Bačka Palanka: Destinacija za letovanje u Srbiji


Moram vam se pohvaliti da sam prethodne godine i pored situacije koja nas je snašla, ipak osetila neku morsku atmosferu. Ne, nisam uspela da se dočepam primorja, već smo sasvim nenadano otišli do Bačke Palanke, na jedno dunavsko jezero! Iako već 35 godina (da, toliko već!) živim u Srbiji, nikada nisam bila u Bačkoj Palanci, pa čak ni u ovom delu Vojvodine. Ono što sam zatekla me je oduševilo, a predlog jednodnevnog izleta kakav smo mi napravili, možete naći u ovom tekstu.


Jezero Tikvara - vojvođanska zamena za more

Kada smo tražili vikend destinaciju, uslov je bio da postoji dobro mesto za kupanje. Sasvim slučajno smo saznali da bačkopalanačko jezero "Tikvara" može poslužiti u tu svrhu.

Od Beograda vam treba oko 2h vožnje (oko 140 km). Već sam prilaz mestu mi je bio interesantan: Dunav, bujna priroda, brojne čarde koje se nižu uz put. Glavni element koji sve povezuje - voda! Kada smo se približavali plaži, upravo sam imala taj osećaj kao da sam došla na more: gusti drvoredi pored kojih se proteže pešačka staza, miris sveže pripremljene ribe, peščana plaža sa suncobranima od trske u čijoj pozadini se vide obrisi katedrale i tvrđave (susedne države Hrvatske).

Ovo mesto je definitivno za mene jedno od najvećih iznenađenja u prethodnoj godini, koja je bila posvećena obilasku Srbije. Toliko toga smo videli, a toliko toga u okolini je ostalo na listi za drugi put. Biće ga sigurno! Mir koji se ovde oseća mislim da ne možete doživeti na drugom mestu. Sada me i ne čudi zašto se kaže "mirna Bačka".

Što se tiče korisnih informacija, kola možete parkirati na parkingu ili pored drvoreda. Plaža je sa najsitnijim peskom, u kome ćete naći divne rečne školjke. Ima tuševa i kabina za presvlačenje. Hlada gotovo i da nema, tako da obavezno ponesite suncobran i igračke za igranje u pesku. Voda je mlaka i prijatna, ima plićaka, ali ne dugo. Ovo je zapravo rekreativni kompleks iz kog su potekli brojni kajakaši, a čini ga i nekoliko sportskih terena. U okolini ima nekoliko čardi ako želite ovde da ručate, a videli smo da mnogi meštani ovde i roštiljaju.

Čarda "Dunav" - ručak na obali jezera

Iako smo pored puta za Bačku Palanku videli reklame za brojne čarde, nije nam se išlo s plaže, tako da smo odabrali da ručamo u čardi "Dunav", na samoj obali jezera, sa fascinantnim pogledom na isto.

Mesto smo rezervisali kada smo došli ujutru na plažu, inače, da to nismo uradili ne bismo ovde ni mogli da ručamo. U vreme ručka je krcato, pa sve negde do 16h. U ovom periodu je rezervacija neophodna. Čarda je uređena skromno, ali je sve besprekorno čisto i uredno.

Iako smo na ručak čekali malo duže, ukus hrane koja nam je stigla je bio božanstven. Za one koji ne jedu ribu, u ponudi je i klasičan meni. Cene su malo niže od beogradskih. Porcije su ogromne i baš bogate.

Probala sam prženog soma, uz koji kao prilog ide pirinač, krompir salata i dalmatinsko varivo. Ovo je bila jedna od najlepše spremljenih riba koje sam ikada jela! Ostatak ekipe se zadržao na klasicima. Posebno mi se svidelo kako je izgledala pileća Karađorđeva sa sosom od pečuraka, i piletina simboličnog naziva "Dunav" - rolovana piletina sa pršutom i kačkavaljem, umotana u slaninu i posuta kačkavaljem.

Ergela Karađorđevo - nekad diplomatsko mesto, danas raj za decu

U okolini Bačke Palanke ima zaista pregršt zanimljivih atrakcija. Za mnoge nisam ni znala, dok nisam videla reklame i putokaze pored puta. Ona za koju sam svakako čula i želela da posetim je Karađorđevo, poznato po istoimenoj ergeli konja, koje se nalazi 15ak minuta vožnje od Bačke Palanke.

Samim tim što ovde postoji ergela, jasno vam je da je ovo mesto raj za decu. Ogromno prostranstvo, divno uređeno, dosta sadržaja. Na raspolaganju vam je obilazak ergele, muzej konjarstva (bio je zatvoren kad smo došli, nedelja popodne), jahanje ponija, hipodrom kada ima nekih događaja, vožnja fijakerom, restoran (nismo bili, delovao je manje aktivno, tako da ne znam kakva je hrana i usluga).

Ulaz je besplatan. Možete prošetati tokom celog dana, ali imajte u vidu da vikendom već oko 14h mnogi sadržaji prestaju sa radom (npr. jahanje konja više nije moguće). Trebaće vam oko sat vremena da prošetate kroz kompleks, ali ovde možete provesti i više vremena. Prostor u kome se nalazi je zapravo specijalni rezervat prirode. Divno je za šetnju i ima dosta prostora za igru, kao i jedno lepo uređeno igralište za decu. Deca takođe uživaju i u druženju sa ponijima. Ima klupa za sedenje, jedan improvizovani kafe koji nije radio kad smo došli (mislim da sam videla da radi nedeljom do 16h), toaleti, česma.

Inače, ergela se nalazi u sastavu vojne ustanove "Morović" i osnovana je 1885. godine. Stariji ovo mesto pamte još iz Titovog perioda, kada su se ovde organizovali diplomatski prijemi, a u restoranu u sklopu kompleksa kuvali za zvanice naši najprestižniji kuvari. Danas, iako se o istoriji ovog mesta samo priča, iznenadilo me je to što kompleks nije zapušten. Izuzetno lepo izgleda i preporučujem vam da obavezno svratite kada ste u ovom kraju.


Zalasci sunca u Gložanu

Nakon divno provedenog dana, iz ovog kraja nas je ispratio neverovatan zalazak sunca! Sasvim slučajno, kada nismo našli mesto u jednom etno restoranu pored puta u kom smo planirali da večeramo, po preporuci meštana, svratili smo u restoran "Oaza", koji se nalazi u mestu Gložan.

Par dana pred put sam čula za ovo mesto kao interesantno za porodice sa decom, ali zapravo nisam ni znala da smo baš tu stigli, sve dok nisam videla naziv restorana. Odmah da vas upozorim, nikako ne idite predveče, jer ima komaraca u rojevima. Ne pomažu ni sredstva tipa Autan. Vratili smo se istačkani. Međutim, preporučujem vam da ovde dođete i provedete ceo dan, jer ima dosta sadržaja.

Iako ćete ovde naći odličan restoran (probala sam riblju čorbu bez kostiju - ili kako je zovu "BK" - odlična je!), na obali jezera, sa divnim pogledom i nekom posebnom romantičnom notom, ovo mesto nudi još mnogo zanimljivog sadržaja, za zabavu cele porodice.

Ovde ćete zateći čak i apartmane i bungalove u kojima se možete smestiti, posebno ako volite da pecate, jer ćete biti blizu jezera za pecanje. U okviru kompleksa se nalazi i bazen, igraonica, sportski tereni, pa čak i mali ZOO vrt. Zaista raj za decu, ali i nas starij. Toliko od mene, do sledećeg puta...
U nastavku ćete naći mapu atrakcija koje smo posetili.Period posete: septembar 2020. godine


Više detalja možete pronaći na mom Instagram profilu @boyanayow, a možete mi i pisati u komentarima, ukoliko su vam potrebne dodatne informacije.


Autor teksta i fotografija: Bojana Jovanović Lazić

Komentari
Ime

Tekst komentara

4 + 2 = ?