10 predloga za izlet sa decom u Beogradu: I deo


U ovom tekstu vam dajem 10 ideja gde možete sa decom provesti kvalitetno vreme u Beogradu, bilo da ste stanovnik mog grada ili ste nam u gostima. Nadam se da ćete naći dosta korisnih informacija i ideja. Kako je ovo prvi deo, očekujte uskoro nastavak sa još ideja kako provesti sa decom vreme u Beogradu. Uživajte i javite utiske!


1. Mali Dunav

Ovo mesto je za mene bilo pravo otkriće! Rođena sam u Beogradu, a nisam znala da nadomak Vinče postoji pravi mali raj za decu i odrasle. Reč je o mestu koje se naziva "Mali Dunav", a zapravo se radi o Centru za ribarstvo i primenjenu hidrobiologiju Poljoprivrednog fakulteta. Odmah ću vam reći da će se ovde podjednako dobro zabaviti i edukovati i deca i roditelji. Idealno je mesto za porodični jednodnevni izlet. Kompleks je podeljen u nekoliko delova. Možete videti postavku života praistorijskog ribara, akvarijum sa dunavskim ribama, ZOO vrt sa vodenim pticama (patke, guske, labudovi, njihova jaja), zečeve, paunove. Sve životinje slobodno šetaju, i ako budete imali sreće, ostaviće vam neko perce za uspomenu. Videćete oazu barskih kornjača, alasku kolibu - muzej ribarstva, sojenicu, mnoštvo visećih mostova... Meni najimpresivnije je bilo Ostrvo evolucije, koje duž spiralne staze prikazuje put nastanka čoveka. Na vrhu su "on i ona", dve stolice i flaša vina, da zajedno nazdrave životu. Da vam ne pišem koliko je divan pogled s vrha! Cena ulaznice je 300 dinara, ali ako dolazite sa decom onda je 200 dinara po osobi. Ukoliko ovde želite da se bavite sportskim ribolovom, onda je ulaznica 500 dinara. Deca mogu da pecaju besplatno, uz plaćenu ulaznicu. U ponudi je i iznajmljivanje čamca (mislim da je 100 dinara za 20 minuta, po osobi). Ima dosta izletničkih klupa, pa možete poneti svoju hranu i biti ovde ceo dan. Do njih se dolazi Smederevskim putem, kada prođete kroz kapiju pored hotela "Radmilovac" idete do kraja, pa skrenete desno i tu je parking. Radno vreme je od 8-15h (vikendom do 16h i uvek ima nekoga sat vremena duže). Radnim danima nema gužve, a vikendom kako kad.
2. Predlog meni omiljene beogradske šetnje

U ovom delu teksta vam predlažem jednu od meni najlepših beogradskih šetnji. Posebno je lepo leti krenuti oko 18h, da biste u jednom delu sačekali zalazak sunca. U jednom smeru dužina staze je oko 3.5 km i treba vam oko 45 minuta hoda. Ako idete sa bebom, možete i kolicima svuda proći. Mi obično parkiramo kola na parkingu kod sportskog centra "Milan Gale Muškatirović" (bivši "25. maj"), odakle i počinje pešačka (i biciklistička) staza. Cena parkinga je 60 dinara/h. Odavde krenite u pravcu kule Nebojša. Usput imate nekoliko kafića, splavova i restorana, a meni omiljeni je splav "Viva" (probajte pileće štapiće) i grčki restoran "Piatakia na vodi" (probajte saganaki). Kada stignete do kule Nebojša, staza dalje vodi pored ušća Save u Dunav, sve do pristaništa i popularne Beton hale. Beton hala je preuređena u niz modernih restorana, svi sa pogledom na reku. Meni omiljeni je "Toro" (šta god da probate je neobično i ukusno), ali u restoranima na ovom potezu možete probati i tursku kuhinju, ali posetiti i kabare. Nedavno je na ovom delu izgrađena pasarela, pa njom možete za 5 minuta otići i do Kalemegdana. Staza se dalje nastavlja do šetališta Sava Promenada, duž koga imate i nekoliko lepih modernih igrališta za decu, a tu su i dva dobra restorana "Savanova" (probajte ćevape) i "Miradouro", u kome možete probati portugalsku hranu (preporučujem portugalsku sablju). Za kraj dana, svratite na mirisni zeleni čaj sa jasminom u "Buddha bar". I za kraj, ostanite ovde do zalaska sunca i posmatrajte neverovatan prizor sa neke od terasa na reci.
3. Ada Ciganlija

Kada su letnje vrućine, a nema prilike da se negde otputuje, najčešće smo na Adi Ciganliji - moru Beograda, kako je popularno zovu. Sadržaja na Adi ima za svakoga. Ako volite da šetate, oko jezera možete uređenom stazom uz plažu napraviti oko 8 km. Gotovo paralelno sa obalom je biciklistička staza takođe oko 8 km dužine. U jednom delu, kod sportskih terena, možete zauzeti izletničke stolove i mesta za roštiljanje. Ako želite da odmorite od spremanja hrane, uz celu obalu imate zaista ogroman izbor restorana. Meni omiljeni su restorani „Sunset“ i "Time out". Imaju odličnu hranu, divnu baštu na plaži, baštu u hladu, zabavu za decu. Za decu je verovatno najinteresantniji vozić, koji vozi krug oko Ade. Krug traje nešto duže od pola sata, a usput imate stanice na kojima možete izaći. Početna stanica je kod rampe. Cena vožnje je 150 dinara (za dete od godinu i po dana nismo platili). Dosta trucka, pa ako ste npr. trudnica, nikako nemojte kretati. Imajte u vidu i da mlađima može biti dosadno da se voze ceo krug (moj dečak od 1,5 godine je već posle pola kruga postao nervozan). Na samom izletištu ima veliki broj igrališta za decu, obala je načičkana restoranima sa ležaljkama i suncobranima, i većina ima i igralište za decu. Tokom vikenda ima baš dosta ljudi i dečijih rođendana u prirodi. Dosta se radi i na uređenju, pa tako uskoro stiže nov sadržaj u vidu kompleksa sportskih terena. Nažalost, obustavljena je, za sada, usluga besplatnog iznajmljivanja bicikla uz kupljenu parking kartu. Cena parkinga za ceo dan je 150 dinara. Ovo sigurno nije konačan spisak aktivnosti šta sve možete raditi na Adi, ali se nadam da ste bar stekli utisak da ovde možete provesti jedan sadržajan prolećni/letnji dan.
4. Botanička bašta

Japanski vrtovi - nešto što me uvek fascinira, tako jednostavni, a tako jedinstveni! Odražavaju lepotu prirode, harmonijom tri elementa: vode, biljaka i kamena. Kamen je sveti objekat, koji balansira energiju i simbolizuje nebo, zemlju i čoveka. Voda podseća na stalne promene u prirodi. Biljke obogaćuju prostor i nose određenu simboliku: bor - dugovečnost i ljubav, trešnjino drvo - večita mladost i proleće, javor - ciklus života i smrti. Jedan ovakav japanski vrt možete videti u Beogradu, u Botaničkoj bašti "Jevremovac". Ovo je bebi i meni omiljeno mesto za šetnju. Verovatno znate da mama (ili drugi pratilac) i beba do godinu dana imaju besplatan ulaz. Za ostale je ulaz 300 dinara. Otvorena je od 9-17h. Mi smo došli nešto posle 9h i bili smo prvi i bar naredna dva sata i jedini posetioci. Kasnije je došlo još nekoliko porodica sa decom. Tako da je ovo idealno mesto sa socijalno distanciranje, u prirodi, a u centru grada. Pored uživanja u prirodi, možete posetiti i impresivnu staklenu baštu, koja se nalazi u okviru parka.
5. Topčiderski park

Vikend destinacija za šetnju, mesto na kome se možete upoznati sa istorijom i kulturom ili omiljeno foto odredište mladenaca - sve ovo u jednom, to je Topčiderski park. Topčiderski park je mesto na koje možete otići kada želite da pobegnete od gradske gužve. Ovaj velepni park u stilu engleskih vrtova, zapravo je nekadašnji dvorski park. Iako ima ogromnu kulturno-istorijsku vrednost, ulaz je besplatan. Tokom leta, vikendom, često se organizuju razni programi za decu. Najupečatljiviji objekat u parku je svakako Konak kneza Miloša, koji je izgrađen u XIX veku, kao njegova zvanična rezidencija, nastala kombinovanjem balkanskih i srednjoevropskih arhitektonskih elemenata. Danas ima muzejsku svrhu i u njemu možete posetiti izložbu koja prikazuje život u Srbiji u XIX veku. Cena ulaznice je 200 dinara, a utorkom je ulaz besplatan. Trenutno je zatvoren zbog rekonstrukcije. Ispred Konaka, svakako ćete videti vrlo neobično drvo. Reč je o jednom od najvećih i najstarijih platana u Evropi. Pretpostavlja se da je zasađen 1868. godine, u vreme gradnje Konaka. Ovaj dvorski kompleks čini i jedna crkva, poznata kao Topčiderska crkva, ili crkva Svetih apostola Petra i Pavla. Nekada je bila dvorska crkva, i predstavlja zadužbinu kneza Miloša. Ima neku posebnu mističnu notu.
6. Eko park

Ako se pitate, gde za vikend sa decom, onda bi svakako trebalo da razmotrite dolazak u Eko park, koji se nalazi u Belom Potoku, u podnožju Avale. Mi smo za posetu odabrali radni dan oko 17h (bilo je dosta ljudi). Vikendom mislim da je ovde prepuno porodica sa decom. To me i ne čudi, jer zaista ima sadržaja da se ovde zadržite bar 3h. Imajte u vidu da nije dozvoljeno unošenje hrane i pića, jer možete kupiti kod njih. Ulaz se ne naplaćuje. Nakon što ostavite auto na velikom parkingu s pogledom na Avalski toranj, zapljusnuće vas svežina vazduha, potpuno drugačijeg od gradskog. Na početku staze je jezerce, nakon koga se ređa nekoliko lepo uređenih igrališta za decu, uz koje su postavljeni barovi u kojima možete naručiti piće i pijuckati dok se deca igraju (ako niste gost restorana, igralište se plaća 250 dinara). Stazom se stiže do deci najzanimljivijeg dela, kaveza sa patkama, guskama, paunima, fazanima... Preko puta su konjići i magarac (moguće je i jahanje konja - 300/500 dinara), a u istom objektu iznad štala je smeštena etno postavka starih predmeta. Odavde staza vodi do visećeg mosta, koji, verujte mi, nije baš naivno preći. Imajte u vidu da je dozvoljeno da istovremeno na mostu budu samo 3 osobe. Preko mosta se stiže do bašte restorana, u koji smo svratili na laganu večeru. Probali smo njihov mezetluk - razne vrste domaćih suhomesnatih proizvoda, sireva, izvrsna gibanica i uštipci. Ovakva večera za dvoje odraslih i dete je koštala 1.200 dinara. Nakon jela se možete uputiti u šetnju jednom od nekoliko uređenih staza (uzbrdo-nizbrdo) oko imanja. Uživaćete u čistom vazduhu i prelepoj prirodi. Ako želite, možete kupiti domaće sokove, džemove, slatko, jaja za vaš dom. Kada smo krenuli kući, ispratio nas je nestvaran zalazak sunca iznad Avale.
7. ZOO vrt

Jedan divan sunčan dan, možete provesti u beogradskom ZOO vrtu. Lepo ćete se prošetati i videti pingvine, najnovije stanovnike ZOO vrta. Ume da bude gužva i da se čeka u redu 15ak minuta samo da se kupe karte. Do samog zatvaranja, ZOO je prepun posetilaca, među kojima je najviše dece. Iako je naš bebac tada još uvek bio mali, zapanjeno je razgledao životinje i uopšte nije spavao. Oduševilo me je koliko je ZOO uređeniji u odnosu na proslu godinu, ima dosta novih sadržaja, klupa za odmor, kao i sobica za presvlačenje bebe. Cena ulaznice je 550 dinara, za decu od 3-15 godina je 350 dinara, a za decu do 3 godine je besplatan ulaz. Sadržaja ima dovoljno da ovde provedete ceo dan. Mi smo uživali!
8. Manastir Rakovica

Iako na prvi pogled deluje kao da ovo nije mesto na kome deci može biti zanimljivo, zapravo se radi o manastiru koji je smešten u predivnoj prirodi, sa vrlo lepo sređenim dvorištem, u koje kada god dođete vidite kako dečica trčkaraju. Uživali smo u miru ovog svetog mesta, posetili crkvu i grob patrijarha Pavla, jedne od najomiljenijih duhovnih ličnosti u Srbiji. Blizu manastira je i izvor Sv. Petke, sa vodom koja nije zagađena i može se piti. Malo je dalje od centra Beograda, ali se vrlo brzo stiže (20ak minuta iz centra), posebno kada je neradan dan i nema gužve na putevima. Ispred manastira je veliki parking koji se ne plaća, i tu se nalazi i toalet. Volim da dođem na ovo mesto, a posebno mi se dopada energija koja se može osetiti i ljudi koji neprestano dolaze da bi se poklonili mestu na kome počiva srpski patrijarh Pavle.
9. Avala

Dok su još bili lepi dani, iskoristili smo priliku da tokom jednog vikenda organizujemo još porodični piknik u prirodi. Ovog puta je izbor bio Avala. U podnožju, pred sam uspon ka vrhu, nalazi se lepo uređen park sa izletničkim klupama koje možete iskoristiti za postavljanje hrane i ručak. Park je prekriven stablima kestena, pa će tokom jeseni i deca imati zabavu. Interesantno mi je bilo da vidim da je Avala tog vikenda bila igraonica za proslavu dečijih rođendana. Roditelji su ukrasili klupe i drveće, raspalili roštilj, doneli tortu i ovde slavili rođendan svojim mališanima. Videla sam čak nekoliko porodica koje su realizovale ovu odličnu ideju. Slično sam videla pre dve godine u Centralnom parku u Skoplju i bila sam oduševljena, jer kod nas tad nije bila ovakva praksa. Naravno, da upotpunite zabavu, na raspolaganju vam je panoramski pogled sa tornja, kao i kafe u podnožju tornja u kome možete uživati na čistom vazduhu i u neobičnim kombinacijama čajeva. Inače, ako ste raspoloženi za šetnju, od mesta gde smo pravili piknik kreće uređena pešačka staza sve do tornja. Treba vam otprilike 45 minuta hoda do vrha, a nedaleko od mesta sa koga krećete se nalazi česma. Naravno, ne propustite ni šetnju do Spomenika Neznanom junaku. Sav ovaj sadržaj će učiniti dan na Avali potpunim. Zimi kako izgleda, samo možete da zamislite. Možete se sankati, grudvati, provesti divan dan na snegu i čistom vazduhu.
10. Kalemegdan

Verovatno jedna od omiljenih beogradskih atrakcija svima nama - Kalemegdan! Vole ga i stari i mladi, bilo da ovde dolaze da igraju šah ili da sa svojom lepšom/jačom polovinom uživaju u neverovatnim zalascima sunca. Meni je kod Kalemegdana zanimljiva i mistika koju krije duboko u zidinama, prolazima, rovovima, bunarima... Zato vam danas izdvajam nekoliko zanimljivih legendi vezanih za ovo mesto. Jedna od legendi kaže da je tursko blago uzidano u zidove Barutane, veštačke pećine, koja je po legendi bila svetilište posvećeno bogu Mitri. Kule i kapije su nekada bile ozloglašene tamnice. Na primer, Stambol kapija je bila poznata kao mesto gde su Turci brutalno mučili Srbe. Nebojšina kula je bila najozloglašenija tamnica u gradu, a jedini živ je iz nje izašao Jevrem Obrenović, brat kneza Miloša Obrenovića. Da li ste dok šetate oko Pobednika osetili nešto posebno? Kažu da ovde vladaju mračne sile, jer je upravo ispod ukopan bunker. Smatra se da je izgrađen u strahu države od napada neprijatelja tokom Hladnog rata. Pročitala sam da je tokom 5 godina aktivnog postojanja bunkera, ovde živelo 28 vojnika apsolutno bez kontakta sa spoljnim svetom! Meni jedna od najintrigantnijih je svakako legenda u vezi sa navodnim tunelom ispod Ušća, koji spaja Kalemegdan sa Zemunom. Volela bih da odem na turu "Beograd ispod Beograda" i još malo više saznam o detaljima. Ne bih da vas plašim, ali kažu da razna mitska stvorenja žive u ovdašnjim lagumima i katakombama. Verovatno najpoznatija je legenda o Rimskom bunaru, koji neki nazivaju i "pupak sveta", jer smatraju da je odatle mitski junak Orfej silazio u podzemni svet. Upravo ta mistika oko ovog mesta je učinila da Rimski bunar bude lokacija za snimanje brojnih domaćih i stranih filmova. I što je najinteresantnije, možete ga i danas posetiti.
Vise detalja možete pronaći na mom Instagram profilu @boyanayow, a možete mi i pisati u komentarima, ukoliko su vam potrebne dodatne informacije.


Autor teksta i fotografija: Bojana Jovanović Lazić

Komentari
Ime

Tekst komentara

6 + 2 = ?