Izleti blizu Beograda: Moj izbor mesta za porodični ručak


Izleti blizu Beograda: Moj izbor mesta za porodični ručak



Autor fotografija:

Bojana J.


U ovom tekstu predlažem mesta na koja možete otići na kraći izlet i porodični ručak, do kojih vam treba oko sat vremena od Beograda. Neki od predloga su u okolini Beograda, dok ima i mesta na oko 100 km udaljenosti, do kojih se kolima lako stiže za oko sat vremena vožnje. Na linkovima ćete naći celokupne predloge izleta, sa sadržajima kojima možete u tom kraju ispuniti ceo dan.


1. Uživajte u pogledu iz pivare "Kabinet"

Ako ste raspoloženi za ručak s pogledom, provozajte se 50ak km od Beograda, do sela Nemenikuće na Kosmaju, u kome ćete naći zanatsku pivaru "Kabinet", koja ima i svoj degustacioni prostor. Nikako ne krećite bez rezervacije, jer je od 12h od kada rade vikendom, moguće ući samo uz rezervaciju.

Kad smo ih posetili, vreme je bilo promenljivo, pa bašta nije bila u punoj funkciji. Inače imaju super foru - suncobrane na travnjaku, možete poneti svoje ćebence, i uživati u hrani i pivu (ko voli). Svakako, za pivopije je ovo pravi raj, jer mogu da degustiraju razne vrste svog omiljenog pića "na izvoru".

Kosmaj je inače pravo mesto za beg iz grada. Videćete da je vikendom pun porodica sa decom, koje koriste blagodeti prirode i čistog vazduha.

Ako želite da ceo dan provedete na Kosmaju, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


pivara kabinet kosmaj

2. Probajte ribu na obali reke na ranču "Sava"

Mesto koje vam predlažem kao još jednu od ideja za kratak izlet smo otkrili sasvim slučajno. Išli smo putem ka Obrenovcu i pored samog puta smo videli reklamu za ranč "Sava" (nalazi se u Bariču). Iz znatiželje o čemu se radi smo svratili na ručak. Ambijent nas je oduševio.

Reč je o restoranu koji se nalazi na ranču pored Save. Ono što je meni bilo zanimljivo je to što ima nekoliko ambijentalnih celina, tako da svako može da izabere šta voli: ručak u zatvorenom delu restorana sa pogledom na reku i marinu, piće na terasi na Savi, ili pak porodično okupljanje na livadici ispred restorana.

Ako želite da ceo dan provedete u Obrenovcu i okolini, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


ranc sava baric

3. Popijte kafu na ćilimu u Zornića kući

Svakog vikenda je Zornića kuća prepuna – ne bez razloga. Uvek možete videti brojne porodice sa decom, koje su došle da uživaju na čistom vazduhu, da se zabave u dečijoj igraonici, jašu konje ili se igraju sa životinjama u mini zoo vrtu.

Za ručak se možete počastiti nekim od njihovih specijaliteta ispod sača, kolačima ili pečenom kafom koju služe u fildžanima i uz ratluk.

Ako dolazite sa bebama, imaju sobicu u kojoj možete da presvučete bebu.

Ne zaboravite, rezervacije za ručak su obavezne, a ulaz u etno selo je besplatan.

Ako želite da ceo dan provedete na Kosmaju, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


zornica kuca

4. Probajte svinjsku bajaderu u vinariji "Kovačević"

Ako vas put nanese ka Fruškoj gori, obavezno svratite na ručak u Vinsku kuću Kovačević. Ambijent kao u nekoj baroknoj bajci, neobična vojvođanska jela koja možete probati, prijatna i topla atmosfera, pogled na obronke Fruške gore - zadovoljna duša i puni stomaci.

Probala sam potaž od bundeve (nikada bolji nisam jela), domaći ajvar, kao i odličnu hrskavu svinjsku bajaderu. Cene su prosečne, porcije velike, osoblje ljubazno.

Iako nisam ljubitelj alkoholnih pića, s obzirom na to da imaju svoju vinariju, preporučujem da uz ručak probate neko od domaćih vina.

Ako želite da ceo dan provedete na Fruškoj gori, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


vinarija kovacevic fruska gora

5. Uživajte u specijalitetima u pančevačkim ribljim restoranima

Pančevo je uvek dobra ideja, kada vam je potreban beg iz grada, a ne biste da vozite negde daleko. Možete otići u kafanu "Šaran" (povoljnija varijanta i izvrsna hrana, uz ogromne porcije) ili u "Šajku" (atraktivnija varijanta).

Ono po čemu je "Šajka" meni posebno interesantna jeste način kako se stiže do restorana. Naime, kada auto parkirate na nekom od mesta u blizini Tamiškog keja, prošetajte pored reke i videćete putokaz za restoran. Kada stignete do malog splava, videćete da ovde treba da pozvonite i oni dolaze po vas čamcem. Čamcem se vozite bukvalno pola minuta, ali je super doživljaj. Naravno, na isti način se i vraćate nazad, jer drugi put ne postoji. Vožnja je besplatna. Ambijent je divan, a hrana izvrsna.

Još jedan od restorana koji volim da posetim je "Šaran", koji se nalazi na samoj obali reke Tamiš. Nedaleko od restorana se nalazi veliki parking. Hrana je izvrsna, a ambijent skockan i romantičan. Zimi takođe restoran radi, a prizor snegom obasutog Tamiša je odavde fantastičan i naročitu čar dobija u vreme zalaska sunca. Oko ručka počinje polako da se puni i tada je teško naći mesto uz prozore, sa kojih se pruža prelep pogled ka Tamišu.

Ako želite da ceo dan provedete u Pančevu, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


pancevo kafana saran

6. Uživajte u pogledu na Aranđelovac iz etno sela "Divljakovac"

Jedna od odličnih vikend destinacija je Aranđelovac - blizu, odlična hrana, a pregršt atrakcija kojima možete upotpuniti dan, tako da vam nijednog trenutka ne bude dosadno. Mi smo se provozali do Aranđelovca i obilazak ovog grada počeli upoznavanjem sa gastronomijom ovog kraja.

Na periferiji grada smo pronašli etno selo "Divljakovac", u kome smo rezervisali mesto za ručak. Hrana im je odlična, po pristojnim cenama, ali ono što je najlepše na ovom mestu je pogled. Velika terasa na kojoj ručate gleda bukvalno na ceo Aranđelovac. Vetar pirka, a od zvukova se čuje samo zujanje pčelica, kojih tokom proleća ima dosta, jer ste okruženi ucvetalim voćkama.

Ako želite da ceo dan provedete u Aranđelovcu, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


arandjelovac: etno selo divljakovac

7. Ručajte na obali Save u restoranu "Svetionik"

Na 40km od Beograda, na obali Save kod Obrenovca, u mestu Zabrežje, nalazi se hotel sa restoranom "Svetionik", na samoj obali reke i sa pogledom na "Termoelektranu Nikola Tesla". Preporučujem posetu po lepom vremenu, da biste mogli da uživate u njihovoj bašti. Restoran je prelepo uređen sa elementima ribolovačke opreme, hrana je preukusna, cene umerene, a porcije ogromne.

Posle ručka prošetajte do obližnjeg Zabrana, lokalnog izletišta na obali Save. Putem koji vodi kroz šumu, možete doći do Save, pecati ili popiti piće. Uređena je trim-stazama, ima put za bicikliste, igrališta za decu. Ovde možete doći za prvi maj, na roštiljanje, jer postoje lepo uređena mesta za to. Leti se možete i kupati na uređenoj plaži, na kojoj ćete naći i tuševe.

Ako želite da ceo dan provedete u Obrenovcu i okolini, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


obrenovac: restoran svetionik

8. Predahnite uz vrhunsku hranu restorana "Mali raj"

Ovo mesto vam predlažem kao odredište za jedan lep porodični vikend izlet, uz vrhunsku hranu i ambijent. Ovo je nekada bila mala ribarska kafana, u koju su ribari sa obližnjeg Tamiša svraćali na čašicu razgovora. Nije bio ništa posebno uređen, postavljen u močvari, ali je uvek bio simbol dobre hrane i pića, tako da se i čitav kraj u kome se nalazi nazivao “kod Malog raja”. Danas potpuno opravdava ime koje nosi, jer je potpuno renoviran i postao jedan od boljih restorana u okolini Beograda.

Imaju divnu baštu sa fontanama, u kojoj možete provesti prijatno vreme, uz zvuke žubora vode. Nalazi se na Pančevačkom putu i nestvarno je lep prostor. Ima lepo uređen parking. Posebno je lepa bašta, a na ulazu se nalaze od cveća i žive ograde oblikovane korpe sa cvećem. Hrana je vrhunskog ukusa.

Ako želite da ceo dan provedete u Pančevu, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


pancevo: restoran mali raj

9. Opustite se u ušuškanoj atmosferi Pajinog salaša

Na ovom mestu ćete uživati u pravoj salašarskoj atmosferi i duhu koji je očuvan iz prošlih vremena. Ima veliku baštu u debeloj hladovini, dečije igralište sa puno igračaka (na igralištu je parkiran i jedan poljoprivredni avion, što je deci posebno zanimljivo), okolo ležaljke za roditelje da odmore dok nadgledaju decu, ali i nekoliko bungalova za smeštaj. Obavezno rezervišite mesto unapred.

Kako bi bilo malo i misterije, o salašu postoji i jedna legenda. Ona kaže da je nekada ovde bilo ljubavno gnezdo mladog oficira i žene jednog starijeg bogatog čoveka, u kome su se oni krili od javnosti, jer je njihova ljubav bila zabranjena. Da li je ovo istina ili priča za turiste ne znam, ali svakako da su salaši koji u Čeneju postoje i više od 300 godina, vredni posebne pažnje. Njih su nekada gradili stočari i "znali su samo za zemlju, nebo i salaš", a ovakav koncept imanja postoji samo u Vojvodini.

Ako želite da ceo dan provedete u Novom Sadu i okolini, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


10. Zabavite celu porodicu u restoranu "Tomy"

Restoran, iako se nalazi uz autoput u Šimanovcima, okružen je zelenilom i smešten na ogromnom prostranstvu sremačke ravnice. Od Beograda će vam trebati oko 45 minuta (udaljen je oko 20 km). Iako se nalazi u sred industrijske zone i okružen saobraćajem, zapravo je iznenađujuće mirno mesto. Ako dolazite sa decom, obavezno rezervišite mesto na travi, u blizini dečijeg igrališta, jer će i vama kao roditeljima i deci ugođaj biti potpun.

Ono što ovo mesto izdvaja od ostalih je neverovatno šarenolik sadržaj namenjen specijalno za decu. Njima su na raspolaganju tramboline, ljuljaške, klackalice, drvena i igraonica od guma, fudbalski i odbojkaški teren na travi, zip-line, mali karting i staza za vožnju, mini ZOO vrt sa domaćim životinjama i nojem. Računajte da ćete se zadržati bar 3h.

Probajte njihove odlične hlebne štapiće sa maslinovim uljem i belim lukom, teleću čorbu, kao i ćevape sa kajmakom i ajvarom. Cene su na nivou boljih beogradskih restorana.

Ako želite da produžite i ceo dan provedete u Rumi i okolini, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


restoran tomy simanovci
restoran tomy simanovci
restoran tomy simanovci

11. Dočekajte zalazak sunca na salašu Stojšić

Stiže se za manje od sat vremena od Beograda, pa smo uspeli da iskombinujemo da dođemo radnim danom, kada je manja gužva nego vikendom. Odličan je prilaz, jer se nalazi odmah uz autoput ka Novom Sadu. Priroda koja okružuje imanje je fascinantna. Nalazi se u voćnjaku, među prostranim oranicama. Bukvalno je sve oko vas zeleno, a kada ulazite na imanje čeka vas špalir jablanova starih preko 80 godina. Bašta je u hladu duda koji je uz salašarsku kuću posađen davnih godina.

Rustični ambijent, koji vraća u neka davno zaboravljena vremena. Shvatite da je sve usporilo i da se živi u trenutku i za trenutak. Razne sremačke đakonije i neprevaziđeni vojvođanski slatkiši. Sve sveže, domaće, obilno i fantastičnog ukusa. Mogućnost da svakog dana dođete na pravi sremački ručak - sve po redu, do kolača, jer imaju dnevne menije.

Pregršt zabave za decu: igralište sa peskom koji deca obožavaju, mala šumska kuća u kojoj mogu da se igraju, mini ZOO vrt sa domaćim životinjama, veliki travnjak za igru. Bukvalno možete dete potpuno slobodno pustiti i znati da je na sigurnom. Magija koja nastaje u vreme zalaska sunca.

Ako želite da ceo dan provedete u Novom Sadu i okolini, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.



salas stojsic
salas stojsic igraliste
salas stojsic mezetluk
salas stojsic gomboce

12. Večerajte domaću pitu u etno selu "Amerić"

Etno selo "Amerić" se nalazi na Kosmaju i do njega stižete kolima za manje od sat vremena. Ovo je jedno od onih mesta koje je zadržalo autentičnost, iako je prilagođeno turistima. Ima dušu, dušu vlasnika koje uvek možete videti kako rade na održavanju ovog mesta, koji će vas sa osmehom pozdraviti i pozvati da ovde uživate.

Jedno je sigurno, decu nećete moći da odvojite od zanimacija koje su dostupne za njih. U okviru imanja postoji mali ZOO vrt, u kome ćete videti i jednog jelena. Ipak je deci najzanimljivije to što brojne životinje slobodno šetaju po imanju, pa se tako mogu sa njima igrati - kozice, magarac, konjići. Domaća hrana, sve sveže i preukusno.

Ako ste raspoloženi za još malo prirode, usput možete svratiti na jezero Trešnja, u istoimenom nekada dobro poznatom izletištu. Osim lepe prirode i jezera, drugog sadržaja nema, ali možete prošetati stazicama kroz šumu oko jezera. Deluje kao lepo mesto za piknik ili vikend roštiljanje.

Ako želite da ceo dan provedete na Kosmaju, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


13. Svratite na teletinu ispod sača u "Zabransku bajku"

Ako tražite mesto gde možete otići na vikend ručak, da ima zabave za decu, da je dobra hrana i da ste okruženi prirodom, preporučujem da razmotrite etno kuću "Zabranska bajka". Nalazi se u okviru obrenovačkog izletišta Zabran (po kome možete prošetati nakon ručka), a prepoznaćete je po punom parkingu uz put.

S obzirom na to da je stalno gužva, preporučujem da rezervišete mesto unapred. Cene su niže od beogradskih.

Napolju imaju veliku baštu, koja je okružena baš sadržajnim, velikim i lepo opremljenim drvenim igralištem za decu, koje je napravljeno u pesku, a ostavljene su i igračkice kojima mogu da se posluže. Imaju i deo travnjaka na koji su postavljeni golovi za mali fudbal, a imaju i mali restoranski deo na otvorenom, namenjen za dečije rođendane. Stolovi u bašti su uz igralište, tako da su ovo idealna mesta za porodice sa decom. Pored dečijeg dela je nekoliko kaveza sa kozicama, ovcama, patkicama, dok se na drugom kraju nalaze poniji i magarac.


etno kuca zabranska bajka obrenovac
etno kuca zabranska bajka obrenovac
etno kuca zabranska bajka obrenovac
etno kuca zabranska bajka obrenovac
etno kuca zabranska bajka obrenovac

14. Ručajte sa neverovatnim pogledom u restoranu “Vinogradi”

Da li vas zanima šta jedu astronauti? Nećete verovati, ali vole baš ovu neodoljivu bajaderu koju vidite na fotografiji ispod teksta. Astronaut Nil Armstrong je bio zadivljen panoramom, kada je restoran posetio kao gost Josipa Broza. Ovo je mesto na kome je Tito primao zvanice iz sveta. Posetio ih je i čuveni muzičar Luj Armstrong, za koga kažu da je posvetio pesmu "What a wonderful world" upravo pogledu iz "Vinograda". Posetile su ih brojne poznate ličnosti, a nekima su posvećena i jela sa menija, kao npr. piletina Sofija Loren.

U ovom restoranu sa verovatno i najlepšim pogledom u okolini Beograda, probali smo teleću čorbu, svinjsku Karađorđevu šniclu, grilovano povrće, pileći file sa sosom od pečuraka, mešano meso za dve osobe, koje može jesti i troje. Uz sva jela služe pomfrit. Kada su slatkiši u pitanju, naručili smo bajaderu, koja se služi sa sladoledom i zaista je pravi svecijalitet. Ukus je neverovatan. Odlična im je i Reforma torta, krempita, ali i voćni tanjir ako ne jedete slatkiše. Zanimljivo mi je zvučao dezert "Jesen stiže, dunjo moja" (pečena dunja, sa šlagom, pireom od dunje i pečenim orasima).

Porcije su velike, ukus hrane odličan. Očekujte cene u rangu boljih beogradskih restorana. Imali smo vrlo prijatno iskustvo s uslugom. Služio nas je konobar retko prijatan, odmeren i kulturan.


restoran vinogradi grocka

15. Probajte gulaš od mangulice na Lujzinom salašu

Čim sam kročila kroz drvenu kapiju na Lujzin salaš, znala sam da je ovo mesto posebno. Reč nije o klasičnom komercijalizovanom salašu, već poljoprivrednom gazdinstvu, na kome znate da je sve što ćete probati domaće. Oni nemaju širok restoranski meni, ali njihova jela imaju dušu. Nalazi se na kraju sela Belo Blato, a do njih se dolazi bajkovitom ulicom sa drvoredima. Tačnije, pre se može reći da je drveće formiralo zeleni tunel, kroz koji prolazite kolima. Moja preporuka je da rezervišete mesto.

Za decu je ovde raj. Ogromno dvorište sa travnjakom, gotovo celo u hladu, veliko prostranstvo za sve njihove igre i maštanje, životinje sa kojima će im biti zadovoljstvo da se druže: magarac, kozice, ovčice, mangulice, guske, koke, golubovi, zečevi. Ogroman prostor, a sve nekako na dohvat ruke. Dvorište je puno starinskih predmeta, tipičnih za ovaj deo Vojvodine. Za decu postoje i ljuljaške, kao i veliki bazen sa peskom, prepun igračaka. Imaju i malu prodavnicu domaćih proizvoda i suvenira. Domaćinski, uredno, održavano.

Obavezno dođite u vreme ručka i ne propustite da probate njihove savršene specijalitete. Davno nisam u nekom restoranu jela ukusniju i kvalitetniju hranu, mada ovo i nije restoran u klasičnom smislu. Porodica Toškov, koja je vlasnik ovog imanja, pripremila je ručak kakav ćemo dugo pamtiti.

Ako želite da ceo dan provedete u Zrenjaninu i okolini, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


lujzin salas belo blato zrenjanin

16. Zasladite se uz vojvođanske đakonije na salašu "Kod stare dunje"

U povratku iz Zrenjanina, svratili smo na laganu večeru, piće i kolače na salaš "Kod stare dunje", koji se nalazi na samom zrenjaninskom putu, u pravcu ka Beogradu.

Kada prilazite objektu, vidite na uzvišenju samo malu terasu i voćnjak. Međutim, tek kad prođete uskom stazicom, koja vodi od parkinga, pred vama se otvara pravi mali raj - i za decu i za odrasle. Ogromno prostranstvo na kome deca mogu da se igraju i druže sa životinjicama. Igralište je lepo opremljeno, a ima čak i bazen sa peskom i igračkicama, koji znate koliko dečica obožavaju. Najbolje od svega je što se igralište nalazi bukvalno uz stolove na travi, pa ste tako uvek blizu deci.

Kada je u pitanju hrana, e tu je već bio težak izbor. Tačne nazive jela vam ne mogu preneti. Iskreno, nisam zapamtila, jer zvuče vrlo neobično. Ne smete otići sa ovog mesta ni dok ne probate vojvođanske slatkiše - gomboce sa šljivama punjenim čokoladom ili izvrsne rezance (nasuvo) sa makom.

Sa ovog, još jednog u nizu predivnih vojvođanskih salaša, ispratio nas je neverovatan zalazak sunca.

Ako želite da ceo dan provedete u Zrenjaninu i okolini, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


salas kod stare dunje
salas kod stare dunje

17. Svratite na nedeljni vojvođanski ručak na Sašin salaš

Reč je o porodičnom seoskom domaćinstvu, koje se nalazi u mestu Rumenka, na 10ak minuta od centra Novog Sada. Za decu ima dosta sadržaja, toliko da ćete morati da ručate napolju, iako je doživljaj degustirati njihovu domaću hranu u ambijentu prave salašarske kuće. Prepuna je starinskih detalja. Dakle, pored velikog broja raznih domaćih životinja (konji, ovce, patke, ćurke, kokoške), među njima i paunovi koji se slobodno šetaju, postoji i parkić, kao i veliki broj plastičnih autića, koje deca mogu da voze po celom imanju.

Pošto ćete se sigurno zadržati (mi smo ostali oko 3h), možete ovde i ručati. Na meniju je samo par jela, ali je sve obilno i ukusno pripremljeno. Služe samo domaće sokove (nana, zova, malina), a imaju i njihovo domaće pivo, koje takođe možete probati. Možete ih posetiti isključivo uz najavu.

Ako želite da ceo dan provedete u Novom Sadu i okolini, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


sasin salas rumenka

18. Probajte “Mali voz” u Staroj Pazovi

Ako želite da napravite kratak izlet van grada, možete otići i do Stare Pazove. Samo mesto je mirnije, usporenije i mnogo opuštenije nego veliki grad. Jednostavno, prošetajte njegovim ulicama.

Ako želite negde da ručate, preporučujem restoran "Dabar". Iako je reč o klasičnoj kafani, ono zbog čega ovde treba doći je preukusna hrana, koncipirana u formi menija koji nisam nigde imala priliku da vidim. Ako dolazite sa decom, posebno će im biti zanimljiv "Mali voz”, u kome ima mešanog mesa (pileći ražnjić, banjalučki ćevap i naljute kobasice), pomfrita, preukusnih natopljenih lepinja i prilozi - urnebes, pavlaka i luk. Cene su niže nego u Beogradu.

Najzanimljivije je što hrana zapravo stiže u vozu napravljenom od drveta. Ako dolazi vas 8-10, možete uzeti "Kraljevsku dasku", a imaju i punjeni ćevap od metar, punjenu vešalicu od metar. Ako ste posle ovolike količine hrane i za slatkiše, imaju i palačinku od metar. Imaju vrlo lepu bašticu, pa preporučujem da na ove đakonije dođete po lepom vremenu.

Ako ne odaberete palačinku od metar, onda svratite (kada se hrana malo slegne) do slatkog grada "Stamevski", čiji izvrsni kolači i torte upravo nastaju u ovom mestu. U centru mesta imaju malu poslastičarnicu, u kojoj možete pojesti njihove kolače ili uzeti za poneti. Preporučujem da probate mus sa tri vrste čokolade, čoko-malina kolač, krempitu - koji god da odaberete nećete pogrešiti. Ako ne konzumirate šećer, imaju zanimljive kremove sa lešnikom, čokoladom, ribizlama u teglicama, sa zaslađivačem.


restoran dabar stara pazova

19. Ručajte uz tamburaše u restoranu "Savski dukat"

U ovom delu teksta ćete naći predlog gde možete otići na ručak blizu Beograda (30ak km) i iskombinovati ga sa izletom u prirodi. Treba samo da se uputite ka Obrenovcu, tačnije, obrenovačkom izletištu Zabran, do koga vam treba manje od sat vremena kolima. Samo izletište se nalazi uz Savu, uz koju je napravljen kej za opuštanje i uživanje. Ima igralište za decu i nekoliko restorana. Od obale postoji i staza kojom se možete prošetati po prirodi.

Ako odlučite da u Zabranu ručate, možete otići u restoran "Savski dukat", koji se nalazi nekih 200 m od keja, na samoj obali, iznad vode. Položaj omogućava zaista predivan pogled na reku i ugođaj dok ručate. Ako odlučite da dođete vikendom (ima gužve), obavezno rezervišite mesto, posebno ako želite sto uz staklo, sa lepim pogledom. Cene su niže nego u Beogradu. Nedeljom posle 14h ćete uz ručak slušati akustičnu muziku. Jelovnik je vrlo šarenolik, tako da će svako naći nešto za sebe.

Ako želite da ceo dan provedete u Obrenovcu i okolini, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


restoran savski dukat zabran obrenovac

20. Nađite osveženje u kafeu "Šuma" na obroncima Kosmaja

Kako je sneg napadao dovoljno da se može sankati i praviti Sneško, očekivali smo svuda gužvu, pa smo odabrali mesto koje obično nije na turističkoj mapi Kosmaja. Otišli smo na imanje "Šuma", koje je možda poznato iz letnjeg perioda, kada pod krošnjama drveća možete da nađete osveženje i mesto za predah. Bilo mi je zanimljivo da vidim kako izgleda zimi. Zapravo smo dobili ono što smo tražili - celo dvorište u snegu samo za nas, čist vazduh, prirodu, i po nešto da se zagrejemo.

Potpuno je opuštena, domaćinska atmosfera i vrlo su ljubazni. Napolju ima stolova, ali nisu namenjeni za sedenje zimi (unutra imaju par mesta). Mi smo svakako iskoristili jedan sto da stavimo čajeve i kuvano vino koje smo poručili, koji su nas grejali dok smo pravili Sneška. Ako odlučite ovde da nešto prezalogajite, imajte u vidu da su im baš dobri burgeri, koje služe uz pržene krompiriće.

Posle ručka smo se provozali do parkinga na Kosmaju, odakle se kreće u šetnju do spomenika. Parking prepun, kao i okolne poljane, na kojima se deca sankaju i igraju u snegu. Nikada ne propustim ni da svratim do manastira Tresije, čijom posetom smo završili ovaj kratak, ali zanimljiv snežni izlet na sat vremena od Beograda.

Ako želite da ceo dan provedete na Kosmaju, na ovoj stranici mog bloga ćete naći predloge za izlet.


kafe suma kosmaj

21. Probajte rolovanu prasetinu u restoranu "Vetrenjača"

Ovo mesto predlažem kao dobru opciju za ručak vikendom, ako želite da sa porodicom provedete lepe zajedničke trenutke, nedaleko od Beograda, a na mestu sa koga se pruža pogled na prirodne lepote Šumadije. Reč je o restoranu "Vetrenjača", koji se nalazi na periferiji Mladenovca i do koga iz Beograda treba manje od sat vremena. Prepoznaćete ga upravo po vetrenjači, po kojoj je i dobio naziv. Parking se nalazi uz sam magistralni put.

Ambijent restorana me je podsetio na bajku o Snežani i sedam patuljaka. Unutra sve izgleda kao da se nalazite u nekoj začaranoj šumi - kamena osnova, ukrašena drvetom i duborezom, sa vedrim i šarenim motivima koji podsećaju na bajke. Posebno je zanimljiv osećaj dok sedite u restoranu, a vetrenjača se okreće i prolazi pored vašeg prozora. Vrlo je komforno, prostor je ogroman, prijatan i neobičan. Uredno je, čisto i jako su ljubazni i brzi. Preporučujem da rezervišete mesto, iako je veliki prostor, posebno tokom leta kada se u bašti s pogledom traži mesto više.

Da pređem na hranu... Hrana je zaista ukusna, porcije su velike, a cene pristojne. Probali smo odličnu teleću čorbu. Uz piće, vrele lepinje i salate, odlučili smo da probamo njihov specijalitet "Šarski stek sa kajmakom". Reč je o tankoj svinjskoj šnicli, koja se puni kačkavaljem i pršutom, a služi uz krompir i kajmak. Vrlo je ukusno i toliko da, uz salatu i hleb, troje može da jede. Međutim, jelo koje me je oduševilo je rolovana prasetina. Ovako pripremljenu prasetinu morate probati. Stiže topla, uz krompiriće. Poručujete na meru, koliko želite.

Ljubiteljima piva će biti interesantno da imaju i svoju pivaru "Barut", koja je nedavno počela sa radom i možete je videti u dvorištu. Proizvode pivo samo za potrebe restorana, u kome možete probati svetlo, tamno i crveno pivo. Ko voli jak ukus piva sa gorčinom, preporučujem crveno pivo.

Kada je lepo vreme, posle ručka možete otići u šetnju po Kosmaju, a šta tamo možete videti pogledajte na sledećoj stranici mog bloga.


restoran vetrenjaca mladenovac
restoran vetrenjaca mladenovac
restoran vetrenjaca mladenovac
restoran vetrenjaca mladenovac


Prijava na newsletter

Ako vam se svideo ovaj tekst i želeli biste da dobijate informacije o novim tekstovima objavljenim na blogu, možete se prijaviti na linku koji sledi: Prijava na newsletter


Srodni tekstovi

Ukoliko Vam se svideo ovaj tekst, možda će vam biti zanimljivi i sledeći tekstovi na blogu:

Izleti blizu Beograda: Predlozi zanimljivih mesta

Gde sa decom u Beogradu: Predlozi mesta za zabavu

Restorani u Beogradu: Moj izbor restorana za porodice sa decom


Gde sa decom u Beogradu: Predlozi mesta za zabavu

U ovom tekstu vam dajem predloge gde možete sa decom provesti kvalitetno vreme u Beogradu. Nadam se da ćete naći dosta korisnih informacija i ideja. Uživajte u zabavi!


Restorani u Beogradu: Moj izbor restorana za porodice sa decom

U tekstu koji sledi vam prikazujem moj izbor restorana za porodice sa decom u Beogradu, u kojima ćete moći da uživate u specijalitetima, dok se deca zabavljaju sadržajima koji su za njih na raspolaganju. Na vama je samo da izaberete, po svom ukusu, i da uživate u prijatnim porodičnim trenucima. Prijatno!


Izleti blizu Beograda: Predlozi zanimljivih mesta

U ovom tekstu predlažem mesta na koja možete otići na kraći izlet, do kojih vam treba oko sat vremena od Beograda. Neki od predloga su u okolini Beograda, dok ima i mesta na oko 100 km udaljenosti, do kojih se kolima lako stiže za oko sat vremena vožnje. Na linkovima ćete naći celokupne predloge izleta, sa sadržajima kojima možete u tom kraju ispuniti ceo dan.