Ovčarsko-kablarska klisura: Šta videti i iskusiti na srpskoj Svetoj Gori


Ovčarsko-kablarska klisura: Šta videti i iskusiti na srpskoj Svetoj Gori



Autor fotografija:

Bojana J.


U ovom tekstu vam predstavljam jednu lepu vikend destinaciju u Srbiji, idealnu za ljubitelje prirode i dugih šetnji. U srcu netaknute prirode se nalazi 10 pravoslavnih manastira, od kojih samo jedan nije “živi” manastir. Manastire u klisuri nazivaju još i "mala srpska Sveta Gora". Po kulturnom i duhovnom značaju, ova grupa manastira je odmah iza Fruškogorskih manastira. Prema legendi, prve manastire u klisuri su osnovali monasi pobegli iz Svete Gore, oko 1307. godine.

Zapadna Morava, koja razdvaja Ovčar i Kablar, ovde je usekla tri jedinstvena meandra, poznata kao "uklješteni meandri". U klisuri je smeštena i Ovčar Banja, još uvek nedovoljno razvijena i iskorišćena. Da bi se obišli svi ovi manastiri, najzgodnije bi bilo imati kola, jer su svi povezani asfaltnim putevima koji su dobro obeleženi putokazima. Ali i ako nemate kola na raspolaganju, možete ih peške obići, pešačkim stazama koje i nisu baš uređene i lake.

Iz Beograda se do Čačka putuje oko 1.5h ako idete novim autoputem. Uživaćete u prirodi, predivnim srpskim svetinjama, a dobro ćete i jesti u čačanskom kraju, poznatom po izuzetnom pečenju. S obzirom na to da smo ovde planirali da provedemo ceo vikend, smeštaj smo našli na periferiji Čačka.


2 dana u Ovčarsko-kablarskoj klisuri: Srpska Sveta Gora

PLAN ZA OBILAZAK: I DAN


Manastir Nikolje

Obilazak ovog dela Srbije smo počeli od manastira Nikolje, koji se nalazi u selu Rošci, blizu Ovčar Banje. Manastir je osnovao brat velikog župana Stefan Nemanja, u XII veku. Stradao je tokom Turaka, a u njemu je utočište našao i Miloš Obrenović, koji se sa porodicom i narodom ovde krio od Turaka. Miloš Obrenović je 1817. godine sagradio konak koji i danas po njemu nosi naziv. Nikoljska crkva, iako je mala, zaista je posebna i ima neku posebnu mistiku. U riznici manastira se čuva najznačajnija rukopisna knjiga u srpskoj kulturi iz XVII veka - Karansko jevanđelje.

Do manastira se dolazi kada se sa glavnog puta siđe stepenicama, pored velikog oraha. Otvorite kapiju i zakoračite unutra. Imaju lepo dvorište, dosta klupa za odmor i malu suvenirnicu.


Manastir Nikolje

Manastir Uspenje Presvete Bogorodice

Velika kamena kapija, koja sigurno čuva nešto veoma vredno. Mali ulaz namenjen svima nama, a veliki za svece. Stare drvene stepenice koje je načeo zub vremena, koje vode u nedogled, gore, visoko. Oblačimo pelerine koje prekrivaju celo telo. Polako se penjemo ka ovom svetom mestu, sa koga se pruža pogled na prelepu Ovčarsko-kablarsku klisuru. Na malom odmorištu, za putnike namernike, čeka nas osveženje u vidu keksića i vode. Tu je i ZOO vrt sa retkim vrstama ptica, kao i manastirski konaci. I na kraju, prelepa crkva manastira Uspenje Presvete Bogorodice, koja se ustvari sastoji iz dve crkve, sa izuzetnim ikonama.

Na početku uspona ka manastiru, nalazi se lep obeležen vidikovac. Prilaz manastiru je označen brojnim tablama, koje kazuju razne mudrosti o veri i životu uopšte.

Manastir Uspenje je najmlađi od 10 svetinja u klisuri između Ovčara i Kablara, podignut 1939. godine. Crkva je izgrađena po uzoru na crkvu posvećenu Sv. Konstantinu i Jeleni na Ohridu, što je bila želja vladike Nikolaja Velimirovića, jer je on tamo bio episkop do 1934. godine. Vladika Nikolaj je želeo da na uzvišenju iznad manastira Jovanje sagradi grobnicu sebi i žičkim episkopima. Crkva ima veoma mali broj prozora uskog pravougaonog oblika, bez ikakvih ukrasa. Nikada nije bila živopisana. Levi deo hrama posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice, a desni Sedmorici efeskih mučenika. Interesantno je i da od 16:00-10:00 provode u molitvi i tada nije dozvoljena poseta.


Manastir Uspenje Presvete Bogorodice

Manastir Jovanje

Manastir Jovanje se nalazi na sredini Ovčarsko-kablarske klisure sa leve strane jezera, do koga se može doći starim putem pored manastira Nikolje. Za ovaj manastir se ne zna kada je sagrađen, ali se pretpostavlja da postoji odavno i da je bio lavra iz koje se upravljalo ostalim manastirima Srpske Svete Gore. Iako je dugi niz godina bio pust, na angažovanje Nikolaja Velimirovića, on je ponovo oživeo, kada je ovde doveo 12 monahinja koje su obnovile manastirski život ovog mesta. Tada je postao prvi ženski manastir u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

Jovanjska crkva se smatra jednom od najlepših u Srpskoj Svetoj Gori. I zaista, videćete da je svaki detalj sa pažnjom postavljen, kako u crkvi, tako i u manastirskom dvorištu. U manastiru se nalazi čudotvorna ikona Majke Božje Brzopomoćnice. Imaju lepu malu prodavnicu, ali i uređene klupe za odmor posetilaca. Takođe imaju i mali restoran, u kome možete poručiti nešto da prezalogajite.


Manastir Jovanje

Ovčar banja i spa centar “Kablar”

Ovčar banja je nekada bila manastirska banja. To govori i sama lokacija. Manastira ima svuda oko nje. Izvora termalne vode u Ovčar Banji ima više, ali centralno mesto gde ih možete koristiti je hotel „Kablar“, koji je ujedno i Wellness centar, moderno opremljen. Cena polupansiona za dve osobe je 6.570 dinara dnevno. U cenu je uračunato korišćenje zatvorenog bazena sa termalnom vodom neograničeno. Cene ostalih usluga su masaže od 900 do 1.800 dinara, sauna 800 dinara, hidromasažne kade 800 dinara po osobi.

Mi smo ovde svratili na komplet lepinju sa kajmakom, u kojoj smo uživali uz pogled na zatvoreni bazen sa termalnom vodom. Cena je 280 dinara, ali ukus nije ni prineti onim zlatiborskim. Čak drugačije i izgleda. To je samo lepinja premazana kajmakom i jajima, ali potpuno drugačija. Ali svakako je ukusna i treba je probati, upravo jer je drugačija. Dve lepinje sa pićem izađu oko 1.000 dinara. Inače, u ponudi su razna jela, po cenama za nijansu nižim u odnosu na beogradske cene.

Iz centra Ovčar banje kreće pešačka staza, dosta naporna do Banjskog potoka i slapova. Na drugu stranu, staza vodi do pećine Kađenica.


Ovčar banja i spa centar “Kablar”

Manastir Sretenje

Sama pozicija doprinosi neverovatnoj mistici manastira "Sretenje", koji se nalazi u sred planine, okružen stenama i šumama. Iza visokih zidina, sakrivena je prelepa crkva, konaci i manastirska riznica. Prelepo je uređen i održavan. Kao i u drugim manastirima Ovčarsko-kablarske klisure, i u njemu važi pravilo da muškarci moraju imati pantalone, a žene maramu i dugačku suknju.

Predanje govori da je sa vrha Ovčara bačena kruna (korona), pa se gledalo gde će da padne, tu će se graditi crkva. Po tom događaju se i brdo iznad samog manastira zove Koronjsko brdo. Ovaj manastir imao je u XIX veku najbogatiju biblioteku, ali je ona porušena u bombardovanju 1941. godine. Danas se u manastirskoj riznici čuva jevanđelje, poklon iz Rusije, bakropis koji predstavlja izgled manastira, knjige, ikone.


Manastir Sretenje

Manastir Sveta Trojica

Manastir Svete Trojice (Ovčarski) se nalazi na padinama planine Ovčar. O njemu je čak pisao i Vuk Karadžić, kao o jednom od najlepših graditeljskih ostvarenja s kraja XVI veka u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. U manastiru možete videti ikonostas koji je uradio Nikola Marković 1868. godine. Unutra su i dve vredne freske iz XVII veka.

Sveta Liturgija se služi svake subote, nedelje i praznikom sa početkom u 8:00 (ovo pravilo važi i za ostale manastire Srpske Svete gore). Stroga su pravila za ulazak unutra. Prelepo je ukrašen cvećem i nalazi se u borovoj šumi. U vreme naše posete su spremali zimnicu, tako da je i to bilo zanimljivo videti.


Manastir Sveta Trojica

Vidikovac na vrhu Kablara

Ovčarsko-kablarska klisura je jedna od najlepših i najatraktivnijih u Srbiji. Zašto je to tako, najbolje se može sagledati sa vrha Kablara (885 m), do čijeg se vrha može doći na nekoliko načina. Postoje planinarske staze (ima ih pet), različite težine i dužine. Uklješteni meandri Zapadne Morave koje ćete sa ovog vidikovca videti su morfološki fenomen, a pogled na njih sa ove lokacije po mnogima je najlepši pogled u Srbiji. Može da se dođe i kolima (mi smo koristili ovu varijantu), ako se ide do sela Rošci i potom peške do samog vidikovca.

Inače, do sela Rošci se može kraćim putem iz Ovčar banje (obeležen put) ili iz Čačka preko Preljine ka selu Rošci. Ovaj put je malo duži, ali u vreme naše posete su bili radovi na kraćem putu, pa smu nas uputili ovuda. Nakon oko 45 minuta vožnje, dolazi se do mesta gde se moraju ostaviti kola, i odavde se mora ići pešče nekih pola sata, dosta napornom stazom. Kada se dođe do vrha kablara, produži se još pet minuta jedva vidljivom stazom sa leve strane (pored bazne stanice) i ubrzo se dolazi do uređenog vidikovca, sa koga je pogled zaista neverovatan.


Vidikovac na vrhu Kablara

Restoran “Milinko”

Pošto nismo večerali, osoblje hotela na periferiji Čačka nam je preporučilo da odemo u restoran Milinko, na oko 100 m od hotela, uz magistralni put. I nismo se pokajali. Dobar kvalitet hrane, veoma uslužno osoblje, velike porcije, i veoma pristojne cene.

Kada iz pravca Beograda krenete Ibarskom magistralom ili autoputem, i skrenete ka Čačku u pravcu Zlatibora i Crne Gore, restoran Milinko se nalazi sa desne strane 4 km posle kružnog toka u Preljini. Pitajte ljubaznog kelnera šta preporučuje, i on će vam ponuditi šta najbolje ima tog dana. Nama je preporučio paumflek na roštilju, koji se služi uz pomfrit i luk. Nismo se pokajali. Porcija je ogromna i košta 500 dinara. Uz to smo uzeli paradajz salatu i piće. Sve ukupno je koštalo oko 1.600 dinara. Svakako lepo mesto gde možete otići na večeru, u pravoj kafanskoj atmosferi.


Restoran “Milinko”

PLAN ZA OBILAZAK: II DAN


Manastir Vavedenje

Manastir Vavedenje se nalazi pored magistralnog puta 8 km od Čačka, na ulasku u Ovčarsko-kablarsku klisuru. Predanje govori da je manastir sagradio Sveti Sava i njegov otac Sv. Simeon. Ono što je zanimljivo za ovaj manastir je to da se na ikonama vidi uticaj baroka, što je bila novina za manastire u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Manastirska riznica poseduje carske dveri i krst sa Raspećem sa starog ikonostasa iz XVIII veka. U manastiru se čuva i Gundulićevo četvorojevanđelje iz 1552. godine, a zanimljvio je da je ovom manastiru poklonjena i prva štampana knjiga iz beogradske štamparije.


Manastir Vavedenje

Manastir Preobraženje

Manastir Preobraženje (Ovčarsko) se nalazi na 1 km od Ovčar Banje. Život u ovom manastiru je organizovan po svetogorskom pravilu - nema ni parohiju niti imovinu, već mu je uloga misionarska. Manastir (nakon izgradnje novog manastira) je sveštao lično Vladika Nikolaj Velimirović, na dan Pokrova Presvete Bogorodice 14. oktobra 1940. godine.

U vreme naše posete je ovde održavana jutarnja vikend molitva, tako da je manastir bio pun ljudi. Ovo je muški manastir, u kome se jako vodi računa o odevanju. Inače, po uređenju, ovaj manastir je lošije sređen od ostalih manastira. Nekako se vidi razlika između muških i ženskih manastira, u slislu sređenosti, urednosti, cveća – u korist žena.


Manastir Preobraženje

Manastir Blagoveštenje

Manastir Blagoveštenje se nalazi pod Kablarom, iznad hidrocentrale Ovčar Banja. Blagoveštenje je po mom mišljenju jedan od najlepših manastira Ovčarsko-kablarske klisure. U manastirskom krugu, sem crkve, postoji nekoliko zgrada i konaka podignutih u raznim periodima. Ima i fantastičnu suvenirnicu, u kojoj rade izuzetno ljubazne monahinje. Sa spoljne strane, kao i u ukutrašnjosti, manastirska crkva je oslikana autentičnim freskama iz XVII veka.

U manastiru Blagoveštenje se sastao Praviteljstvujušci sovjet, prva vlada ustaničke Srbije, a tu je nakon propasti I srpskog ustanka našao utocište i knez Miloš. Manastir je poznat po prepisivačkoj školi. Prelep je. Do njega se može doći kolima. Kada ostavite kola prošetajte po kompleksu, svratite u crkvu, do suvenirnice, a imate i odlično održavane toalete ako zatreba.


Manastir Blagoveštenje

Manastir Vaznesenje

Manastir Vaznesenje (Ovčarsko), se nalazi nedaleko od magistralnog puta, na obroncima planine Ovčar. U manastiru Vaznesenje je postojala prepisivačka škola, dok je 1570. godine prepisano četvorojevanđelje. Hram nije oslikan. Manastirska slava je Vaznesenje Gospodnje i slavi se četrdeset dana posle Uskrsa. U manastiru se Sveta Liturgija služi svaki dan.

Ovde dolazi veliki broj hodočasnika, a manastir je poslovno orijentisan. Tu je devojka, koja je svetovno lice, koja radi u suvenirnici i upućuje da se obiđe crkva. Inače, na ovoj teritoriji smo videli da se organizuju brojna verska putovanja i izleti, koje uglavnom vode monasi iz drugih manastira Ovčarsko-kablarske klisure ili iz drugih eparhija sa teritorije Srbije. Ovaj manastir ima ogromno dvorište, lepo uređeno za odmor i predah.


Manastir Vaznesenje

Centar Čačka

Nakon obilaska ovog srpskog svetog mesta, otišli smo da vidimo i centar Čačka. U to vreme se održavao neki dečiji sporstski skup, pa je grad bio pun ljudi. Nedeljom se u zoni ne plaća parking, a za ostale dane ide naplata po zonama. U samom gradu možete posetiti crkvu Sv. Vaznesenja (mada će vam mislim biti dovoljno obilazaka verskih objekata nakon dva dana provedenih u Ovčarsko-kablarskoj klisuri; njihovu lepotu svakako ne može da nadmaši bilo koja gradska crkva), Rimske terme, konak Jovana Obrenovića, spomenik ratnicima četiri vere, spomenik Tanasku Rajiću, spomenik Vojvodi Stepi Stepanoviću, itd. Inače, stiče se utisak da grad nije posebno aktivan niti živ, nedeljom ništa ne radi, pa čak ni neki kafići.

Mi smo svratili na palačinke u kafe “Korzo” na samom šetalištu. Osoblje je ljubazno, a cene su niske. Naručili smo palačinke sa kremom, plazmom i višnjama, koje koštaju 200 dinara. Bez voća je nešto jeftinija. U porciji se dobijaju dve palačinke prosečne veličine, sa zaista dosta fila. Lepo i prijatno mesto na kome možete predahnuti. Inače, njihova čuvena poslastičarnica je Dessert, ali je mi nismo našli.

Nakon lepo provedenog vikenda, nastavili smo put ka Beogradu, i usput obišli Oplenac, ali o tome možete čitati u drugom putopisu na mom blogu. Međutim, preporučiću vam jedno mesto u Čačku gde možete svratiti na izvrsne lokalne specijalitete, kako biste na pravi način zaokružili jedan lepo porveden vikend.


Centar Čačka

Gostionica "Mladost"

Mi smo na ovom mestu završili vikend izlet i sabirali utiske. Reč je o gostionici "Mladost", koja je među meštanima poznata kao mesto gde se dobro jede i gde oni odlaze na svoje porodične ručkove/večere. Mi smo stigli u nedelju oko 17h, nije bilo gužve, ali se kasnije baš popunilo. Nismo imali rezervaciju. Na svakom stolu su sredstva za dezinfekciju i vodi se računa o broju ljudi po stolu. Stolovi su prilično odvojeni, za svakog gosta se stavlja novi stolnjak. Stiče se utisak da se o higijeni jako vodi računa. Ova gostionica se nalazi nešto izvan strogog centra grada Čačka. Nemaju svoj parking, ali se u okolini možete parkirati između zgrada ili na ulici. Parking se ovde ne naplaćuje.

Imaju zatvoren deo i lepu baštu od drveta. Mi smo naravno odabrali baštu. Ako ste ovde došli, morate probati zapečenu kolenicu. Ne mogu vam ukus opisati, istovremeno i kalorično i blago, sočno i mirisno...ma milina! Reč je o cepanoj sporo pečenoj kolenici, sa krompirom i šargarepom, zapečenom sa kajmakom i sosom od rena. Prodaje se na kilogram (kg je 850 dinara), a nama je za šestoro bilo dovoljno (i previše) 2 kg. Pre toga obavezno probajte teleću čorbu (200 dinara), ovo je jedna od najukusnijih koju sam ikada jela.

Za pivopije informacija da imaju od 2018. godine i svoju malu pivaru, pa samo ovde možete probati njihovo pivo "Čarlton" (150 dinara). Sve u sumi, 50% jeftinije nego u Beogradu! Ručak/večera za šestoro, sve ukupno sa pićem oko 2.800 dinara. Prijatno! Nadam se da ste uživali!


Gostionica "Mladost"

Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Zlatibor: Moja najlepša iskustva među zlatnim borovima

Planina Tara: Moja najlepša iskustva u poseti mrkom medvedu

Rudnik: Idealno mesto za piknik sa porodicom

Čarobni breg: Dok sunce zalazi nad Mokrom Gorom


Rudnik: Idealno mesto za piknik sa porodicom

Ove godine je piknik veoma aktuelan. Možda nas je situacija sa virusom naterala da se podsetimo kako zvuči priroda, dečji smeh, fijuk frizbija i igranje badmintona. U ovom tekstu ću dati predlog mesta za piknik na planini Rudnik, ali i predloge za obilaske u okolini Rudnika i Gornjeg Milanovca, tako da možete da upotpunite jedan zanimljiv i sadržajan porodični dan.


Zlatibor: Moja najlepša iskustva među zlatnim borovima

Zlatibor, jedna od naših najlepših planina, podjednako interesantna u svako godišnje doba. Ako dođete vikendom ili praznicima, zateći će vas gužva, gužva i gužva... bukvalno svuda! I na putu do Zlatibora, na pumpama, u prodavnicama, restoranima. Prepuno je ljudi gde god da se okrenete. Pamtim ga kao mesto na koje sam svakog leta odlazila sa porodicom i tamo provodila bar nedelju dana, u istraživanju okoline i uživanju u beskrajnim šetnjama po čistoj prirodi i svežem vazduhu.


Planina Tara: Moja najlepša iskustva u poseti mrkom medvedu

Planina Tara, ukrašena smaragdno plavim kanjonom reke Drine, nalazi se u Zapadnoj Srbiji. Prosečna nadmorska visina je oko 1.200 m. Ukoliko do sada niste posetili ovu regiju Srbije, toplo preporučujem. Zateći ćete netaknutu prirodu i prirodne atrakcije kakve ne možete videti u drugim krajevima Srbije.


Čarobni breg: Dok sunce zalazi nad Mokrom Gorom

Dok sam bila dete, leto je uvek bilo predviđeno za boravak na planini. Makar nekoliko dana. Planinski vazduh i svežinu nije moglo da zameni more. Mada, destinacija koju ću vam preporučiti je podjednako atraktivna za svako godišnje doba. Leti ćete uživati u svežini, tokom jeseni u dugim šetnjama po prirodi, zimi ćete se sankati i skijati, a u proleće biti svedok buđenja nestvarne prirode i njenog najlepšeg izdanja.