Čarobni breg: Dok sunce zalazi nad Mokrom Gorom


Čarobni breg: Dok sunce zalazi nad Mokrom Gorom



Autor fotografija:

Bojana J.


Dok sam bila dete, leto je uvek bilo predviđeno za boravak na planini. Makar nekoliko dana. Planinski vazduh i svežinu nije moglo da zameni more. Mada, destinacija koju ću vam preporučiti je podjednako atraktivna za svako godišnje doba. Leti ćete uživati u svežini, tokom jeseni u dugim šetnjama po prirodi, zimi ćete se sankati i skijati, a u proleće biti svedok buđenja nestvarne prirode i njenog najlepšeg izdanja.

Znate da su Zlatibor i Tara izuzetno popularne destinacije u Srbiji. Ovog puta vam predstavljam "nešto između" - neverovatnu Mokru Goru, koja je krunisana impresivnom prirodom.

Do Mokre Gore smo iz Beograda išli autoputem "Miloš Veliki", do Preljine kod Čačka. Imajte u vidu da je kod putarine i prva pumpa od kad krenete iz Beograda. Kroz Čačak nas je pratila neverovatna priroda Ovčarsko-kablarske klisure, a preko Požege i Užica smo ubrzo stigli i na odredište.

Ako usput ogladnite, možete svratiti na vruću jagnjetinu u "Kafanu kod Loja", koja se nalazi uz sam put, bukvalno na račvanju puteva za Zlatibor i Mokru Goru. Imaju veliku terasu, malu, ali lepo opremljenu igraonicu za decu na otvorenom. Iako je reč o drumskoj kafani, lepo je sređeno. Jagnjetina je odlična.


Čarobni breg: Dok sunce zalazi nad Mokrom Gorom

Nakon oko 4h vožnje od Beograda, nalazimo se u Mokroj Gori, predivnom prirodnom ambijentu, koji se prostire između Tare i Zlatibora. Kada ovde dođete, biće vam jasno da priroda nije štedela kada je ovaj deo Srbije nastajao. Otuda i njen naziv - svuda gore, šume, isprepletane vodenim tokovima, od kojih su mnogi i lekoviti. Uokvirena je dolinama i klisurama Belog i Crnog Rzava, kao i Kamiške reke, koji su učinili da ovde nastane posebno klimatsko podneblje.

Nekada se ovaj kraj nazivao Markovo polje, što je označavalo mesto gde je srpski junak Marko Kraljević, navodno, prebacivao topuze sa jednog brda na drugo. Ovaj deo Srbije je poznat i kao mesto na kome ćete posmatrati najlepše zalaske sunca, ali i zvezde na nebu bez oblaka.

Mi smo nekoliko dana proveli u "Čarobnom bregu", jednom živopisnom planinskom hotelu na Mokroj Gori. U tekstu ćete naći detalje ovog produženog vikenda, kao i preporuke gde se smestiti, šta videti, šta probati.


Zašto je "Čarobni breg" dobar izbor za svako godišnje doba?

Sam početak septembra smo iskoristili da jedan produženi vikend pobegnemo iz grada i relaksiramo se na čistom vazduhu, uz nestvaran pogled na prirodu prelepe Srbije. Mislim da nismo mogli da odaberemo bolje mesto, ne samo sa aspekta smeštaja i atrakcija, već i domaćinske atmosfere koja ovde vlada. Mladi momci, koji su vlasnici hotela, čine sve da se osećate prijatno, dobrodošlo i da vam ništa ne nedostaje, ali ne na uštogljen način, već vrlo prirodno i prijatno.

Kada budete stigli ispred hotela, videćete da je stil gradnje vrlo sličan onom koji se može videti u, svima poznatom, "Drvengradu". Dakle, drvo kao preovlađujući materijal, uklopljen tako da ne odstupa od okoline - planina, šume, drveće. Izgled objekta je po uzoru na tradicionalne brvnare ovog kraja (samo u mnogo većim dimenzijama).

Čim smo stigli, uživanje je počelo - u nestvarnom pogledu, čistom vazduhu, a vrlo brzo i u neverovatnom zalasku sunca. Na tu predivnu prirodu pogled imaju i sobe, vrlo jednostavne, čiste, prostrane, takođe u drvetu. U okviru hotela se nalazi bar, simbolično nazvan "Tomas" (ako niste znali "Čarobni breg" je zapravo naziv romana za koji je Tomas Man 1929. godine dobio Nobelovu nagradu), u kome je takođe sav nameštaj od drveta, a imate i biblioteku, ako ste zaboravili svoje štivo za čitanje. Kažu da su daske kojima su obloženi zidovi u baru korišćene pri snimanju filma "Zavet" Emira Kusturice.

Mi smo imali uslugu polupansiona - doručak i večera. Za doručak i večeru imate izbor nekoliko jela. Preporučujem planinski doručak, koji je dovoljno jak i kaloričan da vas drži tokom planinskih šetnji. Za večeru obavezno probajte picu "Čarobni breg", za koju imaju specijalan recept.

Nalazite se na 1.350 m nadmorske visine (ispod najvišeg vrha Tare, Zborišta, na 1.544 m nadmorske visine), a vazduh je ovde tako lagan za udisanje da ćete poželeti da što duže ostanete. Deca lepo spavaju i ručkaju. Ova nadmorska visina čini da je i tokom vrelih letnjih dana temperatura izuzetno prijatna, pa je uveče čak i hladno.

Uz hotel se nalazi skijalište, posebno zanimljivo deci i skijašima, tako da imajte ovo u vidu ako dolazite tokom zime. Žičara koja polazi ispred hotela služi i kao veza sa žičarom skijališta Iver. Do samog hotela imate asfaltni put, koji se, kako sam čula, zimi redovno čisti. Internet i parking za goste hotela su besplatni.

Kao posebna pogodnost, gosti hotela mogu da koriste bazen u hotelu "Iver", ukoliko nemaju veliku gužvu što se tiče stalnih gostiju, a cena ulaznice je 1.000 dinara. Takođe, na raspolaganju je veliki broj pešačkih staza do različitih atrakcija u okolini, pa obavezno ponesite udobnu obuću i pripremite se za šetnju po šumi i neverovatnoj prirodi. Kako smo u hotelu imali polupansion, dan smo koristili da odlazimo na izlete, pa smo ručak organizovali na destinaciji na kojoj bismo se zadesili.

Nemojte propustiti da se bar jedno veče ušuškate u ćebence, izađete na ogromnu terasu ispred hotela, i posmatrate zvezdano nebo. Isto možete učiniti i da biste gledali neverovatne zalaske sunca sa najdražim osobama, na proplanku na nekoliko desetina metara od hotela. Prizore kakve sam ovde videla nisam nigde imala priliku da vidim.

Šta mi se posebno dopalo u "Čarobnom bregu"?

* Priroda Mokre Gore, u čijem srcu je smešten hotel, i planinska atmosfera kojom odiše, nisu mi dozvoljavali drugačije, nego da uživam u svakom trenutku. Definitivno, drugačije od svega gde sam do sad bila. Vazduh je neverovatan!

* Atmosfera u baru "Tomas", prijatna muzika, nenametljivost i ljubaznost osoblja, nema gužve, na raspolaganju su razne društvene igre, knjige, slagalice, bojanke o prirodi Tare i bojice za decu, nameštaj i zidovi od dasaka donetih sa snimanja Kusturičinog filma "Zavet". Volim mesta koja imaju priču!

* Preukusan sok od kupina, zaslađen isključivo medom. Tako kremast i ukusan nikada nisam pila!

* Pica "Čarobni breg", za čije testo imaju specijalan recept. Izuzetno kalorična, miriše još dok je iznose na sto. Kako i ne bi kad su glavni sastojci - šunka, pršuta i slanina.

* Proplanak na par metara od hotela, na kome sam posmatrala najlepši zalazak sunca ikada.

* Ne znam da li je do kreveta ili vazduha, ali je divan osećaj ušuškati se ispod toplog prekrivača, dok je napolju tokom noći oko 10°C krajem leta. Imajte u vidu da su noći jako hladne, pa ponesite deblje pidžame.

* Ne bih mogla da se odlučim da li su ovde čarobnije večeri, dok sunce zalazi na Mokrom Gorom i ostavlja na nebu sve nijanse crvene, roze, narandžaste, ljubičaste boje, ili su čarobnija jutra, dok prvi zraci sunca ulaze kroz prozore koji zauzimaju gotovo polovinu zidova, a oko vas sve zeleno.

Ako i vi želite da budete gosti "Čarobnog brega", smeštaj možete rezervisati putem njihovog Instagram naloga ili Booking-a.


Zašto je "Čarobni breg" dobar izbor za svako godišnje doba?
Zašto je "Čarobni breg" dobar izbor za svako godišnje doba?
Zašto je "Čarobni breg" dobar izbor za svako godišnje doba?
Zašto je "Čarobni breg" dobar izbor za svako godišnje doba?
Zašto je "Čarobni breg" dobar izbor za svako godišnje doba?

ŠTA MOŽETE VIDETI U OKOLINI?


1. Vidikovac Zmajevac

Nedaleko od hotela, nalazi se vidikovac Zmajevac. Mi smo do njega išli kolima, makadamom (utabanim, u vrlo dobrom stanju), i trebalo nam je oko pet minuta vožnje. Naravno, možete ići i peške do tamo, što je sigurno poseban užitak, jer usput možete da uživate u neverovatnim predelima Mokre Gore i Zaovina.

Da biste došli do vidikovca, od hotela krenite putem desno, uzbrdo. Idite samo pravo, a na prvom račvanju puta, skrenite desno. Nastavite još malo pravo i levo uz put ćete videti vidikovac. Ne možete ga promašiti, jer će vas prizor fascinirati. Imajte u vidu da ovo nije uređen vidikovac, nema klupa, niti bilo kakav turistički sadržaj, čak ni oznaku. Međutim, njega krasi neverovatan pogled koji će vam zauvek ostati u sećanju. Pogled na jezero Zaovine i planinske vrhove oko njega. Pejzaž posebno obogaćuje i jedna stara brvnara, koja slici daje kompletnost.

Ako ste ljubitelji prirode, ponesite prostirku i korpu za piknik i uživajte u prizoru satima. Ima dosta trave na tom proplanku, ali je utaban put kroz travu, kojim se možete spustiti niže od glavnog puta. Iako je prizor neverovatan i tokom sunčanih dana, ipak mi se najviše svideo tokom zalaska sunca, pa preporučujem da obavezno prošetate do vidikovca u "zlatne sate".


Vidikovac Zmajevac

2. Drvengrad

Ako u bilo koje doba dana pogledate parking Drvengrada, shvatićete da je ovo jedna od najposećenijih atrakcija ovog kraja. Kada ovde dođem, osećam kao da sam otputovala negde daleko, u neki bajkoviti grad, filmski. On zapravo i jeste nastao nakon snimanja filma "Život je čudo", na koji i danas podsećaju eksponati u selu. Nije bez razloga njegov tvorac rekao: "Izmislio sam grad koji izgleda kao da se u njemu živelo, a nije nikada."

Drvengrad je etno selo Emira Kusturice. Ima sve što je jednom gradu potrebno - ulice, trgove, bioskop, crkvu, pijacu, prodavnicu, restorane, poslastičarnicu, bazen, pa čak i heliodrom. Ulice i trgovi su nazvani po poznatim ličnostima, tako da ćete ovde pronaći ime Ive Andrića, Nikole Tesle, Čkalje, itd. Ne propustite da uđete u crkvu-brvnaru. Posvećena je Sv. Savi, a građena po ugledu na ruske crvke brvnare 2005. godine. Vrlo je lepa, a atmosferi doprinosi miris drveta koji se i nakon toliko godina i dalje oseća.

Sve kućice koje u selu vidite ili služe za smeštaj ili za neku komercijalnu namenu. Kad smo mi bili se pripremala svadba, pa se tako postavljala jabuka, označeno je koja je kuća mlade, a ko ja mladoženje... Brvnare su uglavnom autentične, prenete iz okolnih sela.

Ono što ne propuštam je da nakon šetnje svratim "Kod Ćorkana" na kolače i domaće sokove. Obavezno probajte tulumbe, tufahije i urmašice. Sedite u bašticu i upijajte atmosferu. I još treba da znate da se ulaz plaća 250 dinara.

Ako dolazite tokom zime, imajte u vidu da se putem od Drvengrada stiže do skijališta “Iver”, koje čine četiri staze i ima topove za veštački sneg. Upravo žičara kod hotela "Čarobni breg", predstavlja vezu sa žičarom za "Iver".


Drvengrad
Drvengrad

3. Šarganska osmica

"Proći će dosta godina, pa će se ljudi opet setiti gvozdenog puta, samo sa njim do Višegrada neće putovati putnici radi potrebe i posla, već ljudi od zabave, odmora i uživancije.". Ovako je čuveni Mitar Tarabić prorekao da ćemo danas biti u mogućnosti da se provozamo čuvenim Ćirom i vratimo vreme u nazad. Da li je zaista prorekao ili ne, nikada nećemo saznati, ali je svakako zanimljiva priča za turiste.

Nekada je ovo bila glavna veza Evrope sa Jadranskim morem, a danas istorijska pruga koloseka uskog 760 mm, namenjena zabavi i razonodi cele porodice. Možete samo da zamislite koliko je oduševljenje za decu vožnja vozićem "Nostalgija". Mada i mi stariji mnogo ne odstupamo.

O posebnosti i impresivnosti ove pruge dovoljno govori i to što na njenoj trasi preko pet mostova i planinskih useka, postoji 22 tunela, među kojima je najduži tunel ispod Šargana (1.666 m), kroz koji kada prođete stižete na prvo stajalište na ovoj turi.

Trasa od Mokre Gore do stanice Šargan-Vitasi i nazad je duga 15.440 m, na visinskoj razlici od 300 m, duž koje je napravljeno pet vidikovaca i stajališta, na kojima se prave pauze od pet, 10, 20 ili 30 minuta.

Duž trase Šarganske osmice je uređeno nekoliko stajališta, gde na svakom imate po neku zanimljivu atrakciju, koja će ispuniti vreme dok ste na pauzi. Tako ćete upoznati stanicu "Jatare" (nekada odmorište za lokomotive), koja je poznata po tome što ovde nikada nije prodata nijedna karta za voz, niti je ko izašao iz voza. Ova stanica je i najuređenija, u smislu da ima i restoran u kome možete napraviti pauzu, ali i vidikovac sa koga možete posmatrati ovo graditeljsko čudo.

"Na krstu" ćete videti fascinantan vidikovac na "čudo u Šarganu" u obliku osmice. Pruga u obliku "8" je tako napravljena da bi savladala visinsku razliku od 300 m između dve stanice. Cela pruga je dobila naziv po ovom jedinstvenom graditeljskom remek delu. U "Golubićima" ćete videti kuću iz filma "Život je čudo", kao i plavi ševrolet. Na stanici "Šargan-Vitasi" nemojte propustiti da dodirnete kosmičku kuglu.

Vidikovci su lepi, ali ne kao miris borovine koji ćete udisati dok se vozite i odmarate na pauzama. Prvo stajanje je nakon oko 45 minuta vožnje, a u povratku se staje vrlo često.

Što se tiče korisnih informacija o samoj poseti, vozić radi i leti i zimi, s tim što je letnja sezona od aprila do oktobra. Iz Mokre Gore ima dnevno dva polaska: u 10:30 i u 13:30. Cena karte za odrasle je 1.000 dinara, za decu od 6-14 godina je 500 dinara, deca do 6 godina se voze besplatno. Rezervišite karte par dana unapred. Dođite bar pola sata ranije da biste podigli karte, jer se napravi velika gužva. Detalje o kartama, redu vožnje i rezervaciji možete naći na ovom linku.

Kondukter najavljuje pauze i obaveštava o zadržavanju na istoj. Postoji izuzetno lepo uređen prolaz, kojim se sa parkinga dolazi na voznu stanicu. Parking je besplatan, a u prolazu su napravljeni plakati o istoriji železnice i ovog kraja. Na samoj stanici se nalaze restoran i toalet.

Da biste ugrabili dobra mesta u vozu, takođe je važno da dođete dosta ranije (bar pola sata pre vožnje), jer mesta nisu numerisana, već se popunjavaju kad ko dođe. Nas je bilo šestoro, pa smo dobili grupnu kartu i smestili se u zasebnom kupeu. Ti grupni kupei su u poslednjem vagonu (ili prvom, nakon stajališta Šargan-Vitasi). Sve je unutra čisto i vrlo uredno, a ovi grupni kupei su vrlo komforni i udobni, iako su drvena sedišta. Ako idete sa decom, ponesite im neku užinu i igračkice, koje će im držati pažnju 2,5h, koliko cela ova tura traje.

Bez obzira da li volite vožnju vozovima ili ne, definitivno, ova vožnja je nešto što morate doživeti bar jednom u životu!


Šarganska osmica
Šarganska osmica
Šarganska osmica

4. Bele vode

Ovaj jedinstveni prirodni ambijent je nešto što morate videti kada ste na Mokroj Gori. Do izletišta "Bele vode", doći ćete za pet minuta od Drvengrada. Treba samo da nastavite putem od Drvengrada ka granici, i skrenete vrlo brzo levo, kod znaka (malo je teže uočljiv).

Iako sam ovde bila pre 15ak godina i iz tog perioda ovo izletište pamtim po neverovatnoj prirodi, prilikom ove posete sam se uverila da je mnogo sređenije i sadržajnije nego što je bilo. Pratite betoniranu i osvetljenu stazu, koja vas vodi od parkinga, kod koga je muzej železnice na otvorenom, pa do izvora i crkve, a potom se nastavlja dalje, duž pruge koloseka uskog 600 mm, duboko u nestarno lepu prirodu.

Kada ostavite auto na parkingu, prvo će vam zapasti za oko stari vagoni (u jednom od njih je i kafić u kome se možete osvežiti), koji označavaju da se ovde nalazi i čuvena stanica Jatare, na 9. kilometru istorijske pruge uskog koloseka "Šarganska osmica". Deci je posebno interesantno što eksponate mogu da dodirnu.

U sklopu kompleksa se nalazi i muzej železnice na otvorenom, koji je deci posebno zanimljiv, jer su im svi eksponati dostupni. Tu ćete videti lokomotivu sa vagonima, parni valjak, parne mašine i stare automobile.

Ono zbog čega mnogi ljudi ovde dolaze je lekoviti izvor Bele vode, nad kojim je sagrađena crkva Sv. Jovana Krstitelja. Nalazi se u nestvarno lepoj prirodi, okružena visokim borovima i prošarana najrazličitijim sezonskim cvećem. Pre ulaska u manastir je bunar iz koga možete zahvatiti lekovitu vodu (izvor Bele vode).

Izvor je otkriven 1994. godine. Voda je lekovita i retka u svetu, jer je veoma alkalna. Koristi se i za lečenje organa za varenje. Kažu da deluje odmah i da se ne sme popiti više od dva gutljaja. Zovu je i "očna voda", jer je dobra za očne kapke, pa tako nemojte propustiti da se umijete na izvoru, imali problem sa očima ili ne.

Nakon manastira predlažem da se uputite u šetnju uređenom i osvetljenom stazom, koja se proteže uz deo nekadašnje pruge. Naravno, usput su razni ekponati koji svedoče o železničkoj istoriji ovog kraja. Priroda kroz koju prolazite je kao iz neke bajke, a vazduh miriše na smolu i borovinu. Duž staze protiče rečica koja usput gradi brojne manje slapove, a na kraju staze se nalazi i njen izvor. Za boravak ovde odvojite bar 2h.


Bele vode

5. Izlet do Zlatibora

Ako ste na Mokroj Gori, za nešto više od pola sata vožnje, možete otići do Zlatibora. Na Zlatiboru ima toliko atrakcija da ćete sigurno moći da organizujete jedan celodnevni izlet po svojoj meri. Više o ovom izletu možete naći u mom tekstu o Zlatiboru.

Ako sa Mokre Gore krenete ka Zlatiboru, nemojte propustiti da probate komplet lepinju sa pršutom u kafani "Beban", koja se nalazi na samom putu. Izvrsna je! Možete poručiti telefonom i samo pokupiti. Uvek sve bude gotovo na vreme. Vrlo su ljubazni i uslužni.


Izlet do Zlatibora
Izlet do Zlatibora
Izlet do Zlatibora

Predlog putanje za povratak

Nakon odjave iz hotela, odlučili smo da iskoristimo i ovaj dan i produžimo odmor bar još nekoliko sati. Zato smo krenuli od hotela putem desno, makadamom, prema Tari. Put je dobro utaban, možete kolima proći bez problema. Pratite samo put iste boje, iste utabanosti i istog kvaliteta. Priroda kroz koju ćete prolaziti je nestvarna! Sigurno je divno ovuda i šetati, a sa vlasnicima hotela možete upravo iskusiti neku od šetnji po kraju.

Radi lakšeg snalaženja, na prvom račvanju idite desno. Kod sledećeg račvanja na kome ćete videti znakove, ponovo pratite put desno za Mitrovac (Tara). Nastavljaju da se nižu predivni predeli, a vi ćete ubrzo doći do naseljenog mesta Sekulići. Na prvom račvanju u mestu idite levo, a kad se prođu Sekulići idite putem desno. Odavde ćete voziti putem kroz gustu šumu. Nakon oko 45 minuta vožnje od hotela, skrećemo levo i ulazimo odmah u Mitrovac. Nakon toga pratite put ka Zaovinama.

Evo šta smo sve obišli u povratku i koja nam je bila putanja:

Zaovinsko jezero - Na malom parkingu ostavite kola. Odavde imate lep pogled ka celom jezeru. Leti može u jezeru da se kupa, ima lepu kamenitu plažu, sa pristojnim prilazom. Plićak je kratak, pa brzo kreće dubina. Boja vode je nestvarno tirkizna, kao da ste na moru. Miris borovine je svuda oko vas. Sa druge strane ćete moći da u daljini vidite jezero Spajići. Kod parkinga možete iznajmiti kvadove ili vožnju čamcem po jezeru.


Predlog putanje za povratak
Predlog putanje za povratak

Perućac - Iz Zaovina se morate vratiti putem do raskrsnice za Perućac. Kad se spuštate ka Perućcu, kod objekata hidrocentrale, desno uz put, videćete stenu sa koje se pruža predivan pogled na jezero. Prekoputa stene ima mesta da se stane kolima. U ovom delu su telefoni u romingu, pa vodite računa da ne napravite račun. Krećete se uz samu Drinu, čistu, prozirnu, zelenu. Ubrzo ćete proći pored izvorišta reke Vrelo, oko koga je uređena staza za šetnju. Zanimljivo je da ovu reku zovu i "Godina", jer je dugačka samo 365 m.


Predlog putanje za povratak

Bajina Bašta - Od Perućca smo produžili ka Bajinoj Bašti, do čuvene "Kućice na Drini". Ručali smo u restoranu "Studenac", koji ima terasu s pogledom na kućicu. Jela sam odlične filete pastrmke i probala preukusan domaći sok od maline. Kod parkinga restorana je uređena platforma na Drini, sa koje imate najlepši pogled na kućicu. Drina je ovog dana imala neverovatnu zelenu boju. Put smo dalje nastavili ka Valjevu, a još jedno mesto na kome se možete diviti lepoti ovih krajeva je "Kapija Podrinja", pa obavezno zastanite i na ovom vidikovcu.


Predlog putanje za povratak
Predlog putanje za povratak

Korisne informacije i saveti:

- Smeštaj u "Čarobnom bregu" možete rezervisati putem njihovog Instagram naloga ili Booking-a.

- U smeštaju dobijate krevetac za bebu, na zahtev, ali ponesite ćebence.

- Ponesite udobnu obuću, jer bi bilo šteta ne šetati po prirodi i planini.

- Uvek uz sebe imajte flašicu za vodu, jer je kraj prepun izvora planinske vode.

- Za decu ponesite tricikle, bicikle, trotinete i omiljene igračkice.

- Ponesite kupaći kostim, šeširiće, naočare za sunce i kreme za sunčanje.

- Ne zaboravite i topliju garderobu, jer su jutra i večeri baš hladni.

- Ponesite prostirku i korpu za piknik, ako ste ljubitelj ovakvih aktivnosti.

- Ako želite da se provozate Šarganskom osmicom, rezervišite karte par dana unapred.

- Detalje o kartama, redu vožnje i rezervaciji za Šargansku osmicu možete naći na linku.


Zahvaljujem se "Čarobnom bregu"-u na gostoprimstvu i prijatnim trenucima, uživanju u čistom planinskom vazduhu, romantičnom zvezdanom nebu i neverovatnim zalascima sunca, najlepšim koje sam videla do sada. Bilo nam je divno!



Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Višegrad: Šta videti i iskusiti u čuvenom gradu na Drini

Zlatibor: Moja najlepša iskustva među zlatnim borovima

Planina Tara: Moja najlepša iskustva u poseti mrkom medvedu


Zlatibor: Moja najlepša iskustva među zlatnim borovima

Zlatibor, jedna od naših najlepših planina, podjednako interesantna u svako godišnje doba. Ako dođete vikendom ili praznicima, zateći će vas gužva, gužva i gužva... bukvalno svuda! I na putu do Zlatibora, na pumpama, u prodavnicama, restoranima. Prepuno je ljudi gde god da se okrenete. Pamtim ga kao mesto na koje sam svakog leta odlazila sa porodicom i tamo provodila bar nedelju dana, u istraživanju okoline i uživanju u beskrajnim šetnjama po čistoj prirodi i svežem vazduhu.


Planina Tara: Moja najlepša iskustva u poseti mrkom medvedu

Planina Tara, ukrašena smaragdno plavim kanjonom reke Drine, nalazi se u Zapadnoj Srbiji. Prosečna nadmorska visina je oko 1.200 m. Ukoliko do sada niste posetili ovu regiju Srbije, toplo preporučujem. Zateći ćete netaknutu prirodu i prirodne atrakcije kakve ne možete videti u drugim krajevima Srbije.


Višegrad: Šta videti i iskusiti u čuvenom gradu na Drini

Ovim tekstom “putujemo” do Višegrada, malog, ali sadržajnog grada u Republici Srpskoj. Turistički je postao značajan zahvaljujući Ivi Andriću i ćupriji (iz Andrićevog romana “Na Drini ćuprija”) - mostu Mehmed paše Sokolovića. Lepotu Višegrada upotpunjuje Drina, koja gradi drugi po veličini rečni kanjon u Evropi, kojim možete krstariti brodovima. Sam grad je mali i može se obići za 2-3 sata.