada
Šetnja centrom grada
Šetnja centrom grada
Šetnja centrom grada


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Trebinje: Šta videti i iskusiti u Dučićevom gradu sunca

Višegrad: Šta videti i iskusiti u čuvenom gradu na Drini

Sarajevo: Šta videti i iskusiti u gradu bureka i ćevapa


Trebinje: Šta videti i iskusiti u Dučićevom gradu sunca

Jedinstven grad, sa jedinstvenom atmosferom. Nije primorski, ali ima mediteranski duh. Zato se ovde oseća miris mediteranskog voća, maslina, smokve, lavande. Koliko je ovaj grad lep i jedinstven, govori i to što je Dučić ovde pisao čuvena "Jutra sa Leotara", inspirisan ovom opakom planinom visokom 1.224 m, koja se nadvija nad gradom i čini njegovu prepoznatljivu panoramu.


Sarajevo: Šta videti i iskusiti u gradu bureka i ćevapa

Pozdravljam vas iz grada koji mnogi nazivaju "Evropskim Jerusalimom". U Sarajevu sam po ko zna koji put, ali ponovo osećam euforiju. Na mestu gde se spajaju Istok i Zapad, i teritorijalno, i verski, i kulturalno. Oko vas vijore šarene marame, zveckaju fildžani, ispija se salep. Sve miriše na vrhunske baklave, burek i ćevape. U tekst sa vama delim najvažnije informacije kada putujete u ovaj grad.


Višegrad: Šta videti i iskusiti u čuvenom gradu na Drini

Ovim tekstom “putujemo” do Višegrada, malog, ali sadržajnog grada u Republici Srpskoj. Turistički je postao značajan zahvaljujući Ivi Andriću i ćupriji (iz Andrićevog romana “Na Drini ćuprija”) - mostu Mehmed paše Sokolovića. Lepotu Višegrada upotpunjuje Drina, koja gradi drugi po veličini rečni kanjon u Evropi, kojim možete krstariti brodovima. Sam grad je mali i može se obići za 2-3 sata.