Slovenija: Šta videti i iskusiti u zemlji nestvarne prirode


Slovenija: Šta videti i iskusiti u zemlji nestvarne prirode



Autor fotografija:

Bojana J.


Ako ste razmišljali gde biste mogli da otputujete tokom proleća, a da putovanje bude sadržajno, za svakoga po nešto, od srca bih preporučila da se uputite prema Sloveniji! Pravo vreme su uskršnji i prvomajski praznici, kada je vreme već dovoljno toplo i sunčano, ali sasvim prijatno za istraživanje brojnih atrakcija koje ova “zelena” zemlja nudi. Sloveniju, jedinu zemlju koja u svom nazivu ima reč “LOVE”, krase brojne reke, kanjoni, planine, šume, jezera, pa čak i more. Jedinstven spoj prirodnih atrakcija koji treba doživeti, kao što glasi i turistički slogan ove zemlje “I feel Slovenia”!

U ovom tekstu ćete pronaći iskustava koja, po mom mišljenju, ne bi trebalo propustiti, ako odlučite da posetite Sloveniju.


1. Posetite radionicu liciderskih srca

Prva stanica na putovanju kroz Sloveniju je bio mali grad Radovljica. Radovljica je šarmantan stari grad sa odlično očuvanom arhitekturom. Smatra se čak da je stari grad Radovljice jedna od najbolje očuvanih gradskih struktura u Sloveniji.

Na ulasku u grad, prvo ćete videti Vilu Savnik, rad poznatog slovenačkog arhitekte Ivana Vurnika, koji je nedaleko rođen. Tu se nalazi i jedan “spomenik” posvećen čokoladi, jer je Radovljica najslađi grad u Sloveniji, poznat po najvećem festivalu čokolade u zemlji, koji se održava tokom aprila. U gradu možete videti obnovljene stare palate, umetničku galeriju, Muzej pčelarstva, crkvu. Šetnjom kroz grad ćete se upoznati sa njegovom istorijom, koja prožima svaki ćošak.

Radovljica je poznata i kao mesto u kome možete naći brojne “gostilne” (restorane), u kojima imate priliku da probate tradicionalnu slovenačku hranu. Mi smo otišli u gostilnu “Lectar” koja je smeštena u tradicionalnoj slovenačkoj porodičnoj kući, staroj vise od 500 godina. Važi za jedan od najlepših i najpopularnijih tradicionalnih slovenačkih restorana, ne samo u Radovljici, već i u ovom delu Slovenije. Kada je vedro i sunčano vreme, preporučujem da ručate na ušuškanoj terasi, sa koje se pruža panoramski pogled na grad i okolne planine.

Kada ste u Sloveniji, obavezno probajte tradicionalni specijalitet “gobova juha” (čorba od šumskih pečuraka), koja se u ovom restoranu servira u posudi napravljenoj od testa. Naravno, posudu možete pojesti nakon obroka. U ovoj “gostilni” smo probali gobovu juhu u hlebu, kao i tanjir kuće sa raznim kobasicama i krvavicama, koje su slovenački specijalitet. Osoblje je izuzetno ljubazno i uslužno, a kao suvenir možete poneti visit kartu u obliku liciderskog srca. A zašto baš liciderskog srca?

U okviru “gostilne” postoji Muzej liciderskih srca. Za goste restorana, ulaz u muzej je besplatan. U okviru muzeja možete pogledati kako se prave liciderska srca, koristeći stare, tradicionalne metode, a devojke koje prave kolačiće su obučene u tradicionalnu narodnu nošnju iz 18. veka. Možete videti ceo proces proizvodnje liciderskih srca, ali i kupiti one koje želite da ponesete kao suvenir. Svakako lepo iskustvo, kojim ćete upotpuniti posetu ovom restoranu, koji je naziv i dobio po licideru (“lectar” na slovenačkom jeziku), čoveku koji pravi liciderska srca.


slovenija: radovljica
slovenija: radovljica
slovanija: radovljica

2. Uživajte u tišini Bohinjskog jezera

Posle ručka možete otići do Bohinja, koji je od Radovljice udaljen oko 30km. Bohinjsko jezero, tako mirno i relaksirajuće, predstavlja najveće prirodno jezero u Sloveniji. Pravi je raj za sve ljubitelje prirode, veslanja, jedriličarstva, kajaka, ribolova i dugih šetnji po prirodi, jer oko celog jezera postoji staza za šetnju i vožnju bicikala (oko 12km dugačka). Samo jezero je smešteno u glečerskoj dolini i čini ga oko 100.000.000 kubnih metara vode. Prema jednoj staroj bohinjskoj šali, ta voda je ne više od jedne kofe, ako je kofa dovoljno velika!

Kako je Bohinj proglašen za nacionalni park, gradnja je zabranjena, pa tako na jezeru nema hotela, restorana, prodavnica. Najupečatljivija atrakcija Bohinja je preko 700 godina stara crkva sv. Jovana Krstitelja, jedan od najlepših primera srednjovekovne arhitekture i fresko slikarstva u Sloveniji. Neke od najstarijih fresaka u Sloveniji se mogu videti u crkvi i ispred nje. Kažu da, ako dođete da vidite fresku sveca zaštitnik putnika, sv. Kristofera, oslikanu na crkvi, to će vam doneti sreću tokom ostatka dana.

Ako se već nađete na Bohinjskom jezeru, možete da se provozate žičarom do planine Vogel i uživate u spektakularnom pogledu na planine. Do Vogela se dolazi gondolom, koja se sa oko 550m nadmorske visine za pet minuta izdigne na preko 1.500m. Mi ovog puta nismo imali vremena da čekamo red za gondolu, jer je vikendom i praznicima ogromna gužva.


slovenija: bohinjsko jezero

3. Ispešačite do vodopada Savica

Umesto na Vogel, otišli smo da vidimo obližnji vodopad “Savica”, treću najposećeniju turističku atrakciju u Sloveniji. Definitivno, mesto koje morate posetiti! Spektakularan vodopad je zapravo izvor reke Sava Bohinjska. Savica je jedinstvena u odnosu na druge svetske vodopade. Njen vodotok je podeljen u dva dela, u unutrašnjosti stena.

Putokazi sa glavnog puta vode do prostranog parkinga (sa naplatom), uz koji se nalazi restoran i početak uspona ka vodopadu. Prvi deo staze je blag uspon, do kolibe u kojoj se kupuju ulaznice i suveniri. Odatle počinje uspon koji delom ima uređenu stazu, a veći deo se prelazi stepenicama, i potrebno je oko pola sata pešačenja do samog vodopada. Dakle, put je dosta zahtevan, ali postoje mesta za odmor i predah.

Iako je put dosta naporan, zaista vredi pomučiti se, jer kada stignete na cilj, bićete opčinjeni lepotom ovog jedinstvenog vodopada. Možete kod vodopada ostati koliko želite i uživati u njegovoj lepoti i svežini koju stvara u okolini. Po povratku, na izlasku iz kompleksa se prodaje odličan bohinjski sir, a može se i degustirati.


slovenija: vodopad savica

4. Probajte bledsku kremšnitu

Impresivni Bled, jedna od najvažnijih turističkih atrakcija Slovenije! Nudi brojne aktivnosti, kao što su poseta vili Bled, obilazak tvrđave, vožnja brodom “Pletna” do ostrva, šetnja uređenim stazama… Sasvim dovoljno da se ovde provede čak i nekoliko dana.

Samo jezero je najpoznatije prirodno jezero u Sloveniji, na čijoj obali se odvija život ovog mesta. Pored neverovatne lepote i znamenitosti koje se ovde mogu videti, jezero ima i lekovita svojstva. Početkom 20. veka, jezero Bled se smatralo najlepšim lečilištem u Austrougarskoj. Bled je zapravo vazdušna banja sa termalnom vodom, čija se temperatura kreće od 23-28°C. Nakon II svetskog rata, ovde se nalazila jedna od najznačajnijih državnih protokolarnih rezidencija. Vila Bled i danas postoji, ali je pretvorena u luksuzni hotel.

Kako je Bled izuzetno posećen, u gradu ćete gotovo uvek zateći neki sajam. Na samom Bledu je sve prilično skupo: restorani, parking, ulaznice za atrakcije. Nema besplatnog parkinga. Parking se plaća i nedeljom.

6km duga staza oko jezera je odlična za rekreaciju. Ona vodi i do prelepih vidikovaca, kao i do tvrđave, do koje ima preko 200 stepenika (ali smo kasnije saznali da može da se dođe i kolima). Možete se odmoriti na nekoj od klupa i uživati u pogledu na jezero i ostrvo, planinu Karavanke u daljini, kao i patkice i labudove koji se igraju na površini jezera. Labudovi su jako pitomi, naviknuti na turiste, a čak i poziraju da se fotografišu. U proleće, zbog cvetanja i polena u vazduhu, gotovo sve bude prekriveno žutim prahom, uključujući i vas dok se šetate.

Kada ste već na obali jezera, možete se provozati stazama za fijakere, koje se nalaze oko celog jezera. Fijakeri imaju dugu tradiciju na Bledu. Postoji i udruženje bledskih fijakerista, koje se trudi da očuva ovu dugu tradiciju.

Upoznavanje sa Bledom nije kompletno, ako se ne provozate tradicionalnim čamcem Pletna. Čamce možete prepoznati po šarenim nadstrešnicama, koje štite putnike od sunca i ostalih vremenskih (ne)prilika. Profesija “pletnara” je veoma cenjena i ne može je raditi bilo ko. Titula pletnara se prenosi iz generacije u generaciju, pa je ovo razlog zašto je zanat pletnarstvo ostao u pojedinim porodicama već vekovima. Jedna priča navodi da je pletna dobila naziv po krovu koji je ispleten. Drugo objašnjenje govori da naziv potiče od nemačke reči „plateboot“, što znači „brod sa ravnim dnom“.

Druga opcija, koju smo iskoristili jer je red za vožnju pletnom bio ogroman, je da iznajmite čamac kojim ćete sami odveslati do ostrva na jezeru. Kako je voda mirna, mnogi turisti se odlučuju za ovu opciju. Do ostrva je potrebno oko 20 minuta veslanja, koje nije nimalo lako. Tako da za oko sat vremena možete da odete i vratite se, uključujući i kratak obilazak ostrva sa crkvom. Iskustvo je zaista nezaboravno. Samo približavanje ostrvu i crkvi je prosto bajkovito.

Kada stignete čamcem do ostrva, morate da se popnete uz 99 kamena stepenika, kojima se dolazi do crkve Uznesenja Marijinog, najprepoznatljivijeg simbola jezera. Kako navodi jedna stara legenda, sreća će celog života pratiti bračni par, ako mladoženja uoči venčanja na rukama prenese nevestu preko 99 stepenika, koji vode od obale do ulaza u crkvu. Međutim, u zelenilu ostrva se kriju i drugi zanimljivi objekti, kao što je zvonik, kapela, crkvena kuća, mala isposnička ćelija. Na ostrvu možete čuti crkveno zvono, pa čak i sami zvoniti na istom! Legenda kaže da će vam se na ovaj način ispuniti sve želje.

Priča se da je crkveno zvono, napravljeno početkom 16. veka, na Bled doneo sam papa. Priča kaže da ga je on darivao crkvi nakon što je originalno zvono, koje je poslala jedna udovica u znak sećanja na njenog muža, potonulo na dno jezera tokom oluje. Tako da danas Bled ima par legendarnih zvona. Jedan par na crkvi, a drugi par na dnu jezera. Kao i crkva, i ostali objekti na ostrvu, zidovi i monumentalne stepenice su sačuvali izgled iz 17. veka. Na ostrvu postoji i suvenirnica sa poslastičarnicom.

Kada posetite Bled, morate probati "Blejsku kremnu rezinu" (kremšnitu), koja se ovde pravi po originalnom receptu već više od 60 godina. Iako se mogu kupiti svuda, krempite na Bledu su nešto zaista posebno. Blejsku kremšnitu obavezno probajte u “kavarni” hotela Park. Častite se ovom poslasticom, koja se sastoji od hrskave zlatne kore napravljene od testa sa puterom, preukusnog vanila krema idealne čvrstoće, prekrivenog šlagom i hrskavom koricom, posutom šećerom u prahu. Krempita je ogromna i preuskusna.

Najlepši pogled na jezero, ostrvo i okolne vrhove Julijskih Alpa je sa tvrđave Bled, koja se nalazi na litici iznad jezera. Zbog svoje lepote, smatra se jednim od najlepših mesta za venčanje u Evropi, a predstavlja i lokaciju za važne diplomatske i državne sastanke. Inače, Bledska tvrđava je najstarija slovenačka tvrđava, koja potiče još iz 11. veka.

Unutar tvrđave se nalazi muzej sa zanimljivom interaktivnom izložbom. Osim detaljno prikazane istorije Bleda i okoline, možete pogledati filmove, videti lutke i makete, alat i eksponate koje su nekada koristili stanovnici Bleda. Osim muzeja, možete posetiti i štampariju, u kojoj se nalazi rekonstruiran Gutenbergov štamparski pogon. Bledska tvrđava nudi panoramski pogled na ostrvo, grad Bled i seosko područje regije Gorenjska. Do tvrđave možete doći pešačkom stazom (uglavnom stepenicama), ali je moguće doći i kolima.

Na oko 5km od jezera Bled se nalazi klisura Vintgar, neprocenjive lepote. Nažalost, u vreme moje posete klisura je bila većim delom zatvorena, tako da nisam imala priliku da je obiđem.


slovenija: bled
slovenija: bled
slovenija: bled
slovenija: bled
slovenija: bled

5. Ručak s pogeldom na planine u gostilni "Rupa"

Po povratku sa Bohinja, ukoliko ogladnite, možete svratiti u gostilnu “Rupa”, koja se nalazi u obližnjem selu Srednja vas i ima baštu sa fascinantnim pogledom na Julijske Alpe. Ovde ćete iskusiti pravu tradiciju Bohinja i ukus autentične domaće hrane. Probali smo gobovu juhu i specijalitet kuće – ploču za dve osobe.

Ono što na ovom mestu fascinira jeste uživanje u čistom vazduhu i zaista jedinstvenom pogledu na planine. Nakon obroka, moći ćete da nastavite avanturu i istraživanje prelepe Slovenije! Koji god kraj odlučite da posetite, nećete se prevariti. Svuda će vas pratiti prelepi Alpi, netaknuta priroda i živopisni predeli od kojih zastaje dah. Osećala sam se kao Hajdi koja je zalutala na omot neke mlečne alpske čokolade! Izaberite sami svoju bajku i nastavite da u njoj uživate u predivnoj Sloveniji!


slovenija: gostilna rupa

6. Provozajte se vozićem kroz Postojnsku jamu

Ukoliko posetite Sloveniju, obavezno jedan dan odvojite za upoznavanje sa fascinantnom Postojnskom jamom, najlepšom pećinom u Sloveniji, najvećom i najposećenijom kraškom pećinom u Evropi, jedinom pećinom koja ima svoju železnicu, kao i jednom od najposećenijih svetskih atrakcija, koja je nominovana za uključivanje na UNESCO listu. Poznata je i po čovečijoj ribici (“Proteus anguinus”), koja je u njoj pronađena. Čovečija ribica je mala životinja, za koju se još uvek ne zna da li rastom može da postane zmaj.

Ulaznice možete kupiti i online, posebno imajući u vidu ogromne gužve i zauzetost termina za obilaske i po par dana unapred. Prilikom dolaska, potvrdu o kupovini ulaznice morate da zamenite za ulaznicu na blagajni, najmanje pola sata pre početka ture. Postoji brza blagajna koja je namenjena za rezervacije putem interneta. U pećini je neprekidno temperatura od 8-10°C, pa se zato veoma toplo obucite i odgovarajuće obujte, čak i kada je napolju veoma toplo.

Čitav park Postojnske jame ima brojne sadržaje, tako da ovde možete provesti i ceo dan. Možete posetiti i jedinstveni podzemni ZOO smešten u pećini. A koliko tek ima turista… Nigde do sada nisam videla ovoliko vozila na parkingu i ljudi koji hrle da vide ovu pećinsku kraljicu, mada mnogi kažu da su Škocjanske pećine možda i lepše, ali ovoga puta idemo da “upoznamo kraljicu”, kako glasi i slogan ove svetske turističke atrakcije.

Cena ulaznice je 30€ (februar 2024.). Postoje i karte koje uključuju i ostale znamenitosti u parku, tako da je ulaznica sa Predjamskim zamkom 42€ (februar 2024.). Za decu do pet godina se svaka atrakcija plaća 1€ (februar 2024.). Parking se plaća 6€ za ceo dan (februar 2024.). Unutar pećine je dozvoljeno fotografisanje. Kod ulaza se nalaze toaleti.

Istraženi deo Postojnske jame je dugačak 24km, a turisti mogu da vide više od 5km pećinskih prolaza, koji se obiđu tokom ture koja traje oko 1,5h. Najpre smo otišli do vodiča za odabrani jezik (engleski), koji nas je odveo do početne stanice vozića. Unutar pećine, voz Postojnske jame vozi posetioce već gotovo 100 godina. Vozićem smo se vozili nekih 15 minuta, kako bismo došli do dela odakle smo nastavili obilazak peške. Voz prolazi kroz impresivnu dvoranu sa Murano lusterima, u kojoj je u prošlosti bila otvorena konferencija speleologa Slovenije.

Peške nastavljamo kroz prelepe pećinske dvorane, uz priče vodiča. Nakon obilaska brojnih dvorana, dolazimo do dvorane u kojoj se nalazi Brilijant, čuveni pećinski ukras po kome je pećina poznata. Visok je oko 5m, svetao je i sjajan, odakle i potiče njegov naziv. Nakon toga slede akvarijumi sa čovečijom ribicom, prvom životinjom koja je pronađena u bilo kojoj pećini u svetu, i to je bilo baš na ovom mestu. Poznata je po izuzetno dugom životu, od preko 100 godina. Izgleda neobično - nema ni oči ni usta.

Nakon akvarijuma se dolazi do Koncertne dvorane, u kojoj se održavaju koncerti tokom božićnih praznika. Ovde se nalazi i suvenirnica sa bogatom ponudom, u koju možete svratiti dok čekate vozić za povratak. Istovremeno, ovde se nalazi i najstarija pošta u pećini na svetu, čak iz 1927. godine. Iz nje i danas možete poslati nekome razglednicu. Vozić vozi skoro do izlaza iz pećine, a tu čeka iznenađenje za kraj – impresivan podzemni vodopad. Tu možete kupiti i fotografiju, kao uspomenu na posetu ovom mestu. Izlazimo iz pećine puni utisaka, uvereni zašto je ovo jedna od najposećenijih svetskih atrakcija.


slovenija: postojnska jama
slovenija: postojnska jama
slovenija: postojnska jama
slovenija: postojnska jama
slovenija: postojnska jama

7. Posetite najveći pećinski zamak na svetu

Nakon obilaska pećine, odlazimo do obližnjeg Predjamskog zamka (uz prethodno kupljenu kombo ulaznicu), koji je nosilac Ginisovog svetskog rekorda, kao najveći pećinski zamak na svetu. Bukvalno je uronjen u stenu i ima sopstveni pećinski sistem. Impresivan je! U njemu su snimani filmovi “Božji ratnik”, “Hari Poter” i “Gospodar prstenova”.

Od Postojnske jame je zamak udaljen oko 10km. Postoji uređen parking sa naplatom. Pećine zamka mogu da se obiđu samo od maja do septembra. Zbog povoljnih uslova, ovde se nastanjuju kolonije slepih miševa, pa je zbog njihove hibernacije zabranjena poseta u ostalim mesecima.

Na ulazu se dobijaju audio vodiči, uz koje samostalno šetate i obilazite uske kamenite hodnike, kojima su nekada šetali hrabri vitezovi. Videćete sobe za mučenje, dvorske odaje, dvorsku kapelu, voštane figure, vitešku sobu. Svuda su stepenice uklesane u stene pećine (ne postoji lift), pa je prilično klizavo i vlažno. Sa gotovo svih prozora je lep pogled na okolinu, a za najupornije je dostupno stepenište kojim se stiže na vrh, do pećinskog prolaza u kome su se nekada sakrivali vitezovi.


slovenija: predjamski zamak
slovenija: predjamski zamak
slovenija: predjamski zamak
slovenija: predjamski zamak
slovenija: predjamski zamak

8. Uživajte u venecijanskoj arhitekturi romantičnog Pirana

Iz kraških predela, uputili smo se ka slovenačkoj obali, ka jednom od najlepših primorskih gradova koje sam ikada posetila. Kada prilazite Piranu, neverovatnom gradu na slovenačkoj obali Jadranskog mora, imate utisak kao da uplovljavate u neku prelepu letnju bajku. Smatra se jednim od najfotogeničnijih gradova na Mediteranu.

Obala Jadranskog mora u Sloveniji ima zaista jedinstven šarm, obojen prelepom venecijanskom arhitekturom i jakim italijanskim uticajem. Uticaj venecijanske arhitekture nije slučajan. Naime, ova oblast je nekada pripadala Italiji, da bi tek kasnije pripala teritoriji Slovenije. Šetnja Piranom je kao šetnja kroz istoriju ovog prelepog primorskog grada, sa pogledom ka obali, gde god otišli. Prođite kroz uske ulice, uživajte u vidikovcima kod crkve ili prošetajte kroz tvrđavu.

Piran je poznat i kao “grad muzike”, jer je u njemu rođen poznati muzičar i violinista Đuzepe Tartini, kome je posvećen prostrani, glavni gradski trg. Smatra se da naziv grada potiče od grčke reči “pyrhos”, što znači “crveno”, jer se u gradu zapravo najčešće mogu videti objekti od crvenog kamena.

Imajte u vidu da kada je lepo vreme, svi krenu ka primorju, pa vas čekaju i gužve na putu i za parkiranje. Kada se napuni parking, jedini u Piranu (postoji bus koji od parkinga besplatno vozi do centra grada), zatvara se prilaz Piranu i tada samo preostaje da tražite parking negde u Portorožu, pa da peške dođete do Pirana.

Kada krenete u šetnju Piranom, bićete fascinirani šarmantnim uskim ulicama, koje se protežu unutar zidina starog grada. Na glavnom trgu, divićete se statui najpoznatijeg stanovnika Pirana, dobro poznatog Đuzepea Tartinija, kompozitora i virtuoza na violini, koji je rođen u kući na korak od trga. Tartinijev trg je oivičen crvenom “Venecijanskom kućom” i freskama oslikanom Tartinijevom kućom. Venecijanska kuća je jedan od najlepših primera venecijanske gotske arhitekture u Piranu. Izgrađena je sredinom 15. veka i najstarija je sačuvana kuća na trgu.

Na trgu se često u večernjim satima postavljaju tezge na kojima možete kupiti razne lokalne proizvode, ali i italijanske. Oko trga, u uskim ulicama, postoji veliki broj suvenirnica, u kojima možete kupiti zaista originalne umetničke suvenire i ručne radove.

Katedrala sv. Đorđa, na brdu iznad Pirana, ima prelep pogled na grad, ostatke starih gradskih zidina, uske ulice i trgove. Postoji i jedna zanimljiva legenda. U 16. veku, piranska parohijska crkva sv. Đorđa, na brdu iznad obale, bila je uništena zubom vremena. Sv. Đorđe je upozorio stanovnike na to. Izabrao je dečaka, koji je u to vreme bio na obali, i naredio mu da ode i kaže gradonačelniku da je zaista ljut što je crkva koja mu je posvećena zapuštena. Gradonačelnik mu nije verovao, ništa nije preduzeo i kasnije je oslepeo. Kada je shvatio šta ga je zadesilo, odlučio je da obnovi crkvu i to je današnja katedrala sv. Đorđa, kojoj se dive i u čijem dvorištu uživaju brojni posetioci.

Na samoj obali Pirana, nedaleko od luke, nalaze se dva porodična restorana "Pavel i Pavel 2". Ovde možete probati internacionalnu kuhinju, ali sa naglaskom na morskim specijalitetima i pod uticajem italijanske kuhinje. Za pripremu jela koriste originalne recepte kuće. Imaju prelepu baštu na samoj obali, u kojoj možete uživati tokom toplih dana. Imaju izuzetno ljubaznog i duhovitog kelnera, koji je upotpunio doživljaj.

Probali smo špagete karbonara, a ribu nažalost nismo. Inače, princip im je da kada poručite ribu, donesu nekoliko riba koje imaju sveže u tom trenutku, da sami izaberete koju želite da pripreme. Cene jesu više, ali je ugođaj ručka na obali Jadranskog mora jedinstven. Inače, dok čekate jelo, doneće da grickate italijanske štapiće.

Videćete da je ovde sve prožeto Italijom, kako hrana, tako i jezik koji se čuje na svakom koraku. Čak ga i kelneri tečno govore. Nedaleko od restorana, postoji poslastičarnica u koju možete svratiti na sladoled. Uzmite sladoled posle ručka i uživajte u prelepom pogledu na Jadransko more, sa neke od klupica na samom šetalištu uz obalu. More čini da vazduh bude tako prijatan i zdrav, tako da preporučujem da se šetate i ne razmišljajte ni o čemu. Dopustite da vas more vodi, oporavlja organizam i uživajte u ovom putovanju!


slovenija: piran
slovenija: piran
slovenija: piran
slovenija: piran

9. Prošetajte otmenim Portorožom

Od Pirana do susednog Portoroža vodi prelepo šetalište, na oko 20 minuta laganog hoda uz obalu. Portorož je letovalište na slovenačkoj Jadranskoj obali, čije ime znači “luka ruža”. Poznat je po korišćenju talasoterapije, u svrhu lečenja i oporavka, ali i po brojnim luksuznim hotelskim kompleksima. U mestu postoji marina, plaža, sportski objekti i nekoliko kazina. U ovom mestu bukvalno svako može da pronađe zabavu.

U centru letovališta se nalazi hotel “Palace”, jedan od najvažnijih hotela u Austrougarskoj, a i danas jedan od najboljih hotela između Venecije i Dubrovnika. Na otvaranju 1910. godine, hotel je dobio i naziv “najlepši hotel na Jadranskoj obali”. Crkva sv. Bernardina na brdu iznad obale je nekadašnji manastir iz 15. veka. Na ovom mestu je izgrađen hotelski kompleks “Bernardin”, koji je naziv dobio po crkvi od koje danas samo postoje ostaci.

Glavna plaža Portoroža je široka, sunčana i sa drvenim prilazima. Postoji veliki broj barova na plaži, u kojima se može uživati tokom čitave godine. Brojni restorani uz more nude ukusan ručak ili večeru, posebno mediteransku kuhinju. Spa centri ovog letovališta nude tretmane blatom iz obližnje solane Sečovlje. Na vama je samo da pripremite adekvatan budžet i uživate!


slovenija: portoroz
slovenija: portoroz

10. Posetite mesto u kome je rođena Kranjska kobasica

Kranj, mali i simpatičan grad, sa predivnim smaragdnim kanjonom reke Kokra, poznat je kao mesto u kome je umro poznati pesnik France Prešeren, a u kome je “rođena” čuvena “Kranjska” kobasica. Kranjske kobasice su najpoznatije slovenačko nacionalno jelo, koje potiče još iz perioda tradicionalnog svinjokolja.

Stari grad Kranja se smatra jednim od najšarmantnijih u Sloveniji. Centralni trg i glavna ulica imaju nekoliko zanimljivih zgrada i malih palata. Prosto, šetajte i uživajte u romantičnoj arhitekturi i posebnoj atmosferi ovog gradića. Na svakom koraku ćete osetiti uticaj sjajanog pesnika Franca Prešerna.

Male prodavnice u prizemlju starih kuća nude brojne ručno rađene proizvode, u kojima možete kupiti lokalnu hranu, prirodnu kozmetiku i razne druge proizvode. Subota je pijačni dan, i tada možete kupiti razne domaće proizvode.

Nedaleko od mosta preko koga se ulazi u centar grada, nalaze se stepenice kojima se može prići 30m dubokom kanjonu reke Kokra i prošetati kroz isti, posebno ako ste ljubitelj prirode. Zaista ćete uživati u ovom jedinstvenom fenomenu. Šetnja uz obale reke je pravo osveženje. Nešto pre nego što se ulije u Savu, reka Kokra ima dubok i uzan kanjon. Zbog lepote kanjona, preporučujem da u Kranj odete po danu, kako biste na pravi način doživeli ovaj slikoviti i koloritan predeo.


slovenija: kranj
slovenija: kranj

11. Krenite u istorijsku šetnju parkom Brdo

Nedaleko od Kranja, nalazi se veliki park “Brdo” i palata koju je predsednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito, koristio kao rezidenciju za prijeme. Danas je kompleks savremen konferencijski centar. U sklopu kompleksa se nalazi dvorac, koji se smatra najbolje očuvanim renesansnim dvorcem u Sloveniji. Potiče iz 16. veka. U jednom periodu je bio u vlasništvu jugoslovenskog kraljevskog namesnika, kneza Pavla Karađorđevića. Po završetku II svetskog rata, postao je slovenačka rezidencija Josipa Broza Tita za protokolarne prijeme.

Da biste obišli ovaj kompleks, dođite do parka Brdo. Parkirajte se ispred hotela i uđite na glavni ulaz, gde se plaća ulaznica. Dobićete i mapu koja će pomoći u obilasku. Najpre ćete doći do nekadašnje protokolarne Titove vile, sa prelepim engleskim parkom. Odmah uz vilu se nalazi i vinoteka, a odavde počinju i lepe šetačke staze oko dva međusobno povezana jezera.

U parku se nalazi i jedna zanimljiva šarena košnica, kakve se često mogu videti u Sloveniji, koja simbolizuje bogatu pčelarsku tradiciju ovih krajeva. Prošetajte oko jezera, izgubite se u čistoj prirodi, uživajte sa patkicama i labudovima. Ako vam i to dosadi, odmah pored se nalazi golf teren. U parku ima i toaleta, kao i jedna platforma na kojoj se nalazi klub na otvorenom, pogodan za organizaciju letnjih zabava. Ceo kompleks je posvećen kongresnom turizmu, pa je tako i oblikovan, da ima puno sadržaja, bez potrebe za napuštanjem kompleksa. U parku možete napraviti izlet i provesti čitav jedan lep i sunčan dan.


slovenija: brdo pri kranju
slovenija: brdo pri kranju

12. Probajte slovenačke štruklje

Nakon napornog ali sadržajnog dana, možete otići na zaista izvrstan obrok u piceriju “Dežman”, koja se nalazi kod kružnog toka na ulazu u mesto Mlaku pri Kranju. Porcije su ogromne i cene su dosta niže nego na drugim mestima. Leti je bašta prelepo ukrašena cvećem i okružuje je nestvarna priroda. U okviru objekta postoji i smeštaj, a prepoznaćete ih po tome što je parking stalno pun, posebno vikendom i praznicima.

Restoran je naziv dobio po jednom od najpoznatijih realista u Sloveniji, Lojze Dežmanu, iz regiona Gorenjska. Uglavnom je slikao zimske pejzaže, koje možete videti u objektu, u okviru stalne izložbe. Njegove zimske slike Kranja su jedne od najboljih slika grada tog vremena.

U restoranu možete probati pice pečene u furuni - preporučujem Kranjsku picu, velika je dovoljna za dvoje. Takođe preporučujem da probate slovenački nacionalni specijalitet štruklje. Dobićete veliku porciju koju može da jede nekoliko osoba. Štruklje se prave tako što se razvuče testo i nafiluje domaćim neslanim sirom. Potom se uvije u rolat i tako kuva. Kuvano se seče na kriške i preliva slatkom pavlakom i domaćim džemom od brusnica. Zaista je ukusno. Uživala sam!


slovenija: struklje

13. Odmorite se uz smaragdne vode jezera Jasna

Obilazak Slovenije ne sme nikako proći bez odlaska do nestvarno lepe Kranjske Gore. Kranjska Gora je alspski ski centar, okružen fascinantnim planinama i brojnim glečerskim jezerima Nacionalnog parka Triglav. Predivna netaknuta priroda, brojne pešačke staze i "Zlatorog", simbol Nacionalnog parka Triglav, čekaju na samom ulasku u ovaj prirodni raj.

Prva stanica je bilo jedno fascinantno alpsko jezero. Jezero Jasna se najbolje može opisati kao staklo na kome se prikazuje refleksija snežnih planina u kristalno čistoj smaragdnoj jezerskoj vodi. Ono se sastoji od dva međusobno povezana veštačka jezera, na samom ušću reka Mala Pišnica i Velika Pišnica. Na Pišnici se može videti vodopad i vodotok koji ima prelepu plavobelu boju, u kontrastu sa netaknutom prirodom, kao sa alpskih čokolada.

Predeo oko jezera nudi brojne staze za šetnju, ali možete takođe uživati i u pecanju, koje je ovde popularna aktivnost. Možete popiti piće u obližnjem kafiću i pozajmiti neku knjigu za čitanje iz kućice-biblioteke na otvorenom. Mesto na kome morate napraviti forografiju je svakako pored statue ponosnog gvozdenog Zlatoroga (simbol Triglava), koja se nalazi na samoj obali jezera.


slovenija: jezero jasna
slovenija: jezero jasna

14. Uživajte u pogledu na prirodni rezervat Zelenci

Sledeća stanica je prirodni rezervat “Zelenci”, skriven u gustoj šumi Kranjske Gore, mesto na kome izvire reka Sava Dolinka. Imajte na umu da se parking nalazi uz sam put. Kada krenete od parkinga, nakon prolaska kroz šumu, naći ćete se u ovoj prirodnoj oazi. Baš zbog jedinstvene smaragdno-zelene boje je jezero sa močvarom dobilo ime “Zelenci”.

Videćete zaista nesvakidašnji prizor reke koja izvire iz zemlje i uživati u panoramskom pogledu na rezervat sa snežnim vrhovima Julijskih Alpa, sa drvene panoramske platforme, u okviru koje postoje edukativne table sa podacima o flori i fauni ovog mesta. U okviru prirodnog rezervata Zelenci, nalazi se sklonište brojnih ptica, sa kojima ćete imati priliku da se družite tokom posete. Specijalnim drvenim mostićem možete se prošetati do jezera i po močvarnoj okolini.

Brojne atrakcije koje obilazimo se nalaze u okviru Nacionalnog parka Triglav, najviše planine u Sloveniji i jednog od najstarijih evropskih nacionalnih parkova. Pored snežnih planinskih venaca i smaragdnih alpskih jezera, u zabačenim delovima možete videti stare farme i kuće karakteristične za ovaj kraj. Kako uglavnom uzgajaju krave, sela su poznata po proizvodnji izuzetnog domaćeg sira. Kada je u pitanju naziv planine na kojoj se nalazimo, jedna od legendi navodi da je dobila naziv po troglavom slovenskom bogu koji je živeo na planini, dok druga govori da je dobila naziv po specifičnom obliku.


slovenija: prirodni rezervat zelenci
slovenija: prirodni rezervat zelenci

15. Svratite na izlet u italijanski Tarvisio

Kada ste već u Kranjskoj Gori, možete “skoknuti” i do Italije, koja je na 15 minuta vožnje lokalnim putem, da pojedete jedan “gelato” ili pazarite italijanske proizvode. Tarvisio je prvi grad na koji nailazite kada pređete granicu, trgovački centar ovog kraja i veoma poznato skijalište. Ovaj gradič je poznat po svojoj tvrđavi, a nekada je bio važan centar za proizvodnju metala.

Simpatičan je i šarmantan, lep za kratku šetnju. Mi smo ovde napravili pauzu, svratili na neponovljivi “gelato” u mali lokalni kafe, a nakon kupovine raznih testenina i ostalih italijanskih proizvoda u lokalnom hipermarketu, krenuli nazad prema Sloveniji.

U povratku iz ovog gradića, proći ćete kroz prelepe alpske krajeve. Jedno od najpopularnijih izletišta uz put je na jezeru Lago del Predil. Prepoznaćete ga po brojnim vozilima koja ovde staju da naprave pauzu i uživaju u pogledu. Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 969m, u jednoj dolini Julijskih Alpa, koja čini da jezero izgleda izuzetno slikovito.

Na putu od italijanske granice do Tolminskih korita koja su naša sledeća destinacija, prolazeći kroz Nacionalni park Triglav, dolazimo do grada i skijališta Bovec. Bovec je smešten u dolini smaragdne reke Soče i poznat je alpski centar, sa šarenolikom ponudom zimskih sportova.

Idući dalje putem ka Tolminskim koritima, dolazimo do jednog mosta prepunog parkiranih vozila. Zastajemo i imamo šta i da vidimo. Fascinantan vodopad koji izvire visoko u steni - vodopad Boka. Boka je najsnažniji vodopad u Sloveniji. Međutim, nije najviši, ali se nijedan sa njim ne može porediti po širini i količini vode koja protiče. Postoje pešačke staze kojima mu se može prići, ali i samo ga posmatrati sa udaljenosti je veličanstveno iskustvo!


tarvisio
tarvisio
tarvisio
tarvisio

16. Šetajte kroz fascinantna smaragdna Tolminska korita

Stižemo do još jednog mesta koje morate posetiti ako dođete u Sloveniju. Tolminska korita su zapravo ogroman i predivan park prirodnih atrakcija: termalnih izvora, rečnih korita, potoka i vodopada. Reč je koritima reka Tolminke i Zadalščice, koje se na ovom mestu spajaju u jedno. Boja vode je nestvarna kristalno plava.

Ulaz u park se naplaćuje. Ispred se nalazi veliki parking, koji se ne naplaćuje. Na ulazu dobijate mapu, sa obeleženim stazama, a na vama je da odaberete da li ćete ići lakšom (suprotno od strelica na mapi) ili težom sa više stepenika. Oko korita reka vodi staza, koja prelazi preko nekoliko mostića. Dužina staze je 2,5km, a trebaće vam oko sat i po kako biste obišli celu stazu.

Prva tačka do koje dolazimo je “Medveđa glava”, naziv za prirodni most, ustvari veliku stenu koja se nekada davno zaglavila između kanjona Zadlaščice. Stena je prekrivena mahovinom, a nekome je ovo ličilo na medveđu glavu, po čemu je i dobila naziv. Reka Tolminka pravi put kroz krečnjak, kreirajući divlja korita. Temperatura Tolminke je od 5-9 stepeni. Voda izvire podzemno i tu se greje geotermalnom energijom. Postoji samo nekoliko ovakvih izvora u Sloveniji, ali su veoma retki u Julijskim Alpima.

Na jednom mestu u parku se ove dve reke spajaju. Ovo spajanje reka je veoma interesantno, jer je ovo jedino ušće dolina dve reke u Sloveniji. Ušće se nalazi na oko 180m nadmorske visine i predstavlja najnižu tačku Nacionalnog parka Triglav.

Jedan od mostova, koji se nalazi na stazi, i ujedno most sa kojeg se pruža najlepši pogled na kanjon, zove se “Vražji most”, što je uobičajeno ime za slovenačke mostove na opasnim mestima. U maloj pećini se nalazi termalni izvor, odmah ispod mosta, sa prosečnom temperaturom od 18,8-20,8 stepeni. Postoji priča kako je Dante Aligijeri, nakon što je 1302. godine proteran iz Firence, boravio na ovom području i da je ovde napisao nekoliko stihova iz svoje “Božanstvene komedije”. Njemu u čast, jama koja se ovde nalazi, dobila je naziv “Danteova jama”.

Pored navedenih, čekaju vas još brojne prirodne atrakcije u kojima ćete uživati, tokom prijatne šetnje na čistom planinskom vazduhu.


slovenija: tolminska korita

17. Doživite atmosferu šarmantne Škofja Loke

Nakon obilaska prirodnih atrakcija, svratili smo u još jedan stari grad, koji nam je bio usput. Lep i šarmantan gradić Škofja Loka, predstavlja srednjovekovni grad koji morate posetiti ako se nađete u Sloveniji. Prošetajte starim srednjovekovnim ulicama, popnite se na tvrđavu, ili prosto uživajte u smirenosti i lepoti ovog prelepog grada. Škofja Loka ima jedno od najočuvanijih starih gradskih jezgra u Sloveniji, posebno značajno u odnosu na veličinu grada.

Kapućinski ili Kameni most, kojim se ulazi u staro gradsko jezgro, predstavlja najstariji sačuvan most u Sloveniji i jedan od najstarijih mostova ovog tipa u Srednjoj Evropi. Izgrađen je sredinom 14. veka, i star je preko 600 godina. Nedaleko se nalazi Kapućinska crkva sa bibliotekom iz 18. veka, u kojoj se čuva najstarija postojeća pisana drama na slovenačkom jeziku iz 1721. godine. Tvrđava iznad starog gradskog jezgra je izgrađena 1200. godine, i u njoj se nalazi Loka muzej, sa istorijskim kolekcijama. U gradu postoji još dosta zanimljivih atrakcija, ali je najbolji užitak da jednostavno šetate i upijate njegovu atmosferu.

Ako u ovom gradiću ogladnite, znajte da restorani ne rade ponedeljkom, osim nekoliko restorana brze hrane.


slovenija: skofja loka

18. Posetite Festival lala u Mozirju

U malom slovenačkom gradu Mozirje, nalazi se predivan park cveća “Mozirski gaj”, prepun različitih atrakcija za celodnevnu zabavu čitave porodice. Smatra se jednim od najlepših parkova u ovom delu Evrope. U okviru parka se nalaze dečija igrališta, tezge na kojima se prodaju ručni radovi i domaći proizvodi tipični za ove krajeve, crkva čije zvono ispunjava sve želje ako pozvonite, platforma za panoramsko posmatranje parka, kao i fascinantan broj različitih cvetnih sadnica.

Gradić Mozirje je naziv dobio od slovenske reči „mozirje“, što znači močvara i odnosi se na lokalne geografske odlike, koje su verovatno i pogodovale nastanku i opstanku jednog ovakvog parka. U gradu je rođen poznati slovenački pčelar Janez Goličnik, kome je i posvećen jedan deo parka cveća.

Krajem aprila i početkom maja, kada su lale u punom cvatu, u parku cveća se održava “Festival lala”, jedinstven događaj, kome sam imala priliku da prisustvujem. Zanimljivo je da park poseduje svoju, jedinstvenu vrstu lala, koja je naziv dobila po ovom malom slovenačkom gradu. Lala “Mozirski gaj” je posebna zbog svoje boje i dugog trajanja perioda cvetanja.

Mistici ovog mesta doprinosi i stara legenda o lalama. Naime, nekada je ovde živeo persijski princ, koji se zaljubio u jednu lepu i jednostavnu devojku. Kako niko nije odobravao ovu vezu, njegovi su poverenici doneli lažnu vest o devojčinoj smrti. Potpuno slomljen od bola, princ je osedlao konja i krenuo u galop. Na tom putu je poginuo, a svuda na stenama po kojima je pala njegova krv, rasle su crvene lale, simbol njihove ljubavi.

Park je za posete otvoren od sredine aprila do kraja septembra, kada u njemu možete videti nekoliko miliona cvetova. Ulaz se naplaćuje i zaista je mesto na kome možete da provedete ceo dan. Istovremeno ima i ulogu etnografskog parka, u kome se može videti farmerska kuća, kovačka radionica, pčelinjak, ambar, pilana, vodenica, kapela sv. Valentina... koji prikazuju kako su ljudi u ovom delu Slovenije nekada živeli. Postoji i nekoliko uređenih tematskih vrtova.

U parku se nalazi i 18m visoka osmatračnica-toranj, sa koje možete videti gotovo pola parka. Toranj je kompletno napravljen od drveta. Okružuje ga Avenija Evropske unije sa 27 javorovih stabala, koja simbolizuju članice Evropske unije. Slovenački grad Maribor je poklonio mladice najstarije vinove loze na svetu Mozirju, kao znak prijateljstva. Posađene su u najsunčanijem delu parka. Njihov predak je „stara loza“, koja se uzgaja i rađa više od 400 godina. Smatra se najstarijom vinovom lozom na svetu i nalazi se u Ginisovoj knjizi rekorda.

U “Bašti lekovitih biljaka” nalazi se kolekcija od oko 300 vrsta lekovitih biljaka, koje se uzgajaju širom sveta. Ovde takođe možete kupiti organsko seme i rasad. Deo bašte je i pčelinjak, u kome se proizvodi med, polen, propolis i vosak. Inače, Slovenija se smatra nacijom pčelara jer broji oko oko 8.000 pčelara. I zaista, ako posetite Sloveniju krajem aprila, videćete da je cela zemlja obojena u žuto, polenom koji leti u vazduhu. Poseban deo parka je “Alpska bašta” u kojoj su posađene alpske biljke iz različitih krajeva.

Pravo je uživanje prošetati i kroz “Japansku baštu”. U okviru bašte postoji prostor za meditaciju i razmišljanje. Na japansku baštu podsećaju i japanske lampe, velike stene i kamenje, ali i most obojen u crvenu boju kao simbol vatre. Kada pređete most, sa jedne strane na drugu, to znači da “spaljujete” stare modele razmišljanja i ulazite u novi prečišćen prostor.

Posebno lep deo parka je onaj u kome se nalaze vodenice, koje su se nekada nalazile u blizini reka. Kovačku radionicu je takođe pokretao vodenički točak. Usled brojnih vodenih resursa u dolini Gornje Savinje, postojalo je i puno pilana na vodu. Senici u Sloveniji imaju veoma prepoznatljivu strukturu, tipičan dizajn koji se naziva „kozolec“, koji je kasnije prekriven krovom, a koje takođe možete videti u parku.

I za kraj opisa zanimljivih atrakcija ovog prelepog parka, jedno zaista posebno mesto - Kapela sv. Valentina. Stari kalendar kaže da se u Sloveniji dan sv. Valentina (14. februar) smatrao prvim danom proleća. Danas je ovo omiljeno mesto zaljubljenih, koje ritualno posećuju, da bi pozvonili na zvono na zvoniku. Kažu da taj čin ostvaruje sve želje, pa probajte! Mnogi odluče i da se venčaju u ovoj kapeli. Na ovaj način, smatra se, početak njihovog zajedničkog života će biti prepun cveća. Pored atrakcija koje su ovde spomenute, park obiluje i drugim zanimljivim postavkama koje će biti zanimljive, ali prepuštam da ih sami otkrijete.


slovenija: mozirski gaj
slovenija: mozirski gaj
slovenija: mozirski gaj
slovenija: mozirski gaj
slovenija: mozirski gaj
slovenija: mozirski gaj

19. Probajte savršenu gobovu juhu

Nakon celodnevnog obilaska predivnog parka cveća, došao je na red i tipičan slovenački ručak. U samom centru Mozirja, u jednoj staroj kući, već 15 godina postoji restoran “Pri Peku”, koji smo sasvim slučajno otkrili, ali je postao mesto na koje tradicionalno svraćamo tokom putovanja kroz Sloveniju. Kompletan prostor čini i natkrivena terasa, uvek puna gostiju, a tu je i malo igralište za decu. Pored je i trafika na kojoj pre podne prodaju svoje pekarske proizvode i domaće mleko.

Probajte odličnu gobovu juhu, najbolju koju sam probala u Sloveniji, tanjir lokalnih specijaliteta za dve osobe, odlične karbonare ili fantastično spremljen rižoto sa šumskim pečurkama. Gobova juha je inače čorba od pečuraka, ali specifičan ukus ima jer se pravi od mešavine šumskih pečuraka. Nećete se pokajati i videćete zašto se ovoj “gostilni” uvek rado vraćam.


slovenija: gobova juha

20. Upoznajte se sa istorijom lipicanera

Nedaleko od same granice sa Italijom, nalazi se mesto Lipica, u kome cela porodica može uživati uz graciozne lipicanere. Ovo je jedna od najstarijih ergela lipicanera u svetu. Potiče još iz 1580. godine. Ulaz za ceo kompleks se plaća 15 evra, a za decu do šest godina je 1 evro (februar 2024.). Parking se plaća na automatu i košta 3 evra za ceo dan (februar 2024.).

Ergela može da se obilazi samostalno ili sa vodičem (traje oko sat vremena i izvrsno je), ali samo u određenim terminima. Prostor je ogroman i jako lepo sređen, ali nisu svi objekti u upotrebi. Postoji mogućnost vožnje kočijama po imanju. Na izlazu se nalazi veliki park sa igralištem.

Najpre smo posetili štalu sa lipicanerima, koji se ovde uzgajaju i trebalo im je 300 godina "ukrštanja" da bi dobili ovu rasu konja. Lipicaneri su zapravo crni i braon konji, ali im kako stare dlaka sedi i dobijaju belu boju već sa nekih 4-5 godina. Ne smeju se hraniti i dodirivati, jer imaju jako istančano čulo ukusa i mogu da osete sve što ste jeli tog dana. Možete naučiti i kako lipicaneri dobijaju imena, zavisno od pola. Potom smo prošetali do stare škole jahanja, videli hipodrom, štalu u kojoj su smeštene isključivo kobile.

Deo kompleksa je i stari grad, koji se nalazi na uzvišenju u odnosu na ostatak terena. U tom delu se nalazi kapela Svetog Antuna Padovanskog, koja je vrlo lepo oslikana iako je mala. Tu se nalazi izuzetan, potpuno interaktivan Muzej Lipikum, posvećen istoriji i razvoju konjarstva. Na izlazu iz muzeja je najstarija štala Velbanca, koja izgleda tako otmeno i aristokratski. Zapravo, i sami lipicaneri jesu aristokratski konji, koje je carica Marija Terezija koristila za svoj dvor. Ovde je suvenirnica, kao i toaleti.


slovenija: lipica
slovenija: lipica
slovenija: lipica
slovenija: lipica

BONUS: Smeštaj u Sloveniji

Smeštaj smo rezervisali preko Booking-a, u pansionu “Sreš”, koji se nalazi u mestu Mlaka pri Kranju, na samo 3-4 km od centra Kranja. To je jedna divno uređena kuća, u delu mesta koji je kao iz bajke. Mir i tišina, lepo uređene ulice i dvorišta prepuna cveća. Inače, postoji obaveza vlasnika smeštaja u ovoj opštini da od početka maja imaju cveće na terasama i u dvorištu.

Ispred objekta se nalazi parking. Vlasnica smeštaja je jako srdačna i trudi se da vam ništa ne nedostaje i da se osećate kao kod kuće. Doručak je pravi ritual. Ne zna se čega nema i to u velikim količinama. Lokacija je odlična, jer omogućava da se kolima vrlo brzo i udobno stigne do brojnih atrakcija koje ova zemlja nudi.


slovenija: apartmani sres mlaka pri kranju


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Moravske Toplice: Šta videti i iskusiti u termalnoj banji Slovenije

Ljubljana: Šta videti i iskusiti u gradu i okolini


Moravske Toplice: Šta videti i iskusiti u termalnoj banji Slovenije

U ovom tekstu, predstavljam vam Moravske Toplice, jednu od termalnih banja Slovenije, koja je kao stvorena za uživanje i odmor. Samo mesto je malo, i bez mnogo sadržaja, ali su termalni kompleksi jedni od najboljih u Sloveniji. Moravske Toplice se nalaze u slovenačkoj regiji Prekmurje. Poznate su po jedinstvenoj crnoj termalnoj vodi, koja izbija iz dubine od oko 2.000 m.


Ljubljana: Šta videti i iskusiti u gradu i okolini

Ljubljana je smeštena između Alpa i Jadranskog mora. Tokom XX veka, poznati slovenački arhitekta Jože Plečnik je izgradio mnoge od najpoznatijih atrakcija koje danas možemo videti u gradu. "Plečnikova Ljubljana", jedinstveni primer prostornog planiranja, smatra se jednim od najvažnijih umetničkih dela XX veka. U ovom tekstu ću dati predlog kako da provedete tri sadržajna dana u Ljubljani i obiđete i okolinu.